Натурални методи за лечение на Едема

Какво е Едема?

ЕДЕМА - е медицинският термин за подуване (оток). 

Известна е още като задържане на течности, задържане на вода, водянка, хидропсия, подуване или оток. Възниква, когато в тъканите на тялото ни се натрупат излишни течности. 

Задържането на вода се случва в кръвоносната система или в тъканите и кухините. Получава, когато нашите малки кръвоносни съдове изпускат течност в близките тъкани. Тази допълнителна течност се натрупва, което кара тъканта да се подува. Може да се случи почти навсякъде в тялото. Може да причини подуване на ръцете, краката и глезените.

В следствие от нараняване или възпаление, частите на тялото се подуват. Може да засегне малка област или цялото тяло. Лекарства, бременност, инфекции и много други медицински проблеми могат да причинят оток също.

Какво е Едема?

ЕДЕМА - задържане на вода в тялото

Думата произлиза от гръцки “οἴδημα oídēma” и означава “подуване”.

Симптомите на Едемата може да включват опъната кожа, чувство на тежест в засегната зона и скованост на ставите. Други симптоми зависят от основната причина.

Причините могат да включват венозна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, бъбречни проблеми, ниски нива на протеини, чернодробни проблеми, дълбока венозна тромбоза, инфекции, ангиоедем, определени лекарства и лимфедем. 

Може да се появи и след продължително седене или стоене, както и по време на менструация или бременност. Състоянието е по-притеснително, ако започне внезапно или има болка или недостиг на въздух.

Лечението зависи от основната причина. Ако основната такава включва задържане на натрий, намалете приема на сол и приемайте вид диуретик. Повдигането на краката и използването на поддържащи чорапи могат да бъдат полезни при оток на краката. Като цяло възрастните хора са по-често засегнати. 

Едема - задържане на вода в тялото

Причини за задържане на вода в тялото 

Едемата може да се получи когато балансът на веществата в кръвта ни е нарушен или на други състояния, като например:

  • Седене или стоене в изправено положение за дълги периоди
  • Някои лекарства
  • Хормонални промени по време на менструация и бременност
  • Инфекция или нараняване на кръвоносен съд, кръвни съсиреци или разширени вени
  • Блокирани лимфни канали (лимфедем)
  • Алергии към храна или ухапвания от насекоми
  • Заболяване на бъбреците, сърцето, черния дроб или щитовидната жлеза
  • Високо или ниско кръвно налягане
  • Ядене на солени храни
  • Мозъчен тумор или нараняване на главата
  • Излагане на голяма надморска височина или топлина, особено когато е съчетано с тежки физически натоварвания

Неща като ужилване от пчела, усукан глезен или кожна инфекция могат да причинят оток. 

В някои случаи, като инфекция, това може да е полезно. Повече течност от кръвоносните ни съдове поставя повече борещи се с инфекцията бели кръвни клетки в подутата област.

Причини за задържане на вода в тялото

Какви са симптомите при Едема?

Симптомите зависят от размера на отока, който имаме и къде го имаме.

Симптомите, свързани с отока, обикновено варират в зависимост от вида и местоположението му. Въпреки това, болка, подуване и усещане за стягане в засегнатата област обикновено са често срещани симптоми на оток. 

Симптомите зависят от размера на отока и местоположението му

Симптомите на Едема включват:

  • Опъната и подута кожа - Подути крайници (вероятно придружени от болка, зачервяване, топлина)
  • Кожа с трапчинки при натиск
  • Подпухналост на засегнатата област  (Подпухналост на лицето) 
  • Болка в засегнатата част на тялото
  • Скованост в ставите
  • Вените на ръцете и врата стават по-пълни
  • По-високо кръвно налягане

Подуване на корема:

  • Болка в корема
  • Усещане за гадене
  • Повръщане
  • Слабост
  • Аномалии в зрението

Някои други симптоми:

  • Мускулни болки 
  • Недостиг на въздух, изключително затруднено дишане, кашляне на кръв
  • Внезапна промяна в психическото състояние или кома

* Човек може да бъде сигурен, че може да има оток, ако подутата част на тялото има трапчинки при натиск.

Отокът в малка област от инфекция или възпаление (като ухапване от комар) може да не причини симптоми. От друга страна, голяма алергична реакция (като например от ужилване от пчела) може да причини оток на цялата ни ръка, който може да доведе до болка и да ограничи движението на ръката ви.

Хранителните алергии и алергичните реакции към лекарства могат да причинят оток на езика или гърлото. Това може да бъде животозастрашаващо, ако попречи на дишането ви.

Отокът на краката може да накара краката да се чувстват тежки. Това може да повлияе на ходенето.

При оток и сърдечно заболяване, например, краката могат лесно да натежат допълнително с 5 или 10 килограма всеки. Тежкият оток на краката може да попречи на кръвния поток, което води до язви по кожата.

Белодробният оток причинява задух и понякога ниски нива на кислород в кръвта. Някои хора с белодробен оток може да имат кашлица.

При някои видове оток може да има вдлъбнатина или „яма“, която остава известно време след натискане върху кожата. Това се нарича питинг оток. Ако тъканта възвърне нормалната си форма, това се нарича оток без вдлъбнатини. Това е симптом, който може да помогне на нашия лекар да разбере причината за нашия оток.

Какви са симптомите при Едема - инфографика

Видове Едема?

  • Примери за задържане на вода според конкретната област

Едемата се появява в определени органи като част от възпаления, тендинит или панкреатит, например. Някои органи развиват оток чрез тъканно специфични механизми. 

  • Примери за оток в определени органи

Периферната Едема 

Тя обикновено засяга краката (стъпалата и глезените), но може да се случи и в ръцете. Това може да е признак за проблеми с кръвоносната система, лимфните възли или бъбреците.

Причините може да са следствие от намалено венозно връщане на кръв към сърцето поради сърдечна недостатъчност или белодробна хипертония, повишено или понижено венозно налягане, поради запушване на лимфни или венозни съдове.

Някои лекарства също могат да са причина за задържане на течности. 

Какво е периферна Едема?

Едема на краката 

Едема на краката е натрупване на извънклетъчна течност в тях и долната им част. Получава се при хора, в добро здравословно състояние, но които за продължително време стоят изправени или в седнала поза.

По-често се проявява при по-възрастни хора или бременни жени. Това може да затрудни придвижването отчасти, защото може да нямате толкова усещане в краката си.

Едема на краката - натрупване на течност в долната част на краката

Церебрална Едема 

Церебралният оток е много сериозно състояние, при което се натрупва течност в мозъка. Това може да се случи, ако ударите главата си силно, ако кръвоносен съд се запуши или спука, при намален кислород на голяма надморска височина, имате тумор или алергична реакция. 

Тя причинява сънливост или загуба на съзнание.

Какво е церебрална Едема?

Белодробна Едема 

Получава се когато течност се събере във въздушните торбички в белите дробове (когато налягането в кръвоносните съдове в белия дроб се повиши поради неспособност да се отстрани кръвта през белодробните вени). 

Това затруднява дишането и се влошава в легнало положение. Може да доведе и до ускорен сърдечен ритъм, да почувстваме задух и да кашляте пенлива слюнка, понякога с кръв. Ако това се случи внезапно, трябва да потърсим незабавно лекарска помощ.

Белодробна Едема - събиране на течност в белите дробове

Едема в роговицата на окото 

Оток на макулата. Това се случва, когато се натрупа течност в част от окото ни, наречена макула, която е в центъра на ретината, светло чувствителната тъкан в задната част на окото. Това се случва, когато увредени кръвоносни съдове в ретината изпуснат течност в областта.

Едема може да се получи и в роговицата на окото при глаукома, тежък конюнктивит или кератит или след операция. 

Едема в роговицата на окото

Периорбитала Едема - около очите 

Това е оток около очите - подпухнали очи. Периорбиталните тъкани са най-забележимо подути веднага след събуждане, може би в резултат на гравитационното преразпределение на течността в хоризонтално положение.

Периорбитала Едема - подпухнали очи

Кожна Едема - при ухапвания или контакт с определени растения

Кожен оток се проявява и при ухапвания от комари, ухапвания от паяци, ужилвания от пчели (хрипове и изгаряния). 

Контактен дерматит се проявява при контакт на кожата с определени растения като отровен бръшлян или западен отровен дъб.

Кожна Едема - при ухапвания или контакт с определени растения

Кожна Едема - микседем

Друга кожна форма на оток е микседемът. Причинява се от повишено отлагане на съединителна тъкан. При него отокът се причинява от повишена склонност на тъканта да задържа вода в извънклетъчното си пространство. 

Образува се по-лесно в зависимите зони при възрастните хора (застояване у дома или в самолети). 

Кожна Едема - микседем

Лимфедем - лимфен оток

Подуването на ръцете и краката се причинява най-често от увреждане на лимфните възли, тъкани, които помагат за филтриране на микроби и отпадъци от тялото ни. Увреждането може да е резултат от лечение на рак като операция и радиация. Самият рак може също да блокира лимфните възли и да доведе до натрупване на течност.

Лимфедем - подуване на ръцете и краката

Известен също като лимфен оток - е състояние на локализирано подуване, причинено от компрометирана лимфна система.

Лимфната система функционира като критична част от имунната система на тялото и връща интерстициалната течност в кръвния поток. 

Диагностициране на Едема

  • Кожната Едема

Кожната Едема се нарича "вдлъбнатина", когато след прилагане на натиск върху малка област, вдлъбнатината продължава след отпускане на натиска. 

  • Периферна Едема

Периферният ямков оток, е по-често срещаният тип оток, резултат от задържане на вода. Може да бъде причинено от системни заболявания, бременност при някои жени, директно или в резултат на сърдечна недостатъчност, или локални състояния като разширени вени, тромбофлебит, ухапвания от насекоми и дерматит.

  • Лимфедема

Оток без вдлъбнатини се наблюдава, когато вдлъбнатината не персистира. Свързва се със състояния като лимфедем, липедема и микседем.

  • Едема от гладуване

Оток, причинен от недохранване, определя, остра форма на детско протеиново-енергийно недохранване, характеризиращо се с оток, раздразнителност, анорексия, разязвяващи дерматози и увеличен черен дроб с мастни инфилтрати.

Как се диагностицира Едема

Лечение на Едема

За да лекуваме Едема, често трябва да лекуваме основната ѝ причина

Опции за лечение:

Лечението може да включва използване на компресионни превръзки и притискащи ръкави, затегнати върху подутите крайници, за да се принуди тялото да абсорбира течността. 

Други опции включват диета за намаляване на солта, ежедневни упражнения, почивка на крака, повдигнати над нивото на сърцето, носене на поддържащ маркуч, приемане на диуретик и масаж.

Прием на диуретици 

Например диуретици или калий-съхраняващи диуретици. Тези лекарства намаляват нивата на телесните течности, но също така изчерпват важни витамини и минерали, което може да доведе до загуба на костна маса. Диуретиците могат да имат няколко други възможни сериозни странични ефекти, затова за предпочитане са естествени диуретици

Приемайте естествени диуретици, като билкови тинктури, билкови таблетки или чайове. 

Приемайте естествени диуретици

Хирургични процедури

Може да се наложи операция за отстраняване на мастни и течни натрупвания, свързани с вид оток, наречен липедема, или за възстановяване на увредени вени или лимфни жлези, за да се възстанови лимфния и кръвния поток.

Допълнителни и алтернативни терапии

Следните насоки за хранене и билкова подкрепа могат да помогнат за облекчаване на отока, но трябва да се обърне внимание на основната причина. Кажете на вашия здравен консултант за всякакви допълнителни или алтернативни терапии, които обмисляте. Ако сте бременна или мислите да забременеете, не използвайте такива терапии, освен ако не са предписани от вашия лекар.

Хранене и добавки при Едема:

Следването на тези хранителни съвети може да помогне за намаляване на симптомите:

  • Елиминирайте предполагаемите хранителни алергени, като млечни продукти (мляко, сирене и сладолед), пшеница (глутен), соя, царевица, консерванти и химически хранителни добавки. Вашият здравен консултант може да ви тества за хранителни алергии.
  • Намалете приема на сол. Ако приемате диуретици, вашият лекар трябва да ви даде конкретни указания относно приема на сол.
  • Яжте храни с високо съдържание на B-витамини и желязо, като пълнозърнести храни (ако няма алергия), тъмни листни зеленчуци (като спанак и зеле) и морски зеленчуци. Ако приемате определени диуретици, вашият доставчик може да ви даде конкретни указания относно добавямето на различни хранителни вещества в диетата ви. Калият се съдържа в много зеленчуци. Следвайте стриктно предписаните инструкциите.
  • Яжте естествени диуретични зеленчуци, включително аспержи, магданоз, цвекло, грозде, зелен фасул, листни зеленчуци, ананас, тиква, лук, праз и чесън. Някои от тези храни могат да взаимодействат с диуретици.
  • Яжте храни с антиоксиданти, като боровинки, череши, домати, тиква и чушки.
  • Избягвайте рафинирани храни, като бял хляб, тестени изделия и захар.
  • Яжте по-малко червени меса и повече постно месо, студеноводна риба, тофу (соя, ако няма алергия) или боб за протеини.
  • Използвайте здравословни масла за готвене, като зехтин.
  • Намалете или елиминирайте трансмастните киселини, намиращи се в печени продукти, които се предлагат в търговската мрежа, като бисквити, крекери, торти, пържени картофи, лучени кръгчета, понички, преработени храни и маргарин.
  • Избягвайте алкохола и тютюна.
  • Упражнявайте се леко 5 дни в седмицата, ако вашият здравен консултант каже, че можете.
Хранене и добавки при Едема

Можете да се справите с хранителните дефицити със следните добавки:

  • Мултивитамини за ежедневна употреба, съдържащи антиоксидантните витамини А, С, Е, витамини от В-комплекс и микроелементи, като магнезий, калций, цинк и селен. Много мултивитамини съдържат калций и калий, два минерала, които Вашият лекар може да поиска да избягвате в големи количества, ако приемате определени видове лекарства. Консултирайте се с него.
  • Витамин С, като антиоксидант.
  • Ако използвате диуретици, вашият лекар може да ви каже да приемате калиев аспартат (20 mg на ден), тъй като диуретиците изхвърлят калия от тялото и причиняват дефицит. НЕ приемайте допълнително калий, без да уведомите вашия лекар. Някои диуретици пък правят обратното и причиняват натрупване на калий в тялото.
Лечение на Едема - трябва да лекуваме основната причина

Натурални методи за лечение на Едема

Как се лекува задържането на течности по естествен начин?

Отокът е заседнала течност: застояла кръв и лимфа, които не текат както трябва. 

Подутите глезени и подутите пръсти са само един от начините, по които това може да се прояви при някого. Но това не е само козметичен проблем – стагнации като този влошават заздравяването на рани и здравата клетъчна функция, и могат да натоварят сърцето и бъбреците. 

За щастие, има много често срещани и лесни за намиране билки за Едема и някои от тях може вече да са във вашата кухня! Така че още днес можете да започнете с тях и да се отървете от излишната течност и да възстановявате здравословното състояние на тялото.

Заедно с малко повече движение и някои промени в диетата, билките могат да ви помогнат по различни начини. 

Билките могат да помогнат при оток по различни начини

Някои от тях стимулират бъбреците да филтрират повече течности от тялото. Други стимулират кръвообращението, за да разпръснат събраните течности. Някои билки дори помагат за циркулацията на лимфата, „втората“ кръвоносна система в тялото. И разбира се, има локални стягащи средства, които могат да действат върху външните изрази на подпухналостта, възстановявайки здравия тон на кожата.

Билките срещу задържането на вода

Билките обикновено са безопасен начин за укрепване и тонизиране на системите на тялото, въпреки че могат да взаимодействат с много лекарства и да имат определени странични ефекти. 

Както при всяка терапия, трябва да се консултирате с вашия здравен консултант, за да определите най-добрите и най-безопасните билкови терапии за вашия конкретен случай, преди да започнете лечението, и винаги се информирайте за всички билки, които приемате. Ако сте бременна или кърмите, не използвайте билки, освен под наблюдението на специалист, запознат с билковите терапии или ако приемате определени видове диуретици.

Можете да използвате билки като изсушени екстракти (капсули, прахове или чайове), глицерити (глицеринови екстракти) или тинктури (алкохолни екстракти). 

Ако не е указано друго, правете чайове с 1 ч.л. билка на чаша гореща вода. Накиснете под капака 5 до 10 минути за листа или цветя и 10 до 20 минути за корени. Пийте 2 до 4 чаши на ден. Можете да използвате тинктури самостоятелно или в комбинация, както е отбелязано. Те се приемат по 20-30 капки, разтворени в чаша вода, 2 или 3 пъти на ден, според индивидуалната нужна дозировка.

Билки при Едема

Билки, които могат да ви помогнат при оток са: 

ГЛУХАРЧЕ, СЕМЕНА ОТ РЕЗЕНЕ, КОПРИВА, МАГДАНОЗ, ЧЕРВЕНА БОРОРОВИНКА, ДЖИНДЖИФИЛ, ЧЕРНА БОРОВИНКА, НЕВЕН, КАМШИК, ГЛОГ, БРЕЗА.

Билки срещу задържането на вода

Глухарче при задържане на течности

За някои глухарчето е просто плевел или познатата билка от детството. Но изследванията са установили, че едно от съединенията на растението подобрява бъбречната дейност и увеличава честотата на уриниране

Глухарчето е известно със своите естествени антиоксидантни и диуретични свойства. Следователно, това може да се използва за намаляване на задържането на течности, свързано с оток.

Taraxacum officinale

  • Глухарчето се използва главно за детоксикация на бъбреците. 
  • Използва се за борба с отоци, причинени от задържане на течности и има леко диуретично действие. 
  • Глухарчето се отличава със своите деконгестантни свойства, тъй като, за разлика от други диуретични билки, не влияе върху нивата на калий в организма.
Глухарче при задържане на течности

Екстракт от глухарче, билкова добавка - диуретик

Екстрактът от Глухарче, известен също като “Taraxacum officinale” , “Dandelion” или „лъвски зъб“, е популярна билкова добавка, която често се приема заради диуретичния си ефект.

Предложена е като потенциален диуретик поради високото си съдържание на калий.

Яденето на богати на калий храни сигнализира на бъбреците ни да отделят повече натрий и вода.

Това е добре, тъй като повечето съвременни диети са с много високо съдържание на натрий и ниско съдържание на калий, което може да причини задържане на течности.

Така високото съдържание на калий в Глухарчето означава, че тази добавка може да ви помогне да отделите излишната вода, причинена от високия прием на натрий.

Проучване установява, че приемането на добавка от билката увеличава количеството урина, произведено в рамките на петте часа след приема на добавката.

Препоръчителният прием на билкова тинктура от Глухарче при задържане на течности е 20 капки (5 ml) разтворени в чаша вода - 3 пъти на ден.

Екстракт от Глухарче - билкова добавка - диуретик

Може да приемате билката и под формата на чай или запарка. За целта ще имате нужда от 1 чаена лъжичка екстракт от чай от глухарче, 1 чаша вода и мед (по желание). Добавете екстракта от чай към вода и го оставете да заври в тенджера. Прецедете и оставете да изстине. Добавете мед за вкус и консумирайте този чай по 2 пъти на ден. Но приемът на билков екстракт от растението, действа най-бързо и ефективно на организма ни.

Семена от Резене при Едема

Данни от проучвания показват, че семената от Резене могат да действат като диуретик, като помагат за отделянето на натрий и вода от бъбреците. В същото време ще предотвратят натрупване на токсини в тялото, защото са истински еликсир за стомаха и храносмилателния тракт. 

Семена от Резене при Едема

Екстракт от Резене - естествен диуретик

Билката Резене е отлично лечебно средство, което облекчава колита и образуването на газове, като в същото време стимулира храносмилането. Екстракт от Резене - естествен диуретик

Може да приемате Билкова тинктура ФЕНАЛ за справяне с Едемата по 20-30 капки, разтворени в чаша вода, 2 или 3 пъти на ден.

Екстрактът от Резене е естествен диуретик

Коприва за лечение на отоци и детоксикация на кръвта

Копривата е много питателна и има противовъзпалителни свойства

Жилещата билка е диво растение, което традиционно се използва за лечение на отоци и детоксикация на кръвта. Помага за намаляване на възпалението чрез намаляване на производството на провъзпалителни молекули, като по този начин намалява подуването и задържането на течности. Действието на жилещата билка е относително незабавно.

Коприва за лечение на отоци и детоксикация на кръвта

Екстракт от Коприва елиминира токсините и излишните течности

Билков извлек от Коприва премахва излишните течности и елиминира токсините от тялото, като стимулира функционирането на бъбреците. Тези свойства на билката могат да помогнат при лечението и последващото премахване на Едемата и нейните симптоми.

Билкова тинктура УРТИКАТРИН е екстракт от Коприва - естествен диуретик, който пома на тялото ни да изхвърли излишната сол и вода. 

Екстракт от Коприва елиминира токсините и излишните течности

Магданозът има диуретични свойства

Докато магданозът се използва главно като гарнитура в готвенето, той може да бъде полезен за хора, които имат проблеми с понасянето на диуретици, защото може незабавно да облекчи подуването. 

Съдържа танини, флавоноиди и други хранителни вещества, които намаляват възпалението на кожата и е естествен диуретик.

Проучване установява, че растението може да помогне за обема на урината. Редица нови изследвания също потвърждават неговите диуретични свойства.

Магданозът отдавна се използва като диуретик в народната медицина. Традиционно се приготвя като чай и се приема няколко пъти на ден, за да се намали задържането на вода.

Магданозът се използва като диуретик в народната медицина

Листата от магданоз са една от най-добрите добавки, които могат да се използват за лечение на Едема.

Вземете 1/2 - 1 чаша листа от магданоз и 1 л преварена вода. Нарежете листата магданоз на по-малки парчета и ги накиснете във вода. Прецедете я и добавете мед за вкус и консумирайте през целия ден. Може да правите това всеки ден на редовни интервали.

Зелен и черен чай за премахване излишната течност от тялото

Всеки път, когато се насладите на чаша горещ чай, може да помогнете за премахването на излишната течност от тялото си. И зеленият, и черният чай съдържат кофеин и са показали потенциал като естествени диуретици.

Зеленият чай и зеленото кафе са сред най-популярните билки за справяне със задържането на течности. Те съдържат много антиоксидантни съединения, полифеноли и флавоноиди, които детоксикират организма и имат силно диуретично действие. Те подобряват метаболизма, намаляват задържането на течности и помагат за отслабване

Те помагат както за лечение, така и за предотвратяване на целулит.

Зеленият и черният чай имат стимулиращи и диуретични свойства

Приемайте като вземете 1 чаена лъжичка екстракт от зелен чай, 1 чаша вода и мед (по желание). Добавете екстракта към водата и я оставете да заври в тенджера. Добавете мед за вкус и консумирайте веднага.

Правете това 2-3 пъти на ден.

*Съдържанието на кофеин в зеления и черния чай има лек диуретичен ефект. Този ефект обаче отслабва, тъй като хората изграждат толерантност към него. Следователно е по-малко вероятно да действа като диуретик при тези, които редовно пият тези чайове.

Червената боровинка е отлична за лечение на Едема

Сок от червена боровинка помага да се елиминират токсините. 

Червената боровинка е суперплод - антиоксидант, която е богата на много минерали, като калций и калий. Тя също така проявява диуретични свойства. Точно тези свойства правят боровинките отлично естествено средство за лечение на отоци.

Препоръчително е да пиете по чаша сок от Червена боровинка или да приемате екстракт от нея веднъж на ден.

Червената боровинка е отлична за лечение на Едема

Екстракт от Червена Боровинка - естествен диуретик

Плодовете на Червената боровинка намаляват съдържанието на лош холестерол в кръвта, имат противоязвени и други лечебни свойства. 

ЦИСТОКЛИЙН е екстракт от Червена боровинка - естествен диуретик, който е благоприятен за женска полова система, бъбреци и пикочен мехур, черен дроб и панкреас.

Екстракт от Червена Боровинка - естествен диуретик

Джинджифил - естествен лек при задържане на течности

Джинджифилът съдържа съединение, наречено джинджерол, което може да помогне за лечение на оток. Консумацията на корен от Джинджифил може да помогне за подобряване на храносмилането. 

Освен това помага за преминаването на храната през храносмилателния тракт, защото има диуретични свойства. Той помага и на хората, които страдат от захарна болест, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия, която намалява тяхната функция.

Джинджифил - естествен лек при задържане на течности

*Рецепта с Джинджифил за отводняване:

Вземете 2 или 3 сантиметрово парче Джинджифил, 1 чаша вода и топло мляко (по желание).

Настържете или нарежете на малки парченца коренът и го сварете в чаша вода. Прецедете и консумирайте сместа, преди да е изстинала.

Като алтернатива можете също да дъвчете парче растението или да консумирате чаена лъжичка изсушен Джинджър на прах с чаша топло мляко.

Правете това веднъж на ден.

Билков извлек от Джинджифил пречиства организма

Билков извлек от Джинджифил – съдържа най-голямо количество от полезния джинджерол. 

Под тази форма може да се използва като лекарство и е с най-добър ефект. Приема се вътрешно за лечение на различни заболявания. Препоръчителната доза е от 1 до 3 пъти дневно по 20-30 капки разтворени в чаша вода. 

ДЖИНДЖЪР билков извлек от Джинджифил пречиства организма (най-вече червата и бъбреците) от натрупаните токсини и излишната вода.

 Той благоприятства при: 

  • Нарушена храносмилателна и имунна система.
  • Възпаление на червата, стомаха и бъбреците.
  • Кашлица
  • Настинка
  • Гадене
Билков извлек от Джинджифил пречиства организма

Черна боровинка помага при задържането на вода в организма

Този плод е антиоксидант за здраве , който е с висока хранителна стойност и с диетична употреба. Известен е с лечебните си приложения при стомашно-чревни разстройства, защото е естествен диуретик. Помага при задържането на вода в организма.

Прибавете пресни боровинки в зърнена закуска или овесена каша, яжте ги като лека закуска или десерт или направете здравословни плодови шейкове със замразени горски плодове. Пресните или замразени боровинки, без добавена захар, съдържат 80 калории на чаша, което ги прави нискокалорична храна с много малко съдържание на мазнини. 

Може също да ги приемате и под формата на чай или билков екстракт.

Черна боровинка помага при задържането на вода в организма

Билков извлек от Черна боровинка е естествен диуретик

Стандартизиран екстракт от черна боровинка (Vaccinium myrtillus) за антиоксидантна подкрепа. МИРТИЛИЙ е билкова тинктура от Черна Боровинка - естествен диуретик

Благотворно влияние има върху процесите на обмяната, детоксикацията, намаляване на оксидативния стрес и подобряване на общата кондиция на организма. 

Много известните боровинки имат мощни антиоксидантни свойства и свойства против стареене, а също така са полезни за отводняване.

Боровинките имат високо ниво на борба с инфекциите поради Витамин С.

Яжте ги по шепа като лека закуска, направете вкусни плодови смутита или ги разбъркайте в нискомаслено кисело мляко, пълнозърнести зърнени храни или добавете 20-30 капки билкова тинктура от Черни боровинки към чашата си свода.

Билков извлек от Черна боровинка е естествен диуретик

Невенът стимулира потока на лимфната течност

Невенът, наричан още “оранжевият лечител” е растение, чийто цветове се използват за производството на лекарства, хранителни добавки и в козметични продукти.

Цветето се използва за предотвратяване на мускулни спазми, за симптомите свързани с началото на менструалния цикъл и намаляване на температурата. Използва се също за лечение на болки в гърлото и устата, менструални спазми, рак и язви на стомаха и дванадесетопръстника.

Невенът влияе благоприятно като предизвиква уриниране, което помага за отстраняването на излишните телесни течности.

Невенът стимулира потока на лимфната течност. Прави това, като разрежда течността и така й помага да продължи да се движи, карайки я да преминава през системата.

Така че първата билка, която идва на ум, когато мислим за билки за движение на лимфата, обикновено е Невен. Той е невероятна билка. Наистина е фантастична. По отношение на достъпността, е по-лесен за отглеждане и лесно можем да си го купим онлайн.

Невенът, наистина е полезен, когато има подуване, особено ако то е около корема и около червата, защото има силен афинитет към лимфните съдове около тях. Имам много лимфна тъкан навсякъде около червата и това е място, което може да се подуе, поради задържане на течности там. 

Невенът стимулира потока на лимфната течност

Билков извлек от Невен има изразен диуретичен ефект

Ако имате проблеми с червата, може би ще получите спазми или някакви други видове болки в тях, заедно със симптоми на оток. 

Тук помага билков извлек от Невенът срещу задържането на вода. Той би бил наистина добър избор, ако имате оток и много подуване около стомаха и чувствате болка в червата.

Цветовете на невена (Calendula officinalis L.) влизат в състава на комбинирани билкови лекарствени препарати, които се прилагат при лечението на заболявания на чернодробно-жлъчната система, стомашно-чревния тракт, заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Цветовете на невена допринасят за общата терапевтична активност на добавки като компонент, който има противовъзпалителни и репаративни свойства.

Проучвания доказват, че препарати - хранителни добавки под формата на тинктура от Невен имат диуретичен ефект, значително повишавайки количеството на урината, екскреционните електролити и креатинина спрямо контролата. Като се има предвид, че препаратите от цветовете на билката имат антисептични и противовъзпалителни свойства, резултатите са от голям интерес по отношение на комплексната терапия на остри и хронични заболявания на бъбреците и пикочните пътища.

Билков извлек от Невен има изразен диуретичен ефект

Глогът намалява натрупването на течности

Този родственик на розовото семейство е мощен диуретик. Може да намали натрупването на течности, което означава, че може също да подобри симптомите на застойна сърдечна недостатъчност. Изследванията показват, че хранителните вещества на растението увеличават отделянето и потока на урината.

Плодовете на горският кардиолог - Глог могат да действат и като диуретици и могат да помогнат за лечение на бъбречни проблеми.

 Глогът намалява натрупването на течности

Билков извлек от Глог има диуретичен ефект

Приемайте под формата на чай или билкова тинктура от Глог за диуретичен ефект.

Билковият извлек също:

  • Увеличава притока на кръв към сърцето.
  • Подобрява контрактилитета на сърцето и способността му да изпомпва кръвта.
  • Понижава периферното съдово съпротивление .
  • Стабилизира сърдечния ритъм и има отличен ефект при аритмии.
  • Подпомага издръжливостта на сърцето при недостиг на кислород по време на стрес или при заболявания.
Билков извлек от Глог има диуретичен ефект

Брезата намалява задържането на течности

Брезата е известна със своите детоксикиращи и деконгестантни свойства. Благодарение на богатия състав на брезовите листа на калиеви соли, помага за намаляване на задържането на течности, подуване и има диуретични свойства. Освен това засилва храносмилането, детоксикира тялото и деконгестира лимфата. Хората наричат Брезата - белият дар от природата.

Брезата намалява задържането на течности

Билков извлек от Бреза има диуретичен ефект

Тинктурата е благоприятна при бъбречни страдания, камъни в бъбреците и възпаление на бъбречното легенче. Извлек от Бреза е чудесен диуретик.

Билков извлек от Бреза има диуретичен ефект

Хибискус - увеличава филтрацията на бъбреците

Това красиво цвете има повече от външен вид. Roselle, вид хибискус, показва значителни диуретични ефекти. Проучване отбелязва, че хибискусът спомага за увеличаване на филтрацията на бъбреците

Популярен за консумация е под формата на чай.

Хибискусът е семейство растения, известни с това, че произвеждат красиви и ярко оцветени цветя.

Една част от това растение - чашките му, обикновено се използва за приготвяне на лечебен чай, наречен „розела“ или „кисел чай“. Той има редица ползи за здравето, включително понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония.

Също така е диуретик и ефективно средство за леко задържане на течности.

Диуретични храни за справяне с Едемата

Освен тези естествени диуретици, намаляването на натрий и повече упражнения също могат да помогнат за намаляване на натрупването на течности

Яденето на повече плодове и зеленчуци, които действат като диуретици, може да бъде друго полезно решение. 

Разбира се, ако нямате време или възможност да си ги набавите пресни, също и тях винаги може да ги приемате под формата на хранителни добавки, билкови тинктури.

Тези храни включват:

  • Диня
  • Грозде
  • Риган
  • Ананас
  • Ябълков оцет
  • Ленено семе
  • Хвощ
  • Целина
  • Аспержи
  • Лук
  • Чесън
  • Камби
 Диуретични храни за справяне с Едемата

Екстракт от гроздови семена 

Екстрактът от гроздови семена (Vitis vinifera) тандартизиран екстракт, притежава антиоксидантни свойства . Той може да се използва при лечение на Едема. 

Доказателствата сочат, че използването на екстракт от гроздови семена може да подобри хроничната венозна недостатъчност, която причинява подуване, когато кръвта се събира в краката. 

Включете този вкусен плод заедно със семената му или добавки с екстракт от гроздови семена във вашата диета.

Консумирайте тази добавка по 2 пъти на ден.

Куркума за лечение на Едема

Куркумата съдържа съединение, наречено куркумин, което има противовъзпалителни и детоксикиращи свойства. Тези свойства на най-изследваната подправка на планетата могат да помогнат при лечението на подуване и болка, свързани с оток.

Вземете 1 чаена лъжичка куркума на прах, 1 чаша мляко или вода.

Смесете куркумата в чаша топла вода или горещо мляко.

Консумирайте го веднага.

Можете също да смесите чаена лъжичка куркума с няколко капки вода, за да направите паста. След това може да я приложите върху областите на тялото ви, засегнати от оток.

Прилагайте тази консистенция всяка сутрин и вечер, докато видите, че отокът изчезва.

Още по-лесна за прием е под формата на билков извлек - тинктура от Куркума. Приема се по 20/30 капки на ден, разтворени в чаша вода.

Куркума за лечение на Едема

Масло от риган против оток

Маслото от риган действа противовъзпалително и антисептично. Това може да помогне за намаляване на подуването и болката, свързани с отока.

Вземете 5-6 капки масло от риган, 30 ml базово масло (бадемово или зехтин), смесете ги и масажирайте внимателно с тази смес върху засегнатата област. Правете това 2 пъти на ден.

Масло от риган против оток

Сокът от ананас действа диуретично

Ананасите са плодове богати на съединение, наречено бромелаин, което има противовъзпалителни свойства. Това може да помогне при лечението на оток и неговите симптоми.

Вземете 1/4 ананас и чаша вода.

Отстранете обелката на ананаса и го нарежете на малки парченца.

Смесете това в миксер с вода и консумирайте сока веднага.

Правете това веднъж на ден.

Сокът от ананас действа диуретично

Ябълковият оцет помага за намаляване задържането на течности

Ябълковият оцет има много ползи за здравето. Има противовъзпалителни свойства и също така съдържа калий. Той може да помогне за намаляване на задържането на течности, също и противовъзпалителните свойства на ябълковия оцет могат да помогнат за лечение на възпалена кожа.

Вземете 2 чаши ябълков оцет и 2 чаши топла вода и чиста кърпа.

Смесете ги в купа.

Накиснете чиста кърпа в сместа и увийте с нея подутите места. Оставете да действа 5 минути. Повторете процеса, като използвате смес от студена вода и оцет.

Правете това 2 пъти на ден, докато отокът изчезне.

Ябълковият оцет помага за намаляване задържането на течности

Счукани ленени семена помогнат при лечението на оток

Лененото семе е богат източник на омега-3 мастни киселини. Тези мазнини могат да помогнат за елиминирането на токсините от тялото и да гарантират, че органите функционират правилно. Следователно ленените семена могат да помогнат при лечението на оток, като се справят с основната му причина.

Вземете 1 чаена лъжичка счукани ленени семена (вие си ги счикайте).

Смесете натрошените ленени семена в чаша топла вода и консумирайте веднага.

Правете това 2 пъти на ден.

Счукани ленени семена помогнат при лечението на оток

Хвощ има диуретични ефекти

Проучване от 2014 г. установи, че екстрактът от хвощ има същите диуретични ефекти като добавки, отпускани с рецепта, но с по-малко странични ефекти. Хвощът може да бъде добра алтернатива на диуретиците с рецепта, особено ако сте имали проблеми със странични ефекти. 

Растението е ефективно помощно средство при отоци.

Хвощът е билкова добавка, която се използва като диуретик от години и се предлага в търговската мрежа както като чай, така и под формата на капсули.

Въпреки конвенционалната му употреба, много малко проучвания са го изследвали.

Едно от тях, проведено при 36 мъже установява, че хвощът е толкова ефективен, колкото диуретичното лекарство хидрохлоротиазид.

Въпреки че хвощът обикновено се счита за безопасен, не се препоръчва за дългосрочна употреба. Също така не трябва да се приема от хора, които имат предшестващо здравословно състояние като бъбречно заболяване или диабет.

Хвощ има диуретични ефекти

Витамините помагат за справяне с Едемата

Смята се, че витамините намаляват задържането на вода и действат противовъзпалително. По този начин те могат да се използват за лечение на оток и неговите симптоми. 

Консумирайте мултивитаминна добавка, която се състои от витамини А, С, Е, Витамини B-комплекс, както и от минерали като магнезий, калций, селен и цинк веднъж на ден.

Разбира се винаги след консултация с Вашия лекар.

Витамините помагат за справяне с Едемата

Съвети за предотвратяване на Едема

Други начини за намаляване на задържането на течности.

Други стратегии също могат да ви помогнат да намалите задържането на течности.

Съвети за предотвратяване на Едема

Те включват: 

Упражнение: 

Физическата активност може да помогне да се отървете допълнителна течност, като увеличава притока на кръв към тъканите ви и ви кара да се потите.

Увеличете приема на магнезий

Магнезият е електролит, който помага за регулиране на баланса на течностите. Доказано е, че магнезиевите добавки помагат за намаляване на задържането на течности при жени с предменструален синдром.

Яжте богати на калий храни

Богатите на калий храни могат да увеличат производството на урина и да намалят нивата на натрий, което води до намаляване на задържането на течности.

Останете хидратирани

Смята се, че дехидратацията може да увеличи риска от задържане на вода.

Баня с английска сол намалява подуването

Английската сол се нарича още магнезиев сулфат, който има противовъзпалителни свойства. Това може да намали подуването и възпалението.

Вземете 1 чаша английска сол и вода.

Добавете английска сол към водата за баня.

Потопете се и се отпуснете във ваната за 15 до 20 минути.

Като алтернатива можете също да добавите половин чаша английска сол към кофа с топла вода и да накиснете подутите си крака в нея за 10 до 15 минути.

Правете това поне веднъж на ден.

Баня с английска сол намалява подуването

Горещ или студен компрес намалява отока

Прилагането на горещ компрес увеличава притока на кръв към засегнатата област. Това намалява болката и възпалението, свързани с отока. По същия начин, прилагането на студен компрес обезболява засегнатата област и намалява подуването и възпалението.

Имате нужда от студена вода или топла вода и чиста кърпа.

Накиснете чиста кърпа в топла вода и я увийте около подутата област.

Оставете така за 5 минути и отвийте.

Накиснете кърпата в студена вода и повторете процедурата.

Правете това 2 пъти на ден, докато отокът изчезне.

Горещ или студен компрес намалява отока

Масажна терапия при оток

Масажирането подобрява кръвообращението. Това може да помогне при лечението на оток.

Вариант 1: 

Вземете 5-6 капки етерично масло (от грейпфрут или хвойна)

30 мл базово масло (например кокосово)

Смесете етеричното масло с носещото масло.

Масажирайте нежно със сместа върху крака си за 5 до 10 минути. Правете това 2 пъти на ден.

*Дръжте крака си повдигнат за 15 минути преди масажа. Това гарантира, че течността, събрана в подутата област на тялото ви, може да се оттече обратно. В резултат на това се намалява задържането на вода в засегнатата област.

Вариант 2: 

Синапеното масло съдържа алил изотиоцианат, за който е установено, че намалява възпалението. Следователно може да облекчи болката, свързана с оток.

Вземете 1/2 чаша синапено масло. Загрейте го и масажирайте нежно върху засегнатата област.

Правете това 2 пъти на ден.

Вариант 3: 

Маслото от чаено дърво проявява силни аналгетични и противовъзпалителни свойства. Това може да помогне при лечението на подуване и болка, свързани с оток.

Вземете етерично масло от чаено дърво и памучни тампони.

Изсипете около 4-5 капки масло от чаено дърво върху памучен тампон и нанесете го внимателно върху подутата област.

Правете това 2 пъти на ден.

Вариант 4: 

Рициновото масло съдържа рицинолова киселина, която проявява противовъзпалителни свойства. Това може да бъде от голяма полза при лечение на подуване и възпаление, които идват с оток.

Вземете рициново масло и масажирайте върху подутите части на тялото си.

Правете това 2 пъти на ден.

Масажна терапия при оток

Консумирайте по-малко сол

Диета с високо съдържание на сол може да насърчи задържането на течността. Затова намалете приема на сол.

Лечение на Едема чрез прием на диуретици

Отокът на краката, свързан със застойна сърдечна недостатъчност или чернодробно заболяване, може да се лекува с диуретик (понякога наричан „отводняващо хапче“). Когато можете да пикаете повече, течността от краката може да се върне обратно в кръвта. 

Много случаи на сърдечни или бъбречни заболявания се лекуват с диуретици

Лечение на Едема чрез подобряване на дренажа (на частите на тялото)

Отокът от блокиране на дренажа на течността понякога може да бъде лекуван чрез възстановяване на дренажа

Кръвен съсирек в крака се лекува с разредители на кръвта. Те разграждат съсирека и връщат дренажа към нормалното. 

Тумор, който блокира кръвта или лимфата, понякога може да бъде намален или отстранен с операция, химиотерапия или радиация.

Прекъснатата пневматична компресия може да се използва за натиск върху тъканта в крайник, принуждавайки течности - както кръв, така и лимфа - да изтичат от компресираната област.

Лечение на Едема чрез диета

Ограничаването на количеството натрий, което ядете, също може да помогне.

Други начини за лечение на Едема

  1.  Повдигане на краката нависоко

Лечението може също да включва позициониране на засегнатите части на тялото за подобряване на дренажа. Например подуването на краката или глезените може да бъде намалено, като човекът легне в леглото или седне с краката, подпрени на възглавници. 

  1.  Ръкавици

Тези ръкавици са специално предназначени за лечение на отоци. Те могат да осигурят лека компресия и топлина на засегнатата област и да лекуват оток.

Сложете си терапевтични ръкавици за оток, ако забележите подуване на ръцете си.

Носете ги през целия ден и ги сваляйте само когато искате да се изкъпете или измиете.

  1.  Кинезио лента

Тази лента създава отрицателно налягане върху областта, където е поставена, и може да помогне за изтичане на допълнителна течност и подуване.

Нанесете тези ленти лента директно върху подутата област в продължение на 3 до 5 дни.

  1.  Носете компресионни чорапи

Компресионните чорапи могат да помогнат при лечението на оток, като насърчават притока на кръв в подутите крака.

Носете компресионни чорапи всеки ден, докато не видите подобрение в състоянието си.

  1.  Помпи за крака

Компресионните помпи са предназначени за лечение на оток и лимфедем. Тези помпи могат да насърчат циркулацията на течност в засегнатата област и да намалят отока.

Вземете компресионни помпи за крака и ги носете върху засегнатия крак.

Правете това всеки ден, докато забележите положителна промяна в състоянието си.

  • Не се отдавайте на дейности, които изискват да седите или правите дълго време.
  • Повдигайте краката си от време на време.
  • Ограничете приема на сол.
  • Спортувайте всеки ден.
  • Поддържайте се добре хидратирани в горещо време.
  • Избягвайте интензивните тренировки и правете почивки между тях.
  • Избягвайте пушенето.
  • Не седнете непрекъснато повече от 3 часа.
  • Приемайте храни и хранителни добавки срещу задържането на вода.

Това са едни от най-добрите средства, които могат да помогнат при лечението на Едема. Някои промени в начина на живот могат да подобрят ефекта от тези лекарства, както и да предотвратят повторната поява на оток.

Включването на някои от тези храни и напитки във вашата диета може да помогне при леко задържане на течности.

Както и комбинирането на някои от тях с други здравословни промени, като здравословно хранене, упражнения и пиене на достатъчно вода, може да помогне да се отървете от това подпухнало чувство.

Натуралното лечение на Едемата

Човек развива Едема, когато излишната течност се натрупа в тъканите на тялото, причинявайки подуване в засегнатата област. Обикновено се наблюдава в ръцете и краката, отокът засяга всяка част от тялото и се счита за едематозен. 

Въпреки че изчезва от само себе си, има няколко домашни средства и натурални методи за оток, които можете да опитате, за да намалите подуването.

Болезнено и неудобено, задържането на вода е често срещан здравословен проблем, който може да бъде причинен от редица фактори, включително диета, менструален цикъл и генетика, бременност, лекарства или стоене на крака за дълги периоди. 

Отокът възниква при различни заболявания, като сърдечна недостатъчност, нефротичен синдром, бъбречна недостатъчност, цироза и рак. 

Натуралното лечение включва ограничаване на приема на натрий и използване на естествени диуретици, придружени от специфични лечения за всяко клинично заболяване. 

Можете да помогнете за облекчаване на задържането на вода, като направите някои промени в начина си на живот.

Натурално лечение на Едема

В тази статия обсъдихме симптомите и причините за оток, заедно с няколко средства, които можете да опитате да го облекчите и дори да излекувате Едемата.

Какво представляват билковите тинктури и полезното им действие може да прочетете в блога на сайта ни.

Ако задържането на вода продължава, консултирайте се с лекар, който може да предпише лекарства. Винаги първо се възползвайте от помощ от природата, защото силата на билките е необятна.