Глог - сила за сърцето

Глог - "Crataegus"

“Crataegus”, често наричан глог, бодлива ябълка, майско дърво, бял трън и други, е род от няколкостотин вида храсти и дървета в семейство Розови, роден в умерените райони на Северното полукълбо в Европа, Азия, Северна Африка и Северна Америка.

Глог crataegus

Името "глог" първоначално се отнасяло за видовете, произхождащи от Северна Европа. А името Crataegus произлиза от гръцката дума kratos, която означава "сила", поради голямата здравина на растението и akis, което означава "остър". Втората дума се отнася до бодлите на някои видове.

Във Франция глогът е известен като l’epine noble (благородният трън), тъй като се предполага, че от него е направен тръненият венец на Исус. 

 

Ботанически характеристики

Растението е бодлив храст или малко дърво с височина до 10 м, макар и често да достига 2-6 м, с гладка бледо сива кора. Клоновете са прави, с бодли. Листата варират в различни форми, като са дълги 1,5-3,5 см. Цветовете на глога са бели и розови, а плодовете са едносеменни червени плодове, 1,25 см в диаметър.

Ботанически характеристики на глог

 

Разпространение на растението

Тези малки по размер храсти често се отглеждат като жив плет в Европа. Срещат се най-вече в умерени райони, включително страни като Северна Африка, Западна Азия, Индия, Китай и Северна Америка.

Жив плет от глог

През 1800 г. британските заселници въвеждат растението в Тасмания и други части на Австралия като жив плет и сега то дивее във Виктория, Тасмания, хълмовете на Аделаида и равнините на Нов Южен Уелс. 

Crataegus е агресивен заселник, който е упорит и труден за отстраняване.

В много австралийски щати дори е обявен за вреден плевел.

В Индия се среща в умерените Хималаи, Кашмир и Химачал Прадеш, на височина 1800-3000 м.

 

Традиционна употреба

Видовете Crataegus (глог) се използват традиционно от древни времена. 

Растението предлага значими антиоксидантни съставки и много полезни терапевтични ефекти.

Така например отвара от листа и неузрели плодове от Crataegus aronia се използва за лечение на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и сексуална слабост в арабската традиционна медицина.

В Мексико диабетът се лекува с екстракти от глог. Такова лечение може да има значителна полза, особено по време на ранните стадии на заболяването. 

В народната медицина няколко вида глог се използват главно за:

 

Лечение на сърдечно-съдови заболявания 

Включително Crataegus pinntiflda (китайски глог), C. pubesens (мексикански глог), C. cuneata (японски глог), C. laevigata и C. monogyna (Европа), C .xycantha и C. aronica (Близкия изток), C. phaenopyrum (американски hawtrorn) и C. ambigua (руски глог).

Глогът освен това е годен за консумация плод, използван в традиционната китайска медицина за понижаване на плазмените липиди. Сушените плодове се използват за лекарства и местни безалкохолни напитки в Тайван.

Сушени плодове на глог

 

Химичен състав на билката

Листата, цветята и плодовете на глога съдържат разнообразни биофлавоноиди комплекси, които изглежда са отговорни основно за 

  • благоприятните ефекти на растението върху сърцето

Биофлавоноидите, открити в растението, включват олигомерни процианидини (OPC), витексин, кверцетин и хиперозид. 

Действието на тези съединения върху сърдечно-съдовата система е довело до разработването на екстракти от листа и цветя

, които се използват широко в Европа.

Други химични съставки включват: 

  • витамин С, сапонини, танини, кардиотонични амини (фенилетиламин, тирамин, изобутиламин, О-метокси фенилетиламин, холин и ацетилхолин), пуринови производни (аденозин, аденин, гуанин, кофеинова киселина, амигдалин киселини (тритерпелинови киселини).
Химичен състав на растението глог

 

Фармакологични дейности

Видовете Crataegus притежават огромни медицински приложения, но няколко вида са били подложени на скрининг заради биологичните си ефекти.

Смята се, че глогът може да подобри: 

  • коронарния кръвоток и контракциите на сърдечния мускул,

поради което се използва широко при 

  • сърдечно-съдови нарушения като аритмия, 
  • инфаркт на миокарда, 
  • сърдечна недостатъчност и други.

Екстрактите от Crataegus също предотвратяват елиминирането на плазмени липиди като общ холестерол, триацилглицериди и LDL и VLDL фракции. 

Растението може да се използва като 

  • противовъзпалително, 
  • стомашно-защитно, 
  • антимикробно средство, 
  • както и да се използва като хепатопротективно средство.

Той също така инхибира ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ) и намалява производството на мощното вещество, ограничаващо кръвоносните съдове, ангиотензин II, поради което 

  • действа като хипотензивно и диуретично средство
  • глогът леко понижава кръвното налягане при някои хора с високо кръвно налягане

но все пак не трябва да се смята за заместител на лекарствата за този проблем.

При редица изследвания Crataegus 

  • показа висока антиоксидантна и имуностимулираща активност.

Растението се използва и 

  • при разстройства на централната нервна система (ЦНС) при тревожност и лека депресия.

 

Използвани в цял свят видове

Повече от двадесет вида глог се използват като билкови хранителни добавки по света.

Тази прекрасна и здравословна билка може да се използва като тинктура, отвара и прах. В лекарствената мрежа се предлагат също капсули, таблетки и сиропи. Цветът и листата на глога са изключително полезни и винаги човек може да се обръща към тях при различни неразположения.

Тинктура отвара прах капсули таблетки или сиропи от глог

 

Билкови тинктури от глог

Глогът - тази изключителна билка е включена в състава на нашите билкови тинктури - “КРАТЕГИ” и “РЕЛАКС”:

 

Билкова тинктура от глог - Кратеги

Глогът е известен с лечебните си приложения:

  • увеличава притока на кръв към сърцето и ограничава риска от сърдечен удар
  • подобрява контрактилитета на сърцето и способността му да изпомпва кръвта
  • понижава периферното съдово съпротивление (намалява натоварването върху сърцето)
  • стабилизира сърдечния ритъм и има отличен ефект при аритмии
  • подпомага издръжливостта на сърцето при недостиг на кислород по време на стрес или при заболявания

Веществото проантоцианид, съдържащо се в глога, е отговорно за лечебните свойства на растението върху сърдечно-съдовата система. Проантоцианидът спомага за подсилване на сърдечната дейност, като разширява коронарните съдове и засилва кръвооросяването. Работата на коронарните артерии се подобрява, а сърдечният мускул получава повече кислород. Глогът е богат и на антиоксиданти, витамин С, каротин, танини, флавоноиди и др. полезни елементи.

Билкова тинктура от глог Кратеги

 

Билкова тинктура от глог - Релакс

 Тинктура релакс е помощно средство за: 

  • успокоение на централната и периферната нервна система
  • при физическо и умствено натоварване
  • стрес
  • безпричинни страхове
  • напрежение
  • хиперактивност

“Билковата тинктура РЕЛАКС” е специфично подбрана смесица от билки, известни със седативното си действие, без да предизвикат зависимост.

Съдържа мента листа, корен дилянка и глог листа.

Билките се приемат под форма тинктура, която:

  • успокоява напрежение и стрес, породени от натоварена централна и периферна нервна система;
  • помага при физическо и умствено натоварване;
  • помага при усещания за безпричинни страхове;
  • намалява натрупаното напрежение;
  • контролира прояви на хиперактивност;
Билкова тинктура от глог Релакс

 

Дозировка

Дозите екстракти от Crataegus варират в зависимост от концентрацията.

 Терапевтичната доза на екстракт, стандартизиран да съдържа 1,8 процента витексин-4-рамнозид, е 100-250 мг три пъти дневно.

20 капки, 3 пъти на ден, разтворени в чаша вода.

 Начин на прием на билкова тинктура от глог

 

Противопоказания

Доказано е, че глогът има ниска токсичност. Обикновено растението се счита за напълно безопасно.

Въпреки това съществуват относителни противопоказания при случаи на свръхчувствителност или анамнеза за алергична реакция към билката или някоя от нейните компоненти. Абсолютно противопоказание е предложено при деца под 12-годишна възраст от здравните специалисти.

Странични ефекти

Глогът се понася добре от хората при проучвания с продължителност до шестнадесет седмици. Някои странични ефекти, макар и редки, може да са свързани с екстракти от глог. Те са свързани с лек обрив, главоболие, изпотяване, световъртеж, сънливост, възбуда, стомашно-чревни оплаквания.

Лекарствени взаимодействия

Флавоноидните компоненти на глога може да са отговорни за полезните му ефекти при лечението на сърдечна недостатъчност. Тези компоненти обаче могат също да повлияят на функцията на P-гликопротеин и да предизвикат взаимодействия с лекарства, които са субстрати на P-гликопротеина, като дигоксин, който също се използва за лечение на сърдечна недостатъчност.

Според клиничните изпитвания, неблагоприятните ефекти, свързани с употребата на препарати от глог, са редки и леки, дори при по-високи дози.

 

Кулинарна употреба

Плодовете на обикновения глог, C. monogyna, са годни за консумация, но вкусът е близък до този на презрелите ябълки. В Обединеното кралство понякога се използват за приготвяне на желе или домашно вино.

Листата също са годни за консумация и ако се берат през пролетта, когато са още млади, са достатъчно крехки и нежни, за да се използват в салати. Младите листа и цветни пъпки, които също стават за ядене, са известни като „хляб и сирене“ в селските райони на Англия.

В южната част на Съединените щати плодовете от три местни вида се използват за желета, които се считат за деликатес. Хората от племето Кутенай от северозападната част на Северна Америка пък използвали плодове от червен и черен глог за храна.

Плодовете на Crataegus mexicana са известни в Мексико като tejocotes и се ядат сурови, варени или под формата на сладко през зимата. Варят се и с други плодове, за да се направи коледен пунш.

Растението се използва и в Китай за направата на конфитюри, желета, сокове, алкохолни напитки и други. Те от своя страна биха могли да се използват в други ястия. А в Южна Корея от плодовете глога се прави ликьор, наречен sansachun.

Sansachun ликьор от глог

В Иран растението често се консумира сурово като закуска или направено на сладко.

 

Няма по-важно от здравето 

Лечебните свойства на видовете Crataegus подчертават значителните фармакологични ефекти на този вид. Учените са категорични относно неговия потенциал като кардиоактивен, хипотензивен, цитотоксичен, хиполипидемичен, гастропротективен, хепатопротективен, антивирусен, включително анти-хив ефект. Освен това глогът е антиоксидант и имуностимулант.

Няма по-важно от здравето

Когато човек иска да се погрижи за здравето си, може без съмнение да се обърне към тази чудесна билка. Тя, освен красива част от природата по нашите ширини, е и много добра при решаването на различни проблеми на тялото. Да не говорим, че очевидно растението е и чудесна добавка към много алкохолни напитки, сладкарски изделия и здравословни, пресни и свежи ястия за трапезата. Не е случайно, че глогът е толкова популярен по цял свят и че е толкова обичан на всяко място, на което турист би могъл да отиде.

Какво е по-важно от здравето ли? Ами, нищо. И хората, добавящи глог към ежедневните си навици и меню, добре знаят това.

 

ГЛОГ - СИЛА ЗА СЪРЦЕТО ➤ ВИДЕО

>