Най-полезните билки за здраве на костите и ставите

Костите и ставите

Костите и ставите в нашето тяло са подложени на износване, докато извършваме ежедневните си рутинни дейности. Интензивните тренировки също могат да допринесат за увреждането на тези тъкани.

Следователно е важно да гарантираме, че нашите кости и стави получават адекватна хранителна подкрепа, за да се укрепи тяхната структурна цялост и да се подобри функционалният диапазон.

Тялото ни често ли изпитва болки в ставите? Уморени ли сме да усещаме ефекта на аспирина винаги, когато го приемате, за да облекчим болката в ставите си? Ако случаят е такъв, може би е време да опитаме тези естествени средства за лечение на тези болежки.

Ето някои от най-добрите билки, естествени средства и питателни храни, които можем да включим в ежедневието си за силни и здрави кости и стави.

Костите и ставите

БИЛКИТЕ -  за доброто здраве на костите и ставите

Билките отдавна са почитани заради техния потенциал да насърчават цялостното благосъстояние на организма. Изчислено е, че 80% от населението в развиващите се страни все още разчита на традиционните билкови лекарства. Лечението се практикува от хора от всички нива на обществото, които живеят и работят в тясна връзка със своята среда и варира от най-леки до най-тежки здравословни проблеми.

Познаването на лечебните растения и тяхното идентифициране трябва да се придобива с помощта на пастири, отшелници, ловци, горски обитатели и онези, които събират горски растения за храна. 

Тези ботанически чудеса - билките предлагат естествен подход за насърчаване благополучието на опорно-двигателния апарат. Тяхната сила се крие в способността им да намалят възпаленията, да облекчат дискомфорта и да поддържат гъвкавостта на костите и ставите.

Чрез тях ние си набавяме и необходимите минерали и съединения, играещи ключова роля за здравината на костите и насърчаването за образуването на колаген.

Билките могат ефективно да намалят болката и болезнеността при проблеми с костите и ставите, както и за бързото им възстановяване. През последните няколко десетилетия в световен мащаб нарастват алтернативните форми на терапия. Билковите лекарства в момента са изключително търсени и популярността им нараства!

Билките за доброто здраве на костите и ставите

Коприва облекчава болката на костите и ставите

Копривата - жилеща билка с лековити свойства или обикновената коприва (Urtica dioica) е билка, използва от векове заради потенциалните си ползи за здравето. Тя е всеизвестна с парливият ефект на трихомите при допир с кожата. Но, въпреки това, след обработка тази парливост изчезва и остават само благоприятните ѝ свойства.

Билката е богата на хранителни вещества като витамини А, С и К, калций, магнезий и желязо. Тези хранителни вещества допринасят за цялостното здраве и могат да играят роля в поддържането на здравето на костите. Калцият е ключов компонент на костната структура, докато магнезият поддържа минерализацията на костите.

Копривата има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при възпаление на ставите, остеоартрит и ревматоиден артрит. Намаляването на възпалението може да помогне за облекчаване на болката и сковаността на ставите.

Освен това, листата ѝ имат диуретични свойства, което означава, че може да помогне за насърчаване елиминирането на излишните течности от тялото, тъй като задържането на течности може да допринесе за подуване на ставите и да причини дискомфорт.

Листата и стъблата на копривата са били използвани в миналото за лечение на артрит и облекчаване на болки в мускулите. Според проучванията много хора намират облекчение от болки в ставите, като прилагат листа от коприва локално върху болезнената област. Други проучвания показват, че приемането на орален екстракт от коприва, заедно с нестероидни противовъзпалителни средства, помага на хората да намалят дозата им и помага за облекчаване на болката на костите и ставите и при остеоартрит.

Коприва облекчава болката на костите и ставите

Билкова тинктура от Коприва благоприятна за костната система

Билков извлек Уртикатрин - от листа от Коприва -  е известен с лечебните си приложения при:

  • Артритни заболявания
  • Кожни и чернодробни заболявания
  • Проблеми с костната система
  • Анемия

Копривата  има  общоукрепващо, кръвоспиращо, диуретично, против артрит и ревматизъм, и антиалергично действие. Тя намалява нивата на кръвната захар, листата на копривата стимулират появата на кърма, корените възпрепятстват уголемяването на простатата. 

Билкова тинктура от Коприва е благоприятна за кости и стави, кожа, черен дроб и панкреас.

Билкова тинктура от Коприва благоприятна за костната система

Бъзак за укрепване на костите

За какво е полезен бъзакът - най-добрият природен имуностимулант

Бъзакът е растение познато от старите билколечители със своето имуностимулиращо и противовъзпалително действие. Възпаленията са често срещан фактор при заболявания на ставите, а Бъзакът може да помогне при облекчаване на този дискомфорт. 

Нивата на калций, желязо и калий в Бъзакът могат да укрепят костите ни и също така да увеличат костната ни минерална плътност.

В резултат на това билката може да намали риска от остеопороза.

Антоцианините в плодовете могат дори да помогнат за предотвратяване на загуба на костна маса. 

Билката Бъзак за укрепване на костите

Тинктура от бъзак благоприятна за кости и стави

Под формата на тинктура - Бъзакът е силно антивирусно помощно средство за стимулиране при лечение на дегенеративни заболявания, за предотвратяване на ракови заболявания и за контролиране на доброкачествени тумори. Като цяло помага да се активира имунната система.

Нашата Билкова тинктура Самбуцин е благоприятна за кости и стави и се отличава с ценните си качества благоприятстващи за подобряване на:

  • имунната система 
  • бъбреци
  • пикочен мехур
  • кръвно налягане 
Тинктура от бъзак благоприятна за костите и ставите

Куркума минимизира болките в ставите

Куркумата - най-изследваната подправка на планетата (Curcuma) е почитана заради естествения си лечебен потенциал, който може да се дължи основно на богатото количество куркумин, присъстващо в нея. 

Куркумата предпазва от възпаление и оксидативен стрес, като в крайна сметка помага за минимизиране на болките в ставите и ограничаването на движението.

Редовната употреба на тази чудесна лечебна билка може да промени цялостното ни здраве на костите и да ни позволи да останем във форма и активни години напред.

Можем да я приемаме под формата на билкова тинктура - билков извлек или да я прилагаме локално под формата на паста от корен, на прах и гхи.

Куркума минимизира болките в ставите

Билкова тинктура с Куркума за здрави кости и стави

Яркожълтата подправка е изключително полезна при артрит.

Куркумата има способността да облекчава болки в ставите, скованост и възпаление

Билков извлек Тонус облекчава болки в ставите, скованост и възпаление. Този билков тандем от Куркума и Джинджифил е природно средство за тонизиране и енергизиране на тялото и организма.

Билкова тинктура Тонус:

  • Подобрява тонуса и настроението
  • Дава енергия
  • Помага за добра концентрация и памет
  • Помага за физическа устойчивост
  • Подпомага оросяването на крайниците и мозъка
  • Нормализира функцията на стомашно-чревния тракт
  • Укрепва имунната система
  • Действа общоукрепващо
Билкова тинктура с Куркума за здрави кости и стави

Хвощ за поддържане на оптимално здраве на костите

Дегенеративни заболявания, засягащи костите и ставите (като лумбална спондилоза), могат да бъдат избегнати чрез използване на билки в ежедневната ни диета като хвощ. Тази билка притежава мощни регенеративни свойства, които могат да помогнат за забавяне на свързаната с възрастта костна загуба, като по този начин поддържат оптимално здраве на костите.

Полският хвощ е билка, съдържаща значително количество калций, силиций и други съставки. Тя може да се вари и да се прави на чай и се мята, че е полезна при заздравяване на костни фрактури и наранявания на съединителната тъкан.

Научното наименование на полския хвощ е Equisetum arvense - той е често срещана билка, която се използва от експерти за укрепване на костите. Точно като калция, силицият се смята за жизненоважно хранително вещество, което помага на костите да останат здрави. Хвощът има и двата елемента, което го прави една от най-важните билки за поддържане на съединителната тъкан като връзките и се счита за отлична билка за заздравяване на костите.

Хвощ за поддържане на оптимално здраве на костите

Арника помага за по-бързото заздравяване на костите

Арника (Arnica montana) е естествен билков лек, който обикновено се използва за лечение на наранявания на костите и дори фрактури и натъртвания. Помага за по-бързото заздравяване на костите чрез ускоряване на регенерацията на нови клетки в засегнатите тъкани. Арниката е широко достъпна като хомеопатично лекарство или като добавен екстракт в кремове и локални гелове и балсами.

Арника помага за по-бързото заздравяване на костите

Черен пипер защитава костите и ставите от износване

Черният пипер е показал огромен потенциал за защита на костите и ставите срещу износване.

Естествените антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на тази билка могат да ни помогнат да поддържаме костите си здрави чрез ускоряване на заздравяването. Черният пипер може да забави процеса на дегенерация, възпалението, оксидативния стрес и износването на костите и ставите.

Черен пипер защитава костите и ставите от износване

Червена детелина подобрява костната минерална плътност

Подобните на естроген съединения, наречени формононетин в червената детелина, помагат за намаляване на отрицателния ефект от хормоналния дисбаланс върху здравето на костите. Може да помогне за подобряване на костната минерална плътност и да попречи на развитието на остеопороза.

Червена детелина подобрява костната минерална плътност

Черен кохош насърчава процесите на формиране на костите

Изследванията показват, че черният кохош притежава естествения лечебен потенциал за насърчаване на процесите на формиране на кости и намаляване на риска от остеопороза и други ставни заболявания като артрит.

Черен кохош насърчава процесите на формиране на костите

Черен оман за заздравяване на костите

Има и други билки, използвани в европейските страни - като Черен оман. Той не трябва да се бърка с потенциално токсичния див оман (S. officinale), нито с местните билки, известни като див оман (Cynoglossum virginianum). Използва се под формата на чай като помощно средство за заздравяване на костите и при заздравяване на фрактури.

Това лековито растение премахва възпалението около фрактурата. Той предизвиква сливането на засегнатата част и съдържа алантоин, кристализиращо вещество, използвано в ортодоксалната медицина за насърчаване на образуването на епител при язва и рана.

Черен оман за заздравяване на костите

Други билки, които ще укрепят костите ни

С напредване на възрастта плътността на костите ни започва да се влошава. Толкова много, че ходенето и извършването на ежедневната работа става трудно. Ако вече изпитваме това, първото нещо, което трябва да направим, е да се консултирате със здравен специалист. След това можем да разчитаме и на няколко билки, за които е известно, че подобряват здравето на костите ни. 

Глухарчето укрепва и възстановява костите

Научно известно като Taraxacum officinale, познатото от детството - глухарче е пълно с всички необходими хранителни вещества, които са задължителни, за да поддържаме костите си здрави. Всеки, който страда от състояния като остеопороза, се препоръчва да консумира храни, които са богати на калций. Глухарчето е една такава билка, която е заредена с калций и силиций. То не само укрепва костите, но и ги възстановява.

Диуретичните свойства на листата на глухарчето могат да допринесат за елиминирането на излишните течности в тялото и така облекчава дискомфорта свързан с подуването и натрупване на напрежение в ставите.

Глухарчето укрепва и възстановява костите

Билкова тинктура Данделион за поддържане на костите здрави

Проведените изследвания за ефекта на глухарчето върху здравето на костите, установяват че някои от неговите хранителни вещества допринасят за поддържането на силни и здрави кости.

Листата на глухарчето са добър източник на калций и витамин К, които играят решаваща роля за здравето на костите.

Едно малко проучване свързва увеличения прием на богати на витамин К листни зелени зеленчуци с понижаване на кръвните нива на остеокалцин, протеин, открит в костите ни. Това предполага, че приемът на повече листни зеленчуци, като глухарче, може да помогне за предотвратяване на загуба на костна маса.

Инулинът, фибри, открити в корена на глухарче, може също да поддържа здрави кости чрез подобряване на храносмилането и здравето на червата.

Освен това, някои изследвания показват, че антиоксидантите в билката играят ключова роля за здравето на костите и предпазват от костна загуба чрез намаляване на оксидативния стрес.

Билкова тинктура Данделион може да поддържа костите здрави. Този билков извлек от Глухарче също намалява нивата на холестерола и подобрява кръвообращението. Изключително полезен е и при:

  • Чернодробни проблеми
  • Проблеми с жлъчката
  • И за подобряване обмяната на веществата
Билкова тинктура Данделион за поддържане на костите здрави

Лимонена трева е ефективна в грижата за костите

Лимонената трева е известна още като Cymbopogon Citratus и се консумира често в Индия. Лимонова трева, която се добавя към чая и някои други хранителни продукта подобрява вкуса. Освен това билката е много ефективна в грижата за нашите кости. Ако се вярва на здравните доклади, тя е чудесна за лечение на остеопороза, тъй като е пълна с флавоноиди. Подобрява образуването на костите и ги прави здрави при редовна консумация.

Лимонена трева е ефективна в грижата за костите

Готу Кола за подобряване на здравето на хрущялите и връзките

Известна като Centella Asiatica, Gotu Kola се консумира като чай или таблетки за подобряване на здравето на хрущялите и връзките. Те са органите, които са отговорни за свързването на костните стави заедно. Ако не се внимава, човек може да страда от болки в костите или ставите, особено в напреднала възраст. Ако работим много физически труд, трябва да добавим тази билка към диетата си. Въпреки това, трябва да имаме предвид препоръките на нашия здравен консултант преди това.

Готу Кола за подобряване на здравето на хрущялите и връзките

Лайка може да осигури облекчение при болки в ставите

Лайката, билка, чието научно наименование е Matricaria chamomilla, е популярна с невероятните си способности да лекува и осигурява облекчение, когато страдаме от болки в ставите. Ако имаме слаби кости или заболявания като остеопороза, трябва да приемаме лайка, тъй като тя съдържа полезни за костите флавоноиди. Може да я консумираме като чай или под формата на тинктура. Винаги е добре да се консултираме със специалист. 

Лайка може да осигури облекчение при болки в ставите

Салвия при фрактури

Salvia miltiorrhiza (Dan Sheng, семейство Lamiaceae) спомага за ранното образуване на плътен калус, а микроскопско изследване също разкрива повишената активност на остеобласта. Дан сен може да подобри фрактурата на долната челюст. 

Лугачка насърчава процеса на заздравяване на костите

Лугачка е Латинското името на рода (Dipsacus). Видът Dipsacus (семейство Dipsacaceae) е роден в Евразия и Африка, и той също насърчава процеса на заздравяване на костите. Osyris wightiana wall (семейство Santalaceae) паста от корен се замазва за насърчаване на заздравяването на костите.

Хималайски кедър при счупване на костите

Cedrus deodara (семейство Pinaceae) се среща в северозападните Хималаи от Кашмир до Гардвал. Препаратът от растението се използва при счупване на кости, шум в ушите и глухота. Има аналгетични свойства, следователно се използва при хроничен възпалителен артрит.

Арабска акация при фрактури и мускулни спазми

Acacia arabica (Babool, семейство Mimosaceae) се използва при фрактури и мускулни спазми като тризъм. Използва се при възпалителен артрит.

Дълъг пипер при счупване на костите и болка

Piper longum (семейство Piperaceae) е известен също като Piplie. Той се използва при счупване на костите и болка при ишиасл

Естествени домашни средства за болки в ставите и костите

Болките в костите и ставите са често срещано състояние, но освен прием на природните еликсири - билките, има и холистични неща, които можем да опитаме направо у дома!

Проучванията установяват, че сред всички възрастни с артрит, около 30% имат силна болка в ставите. Това пречи на тези лица да отидат на работа.

Ако почувстваме дори и най-лекия намек за болка в ставите, трябва да опитаме тези естествени средства, които сме изброили за вас.

1. Прием на билкови добавки като естествени средства за лечение на болки в ставите

Заздравяването на костите с помощта на лечебните растения и техния екстракт или лапа заедно с шина без гипс е широко практикувано в традиционната медицина.

Има билки, за чиито свойства е известно и доказано, че са изключително полезни при заздравяване на костите.

//

Естествени добавки като куркума или ленено семе са чудесни решения за облекчаване при този вид неразположение. И двете имат противовъзпалителни ефекти, които помагат за намаляване на болките в ставите във всяка част на тялото ни. Както куркумата, така и лененото семе също имат свой собствен набор от медицински ползи за нас.

Копривата е билка, която помага при всички видове артрит и подагра. Освен противовъзпалителна, тя е пълна и с минерали, които облекчават болката. Можем да я приемаме под формата на чай или билкова тинктура и ще почувстваме как тялото ни става по-здраво и безболезнено с времето.

Добавките или чаят от женско биле осигуряват облекчаване на болката, когато блокират и облекчават възпалението. То също така подпомага освобождаването на кортизол от тялото. Трябва да се отбележи, че не трябва да приемаме женско биле, ако имаме проблеми с кръвното налягане, сърдечно или бъбречно заболяване или нисък калий.

Прием на билкови добавки естествени средства за лечение на болки в ставите

2. Вана с английска сол за всякакви мускулни и ставни болки

Можем да облекчим болките в ставите на краката като ги накиснем  в топла вода, смесена с английска сол. Или можем също да я използваме в компрес, който да нанесем директно върху кожата.

Английската сол е класически лек за всякакви мускулни и ставни болки. Като източник с високо съдържание на магнезий и сулфат, кожата ни абсорбира солите на Epsom с лекота. Абсорбираните соли отиват към мускулните спазми и отпускат напрегнатите зони.

Солените вани с етерични масла също са едно от най-успокояващите домашни средства за болки в ставите. Можем да вземем топла вана с две чаши соли и малко етерични масла, добавени към водата за баня. Най-малко 20-минутно накисване трябва да помогне за намаляване на възпалението и мускулните спазми.

Вана с английска сол за всякакви мускулни и ставни болки

3. Топъл и студен компрес за болки в ставите

Това е едно от най-лесните натурални средства за болки в ставите, което можем да използваме навсякъде. Когато болката започне да става трудна за овладяване, можем да си позволим да си починем. Нанесяме горещ компрес върху зоната за 20 минути и последваме веднага със студен компрес за 20 минути.

Можем да правим това всеки ден болката в ставите се появява поне 15 минути. Това е форма на първа помощ и средство за болки в ставите, ако нараняването е все още прясно. Не трябва да забравяме да поддържаме зоната повдигната, ако подуването е лошо, за да намалим задържането на течности.

Друг начин да постигнем този подход е да нанесем етерично масло от мента и евкалиптово масло върху зоната. Тези масла имат охлаждащ ефект на ментол, който вече намалява топлината, подуването и дискомфорта. Някои проучвания с животни установяват, че възпалителните състояния намаляват и отока.

Топъл и студен компрес при болки в ставите

4. Промяна на диетата за предотвратяване на дълготрайна болка

Ако искаме да предотвратим дълготрайна болка, можем да опитайте да променим диетата си. Вероятно не ядем правилните храни, които помагат на тялото ни срещу възпаление. Прилагането на противовъзпалителна диета ще помогне на подуването да намалее и тялото ни да се възстанови.

Не трябва да мислим повече за преработени храни, трансмазнини и добавени захари. Или поне да ги ограничим колкото можем. В края на краищата тези видове храни могат да причинят тежко възпаление в тялото ни.

Промяна на диетата за предотвратяване на болка

5. Есенциални мастни киселини се борят с възпаленията

Ако искаме да знаем как да облекчим болките в ставите, нека поговорим за омега-3 мазнините. Омега-3 и омега-6 са полезни за нашето тяло и се борят с възпаленията. Можем да ги намерим в рибата.

Някои често срещани риби, богати на омега-3 киселини, включват диво уловена сьомга, сардини и скумрия. Говеждото, хранено с трева, е друг добър източник на омега-3. Ако искаме източници на растителна основа, можем да опитайме ленени семена, семена от чиа и орехи.

Около 11% от зехтина е вид полиненаситена мазнина. Това означава, че съдържа мастни киселини като омега-3 и омега-6. Съставяща 73% от общото съдържание на масло е мастната киселина, наречена олеинова киселина, която също е полезна за тялото.

Есенциални мастни киселини се борят с възпаленията

6. Упражнение и намаляване на теглото за по-здрави стави

Независимо от нашата възраст или болките, които изпитваме, правилните упражнения винаги са полезни за нашето тяло и са най-добрият начин да поддържаме не само костите и ставите си здрави, но и цялото ни физическо състояние. Може да изглежда нелогично да подлагаме ставите си на стрес, но правенето на коригиращи упражнения никога не е лоша идея. 

Независимо дали ползваме тежести или собственото си тегло, редовните упражнения могат да увеличат костната плътност, ще направят костите по-малко чупливи и така ще намалим риска от развитие на остеопороза с напредването на възрастта. Чрез тренировки подсилваме и мускулите, които пък обграждат ставите. Така напрежението няма да пада директно върху тях. 

Ако имаме хронични проблеми със ставите, може да пробваме раздвижвания във басейн или плуване - те действат терапевтично.

Нещо повече, при редовно спортуване, няма да трупаме излишни килограми. Излишното телесно тегло натоварва ставите, особено носещите части, като коленете и бедрата. Това може да допринесе за развитието на възпалителни процеси, мускулна слабост и напрежение, метаболитен синдром и прогресивен остеоартрит или дегенеративно ставно заболяване.

Така че, когато имаме възможност трябва да излизаме навън, да се движим, да спортуваме! Ще се подобри не само здраве ни, но и начинът ни на живот.

Бездействието може да влоши ставните проблеми като артрит. Липсата на ежедневни упражнения може да отслаби нашите мускули и стави. Това само ще доведе до нестабилност и по-висок риск от наранявания и травми.

Упражнение и намаляване на теглото за по-здрави стави

7. Зехтин за облекчаване на болки в ставите

Зехтинът е нещо повече от защита срещу сърдечни заболявания и предотвратяване на инсулт. Студено пресованият зехтин е добър и за отпускане на болезнени стави. Ако искаме някои релаксиращи средства за болки в ставите, масаж със зехтин може да бъде отговорът.

Всичко, което трябва да направим, е да вземем една или две чаени лъжички и да я втриваме върху болезнените си стави два пъти дневно. Маслото има силни противовъзпалителни заболявания, отколкото много често срещания артрит. Това го прави най-доброто масло за облекчаване на болки в ставите.

Въпреки че не е добавка, също е възможно да се приема перорална доза зехтин. Една чаена лъжичка и половина от него вече се равнява на 200 mg ибупрофен. Независимо дали го използваме като орално или масажно масло, не трябва да забравяме да използваме студено пресован зехтин.

Зехтин за облекчаване на болки в ставите

Природни средства за зарастване на костите 

Нашите кости играят важна роля за поддържането ни във форма и воденето на здравословен живот. Те също са отговорни за структурата на човешкото тяло. Без подкрепата на костите човек не може да върши ефективно ежедневните задължения. Затова трябва да се грижим за здравето им по възможно най-добрия начин.

Редовната употреба на тази чудесна селекция от богати на хранителни вещества билки, с която ви запознахме - като Коприва, Куркума и Черен пипер …, може да ни помогне да се предпазим от риска от заболявания на костите и ставите.

/ 

Това е нашето кратко ръководство за някои естествени средства за лечение на болки в ставите и след като вече знаем тези техники, не трябва да се колебаем да изпробваме всяка от тях и да видим коя работи най-добре при нас. 

Също така не трябва да забравяме, че винаги е важно и разумно първо да се посъветваме със здравен специалист ако искаме да приемаме добавки, но не сме сигурни за ефектите им върху тялото ни.
Ако ви е харесал нашия списък и го намерате за полезен и информативен, опитайте да разгледате другите ни блог статии за здраве. Ако се нуждаете от допълнителна помощ при болка, не се колебайте да се свържете с нас.