Куркумата - най-изследваната подправка на планетата

История на Куркумата

Куркумата се използва в Азия от векове. От Индия се разпространява в Югоизточна Азия заедно с индуизма и будизма, тъй като жълтото багрило се използва за оцветяване на дрехите на монасите и свещениците. В древността се е използвала като парфюм, както и като подправка. 

Куркума е открита и в Таити и Хавай преди какъвто и да било европейски контакт. Има лингвистични и косвени доказателства за разпространението и употребата на подправката от австронезийските народи в Океания и Мадагаскар. По-специално популациите в Полинезия и Микронезия никога не са влизали в контакт с Индия, но широко използват подправката както за храна, така и за багрило.

Куркумата се използва като подправка, багрило и ароматен стимулант

Куркумата също става много популярна на запад, където е отбелязана като багрилно растение от асирийците през 6 век пр.н.е. В средновековна Европа тя е била наричана „индийски шафран“.

Корените на растението са били използвани от древността като подправка, текстилна боя и в медицината като ароматен стимулант.

Ботанически характеристики на “Curcuma longa L.”

“Curcuma longa L.” - Куркума е многогодишно тревисто растение, член на ботаническата група Curcuma, от семейство Джинджифилови “Zingiberaceae” - грудкови коренища или подземни стъбла. 

Растенията достигат около 1 метър височина и носят дълги прости листа с дълги дръжки (листни стъбла). Листата излизат от разклонените коренища, които лежат точно под повърхността на почвата. Те са разделени, с форма на копие и по-тесни в двата края. 

Малките жълто-оранжеви цветя се намират в пазвите на восъчните прицветници, които обикновено са бледозелени или лилаво оцветени. Цветята произлизат от тези листа и са бледожълти на цвят, растат в групи от три до пет.

По-старите коренища са леко люспести и кафяви на цвят, докато младите коренища са бледожълти до кафяво-оранжеви. 

Ботанически характеристики на “Curcuma longa L.”

Разпространение на Куркумата

Най-голямото разнообразие на видовете Curcuma само по брой е в Индия, около 40 до 45 вида. Тайланд има сравними 30 до 40 вида. Други страни в тропическа Азия също имат многобройни диви видове от нея. 

Те растат в топъл, влажен климат и виреят добре само при температури над 29,8°C. Индия, Шри Ланка, Източна Индия, Фиджи и Куинсланд (Австралия) имат най-благоприятен климат, благоприятен за отглеждане на Куркумата.

Растението се отглежда широко както като кухненска подправка, така и за медицински цели

Много хора отгледждат красивото растение в къщи в саксии или в градината си, най-често видовете “Curcuma petolata” и “Curcuma roscoeana”, без да знаят, че това е цвете, чийто коренища използват ежедневно като подправка.

Куркумата - цвете, чийто коренища използваме ежедневно като подправка

Състав на “Curcuma longa L.”

Коренът съдържа горчиви летливи масла (тумерон, атлантон и зингиберен) които имат фармакологична активност, кафяв оцветител, захари, протеини и смоли

нишесте, калциев хлорид, дървесни влакна и жълтеникав оцветител, известен като кукурмин.

Световната здравна организация (СЗО) обяви допустимия дневен прием на куркуминоиди като хранителна добавка в диапазона 0–3 mg/kg. 

Куркуминоидите и продуктите от Куркума са характеризирани като безопасни от Администрацията по храните и лекарствата. В допълнение, активните съставки на корена имат невропротективни, антитуморни антиацидогенни и отлични противовъзпалителни свойства. Следователно куркуминоидите имат терапевтичен потенциал при лечението на много хронични заболявания, които съдържат елемент на възпаление, включително рак на дебелото черво, рак на белия дроб, рак на гърдата и възпалителни заболявания на червата.

Основните активни съставки на жълтия корен включват три куркуминоида; куркумин (диферулоилметан, основната съставка, отговорна за жълтия цвят на куркумата), деметоксикуркумин и бисдеметоксикуркумин.

Състав на “Curcuma longa L.”

Куркума - яркожълта източна подправка

Отглеждана, основно заради своите изключително полезни корени, подправката може да се похвали с много древна история на употреба в готвенето, боядисването на тъкани, козметиката и традиционната медицина. Това важи особено за страни като Китай и Индия.

Куркума - яркожълта източна подправка

Употреба в кулинарията

“Curcuma longa L.” е една от ключовите съставки в много азиатски ястия, придавайки леко горчив вкус на храните. Използва се най-вече в солени ястия, но също така и в някои сладки ястия, като например торта “sfouf”.

Употреба на Куркумата в кулинарията

В Индия листата от подправката се използват за приготвяне на специални сладки ястия, патолео, чрез наслояване на оризово брашно и смес от кокосови орехи и листа, след което се затварят и приготвят на пара в специален прибор (chondrõ).

Използва се също в много продукти като консервирани напитки, печени продукти, млечни продукти, сладолед, кисело мляко, жълти торти, портокалов сок, бисквити, пуканки, зърнени закуски, сосове и желатин. 

Понякога се използва като заместител на шафрана. Добавянето на Куркума към такива масла като зехтин или сусамово масло удължава техния срок на годност поради антиоксидантните му свойства. В допълнение, някои портокалови и лимонови напитки вече са оцветени с жълтото растение, което се счита за по-безопасно от изкуствените оцветители, получени от въглищен катран.

Билката е основна съставка в кърито на прах.

Куркумата основна съставка в кърито на прах

Тя има многобройни приложения в източноазиатските рецепти, като туршия, която съдържа големи парчета от нея.

Куркумата - впечатляващ списък с ползи за здравето

Куркумата (или позната още с името Curcuma longa) е яркожълта източна подправка, използвана в целия континент Азия от много векове насам, а през последните няколко десетилетия е приета от Запада както заради способността си да задоволи апетита на хората за къри, но и най-вече впечатляващия списък от ползи за здравето. А те наистина са много.

Билката и нейната мощна активна съставка - куркумин имат редица ползи за здравето

Куркумата - впечатляващ списък с ползи за здравето

Антиоксидантите имат потенциала да предотвратят сърдечно-съдови заболявания, проблеми със зрението и Алцхаймеровата болест

А противовъзпалителните ефекти могат много да помогнат на хората с артрит. Известно е също така, че растението може дори да намали риска или разпространението на рак.

 Мощна активна съставка в Куркумата е Куркумин

Ето и още плюсове от употребата на КУРКУМАТА:

Куркумата - естествено противовъзпалително средство

Без съмнение, макар и неприятно, възпалението е необходим процес в човешкото тяло, тъй като то се бори с опасни елементи и възстановява щетите, причинени от всякакви досадни бактерии, вируси, а и наранявания. Но това е едната страна на моментата, тъй като дългосрочното възпаление е свързано с много хронични проблеми като сърдечни усложнения и рак. Ето защо то трябва внимателно да се контролира. 

Куркуминът има доказани, силни противовъзпалителни свойства, които блокират действието на възпалителните молекули в тялото. Проучванията показват отличните му ефекти върху хора, страдащи от заболявания като ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата, наред с още много други.

Куркуминът има силни противовъзпалителни свойства

Куркумата - невероятно силен антиоксидант

Доказано е, че активната съставка в растението е враг на т. нар. свободни радикали - химически активни молекули, които причиняват много щети на телесните клетки. Увреждането от свободните радикали, заедно с възпалението, е ключов двигател на сърдечно-съдовите заболявания, така че тази съставка - определено може да има пръст в управлението им.

Антиоксидантите в полезния корен могат също да намалят риска от катаракта, глаукома и дегенерация на макулата.

Куркумата - невероятно силен антиоксидант

“Curcuma longa L.” има противоракови ефекти

Многобройни проучвания с лабораторни животни са изследвали влиянието на тези изключително полезни корени върху рака и са установили, че те може да покажат солиден ефект върху образуването и растежа на ракови клетки. Изследванията сочат, че растението може дори да намали разпространението на опасните клетки и може да допринесе за убиването им.

Билката и нейната активна съставка също така могат да противодействат на ефектите на някои канцерогени, като някои добавки, използвани в преработените храни.

Куркумата има противоракови ефекти

Куркумата помага при борба с кожните проблеми

Според специалистите, подправката помага за намаляване на симптомите на кожни заболявания като псориазис и екзема.

Куркумата помага при борба с кожните проблеми

Храна за мозъка - Куркумата

Има все повече доказателства, че Куркуминът може да премине кръвно-мозъчната бариера и да помогне за защита срещу болестта на Алцхаймер

Коренът работи за намаляване на възпалението, както и за натрупване на протеинови плаки в мозъка, които са характерни за страдащите от този вид деменция.

Куркумата - храна за мозъка

Друго изследване сред 60 пациенти показва, че лечебната подправка е толкова ефективна, колкото и антидепресант при лечение на депресия, като повишава нивата на мозъчно-извлечения невротропен фактор (намалените нива на този химикал са свързани с депресията).

Куркумата може да помогне при диабет тип 2

Както вече казахме, яркожълтата подправка може да помогне в борбата с възпалението в организма и да поддържа нивата на глюкозата в кръвта стабилни. Ето защо тя може да бъде полезен инструмент за предотвратяване или лечение на диабет тип 2. Едно проучване проследява 240 възрастни с преддиабетно състояние и установява, че приемането на добавка с най-изследваната подправка на планетата в продължение на 9 месеца намалява вероятността от развитие на диабет. Изследванията по темата продължават и до този момент.

Куркумата може да помогне при диабет тип 2

Куркумата помага при вирусни инфекции

Следващият път, когато е студено навън, може би ще искате да си направите чай от ароматната и цветна Куркума, заради безбройните ѝ изследвани ползи за здравето. Помнете, че тя може да ви помогне да се преборите с различни вируси, включително херпес и грип.

Куркумата помага при вирусни инфекции

Куркумата помага при предменструален синдром

Неотдавнашно проучване, последвано от жени в продължение на три менструални цикъла подред, установява, че добавките с Куркума помагат за облекчаване на симптомите на ПМС. Проучване върху мускулите на морски свинчета и плъхове предполага, че и тя може да донесе облекчение и при менструални спазми.

Куркумата помага за предменструалния синдром

Куркумата има потенциална полза и при висок холестерол

Някои проучвания установяват, че тя може да понижи LDL "лошия" холестерол, докато други стигат до извода, че подправката няма ефект. Учените продължават да разглеждат възможностите за защита на сърцето с нея. Едно малко проучване установява, че тя може да помогне и за предотвратяване на инфаркти при хора с байпас.

Куркумата има потенциална полза и при висок холестерол

Яркожълтата подправка - при артрит

Куркумата дава обещание за способността си да облекчава болки в ставите, скованост и възпаление

Яркожълтата подправка - при артрит

Полезният корен - при акне

Някои хора твърдят, че поставянето на маска от яркожълтия корен върху кожата им или приемът ѝ вътрешно ще помогне в борбата с упоритите пъпки - заради докладваните антибактериални и противовъзпалителни свойства на подправката.

Маска за лице или прием на Куркума при акне

Има ли странични ефекти

Куркумата по принцип е безопасна, когато се приема през устата или се прилага върху кожата по подходящ начин до 8 месеца и обикновено не причинява значителни странични ефекти. 

Някои хора обаче могат да получат стомашно разстройство, гадене, световъртеж или диария.

Куркумата по принцип е безопасна

Как да извлечем максимума за здравето от полезния корен

Куркумата е най-изследваната подправка на планетата. Проучванията доказват многобройните ползи за здравето от консумацията ѝ.

Въпреки, че най-често се прилага в изсушена прахообразна форма, тя се консумира и прясна, подобно на билката джинджифил.

Най-бърз ефект върху организма ни обаче има под формата на концентриран билков извлек - билкова тинктура.

Билкова тинктура с Куркума - “ТОНУС”

Концентриран билков извлек с Куркума и Джинджифил е изключително полезно, помощно, природно средство за тонизиране и енергизиране на тялото и организма.

Съдържа: Джинджифил - корен и корен - Куркума

Билките се приемат под форма на тинктура, която:

  • Дава енергия.
  • Подобрява тонуса и настроението.
  • Подобрява концентрацията и паметта.
  • Помага за физическа устойчивост.
  • Подпомага оросяването на крайниците и мозъка.
  • Укрепва имунната система.
  • Нормализира функцията на стомашно-чревния тракт.
  • Действа общоукрепващо.
Билкова тинктура с Куркума - “ТОНУС”

Полезната жълта подправка - “Curcuma longa L.”

Употребяван за вкусни ястия, с красиви цветове и най-вече пълен с полезни вещества корен - Къркума е пълнен с многобройни ползи за човешкото здраве. Той е най-изследваната подправка на планетата - и едва ли има нещо, което тя да не може да ни предложи. Затова е задължително да присъства във всеки дом.

Вземете сила от природата и бъдете здрави.

Полезната жълта подправка - Куркумата