Коприва - жилещата билка с лековити свойства

Копривата - от вкусна супа до лечебно лекарство

Копривата е популярно и повсеместно разпространено по нашите географски ширини растение, което намира широко приложение в различни области, най-вече в кулинарията. Кой не си спомня за вкусната и питателна копривена супа на баба или аромата на месото, когато се приготви в комбинация с това изключително богато на полезни вещества зелено растение? 

Копривата - от вкусна супа до лечебно лекарство

Историята на копривения лист обаче придобива съвсем нова и неочаквана посока, когато, освен за храна, растението започва да навлиза и в билколечението, заради своето диуретично, кръвоспиращо, смекчаващо и антианемично действие.

Научното му име -Urtica dioica”, идва от латинската дума uro, което означава „да горя“, тъй като листата му могат да причинят временно усещане за парене при контакт.

Листата имат подобни на косми структури, които ужилват и също така предизвикват сърбеж, зачервяване и подуване.

Въпреки това, след като се преработи в добавка, изсушена, замразена или варена, коприва може безопасно да се консумира. 

Впечатляващият му ефект върху организма бива бързо разпознат и възприет от много хора, които изпитват различни здравословни проблеми или искат просто да оптимизират тонуса си. Повече за неговото действие и специфики ще разберем от следващите редове.

Къде и кога можем да си наберем лист от Коприва?

Както споменахме, жилещата билка расте в изобилие по територията на България, като можете да я срещнете практически навсякъде, където има повечко сянка и влага - от задния си двор до някой далечен и магичен планински връх. На теория можете да я наберете от всяко едно вече споменатите места, стига да е екологично чисто и да не е разположено в близост до шосе или промишлено предприятие например. Коприва може да си отгледаме дори вкъщи на терасата, ако спазвате стандартните указания и ѝ осигурим добри условия за растеж.

Къде и кога можем да си наберем лист от Коприва?

Ботанически характеристики

Коприва “Urtica” е род покритосеменни растения от семейство Копривови “Urticaceae”

Той включва между 30 и 45 вида, главно многогодишни тревисти растения. Най-известният представител на рода е обикновената Коприва “Urtica dioica”, разпространена в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка.

Лечебното растение е покрито с тънки власинки, които при допир отделят парлив сок.

“Urtica dioica” е растение със заострени листа и бели до жълтеникави цветове. Корените и надземните части се използват при диабет. Растението обикновено е високо 2-4 метра. Съдържа съставки, които могат да намалят отока и да увеличат уринирането.

Може да се разпространява вегетативно с жълтите си пълзящи коренища и често образува гъсти колонии. Листата са назъбени, срещуположно разположени по дължината на стеблото. Растението е покрито с малки жилещи и нежилещи трихоми (растителни власинки). Малките зелени или бели цветя са събрани в гъсти навивки в пазвите на листата и върховете на стъблата и се опрашват от вятъра. Плодовете са дребни семки, а растенията произвеждат обилни количества семена.

В зависомист от подвида, Копривата може да бъде двудомна (индивидът носи както мъжки, така и женски цветя ) или еднодомна (един индивид произвежда само женски или мъжки цветя).

Ботанически характеристики на Копривата

Кога се събират листа Коприва?

Копривата е многогодишно тревисто растение, което е най-свежо в периода от май до юли, когато е все още слабо поникнало и далеч не оптимално развито откъм височина. Септември е времето от годината, когато тя достига своеобразния си разцвет и е подходящо да се събират листата ѝ. От септември до ноември можем да се доберем единствено до корените ѝ, които също, както сигурно се досещате, имат безценни лечебни свойства.

Най-подходящо време за събиране на листата Коприва

Нека да не забравяме, че ако не желаем да влагаме усилия в отглеждане или бране на Коприва, винаги можем да си я купим от местния биомагазин, аптека, супермаркет или онлайн. Трябва да я съхраняваме на сухо и тъмно място, за да я предпазим от негативни атмосферни влияния, които могат да редуцират полезните ѝ свойства.

Химичен състав на Urtica dioica

Химичният състав на растението включва вещества като витамин A, C, К, B комплекс, желязо, магнезий, хлорофил, аминокиселини, минерали, серотонин, каротин, танини и разнообразни етерични масла. Неслучайно си е извоювало специално място в сърцето на всеки човек, който занимава професионално с народна медицина или се вълнува живо от подобна тематика.

Химичен състав на Urtica dioica

Листата и корените на на лечебното растение осигуряват голямо разнообразие от хранителни вещества, включително:

Витамини: Витамини А, С и К, както и няколко витамина В.

Минерали: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и натрий

Мазнини: линолова киселина, линоленова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина и олеинова киселина

Аминокиселини: Всички незаменими аминокиселини

Полифеноли: кемпферол, кверцетин, кафеена киселина, кумарини и други флавоноиди

Пигменти: бета-каротин, лутеин, лутеоксантин и други каротеноиди

Нещо повече, много от тези хранителни вещества действат като антиоксиданти в тялото ви.

*Антиоксидантите - са молекули, които помагат за защитата на клетките ви от увреждане от свободните радикали. Щетите, причинени от свободните радикали, са свързани със стареенето, както и с рак и други вредни заболявания.

Проучванията показват, че екстрактът от коприва може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта. 

Коприва - своеобразна аптечка сама по себе си

Какви са ползите от копривения лист? 

Копривата, и в частност листът от нея, има удивителни качества, които влияят изключително благоприятно на организма. Първите сведения за употребата му датират още от времената на Римската империя, когато войниците го използвали за натривка на ръцете с цел да успокоят раните и раздразненията.

На практика Копривата е своеобразна аптечка сама по себе си, на която спокойно можеш да се довериш напълно за своето добро здраве и оптимално физическо състояние. 

Някои от най-полезните ефекти на листа от билката, както вътрешни, така и външни могат да се обобщят по следния начин: 

  • Кръвоспиращо
  • Диуретично
  • Успокояващо
  • Антианемично
  • Противоревматично
Какви са ползите от копривения лист?

За какво помага жилещата билка?

Болести, на които листът Коприва може да окаже забележимо благоприятно въздействие, са:

  • Жлъчни и бъбречни заболявания, проблеми с простатата, където копривата действа като диуретик.
  • Алергии и други леки респираторни състояния.
  • Анемия, която се повлиява благоприятно от желязото.
  • Очни проблеми, които се редуцират от наличието на витамин А.
  • Ревматизъм, ставни болки и артрит, чието действие се ограничава от наличието на разнообразни витамини, както и благодарение на редовно прилагане на компреси.
  • Копривата е кръвопречистваща билка
  • Стомашни колики и храносмилателни смущения.
  • Повишеното кръвното налягане, като го регулира и държи в норма.
  • Подагра
  • Менструални болки, маточни кръвотечения и менопауза
  • Стрес, напрежение и тревожност
  • При състояния на умора и отпадналост, тъй като повишава количеството на желязо в организма
За какво помага Копривата?

Външно приложение на Копривата

В допълнение, листът на билката е идеалното средство за външни несъвършенства като: 

  • Екземи
  • Възпаления
  • Изгаряния 
  • Косопад 
  • Силно забележими кожни проблеми 

Това е предпоставка за широкото му приложение и в козметичната индустрия под формата на лосиони, флорална вода или съставки от кремове и шампоани. 

Здравословни ползи от лист Коприва:

Копривата може да намали възпалението

Възпалението е начинът на тялото ви да се лекува и да се бори с инфекциите.

Въпреки това, хроничното възпаление може да причини значителна вреда.

Копривата съдържа различни съединения, които могат да го намалят значително. Тя намалява нивата на множество възпалителни хормони, като пречи на тяхното производство.

При проучвания върху хора, прилагането на крем от растението или консумацията на продукти от него - най-вече билкови екстракти изглежда облекчава възпалителни състояния, като артрит.

Копривата може да лекува симптомите на уголемена простата

До 50% от мъжете на 51 и повече години имат увеличена простатна жлеза.

Уголемената простата обикновено се нарича доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Учените не са сигурни какво причинява ДПХ, но може да доведе до значителен дискомфорт по време на уриниране.

Интересно е, че няколко проучвания показват, че Копривата може да помогне за лечение на ДПХ.

Изследванията показват, че мощно растение може да предотврати превръщането на тестостерона в дихидротестостерон – по-мощна форма на тестостерон. Спирането на това преобразуване може да помогне за намаляване на размера на простатата.

Проучвания при хора с ДПХ показват, че екстрактите от Коприва помагат за лечение на краткосрочни и дългосрочни проблеми с уринирането - без странични ефекти.

Копривата може да лекува симптомите на уголемена простата

Билкови тинктури за типичните мъжки проблеми - може да разгледате Комплект “ЗА МЪЖА”

Жилещата билка при алергии

  • може да лекува сенна хрема

Сенната хрема е алергия, която включва възпаление на лигавицата на носа.

Копривата се разглежда като обещаващо естествено лечение за сенна хрема.

Изследванията показват, че екстрактите от нея могат да инхибират възпалението, което може да предизвика сезонни алергии.

Копривата - естествено лечение за алергии като сенна хрема

Това включва блокиране на хистаминовите рецептори и спиране на освобождаването на химикали на имунните клетки, които предизвикват симптоми на алергия.

Копривата може да понижи кръвното налягане

Приблизително един от всеки трима възрастни има високо кръвно налягане.

То е от сериозна важност за здравето, защото ни излага на риск от сърдечни заболявания и инсулти, които са сред водещите причини за смърт в световен мащаб.

Проучванията показват, че може да помогне за понижаване на кръвното налягане по няколко начина.

От една страна, може да стимулира производството на азотен оксид, който действа като вазодилататор. Вазодилататорите отпускат мускулите на кръвоносните ви съдове, като им помагат да се разширят.

В допълнение, растението има съединения, които могат да действат като блокери на калциевите канали, които отпускат сърцето ни, като намаляват силата на контракциите.

В проучванията е доказано, че Копривата понижава нивата на кръвното налягане, като същевременно повишава антиоксидантната защита на сърцето.

Копривата традиционно се използва за лечение на високо кръвно налягане

Копривата може да помогне за контрол на кръвната захар

Проучванията при хора и животни свързват билката с понижаване на нивата на кръвната захар. Това е следствие от благоприятното й действие върху панкреатичната жлеза.

Всъщност това растение съдържа съединения, които могат да имитират ефектите на инсулина.

В тримесечно проучване при 46 души приемането на 500 mg екстракт от Коприва три пъти дневно значително понижава нивата на кръвната захар в сравнение с плацебо.

Копривата може да помогне за контрол на кръвната захар

Копривата е кръвопречистваща билка

  • При екземи

Тъй като екземите имат в повечето случаи вътрешен причинител, те трябва даа се лекуват овътре с кръвопречистващи билки.

Копривата е най-доброто кръвопречистващо и кръвообразуващо лечебно растение.

Копривата е кръвопречистваща билка
  • При анемия и малокръвие

Благодарение на своите кръвообразуващи ензими, тя помага при малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта

Други потенциални ползи от Копривата 

Лечебната билка може да предложи други потенциални ползи за здравето, включително:

  • Намалява кървенето

Установено е, че съдържащите екстракт от коприва лекарства намаляват прекомерното кървене, особено след операция.

  • За здраве на черния дроб

Антиоксидантните свойства на парещото растение, могат да предпазят черния ни дроб от увреждане от токсини, тежки метали и възпаление.

  • Естествен диуретик

Това растение може помогне на тялото ни да изхвърли излишната сол и вода, което от своя страна може временно да понижи кръвното налягане. 

  • Помага за зарастване на рани и изгаряния:

Използването на кремове от Коприва може да подпомогне за заздравяването на рани, включително рани от изгаряне.

Други потенциални ползи от Копривата

Как можем да приемаме лист от Коприва?

Подобно на всяка позната в народната медицина билка - и листът Коприва може да се консумира под няколко основни форми: чай, прясно изстискан сок, отвара, запарка, тинктура, мехлем. Приложението му може да е вътрешно или външно в зависимост от желания ефект, лечебната рецепта и дозировката. 

Как можем да приемаме лист от Коприва?

Има ли листът Коприва противопоказания?

Подобно на всяко растение, ключът за благотворното действие на листа коприва е дозата - никога не прекалявайте и регулирайте дневните си дози. В по-общ смисъл копривата не се препоръчва за жени в последен месец от бременността или кърмачки, както и за хора с прекомерно кръвосъсирване. 

Но спокойно може да се каже, че тревистото растение е относително безвредно и няма абсолютно нищо, което да притесни сериозно обикновения човек.

Има ли листът Коприва противопоказания?

Все пак винаги е препоръчителна консултация със специалист. Говорете с Вашия лекар, преди да консумирате Коприва, ако приемате едно от следните:

Разредители на кръвта

Лекарства за кръвно налягане

Диуретици (хапчета за отводняване)

Лекарства за диабет

Литий

Копривата може да взаимодейства с тези лекарства. Например, потенциалният диуретичен ефект на растението може да засили въздействието на диуретиците, което може да повиши риска от дехидратация.

Лесни и бързи начини за приемане на лист Коприва

Парливата лечебна билка е невероятно лесна за добавяне към ежедневието ни.

Чай от листа Коприва

Най-лесният и удобен в ежедневен план способ за консумация на листата от билката е чаят. Той има приятен вкуси може да се пие дори без да се добавя захар или друг вид подсладител.

За целта в около 250 ml вода, предварително сложена да заври на котлон, добавете не повече от една супена лъжица от растението - ако е прясно, и чаена такава - ако е в изсушен вид. Оставете я да се накисне за около десетина минути, прецедете и сервирайте. Можете да добавите пчелен мед на вкус. 

Чай от листа Коприва

В народната медицина чаят от Коприва се препоръчва като продължаващо седмици лечение при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, та даже и при тъмор на далака, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви, чревни язви и белодробно заболявания.

Чай от Коприва може да се пие през цялата година - всеки ден по една чаша за профилактика.

Мехлем от листа Коприва

Мехлемите от Коприва често се използват за облекчаване на възпалителните процеси при остеоартрит. В едно проучване с 27 души, прилагането на крем от коприва върху засегнатите от артрит зони значително намалява болката в сравнение с лечението с плацебо.

Мехлем от листа Коприва при остеоартрит

Как да си направим домашна тинктура от Копривени листа

Домашната тинктура, притежава противовъзпалително и антихистаминово действие и е изключително добра за алергии. 

За приготвянето на сместа е необходим еднолитров буркан, в който поставяте четири чаши нарязани листа от Коприва, които са пресни, по възможност току-що набрани. Препоръчваме да носите предпазни ръкавици, за да избегнете характерното парене на растението по кожата. Добавете ¼ чаша пчелен прашец и залейте с 3 чаши концентриран алкохол (домашна ракия или водка). 

Запушете и уплътнете добре буркана, а след това го поставете в тъмен шкаф. Разклащайте го периодично, когато се сетите за него. Оставете да престои 30 дни и прецедете. Разпределете готовата за ползване смес в стъклени бутилки, като не я оставяйте да престои повече от 1 година, защото след изтичане на този период изтича и годността ѝ.

Препоръчителната дозировка за възрастни е от ½ до 1 чаена лъжица, ¼ до ½ чаена лъжица за деца от 6 до 12 години и не повече от 5-10 капки за деца от 2 до 5 години. И в трите случая приемът е три пъти дневно.

Как да си направим домашна тинктура от Копривени листа?

Билков извлек от Коприва

Под формата на тинктура - билков извлек, Копривата има най-мощно и бързо действие.

Тя е включена в състава на на нашата билкова тинктура - УРТИКАТРИН.

Билков извлек от Коприва

Коприва в кулинарията 

Изсушените листа и цветове могат да се накиснат, за да се направи вкусен билков чай, докато листата, стъблото и корените могат да се сварят и да се приготвят вкусни супи, яхнии, смутита или да се запържат

Избягвайте обаче да ядете пресни листата, тъй като бодлите им могат да причинят дразнене, но варена, изсушена или замразена коприва обикновено е безопасна за консумация.

Все пак всеки е опитвал от вкусната супа от Коприва на баба. :)

Вкусната супа на баба от Коприва

Билкова тинктура от Коприва - УРТИКАТРИН

Благоприятна е за кожа, кости и стави, черен дроб и панкреас. Билков извлек от Коприва - листа - УРТИКАТРИН -  е известен с лечебните си приложения при:

  • артритни
  • кожни, чернодробни заболявания
  • проблеми с костната система
  • анемия

Копривата  има  общоукрепващо, кръвоспиращо, диуретично, против артрит и ревматизъм, антиалергично действие. Тя намалява нивата на кръвната захар, листата на копривата стимулират появата на кърма, корените възпрепятстват уголемяването на простатата. 

Билкова тинктура от Коприва - УРТИКАТРИН

Препоръчителен прием на билкова тинктура от Коприва

Като общ препоръчителен прием за билковите тинктури е - 20-30 капки, разтворени в чаша вода - 2-3 пъти на ден.

Както казахме - ключът е в дозата. Не превишавайте препоръчителния дневен прием и винаги е препоръчителна консултация със здравен специалист, според нуждите на индивидуалния организъм.

Препоръчителен прием на билкова тинктура от Коприва

Копривата - основен продукт в билколечението

Коприва “Urtica dioica” е хранително растение, основен продукт в билколечението от древни времена.

Древните египтяни са използвали жилеща коприва за лечение на артрит и болки в долната част на гърба, докато римските войски са я търкали върху себе си, за да останат топли.

Проучванията свързват билката с редица потенциални ползи за здравето - от вкусната супичка на баба до лечебна тинктура за организма ни.

Жилещата Коприва предлага разнообразие от витамини, минерали, мастни киселини, аминокиселини, полифеноли и пигменти - много от които също действат като антиоксиданти в нашето тяло.

Копривата - основен продукт в билколечението от древни времена

Проучванията показват, че може да намали възпалението, симптомите на сенна хрема, кръвното налягане и нивата на кръвната захар - наред с други ползи.

Билколечителите отбелязват, че Копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен Коприва. Не пропускайте и вие, да се възползвате от лечебната зелена билка в ежедневието си още сега.