Черна боровинка - антиоксидант за здраве

Черна боровинка “Vaccinium myrtillus”

Боровинките имат няколко вида и принадлежат към рода “Vaccinium” от семейство “Ericaceae”

“Vaccinium myrtillus L” е най-известният и добре проучен вид, но има няколко други тясно свързани вида и морфотипи. Растенията дават годни за консумация плодове, които са с висока хранителна стойност и с диетична употреба

Лечебното растение расте из разредени иглолистни и широколистни гори и храсталаци (най-често смърчови, борови и букови), по каменливи и скални поляни, високопланински пасища и торфища. 

Разпространено е във всички високи планини докъм 1800 м надморска височина (в Западна България и по някои високи полета под 1000 м). Среща се в цяла Европа. 

Черна боровинка е известна с лечебните си приложения при стомашно-чревни разстройства и възпалителни процеси в устната кухина.

Билката Черна боровинка има адстрингентно, противовъзпалително, хипогликемично (понижава нивото на кръвната захар), спира повръщането. Тя е истински антиоксидант за тялото ни.

Черна боровинка “Vaccinium myrtillus”

👉 Разгледайте наши продукти от билката:

Билкова тинктура от листа Черна Боровинка - МИРТИЛИИ

Билкова тинктура с листа от Черна Боровинка - РУТИН

Ботанически характеристики на “Vaccinium myrtillus”

Черните боровинки са многогодишни цъфтящи растения със сини или лилави плодове. Те са класифицирани в раздела Цианококи в рода “Vaccinium”.

Търговските боровинки - както диви ниски храсти, така и култивирани високи храсти - са родени в Северна Америка. Сортовете с висок храст са въведени в Европа през 30-те години.

Боровинките обикновено са широки храсти, които могат да варират по размер от 10 сантиметра до 4 метра височина. При търговското производство на боровинки видовете с дребни зърна с размер на грах, растящи на храсти с ниско ниво, са известни като "боровинки с ниска форма" (синоним на "диви"), докато видовете с по-големи плодове, растящи на по-високи култивирани храсти, са известни като "висококачествени боровинки".

Ботанически характеристики на “Vaccinium myrtillus”

Канада е водещият производител на тези малки черни плодчета с ниска растителност, докато Съединените щати произвеждат около 40% от световните запаси на висококачествени сортове.

Пет вида Боровинки растат диво в Канада, включително “Vaccinium myrtilloides”, “Vaccinium angustifolium” и “Vaccinium corymbosum”. Те се появяват в гори или в близост до блата.

В традиционната медицина листът от боровинка се използва за различни състояния, включително диария, скорбут, инфекции, изгаряния и диабет.

Дивите боровинки 

Те не се засаждат от фермерите, а по-скоро се стопанисват върху ягодоплодни полета, наречени "безплодни". Размножават се чрез кръстосано опрашване, като всяко семе произвежда растение с различен генетичен състав, причинявайки в рамките на един и същи вид разлики в растежа, производителността, цвета, характеристиките на листата, устойчивостта на болести, вкуса и други плодови характеристики.

Майчиното растение развива подземни стъбла, наречени коренища, позволявайки на растението да образува мрежа от корени, създавайки голям участък (наречен клон), който е генетично различен. Цветните и листните пъпки се развиват периодично по стъблата на растението, като всяка цветна пъпка дава 5-6 цветя и евентуални плодове.

Черни диви боровинки

Дивите боровинки предпочитат кисела почва между 4,2 до 5,2 рН и само умерени количества влага. Те имат висок толеранс към студа в канадския му диапазон. Плодовитостта на плодовете на Боровинките от ниски храсти варира в зависимост от степента на опрашване, генетиката на клонинга, плодородието на почвата, наличието на вода, заразяване с насекоми, болести по растенията и местни условия на отглеждане. Дивите растения имат ниско тегло от 0,3 грама.

Култивираните Черни боровинки 

Те предпочитат пясъчни или глинести почви, с плитки коренови системи. Листата на боровинките от високи храсти могат да бъдат широколистни или вечнозелени, яйцевидни или правоъгълни и дълги 1–8 сантиметра и широки 0,5–3,5 сантиметра.

Цветовете са с форма на камбана, бели, бледорозови или червени, понякога оцветени в зеленикаво.

Плодът е зрънце с диаметър 5–16 милиметра с диафрагмена корона в края. Първоначално е бледозеленикав, след това червеникаво-лилав и накрая син, когато узрее.

Боровинките имат защитно покритие от прахообразен епикутикуларен восък. Те обикновено имат сладък вкус, когато са зрели, с променлива киселинност. Храстите обикновено дават плодове в средата на вегетационния период: плододаването се влияе от местните условия като климат, надморска височина и географска ширина, така че времето на прибиране на реколтата в северното полукълбо може да варира от май до август.

Култивирани Черни боровинки

Произход и история на отглеждането

Родът “Vaccinium” има предимно циркумполярно разпространение, като видовете присъстват предимно в Северна Америка, Европа и Азия. Много продавани в търговската мрежа видове с общи английски имена, включително „боровинки“, са от Северна Америка, особено от Атлантическия океан и Североизточната част на САЩ.

Хората от Първите нации на Канада консумирали диви боровинки векове преди Северна Америка да бъде колонизирана от европейците. Сортовете високи храсти са култивирани за първи път в Ню Джърси около началото на 20-ти век.

Местните видове боровинки от Северна Америка се отглеждат в търговската мрежа в Южното полукълбо в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка. Колумбийската или Андска боровинка, “Vaccinium meridionale”, е добита от дивата природа и е широко достъпна на местно ниво.

Няколко други диви храсти от рода “Vaccinium” също дават често ядливи сини плодове, като преобладаващо европейската “Vaccinium myrtillus” и други Боровинки.

Произход и история на отглеждането на “Vaccinium”

Хранителни вещества в лечебните храсти

Черните Боровинки се състоят от 14% въглехидрати, 0,7% протеини, 0,3% мазнини и 84% вода. Те съдържат микроелементи с умерени нива (спрямо съответните дневни стойности и нужди) на основните хранителни минерали манган, витамин С, витамин К и диетични фибри.

Една порция осигурява относително ниска калорична стойност от 57 килокалории.

84% вода и 0% холестерол. Тези малки горски плодове са богат източник на нутриенти, като желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, цинк и витамин К, А, C, фолиева киселина и диетични фибри. Освен това са богати на антоцианини, вид флаводоид, който помага да поддържате сърцето си здраво и може да намали риска от сърдечен удар с 32%. 

Черната боровинка е начело в класацията за антиоксидантно съдържание. 

Основното свойство на тези вещества е да унищожат свободните радикали (тежки метали, токсини), който отделят оксиди разболяващи организма.

Хранителни вещества в Черните боровинки

Фитохимикали и изследвания

Черните боровинки съдържат антоцианини, други полифеноли и различни фитохимикали при предварителни изследвания за тяхната потенциална роля в човешкото тяло. Повечето проучвания на полифеноли са проведени с помощта на сорт боровинки от висок храст (V. corymbosum), докато съдържанието на полифеноли и антоцианини в нискохрастови (диви) боровинки (V. angustifolium) надвишава стойностите, открити в сортовете с високи храсти.

Химичен състав на листата “Vaccinium myrtillus”

Там се съдържат дъбилни вещества, флавонов глюкозид, витамин С, провитамин А, урзолова, олеанолова и хининова киселина, глукохинон, който намалява съдържанието на захар в кръвта, до 7% арбутин, който помага при инфекции на пикочните канали, диабет и разстройство. 

В сравнително проучване, се показа, че фенолните - съединения, открити в значително по-високо съдържание в листата, отколкото в плодовете.

Антиоксидантният потенциал на листата също е по-силен от този на плодовете. 

Качеството и количеството на фенолните съединения във Vaccinium myrtillus L. обикновено са повлияни от етапа на растеж, страната на произход, частите на растението, които ще бъдат използвани, условията на околната среда (температура, слънчева светлина, хранителни вещества в почвата, географска ширина и надморска височина на мястото, където растенията растат, географско местоположение) и генетични фактори. 

В общото фенолно съдържание на боровинки, събрани от места, изложени на слънце, е по-високо в сравнение с растенията, отглеждани в сянка. А на надморска височина над 1500 m количеството на общите феноли е по-високо. Количеството на всеки антоцианидин от плодовете на боровинката варира между 20 и 98 mg/100 g.

Употреба на черните боровинки в ежедневието

“Vaccinium myrtillus” се продават пресни или се обработват като индивидуално бързо замразени плодове, пюрета, сок или сушени или запарени плодове. След това те могат да се използват в различни потребителски стоки, като желета, конфитюри, пайове, кифли, закуски или като добавка към зърнените закуски.

Сладкото от боровинки се прави от плодчетата им, захар, вода и плодов пектин. Боровинковият сос е сладък, приготвен с използване на боровинки като основна съставка.

Виното от боровинки се прави от сърцевината и кората на плодовете, които ферментират и след това отлежават. Обикновено за тази цел се използва сорт от нисък храст.

Употреба на Черните боровинки в ежедневието

Изключително полезни за лечебна цел обаче са листата на Черната боровинка, за чиито антиоксидантни свойства искаме да ви разкажем.

За какво помагат листата на Черната боровинка

Освен, че самият плод на Черната боровинка е много полезен за човешкото здраве, огромни плюсове носи и употребата на листата

Те имат затягащо, антисептично и противовъзпалително действие и се използват при гастрити, затягащо средство при диарии у децата, ентерити и колити у възрастни, перисталтика на червата и подобряване на храносмилането, при кокоша слепота и други.

За какво помагат на листата на Черната боровинка

Здравословни ползи от листа Черната боровинка

Името боровинковия храст  произлиза от датската дума “bollebar”, което означава „тъмно зрънце“.

Боровинката се използва за медицински цели още от Средновековието. Плодовете и листата са частите на растението, които се използват. 

В исторически план Боровинката е била използвана за различни състояния: 

  • диария 
  • възпаление на устата 
  • проблеми с урината 
  • и диабет

 Също така се използва традиционно за предотвратяване на скорбут, поради високото си съдържание на витамин С. По време на Втората световна война британските пилоти ядат сладко от боровинки, мислейки, че това ще подобри нощното им зрение.

Днес боровинката се популяризира като хранителна добавка за нощно виждане, катаракта, разширени вени и други състояния като атеросклероза (при която се натрупва плака в артериите).

Редица проучвания, продължаващи чак до 1927 г., показват колко мощни могат да бъдат листата на боровинка за лечение. Така те могат да излекуват тялото ни по много начини.

Листата на боровинката са много полезни за лечение

Листата на Черната боровинка са пълни с антиоксиданти

Изследвания, доказват, че чаят или билков извлек от боровинки е изключително богат на антиоксиданти. Всъщност листата съдържат 31 пъти повече антиоксидантни полифеноли и антоцианини от самите плодове - Уау!

Листата на Черната Боровинка са пълни с антиоксиданти

Листата са богати на витамин С

Листата от боровинка също съдържат голямо количество витамин С, който помага за предотвратяване на настинки, грип и укрепва имунната ни система.

“Myrtilli folium” помага при невродегенеративни заболявания 

Друго проучване показа, че чай или екстракт от листата на боровинки е с толкова високо съдържание на антиоксиданти, че може да помогне за предотвратяване и лечение на невродегенеративни заболявания, като по този начин лекува мозъка и неговите умствени способности. По този начин листата могат да подобрят паметта на човек и да предотвратят когнитивния упадък, който настъпва със стареенето... и също могат да помогнат при болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Листа от Черна Боровинка при възпаление

Проучване от 2013 г. пък показа, че екстрактът от боровинки съдържа антиоксиданта галова киселина, която помага при зачервяване, подуване и болка, свързани с възпаление. А това означава, че може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак и инсулти.

Черната Боровинка понижава триглицеридите

Листата от боровинка също понижават триглицеридите с почти 40% и по този начин помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. — Удивително!

Черната Боровинка понижава кръвното налягане

Листата от този вкусен плод също могат да понижат кръвното налягане.

Черната Боровинка понижава кръвното налягане

“Myrtilli folium” при артрит

Чай или листа от боровинка помага при болка и подуване при артрит и болки в ставите.

Черната Боровинка при алергии

Проучванията показват, че листата от лечебното растение могат да помогнат при симптомите на алергични пристъпи и възпалението, свързано с тези симптоми.

Черната Боровинка при рак

Проучване показва, че мощните антиоксиданти в листата на “Vaccinium myrtillus” могат да предотвратят натрупването на свободни радикали в тялото, като по този начин помагат за предотвратяване на рак на гърдата, дебелото черво, простатата, шийката на матката и белия дроб.

Листа от Черната Боровинка при кожни заболявания

Листата от боровинка съдържат хлорогенни киселини, които помагат за лекуване на възпаление на кожата. Листата от боровинка също могат да помогнат за предотвратяване и лечение на екзема, псориазис и други възпалителни кожни заболявания.

Листа от Черната Боровинка при кожни заболявания

Наслада от вкус за небцето

Чаят от листа от Боровинки има зелен тревист вкус, подобен на зеления чай, но много пъти се добавят и сушени боровинки за допълнителен вкус, а чаят може да се смесва с други или с плодови сокове. Една чаша от този ароматен елексир е истинска наслада за ума и тялото. 

Листа от Черната Боровинка при диабет

Проучване показва, че чай или тинктура от листа от боровинка е с толкова високо съдържание на антиоксиданти, че може да предотврати и евентуално да излекува диабет тип 2. А клиничните проучвания показват, че може и да понижи кръвната захар с до 27%.

 Листа от Черна Боровинка при диабет

“Myrtilli folium” лекува хепатит

Нови проучвания показват, че зелете части на вкусната билка могат също да помогнат за предотвратяване и излекуване на хепатит-С, като предотвратява репликацията на вируса.

Листа от Черната Боровинка при дегенерация на макулата

Екстрактът от листа може също да помогне за предотвратяване на дегенерация на макулата, глаукома, ретинопатия и катаракта.

Листа от Боровинка при синдром на хронична умора 

Установено е, че билков извлек от тези листа може също да помогне за предотвратяване и излекуване на синдрома на хроничната умора.

При множествена склероза

И листата и плодовете от боровинка са показали, че имат лечебен ефект върху множествената склероза.

При увреждане на ДНК

Отново тинктурата от листата е на помощ и за предотвратяване и възстановяване на увреждането на ДНК, причинено от свободните радикали, като по този начин предотвратява заболявания.

При инфекции на пикочните пътища и бъбречни заболявания

Билковият извлек е чудесен за предотвратяване и лечение на UTI. Помага за поддържане на бъбреците, пикочния мехур и пикочната система и по този начин помага за предотвратяване на инфекции и заболявания. 

Той съдържа елагова киселина, която предотвратява залепването на бактерии по стените на пикочния мехур.

Черна боровинка при инфекции на пикочните пътища и бъбречни заболявания

Укрепва капилярите

Билков екстракт или чай от дивия плод укрепва вените, артериите и капилярите по цялото тяло.

Листа от Черната Боровинка за женско репродуктивно здраве

Листата от боровинка лекуват и женската репродуктивна система. По този начин помага за заздравяването на фиброиди, помага при спазми, помага при ПМС и подпомага общото благосъстояние на репродуктивната система... и тонизира матката и фалопиевите тръби.

Черната Боровинка за женско репродуктивно здраве

Приложението на листата от “Vaccinium myrtillus”

Листата от боровинка могат да бъдат намерени като чайове, на капсули, като прахове и като тинктури.

Листата от боровинка - на чай, на капсули, като прахове и като тинктури

Вътрешен прием на листата

Когато е вътрешно, е при камъни в жлъчката и бъбреците, диабет, анемия, дизентерия, газове. 

  • Под формата на чай 

Дозата на чай: 

Повечето хора използват 1 супена лъжица сушени или пресни листа, накиснати за 15 минути в една чаша вряща вода. Приемат се от 1 до 5 чаши чай на ден. 

Имайте предвид обаче, че при гаргара чаят трябва да бъде по-концентриран.

СНИМКА: Чай от листа от Черна Боровинка

  • Под формата на билков извлек от листата

Под формата на тинктура използвайте 6 до 12 капки 3 или 4 пъти на ден. 

Прием на Черна боровинка под формата на тинктура
  • В прахообразно състояние

Дозата е 300 до 500 mg три пъти дневно.

Външен прием на листата

А когато е външно - при възпаление на венците, гаргара при лош дъх, хемороиди, изгаряния и кожни болести. Има запичащо, възбуждащо апетита, противовъзпалително и антисептично действие.

Билкови тинктури от листа Черна боровинка

Билковите тинктури - са чисти билкови извлеци, които имат най-голямо съдържание и концентрация на полезни вещества от дадена билка или билки. Приемани под формата на тинктура можете да усетите ефекта върху организма си най-бързо.

Билкови тинктури от листа Черна боровинка - МИРТИЛИЙ

Тя е благоприятна за стомах и храносмилателен тракт, устна кухина, диабет и кожа. 

Билковата тинктура МИРТИЛИЙ от листа Черна боровинка съдържа едно от най-старите познати лечебни растения и е известна с лечебните си приложения при:

  • Стомашно-чревни разстройства
  • Възпалителни процеси в устната кухина

Билката Черна боровинка има адстрингентно, противовъзпалително, хипогликемично (понижава нивото на кръвната захар), спира повръщането.

Билкова тинктура от листа Черна боровинка - МИРТИЛИЙ

Билкова тинктура от листа Черна боровинка - РУТИН

Тинктура от Черна боровинка и Невен - РУТИН е страхотно помощно средство при разширени вени, тромбоза, хемороиди, менструални спазми. Подпомага храносмилателните процеси. Използва се за разреждане на кръвта.

Тя е специфично подбрана селекция от билки, смесени така, че да придобият свойствата на средство за повлияване на проблеми с кръвоносната система.

Съдържа цветове от невен и листа от Черна боровинка.

Билките се приемат под форма на тинктура, която:

  • Помага при разширени вени.
  • Облекчава състояния на тромбофлебит.
  • Помага при поява на хемороиди.
  • Облекчава менструални спазми.
  • Подпомага храносмилателните процеси.
  • Използва се за разреждане на кръвта.
  • Подобрява устойчивостта на малките кръвоносни съдове.
  • Повишава тонуса на вените.
  • Облекчава проявите на отоци или умора в краката.
Билкова тинктура от листа Черна боровинка - РУТИН

Как да си набавим листа от Черна Боровинка?

Можем да си ги наберем

Ако човек живее в район, където отглежда боровинки, листата могат да бъдат събрани и изсушени за приготвяне на чай, като се изсушат на хладно сухо място като други билки.

Листата на черната боровинка се берат, когато са напълно развити, но все още имат зелен цвят по себе си. Всичко това трябва да се случи в сухо време. Събраните листа се поставят в кошове, кошници и други подобни съдове, като много се внимава те да не се мачкат.

Нещо много важно! При брането, листата не трябва да се смесват с блатната боровинка — Vaccinium uliginosum L., — чиито листа са съвсем целокрайни, а плодчетата ѝ съдържат зелен, а не червеновиолетов сок.

Можем сами да си наберем листа от Черна боровинка

Иначе събраният материал, разбира се, трябва да се изсуши. След прочистване от примеси, листата се сушат в силно проветриви помещения, като се разстилат на тънък пласт върху рамки или постелки или в сушилня при температура до 45°. Може да се използва и дехидрататор за билки за целта.

Сушенето пък трябва да става внимателно, като при нужда отначало билката се обръща.

Можем да си ги купим онлайн

Чай или капсули от боровинки могат да бъдат намерени във всеки магазин за здравословни, билкови хранителни добавки или да бъдат поръчани онлайн.

Купувайте винаги органични продукти!

СНИМКА; Купувайте винаги органични продукти с проверен произход

Винаги купувайте органични, с известен произход от сертифициран магазин, защото повечето билки и храни могат да съдържат до 6 химикали, причиняващи рак, 12 химикали, нарушаващи хормоните, и още 12 химикали, причиняващи болести, което не е добре.

Предупреждения

Както със всяка билка или хранителна добавка, която приемаме трябва да се внимава с количеството, което се приема. Продължителното приемане на големи дози листа от Черна боровинка (над 3 седмици) може да има токсичен ефект. 

И понеже листата понижават нивото на кръвната захар, инсулинозависимите диабетици трябва да приемат тази билка под професионално наблюдение. В противен случай употребата може да бъде много опасна.

Знае се също така, че антоцианидите в растението могат осезаемо да потискат нормалното съсирване на кръвта. Ето защо е възможно в някои случаи да има повишен риск от кървене при тези, които вземат антоцианидни екстракти от боровинка, и то заедно с разредители на кръвта.

Помнете, че хората, които приемат лекарства като варфарин или други разредители на кръвта от същия клас, известни като антикоагуланти, трябва да бъдат изключително предпазливи и внимателни. Ако те обмислят използването на отвара от листа на черна боровинка, задължително трябва да бъдат наблюдавани от лекар, който да проверява коефициента INR стойностите им (или коефициента за риска от кървене).

Винаги е препоръчителна консултация преди прием на Черна боровинка

Черната боровинка - тинктура антиоксидант за здравето ни

Листата от Vaccinium myrtillus (боровинка) традиционно се използват в Югоизточна Европа за лечение на диабет и стрес. 

Растенията “Vaccinium myrtillus” (боровинка) са от медицинска употреба при лечението на редица заболявания като диабет, няколко очни заболявания и съдови заболявания

Екстрактите както от листа, така и от плодове, както и фитохимикалите са показали, че улавят свободните радикали in vitro. Съобщава се също, че флаваноидите, присъстващи в екстракта, притежават антиоксидантни свойства и са основна добавка за подмладяване на кожата.

Предклиничните проучвания с култивирани клетки на човешки пигментен епител на ретината (RPE) показват, че антоцианините и другите феноли, присъстващи в боровинката, регулират по-високо ензимите за защита от оксидативен стрес

Екстрактите от листа също засилват експресията на гена на глутамат декарбоксилаза в дермалните фибробласти, което води до стимулиране на клетъчния растеж, синтеза на хиалуронова киселина и глутатион

Черната боровинка - тинктура антиоксидант за здравето ни

В допълнение, екстрактът също така показа инхибиторна активност върху колагеназата и еластазата, ензими, отговорни за дрипавостта и набръчкаността на кожата; също така намалява съдържанието на меланин в клетките на меланом B16 и потиска освобождаването на хистамин от мастоцитите. Заедно всички тези наблюдения ясно показват, че екстрактите от листа са обещаваща естествена съставка срещу стареенето на кожата.

Черна Боровинка - естествена съставка срещу стареенето на кожата

Доказано е също, че подобрява кардиотоксичността от исхемично-реперфузионно увреждане и модулира експресията на възпалителни молекули при хора, оценени и наблюдавани като изложени на по-висок риск от сърдечно-съдова смърт.

Чай или тинктура от билката има страхотни противовъзпалителни свойства, а също така помага при алергии и диабет тип 2.

Листата на боровинки са пълни с удивително мощен антиоксидант, който ще помогне на човек да стане здрав.

Помогнете си и вие и вземете още сега Билков извлек от Черна боровинка, който ще помогне и на вас.