Как да се грижим за имунитета си

Тамата - имунна система

В сезона на грипа, вирусите и настинките, темата за имунната система си остава важна и актуална. Истината е, че тя върши забележителна работа, като защитава човек от всякакви болестотворни микроорганизми, токсини, гъбички, вируси, инфекции. 

Какво е имунната система?

Имунната система е изключително сложна комбинация от различни органи, клетки и протеини, които работят в синхрон. 

Имунната система е сложна комбинация от фактори

Тя е тази, която ни предпазва от бактерии, вируси, токсини и други опасни патогенни микроорганизми. 

Обикновено я възприемаме за даденост до момента, в който се разболеем. 

От какво се състои имунната система?

Имунната система се състои от специални органи, клетки и химикали, които се борят с инфекциите (микроби). 

Основните части на имунната система са: белите кръвни клетки, антителата, системата на комплемента, лимфната система, далака, тимуса и костния мозък. Това са частите от имунната ви система, които активно се борят с инфекцията.

Тази огромна мрежа от клетки и тъкани е постоянно нащрек за нашественици и след като врагът бъде забелязан, се монтира сложна атака. Мъртвите и дефектни клетки също се разпознават и изчистват от имунната система.

Ако имунната система срещне патоген, например бактерия, вирус или паразит, тя предизвиква така наречения имунен отговор.

Части от имунната система

Основните части на имунната система са:

  • бели кръвни телца
  • антитела
  • система на комплемента
  • лимфна система
  • далак
  • костен мозък
  • тимус
Основните части на имунната система

Как работи имунният отговор

В-лимфоцитите секретират антитела (на снимката), които се заключват в антигените.

В-лимфоцитите секретират антитела, които се заключват в антигените

Имунната система трябва да може да различава себе си от не себе си. Това става чрез откриване на протеини, които се намират на повърхността на всички клетки. Научава се да игнорира собствените си протеини на ранен етап.

Антигенът е всяко вещество, което може да предизвика имунен отговор.

В много случаи антигенът е част от бактерия, гъбичка, вирус, токсин или чуждо тяло. Но може да бъде и една от нашите собствени клетки, която е дефектна или мъртва. Първоначално редица типове клетки работят заедно, за да разпознаят антигена като нашественик.

Антигенът е бактерия, гъбичка, вирус, токсин или чуждо тяло

Имунната система и микробна инфекция

Имунната система съхранява запис на всеки микроб, който някога е победил във видове бели кръвни клетки (В- и Т-лимфоцити), известни като клетки на паметта. Това означава, че може бързо да разпознае и унищожи микроба, ако влезе отново в тялото, преди да може да се размножи и да ви накара да се почувствате болни.

Някои инфекции, като грип и обикновена настинка, трябва да се борят многократно, защото толкова много различни вируси или щамове от един и същи тип вируси могат да причинят тези заболявания. Прихващането на настинка или грип от един вирус не ви дава имунитет.

Други защитни сили на тялото срещу микробите

Освен имунната система, тялото има няколко други начина да се защитава от микробите, включително:

Кожа - водоустойчива бариера, която отделя масло с унищожаващи бактерии свойства

Бели дробове - слузта в белите дробове (храчки) улавя чужди частици, а малките косъмчета (реснички) развяват лигавицата нагоре, за да може да се изкашляте

Храносмилателния тракт - лигавицата съдържа антитела, а киселината в стомаха може да убие повечето микроби

Други защитни средства - телесните течности като кожно масло, слюнка и сълзи съдържат антибактериални ензими, които помагат за намаляване на риска от инфекция. 

Помагат също и постоянното зачервяване на пикочните пътища и червата.

Имунитет

Кожа е първият защитен слой срещу външни патогени

Имунната система на всеки е различна, но като общо правило тя става по-силна в зряла възраст, тъй като по това време сме били изложени на повече патогени и сме развили повече имунитет.

Ето защо тийнейджърите и възрастните са склонни да боледуват по-рядко от децата.

След като се произведе антитяло, копие остава в тялото, така че ако същият антиген се появи отново, той може да се справи по-бързо.

Ето защо при някои заболявания, като варицела, се разболявате само веднъж, тъй като тялото има съхранено антитяло срещу варицела, което е готово и чака да го унищожи следващия път, когато пристигне. Това се нарича имунитет.

Видове имунитет при хората:

Имунитета според произхода си е: вроден и придобит. Според начина на изграждане: активен и пасивен

Видове имунитет

Вроден имунитет

Често се казва, че някои хора са със силен имунитет. Обикновено става дума за вродения имунитет, който идва с раждането и е възможността на тялото да противодейства на чуждо тяло в организма.

Вроден имунитет

Всички сме родени с някакво ниво на имунитет към нашественици. Човешката имунна система, подобно на тази на много животни, ще атакува чужди нашественици от първия ден. Този вроден имунитет включва външните бариери на нашето тяло - първата линия на защита срещу патогени - като кожата и лигавиците на гърлото и червата.

Този отговор е по-общ и неспецифичен. Ако патогенът успее да избегне вродената имунна система, се появява адаптивен или придобит имунитет.

Придобит имунитет

Той се развива, когато тялото е изложено на външните фактори на средата като микроби и вируси. 

Придобит имунитет

Адаптивен (придобит) имунитет - тази защита от патогени се развива, докато преминаваме през живота. Докато сме изложени на болести или се ваксинираме, ние изграждаме библиотека от антитела срещу различни патогени. Това понякога се нарича имунологична памет, защото нашата имунна система помни предишни врагове.

Имунната система произвежда антитела, за да защити тялото.

За съжаление обаче когато тя е по-слаба и не може да изгради тези антитела, човек става жертва на вируси и настинки.

Треската е реакция на имунната система

Повишаване на телесната температура или треска може да се случи при някои инфекции. Това всъщност е реакция на имунната система. Повишаването на температурата може да убие някои микроби. Треската също задейства процеса на възстановяване на тялото.

Треската е реакция на имунната система

Чести нарушения на имунната система

Обичайно е хората да имат свръх или недостатъчно активна имунна система. Свръхактивността на имунната система може да приеме много форми, включително:

  • алергични заболявания

 - когато имунната система прави прекалено силен отговор към алергените. Алергичните заболявания са много чести. Те включват алергии към храни, лекарства или жилещи насекоми, анафилаксия (живозастрашаваща алергия), сенна хрема (алергичен ринит), заболяване на синусите, астма, копривна треска (уртикария), дерматит и екзема

  • автоимунни заболявания 

- когато имунната система реагира срещу нормалните компоненти на тялото. Автоимунните заболявания варират от често срещани до редки. 

Те включват множествена склероза, автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, диабет тип 1, системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит и системен васкулит.

Недостатъчната активност на имунната система, наричана още имунодефицит

Може да бъде наследен.

Чести нарушения на имунната система възникват в резултат на медицинско лечение - това може да се случи поради лекарства като кортикостероиди или химиотерапия.

Може да бъде  причинен от друго заболяване - като ХИВ/СПИН или някои видове рак.

Слабо активната имунна система не функционира правилно и прави хората уязвими към инфекции. В тежки случаи може да бъде животозастрашаващо.

Хората, които са имали трансплантиран орган, се нуждаят от имуносупресивно лечение, за да се предотврати атаката на тялото върху трансплантирания орган.

Обръщайки се към природата

За щастие с правилните витамини, хранителни добавки и билки човек може да се радва на здрав и силен имунитет. Не винаги медикаменти и лекарства са единствената възможност за подсилването й. Наред с тях е добре да се помисли и за начина на живот, режим на хранене, движение, стрес. 

Или казано с две думи:

 обръщайки се към природата и променяйки начина на живот, всеки може да повлияе на сезонните вируси и грип и за защитните сили на организма си като цяло

Обръщайки се към природата човек може да се радва на здрав и силен имунитет

Какво можем да направим, за да подсилим имунната система?

Имунната система не е просто орган или единица от тялото. За да функционира добре, се изисква баланс и хармония. Ето защо правилна диета, движение, цялостно състояние на организма оказват пряко влияние върху имунитета на човек. 

Фактори за добър имунитет

Редица проучвания доказват, че здравословното хранене, упражненията, възрастта, психологическия стрес и други фактори оказват влияние върху имунния отговор.

 Фактори за добро функциониране на имунната система

Имунитет в действие

Една здрава имунна система може да се справи успешно с всички патогени, вируси и бактерии. 

И ако спазването на основните насоки за здравословен живот са важни да се поддържа силен имунитет, то естествените добавки - билките са следващата стъпка, която човек трябва да включи в ежедневието си, за да бъде защитен от атаките на околната среда.

Увеличете имунитета по здравословен начин

Установено е, че 58% от имунната система се определя почти изцяло от негенетични фактори и няколко ежедневни навици могат да й повлияят. Всяка част от тялото, включително имунната система, функционира по-добре, когато е подсилена от стратегии за здравословен начин на живот като тези:

  • не пушете
  • хидратирайте се
  • направете диета на растителна основа
  • тренирайте редовно
  • Поддържайте здравословно тегло
  • консумирайте умерено алкохол
  • наспивайте се
  • Минимизирайте стреса
  • Поддържайте лична хигиена
Увеличете имунитета по здравословен начин

Да не се пуши

Пушенето може да направи човек по-податлив на инфекции в организма.

Достатъчна хидратация

Дехидратацията намалява общия обем кръв и лимфни течности, които са важни за здравия имунен отговор.

Препоръчително е да се пият 8 чаши вода на ден. Добър навик е да се пие чаша вода веднага след ставане, за да се задейства метаболизма.

Здравословно хранене 

Плодовете и зеленчуците са богати на хранителни вещества като витамин С, а за него е доказано, че може да намали продължителността на обикновената настинка. Те също така имат много антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението.

Витамин С помага за имунитета

Редовни тренировки и движение

Умерените тренировки могат да намалят възпалението и да помогнат на имунните клетки да се регенерират редовно. 

Такива са бързо ходене, колоездене, джогинг, плуване или лек туризъм. Повечето хора трябва да се стремят към поне 150 минути умерени упражнения седмично. 

Редовните упражнения също подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система, понижават кръвното налягане, помагат за контролиране на телесното тегло, облекчават стреса и са чудесна защита срещу заболявания.

Редовните упражнения подпомагат здравето

Поддържайте здравословно тегло

Установено е, че затлъстяването има отрицателно въздействие върху имунния отговор на човек, което може да доведе до увеличаване на риска от различни инфекции.

Умерена консумация на алкохол

Редовният прием на алкохол може да убие здрави бактерии, които са важни за намаляване на риска от инфекция и да увреди имунните клетки, които са необходими на организма за развиване на успешен имунен отговор.

Сънят е критично важен

Когато спим, тялото освобождава протеини, наречени цитокини, които са жизненоважни по време на инфекция или възпаление. При недоспиване производството на цитокини намалява.

Сънят е критично важен за имунитета

Минимизирайте стреса

Установено е, че хората, които страдат от разстройства, свързани със стреса, са с 36 % по-склонни да развият автоимунно разстройство. Дългосрочният стрес може да увеличи опасността от възпалението и да доведе до дисбаланс в имунната клетъчна функция.

Медитация, упражнения, дневници, йога и/или други майндфулнес практики са чудесен начин за облекчаване на стреса.

Как да минимизираме стреса

Поддържане на хигиена

Често миене на ръцете, носене на маска на закрити места, поддържане на социална дистанция са прости, но ефективни методи, които всеки може да следва.

Освен това е добре да се създаде навик, дори и в децата да дезинфекцират ръцете си и да не пипат устата, носа и очите си, след като са били в контакт с други хора.

Как да поддържаме лична хигиена

Да си помогнем с билки

Билките са метод, с който хората са се лекували от стотици години насам. 

В последните години все повече хора отново поглеждат към тях като ефективно средство за противодействие срещу сезонните вируси.

Днес има огромно разнообразие от билкови отвари и етерични масла за цялостна подкрепа на организма. Как обаче да изберем най-добрите, които да работят за имунната, дихателната и лимфната система, но и да повишават функциите на защитните сили на организма срещу патогени. 

Билкови отвари за цялостна подкрепа на организма

Точно заради това вече имаме специално създадена селекция от 9 билкови тинктури, които са ефикасно средство за подпомагане естествените сили на организма:

Билкови тинктури в подкрепа на имунитета

Имунната система е най-важната за нашето здраве. Точно заради това от Билкови Тинктури БГ създадохме специално селектиран комплект от 9 билкови тинктури в подкрепа на имунната система, духа и тялото

Важно е да се приемат различни имуностимулиращи продукти, за да може да се поддържат защитните функции на организма, особено когато не се храним здравословно и сме подложени на стрес и обездвижване.

Всяка от тинктурите от този пакет, приемана ежедневно, би направила организма много по-устойчив към неблагоприятните влияния на външните фактори.

Билков пакет от 9 тинктури в подкрепа на имунитета

Билкова тинктура САМБУЦИН

Съдържа бъзак плод - растение, което се слави със силни терапевтични ефекти и може да се използват за лечение и профилактика на голям брой заболявания. 

Билкова тинктура Самбуцин за имунитета

Разгледайте тинктура САМБУЦИН - за силен имунитет.

Билкова тинктура БРОНХО

Тя съдържа листа на волския език - известни с отхрачващото си действие. Извлек от билката помага за успокояване лигавицата на бронхите, втечнява храчките, облекчава дишането, успокоява кашлицата.

Билкова тинктура Бронхо за имунитет

Разгледайте тинктура Бронхо за имунитет

Билкова тинктура АГРИМОНИЯ

Основни свойства на тинктура Агримония (от билката Камшик) са да регулира дейността на жлъчката и черния дроб и да лекува възпаления в устната кухина и гърлото, включително хронични такива. 

Билката е полезна и при пясък в пикочния мехур и бъбреците, сърдечна слабост, напикаване, кашлица, пресипване на гласа, акне, подагра, копривна треска, хемороиди, кръвохрачене.

Билкова тинктура Агримония за имунитет

Разгледайте тинктура Агримония от пакет имунитет

Билкова тинктура УРТИКАТРИН

В основата тук е Копривата, която е известна със своето общоукрепващо, кръвоспиращо, диуретично действие.

Билкова тинктура Уртикатрин от пакет за имунитет

Разгледайте тинктура Уртикатрин от пакет за имунитет

Билкова тинктура РОЗМАРИН

Известен повече като подправка розмаринът има положително влияние върху паметта, помага при проблеми на опорно-двигателния апарат, има болкоуспокояващо действие и е естествен диуретик. 

Има полезно действие върху целия организъм и е в помощ за защитните сили на организма.

Билкова тинктура Розмарин в помощ за защитните сили на организма

Разгледайте тинктура Розмарин в помощ за защитните сили на организма

Билкова тинктура БАЛАНС

Тази тинктура е чудесен баланс между три билки - мента, маточина и корен дилянка. Всяка от тях има седативно действие и помага при стрес, безсъние и безпокойство, основно отговорни фактори за понижаване на имунитета на човешкия организъм.

Билкова тинктура Баланс помага при стрес, безсъние и безпокойство

Разгледайте тинктура Баланс, която помага при стрес, безсъние и безпокойство

Билкова тинктура ТОНУС

Tя съдържа джинджифил корен и куркума. Тази тинктура дава тонус и енергия, помага за по-добра концентрация и памет, както и за оросяването на крайниците и мозъка. Наред с това подпомага имунната система и нормализира функцията на стомашно-чревния тракт.

Билкова тинктура Тонус подпомага имунната система

Разгледайте тинктура Тонус - подпомага имунната система

Билкова тинктура ДАНДЕЛИОН

При чернодробни и жлъчни проблеми и за подобряване обмяната на веществата, глухарчето е най-добрият избор. 

Лечебните му свойства се дължат на богатия химичен състав на билките и коренищата.

Билкова тинктура Данделион за подобряване обмяната на веществата

Разгледайте тинктура Данделион за подобряване обмяната на веществата

Билкова тинктура ДЖИНДЖЪР

Джинджифилът е известен не само като ефективно средство при храносмилателни проблеми, но има също антивъзпалително действие и помага при артрит, мускулни спазми, ревматизъм. Чудесно средство е при астма, бронхити и други проблеми на дихателната система, както и при простудни заболявания, тъй като затопля тялото и засилва потенето.

Билкова тинктура от джинджифил за подсилване на имунитета

Разгледайте тинктура Джинджър от пакет ИМУНИТЕТ

А най-хубавото е, че сега всички тези билки са комбинирани в един пакет – „Имунитет“, едно от най-добрите средства и най-доброто решение при сезонни и вирусни инфекции.

Пакет от 9 билкови тинктури в подкрепа на имунитета

Имунната ни система е тази, която ни предпазва от бактерии, вируси, токсини и други опасни патогенни микроорганизми. За да функционира добре се изисква баланс и хармония!  Тя трябва да бъде достатъчно силна, за да се бори с различни заболявания и инфекции.

Важно е да се приемат имуностимуланти, за да може да се поддържат и подпомагат защитните функции на организма, особено когато не се храним здравословно и сме подложени на стрес и обездвижване.

Пакет “ИМУНИТЕТ” съдържа 9 билкови тинктури в подкрепа на имунната система изцяло базиран на билки. 

Създадохме тази селекция от билкови тинктури в подкрепа на: 

- имунната система;

- дихателната система;

- лимфната система;

- за общ детокс на организма;

- за повишаване функциите на защитните сили на организма срещу патогени;

 

Пакетът - съдържа 9 броя билкови тинктури за подпомагане естествените сили на вашия организъм:

Билкова тинктура САМБУЦИН

Билкова тинктура БРОНХО

Билкова тинктура АГРИМОНИЯ

Билкова тинктура УРТИКАТРИН

Билкова тинктура РОЗМАРИН

Билкова тинктура БАЛАНС

Билкова тинктура ТОНУС

Билкова тинктура ДАНДЕЛИОН

Билкова тинктура ДЖИНДЖЪР

Приемат се по 20 капки (5 мл.), разтворени в чаша вода - 3 пъти на ден.

Всяка от тинктурите от този пакет, приемана ежедневно, би направила организма много по-устойчив към неблагоприятните влияния на външните фактори. 

Здраве от природата! 

Защото тя вече го е измислила… ние само трябва да знаем как да го използваме.

Поръчай своя пакет “ИМУНИТЕТ” от bilkovitinkturi.bg още сега - Пакет ИМУНИТЕТ съдържа  - 9 билкови тинктури в подкрепа на имунната система

Поръчай сега пакет ИМУНИТЕТ

Увеличете имунитета по здравословен начин

Нашата имунна система е от съществено значение за нашето оцеляване. Тя е сложна мрежа от клетки и протеини, която защитава тялото от инфекции.

Имунната система съхранява запис на всеки зародиш (микроб), който някога е победил, за да може бързо да разпознае и унищожи микроба, ако влезе отново в тялото. Аномалиите на имунната система могат да доведат до алергични заболявания, имунодефицити и автоимунни заболявания.

Затова трябва да се грижим за нея, за да се радваме на добро здравословно състояние.

Много продукти по рафтовете на магазините и онлайн твърдят, че повишават или поддържат имунитета, но няма нищо по-добро от това да подсилим имунитета си по естествен начин, с естествени средства и добавки, а не чрез химически или изкуствени лекарства. Все пак в природата има всичко необходимо, ние само трябва да знаем как да го използваме.

Бъдете здрави.

 


КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ИМУНИТЕТА СИ ➤ ВИДЕО

>