Какво са билковите тинктури?

Нищо не лекува по-добре от природата!

Тинктурите  - са концентрирани билкови екстракти, приготвени чрез накисване на кората, плодовете, листата  (сушени или пресни) или корените от едно или повече растения в алкохол.

Какво са билковите тинктури

През цялото време на годината, така и с настъпването на зимния период, особено в условията на пандемия, е изключително важно човек да се погрижи за здравето си, така че да се предпази от атаката на каквито и да е било вируси. 

Един от най-сигурните начини да засилим имунната си система е използването на естествени, природни продукти - билкови тинктури.

 

Засилване на имунната система чрез билкови тинктури

 

Тинктурата е концентриран течен билков екстракт, който обикновено се прави чрез накисване на билки - кората, плодовете, листата (сушени или пресни) или корените от едно или повече растения, в алкохол в продължение на седмици, с цел да се извлекат активните съставки.

Алкохолът (или оцетът) извлича активните съставки в растителните части, концентрирайки ги като течност.

Тинктурата е концентриран течен билков екстракт

Алкохолът се счита за отличен разтворител, тъй като е хранителен и може да извлече билкови съставки като смоли и алкалоиди, които иначе са слабо разтворими във вода. След период от няколко седмици, билковата смес се прецежда и частите от растенията се отстраняват, оставяйки след себе си концентрирана и изключително полезна течност.

 Тинктури могат да се правят от едно растение или пък от комбинация от растения. За приготвянето им могат да се използват пресни или изсушени листа, корени, кора, цветя и плодове.

Тинктура сеправи чрез накисване на билката в алкохол

 

Частта, подходяща за извличане на концентрат, зависи от вида на растението.

Иначе билкови тинктури се продават във физическите или онлайн магазини  за здравословни храни и продукти.

Въпреки че повечето тинктури могат да се приемат през устата, други - като арника и такава от бензоин, трябва да се използват само външно.

 Как се прави тинктура?

  • Растителните части трябва да са внимателно сортирани, така че всички нежелани елементи да бъдат отстранени
  • Билките могат да бъдат нарязани на едро, преди да бъдат поставени в стъклен буркан
  • Бурканът се пълни с алкохол и затваря се плътно
  • Оставя се да престои така няколко седмици
  • Трябва да се остави на тъмно или поне да бъде далеч от пряка слънчева светлина
Билки накиснати в алкохол за тинктира
  • Хубаво е да се разклаща редовно
  • Освен това бурканът да се допълва с алкохол, ако е необходимо
  • След това растителният материал се прецежда и отстранява, а течността обикновено се излива в малки, етикетирани стъклени бутилки с капачки за капкомери
  • Ако за приготвянето на тинктурата се използват сушени билки, обикновено съотношението е една част изсушен растителен материал към четири части течност.
  • Ако се използват пресни билки, тогава съотношението е една част растителен материал към една част течност.

Видове алкохол, използван в билковите тинктури на пазара?

Алкохолът, използван комерсиално (в търговските билкови тинктури), може да зависи от вида на билката. Билките с водоразтворими съставки например се извличат най-добре с по-нисък процент алкохол, докато други съставки могат да се извличат само с по-високи нива на алкохол.

Търговските билкови тинктури често използват чист алкохолен разтворител, направен от царевица, грозде, пшеница или тръстика и дестилиран при или над 190 градуса.

Билкарите понякога правят билкови тинктури на малки порции, използвайки водка.

Какво трябва да търсим?

Стерилизираните (стъклени) бутилки от тъмен кехлибар са класически за тинктурите. Тъмният цвят (тъмното стъкло) предпазва билките от ултравиолетовата светлина. 

Тъмна кехлибарена бутилка за билкови ринктури

 

Тъй като тинктурите са концентрирани екстракти, капкомерът помага да се измерват малки количества от тинктурата, но въпреки това можем да регулираме количеството чрез супена лъжица, която е 15 мл. 

Всеки човек, който планира да си закупи, трябва да има предвид, че бурканът или шишенцето с тинктура трябва да бъдат етикетирани с подробности като:

  • препоръчителен дневен прием
  • най-често срещаното име на дадения език
  • латинско наименования
  • използвана растителна част (включително дали е прясна или изсушена)
  • растителен източник
  • вид алкохол и процент алкохол
  • партиден номер
  • дата на производство и срок на годност
  • както и всички други специални инструкции – например, ако продуктът е само за външна употреба

Как да приемаме тинктурите?

 

Препоръчителният прием на тинктурите е - разтворени във вода.

 

Препоръчителен прием на тинктури е разтворени във вода

*Алтернативен вариант - е да напълним капкомер или малка спринцовка с течността и да я капнем в устата си, точно под езика. Хубаво е да задържим тинктурата в устата за няколко секунди, преди да я погълнем.

След това изплакваме обилно устата с вода, за да се отървем от горчивия вкус. Точната доза, която трябва да приема човек, зависи от възрастта му, но най-добре е да не се вземат повече от два малки пълни капкомера.

*Също така не е препоръчително да се дават тинктури на деца, освен ако не е под предписание от здравен консултант.

 

Често срещани тинктури в билколечението

Ето един поглед върху тези, които се използват в билколечението:

Любопитен факт е, че много китайски формули или единични билки се произвеждат именно като тинктури.

 

От бензоин

Общ компонент в комплектите за първа помощ, тинктурата от бензоин трябва да се използва само локално. Бензоинът е твърда смола, произвеждана от дърветата, и тинктурата често се използва, за да помогне при превръзки за първа помощ и лентите за затваряне на рани да останат на място.

От прополис

Вещество, произвеждано от пчели за изграждането на кошери, прополисът от години се изследва заради ефектите му върху алергии, стомашно-чревни разстройства, гинекологични, орални и кожни заболявания.

От бъз

Плодовете на бъза съдържат антоцианини - вид естествен пигмент с антиоксидантни свойства. Консумирането на бъз (и други хранителни източници на антоцианини) може да намали хроничното възпаление.

От ехинацея

Според изследване от 2017г., ехинацеята остава един от най-често използваните билкови продукти сред възрастните хора. Ползите са много и доказани в практиката.

От куркума

Куркумата е подправка, широко използвана в кулинарията. Активният компонент в нея е куркуминът - вещество, за което се твърди, че има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Проучване, публикувано в International Journal of Rheumatic Diseases, например, установява, че куркуминът може да има благоприятен ефект върху болката в коляното и качеството на живот при хора с остеоартрит на коляното.

Рискове и странични ефекти

Билковите тинктури, подобно на билковите добавки, имат някои потенциални странични ефекти. Много хора предполагат, че „билково“, „естествено“ и „безопасно“ са синоними, но това има случаи, в които не е точно така. Това, че дадено средство е „билково“ или „естествено“, не означава непременно, че е безопасно.

Преди да направи и използва билкова тинктура, човек трябва да помисли за:

· на първо място - за  потенциални алергични реакции

· възможни взаимодействия с приеми в настоящето лекарства

· безопасни начини за използване на тинктурата, тъй като някои може да са токсични

Ето защо, преди някой да се опита да си направи билкова тинктура у дома, той непременно трябва да обърне внимание на факта, че някои растения имат токсични части. Затова е препоръчително да си ги набавите от одобрен и проверен източник.

Човек трябва да знае достатъчно много за растението и да разбере потенциала за токсичност и излагане на пестициди, преди да се опита да си направи тинктура в домашни условия.

Съществуват обаче рискове, свързани с нея, включително токсичност и реакции с други лекарства.

Въпреки че може да е изкушаващо да си направим сами тинктури, някои части от растенията се считат за токсични и могат да бъдат наистина много вредни. Например кората, листата и корените на бъза съдържат съединение, което може да освободи цианид. Някои растения пък съдържат потенциално токсични съединения, известни като пиролизидинови алкалоиди. Освен това някои растения могат да бъдат замърсени като пестициди и тежки метали.

 

Билките помагат!

В заключение, все повече резултати показват, че билковите добавки могат да помогнат за решаването на много здравословни проблеми.

 Силата на билките е необятна!

С помощта на изцяло натуралните продукти можем да се грижим по естествен път за нашето здраве. Но е важно да бъдем внимателни и за всеки един от нас е препоръчително да се консултира със здравен консултант, преди да вземе каквато и да е билкова тинктура, или да проучи обширно растенията, преди да направи сам такава вкъщи

Консултация със здравен консултант за тинктури

При всички положения обаче, когато е купена от магазин и с доказан произход, билковата тинктура е едно чудесно решение за подпомагане укрепването на здравето, подсилване на имунитета през зимата, така че човек да се наслади на красивите пейзажи навън и уюта на дома, без досадните симптоми на настинка и грип.

Все пак нищо не лекува по-добре от природата!

Какво са билковите тинктури? ➤ ВИДЕО

>