Резене - еликсир за стомахa и храносмилателния тракт

Резене - “Foeniculum vulgare” - “див копър”

“Foeniculum vulgare” - Резене, известно още като див копър, е ароматна кулинарна билка и лечебно растение. Билката се нарича още и “аптекарски копър” и е истински лечебен еликсир за стомаха и храносмилателения тракт.

Резене - еликсир за стомашно-чревния тракт

Резенето е много почитано в медицината от векове. То помага при запек, недостиг на кърма при младите майки, поява на камъни и възпаления на бъбреците, колит, газове, при загуба на апетит и при кашлица.

Семената, под формата на тинктура - перорално приемани облекчават газовете и стомашните болки, имат диуретичен и противовъзпалителен ефект. 

Под формата на настойка действат като очистително и облекчава коремното разтегляне.

Външно прилагано, маслото от растението облекчава мускулните и ревматични болки.

Водните извлеци пък могат успешно да се използват за промивка на очите.

Препоръчва се за всичко - от колики до конюнктивит.

Описание и характеристики

Билката, известна също и като “див копър”, “полски копър”, “аптекарски копър”, “копрец”, “фенел”, “морач”, “фенхел”, “сминд”, “лъжлив сминдух” и много други, е растение от рода, наричан на латински “Foeniculum” . Този род е смятан за един единствен по рода си вид от много учени, работещи в сферата на ботаниката.

Любопитно е, че Резенето се числи към семейството както на магданоза, така и на моркова - Сенникови. Добре познатият ни копър е от същото семейство, само че резенето продължава да бъде от друг, различен род.

Резене - “Foeniculum vulgare”

Установено е, че се отглежда в южните части на Европа, най-вече в района на Средиземно море. Среща се често и в района на югозападна Азия.

Ботаническите характеристики на “Foeniculum vulgare”

Що се отнася до ботаническите характеристики, говорим за едно силно и особено ароматно тревисто растение, многогодишно по природа, което е право и синьо-зелено като цвят. 

Често достига до цели 2 метра височина

Листата също не са малки - отбелязват до 40 сантиметра дължина. Те са ситно нарязани, като крайните им сегменти са нишковидни, широки около 0,5 мм. 

Цветовете се образуват на върха в сложни сенници, широки 5 – 15 см, като всяка секция на сенника съдържа 20 – 50 миниатюрни жълти цвята на къси стъбълца. 

Плодът е продълговато сухо семе, дълго 4 – 9 мм и наполовина или по-малко широко с жлеб.

Резенето цъфти в месеците от юли до септември.

Ботаническите характеристики на “Foeniculum vulgare”

Състав на растението Резене

Много важен факт е, че плодът на билката съдържа около 3-5% етерично масло с 60 -80% анетол, както и 14 – 18% обикновено растително масло.

Интересно е, че така нареченото анетолово масло, което се добива от семената, е най-основната съставка на питието мастика. Именно на това алкохолният продукт дължи основния си аромат. Както е известно, това масло е и една от съставките на узото в Гърция, което е доста близко до българската мастика.

Анетоловото масло е основната съставка в Резенето

Не е маловажен факт, че това растение е храна за ларвите на някои видове пеперуди като Amphipyra tragopoginis и Papilio zelicaon. В този ред на мисли, то има голяма полза и за екосистемата на планетата.

Употреба на лечебното растение

Билката често се използва в българската, гръцката, италианската и испанската кухня за подправяне на рибни ястия и различни супи. А когато е изсушено, се използва като добавка към туршии. Подправката може да се прилага или заедно с копъра, или като негов заместител.

Резенето е и една от основните съставки на билковата смес за мастиката.

От билката се добива и етерично масло.

В народната медицина - под формата на билков извлек е мощно лечебно средство за стомах и храносмилателен тракт. 

Заради широката му употребата като билка е познато с името “аптекарски копър”.

Заради широката употребата на Резенето е познато като “аптекарски копър”

Ползи за здравето от Резенето

Когато мислим за Резене или Копър, често не се замисляме за ползите за здравето, които имат семената от това растение. Вместо това се сещаме за индийски ресторант и малко ястие със сладките семена от билката или шотче дижестив след хранене.

Хрупкавата сладост с нотка на анасон е чудесен начин да завършите хранене и да освежите устата си, но има много повече причини да добавите Резенето в шкафа си вкъщи.

Растение има наистина холистични ползи за здравето - една от основните му е като лечебна храна след операция и за възстановяване и за укрепване на имунитета.

„И каквото и да се яде, прави хората щастливи и дава топлина, добро храносмилане… и потиска неприятната миризма на дъха…“ 

То е зелено и бяло, с перасти листа и жълти цветове.

Както хрупкавата луковица, така и семената на растението имат мек вкус, подобен на женско биле. И все пак, ароматът на семената е по-мощен поради мощните им етерични масла.

Освен многобройните си кулинарни приложения, Резенето и неговите семена предлагат широк спектър от ползи за здравето и могат да осигурят антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални ефекти. 

Ето ползите от Резенето и семена от Резене, всички базирани на науката:

Резенето е силно питателно

Както растението, така и неговите семена са пълни с хранителни вещества. Те са с ниско съдържание на калории, но осигуряват много важни хранителни вещества.

Пресните семена са добър източник на витамин С, водоразтворим витамин, важен за имунното здраве, възстановяването на тъканите и синтеза на колаген.

Витамин С също действа като мощен антиоксидант в нашето тяло, като предпазва от клетъчно увреждане, причинено от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

И луковицата, и семената съдържат минерала манган, който е важен за ензимното активиране, метаболизма, клетъчната защита, развитието на костите, регулирането на кръвната захар и заздравяването на рани.

Освен манган, Резенето и неговите семена съдържат други минерали, жизненоважни за здравето на костите, включително калий, магнезий и калций.

Семената от Резене осигуряват важни хранителни вещества

Съдържа мощни растителни съединения

Може би най-впечатляващите ползи от лечебните семена идват от антиоксидантите и мощните растителни съединения, които съдържат.

Доказано е, че етеричното масло от растението съдържа повече от 87 летливи съединения, включително полифенолните антиоксиданти розмаринова киселина, хлорогенова киселина, кверцетин и апигенин.

Полифенолните антиоксиданти са мощни противовъзпалителни средства, които имат мощен ефект върху вашето здраве.

Проучванията показват, че хората, които следват диети, богати на тези антиоксиданти, имат по-нисък риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания, затлъстяване, рак, неврологични заболявания и диабет тип 2.

Нещо повече, в семената на Резене са идентифицирани над 28 съединения, включително анетол, фенхон, метил чавикол и лимонен.

Всички части на Резеvнето са богати на мощни антиоксиданти

Резене за стомашно-чревен ефект

Според билкарите семената от билката са изключително ефективни за подпомагане на храносмилането. Може да помогнат на гладките мускули на стомашно-чревната система да се отпуснат и да намалят газове, подуване на корема и стомашни спазми.

Всъщност тинктури или чайове, направени от семена от Резене, могат да се използват за лечение на спазми на стомашните мускули, причинени от синдром на раздразнените черва, улцерозен колит, болест на Crohn и други състояния, засягащи стомашно-чревната система.

Аптекарският копър може също да се използва в комбинация с други билкови лекарства за модифициране на страничните ефекти на билкови формули, използвани като лаксативи, или други лечения за храносмилателни проблеми.

Семената от Резене могат да потиснат апетита

Тези семена могат не само да добавят дълбочина и вкус към вашите рецепти, но и да помогнат за ограничаване на апетита.

Проучване при здрави жени показа, че тези, които пият чай или екстракт от Резене-семена, преди обяд, се чувстват значително по-малко гладни и консумират по-малко калории по време на хранене, отколкото тези, които пият някакъв друг чай или тинктура.

Анетолът, основен компонент на етеричното масло от билката, може да стои зад потискащите апетита качества на растението.

Семената от Резене могат да намалят апетита

Помага при менструални спазми (дисменорея)

Приемането на масло или екстракт от Резене през устата подобрява болката при хора с менструални спазми, поради неговият ефект върху болката.

Болезнените менструации или дисменореята са често срещан проблем за много жени, които често използват лекарства без рецепта за лечение на болката.

Въпреки това, приблизително 10-20 процента от жените, които страдат от тежки спазми и дискомфорт по време на цикъла си, не намират облекчение чрез този подход. Вместо това мнозина се обръщат към алтернативни или допълнителни лечения, а проучванията предполагат, че Резенето може да бъде полезно в това отношение.

Резенето момага при менструални спазми

“Foeniculum vulgare” може да е от полза за здравето на сърцето

Приемането на билката и нейните семена може да е от полза за здравето на сърцето по редица начини, тъй като те са пълни с фибри - хранително вещество, за което е доказано, че намалява някои рискови фактори за сърдечни заболявания, като висок холестерол.

1 чаша (87 грама) порция шепа сурово Резене - съдържа 3 грама фибри - 11% от дневната референтна стойност (DRV).

Диетите с високо съдържание на фибри са свързани с намален риск от сърдечни заболявания. 

За всеки допълнителни 7 грама фибри, консумирани на ден, рискът от сърдечни заболявания намалява с 9%.

Дивият копър също съдържат хранителни вещества като магнезий, калий и калций, които играят важна роля за поддържането на сърцето ви здраво.

Например, включването на богати източници на калий във вашата диета може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане, рисков фактор за сърдечни заболявания.

“Foeniculum vulgare” може да е от полза за здравето на сърцето

Може да има положителни свойства за борбата с рака

Широкият набор от мощни растителни съединения в “аптекарския копър” може да помогне за предпазване от хронични заболявания, включително някои видове рак.

Например, анетолът - едно от основните активни съединения в билката - е установено, че проявява свойства за борба с рака.

Проучване показа, че анетолът потиска растежа на клетките и индуцира апоптоза или програмирана клетъчна смърт в човешки клетки от рак на гърдата.

Друго проучване наблюдава, че екстрактът от Резене спира разпространението на човешки ракови клетки на гърдата и черния дроб. Въпреки че тези резултати са обещаващи, са необходими изследвания преди семената да бъдат препоръчани като алтернативно лечение на рак.

Проучванията показват, че Резенето може да има противоракови свойства

Резенето може да е от полза за кърмещи жени

Доказано е, че билката има галактогенни свойства, което означава, че помага за увеличаване на млечната секреция. Изследванията показват, че специфични вещества, открити в анетола, като дианетол и фотоанетол, са отговорни за галактогенните ефекти на растението.

Резенето може да увеличи млечната секреция и кръвните нива на пролактин – хормон, който сигнализира на тялото да произвежда кърма.

Винаги обаче трябва кърмещите жени да се консултират със своя здравен консултант, преди да използват това растение за стимулиране на производството на мляко.

Резенето може да увеличи  млечната секреция при кърмачките
  • При колики: 

Едно от съществените предимства на лечебния див копър са неговите противоспазматични качества. Поради това някои хора вярват, че чай или тинктура от него може също да играе роля за намаляване на симптомите на колики при кърмачета.

Освен ползите, споменати по-горе, билката и нейните семена могат да подобрят здравето ни по следните начини:

Може да има антибактериални свойства

Проучванията показват, че екстрактът от Резене инхибира растежа на потенциално вредни бактерии и дрожди, като Escherichia coli, Staphylococcus aureus и Candida albicans.

Може да намали възпалението

Мощните антиоксиданти, съдържащи се в билката, като витамин С и кверцетин, могат да помогнат за намаляване на възпалението и нивата на възпалителни маркери.

Може да е от полза за психичното здраве

Проучванията върху животни са установили, че екстрактът от растението може да намали свързаните със стареенето дефицити на паметта.

Може да облекчи симптомите на менопаузата

Преглед на 10 проучвания отбелязва, че Резенето може да подобри сексуалната функция и удовлетворението при жени в менопауза, както и да облекчи горещи вълни, вагинален сърбеж, сухота, болка по време на секс и нарушения на съня.

Важно е да се отбележи, че много от тези проучвания са използвали концентрирани дози от растението и е малко вероятно яденето на малки количества Резене или неговите семена да предложи същите ползи.

Събиране и съхранение на билката

Плодовете на Резенето узряват неравномерно, така че прибирането им се извършва, когато 50% от тях узреят. Събирането се извършва на два етапа, което намалява загубите на добив. След това се преминава към процес на сушене, което се извършва в снопове под балдахини.

Събиране и сушене на Резенето

Начин на дозиране

Резенето и семената му се предлагат в много различни видове продукти, включително етерични масла, екстракти от семена, прах от семена, чайове и кремове

Няма точна дозировка за приема, всичко зависи под каква форма ще приемате билката и според индувидуалния случай. Затова винаги е препоръчителна консултация със специалист преди прием.

СНИМКА: Винаги е препоръчителна консултация със специалист преди прием на Резене

Противопоказания

Важно е да се знае, че при неспазване на предписаната доза, семената от Резене могат да причинят хранителни натравяния. Това може да доведе до стомашно-чревни разстройства или по-сериозни здравословни проблеми.

Естествено, тази, както и повечето билки не се препоръчват за бременни жени.

Не забравяйте да следвате съответните указания на етикетите на продуктите и се консултирайте с медицински специалист преди употреба.

Бързи факти за Резенето:

Бързи факти за Резенето

Латинското наименование на Резенето е “foeniculum vulgare”.

Древните гърци и римляни смятали, че то може да донесе сила и да доведе до по-дълъг живот.

Ползите от екстракт от билката са много подобни на тези, получени от семена от копър

Семената на Резенето са истински еликсир за стомаха и храносмилателната система

Билков извлек от Резене

Лечебните растения, приемани под формата на билкови извлези - билкови екстракти - съдържат най-голяма концентрация от дадена билка или билки. Така може да усетите лечебното им действие над организма си най-бързо.

От Билкови Тинктури Бг не проспуснахме и тази уникална билка като състав в нашите тинктури.

Билкова тинктура от Резене - ФЕНАЛ

Билковата тинктура от Резене - семема - ФЕНАЛ благоприятства с лечебните си приложения:

  • При проблеми с храносмилателната система
  • За облекчаване състояния при колит.
  • За предотвратяване образуването на газове.
Билкова тинктура от Резене - ФЕНАЛ

Билката е отлично лечебно средство, което облекчава колита и образуването на газове, като в същото време стимулира храносмилането и апетита. 

Подобно на синапа, има облекчаващо действие върху бронхитите и кашлицата. Резенето увеличава млякото при кърмещи майки. 

Билкова тинктура с Резене - ПЕРФЕКТНА ФИГУРА

Поради впечатляващия си ефект да подтиска апетита - семена Резене са включени в състава на нашата билкова тинктура за поддържане на здравословно телесно тегло - ПЕРФЕКТНА ФИГУРА.

Тя съдържа джинджифил корен, резене семе, глухарче лист, обвивки от зелено орехче и листа розмарин.

Билките се приемат под форма тинктура:

  • Тя подпомага детоксикацията на организма.
  • Регулира забавеният метаболизъм.
  • Поддържа добра перисталтика
  • Подпомага за трайното, без йо-йо ефект задържане на теглото в нормални граници.
  • Помага за разграждане на мазнините.
  • Действа като антиоксидант.
  • Витализира организма.
  • Помага за поддържането на нормални нива на кръвна захар.
Билкова тинктура с Резене - ПЕРФЕКТНА ФИГУРА

Резенето - вековна билкова традиция

Резенето е било добре познато на древните и продължава да бъде кулинарно и лечебно растение, на което се радват по целия свят. 

В днешни дни може да се възползвате от наличността му в повечето големи магазини за хранителни стоки - в прясна форма или билкови магази и аптеки, както и онлайн.

Но още по-добре ще е ако помислите дали да не го добавите към градината си следващия път, защото както ароматната, хрупкава луковица, така и ароматните семена на растението са много хранителни и могат да предложат изобилие от впечатляващи ползи за здравето.

Добавянето им към вашата диета може да подобри здравето на сърцето и стомаха, да намали възпалението, да потисне апетита и дори да осигури противоракови ефекти.

Резенето - вековна билкова традиция

За да се възползвате от предимствата на Резенето и неговите семена, опитайте да го включите като съставка във вашите салати, да използвате семената за овкусяване на супи, бульони, печени продукти и рибни ястия или за най-добър и бърз ефект, да го приемате под формата на концентриран билков извлек - билкова тинктура.