Билки и тинктури при възпаление на устната кухина

Орално здраве

Оралното здраве не е само четкане с паста за зъби и почистване с конец, а и поддържане на чиста и здравословна среда в устата ни. То е критично важно за цялостното благосъстояние на човек. Възпалението в устната кухина може да бъде често срещан и неприятен проблем и независимо дали се дължи на заболяване на венците, афти или други орални заболявания, то може да бъде болезнено и разрушително. 

Добрата новина е, че природата ни предоставя разнообразие от билки, които могат да помогнат за облекчаване на възпалителните процеси в устната кухина.

В следващите редове ще проучим изчерпателно причините за възпалението в устната кухина, ще навлезем подробно в света на билките, които могат да ни предложат облекчение и ще обсъдим ползите от билковите тинктури.

Орално здраве

Какво представлява възпалението на устната кухина?

Нека първо разберем какво причинява това неприятно състояние - възпалението в устната кухина, преди да разгледаме билките, които могат да ни помогнат за намаляване му.

Причини за възпаление на устната кухина

Гингивит 

Гингивитът е най-честата причина за орално възпаление. Това е лека форма на заболяване на венците, което е резултат от натрупването на плака върху зъбите, което води до зачервяване, подуване и склонност към кървене на венците.

Афти

Афтите (или още афтозни язви) са малки, болезнени рани, които могат да се появят в устата. Тези рани често са причинени от стрес, нараняване или определени храни.

Орална млечница 

Оралната млечница е гъбична инфекция, причинена от дрожди Candida. Това може да доведе до бели петна в устата, езика и гърлото, които могат да бъдат болезнени и да причинят възпаление.

Зъболекарски процедури 

Възпалението в устната кухина може също да е резултат от зъболекарски процедури, като екстракции или коренови канали.

Хормонални промени

Хормоналните промени, като тези, които се случват по време на бременност, могат да направят венците по-податливи на възпаление.

Инфекции и заболявания 

Някои системни заболявания, като диабет и инфекции, могат да допринесат за орално възпаление.

Причини за възпаление на устната кухина

Орално възпаление и какво можем да направим за него?

Нашият зъболекар може да е първият човек, който вижда ранни признаци на сърдечно-съдово заболяване. Точно така, здравето на нашите венци и зъби е тясно свързано със здравето на нашето сърце. Ранните признаци на безпокойство включват кървене на венците, гингивит и кариес, всички от които показват прекомерно възпаление.

През последните години станаха ясни многото последствия от него, вариращи от сърдечно-съдови заболявания и рак до деменция и други. За щастие има лабораторни тестове, които позволяват ефективно измерване и наблюдение на възпалението. По-важното е, че има много ефективни естествени интервенции, които се справят с основната причина за възпалението, което води до понижени нива, подобрено орално здраве и свързания с това намален риск от заболяване.

Орално възпаление и какво можем да направим за него

Какви лабораторни изследвания се препоръчват за оценка на възпалението?

Двата лабораторни теста, които обикновено се използват за оценка на цялото тяло и хроничното възпаление са - високочувствителен С-реактивен протеин (hsCRP) и хомоцистеин

Скоростта на утаяване на еритроцитите (ESR) е третият тест, който може да се използва от време на време, но е по-малко надежден маркер от hsCRP и хомоцистеина.

Какви лабораторни изследвания се препоръчват за оценка на възпалението?

Съвети при признаци на възпаление на устната кухина

Какво можем да направим, ако нашият зъболекар види признаци на възпаление или нашите лабораторни маркери за него са повишени?

Спазване на препоръки за орална хигиена

Първо, да спазваме препоръките на нашия зъболекар за орална хигиена! Ежедневното почистване с конец, четкане и редовно почистване са от съществено значение за намаляване на оралното и системното възпаление. 

Прием на добавки

Добавки като перорални пробиотици, билкови тинктури и отвари, терапевтични дози рибено масло и професионален клас куркумин също могат да бъдат предписани за обръщане на възпалителната тенденция.

Подходящи промени в диетата

Трето, трябва да преценим диетата си и да направим подходящи промени. Когато има признаци на възпаление или лабораторните тестове са повишени, диетата неизбежно допринася. 

1. Намаляване консумацията на храни, които допринасят за възпаление. 

Трябва да намалим захарта, сладките, сока, содата, алкохола и простите въглехидрати (като бял ориз, бели картофи, тестени изделия и хляб), защото те са оглавяващи списъка с провъзпалителни храни.

2. Увеличаване на консумацията на храни, които намаляват възпалението. 

Те включват подправки като куркума и джинджифил, цветни зеленчуци, цветни плодове и здравословни мазнини като мазна риба, зехтин, ядки, авокадо и кокос. Лесен начин да приложим това на практика е да ядем "дъгата" в зеленчуците, с до два цвята, идващи от плодове всеки ден.

3. За максимални ползи трябва да приемем както намаляване на консумацията на провъзпалителни храни, така и увеличаване на консумацията на противовъзпалителни храни.

Възпалението - и свързаните с него болестни състояния - не е неизбежен резултат от стареенето. Трябва да попитаме зъболекаря си дали вижда някакви предупредителни знаци за това и ако е така, да действаме, за да възстановим здравето си!
 

Съвети при признаци на възпаление на устната кухина

Естественият подход към оралното здраве

Възпалението може да има редица причини. Независимо дали то се дължи на медицинско състояние, хормонални проблеми, бременност или лоши навици за грижа за устната кухина, нямаме нужда от лекарства или химикали, за да възстановим оралното си здраве. Вместо това можем да използваме изцяло натурални добавки, за да го защитим.

Ако имаме диагноза за медицинско състояние или приемаме лекарства, трябва да говорим със здравния си консултант, преди да направим промени в диетата си. Той може да се радва да чуе, че възприемаме естествен подход към оралното си здраве, за да можем да имаме по-здрави зъби и венци.

Естественият подход към оралното здраве

Билки при възпаление на устната кухина

След като вече разбираме какво причинява възпаление на устната кухина, нека проучим следните билки, които са известни със своите противовъзпалителни свойства.

Билковата медицина отдавна се използва за предотвратяване и контрол на заболявания и може да сведе до минимум потенциалните странични ефекти на химическите продукти. Все пак има странични ефекти от билките, ако не се приемат правилно и в правилната дозировка. Повечето от предизвикателствата с билковата медицина се въртят около неадекватната информация за ефекта на билките в устната кухина, механизма на действие и потенциалните странични ефекти. 

Билките, описани в тази статия, имат противовъзпалително, антибактериално, антивирусно и противогъбично действие върху оралните микроорганизми! 

Това са черна боровинка, камшик, бяла бреза, бъзак, алое вера, джинджифил, карамфил, канела, чесън, нийм, куркума, тулси, зелен чай, лайка, сминдух, растение анасон, мента, кимион, евкалипт, смирна, розмарин, градински чай и мащерка.

Някои могат да действат като алтернативен вариант за лечение на настоящите лечения за орални състояния, като профилактика на кариес, гингивит, пародонтит, изгаряне на устната кухина, язви и възпаления, след екстракция, сухота в устата, намаляване на болката, анестезия, интраканални лекарства, неподходящи протези, пери -имплант мукозит и периимплантит.

Може да се използват в няколко форми като води за уста, пасти за зъби, локални средства или с вътрешен прием. Въпреки това винаги трябва да сме информирани и да внимаваме за потенциални странични ефекти.

Билките се определят като „всякакви растения, на които липсва дървесната тъкан, характерна за храстите или дърветата“. Няколко лечебни растения са показали положителни ефекти срещу различни възпалителни медицински проблеми, като дисфагия, стомашни язви, заздравяване на рани и възпалено гърло. Това е основният компонент на комплементарната и алтернативна медицина. 

Използват се за справяне с проблеми с кръвта и елиминиране на отпадъците, стимулиране на тялото и кръвообращението и  минимизиране на дразненето. Има няколко форми на прием - като билкови таблетки, билкови тинктури, сиропи или може да се използват външно - като превръзки или локално приложени.

Билките биха могли да имат благоприятен ефект в областта на денталната медицина, като например при подуване на венците и в здравеопазването на устната кухина като цяло. 

В тази статия ще направим преглед на най-разпространените билкови добавки, които могат да се използват. Ще представим констатации, базирани на доказателства, които да подкрепят или опровергаят употребата на тези агенти в грижата за устната кухина.

Билки при възпаление на устната кухина

БИЛКИ:

Черна боровинка при възпалителни процеси в устната кухина

Черна боровинка е антиоксидант за здраве. Тя е известна с лечебните си приложения при стомашно-чревни разстройства и възпалителни процеси в устната кухина.

Растението има адстрингентно, противовъзпалително, хипогликемично действие и спира повръщането.

Черна боровинка при възпалителни процеси в устната кухина

Билкова тинктура Миртилий при възпалителни процеси в устната кухина

Боровинката се използва за медицински цели още от Средновековието. Използваните части от растението са плодовете и листата. 

В исторически план Боровинката е била използвана за различни състояния като диария, възпаление на устата, проблеми с урината 

и диабет.

Можем да приемаме билкова тинктура Миртилий при възпалителни процеси в устната кухина 2 или 3 пъти на ден, по 20 - 30 капки, разтворени в чаша вода.

Билкова тинктура Миртилий при възпалителни процеси в устната кухина

Билката Камшик при възпаления в устната кухина

Основните свойства на билката Камшик са да регулира дейността на жлъчния мехур и черния дроб и да лекува възпаления в устната кухина и гърлото, включително хронични. 

Полезна е за имунната, дихателната и храносмилателната система.

Билката Камшик при възпаления в устната кухина

Билкова тинктура Агримония при възпаления на устната кухина

Билкова тинктура Агримония съдържа стрък от една от най-старите познати билки за здраве - Камшик (Agrimonia eupatoria) - многогодишно, тревисто, лечебно растение. 

Изключително полезно е да приемаме билков извлек Агримония при възпаления и заболявания на устната кухина и гърлото, възпаление на лигавицата на устата, проблеми с храносмилането, заболявания на далака, разширение на стомаха.

Билкова тинктура Агримония при възпаления на устната кухина

Алое вера има противовъзпалителни и успокояващи свойства

Алое вера е добре позната билка със своите противовъзпалителни и успокояващи свойства. Може да се прилага локално върху раздразнени венци или афти, за да се намали болката и възпалението. Гелът от алое вера е лесно достъпен и може да се прилага директно върху засегнатата област.

Алое вера е ефективно при пародонтални заболявания. Предлага се в няколко форми, като вода за уста, паста за зъби или гел. В скорошен систематичен преглед алое вера като вода за уста е ефективна във всички включени проучвания за намаляване на плаката и възпалението на венците. Освен това, алое вера няма никакви или много минимални странични ефекти в сравнение с други химически води за уста. Има силен детоксикиращ агент, невро-седативни свойства и е имуностимулатор. Може да действа като чистач на живак и антиоксидант. Ускорява заздравяването след хирургическа екстракция.

Пастата за зъби с алое вера е друга форма, която е ефективна върху пародонталния индекс и гингивалните резултати (Пародонтален индекс, гингивални резултати, инхибиторни действия върху някои организми, интраканални лекарства, орална медицина, след екстракция, неподходяща протеза, усложнения около имплантите) и може да се използва като алтернатива на традиционната паста за зъби. Гелът от алое вера има инхибиторна активност върху някои кариесогенни организми (Streptococcus mutans), като пародонтопатични (Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis) и опортюнистичен пародонтопатоген (Bacteroides fragilis). Може да се използва като интраканален медикамент срещу Enterococcus faecalis. Може да се използва за лечение на антивирусна инфекция като херпес симплекс и херпес зостер или като противогъбично средство срещу Candida albicans.

Има няколко други приложения за алое вера като помощ при химически изгаряния, сухи гнезда, облекчаване на афти, афти, лихен планус, пемфигус, десквамативен гингивит, мигриращ глоситит и синдром на парене в устата. Може да помогне за намаляване на дискомфорта, свързана с неподходящи протези. Може да се използва и при периимплантен мукозит и периимплантит.

Алое вера има противовъзпалителни и успокояващи свойства

Лайка за намаляване на възпалението в устата

Лайката е известна със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Може да се използва като чай, вода за уста или за локално приложение. Изплакването с чай от лайка може да помогне за намаляване на възпалението и дискомфорта.

Лайка за намаляване на възпалението в устата

Градински чай е полезен за здравето на устната кухина

Салвията има антимикробни и противовъзпалителни свойства, което я прави ценна билка за здравето на устната кухина. Може да се използва като вода за уста или да се добави към билкова тинктура заради предимствата ѝ при намаляване на възпалението.

Основните компоненти на Salvia officinalis са алфа и бета-туйон, розмаринова киселина, камфор, танини, флавоноиди и цинеол. Може да се използва като вода за уста или гаргара няколко пъти на ден за лечение на възпалено гърло и гингивит

Има антибактериални (Streptococcus mutans, Lactobacillus rhamnosus и Actinomyces viscosus) и противогъбични (Candida albicans) свойства. 

Дългосрочната употреба може да увеличи сърдечната честота, да причини умствено объркване и конвулсии. Трябва да се избягва по време на бременност и случаи с висока температура.

Градински чай е полезен за здравето на устната кухина

Тинктура от градински чай насърчава оралната хигиена

Тинктурата от градински чай е отлична за намаляване на възпалението и насърчаване на оралната хигиена. Може да се разрежда с вода и да се използва като вода за уста.

Има антибактериални свойства и може да бъде полезна за намаляване на оралните инфекции.

Можем да я използваме като разредим 10-15 капки тинктура от градински чай с вода и да я използваме като вода за уста. Изплакваме за около 30 секунди и след това изплюваме. Трябва да го правим веднъж на ден, за предпочитане сутрин.

Тинктура от градински чай насърчава оралната хигиена

Куркума при орално възпаление

Най-изследваната подправка на планетата - Куркумата съдържа куркумин, съединение с мощни противовъзпалителни свойства. Може да се използва локално като паста или да се включи в нашата диета, за да помогне за намаляване на оралното възпаление.

Куркуминът показва антибактериални, противотуморни, антиоксидантни, противовъзпалителни и аналгетични свойства. Може да се използва като локално приложение, вода за уста, субгингивален иригант или локална система за доставяне на лекарства за лечение на пародонтални заболявания, с еквивалентна или дори по-висока ефикасност в сравнение с хлорхексидин при намаляване на пародонтопатичните бактерии като Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis и Tannerella forsythia.

Гелът с екстракт може да се използва като лечение на еритематозни области, язви и болка. Може да помогне при орална субмукозна фиброза, левкоплакия, лихен планус и даде по-добри резултати в сравнение със системната форма самостоятелно или антиоксиданти. Има и противоракова активност.

Въпреки че се счита за безопасно, може да причини стомашно дразнене, гадене, диария, алергична реакция и да пречи на образуването на кръвни съсиреци.

Куркума при орално възпаление

Джинджифилът е противовъзпалителен агент срещу оралните микроорганизми

Джинджифилът, който е научно наречен Zingiber officinale roscoe, може да се използва като болкоуспокояващ и е толкова ефективен, колкото други химически медикаменти като ибупрофен и може да се използва като негова алтернатива. 

Помага при пародонтална терапия при случаи на хроничен пародонтит при хора с диабет тип 2. Също така е ефективен срещу Lactobacillus.

Джинджифилът може да бъде обещаващ антикариес срещу Streptococcus mutans и Streptococcus sobrinus. Съдържа фенолни съединения като гингерол и шогаол, въглеводороди и олеорезини. Тези съединения са изследвани и е доказано, че са ефективни противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни агенти в оралните микроорганизми, които могат да помогнат при превенцията на заболявания. 

Освен това корен Джинджифил може да помогне за намаляване на и страничните ефекти и може да въведе безопасен инхибиторен агент в сравнение с конвенционалната вода за уста. Може да се използва и като интраканална превръзка, както и при рецидивиращи афтозни и протезни стоматити. Въпреки това, това може да доведе до стомашно-чревно дразнене, киселини или диария. Той може да взаимодейства с варфарин и да инхибира тромбоцитната агрегация.

Джинджифилът е противовъзпалителен агент срещу оралните микроорганизми

Тинктура от Куркума и Джинджифил за орално здраве

Билковата тинктура Тонус е билкова смес от Джинджифил и Куркума - натурални съставки, съчетани по специален начин с цел повишаване виталността на организма, поддържайки имунната система, стомашно-чревния тракт и тонуса ни.

Билките се приемат под форма на билков извлек Тонус - намалява оралното възпаление и укрепва имунната система. Също така:

  • Дава енергия
  • Подобрява тонуса и настроението
  • Помага за добра концентрация и памет
  • Помага за физическа устойчивост
  • Подпомага оросяването на крайниците и мозъка
  • Нормализира функцията на стомашно-чревния тракт
  • Действа общоукрепващо
Тинктура от Куркума и Джинджифил - Тонус за орално здраве

Невенът намалява оралното възпаление

Билката Невен, известна още като marigold, има противовъзпалителни и антимикробни свойства. Може да се прилага локално като гел или да се използва във вода за уста за намаляване на оралното възпаление.

Невенът намалява оралното възпаление

Тинктура от Невен за заздравяване на устната кухина

Тинктурата от невен Календула има противовъзпалителни и антимикробни свойства, което я прави полезна за успокояване на дразнене на венците и насърчаване на заздравяването.

Можем да разредим 5-10 капки тинктура от невен в чаша топла вода и я да я използваме като вода за уста. Трябва да жабурим разтвора в устата си за около 30 секунди и след това го да го изплюем. Можем да използваме тази вода за уста два пъти на ден, сутрин и вечер.

Тинктура от Невен за заздравяване на устната кухина

Мента има противовъзпалителни свойства

Mentha piperita може да се използва в паста за зъби или вода за уста, която показва свойства като биофилм срещу Streptococcus mutans и зъбна плака. Може да се използва локално като аналгетик и за намаляване на болката. Може също така да намали зъбобола. Ментата е капка свежест, капка здраве, тя показа антимикробни, аналгетични, противовъзпалителни, имуномодулиращи и стягащи свойства. Може да се използва при лечение на гингивит, пародонтит и устна лигавица с вирусна, бактериална, гъбична и протозойна етиология. Това може да доведе до намаляване на времето за лечение, по-бърза регенерация на тъканите, по-бързо облекчаване на болката и отока и подобряване на качеството на живот на пациентите. 

Използва се и като вода за уста. Употребата ѝ е безопасна в повечето случаи. Въпреки това, тя може да попречи на абсорбцията на желязо. В някои случаи може да причини парене и стомашно-чревни смущения. Противопоказна е при пациенти с хронични киселини, тежко чернодробно увреждане, възпаление или обструкция на жлъчния мехур, а ментовото масло трябва да се избягва при всяко приложение на лицето при деца и кърмачета.

Тинктура от Мента намалява оралното възпаление

Тинктурата от Мента е известна със своите освежаващи свойства. Помага в борбата с лошия дъх, намалява възпалението и има леки антибактериални свойства.

Можем да я приемаме вътрешно или да я използваме като вода за уста след миене на зъбите - добавяме 10-15 капки от тинктурата от мента към чаша вода, жабурим за около 30 секунди, след което изплюваме. Трябва да правим това два пъти на ден, сутрин и вечер.

Тинктура от мента намалява оралното възпаление

Билка Смирна за лечение на орални заболявания

Смирната е смола, която се използва от векове за лечение на орални заболявания. Има антимикробни и противовъзпалителни свойства и може да се използва във води за уста и тинктури за облекчаване на възпалението.

Билката смирна за лечение на орални заболявания

Тинктура от Смирна за лечение на орални заболявания

Тинктурата от смирна е известна със своите антимикробни и противовъзпалителни свойства и може да помогне за здравето на венците и цялостната орална хигиена.

Може да се прилага локално върху инфектирани венци или да се използва като вода за уста.

Разреждат се 10-15 капки тинктура от смирна в чаша вода и се жабурим с разтвора за около 30 секунди, след което го изплюваме. Можем да правим това веднъж на ден, за предпочитане преди лягане.

Тинктура от смирна за лечение на орални заболявания

Растението Ехинацея засилва имунния ни отговор

Ехинацеята е имуностимулираща билка, която може да помогне на тялото да се бори с инфекциите и да намали възпалението. Може да се използва като вода за уста или под формата на тинктура.

Растението Ехинацея засилва имунния ни отговор

Тинктура от Ехинацея при орални инфекции

Тинктурата от ехинацея може да засили имунната система и да помогне на тялото да се бори с оралните инфекции, които водят до възпаление.

Можем да я използваме като добавим 15-20 капки тинктура от ехинацея към чаша вода и да се жабурим за около 30 секунди. Можем да правим това веднъж на ден, за предпочитане сутрин. 

Тинктурата от ехинацея може да засили имунния ни отговор и да ни помогне да се предпазим от инфекции в устната кухина.

Тинктура от Прополис има антимикробни свойства

Прополисът е смолисто вещество, събирано от пчелите и има антимикробни свойства. Тинктура от прополис може да се използва локално върху афти или разредена като вода за уста.

Тинктура от прополис има антимикробни свойства

Билкови тинктури при възпаление на устната кухина

Билковите тинктури са концентрирани течни екстракти от билки, получени от накисването им в етилов алкохол или глицерин. Те са удобен и бърз начин да се използват лечебните свойства на растенията за здраве на устната кухина.

В тази статия ви запознахме с кои билкови извлеци са полезни за нашето орално здраве и инструкции как да ги използваме, включително дозировка и честота. 

Съвети при използване на билкови тинктури за орално здраве

Правилно разреждане: 

Винаги трябва да разреждаме билковите тинктури във вода според указанията, за да избегнем потенциално дразнене или предозиране.

Жабурене и изплюване: 

Когато използваме тинктури като вода за уста, трябва да жабурим в устата си за около 30 секунди, след което да го изплюем - не поглъщаме.

Постоянство: 

За да видим най-добри резултати, трябва да поддържаме последователна рутина на използване на билкови тинктури, защото както всички знаем билките действат чрез натрупване в организма. Трябва да ги включим в ежедневната си грижа за устната кухина.

Консултация с професионалист: 

Ако имаме специфични проблеми със здравето на устната кухина или не сме сигурни относно използването на билкови тинктури, трябва да се консултираме с билкар или със здравен специалист.

Съвети при използване на билкови тинктури за орално здраве

Природните средства при орално възпаление

Възпалението на устната кухина може да бъде болезнено и неприятно състояние, но природата ни предоставя набор от билки, които могат да предложат облекчение. Независимо дали решим да прилагаме тези билки локално, да ги използвате като вода за уста или да изберем прием под формата на билкови тинктури, природните средства, обсъдени в тази статия, могат да помогнат за успокояване и облекчаване на оралното възпаление

Тази статия в блога обхваща причините за възпаление на устната кухина, изследва различни билки, известни със своите противовъзпалителни свойства и обсъжда използването на билкови тинктури за облекчаване на възпаление на устната кухина. 

Използването на билкови тинктури за нашето орално здраве може да бъде много ефективно, но е важно да следваме правилната дозировка и честота, за да осигурим безопасност и да увеличим максимално ползите.

Не трябва да забравяме да се консултираме със здравен специалист, преди да използваме билки, особено ако имаме основни заболявания, бременност или кърмим.

Въпреки че има много налични продукти за грижа за устната кухина, билките и в частност билковите тинктури могат да бъдат естествен и ефективен начин за подобряване на рутинната ни орална хигиена.

Възприемането на холистичен подход към оралното здраве, което включва балансирана диета, добри практики за орална хигиена и използването на билкови лекарства, може да ни помогне да поддържаме здрава и комфортна устна кухина. Така че следващия път, когато се сблъскаме с орално възпаление, трябва да помислим дали да не се обърнем към силата на билките за естествено решение.

Природните средства при орално възпаление

Не забравяйте да се консултирате със здравен специалист, преди да използвате билкови лекарства, особено ако имате основни медицински състояния.