Мента – капка свежест, капка здраве

Една от най-ароматните билки

Ментата е многогодишно растение с много ароматни, назъбени листа и мънички лилави, розови или бели цветя. Има силен аромат и плодов вкус.

Мента - една от най-ароматните билки

 

Съществуват много разновидности на ментата - всички ароматни. Винаги обаче можете да разпознаете член на семейството на ментата по квадратното му стъбло. Превъртайки го между пръстите си, ще забележите остър аромат и веднага ще се размечтаете за бонбони, сладки чайове и други лакомства.

 

История и разпространение 

Ментата е засявано растение навсякъде у нас.

Видовете, които съставляват рода “Mentha”, са широко разпространени и могат да бъдат намерени в много среди. Повечето растат най-добре във влажна среда и влажни почви.

У нас има 7 вида от рода мента.

Родът има суб космополитно разпространение в Европа, Африка, Азия, Австралия и Северна Америка.

Поради тенденцията им да се разпространяват неконтролирано, някои сортове се считат за инвазивни.

Таксономията на рода е затруднена, защото много видове хибридизират лесно или самите те са получени от евентуални древни събития на хибридизация. Семената от хибридите дават променливо потомство, което може да се разпространи чрез вегетативно размножаване.

 

Ботанически характеристики

Мента - “Mentha” е многогодишно, тревисто растение, принадлежащо към семейство Устноцветни - “Lamiaceae”.

Ботанически характеристикина ментата

Растенията достигат височина от 10-100 см и могат да се разпространят в неопределена зона, поради силно развитото хоризонтално коренище.

Широко разклонени, с изправени, четириръбести стъбла. Листата са подредени в срещуположни двойки, имат назъбени листни ръбове и са покрити с власинки.

Цветчетата са дребни, лилаво-розови или бели, събрани са в съцветия по върховете на стъблата. 

“Mentha” е член на племето “Mentheae” от подсемейство “Nepetoideae”. То съдържа около 65 рода и връзките в него остават неясни.

Повече от 3000 имена са изброени в рода Mentha, в редици от видове до форми, по-голямата част от които се считат за синоними или неофициални имена.

 

Култивиране

Всички растения мента процъфтяват близо до водни басейни, езера, реки и прохладни влажни места в полусянка. Като цяло те толерират широк спектър от условия и могат да се отглеждат и на слънце. 

Билката расте целогодишно.

Поляна от мента

Поради бързия си растеж, едно растение от всеки вид мента, заедно с малко грижи, ще осигури повече от достатъчно количество за домашна употреба. Някои видове мента са по-инвазивни от други. Дори и с по-малко инвазивните трябва да се внимава при смесване на каквато и да е мента с други растения.

За да се контролират насажденията в открита среда, те трябва да бъдат засадени в дълбоки, бездънни контейнери, потопени в земята, или засадени над земята в съдове.

Някои ментови разновидности могат да се размножават чрез семена, но растежът от тях може да бъде ненадежден метод за отглеждане на мента поради две причини: тези семена са силно променливи, а някои сортове от билката са стерилни. По-ефективно е да се вземат и засаждат директно разсади.

Събирането на листа от мента може да се направи по всяко време. Пресните листа трябва да се използват незабавно или да се съхраняват до няколко дни в найлонови торбички в хладилник. По желание, листата могат да бъдат замразени в тави за лед. Изсушените листа от мента трябва да се съхраняват в херметически затворен съд, поставен на хладно, тъмно и сухо място.

Изсушената мента трябва да е в херметически затворен съд

 

Използваема част от растението

Листата, брани в началото на цъфтежа - юли - август. Ментата се жъне сутрин, след вдигане на росата, в тихо и слънчево време, след което листата се обират и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 30 градуса. 

Изсушени листа на мента

 

Изсушените листа са тъмнозелени отгоре и по-светлозелени отдолу, имат парлив, охлаждащ вкус и приятна миризма. Допустима влажност 13%. Опаковат се в шперплатови каси. Запазват се в сухо и проветриво помещение.

 

Видове мента

Точното разграничение между видовете е неясно. Изчислено е, че съществуват от 13 до 24 вида. Хибридизацията се извършва естествено, когато някои видове се припокриват. Известни са много хибриди и сортове.

 

Най-често срещани видове мента

Най-често срещаните и популярни видове за търговско отглеждане са Мента (Mentha × piperita), Местна Мента (Mentha spicata), Шотландска Мента (Mentha x gracilis), също напоследък и Ябълкова Мента (Mentha suaveolens). Предполага се, че тези видове са добри, отблъсквайки вредителите и привличащи полезни представители на фауната около себе си.

 

УПОТРЕБИ НА МЕНТАТА

 

Кулинарна употреба

Листата, пресни или сушени, са великолепен кулинарният източник. Обикновено се предпочита прясна пред сушена мента, когато съхранението не е проблем. Листата имат топъл, свеж, ароматен, сладък вкус с хладен послевкус и се използват в чайове, напитки, желета, сиропи, бонбони и сладоледи. 

В близкоизточната кухня ментата се използва в ястия с агнешко месо, докато в британската кухня и американската кухня се използват съответно ментов сос и ментово желе. Ментата е основен продукт и в индийската кухня, използва се за овкусяване на къри и други ястия.

Билката е също необходима съставка в чая Touareg, популярен чай в Северна Африка и арабските страни. Чаят там се пие популярно именно по този начин. 

Ментата е необходима съставка в чая Touareg

Алкохолните напитки понякога съдържат мента за вкус или гарнитура, като мохито например. А Crème de menthe е ликьор с аромат на мента, използван в редица напитки.

 

Употреба в ароматерапията

Ментовото етерично масло и ментолът се използват широко в ароматерапията, като ароматизатори, в освежители за напитки, антисептични води за уста, пасти за зъби, дъвки, десерти и бонбони, като ментови бонбони и ментов шоколад. 

Веществата, които придават на ментовите черти характерните аромати, са МЕНТОЛ (основният аромат на мента и японска мента) и пулегон. Съединението, главно отговорно за аромата и вкуса на ментата, е L-карвон.

Етерично масло от мента

 

Ментолът от етерично масло от мента (40–90%) е съставка на много козметични продукти и някои парфюми. Ментолът и ментовото етерично масло също се използват в ароматерапията, която може да има клинична употреба за облекчаване на гаденето след операция.

Известна в гръцката митология като билка на гостоприемството, една от първите известни употреби на мента в Европа е като дезодорант за стаи. Билката е била разпръсвана по етажите, за да прикрие лоши миризми.

Днес билката се използва по-често за ароматерапия чрез прилагането на етерични масла.

Растението се използва като храна от ларвите на някои видове Lepidoptera, включително молци. Яде се и от бръмбари като Chrysolina coerulans.

 

Лечебно действие и приложение на ментата

Листата са тези, в които са концентрирани най-голяма част от активните съставки на ментата и именно те се използват най-често.

Билката има широк спектър от доказани лечебни приложения. 

Растението проявява болкоуспокойтелно, противоспастичнои дезинфекционно действие, предизвиква рефлекторно разширение на коронарните съдове.

Употребява се при сърбежи, копривна треска, екземи.

 

В българската народна медица ментата се употребява  още при газове и болки в стомаха и червата, разстройство, бронхиални катари, жлъчни и чернодробни заболявания, виене на свят, безсъние, лош дъх в устата, меланхолия, епилепсия , апоплексия и други. 

 

- ВЪНШНО приложение:

Външно ментовата запарка се препоръчва за жабурене при зъбобол и възпалени венци, за компреси при кожни възпаления. 

Ментовото масло се използва за мазане на хемороиди.

 

Подобрява храносмилането:

Има няколко приложения в традиционната медицина и изследвания за ефект при лечение на синдром на раздразнените черва.

Древните гърци са търкали мента по ръцете си, вярвайки, че това ще ги направи по-силни. Ментата първоначално се е използвала като билка за лечение на стомашни болки и болки в гърдите.

Ментата подобрява храносмилането

Известна като “успокояваща” билка, използвана от хиляди години, ментата се използва най-вече за подобряване на храносмилането и срещу разстроен стомах.

Смята се, че увеличава секрецията на жлъчка и поощрява жлъчния поток, което спомага за ускоряване и улесняване на смилането на храната. Същевременно поддържа здравословни нива на холестерола.

 

Друго изключително свойство на ароматното растение е, че облекчава болката и дискомфорта от газове и подуване на корема

Чай или билкова тинктура от мента е най-ефикасният лек срещу метеоризъм.

 

Облекчава болката

Прилагането на екстракт от мента външно води до повишаване на прага на болката при хората. 

Екстракт от ментата външно блекчава болката

 

Подобрява здравето на устната кухина

Най-често свързваме ментата със свежест и ментолов аромат. Освен като съставка в пастите за зъби за свеж дъх, растението е и естествен антимикробен агент.

Известно е, че екстрактът от ментово масло благоприятства срещу образуването на повърхностния биофилм върху зъбите, причинен от бактериите Streptococcus mutans, които са доказани причинители на зъбния кариес.

Лошият дъх пък се причинява от натрупване на бактерии под венците, за това  ментата, освен че допринася за свеж и приятен дъх, поддържа зъбите и венците здрави. 

В миналото прах от листата на билката е използван като средство за подобряване на дъха и избелване на зъбите.

Естествената антибактериална природа на ментола и други органични съединения може да помогнат и за предотвратяване на инфекции в устната кухина и гърлото.

Мента за подобряване здравето на устната кухина

 

Благоприятна за нервната система

Доказано е, че ароматът и приемът на мента действат положително за по-добра памет и острота на ума, повишават бдителността и помагат да се чувстваме спокойни.

Растението има способноста да подобрява насищането на кръвта с кислород, което води до състояние на физиологична възбуда. Кръвта доставя кислород до мозъка, следователно, ако ментата увеличава общото количество кислород в кръвта, това води и до по-високи нива на кислород в мозъка. Колкото повече кислород достига до мозъка, толкова по-добри ще бъдат паметта и концентрацията.

Мента е благоприятна за нервната система

 

БИЛКОВИ ТИНКТУРИ ОТ МЕНТА 

Билката мента е включена в състава на нашите билкови тинктури - МЕНТА, РЕЛАКС и БАЛАНС

 

Билкова тинктури от мента - “МЕНТА”

Този билков екстракт е благоприятен за стомах и храносмилателен тракт, нервна система.

Ментата е известна с лечебните си приложения при:

  • нарушения на храносмилателната система
  • стомашно-чревни и коликообразуващи болки
  • стенокардия
  • метеоризъм

 

Съдържа: 

мента - листа

 

Препоръчителен дневен прием: 

Билкова тинктури от мента - мента 

 

Билкова тинктури от мента - “РЕЛАКС”

Съдържа:

  •  мента листа, корен дилянка и глог листа

Билките се приемат под форма тинктура, която:

  • успокоява напрежение и стрес, породени от натоварена централна и периферна нервна система
  • помага при физическо и умствено натоварване
  • помага при усещания за безпричинни страхове
  • намалява натрупаното напрежение
  • контролира прояви на хиперактивност

 

Препоръчителен дневен прием: 

Билкова тинктури съдържаща мента - релакс

 

Билкова тинктури от мента - “БАЛАНС”

Съдържа:

Билките се приемат под форма тинктура. Използва се при:

  • нарушена функция на централната, вегитативната и периферната нервна система
  • невроза
  • завишена и безпричинна раздразнителност
  • безсъние
  • безпричинни пристъпи на страх
  • паник атаки

Препоръчителен дневен прием: 

Билкова тинктури съдържаща мента - баланс

 

Начини на прием на ментата

 

Чай от мента

1 супена лъжица от листата на растението се заливат с 0.5 л. Вряла вода и се оставят да киснат 1 час.

Запарката се пие по 1 чаена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

Чай от мента

 

Ментова запарка 

Външно ментовата запарка се препоръчва, накисната в червено вино в отношение 1:10 - за жабурене и пиене (по 1 супена лъжица), при лош дъх на устата.

Отварата с оцет - при стомашни кръвоизливи. 

 

Билков извлек (билкова тинктура) 

Билкова тинктура се приема перорално по 20 капки (5 ml) разтворени в чаша вода - 3 пъти на ден.

Начин наприем на билкова тинктура от мента

 

Алергични реакции

Въпреки че се използва в много потребителски продукти, ментата може да предизвика алергични реакции при някои хора, водейки до симптоми като коремни спазми, диария, главоболие, киселини, изтръпване около устата, анафилаксия или контактен дерматит.

 

Инсектициди

Ментовото масло се използва и като екологично чист инсектицид поради способността му да убива някои често срещани вредители като оси, стършели, мравки и хлебарки.

 

Събиране и съхранение на растението

Честото събиране на реколтата е ключът към поддържането на ментовите растения в най-добрия им вид. Младите листа имат повече вкус от старите и ментата може да бъде събрана веднага щом излезе напролет. 

 

Въпреки че е най-добре прясното растение и клончетата да се държат за няколко дни във вода, листата от мента могат да бъдат замразени или изсушени на въздух.

Ментата освен прясна, може замразена или сушена

 

Можете също така просто да берете листата всеки път, когато имате нужда от тях.

Друг вариант е да отглеждате растенията на закрито за свежи листа през цялата зима. Ако искате да ги изсушите, най-добре е да отрежете листата точно преди цъфтежа. Съхранявайте изсушените листа в херметически затворен съд.

 

Евентуални странични ефекти

 

Подобно на много билки, ментата може да повлияе неблагоприятно на някои хора. Хората с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) например не трябва да използват мента в опит да успокоят храносмилателните проблеми. Според преглед от 2019 г., ментата обикновено действа зле за симптомите на ГЕРБ.

Приемът на ментово масло в големи дози може да бъде токсично. От съществено значение е да се придържате към препоръчаните дози ментово масло.

Чистият ментол пък е отровен и не е за вътрешна консумация. Хората трябва да го прилагат само върху кожата или близката повърхност, като възглавница, за да се разпръснат изпаренията.

Не прилагайте ментово масло върху лицето на бебе или малко дете, тъй като това може да причини спазми, които възпрепятстват дишането.

Говорете с вашия лекар, фармацевт или здравен консултант, за да определите дали някое от вашите лекарства може да взаимодейства с мента или ментово масло.

 

Капка свежест… капка здраве

 

Както се вижда, ментата е едно невероятно растение, което предлага редица ползи за човешкото здраве. Освен това, билката има невероятен вкус и мирис, което я прави чудесна добавка към най-различни напитки и ястия.

Ако имате нужда от повишаване на имунитета и помощ при стомашни проблеми, това е растението за вас. Ако ви се хапва вкусен десерт – също!

А най-хубавото е, че билката се добива и съхранява много лесно. И така прави живота още по-хубав.

 

>