Камшик - благородната билка за здраве

Безценните качества на билките

С толкова огромно разнообразие от билки, с което страната ни е надарена, надали може да се посочи най-полезната, най-добрата или всеобхватна като действия. Всяка една има своите безценни качества и може да бъде незаменима при определени състояния. 

Безценните качества на билките

Билка - благороден тоник за здраве

У нас има една билка, за която билкари казват, че лекува 100 болести. Билка, позната още от миналото до днес - която е благороден тоник за здраве, цар за имунната, дихателната и храносмилателна система

Това е Агримония “Agrimonia eupatoria L.” или както е позната по-широко – Камшик. Тя идва от семейство: Rosaceae – Розоцветни.

Билка - благороден тоник за здраве

Билката Камшик е позната в цял свят, на всички континенти. Например в китайската медицина тя е популярна като средство за лечение на менструални смущения. 

Назад във времето – в средновековието, тя се употребява като средство за стимулиране на съня.

Камшикът (Агримонията) дори има своите корени сред индианците като до края на 19 век се използва за лечение на кожни заболявания, кашлица, възпалено гърло и диария.

Фолклор и история на Агримония

Какво е Agrimony? 

Agrimony е името, дадено на род от приблизително 15 цъфтящи вида, които могат да бъдат намерени в цялото северно полукълбо. Тези трайни насаждения могат да бъдат намерени и в някои части на Африка и са били прославени за медицинските си цели от стотици години. Докато много от потенциалните ползи все още са донякъде спорни, стотици години традиция и безброй потвърждения за неговите ефекти са го направили важен елемент от много билкарски практики и лечения

Ботаническото име на растението - "Agrimonia eupatoria" се отнася до Митридат Евпатор, цар на Понт, който е запомнен от ранните билкари с това, че е създал "универсална противоотрова", за да го предпази от всички земни отрови.

Известният римски философ и натуралист Плиний описва Агримонията като „билка с княжеска власт“.

Агримонията е описвана като „билка с княжеска власт“

Камшикът отдавна се смята за мощна магия и едно от най-ранните ѝ често срещани имена е "пръчката на феята". В процес на шотландски вещици от 18-ти век, Agrimony се споменава като вещерски лек за хора, които са били „простреляни от елфи“ или са страдали от необяснима болест.

Писмени разкази за полезните ефекти на Агримонията датират от 4-ти до 5-ти век. Билката се споменава и в староанглийския хербариум от 10 век.

Тъй като е в изобилие в Обединеното кралство, благородното растение се използва в билковата медицина от стотици, ако не и хиляди години. Англосаксонците, които го наричат garclive, идентифицират неговите лечебни свойства и го използват широко за рани, ухапвания от змии и брадавици. В по-късни времена се използва за лечение на огнестрелни рани поради коагулантния си ефект.

Също така традиционно се използва като помощно средство при храносмилателни оплаквания, диуретик и за подобряване на респираторни състояния като кашлица, настинки и бронхит

Някога Агримонията е била смятана за панацея или „всичколечение“ за болести.

Фолклор и история на Агримония

На езика на цветята Агримония означава благодарност

Името на Камшика - Agrimony идва и от гръцкото Argemone. Това означава растение, което е “лечебно за очите”, макар и билката да не се употребява често в това си качество. 

На езика на цветята Агримония означава благодарност.

На езика на цветята Агримония означава благодарност

В България, растението може да срещне под много имена - Белила, Бутрак, Жълт чичек, Изсипниче, Каменен корен, Лечебен камшик, Мастика, Охтивче, Пресечена трева, Царска тревичка, Чернодробен репей, Чернодробна детелина, Чернодробник, Чичак.

Най-добрият начин да идентифицирате този вид е по жълтите цветя, които извират от дългите, единични, перести стъбла на растението.

В древни времена “билка с княжеска власт” често се е използвала в различни напитки, разтвори и тоници. Листата и цветята съдържат уникален химичен състав, който може да действа върху тялото като детоксикиращо, стягащо, коагулиращо и противовъзпалително вещество. Поради тази причина тя е била използвана за директно или вторично лечение на голямо разнообразие от заболявания с течение на времето. 

В настоящата статия ще разгледаме по-отблизо ползите за здравето от Камшика.

Ботанические характеристики на Камшика

Тази билка предпочита слънчеви и сухи места. Отличава се с право стебло, по което има меки власинки. Именно те помагат в семената на растението да залепват към всяко животно или човек, влизащи в контакт с растението. 

Цветните шипове имат пикантна миризма, напомняща кайсия. 

Достига до 1 метър височина. 

Големите перести листа и красиви малките жълти цветчета образуват дълъг грозд.

Различни по дължината на стъблото са листата на растението. В основата му те са прости, люсповидни и кафяви, а по-нагоре се преобразуват в сложни, нечифтоперести, съставени от различен брой редуващи се по-едри (от 5 до 11 двойки) и по-дребни (от 6 до 12 двойки) едро назъбени листчета, покрити отдолу с копринени власинки. В основата са розетка от остро назъбени прицветни листчета.

Цветовете на “царската тревичка” са двуполови. Те имат обратно конично звънчевидно цветно легло с правилен двоен околоцветник. Чашката и венчето имат по 5 листчета, тичинките са 15–20, а плодниците, които са един или два са с къси стълбчета и закръглени близалца. 

Плодът е орехче. То е затворено в разширено и вдървеняло обратно конично цветно легло, което се нарича хипантий.

Цъфтежът на билката е от юни до август. Между август и септември узряват семената. Тя има както мъжки, така и женски органи (хермафродит), а опрашването става от пчели и мухи. Растението е самоплодно.

Ботанические характеристики на Камшика

Разпространение на Камшика

Агримонията може да се срещне в няколко вида почви - леки (пясъчни), както и средни и тежки глинести почви. По отношение на рН - кисели, неутрални и основни (алкални) почви са най-благоприятни за техния растеж.

Билката се среща основно в Европа. Тя е най-широкоразпространена по Средиземноморието, но може да се види още в областите на Кавказ, както и в Югозападна Азия.

В България благородното растение се среща в цялата страна

В България има всички условия за разпространението на Камшика, затова и той е толкова популярен тук. Обикновено вирее по ливади, пасища и храсталаци. Среща се в горите, по пътищата и по нивите. Обича светлината, умерено влажни и сухи почви.

В България Камшикът се среща в цялата страна

Състав на “Agrimonia eupatoria L.”

Като витаминен състав Камшикът съдържа такива от групата В, С, К и Р, слузни вещества, силикати, кумарини, горчиви и дъбилни вещества, стероидни сапонини, етерично масло, танини, летливи масла , флавоноиди, апигенин, лутеолин, кверцетин, кемпферол, тилирозид, тритерпенови гликозиди, включително евкаскапинова киселина и торментинова киселина, фенолни киселини.

Агримонията съдържа: горчиви вещества, слуз, фитостероли и танини, палмитинова киселина, салицилова киселина, силициева киселина и стеаринова киселина; флавоноиди (като апигенин, гликозиди, кемпферол, лутеолин-7-глюкозид, кверцетин и кверцитрин); танини (3-21%) като агримониин, елагитанин и галотанин.

Състав на “Agrimonia eupatoria L.”

Приложения на растението Камшик

  • Като лек за различни състояния

Билката има много приложения и се използва като благороден лек за различни състояния, отличава се със стягащо и противовъзпалително действие.

Често е наричат - “пролетен тоник". Като гаргара - е особено полезен при болно гърло, пресипнал глас и ларингит, афти, кашлица.

  • В занаятчийството

Билката се използва и в занаятчийството при щавенето на кожи и за добиване на жълта боя.

Млади стъбла на Агримония, нейните листа и цветя са използвани за приготвяне (чрез изолиране на флавоноида кверцитрин) на жълт пигмент и за увеличаване на устойчивостта на съхранение на бирата.

Камшикът е едно от 38-те цветя на Бах. От 4 кг свежи стръкове се получават 1 кг сухи.

Приложения на растението Камшик

Ползи за ЗДРАВЕТО от билката - Камшик

Основни свойства на Камшика са да регулира дейността на жлъчката и черния дроб и да лекува възпаления в устната кухина и гърлото, включително хронични такива. 

В алтернативната медицина и билколечението Камшика се прилага при туберкулоза (включително кожна форма), песъчинки в пикочния мехур и бъбреците, сърдечна слабост, напикаване, кашлица, пресипване на гласа, акне, подагра, копривна треска, хемороиди, кръвохрачене.

  • Агримонията в традиционната медицина

Обикновената -"Agrimonia eupatoria L." е многогодишно тревисто растение от семейство Розоцветни с малки жълти звездовидни цветове, късо коренище и твърдо, космато стъбло, обитаващо пасища в цяла Европа. 

Растението помага на храносмилателната система и подсилва чернодробната секреция. Използва се също и при диария и като лечение на синдром на раздразнените черва

Камшикът се смята за много ценно растение при ранен стадий на апандисит и при колити, цистити, тежко маточно кървене, кръв в урината, дизентерия и чревни паразити, за лечение на циреи.

Agrimonia eupatoria L. отдавна се използва в традиционната медицина за лечение на:

  • Стомах и храносмилателен тракт
  • Диария
  • Чернодробни заболявания (Регулират функцията на черния дроб и жлъчния мехур)
  • Нарушения на кръвосъсирването (за заздравяване на рани и менструален дискомфорт)
  • Възпаление на белия дроб
  • Пясък в пикочния мехур и бъбреците
  • Възпалителни състояния на устната лигавица.
  • За детоксикация (помага на тялото да се отърве от токсините)
Ползите за ЗДРАВЕТО от билката - Камшик

Камшик - здраве на храносмилането

Агримонията се класифицира като горчива билка. Тази горчивка стимулира производството на ензими и стомашна киселина, подготвяйки храносмилателната система за оптимално усвояване на хранителните вещества от консумираната храна - за добра храносмилателната система.

Като противовъзпалително средство, растението като цяло често се използва за премахване на храносмилателни и стомашно-чревни проблеми, особено диария и симптоми на синдром на раздразнените черва. 

Чрез намаляване на дразненето и възпалението в мембраните и тъканите на червата, може значително да успокои стомаха. Така подпомага храносмилането.

Камшик подпомага храносмилането

Камшик за здраве на черния дроб

Активните съставки на Агримонията също са полезни при лечение на повишено производство на жлъчка, камъни в жлъчните пътища и болки в жлъчния мехур и черния дроб

Всъщност в проучване от 2018 г. е показано, че предпазва от увреждане на черния дроб поради понижаването на липидите и антиоксидантната си активност. По този начин, Agrimony може да се приема като тоник за укрепване и защита на черния дроб.

Agrimony е тоник за укрепване и защита на черния дроб
  • Камшикът регулира функцията на черния дроб и жлъчния мехур

Горчивите принципи на билката да регулират функцията на черния дроб и жлъчния мехур - се използва за лечение на камъни в жлъчката и цироза на черния дроб. Има положително влияние и при заболяване на жлъчния мехур, свързано със стомашна хиперкиселинност.

Камшикът регулира функцията на черния дроб и жлъчния мехур

Камшик при диария

Високото съдържание на танини в Agrimony, съчетано с неговите противовъзпалителни ефекти, го правят особено полезен при различни стомашно-чревни оплаквания, особено леки случаи на диария. Смята се, че намалява подуването на меките тъкани на стомашно-чревния тракт и червата. Танините в него тонизират лигавиците, като подобряват секрецията и усвояването им.

Камшик при диария

Камшик за заздравяване на рани

Известна още като „билка - оръжие“, Агримонията се използва от средновековието за ускоряване на заздравяването на рани и спиране на кървенето

Тя е отличен коагулант (вещество, което кара кръвта или друга течност да се съсирва) и като такъв се използва за лечение на рани на бойното поле.

Агримонията е отличен коагулант

Камшик за здраве на кожата 

Когато страдате от петна, пъпки, обриви, акне, псориазис, екзема или друго кожно заболяване, можете да нанесете локално Агримония върху засегнатата област и това може да помогне за облекчаване на проблема. 

Благородната билка се нанася директно върху кожата като леко подсушаващо средство (стипчиво) и за леко зачервяване на кожата и подуване (възпаление). Някои химикали, взети от нея, се използват за борба с вируси.

Може да се приема и през устата за същия ефект. Действа при дразнене, както и при кръвни изригвания, които се случват под кожата, като петна и лесно натъртване поради стягащите си свойства.

Локално или вътрешно приемане на Камшик за здраве на кожата

Камшикът облекчава менструалния дискомфорт

В днешно време този ефект прави Агримонията полезна за намаляване на кървенето в тялото, включително тежко менструално кървене. Нейните противовъзпалителни свойства също помагат за облекчаване на менструалния дискомфорт, причинен от обилна менструация.

Това е и една от най-известните ѝ употреби - като коагулант, който може да намали кървенето в тялото и да помогне за заздравяването на рани. Въпреки че менструацията сама по себе си не е „рана“, Агримонията може да се прилага през устата, за да се намали обилното менструално кървене и възпалението, за да се направят тези трудни периоди малко по-поносими.

Агримонията облекчава менструалния дискомфорт

Камшик за детоксикация

Агримонията е богата на полезни растителни съединения, които поддържат способността на тялото да се отърве от отпадъците. Те включват: танини, флаван-3-оли, флавоноли, флавони и фенолни киселини, които имат мощен лечебен антиоксидантен ефект

Освен това е доказано, че тези съединения имат противовъзпалително и аналгетично действие.

Активните съставки - тиамин, кверцитрин и катехини, са пряко свързани със здравето на черния дроб и жлъчния мехур. Чрез оптимизиране на функцията на черния дроб и жлъчния мехур, тялото може по-лесно да елиминира натрупаните токсини, като по този начин предотвратява по-сериозни здравословни проблеми и насърчава цялостната метаболитна ефективност.

Камшикът съдържа съединения с мощен лечебен антиоксидантен ефект

Камшикът има диуретични свойства

Освен всичко, Agrimony има диуретични свойства, които помагат на бъбреците да изхвърлят непрекъснато токсините, като същевременно увеличават уринирането. Това помага за пречистване на системата от излишните течности и стимулира бъбреците, карайки тялото да изхвърля пикочната киселина и излишните кристали, които могат да причинят много проблеми, включително подагра, артрит и камъни в бъбреците.

  • Подобрява контрола на пикочния мехур

Твърди се, че стипчивото качество на Агримонията е причината да улеснява контрола на пикочния мехур. Тъй като не е токсична и не е показала никакви признаци за отрицателно въздействие върху здравето, тя се дава на деца от поколения без странични ефекти или проблеми.

Камшикът има диуретични свойства

Тази билка е включена в нашия пакет ДИУРЕТИЦИ - Билкова формула от естествени диуретици от 8 тинктури - насочени към хора с проблеми на сърдечно-съдовата и пикочо-половата система, изцяло базиран на билки.

Тази група билкови продукти стимулират производството на урина, екскрецията на електролити и вода. Използват се при задържане на течности, което може да бъде симптом на различни неразположения на организма. 

Нашите естествени диуретици:

  • Стимулират производството на урина, екскрецията на електролити и вода.
  • Използват се при задържане на течности, което може да бъде симптом на различни неразположения на организма.
  • Билките, които сме подбрали в тази група, са поредното природно решение на множество проблеми.
Група естествени диуретици от bilkovitinkturi bg

Камшик за респираторно здраве

Agrimony отдавна се използва за облекчаване на заболявания на горните дихателни пътища

По подобен начин като намаляване на възпалението в червата, Агримонията също се използва широко за подобряване на респираторни състояния, които могат да включват възпаление, като болки в гърлото, хронична кашлица, бронхит и други проблеми със синусите. При настинки, кашлица и грип може да бъде ефективен начин за ускоряване на процеса на възстановяване и оздравяване.

Особено полезна е когато се използва за гаргара за успокояване на възпалено гърло, язви в устата и възпалени венци

Често се използва от изпълнители и оратори за отпускане на гърлото и укрепване на гласа.

Камшик при заболявания на горните дихателни пътища

Камшик за управление на диабета

Агримонията отдавна е изследвана за нейните потенциални антидиабетни свойства, което би било огромна стъпка напред в разрешаването на една от големите медицински мистерии на нашето поколение. 

Очевидно активните компоненти забавят процесите на усвояване на глюкозата и инсулина в тялото по-добре от много други естествени лечения за диабет.

Камшик за управление на диабета

Камшик за здравина на косата и ноктите

Силициевата киселина се намира и в Агримонията. Известно е, че това уникално съединение значително подобрява здравината, външния вид и цялостното здраве на ноктите и косата, предотвратявайки лесното им начупване или матовия вид.

Камшик за здравина на косата и ноктите

Как може да приемаме билката?

Камшик под формата на запарка

Може да направите запарка от билката. Това е най-распространеният и бърз начин сред повечето хора. 

За целта: около 2 супени лъжици от нея се запарват в 400 мл. вода и след като престои 1 час, се прецежда и се пие по 1 чашка, три пъти на ден, преди ядене.

Камшик под формата на запарка

Камшик под формата на извлек / тинктура

Билков извлек от Агримония е най-бързия и най-мощен начин на прием, защото под тази форма най-бързо се усвояват ценните качества на билката.

Тинктура от Камшик се използва като отхрачващо средство, при бронхит, цистит, възпаление на пикочния тракт, обилна менструация. 

Може да се добавя към вода или плодов сок и да се приема при необходимост.

Традиционен прием: 2-3 ml 2-3 пъти на ден или според указанията на билколекар.

Камшик под формата на извлек / тинктура

Камшик под формата на отвара

Едно от приложенията му е промиване на рани с отвара от билката и успокояващи бани с тях при екземи.

За да направите отвара, към 200 милилитра кипяща вода се прибавят 1-3 чаени лъжици наситнена билка и се вари 3 минути и след това се оставя се да запари за 20 минути. Прецедената отвара се дели на три равни части, като всяка се приема 15 минути преди хранене или правите промивка или баня с нея.

Камшик под формата на отвара

Гаргара с Камшик

За лечение на ларингит помага гаргара с растението

В случая се взимат 100 грама изсушени листа и се сваряват в 1 литър вода. Ври докато количеството се редуцира до 1/3. Към прецедената течност се добавя мед. Течността може и да се пие.

Гаргара с Камшик

Външно приложение на Камшика -  като мехлем

Билката намира и външно приложение като мехлем. Чудесно средство е за лечение на рани и натъртвания, при разширени вени, при екземи. Използва се и при възпаление на очите, както и при бяло течение.

Външно приложение на Камшика -  като мехлем

Билкова тинктура от Камшик стрък - АГРИМОНИЯ

Билковата тинктура Агримония съдържа едно от най-старите познати лечебни растения - благородната билка за здраве - Камшик “Agrimonia eupatoria L.”

Билков извлек от стрък Камшик - АГРИМОНИЯ е концентрирана тинктура от билка, която се използва още от далечното минало в традиционната и в алтернативната медицина, заради лечебните си ползи при възпаления и заболявания с:

  • гърло
  • устна кухина
  • черен дроб
  • рани
  • стомах и храносмилателен тракт
  • ревматизъм
  • лумбаго далак
  • бял дроб и дихателна система
  • сърце и кръвоносна система
  • стомашно-чревен тракт
  • бъбреци и пикочен мехур
  • венозна система
  • наднормено тегло

Основни свойства на растението са да регулира дейността на жлъчката и черния дроб и да лекува възпаления в устната кухина и гърлото, включително хронични такива. 

В алтернативната медицина и билколечението Камшика се прилага при туберкулоза (включително кожна форма), пясък в пикочния мехур и бъбреците, сърдечна слабост, напикаване, кашлица, пресипване на гласа, акне, подагра, копривна треска, хемороиди, кръвохрачене.

Билкова тинктура от Камшик стрък - АГРИМОНИЯ

Има ли странични ефекти от билката Камшик?

Не трябва да се приема от хора със запек, поради затягащото му действие. 

Като цяло няма информация за билката за някакви странични ефекти или противопоказания, не е токсична, но все пак се консултирайте преди прием на деца, бременни и кърмачки.

Но както се отнася за повечето билки, винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да добавите нови билкови лекарства към вашия ежедневен или седмичен здравословен режим.

Има ли странични ефекти от билката Камшик?

Взаимодействие на Камшик с други билки

Благородното растение има способността да засили действието на лекарства, които лекуват диабет, на антибиотици и противосъсирващи лекарства и билки (като дяволски нокът, градински чай, чесън, елеутерокок, Джинджифил, конски кестен, сао палмето, гинко билоба, китайски женшен, червена детелина, папаин), защото има несъвместимост между свойствата им, както и с аспирин. Доказано е, че приемът на двете – билка и съответното лекарство могат да доведат до неконтролируемо кървене. Билката може да засили ефектите на медикаменти, които могат да понижат кръвното налягане.

Камшикът е фоточувствителен, затова след локално приложение или вътрешен прием, не трябва да има излагане на директна слънчева светлина, защото може да увеличи чувствителността на кожата.

При хората, които берат и обработват билката може да се наблюдава поява на сърбеж и обриви, най-вече при тези, които страдат от алергии към представители от семейството на розата. Камшикът принадлежи към същото семейство.

За да не се стигне до драстично понижение на кръвната захар, растението не трябва да се приема съвместно с билки, които понижават нивото на кръвната захар, като сибирски женшен, джинджифил, кудзу, сминдух, китайски женшен.

Взаимодействие на Камшик с други билки

Камшикът - билка с широк спектър на действие

“Agrimonia eupatoria L.” - благородната билка за здраве е с широк спектър на действие

Резултати от експерименти, публикувани до момента, демонстрират нейните антимикробни, антивирусни, антиоксидантни, противовъзпалителни, хепатопротективни, невропротективни, противоракови и антидиабетни действия, както и благоприятен ефект върху заздравяването на рани

Най-впечатляващите ползи за здравето от Камшикът включват способността му да намалява възпалението, да подобрява храносмилателните функции, да подобрява контрола на пикочния мехур, да намалява менструалните проблеми, да изчиства кожни проблеми, да детоксикира тялото и да подобрява здравето на косата и ноктите.

Освен това Agrimonia eupatoria L. упражнява имунозащитен ефект, намалява нивата на провъзпалителните цитокини, докато повишава тези на противовъзпалителните цитокини. 

Билката помага за облекчаване на чернодробно увреждане.

Установено е, че упражнява цитостатичен ефект върху туморните клетки, без да засяга нормалните. 

Екстрактите от билката инхибират образуването на тромби и вътрешния път. 

Камшикът - билка с широк спектър на действие

Наличните към момента данни за Agrimonia eupatoria L. и билките от същия род Agrimonia представляват интересен и достъпен източник на биоактивни съединения със забележителен потенциал за терапевтични цели

Благородната билка за здраве, с широк спектър на действие, е лек, от който всеки трябва да се възползва при нужда.