Червена боровинка - суперплод антиоксидант

СУПЕРПЛОД - ЧЕРВЕНАТА БОРОВИНКА ➤ ВИДЕО

>

Няма човек, който да не е чувал за Червената боровинка

Почти няма човек, който да не е чувал, че Червената Боровинка помага при цистит и инфекции на пикочните пътища

Благодарение на нея, можем да се лекуваме ефективно, натурално и безопасно. И не само… тя е суперплод - антиоксидант, от който може да се възползваме от вкусното галене на небцето, до множество ползи за здравето ни, което ни предлага.

Плодовете на растението Червена боровинка отдавна са известни с многобройните лечебни свойства, които носи за здравето на човека.

Няма човек, който да не е чувал за Червената боровинка

За радост може да се радваме на лечебните й свойства, защото растението е едно от най-разпространените билки в България.

Червена боровинка “Vaccinium vitis-idaea”

Червената боровинка е известна също с латинското наименование “Vaccinium vitis-idaea L.”.

Листата и плодчетата на боровинката са обект на многобройни изследвания заради антиоксидантните си свойства, които имат положително влияние върху здравето и потенциална употреба при превенция и лечение на хронични заболявания. 

Червена боровинка “Vaccinium vitis-idaea”

Ботанически характеристики

Растението Червена боровинка е вечнозелен малък полухраст, който обикновено достига височина до 40 сантиметра. Плодовете след узряване са червени и сочни.

Ботанически характеристики на Червената боровинка

Червената боровинка (Vaccinium vitis-idaea L.) е вечнозелен храст от Ericaceae Juss. семейство. Това е едно от най-популярните плодове в скандинавските страни, както и в балтийските държави, Русия и Канада. 

Суровините от черна боровинка се събират предимно в естествени местообитания. В Литва площта и продуктивността на естествените популации на боровинки намаляват, както и те са неравномерно разпределени. Изследванията за оценка на природните ресурси са уместни, тъй като антропогенните фактори оказват отрицателно въздействие върху популациите на растението. 

Устойчивото използване на природните ресурси става от решаващо значение. Култивирането на интродуцирани и местно селектирани боровинки може да бъде най-добрият вариант за задоволяване на нарастващите нужди от този растителен материал. 

Червената боровинка расте през първата половина на лятото. Най-често за лечебни цели се използват листата. Те се събират преди или по време на цъфтенето, като се отрязва с нож облистената надземна част.

Червените боровинки се използват широко в ежедневната човешка диета поради хранителните ползи, освен това листата на това растение могат да се използват за профилактика и лечение на инфекции на пикочните пътища, стомашни заболявания, ревматични заболявания и хиперхолестеролемия

Химичен състав на листата на “Vaccinium vitis-idaea L.”

Листата на Червената боровинка съдържат редица витамини от група В (като витамин В1, В3, В6, В9 и В12 например). Срещат се още различни минерали, витамин С, арбутин, танини, летливи вещества и други. Естествено, всеки от тези елементи предлага цял набор от лечебни свойства.

Химичен състав на листата на “Vaccinium vitis-idaea L.”

Проведени са редица изследвания на радикалните действия за почистване, редуциране, хелатиране и фенолният състав на сортове листа от боровинкови. Анализирана е  антиоксидантната активност на отделните фенолни съединения, които могат да бъдат открити в листата на растението и е определена връзката структура-активност. 

Широкият спектър от различни биологични свойства на листата на боровинката, включително антиоксидантна активност, е свързан с техните фенолни съставки.

Антиоксидантната активност на боровинките е заради фенолните съставки

Сортове боровинки „Kostromskaja rozovaja“, „Rubin“ и “Vaccinium vitis-idaea” и “leucocarpum” имат ниски таксони по съдържание на фенолни съединения и антиоксидантна активност. 

Листата на сортовете боровинка са богати на арбутин, флавонолови гликозиди, проантоцианидини, като последните се считат за основен принос за антиоксидантните свойства на листата.

Известно е, че фенолните съединения могат да прехвърлят електрон или водороден атом от фенолната група към реактивните свободни радикали и по този начин да действат като редуциращи агенти или улавящи свободни радикали. Освен това те са в състояние да образуват σ връзки и следователно да хелатират преходни метали, които са мощни прооксиданти. 

Поради няколко механизма на действие, фенолните съединения осигуряват ефективен защитен механизъм срещу потенциално вредни радикални видове, като по този начин предразполагат предотвратяването или отлагането на появата на различни човешки дегенеративни и хронични заболявания. 

Разликите между преобладаващия механизъм на действие и антиоксидантните свойства на фенолните съединения се дължат на броя и позициите на хидроксилните групи, захарната част и други характеристики в химичната структура. 

Най-големите ползи за организма от Червената боровинка

Полезните свойства на листата от Червените боровинки са неизброими и всеки, който ги е опитвал, се е уверил в този факт. Тази билка има уникален, много богат химически състав.

Най-общо казано, листата:

  • укрепват защитните сили на организма
  • облекчават възпалението
  • имат антисептични и бактерицидни свойства
  • Билката представлява едно естествено антисептично вещество, което има и диуретичен ефект

Сред най-важните свойства е и противовъзпалителният ефект.

Най-големите ползи за организма от Червената боровинка

Червената боровинка е силен антиоксидант

В хранително отношение, Боровинките са най-забележителни със своите антиоксиданти и други растителни съединения.

Порция от 3/4 чаша (100 грама) боровинки доставя 139% от референтния дневен прием (RDI) за манган, минерал, който е компонент на един от основните антиоксидантни ензими на тялото ви - супероксид дисмутаза.

Освен това, една порция боровинки осигурява 10% и 12% от RDIs съответно за витамин Е и С - и двата от които също функционират като антиоксиданти.

Нещо повече, подобно на много горски плодове, боровинки са богати на растителни съединения, включително антоцианини и флавоноиди.

Всъщност червеният цвят на растението идва от антоцианини, които могат да имат антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.

Боровинки доставят и кверцетин, флавоноид, който действа като антиоксидант и противовъзпалително средство. Може да помогне за намаляване на риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и други състояния.

Червената боровинка е силен антиоксидант

Листата на Червената боровинка укрепват защитните сили на организма

Заради всичко изброено, листата от този суперплод се използват често като имуномодулиращо лекарство, а нерядко и като кардиотоник. Доказан от науката е и техният стягащ ефект.

Тези листа тонизират и успокояват, подпомагат имунната система. Имат и силата да повишат ефективността на антибиотиците. 

Листата на Червената боровинка са имуномодулиращи

Червената боровинка има противовъзпалителен ефект

И тъй като има признати противовъзпалителни и антисептични свойства, билката е много полезна при усложнения като:

  • Цистит
  • Пиелонефрит 
  • И простатит 

В традиционната медицина листата от червена боровинка се използва и за уролитиаза, като много помагат за справяне с излишните натрупвания на соли.

Червената боровинка има противовъзпалителен ефект

Червената боровинка при инфекции на пикочните пътища (UTIs): 

Сокът и екстрактите от червена боровинка (Vaccinium macrocarpon) се използват широко и се препоръчват като народен лек за профилактика на инфекции на пикочните пътища (UTIs). Предполагаемият му механизъм е антиадхезивен ефект, който предотвратява докинг на бактерии върху тъканите на гостоприемника. Качеството на антиадхезията се приписва на проантоцианидините от тип А (PACs), група полифеноли, която има ограничено разпространение в червена боровинка и няколко сродни растения. 

Жените, които са пили комбинация от концентрат от червена боровинка, сок  или екстракт от нея в продължение на шест месеца, са имали 20% по-нисък риск от повтарящи се UTI.

Екстрактът от боровинка силно възпира растежа на бактерии, които често причиняват хранително отравяне.

Червената боровинка при инфекции на пикочните пътища (UTIs)

Червената боровинка е естествен антисептик

И това дори не е всичко, защото тази билка носи изключително много здраве за човека в най-различни аспекти! Така например, тя е ефективна лечение на заболявания на гърлото и устната кухина, тъй като има антисептичен ефект

Изплакванията и гаргарите с разтвор от листа от Червена боровинка се прилагат успешно при възпаление на сливиците, пародонтоза, стоматит и язви по лигавицата.

Освен това облекчава симптомите и на някои дегенеративни заболявания като артрит, подагра и ревматизъм.

Червената боровинка е естествен антисептик

Потенциални странични ефекти

Досега не са открити странични ефекти на листата от Червена боровинка, но, разбира се, всяка билка трябва да се консумира внимателно. Преди употреба, е ключово важно потребителят да прочете както листовката на дадения продукт, така и да се консултира за него със своя лекар или фармацевт.

Факт е, че макар и много полезни и обикновено безопасни, природните средства за лечение могат да реагират с някои други приемани лекарства или с конкретни здравни проблеми. 

Ето защо трябва да се има предвид, че е добре винаги да се внимава и да се подхожда разумно към всяка една билка.

Консултация със здравен специалист за Червената боровинка

Лечебно приложение на растението Червена боровинка

А след като разгледахме конкретно листата, ето и какви са ползите, които самата червена боровинка носи!

Червената боровинка може да помогне за контрол на теглото

Големият брой фибри на това растение има изключителни ползи за хората, които искат да намалят телесното си тегло. Така например една чаша цели боровинки съдържа цели 16 процента от препоръчителното дневно количество фибри, което около 4 грама.

Тези фибри ще ви помогнат да останете по-сити за по-дълго и да предотвратите големите колебания в кръвната си захар - което от своя страна може да помогне за стопиране на преяждането

Подобно на другите горски плодове, боровинки са лесна за отслабване храна, осигуряваща само 54 калории на порция от 3/4 чаша (100 грама).

Въпреки това, може да има нещо повече от нисък брой калории, когато става въпрос за потенциалната им роля в контролирането на теглото.

В тримесечно проучване с високо съдържание на мазнини, тези, които са приемали 20% от калориите си от червени боровинки, тежат с 21% по-малко и са имали значително по-ниска телесна мазнина от тези, които ядат еднакво калорична диета с високо съдържание на мазнини без горски плодове.

Нещо повече, хората, които ядат червени боровинки, също поддържат теглото си и стройното тяло, от тези които ядат диети с високо съдържание на мазнини, които съдържат други горски плодове.

Причините за видимите ефекти на тези плодчета срещу затлъстяване може да се дължат на промени в чревните бактерии, които благоприятстват “стройността”.

Друго проучване установява, че приемът на боровинки намалява изобилието от бактерии Firmicutes в червата, които са свързани с по-високо телесно тегло. Това може да се дължи на факта, че Firmicutes са по-способни да извличат енергия от несмлени хранителни частици.

Освен това, друго проучване предполага, че боровинките могат да инхибират действието на ензим, необходим за усвояването на мазнините от храната. Ако не усвоявате мазнините, няма да получите калориите им.

Червената боровинка може да помогне за контрол на теглото

Червената боровинка има диуретичен ефект

Пък и фибрите обикновено поддържат в движение храносмилателния тракт, което пък е наистина ефективно при подуване на корема (както и при запек). Билката е естествен диуретик. 

Червената боровинка има диуретичен ефект

Червената боровинка осигурява здрава храносмилателна система

Още един съществен плюс от този суперплод: споменатите по-горе фибри, които съдържа, са вид пребиотик - хранително вещество, което храни чревните бактерии и им помага да процъфтяват в човешкия организъм. 

Проучване от 2018 г. установява, че пребиотичните фибри имат значително положително въздействие върху здравето на храносмилателната система.

Червената боровинка осигурява здрава храносмилателна система

Бактериите и другите микроби в храносмилателния ви тракт - наречени чревната ви микробиота - може да са ключов фактор, когато става въпрос за вашето здраве. Това, което ядете, има голямо влияние върху състава на чревната ви микробиота.

Проучванията показват, че яденето на този плод - антиоксидант може да предизвика промени в състава на чревната ви микробиота, които биха могли да помогнат за предпазване от нискостепенно възпаление.

Храненето с диета с високо съдържание на мазнини от боровинки в продължение на 11 седмици помага за предотвратяване на възпаление и увеличаване на броя на Akkermansia muciniphila, бактерии, които от своя страна помагат да поддържане лигавицата на червата здрава.

Хроничното възпаление играе роля при много състояния, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2, неалкохолно мастно чернодробно заболяване и деменция.

По този начин добавянето на боровинки към вашата диета може да има противовъзпалителни и стимулиращи здравето на червата ефекти.

Червената боровинка за контрол на кръвната захар

Червените боровинки сами по себе си са едни от плодовете с най-ниско съдържание на захар - само с четири грама на чаша цели плодове, напомнят специалистите. Можете да комбинирате това качество с високия брой фибри и ще получите плод, който няма да доведе до високо ниво на кръвната захар!

Червена боровинка - един от плодовете с най-ниско съдържание на захар

Сокът, направен от червена боровинка и сушените боровинки обаче почти винаги са подсладени, така че внимавайте с тях.

Екстракт от боровинки насърчава здрави нива на кръвната захар.

Проучванията, доказват че това може да се дължи отчасти на тяхното съдържание на полифеноли и фибри.

Предварителните проучвания подкрепят тези констатации.

Когато здравите мъже ядат подсладено кисело мляко с 1/3 чаша (40 грама) на прах от боровинки, нивата на кръвната им захар и инсулин са същите, както когато ядат кисело мляко без боровинка на прах - въпреки допълнителните въглехидрати от плодовете.

По същия начин, когато здрави жени ядат 2/3 чаша (150 грама) пасирани боровинки с около 3 супени лъжици (35 грама) захар, пиковият им инсулин след хранене е 17% по-нисък в сравнение с контролна група, която яде захар без боровинки.

Управлението на нивата на инсулин и минимизирането на инсулиновите пикове може да помогне за запазване на реакцията на тялото ви към инсулин, като намали риска от диабет тип 2 и затлъстяване.

Боровинки могат да помогнат за намаляване на кръвната захар

Червената боровинка предпазва от настинка

През студения период редовно хапвайте червени боровинки - една чаша съдържа около 19 процента от дневния препоръчителен прием на витамин С. А, както знаем, този витамин е важен за имунното здраве и може също да намали продължителност на обикновената настинка.

Ето, че не само лимоните и другите цитрусови плодове са важни през зимата, дори напротив.

Червената боровинка предпазва от настинка

Плодчетата са пълни с антиоксиданти за борба с рака

Вкусните малки плодчета съдържат полифеноли и изопреноиди, от които и двете могат да допринесат за профилактика на рака, смятат здравните специалисти. Редица изследвания показват, че похапването на този вид боровинка при заболявания като рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на яйчниците може да бъде от полза.

Плодчетата са пълни с антиоксиданти за борба с рака
  • Този суперплод може да намали риска от рак

Плодовете - включително боровинките - осигуряват фибри, растителни съединения и витамини, които могат да намалят риска от рак.

В 10-седмично проучване на индивиди, предразположени към чревни тумори, тези, хранени с 10% (тегло) от диетата си с високо съдържание на мазнини като замразени, стрити на прах боровинки са имали 60% по-малки и 30% по-малко тумори в сравнение с контролната група.

Освен това, друго проучване установява, че ферментирал сок от боровинка инхибира растежа и разпространението на раковите клетки на устната кухина.

Алтернативен вариант могат да бъдат добавките с екстракт от брусница, от джинджифил, риган и чесън които концентрират полезните компоненти.

Проучванията показват, че екстрактите от червена боровинка могат да насърчат смъртта на човешки ракови клетки от левкемия и да инхибират растежа и разпространението на човешки ракови клетки на гърдата, дебелото черво и шийката на матката.

Въпреки че тези резултати са обнадеждаващи, са необходими допълнителни изследвания.

Червената боровинка понижава на холестерола

Плодчетата са богати на антоцианини (вид антиоксидант), които им придават характерния им цвят и имат защитни сърдечно-съдови ефекти, включително такива, понижаващи холестерола.

Те също така съдържат антиоксиданта проантоцианин, който имат мощни противовъзпалителни ефекти и може да защити кръвоносните ви съдове.

Червената боровинка при висок холестерол

Червената боровинка за здраве на устната кухина

Според проучвания, червените боровинки помагат срещу болестите на венците,.

Ползите от “супер-боровинките” за здравето се простират дори до устата на човек, тъй като плодовете съдействат за превенция на заболявания на венците, според експертите, защото съдържат растителни съединения, които могат да отблъснат бактериите, които насърчават заболявания в устната кухина и натрупването на плака по зъбите.

Това е така, защото някои съединения в растението предотвратяват залепването на бактериите върху повърхности като зъбите и венците, като по този начин намаляват шанса от развитието на инфекция.

Това твърдение е подкрепено от преглед от 2008 г. и преглед от 2010 г., въпреки че последният предупреждава, че пиенето на сок от червена боровинка с добавена захар по същество ще отмени тези ползи. Причината е, че сладкото, както всеки знае, разваля зъбите и здравето на цялата устна кухина.

Червената боровинка срещу болестите на венците

Червената боровинка е в подкрепа на здравето на сърцето

Много видове горски плодове - включително боровинките - могат да насърчат здравето на сърцето. Тази полза може да се дължи на тяхното съдържание на полифеноли и фибри.

Проучванията показват, че боровинките могат да помогнат за отпускане на артериите на сърцето ви, за да поддържат кръвния поток, да забавят прогресията на атеросклерозата, да понижат триглицеридите и да предпазят сърдечните клетки от оксидативно увреждане.

Диета с високо съдържание на мазнини с 20% от калориите от боровинки в продължение на три месеца довежда до нива на общия холестерол, които са с 30% по-ниски от тези на диета с еднакво калории и високо съдържание на мазнини без горски плодове.

Освен това, има значително по-малко натрупване на мазнини в черния дроб. Това предполага, че плодовете могат да имат защитен ефект срещу неалкохолно мастно чернодробно заболяване - потенциален рисков фактор за сърдечни заболявания.

Червената боровинка в подкрепа на здравето на сърцето

Червената боровинка може да защити здравето на очите

Светлината може да причини увреждане на свободните радикали в очите ви.

Вашата ретина – която преобразува светлината в нервни сигнали, които мозъкът ви интерпретира като зрение – е особено уязвима към ултравиолетова A (UVA) светлина от слънцето и синята светлина, като например от слънчева светлина и цифрови устройства като смартфони и компютри.

Проучванията показват, че екстрактът от боровинка може да предпази клетките на ретината от увреждане на свободните радикали, дължащо се както на синята светлина, така и на UVA светлината. Тази защита идва от растителни съединения, включително антоцианини.

Преди това проучвания са установили, че консумацията на горски антоцианини повишава кръвните нива на тези защитни растителни съединения, които могат да бъдат транспортирани до очите ви.

Дългогодишната препоръка за поддържане на зрението е да се ядат много богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци – които могат да включват боровинки.

Боровинките могат да предпазят очите ви от увреждаща синя и UVA светлина

Други потенциални ползи за здравето от Червената боровинка

Учените изследват много други потенциални ползи от тези антиоксидантни плодове, включително:

Здраве на мозъка: 

Проучванията, че боровинки или техен екстракт могат да подобрят мозъчната функция, включително паметта, когато са под стрес. Анализите в епруветки показват, че антиоксидантите на плодовете защитават мозъчните клетки.

Защита на бъбреците: 

Храненето на със сок от боровинки дневно в продължение на три седмици преди увреждане на бъбреците ги предпазва от загуба на бъбречна функция. Антоцианините на сока намаляват увреждащото възпаление на бъбреците.

Червената боровинка освежава вашата диета

Тези червени плодове могат да добавят оживен цвят и сладко-кисел вкус към безброй ястия.

Пресни боровинки се предлагат само в определени региони. Най-вероятно е да ги намерите в Швеция, Норвегия, Финландия и близките страни, както и в северозападната част на Тихия океан и няколко щата в североизточната част на САЩ. Те също могат да растат диви в източна Канада. При нас те са сезонни плодове.

Освен пресни, можете да закупите боровинки, замразени или стрити на прах. Можете също да ги намерите сушени или в сокове, сосове, конфитюри и консерви - но те често са подсладени със захар, което ги прави по-малко здравословни. 

Ако искате да приемате като придружаваща хранителна добавка към ежедневието си, може да ги намерите под формата на чайове, капсули или билкови тинктури, както офлайн, така и онлайн.

Червената боровинка освежава вашата диета

Начин на бране на листата на Червената боровинка

Много е важно да не се събират почервенели или почернели листа! Иначе, при събиране, се отрязва цялата облистена надземна част на билката. Най-добре е това да е случи още в ранната пролет, преди цъфтене.

Според експертите в областта, много по-практично е да се отреже цялата облистена надземна част, която се изсушава. Идеята е след това да се отделят листата от стъблата само с едно леко изчукване и прочистване от клечки и всякакви други примеси, които могат да се появят там.

Необходимо е също брането да се организира в сухо, по възможност слънчево време, но след роса. Ето защо сутрините са най-подходящото време за тази цел.

Много е важно и да не се берат повредени от насекоми, пожълтели, почервенели или почернели листа.

Начин на бране на листата на Червената боровинка

Метод на сушене на листа Червена боровинка

Когато вече имате събрания и прочистен материал, той трябва да се сложи да се суши в проветриви помещения. Това може да стане и в сушилня при температура, но не по - висока от 45 градуса по Целзий.

Помнете, че готовата билка трябва да е запазила естествения си изглед дори след сушене. Ако листата са потъмнели след сушене, са негодни за употреба.

Иначе миризмата на листата е без особености, а вкусът им е горчиво-стипчив.

Метод на сушене на листа Червена боровинка

Как да консумираме листата 

Пресните плодове често се консумират като съставка в рецепти, натоварени с прекалено щедро поръсване със захар. Не е точно здравословен вариант.

Ако не сте фен на естествено тръпчивия вкус на боровинки и също така искате да избегнете добавянето на твърде много захар към диетата си, как можете да получите своята доза от благата на това зрънце? 

Ако това звучи като вас, хранителните добавки са чудесна алтернатива.

Червена боровинка под формата на запарка

Запарете 2 чаени лъжички ронени листа от червена боровинка в 350 милилитра вряща вода за 20 минути при стайна температура. След това прецедете сместа през марля.

Важно е да се уточни, че трайността на запарката е около дванадесет часа и то при условие, че се съхранява в хладилник при температура 2 до 8 градуса по Целзий. Самата запарка се пие по сто милилитра през целия ден.

Червена боровинка под формата на запарка

Под формата на капсули / билкови таблетки

Капсули или таблетки от червена боровинка са концентриран, естествен източник на екстракт от червена боровинка. Те са направени от плодове, които са изсушени, смлени и свързани под формата на таблетки или капсули. Може да намерите и някои добавки, обогатени с други съставки, като витамин С.

Тези вкусни плодчета, приемани под тази форма са пълни с антиоксиданти и могат да помогнат за намаляване на честотата на инфекциите на пикочните пътища при някои хора. Освен това те могат да насърчат здравето на сърцето, да подобрят контрола на кръвната захар, да засилят имунитета и да предпазват от рак, кариес и стомашни язви.

Червена боровинка под формата на капсули

Под формата на билков извлек от Червена боровинка

Двайсетина капки тинктура в чаша вода или чай отнемат само секунда. 

Тинктурите са най-мощната форма, под която може да приемате билки. 

Тинктурите се усвояват лесно от организма и предлагат по-силна концентрация на лечебни свойства от сушените билки.

Билковите извлеци, съдържат най-голяма концентрация от дадена билка или билки. Под тази форма, може да усетите ефекта от тях най-бързо.

Билките, приемани под каквато и да е форма, действат с натрупване в организма, затова понякога се изисква търпение да усетите благоприятното им влияние.

ервена боровинка под форма на билков извлек

Тинктура от Червена боровинка - ЦИСТОКЛЙН

Билковият извлек от растението е благоприятен за: 

  • Женска полова система (цистит, хелибактер пилори)
  • Бъбреци и пикочен мехур 
  • Черен дроб 
  • Панкреас
  • Висок холестерол

Полезните свойства на плодовете и листата от боровинки се крият и във факта, че те помагта да се елиминират токсините и дори солите на тежките метали. Полезно е да се използва на всяка възраст, най-вече от нежните половинки. Вземете здраве от природата с билкова тинктура от Червена боровинка - ЦИСТОКЛИЙН.

Тинктура от Червена боровинка - ЦИСТОКЛИЙН

Ето няколко идеи за използване на боровинки:

Добавете прах от боровинки към кисело мляко, смутита или протеинови шейкове.

Поръсете пресни или замразени боровинки върху листни зелени салати.

Залейте/полейте палачинки или вафли с домашен сос от боровинки, подсладен със стевия.

Добавете сладките плодчета към кифлички, мъфини и други печени изделия.

Разбъркайте боровинки в овесени ядки или студени зърнени храни.

Комбинирайте пресни или замразени боровинки с други плодове, за да направите плодова салата.

Добавете боровинки на прах към горещ или студен чай.

Можете да ги използвате в повечето рецепти - както сладки, така и солени.

Добавете тези уникални по вкус и полезни свойства плодчета към напитки, печени изделия или кисело мляко. Не забравяйте да ограничите до минимум да ги подсладите със захар или мед, за да се възползвате на максимум от полезните им качества. 

Добавете червена боровинка, за да освежите диетата си

Суперплодовете - Червените боровинки

Червените боровинки са малки червени плодове, наречени суперплодове, поради техния хранителен профил и съдържание на антиоксиданти.

Въпреки че са необходими повече изследвания, проучванията показват, че те могат да насърчават здрави чревни бактерии, контрол на теглото, здравето на сърцето и контрол на кръвната захар - наред с други ползи.

Отдавна е известно, че плодовете от всякакъв вид са полезни за вас, така че ако можете да намерите боровинки в неподсладени форми - като пресни, замразени или на прах - наслаждавайте им се толкова често, колкото искате.

Супер Плодовете - Червените боровинки

Червените боровинки са за тялото и душата

Лечебното растение имат големи ползи както за тялото, така и за душата - повечето от които можете да получите, като ги ядете в цялостната им, неподсладена форма. Хубавото обаче е, че растението от корена до върха си е наистина незаменимо и всяка негова част предлага много, много ползи за здравето.

Винаги, когато можете, си берете или си купувайте тази билка и този невероятен плод. Няма как да съжалявате! 

Плодовете на червената боровинка намаляват съдържанието на лош холестерол в кръвта, имат противоязвени и други лечебни свойства. Полезните свойства на плодовете от боровинки се крият и във факта, че тя помага да се елиминират токсините и дори солите на тежките метали. 

Червените боровинки са за тялото и душата

Полезно е да се използва на всяка възраст, но носи най-голяма полза за възрастни хора, както и за пациенти, страдащи от хронична умора, нисък имунитет и здрави хора с преумора. 

За лечебни цели се използват както плодовете на боровинката, така и нейните клонки и листа. Освен това, листата включват всички полезни вещества, които са в горските плодове, а също така добавят свои. Укрепва стените на кръвоносните съдове, сърдечния мускул, трябва да се яде от пациенти с хипертония, коронарна болест на сърцето и ревматизъм.

Лечебни цели са плодовете, клонките и листата на Червената боровинка

Ако не можете да си ги набавите пресни или замразени, винаги може да се възползвате от лечебните им свойства под формата на тинктура - билков извлек от Червена боровинка, за лесен и достъпен прием. Бъдете здрави с помощ от природата.