Билки и естествени начини за справяне с уголемен далак

Знаете ли, че може да имате увеличен далак и да не подозирате? Вярно е. Всъщност повечето хора изобщо не изпитват забележими симптоми на увеличен далак!

Още нещо… проучванията сочат, че около 3 процента от здравите младежи на възраст около 20 години имат това състояние./увеличени далаци. В някои случаи хората имат генетично увеличени далаци, но това не се отразява на цялостното им здраве. За други обаче може да сочи към проблеми като основна инфекция, заболяване или развиващ се здравословен проблем. 

И така, какво точно представлява увеличеният далак, как можем да разберем дали имаме такъв и как можем да го лекуваме, ако имаме? 
Оказва се, че има естествени начини за справяне с това често срещано състояние.

Далакът - орган „пазител“

Далакът е решаваща част от нашата лимфна система и е жизненоважен орган „пазител“,  нужен ни всекидневно, за да предпазим тялото си от инфекции, вируси и опасни патогени от всякакъв вид. Той изпълнява много важни функции в тялото, които ни предпазват от въздействието на външни „нашественици“, стрес и определени дефицити. 

Далакът е кафяв орган с размер на юмрук, с овална форма, разположен в горната лява част на корема точно под гръдния кош (зад стомаха и левите ребра). 

Далакът принадлежи към нашата лимфна система и имунна система. Той филтрира кръвта ни, премахва отпадъчните продукти и произвежда бели кръвни клетки за борба с инфекциите

Някои хора се раждат без далак или трябва да го отстранят поради заболяване или нараняване.

Той е важна част от имунната ни система, но като цяло можем да оцелеем и без него.

Далакът - орган „пазител“

Далакът и храносмилането

В традиционната китайска медицина далакът е свързан със стомаха и помага при смилането на храната и извличането на хранителни вещества. След това далакът изпраща тези хранителни вещества към сърцето и белите дробове, които произвеждат жизнена енергия (Qi) и кръвта. Ако органът не е достатъчно силен, за да изпрати тези хранителни вещества нагоре към сърцето и белите дробове, Qi може да потече надолу, оставяйки ни с лош апетит, газове и диария. 

Далакът и кръвта

Далакът също помага за регулирането на кръвта ни, така че ако Qi на далака ни е слаба, може да забележите проблеми като синини или кръв в изпражненията. И тъй като кръвта тече през цялото ни тяло, изпращайки хранителни вещества, кислород и Qi до всичките ни основни органи, далакът засяга и тях. 

Така че доброто здраве на далака означава, че нашият мозък, мускули и бъбреци също ще бъдат в добра форма.

Далакът и емоциите

За хората, които са нови в източната медицина, може да бъде объркващо да разберат колко тясно са свързани нашето тяло и нашите емоции. Западната медицина обикновено третира тялото и ума като две много различни неща, но традиционната китайска медицина и аюрведическата практика подчертават как нашите емоции и физическо здраве работят заедно. Когато двете са в хармония, се чувстваме здрави и силни. Когато не са, можем да се разболеем!

Помислете за това по следния начин: когато сме наистина щастливи, ние не просто чувстваме емоцията в мозъка си – ние също усещаме пеперуди в стомаха. От друга страна, когато се уплашим наистина, може да започнем да треперим, мускулите ни да замръзнат или косата на врата ни да настръхне. Ето защо традиционната китайска медицина смята управлението на вашите емоции за важна част от цялостното ни здраве!

Към всичко това има още един слой – петте елемента земя, огън, вода, дърво и метал. Нашите органи, емоции и елементи са свързани, защото ние също трябва да сме в хармония с естествения свят.

Като част от нашата храносмилателна система, далакът е свързан с елемента земя. За да поддържаме далака си здрав, трябва да поддържаме своя земен елемент хубав и балансиран. Това означава да не се натоварвате прекалено – физически или психически – и да отделяте време за почивката, от която се нуждаем. Когато се чувстваме преуморени, трябва да се опитаме да си отделим малко време за почивка и релаксация или да излезем навън и да сме сред природата.

Далакът и емоциите

Ролята на далака

Вероятно най-важното нещо, което прави далакът, е да произвежда антитела, които се борят срещу бактерии и други микроби. Освен това функцията на далака включва поддържане на кръвта чиста, транспортиране и балансиране на нивата на течности, поддържане на тромбоцитите в кръвта и отстраняване на отпадъците от мускулната и ставната тъкан.

Далакът в крайна сметка контролира нивото на циркулиращите червени кръвни клетки в кръвта, като премахва старите и износени червени кръвни клетки, които вече не могат да вършат работата си. Освен това много важно е, че се бори с инфекциите, като произвежда фагоцити и лимфоцити, два вида защитни бели кръвни клетки.

Повечето здравословни проблеми, свързани с далака, включват увеличаване на далака - и когато това се случи, рискът от "спукване на далака" също се повишава. Далакът е особено уязвим към ефектите на различни „токсини“ или паразити, химикали, които приемаме от лекарства, дори някои хранителни добавки, влизащи в тялото.

Далакът е склонен към лесно претоварване, когато функцията на черния дроб е лоша и изненадващо някои смятат, че далакът обикновено е по-вероятно да развие проблеми, когато диетата ни включва прием на твърде много солени или кисели храни. Пренапрежението (стресът) и лошото храносмилане също правят хората по-податливи на увреждане на далака и черния дроб. 

Далакът е така нареченото “сърце на лимфната система”.

КАКВО ПРАВИ ДАЛАКЪТ?

Далакът има няколко важни функции:

  • Бори се с всякакви нахлуващи микроби в кръвта (далакът съдържа бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите)
  • Контролира нивото на белите кръвни клетки, червените кръвни клетки и тромбоцитите (тромбоцитите са малки клетки, които образуват кръвни съсиреци)
  • Той проверява кръвта и премахва всички стари или повредени червени кръвни клетки

Ако далакът не работи правилно:

  • Неправилно функциониращият далак може да започне да премахва здрави кръвни клетки, както и анормални кръвни клетки, намалявайки броя на здравите клетки в кръвта ни:

– намаленият брой на червените кръвни клетки може да доведе до анемия

– намаленият брой бели кръвни клетки увеличава риска от инфекция

– намаленият брой на тромбоцитите може да причини кървене или синини

  • Може да улови твърде много тромбоцити и да се запуши с излишни червени кръвни клетки и тромбоцити

Ако се наложи далакът да бъде отстранен, други органи като черния дроб могат да поемат много от функциите му.

Това означава, че хората без далак все още ще могат да се справят с повечето инфекции, въпреки че има малък риск сериозна инфекция да се развие бързо.

Роля на далака

Далакът може да е увреден, болен или уголемен

Увреден или разкъсан далак

Далакът може да се повреди или да се спука (пръсне) след силен удар в корема.

Разкъсването може да се случи веднага или седмици след нараняването.

Признаците за разкъсан далак са:

  • Болка зад левите ребра и чувствителност, когато докоснете тази област
  • Замаяност и ускорен пулс (признак на ниско кръвно налягане, причинено от загуба на кръв)

Разкъсването на далака може да причини животозастрашаващо кървене, затова изисква спешна медицинска помощ. Трябва да отидем направо в спешна помощ, ако смятаме, че сме разкъсали или повредили далака си.

Увеличен / Уголемен далак

Далакът може да се подуе след инфекция или нараняване или поради заболяване като цироза, левкемия или ревматоиден артрит.

Най-застрашени са децата и възрастните с инфекции, хората със заболявания, които засягат черния дроб и далака, и хората, които живеят в райони, където маларията е проблем.

Увеличеният далак не винаги причинява симптоми, но ако има, те са следните: 

  • Усещане за ситост много бързо след хранене (уголеменият далак може да притиска стомаха)
  • Чувство на дискомфорт или болка в горната лява част на корема (незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, ако това е тежко или се влошава бързо)
  • Анемия и/или умора
  • Чести инфекции
  • Лесно кървене

Често може да се усети увеличен далак по време на рутинен преглед. Кръвен тест, компютърна томография или ЯМР ще потвърдят диагнозата.

Далакът може да е увреден, болен или уголемен

Увеличен далак

Състояния, засягащи самия далак или кръвта, която преминава през него, могат да причинят подуване и уголемяване.

Нормалният, здрав далак е с дължина до 12 cm и тегло 70 g. Увеличеният далак може да бъде с дължина до 20 cm и тегло над 1000 g

Увеличен далак

Какво представлява увеличеният далак - спленомегалия? 

Увеличеният далак се нарича още спленомегалия

Това е ясен предупредителен знак, че имунната система се бори упорито да премахне заплахите от тялото, но не успява да го направи, защото не може да се справи с това да поддържа големите изисквания за това.

Увеличеният орган е симптом на основно заболяване. Може да е преходна инфекция или нещо по-сериозно. 

При нормални обстоятелства нашият далак е с размерите на юмрука ни и трудно може дори да се докосне по време на физически преглед. Въпреки това, когато сме болни или лимфната ни система се задейства по друга причина, далакът ни се подува и може драстично да нарасне по размер.

Увеличеният далак понякога може да бъде много забележим и болезнен, но изненадващо повечето хора нямат никакви симптоми и дори не са наясно с проблема, който изпитват! 

Въпреки че състоянието не винаги е проблем за здравето, то обикновено показва факта, че тялото се опитва да се защити повече от обикновено - и това означава, че е добра идея да разберем защо това е така, преди да ескалира в по-голям и по-сериозен проблем.

Няколко неща могат да доведат до увеличаване на далака ни, включително:

  • Възпаление
  • Натрупване на мазнини
  • Събрана кръв
  • Доброкачествени или злокачествени образувания 
  • и свръхпроизводство на клетки

Някои причини са временни, а други могат да показват хронично или прогресиращо състояние.

Нашият доставчик на здравни услуги ще го лекува чрез лечение на основната причина.

Какво представлява увеличеният далак (спленомегалия)?

Какви са най-честите причини за увеличен далак?

Често срещаните причини включват:

Инфекции

Вирусни инфекции като мононуклеоза и ХИВ, бактериални инфекции като туберкулоза и ендокардит и паразитни инфекции като малария и токсоплазмоза натоварват имунната функция на далака. Те могат да предизвикат свръх продуциране на антитела и имунни клетки (хиперплазия).

Чернодробно заболяване

Състояния, засягащи черния дроб, като хроничен хепатит или цироза, могат да причинят натрупване на натиск в кръвоносните съдове, които преминават през черния дроб и далака (портална хипертония). Съдовото налягане може да доведе до натрупване на кръв и увеличаване на далака.

Други възможни причини включват:

Рак

Раковите заболявания на кръвта като левкемия или миелопролиферативни неоплазми и лимфоми могат да инфилтрират далака с чужди клетки, които продължават да се размножават.

Фокални лезии

Доброкачествени образувания като киста или абсцес, както и метастатичен рак, който се разпространява от някъде другаде, могат да увеличат далака.

Автоимунни заболявания

Хронични възпалителни състояния като лупус, саркоидоза и ревматоиден артрит могат да причинят свръхактивен имунен отговор и хиперплазия на далака.

Заболявания на кръвта

Състояния като хемолитична анемия и неутропения, които причиняват ранно разрушаване на червените кръвни клетки, могат да претоварят далака, чиято работа е да ги отстрани.

Наследствени метаболитни нарушения

Състояния, които причиняват натрупване на различни вещества в кръвта и съхраняване в органите ни, като болест на Ниман-Пик, болест на Гоше и сърповидно-клетъчна анемия, могат да инфилтрират далака.

Тромбоза

Кръвен съсирек, който блокира един от съдовете в черния дроб или далака, може да причини натиск и натрупване на кръв в далака.

Какви са най-честите причини за увеличен далак?

Какви са симптомите на увеличения далак?

Понякога симптомите може да не съществуват или са достатъчно минимални, за да не предизвикват притеснения. 

Увеличеният далак обикновено се открива за първи път по време на рутинен физически преглед и повечето хора са напълно изненадани. Обикновено при възрастни лекарите не могат да усетят органа, когато не е увеличен, така че ако натиснат под гръдния кош по време на преглед и забележат, че е подут, това показва, че нещо не е наред.

При здрав човек нормалното тегло и размер на далака може да варира много в зависимост от фактори като възраст, пол, телесно тегло и телесна повърхност. Например, проучванията показват, че далакът може да варира от 58 грама при 79-годишна жена до 170 грама при 20-годишен мъж. Увеличеният далак, който не е нормален за вида на тялото и възрастта на някого, вероятно може да означава наличието на заболяване, вирус, когнитивни разстройства или други проблеми (въпреки че това не винаги е така, така че не се тревожете още!).

Може да не сме в състояние да разберем дали имаме увеличен далак. Но ако имаме симптоми, те може да включват:

  • Болка и чувствителност на далака, обикновено в горната лява част на корема 
  • Болка, която се разпространява от корема към лявото рамо
  • Болка в далака при дълбоко вдишване или движение
  • Лошо храносмилане или чувство на дискомфорт при хранене, особено след обилно ядене
  • Палпируем далак. Обикновено не можем да усетим далака си с ръка, освен ако не е увеличен.
  • Ниски нива на енергия, вероятно дори хронична умора
  • Симптоми на жълтеница (включително пожълтяване на кожата)
  • Симптоми на анемия
  • Необяснима загуба на тегло
  • Загуба на апетит или ранна пълнота. Нашият увеличен далак може да навлезе в корема ни отдолу.
  • Чести инфекции (като инфекции на ушите, пикочните пътища, дихателните пътища или синусите)
  • Лесно кървене и образуване на синини

За съжаление, един от страничните ефекти на увреден далак е да сме по-податливи на заболявания и усещане за силна умора. Това е така, защото обикновено органът работи като част от естествената „дренажна мрежа“ на тялото, произвеждайки защитни бели кръвни клетки и пренасяйки отпадъците и бактериите далеч от тялото. Далакът произвежда бели кръвни клетки, които улавят и унищожават бактерии, мъртви клетки и тъкани и други външни частици, които си проправят път в тялото и циркулират в кръвта.

Докато кръвта се филтрира през далака, тя се почиства и заплашващите микроби се поглъщат и филтрират. Без далакът да работи правилно, ние не можем да поддържаме червените и белите кръвни клетки, от които се нуждаем за постоянна енергия, или да произвеждаме достатъчно тромбоцити, необходими за съсирването на кръвта.

Ако далакът започва да функционира НЕправилно, може да забележим:

  • Симптоми на анемия, като слабост и умора.
  • По-чести настинки или инфекции.
  • Лесно кървене и образуване на синини.
Какви са симптомите на увеличения далак?

Сериозно състояние ли е увеличеният далак?

Увеличеният далак е симптом на много различни състояния, някои по-сериозни от други. Нашият здравен консултант ще трябва да проучи основната причина, за да определи дали имаме нужда от лечение. Ако не се лекува дълго време, може в крайна сметка да започне да функционира неправилно. В редки случаи силно увеличен далак може да се спука, което може да причини вътрешно кървене.

Сериозно състояние ли е увеличеният далак?

Какви са възможните усложнения на увеличения далак?

Тъканна смърт

Силно увеличеният далак може да надрасне собственото си кръвоснабдяване. Когато кръвта не може да достигне до тъканите, те ще спрат да функционират или ще умрат.

Хиперспленизъм

Увеличеният далак може да стане свръхактивен, да улавя или премахва твърде много кръвни клетки от кръвообращението / trapping or removing too many blood cells from circulation.. Това може да доведе до анемия, нисък брой бели кръвни клетки или нисък брой тромбоцити.

Разкъсване

 Увеличеният далак може в редки случаи да се спука спонтанно или да се спука поради директно влияние, като например удар или падане. Разкъсването на далака може да бъде животозастрашаващо.

Какви са възможните усложнения на увеличения далак?

Кога трябва да се отстрани далакът?

Може да се наложи операция за отстраняване на далака, известна като спленектомия, ако далакът е увреден, болен или уголемен.

Далакът обикновено не се отстранява, ако е просто увеличен. Вместо това ще ни бъде назначено лечение за състоянието, в което се намира и ще бъде наблюдаван. 

Антибиотиците могат да бъдат предписани, ако има инфекция. Ще трябва да се избягват контактните спортове за известно време, тъй като ще бъдем изложени на по-голям риск от разкъсване на далака, докато е увеличен.

Хирургията е необходима само ако увеличеният орган причинява сериозни усложнения или ако причината не може да бъде открита.

Кога трябва да се отстрани далакът?

Какво е спленектомия и какво включва?

Спленектомия е оперативно отстраняване на далака (слезката).

Ако имаме време, ще бъдем посъветвани да направим серия от имунизации преди операцията.

Повечето спленектомии се извършват с помощта на лапароскопия (минимално инвазивна операция). Това е минимално инвазивен вид хирургична процедура, която позволява на хирурга да получи достъп до вътрешността на корема ни, без да се налага да прави големи разрези в кожата ни.

Спленектомията е отворена операция, при която се прави по-голям разрез. Тя може да е необходима, ако далакът е твърде голям или твърде повреден, за да бъде отстранен чрез лапароскопия.

Нормално е да се чувстваме болезнени и да имаме синини след спленектомия, но ще ни бъдат дадени лекарства за облекчаване на болката. Може да се наложи да останем в болницата няколко дни, преди да можем да се приберем у дома.

Както всяка операция, спленектомията носи малък риск от усложнения, включително кървене и инфекция. Нашият лекар ще обсъди тези рискове с нас и ще ни обясни подробно процедурата.

Какво е спленектомия и какво включва?

Какви са рисковете да нямаме далак? 

Ако нямаме работещ далак, все още можем да се справим с повечето инфекции, тъй като той е само една част от имунната ни система. Съществува обаче малък риск инфекцията бързо да стане сериозна. Този риск ще съществува до края на живота ни.

Малките деца са изложени на по-висок риск от възрастните, но е все още е малък. Рискът също се увеличава, ако имаме медицинско състояние като сърповидно-клетъчна анемия, целиакия или състояние, което засяга имунната ни система, като ХИВ.

Този риск може да бъде сведен до минимум чрез спазване на прости предпазни мерки.

Какви са рисковете да нямаме далак?

ДИАГНОСТИКА И ИЗСЛЕДВАНИЯ 

Как се диагностицира увеличен далак - спленомегалия?

Може да отидем при здравния си консултант със симптоми на неясен коремен дискомфорт или може да имаме симптоми, свързани с основното ни заболяване. 

Понякога здравните специалисти откриват случайно увеличен далак по време на рутинен преглед или докато търсят нещо друго. Те вероятно ще могат да усетят увеличения ни орган по време на физически преглед. Може да се появи и в изображения.

Може да направим различни медицински тестове, за да потвърдим диагнозата и да помогнем за изолирането на причината, включително:

Образни тестове  

Абдоминален ултразвук или компютърна томография може да помогне за потвърждаване на увеличения далак и може да даде допълнителна информация, като например колко тежко е състоянието ни, дали има лезия или дали навлиза в други органи. Магнитен резонанс може да проследи кръвния поток през далака.

Кръвни изследвания

Ако здравният ни консултант не е сигурен за причината, той може да направи кръвни изследвания. Те могат да тестват за специфични заболявания, рак, кръвни заболявания и проблеми с чернодробната функция.

Анализ на костен мозък

Здравният ни консултант може да направи аспирация на костен мозък и/или биопсия на костен мозък, за да тества съдържанието на кръвни клетки в тъканите на костния мозък. Това може да даде информация за това как функционира нашият далак и може да покаже определени нарушения.

Как се диагностицира увеличен далак - спленомегалия?

УПРАВЛЕНИЕ И ЛЕЧЕНИЕ 

Как се лекува увеличен далак?

В много случаи далакът ще се върне към нормален размер, когато основното състояние се подобри.  

Някои състояния, като преходни инфекции, могат да изчезнат от само себе си. Някой можем да подобрими и дори излекуваме с помощта на натурални природни средства. За други здравният ни консултант може да лекува с лекарства, кръвни лечения или операция. Някои нямат лек. В тези случаи доставчиците на здравни услуги могат да лекуват с ниска доза лъчева терапия, за да намалят уголеменият орган, или да направят операция за отстраняването му.

Как се лекува увеличен далак?

Какви са страничните ефекти от отстраняването на далака? 

Можем да живеем добре без далака, но ще имаме намален имунитет към инфекции. Нашият здравен консултант ще препоръча определени ваксини, за да ни предпази от някои от най-честите инфекции, към които може да сме по-уязвими. Медицинските специалисти могат да предпишат по-силни антибиотици, когато се разболеем.

Какви са страничните ефекти от отстраняването на далака?

ЖИВОТ С УГОЛЕМЕН ДАЛАК 

Как трябва да се грижим за себе си, ако имаме увеличен далак?

Ако имаме хронично увеличен далак, трябва да внимаваме за избягване на травма на корема. Увеличеният орган е по-податлив на разкъсване. Най-добре е да избягваме спортове с висок контакт. Органът също може да бъде изложен на риск от загуба на своята функционалност или от свръхактивност. Трябва да внимаваме за признаци на анемия, като бледност и умора. Нашият доставчик на здравни услуги може да иска периодично да проверява кръвните ни нива.

Как трябва да се грижим за себе си, ако имаме увеличен далак?

Диета и начин на живот

Трябва да избягваме храни с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати, тъй като натоварват по-тежко далака. Те са вредни за имунитета и здравето на тялото ни като цяло. Преработените храни, които съдържат много изкуствени или неестествени добавки, натоварват допълнително органа и могат да увредят здравето и функционирането му.

Трябва да дъвчем старателно храната си, всяка хапка трябва да е добре смесена със слюнка преди поглъщане, за да улесним процесите на храносмилане и използване на енергия.

Винаги трябва да закусваме добре. Пълнозърнестите храни като мюсли на овесена основа са добри. Ако предпочитаме, можем да ги накиснем за една нощ във вода, за да омекнат и трябва да ги сдъвкваме много добре.

Добре е да ядем една чаена лъжичка био меласа всеки ден заради нейното наситено съдържание на хранителни вещества, полезното ѝ действие в долните черва и нейното тонизиращо действие върху далака.

Трябва да едем много пресни или леко сварени зеленчуци и плодове, когато е възможно, заради съдържанието на хранителни вещества и за лекота на храносмилане.

Хубаво е да включим ферментирали храни като кисело зеле и подобни, за да осигурим полезни бактерии за червата и подпомогнем имунната система.

Ако далакът ни е под нормата, тогава е добре да избягваме твърде сурови храни, много студени или горещи храни. По възможност трябва да консумираме храни със стайна температура.

Храни, лечебни за далака

Специфични храни, които са лечебни за далака, включват: 

  • лимони, чесън, лук, грах
  • зърнени храни - като овес, лимец и кафяв ориз 
  • зелени листа като морски водорасли, житна трева, кориандър, кресон, зеле и магданоз
  • нахут, черен боб и боб, тикви, сладки картофи и тиквички 
  • Кореноплодни зеленчуци - като пащърнак, ряпа и моркови 
  • Аншоа и бадеми
Диета и начин на живот при уголемен далак

Има ли специални храни, които трябва да се избягват при увеличен далак?

Здравните консултанти не са сигурни дали диетата влияе пряко върху далака, но влияе върху цялостното ни здраве. Ако имаме увеличен далак, можем да се считаме за имунокомпрометирани. 

Здравословната диета е един от най-лесните начини да защитим имунитета си. Може също така да повлияе на основните здравословни състояния, които причиняват увеличения ни далак, особено възпалителни състояния и чернодробно заболяване.

Здравните консултанти винаги ще ни препоръчват да избягваме или да сведем до минимум бързите и преработени храни, включително пакетирани закуски, сладкиши и деликатеси. Тези храни са силно възпалителни и насърчават LDL холестерола, който е лош за черния дроб и метаболизма. 

Противовъзпалителната диета набляга на пресни, цели храни и ненаситени мазнини, като тези в рибата и ядките.

Има ли специални храни, които трябва да се избягват при увеличен далак?

Най-добрите билки за здрав далак

Има и билки за естествено укрепване на далака и осигуряване на тонизиращо лечебно действие върху този функционален орган.

Най-добрите билки за здрав далак включват ехинацея (за борба с инфекциите), клинавиче, корен от глухарче, корен от репей, туя (за нежелани реакции към ваксини и други подобни), магарешки бодил, бял трън, маточина, див ямс, корен от ангелика, копър семена, женско биле и bayberry / дафинови боровинки. 

Трябва да се обърне внимание колко много горчиви билки, които действат върху черния дроб и храносмилателните процеси, също са полезни за здравето на далака.

Листата на широколист живовляк правят отличен чай за омекотяване на твърд и уголемен далак и ще осигурят отлични кръвопречистващи свойства, които подпомагат действието на далака. Под формата на билков извлек се добавят няколко капки тинктура от живовляк - Плантаго във вода до 3 пъти на ден.

Под формата на чай - пийте по 3 чаши дневно. Добавете равни количества семена от сминдух за подобрено омекотяващо и диспергиращо действие.

Куркумата има много полезни свойства, които помагат за подобряване на здравето на далака. Добавете щипка към билкови чайове или сокове или добавете 20-30 капки билкова тинктура от куркума към чашата си с вода.

Клинавичето - Астрагал е тоник за далака

Растението Астрагал е познато още и под името: клинавиче, сграбиче или орлови нокти.

Днес Астрагалът се използва за много цели. Той е тоник за далака и помага за поддържане правилното функциониране на коремния орган, който съхранява нашата кръв и всички излишни червени кръвни клетки и е важна част от имунната ни система. 

Може да се използва и при липса на апетит, пролапс на органи, умора и синдром на изтощение и жажда (обикновено причинени от диабет или туберкулоза).

Астрагалът е отличен източник на калий, магнезий и селен, основни минерали, които работят заедно за здрава нервна система. Тази адаптогенна билка често се използва в китайската медицина, за да помогне на тялото да се защити от различни стресове, независимо дали са физически, психически или емоционални.

Клинавичето се предписва от векове за обща слабост, за хронични заболявания и за повишаване на цялостната жизненост. Билката е превъзходен тоник за ободряване на жизнената енергия

Не само тонизира далака, но е полезна и при проблеми с дефицити на този функционален орган като лош апетит, умора и диария. 

(В източната китайската медицина жълтото е цветът, свързан с далака.).

В Китай Астрагалът има дълга история на употреба в традиционната медицина за укрепване на „отбранителната енергия“, или на западен език, имунната система. 

Известно също като “huang qi” хуанг чи и е популярно в традиционната китайска медицина заради своите имуностимулиращи ползи. Използва се и за здравето на сърцето, далака и бъбреците.

Коренът от астрагал се използва в традиционната медицина за лечение на настинки, грип, респираторни разстройства, умора, лошо храносмилане, липса на апетит, диабет, стомашни язви и бъбречни заболявания; укрепва черния дроб и е добър сърдечен тоник. Освен това се счита за мощен тоник за повишаване на енергийните нива. Като насърчава притока на кръв към повърхността, тази билка е ефективна при контролиране на нощното изпотяване, облекчаване на задържането на течности и намаляване на жаждата поради дефицит на далака.

Клинавичето (Астрагал) е тоник за далака

Астрагалът помага за засилване на далака, особено ако се чувстваме много уморени и сме загубили апетита си. Обикновено можем да го намерим смлян прах, с който можете да готвим или може да го приемаме на капсула или под формата на билкова тинктура от Клинавиче като тоник за далака . Тъй като почти няма вкус, обикновено е по-добре да се приема с храна.

Билкова тинктура от Клинавиче - Астрагалус е тоник за далака

Глухарче и Бял трън при проблеми с далака

Тинктура - течният екстракт от познатата от детството билка - Глухарче е част от състава на Билкова Тинктура Антитоксин. Това е най-чистият и концентриран вариант за прием, като по този начин тинктурата се явява мощно средство борещо се с проблеми с черния дроб, жлъчката, далака, панкреаса, натрупване на токсини, химическо замърсяване, продължителна употреба на алкохол, продължителна употреба на силни химически субстанции.

Глухарче и Бял трън при проблеми с далака

Маточина за укрепване на сърцето и далака

Билката Маточина (Мелиса) е билката на спокойствието - ключ към здравословния начин на живот.

Лечебното растение Мелиса действа нежно успокояващо на стресираната нервна система, като радва сърцето, повдига духа и създава приятно усещане в стомаха.

“Тя е най-ефективна, когато е свежа.”

В книгите растението мелиса се описва като билка, която има комбиниран ефект от петнадесет билки. Препоръчва се да се приема за укрепване на сърцето и далака, както и за внасяне на бодрост и радост в живота. Древни билкари смятат Маточината за най-доброто нещо за сърцето от всички естествени продукти. Мелисата е наричана още "сърдечна билка" или "утешител на сърцето", защото успокоява сърцето, укрепва жизнеността и премахва меланхолията.

Нещо повече, следното твърдение се приписва на лечебната билка: „Вземете Мелиса, ако имате тежко сърце, имате ниска жизненост, свит стомах или уморени очи.“ 

Маточината има успокояващ ефект, когато нервното напрежение опустошава сърцето, стомаха и настроението. Тя отпуска стресираното сърце, ако не можем да спим, успокоява стомаха и по този начин е ефективна при липса на апетит. Лечебната билка облекчава метеоризма, подпомага храносмилането, леко повишава кръвното налягане, ако е твърде ниско, и отървава от меланхоличното настроение.

Но растението също така затопля тазовата област и нежно облекчава менструалните болки, причинени от прекалено забързаното ежедневие.

Мелиса действа най-добре, когато е прясно приготвена. Чаят може да се пие два до три пъти на ден след хранене. Докато се накисва, важно е да покриете чашата, така че етеричното масло да не може да се изпари. Страдащите от тежки заболявания могат да избират от билков извлек - тинктура от Маточина, спагирова есенция и етерично масло. Шестседмичен курс на лечение повдига сърцето и успокоява стомаха.

Маточина за укрепване на сърцето и далака

Женско биле може да подхрани далака

Коренът от женско биле (Licorice), известен като Gan Cao в традиционната китайска медицина, може да подхрани далака, като премахва излишната топлина и токсините. Женското биле е популярен лек за дефицит на жизнената енергия и засяга далака, стомаха, сърцето и белите дробове - всъщност всички меридиани.

Що се отнася до далака, Женското биле помага при храносмилането и управлението на кръвния поток в тялото. Опитайте да пиете чай от корен от Женско биле след хранене – той е приятен и сладък и ще помогне за смилане на храната. Ако не сте фен на чая, женското биле също обикновено се предлага под формата на хапчета и тинктури.

Тъй като почти няма вкус, обикновено е по-добре да се приема с храна.

Женско биле - Licorice може да подхрани далака

Женшен е чудесен за здравето на далака

Женшенът (ginseng) е популярно растение в традиционната китайска медицина, което се използва и за приготвяне на не медицински чай. Той е чудесен за здравето на далака, защото го ободрява и зарежда отново с енергия.

Един от начините, по който прави това, е като успокоява вашата енергия Шен. Тъй като далакът страда, когато сме претоварени, успокояването на тази тревожна енергия помага за възстановяването на далака. Женшенът също така помага при храносмилането и регулирането на притока на кръв, което улеснява далака да върши работата си.

Ако искате да приемате женшен за здравето на далака, потърсете „червен женшен“. Това означава, че преди да се изсуши, е бил задушен. И е енергийно по-горещ от суровия женшен. Ако не ви настива, вземете американски или суров женшен

Женшен - ginseng е чудесен за здравето на далака

Китайски ямс при проблеми с далака

Ако имаме проблеми с далака, белите дробове или бъбреците, Китайският ямс - (Chinese Yam) е мощна съставка, която трябва да включим в диетата си. Въпреки името си, билката не е свързана със сладките картофи - всъщност е по-скоро като лоза. Особено известна е с помощта си при храносмилателни проблеми като нисък апетит или диария.

Китайският ямс е специален, защото съдържа вещество, известно като алантоин, което помага на тялото ни да се лекува много по-бързо от нормалното. Освен това има много витамини B и C, както и антиоксиданти, което го прави супер здравословно допълнение към нашата диета и здравословна рутина.

Ако имаме проблеми с храносмилането или смятаме, че жизнената енергия на далака ни е ниска, можем да приемаме китайски ямс сам, въпреки че се предлага и смесен с други здравословни билки. Можем да го ядем суров или сготвен, да го пием като чай или да го приемаме на хапче. Действа дори локално, което означава, че можете да го приложим директно върху кожата си, ако имаме проблеми с циреи или язви.

Китайски ямс - Chinese Yam при проблеми с далака

Други полезни билки

Берберис, орегонско грозде, кора от ресни, столетник, върбинка и корен от очанка също могат да се използват с розмарин за укрепване и осигуряване на тонизиращо лечебно действие върху далака.

Червен кантарион стимулира храносмилането и метаболизма

Билката червен кантарион стимулира производството на храносмилателни сокове и двигателната активност на стомаха, стимулира апетита. Храносмилането обикновено се ускорява и абсорбция на хранителните вещества се насърчава. 

В допълнение към фармакологичното си действие, растението има фитотерапевтично значение по много начини. То има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, регулира кръвообращението и ободрява кръвното налягане. Стимулира целия метаболизъм.

Върбинка при лечение на стрес и тревожност

Известно е, че върбинката (vervain, “Verbena officinalis”) е много ефективна при лечение на стрес и тревожност. Също така може да помогне за подобряване на храносмилането и облекчаване на болката. Освен това билката има противовъзпалителни свойства, които я правят полезна при лечение на далака и състояния като артрит и астма.

Берберис има тонизиращо действие върху далака

Берберисът (“кисел трън”, Barberry) е една от най-добрите билки за проблеми с черния дроб, загуба на апетит и увеличен далак. Освен това е слабителна в малки дози и очистителна в големи дози. Известно е, че регулира високото кръвно налягане, както и че понижава температурата и помага при муден жлъчен мехур.

Берберис - Barberry има тонизиращо действие върху далака

Орегонско грозде за прочистване на черния дроб и далака

Орегонско грозде е благоприятно за по-добро храносмилане и детоксикация на организма, има благотворен ефект върху храносмилателната система.

Орегонското грозде може да стимулира отслабения черен дроб и в същото време драматично да облекчи симптомите, предизвикани от него, като главоболие, лошо храносмилане и токсична кръв. 

Универсалната билка се счита и за пречистващо кръвта. Билкарите предпочитат да използват орегонското грозде за прочистване на черния дроб, далака и в някои случаи и на кръвта.

Кора от Реснено дърво за поддържане на имунната функция 

Кора от Реснено дърво (fringe tree bark) обикновено се използва в традиционната медицина за поддържане на здравето на храносмилането и насърчаване на цялостното здраве

Цялата дървесна кора е уникален и ценен натурален продукт, който се използва от векове заради многото си ползи за здравето. Тази кора се добива от fringe tree - малко дърво или храст, който е роден в източните Съединени щати. Кората се събира и изсушава, запазвайки естествените си свойства и я прави отлична добавка към всеки билков лек или колекция от естествени здравословни продукти.

Цялата дървесна кора има отличителен външен вид със светлокафяв цвят и грапава, текстурирана повърхност. Има горчив вкус и мек, леко сладък аромат, който е приятен и земен. Тази кора обикновено се използва в традиционната медицина за поддържане на здравето на храносмилането и насърчаване на цялостното здраве.

Може да се включи в здравословния начин на живот и да се използва за поддържане на редица здравни цели, от насърчаване на здравето на храносмилането до поддържане на имунната функция и намаляване на възпалението.

Кора от Реснено дърво за поддържане на имунната функция

Корен от очанка за детокс на далака

Корен от очанка  (eyebright ) се използва при очни инфекции, разстройства и раздразнения. Бори се с алергичен ринит, постназално накапване, инфекции на средното ухо, катар и синузит и сенна хрема.

Осигурява повишена устойчивост при настинка и грип. Може да успокои болки в гърлото. Действа благоприятно при лечение на свръхчувствителни очи, конюнктивит и блефарит.

Помага за лечение на кристали в пикочните пътища и камъни в бъбреците, както и за детокс на бъбреци, черен дроб, панкреас и далак.

Розмаринът помага при увеличен далак

Розмаринът помага на далака, когато се увеличи, напълни с кръв или задръсти, както и виолетовите листа.

Розмаринът помага при увеличен далак

Кога трябва да потърсим помощ за увеличен далак?

Ако забележим повишена болка в областта на далака или лявото рамо, особено ако се усилва при вдишване, незабавно трябва да потърсим лекарска помощ. Разкъсването е по-вероятно да се случи след удар в корема, но понякога се случва от само себе си. Дори малко разкъсване и бавно кървене могат внезапно да станат спешни, ако не бъдат лекувани навреме. По-ранното лечение може също да предотврати необходимостта от операция.
 

Кога да потърсим помощ при увеличен далак?

Далакът е признат за важен орган с много функции за здравето

Признат за важен орган с много функции за здравето, далакът е орган с размер на юмрук, разположен високо в горната лява част на корема, под ребрата близо до стомаха. Той е богато кръвоснабден от далачната артерия и от лимфни съдове и по структура прилича на голям лимфен възел.

Когато далакът се отстрани, човекът става особено податлив на инфекции.

Органът има множество функции, включително филтриране на кръвта, съхранение на тромбоцити (фактори на кръвосъсирването), бели и червени кръвни клетки, разграждане на стари червени кръвни клетки, храносмилателни функции, рециклиране на желязо и пречистване на кръвта от патогенни организми като вируси и бактерии. Когато далакът е директно увеличен или претоварен, това може да се прояви като болка в горната лява част на корема, под лявата гърда. Когато е малко по-слаб или с по-ниска функционалност, може да изпитаме симптоми като умора, замаяност, бледа кожа, сърцебиене, гадене, подуване на корема (особено след хранене), лош апетит, чувствителност към храни, диария, наднормено тегло, въпреки че не преяждаме и спортуваме редовно или не можем да наддадем на тегло, въпреки че ядем много. 

Далакът също е важен по време на треска (притокът на кръв към него се увеличава тогава), защото произвежда повече имунни клетки за борба с патогените.

Проблемите с далака включват уголемяване (поради инфекция, кръвоснабдяване, анемия, малария и левкемия), разкъсване (поради физическо нараняване или задръстване), неправилни функции на панкреаса, черния дроб и стомаха поставят допълнително натоварване на далака и високо кръвно налягането също може да повлияе неблагоприятно. 

Някои храносмилателни проблеми като чувствителността към глутен са свързани със слабост на органа, както и слабост като хронична умора и постоянни инфекции.

Далакът се свързва с емоцията меланхолия във философиите на традиционната медицина и с проблеми с лимфната и имунната система. Той също така се счита за отговорен за извличането на енергия от погълнатите храни и е особено уязвим към влажни условия в тялото. Ако здравето на далака е компрометирано, могат да възникнат състояния като глад за храна (особено захар), хронична умора и натрапчиви зависимости (хазарт, цигари, алкохол и др.).

Лечебните цели са да се осигурят добри подхранващи храни за тялото и да се установи и поддържа здравословно храносмилателно функциониране.

Далакът - признат за важен орган с много функции за здравето

Бележка от Билкови Тинктури БГ

Увеличеният далак е симптом, който здравните консултанти трябва да проучат. Независимо дали ни причинява дискомфорт или не, това показва основно състояние, което може да се нуждае от лечение. 

Когато е временно, увеличеният далак няма да навреди на цялостното ни здраве. Но хроничното подуване може да увреди и застраши тялото ни. Тук отново на помощ идва природата и силата на билките. 

 

Естественото лечение за облекчение на далака

В традиционната китайска медицина всичко е свързано: нашето тяло, вашите емоции и елементите. Така че, когато един орган има проблеми, може да забележим болка или неразположение да изскачат в други части на тялото ни или дори в мозъка ни!

И въпреки че вероятно не мислим много за това, далакът е важна част от нашето храносмилане и кръвоток, така че трябва да се грижим добре за него. Ако мислим, че той може да се бори да върши работата си, трябва да му дадем малко повече от изброените билки и може да забележим облекчение в области, които дори не сме подозирали, че са свързани!

Редовните умерени упражнения помагат за поддържане на здрав далак.

Дълбокото дишане чрез дихателни техники или чрез упражнения помага за здравето на далака.

Трябва да се научим как да релаксираме. Постоянната умствена активност и тревожността отслабват дейността на далака.

Трябва да приемаме натурални средства за лечение - билки, защото силата на природата е необятна и трябва да се възползваме от нея.

Естественото лечение за облекчение на далака

За да запазим здравето си - трябва да се грижим за него

Увеличеният, неправилно функциониращ далак може да доведе до чести инфекции, ниска енергия, симптоми на анемия, промени в апетита, телесното тегло, храносмилането и кръвния поток и още. Ако искаме да поддържаме силна имунна система, да не се разболяваме и да запазим здравето на мускулите и ставите до по-зряла възраст, тогава трябва да внимаваме и да се грижим добре за цялата си лимфна система, включително, разбира се, за далака!

А какво по-хубаво от това да го направим с помощ от природата, благодарение на билките.

За да запазим здравето си - трябва да се грижим за него