Широколист живовляк - съкровище на природата

Билката “петложилка”

Билките са неизменна част от човешкия живот, която задължително трябва да присъства във всеки дом. Има безброй растения, които помагат при какви ли не проблеми, но сред най-ярко открояващите се е Широколистният живовляк “Plantago major” - истинско съкровище от природата.

Билката “петожилка” - съкровище от природата

Историята на “Plantago major”

Използването на Живовляк за лечение на различни заболявания датира от хиляди години. Най-ранният известен разказ за билката е в „Materia Medica“ или „Hashayesh“ на арабски, който е написан от „Педаний Диоскорид“ (40–90 г. сл. Хр.), гръцки ботаник. Книгата му е енциклопедия за билковата медицина и фармакопея от цял свят.

Най-ранният известен разказ за Живовляка е в енциклопедията “Materia medica”

Изключително любопитен факт е, че още в Древността Плиний описва положителния ефект на тази билка при ухапвания от змии и кучета, болни от бяс.

Широколист живовляк “Plantago major”

Става дума за добре познато в традиционната медицина тревисто растение, което притежава широки елипсовидни листа. 

Расте като местно растение в Азия, Европа и Америка и почти във всички части на Иран. Разпространено е в цяла континентална Европа и е достъпно за потребителите в България. Принадлежи към семейство “Plantaginaceae” Живовлекови, като е известно също с имената “петложилка”, “жилавец” и “бърда”.

Към днешна дата в целия свят са идентифицирани 275 вида Plantago.

Широколистният живовляк “Plantago major”

Ботанически характеристики на “Plantago major”

Морфологията на “Plantago major” е голо, малко, многогодишно растение с една розетка.

Растението има късо коренище, а листата му са широко яйцевидни и  се развиват под формата на розетка с диаметър от 15 до 30 сантиметра. Цветовете на билката са малки, зеленикаво-кафяви на цвят, с красиви лилави тичинки, произведени в гъсто съцветие. Те достигат 5-15 сантиметра дължина и растат от май до септември.

Самото стъбло пък е с 13-15 сантиметра височина, в някои редки случаи достига и до 70 сантиметра.

Чашелистчетата са зелени с дължина 1,5–2,5 мм. Семената са двуклетъчни, дребни, тъмни и яйцевидни с дължина на плода 2–4 mm.

Иначе Широколистният Живовляк се опрашва с помощта на вятъра, като се разпространява основно чрез семена. Тези семена се развиват в плода на растението, като са много малки и овални, с осезаемо горчив вкус.

Ботанически характеристики на “Plantago major”

Химичен състав на “билката - съкровище”

А на какво това невероятно растение дължи чудноватите си свойства? 

Ами, на съставки като гликозида аукубин, различни горчиви вещества, танини, аскорбинова киселина, флавоноиди, витамин К, както и множество минерали

Благодарение именно на тях, растението има адстрингентно, противовъзпалително, диуретично, отхрачващо, както и силно хемостатично действие.

Според редица изследвания на различни екстракти от листа (петролев етер, метанол, етилацетат, n-бутанол и воден разтвор) са изолирани 51 компонента

Химичен състав на билката - съкровище

Повечето компоненти в екстракта от петролев етер са фитол, бензофуранон, пентандиол и бензен пропанова киселина, а в екстракта от метанол групата диглицерол и гликол съдържа органични киселини, като фумарова киселина, сирингова киселина, ванилова киселина, р-хидрокси бензоена киселина, ферулова киселина. Открити са р-кумарова киселина, гентизинова киселина, следи от салицилова киселина, бензоена киселина и канелена киселина. 

В екстракта от етилацетат са изолирани глицерин, бензен и дибутил фталат, а в екстракта от n-бутанол има фталова киселина, бензен пропанова киселина и групи феноли. 

Накрая във водния екстракт са открити етнофенол, диатиапентен, нафталенон и глицерин. Освен това всички тези пет екстракта имат фенолни групи.

Свойства и ползи за здравето от Широколистния Живовляк

За целите на традиционната медицина се използват корените, листата и цветовете на Широколистния Живовляк.

Вътрешно приложение на Широколистния Живовляк

Всички те намират богато приложение при заболявания и състояния:

  • епилепсия, главоболие
  • чревни проблеми, диария, дизентерия, язви на стомаха и червата
  • възпаление на пикочния мехур, бъбречни заболявания, обструкция на бъбречните каналчета
  • периодична треска, жълтеница, запушване на жлъчните канали
  • глисти, различни паразити
  • женски проблеми - увеличава плодовитостта, ускорява половото съзряване
  • астма, бронхит, прочиства слузта, при настинки, кашлица, белодробни проблеми при децата, язви на белите дробове, злокачествени язви, неутрализира отровите, 
  • при обструктивни заболявания на черния дроб и далака 
  • зъбобол, рани в устата и гърлото, повръщане

Не е ли този списък повече от впечатляващ?

Вътрешно приложение на Широколистния Живовляк

Белодробни ефекти на Плантаго

“Plantago major” инхибира дегранулацията на мастоцитите и може да се използва за лечение на астма и алергични заболявания. Той предпазва от пневмококова инфекция и лечение на хроничен бронхит.

Билката може да лекува хемоптиза, астма, туберкулоза, белодробни и множествени лезии и се използва като отвара. Екстрактът от листа е подходящ за лечение на белодробни и множествени лезии. 

Приеман под формата на тинктура перорално или с мед през устата е най-желаната лекарствена форма за лечение на белодробни заболявания.

Широколист Живовляк за лечение на белодробни заболявания

Стомашно-чревни ефекти на Plantago major 

Растението е много ефективно при кървене от горната и долната част на стомашно-чревния тракт, хематемеза, дизентерия, хемороиди, стомашни болки, чревни язви, диспепсия и запек.

Използва се под формата на перорален прием на екстракта от листата  или клизма от екстракта.

Поради противовъзпалителния си ефект растението може да се използва за лечение на ендопаразити и стомашни проблеми

Полихолозидната фракция, отделена от листата и семената на някои видове Plantago (Plantago major, media, lanceolata), обяснява стомашно-протективното му действие и се получава слабителен ефект при по-високи дози Plantago major. 

Широколист Живовляк е ефективен при стомашно-чревни проблеми

Растителния екстракт има способността на да инхибира язви. Киселинността и стомашната течност са значително намалени от екстракта, което може да се дължи на инхибиране на секрецията на стомашна киселина и повишаване на защитните фактори на лигавицата. 

От друга страна, екстрактът от листа на Плантаго намалява подвижността на дванадесетопръстника и също има антидиариен ефект при перорално приложение. Семената на Плантаго се препоръчват при възпалително заболяване на червата. 

Въпреки че пероралното приложение на екстракт от листа може да намали стомашните язви, екстрактът от семена няма ефект. Но извлекът от семена и листа също могат да намалят общата киселинност.

Plantago има благоприятни ефекти върху черния дроб и далака 

Екстрактът от семената или корена на Plantago major се прилагат широко като чернодробно тоник и се препоръчва при обструктивни заболявания на черния дроб и далака. При периодична треска, жълтеница, запушване на жлъчните канали.

Plantago  се препоръчва при заболявания на черния дроб и далака

Хепатопротективни ефекти 

През последните години чернодробните нарушения са основната причина за смъртните случаи по целия свят. В един модел на изследване - екстрактът от семена на Plantago major показва хепатопротективната активност, чрез която нивата на аланин аминотрансфераза (ALT) и аспартат аминотрансфераза (AST) показват намаление.

Урогенитални ефекти на “Plantago major” 

  • Възпаление на пикочния мехур, бъбречни заболявания, обструкция на бъбречните каналчета

Поради диуретичния ефект на Plantago major се препоръчва и при задържане на урина, хематурия и болки в пикочния мехур и бъбреците

“Plantago major” благоприятства отделителната система
  • Ефекти върху урината 

Plantago major има диуретичен ефект и може също да инхибира активността на ангиотензин конвертиращия ензим . Друго проучване на екстракт от Plantago major показва, че той е по-ефективен от алопуринол и калиев цитрат при инхибиране на размера на кристалите на калциев оксалат in vitro и може да се консумира за подобряване на уролитиазата.

Широколист Живовляк при женски проблеми 

  • увеличава плодовитостта, ускорява половото съзряване

Билката се предписва и при маточни брадавици, язви на матката, менометрорагия и полименорея под формата на перорално или вагинално приложение. 

Широколист Живовляк увеличава плодовитостта и ускорява половото съзряване

Антиинфекциозно, антибиотично, противогъбично, антивирусно, антималарийно и анти-гиардиазно действие 

Някои видове екстракт от “Plantago major” са ефективни при лечението на гъбични, бактериални и вирусни инфекции. Доказани са и антималарийните и анти-ламблийните ефекти на растението. Въпреки това, водният екстракт от “Петожилката” има лека антихерпес вирусна активност спрямо кафеената киселина, която проявява най-силна активност срещу HSV-1, HSV-2 и ADV-3. Въпреки това, хлорогеновата киселина притежава най-силната анти-ADV-11 активност. 

Екстракт от Широколист Живовляк има антибактериална активност

Екстрактът от етилов алкохол показва антибактериална активност срещу E. coli и Bacillus cereus, а екстрактът от ацетон е ефективен върху бактериални видове (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Pseudomirabilis enterteus, Pseudomosabilidis a) различни концентрации. 

Екстрактът от Плантаго също показа приемлива сила срещу C. albicans (ATCC 66027), сравнима със синтетичните противогъбични средства.

Екстракт от Широколист Живовляк има противогъбично действие

Широколист Живовляк за повишаване на имунитета

Метаноловите екстракти от листата на P. major увеличават образуването на азотен оксид, тумор некрозис фактор-алфа и стимулират пролиферацията на лимфоцити, така че активираните макрофаги се произвеждат при различни цитотоксичности, като азотен оксид, TNF-α и лимфокини. 

В резултат на това може да предотврати развитието на тумори и инфекции.

Широколист Живовляк е ефективен за повишаване на имунитета

Plantago major показва имуномодулираща активност, увеличавайки лимфоцитната пролиферация и секрецията на интерферон-γ при ниски концентрации (< 50 μg/ml), но при високи концентрации може да инхибира това свойство (< 50 μg/ml). Екстрактите от гореща вода от Plantago major могат да помогнат за подобряване на левкемия, карцином и вирусни инфекции.

Антиоксидантни и унищожаващи свободните радикали свойства

Етаноловите екстракти от гореща и студена вода от листа и семена на Широколист Живовляк имат антиоксидантно действие. Билката - съкровище от природата съдържа флавоноиди като лутеолин, апигенин, хиспидулин и байкалеин, които могат да предизвикат смърт на карциномни клетки.

В допълнение, екстрактите от Plantago имат инхибиторни и цитотоксични ефекти върху клетъчните линии на аденокарцинома и меланома на гърдата и тези предварителни резултати могат да бъдат обосновани с цитотоксичната активност на флавона, лутеолин-7-O-β-глюкозид, основният флавоноид при видовете Plantago.

Широколист Живовляк има антиоксидантни свойства

Антихиперхолестеремия, анти-атеросклероза и хипогликемичен ефект 

Листата на Плантаго могат да инхибират прогресията на атеросклерозата и хиперхолестеролемията. Семената на растението имат хипогликемичен ефект. Плантагозидът и неговият агликон в семената инхибират протеиновото омрежващо гликиране и имат потенциално полезни приложения за предотвратяване на диабетни усложнения.

Плантаго при диабетни усложнения

Антиноцицептивни ефекти 

Метанолните екстракти от листа, семена или воден екстракт от растението показват противовъзпалителни и аналгетични действия чрез инхибиране на синтеза на простагландини.

Плантаго има противоракова и цитотоксична активност 

Метанолен екстракт от Широколистната билка е оценен за цитотоксична активност срещу три човешки ракови клетъчни линии, включително човешкия бъбречен аденокарцином (TK-10), човешки аденокарцином на гърдата (MCF-7) и човешки меланом (UACC-62). Флавоноидите, флавоните и лутеолинът са основните фактори в цитотоксичната активност. 

Plantago major може да бъде частично ефективен за предотвратяване на канцерогенеза. Цитотоксичната активност на екстракта от метанол Plantago major върху човешки трансформирани клетки: HCT-15 (карцином на дебелото черво), SQC-UISO (карцином на шийката на матката), OVCAR (карцином на яйчниците) и KB (карцином на назофаринкса) също е оценена. 

Водните и метанолови екстракти от Plantago major също стимулират клетъчната пролиферация в клетъчни култури от костен мозък и далак. Въпреки че един и същ брой клетки е култивиран и в двата типа тумор, клетъчната популация е значително по-висока в културите на далак, отколкото в културите от костен мозък. Всъщност олеаноловата киселина и урсоловата киселина стимулират пролиферацията на спленоцитите и подобряват възстановяването на хематопоетичната система.

Широколистният Живовляк има противоракова активност

Външно приложение на Широколистният Живовляк

Изброените лечебни приложения на билката не свършват до тук, за това и фотолечителите казват, че е съкровището на природата! Широколистният Живовляк намира и външно приложение: 

  • при всякакви натъртвания
  • изгаряния
  • възпаления на очите
  • болки в ушите
  • хемороиди
  • кожни възпаления
  • глисти
  • херпес зостер 
  • ужилвания и ухапвания

Експертите обясняват, че билката може да се втрива в кожата на ръцете и краката при болки, причинени от артрит и подагра.

Дамите могат да ползват екстракти от растението и за промивки при бяло течение в интимната област.

Външно приложение на Широколистният Живовляк

Неврологични приложения 

Това растение се използва за лечение на епилепсия, самостоятелно или в съчетание с други билки. Той също така помага за облекчаване на нервни болки, като главоболие, като болка в ухото чрез използване на капки, масаж със слуз от билката, или назална инхалация.

Широколист Живовляк при епилепсия и главоболие

Офталмологични ефекти 

“Plantago major” е ефективен при лечението на много очни заболявания, включително заболявания на хориоидеята на очите, дневна слепота, конюнктивит и язви в очите. 

Сокът от листа се използва като капки с други билки или самостоятелно, в допълнение към пероралната форма.

“Plantago major” е ефективен при много очни заболявания

Уши нос гърло (УНГ) ефекти 

Plantago се препоръчва при зъбобол, болка в ухото, халитоза, орални лезии, язви в устата, епистаксис, хемоптиза, разклатени зъби, гингивит и тонзилит чрез гаргара със сока от листата или отварата му, или накапване в полугорещото ухо и нанасяне листа на мястото.

Широколист Живовляк има УНГ ефекти

Дерматологични ефекти на Широколистния Живовляк

  • Ефекти за заздравяване на рани 

“Plantago major” се използва при различни видове наранявания и кожни заболявания - като дълбока рана, гнойна рана, хронична и прогресираща рана, злокачествена рана, изгаряне от огън, еризипела, прогресиращ мехур, сърбеж, дразнеща уртикария и фистула, чрез напръскване на разтвотен растителен прах върху раната или мехлем със сол или отделно. По същия начин се използва и при язви по кожата на главата и лицето.

Противовъзпалителното действие е чрез комплексно събитие, свързано с увреждане на тъканите, независимо дали от бактерии, физическа травма, химикал, топлина или друго явление. 

Също така, възпалителният отговор е критичната защитна реакция към тези видове наранявания, отбелязани със зачервяване, треска, оток (подуване) и болка в засегнатата тъкан. 

В проучване, водният екстракт от Plantago major се препоръчва като подходящ заместител на сребърния сулфадиазин, особено когато се прилага в 50% концентрация при заздравяване на рани. Полифенолите, особено плантамахозидът, се считат за основните важни съединения за заздравяване на рани.

Листата на Плантаго се използват като средство за лечение и заздравяване на рани
  • при остра уртикария

Plantago major е ефективна билка за лечение на остра уртикария. Урсоловата киселина, олеаноловата киселина и α-линоленовата киселина са три основни компонента на Plantago, които показват инхибиращи ефекти върху катализираното от COX-2 производство на простагландин. Лутеолинът (един от флавоноидите) също има способността да потиска миграцията на левкоцитите и да инхибира дегранулацията на мастоцитите, което всички заедно могат да се разглеждат като стратегии за лечение на уртикария.

Листата от Широколист Живовляк при остра уртикария

Има ли нежелани реакции от “Plantago major” 

Като цяло е безопасно растение, но някои нежелани реакции като: гадене, повръщане, диария, анорексия, подуване на корема, свръхчувствителност и дерматит могат да възникнат след лечението. Животозастрашаваща анафилаксия може да възникне в по-сериозни случаи при употреба на свръхдоза.

Като цяло Широколистният Живовляк е безопасен

Безопасност и токсичност 

Дневната доза е 3–5 g от билката на прах 1–3 пъти дневно, но най-честата доза като инфузия е 150 ml (една чаша) 3–4 пъти на ден. 

Plantago major не е сред най-токсичните растения. Анализът на антихранителните и токсичните компоненти показа ниско съдържание на оксалова киселина (6736 mg) и ерукова (3,45%) в екстракта от Plantago major. 

Употреба на “Plantago major”

Широколистният Живовляк може да бъде приготвен или в изсушено състояние, или като екстракт, преди да бъде пакетиран и разпределен във форма, подходяща за перорално приложение, включително капсули, хапчета, покрити хапчета, таблетки и дражета. 

Широколистният Живовляк под различна форма за перорално приложение

За да се постигнат ползите от Широколистния Живовляк, се използват основно листата. Те се събират от май до октомври месец, като е препоръчително това да се случва в сухо време и след като се вдигне росата.

Важно е да се знае, че листата се отрязват и не трябва да се мачкат. 

За лечебни цели се използват листата на Широколистния Живовляк

Впоследствие се сушат на сянка или в специален хидрататор за целта.

След това се приготвя лек, който може да бъде:

Плантаго под формата на запарка/чай 

- 1 супена лъжица сухи листа се запарват с 400 мл. вода. Престояват 20 минути. Пие се в доза по 1 кафена чаша три пъти дневно, преди ядене;

Семената се употребяват като безвредно слабително средство.

Запарка / чай от Широколист Живовляк

Мехлем от живовляк 

- нарязаната билка се пържи в мас на слаб огън. Прецежда се, като полученият мехлем се използва при изгаряния, ухапвания от насекоми, обриви, всички видове рани, както и като нощен крем за бръчки.

Мехлем от Широколист Живовляк

Под формата на билков извлек от Широколист Живовляк

С лечебна цел се използват корените, листата и цветовете на растението. В медицината се използва като муколитично средство. Листата на живовляка влизат в състава на много билкови комбинации и биологично активни добавки.

Под формата на билков извлек - Широколистният Живовляк има най-силно и ефективно действие за организма. Под тази форма се съдържат най-голямо количество от полезните му съставки.

Билков извлек от Широколист Живовляк

Билков извлек от Широколист Живовляк - ПЛАНТАГО

Нашата билкова тинктура от Широколист Живовляк - ПЛАНТАГО е благоприятна за:

  • нервна система – епилепсия, главоболие
  • храносмилателна система – чревни проблеми, диария, дизентерия, язви на стомаха и червата
  • отделителна система – възпаление на пикочния мехур, бъбречни заболявания, обструкция на бъбречните каналчета
  • чернодробни състояния – периодична треска, жълтеница, запушване на жлъчните канали
  • паразитни болести – глисти, различни паразити
  • полова система – женски проблеми, увеличава плодовитостта, ускорява половото съзряване
  • дихателна система

Тази тинктура е истинско съкровище от природата, благоприятстващо за чисти бронхи.

Билков извлек от Широколист Живовляк - ПЛАНТАГО

Билков извлек от Широколист Живовляк - РЕДОВЕН СТОМАХ

Заради благоприятните ефекти на билката върху стомашно-чревния тракт я комбинирахме в мощен тандем с билката, която е “щастие в бутилка”. Тази комбинирана тинктура РЕДОВЕН СТОМАХ - от Широколист Живовляк - листа и Жълт Кантарион - цвят - е от помощ за стомаха. 

Препоръчва се при:

  • Лениви черва
  • Запек
  • Нередовен стомах 
  • При задържане на течности 
  • Спомага за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.
Билков извлек от Широколист Живовляк - РЕДОВЕН СТОМАХ

Употреба на Широколистният Живовляк в кулинарията

Интересно е също така, че билката намира своето място и в кулинарията. Листата са годни за консумация, като зелена салата, когато са млади и нежни, докато по-успешно могат да бъдат включени различни яхнии.

Употреба на Широколистният Живовляк в кулинарията

Билката - препоръчвана от фитолечителите

Научното име на Широколистния Живовляк- “Plantago major”. Това изключително растение е широко препоръчвано от фитолечителите в различни форми от преди 1000 години.

Предписването на различни продукти от различни части на това растение показва точността на учените от преди векове. 

Например, печена форма на P. major семена е била използвана прекомерно при пациенти със стомашно-чревно кървене и улцерозен колит, а Balakhnina et al. са показали, че Живовлякът намалява количеството на тежки метали в това растение. 

От друга страна комбинацията на това растение с други растения (поли билкови съединения), се използва за лечение на дизентерия и други неразположения на стомаха. 

Вероятната причина за използване на поли билковото съединение обикновено е да се модифицират ефектите (синергист) или страничните ефекти на първичните и вторичните метаболити на P. major. 

“Plantago major” е важно лечебно растение с различни фармакологични свойства, включително противовъзпалително, аналгетично, заздравяващо рани, антипиретично, антитусивно, антиинфекциозно, антихеморагично, слабително, стягащо, хемостатично действие и диуретично. 

Препоръчвана от фитолечителите -  Билката Живовляк

Широк спектър от биологичните дейности на растението, включват антимикробни, антиастматични, противовъзпалителни, антитусивни и имуномодулиращи действия. 

В настоящата статия се опитахме да ви изброим приложенията на Живовляка в съвременната фитотерапия, свойствата на които в съвременната фитотерапия са потвърдени. 

Съкровището от природата - Широколист Живовляк

Въз основа на проучвания и съвременната медицина, това растение има много лечебни приложения под формата на орално или локално приложение, без сериозни странични ефекти. 

Поради наличността на това растение в много страни и неговите терапевтични ползи, се препоръчват различни лекарствени продукти от това растение да се произвеждат и да са достъпни за пациентите и да се използват като допълващо лекарство заедно с конвенционалните лечения.

Следете за сертифициран производител с доказан произход на продуктите

Може да се снабдите с това лечебно растение както по билкови магазини, така и онлайн. Винаги следете за сертифициран производител с доказан произход на продуктите и не забравяйте, че винаги е препоръчителна консултация със здравен специалист преди употреба, за да сте сигурни в дозата и индивидуалната си нужда.

Билките - съкровище от природната аптека

Билките са най-ефикасният и безопасен начин за поддържане на здравето ни. Не пропускайте да се възползвате от лечебното им действие. Бъдете здрави и вземете сила от природата с чисти билкови екстракти от https://bilkovitinkturi.bg/.