Жълт Кантарион - щастие в бутилка

Билката ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Жълт кантарион - наричаме “щастие в бутилка” - поради тонизиращият си ефект върху нервната система. Има доказано положително влияние върху паметта, концентрацията и настроението.

Прилаган правилно, Жълтият Кантарион може да стори чудеса с много здравословни неразположения. 

👉 Разгледайте наши продукти от билката:

Хиперицин - основна съставка на Жълтия Кантарион

Изолирани съставки от растението се използват във фармацията като добавки към различни лекарства. Основната съставка на Жълтия Кантарион е хиперицин.

Хиперицинът има успокояващо действие и благодарение на него билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Редовната консумация на билката подобрява цялостно кондицията и настроението на човек, справя се с постоянната потиснатост, която много хора изпитват. Отразява се добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират.

Ботанически характеристики на “Hypericum”

“Hypericum perforatum” е род цъфтящи растения от семейство “Hypericaceae”. Той има почти световно разпространение, като липсва само в тропическите низини, пустините и полярните райони.

Много видове Hypericum се считат за инвазивни и вредни плевели. Всички членове на рода могат да бъдат посочени като жълт кантарион, а някои са известни и като “козя трева”. В рода има над 490 вида. Името Hypericum има гръцки корени. В английския растението се нарича “билката на Свети Джон”.

Растението достига от 25 см до 60 см височина

Цветовете са едри, жълти до оранжеви, събрани в щитовидни метличести съцветия. Те са с 5-делна чашка, 5-листно венче, по краищата с черни или червеникави точковидни жлези. 

Почти всички венчелистчета са жълти, въпреки че съществува цветова гама от бледо лимонов оттенък до наситено оранжево-жълто. Изключения са белите или розови венчелистчета на “Hypericum albiflorum var. albiflorum” и “H. geminiflorum”. Много видове имат венчелистчета, които са оцветени в червено.

Листата са срещуположни, приседнали с елиптична до яйцевидна форма, леко прозрачни с черни точковидни жлези. 

Плодът е много семенна кутийка, по която има оранжеви жлезисти мехурчета.

Видове и описание на Жълтия Кантарион

Билката носи и народните наименования: Христова кръв, Христова Чудотворка, Звъника, Порезниче.

 Видовете “Hypericum” са доста променливи по навик, срещат се като дървета, храсти, едногодишни и трайни насаждения

Дърветата 

- в смисъла на едностеблени дървесни растения са редки, тъй като повечето дървесни видове имат множество стъбла, произтичащи от една основа.

Храстите 

- имат изправени или разперени стъбла, но никога не се коренят от възли, които докосват земята. 

Многогодишните видове

Те обаче са склонни да се коренят от тези хоризонтални възли, особено тези, които се срещат във влажни местообитания.

Едногодишните видове

Тези видове са склонни да имат корен с развита система от вторични корени.

В стопанството

“H. perforatum” е инвазивен вид и вреден плевел в земеделски земи и градини във влажните и суб влажни умерени зони на няколко континента. Счита се за отровен за добитъка.

Част от инвазивния успех на видовете “Hypericum” се дължи на отсъствието на естествени вредители.

Употребяема част за лечебни цели

Използват се стръковете на Жълтия Кантарион, брани преди цъфтеж или по време на пълния цъфтеж (юли-август).

Похвати в традиционната медицина

Жълт Кантарион при депресия

Обикновеният Жълт Кантарион (H. perforatum) отдавна се използва в днешната медицина най-вече като средство за лечение на депресия

Именно този вид е най-често използваният - особено в Европа - като билков заместител на лекарствата с рецепта за лечение на депресия и се продава също като хранителна добавка.

Проучване показва, че билката има подобна ефикасност и безопасност като лекарствата с рецепта за лечение на лека до умерена депресия.

Жълт Кантарион при менопауза

Растението се използва за симптоми на менопауза и много други състояния.

Лечебно приложение на Жълтият Кантарион

Има доказателства, че билката е благоприятна за стомах и храносмилателен тракт, безсъние, нервна система, кожа.

Жълтият Кантарион има тонизиращ ефект върху нервната система

Доказано е, че билката има подобна ефикасност и безопасност като лекарствата с рецепта за лечение на лека до умерена депресия. Оказва изключително положително влияние на настроението.

при безпокойство

Редица доклади сочат, че приемането на билката самостоятелно или заедно с Валериана може да понижи нервността. Приемането на една капсула от специфичен продукт или тинктура, която съдържа Жълт Кантарион и корен от Валериана през устата всеки ден в продължение на поне две седмици, намалява нервността повече от лекарствени продукти.

при сезонна депресия

Да, Кантарионът може да помогне за подобряване на симптомите на нервност, намалено сексуално желание и проблеми със съня при хора със сезонни промени в настроението. Полезен е самостоятелно или в комбинация със светлинна терапия.

Жълтият Кантарион подобрява оросяването на сърдечния мускул и понижава кръвното налягане

Билката помага за разреждане на кръвта

Процедура за отпушване на запушен или стеснен кръвоносен съд. Някои изследвания показват, че при хора, които не реагират на лекарства за разреждане на кръвта, приемането на Жълт Кантарион три пъти дневно в продължение на 2 седмици след процедура за изчистване на запушени артерии може да подобри резултатите от процедурата. Смята се, че растението може да помогне на лекарствата за разреждане на кръвта да повлияват по-добре при някои хора.

При разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност

Проучване за младежи на възраст 14-16 години с този проблем показва, че приемането на билката всеки ден в продължение на 4 седмици може да подобри вниманието и активността. При по-продължителен прием може да повлияе и положително умората.

При мозъчен тумор 

Според специалисти, приемането на хиперицин, главната съставка в билката, перорално в срок до 3 месеца, може да намали размера на тумора и да подобри шанса за оцеляване при хора с мозъчни тумори.

При проблеми с паметта 

Консумирането на по-ниска доза от жълт кантарион изглежда подобрява краткосрочната памет, докато по-високата доза я влошава.

Жълт Кантарион при мигрена

Специфичен продукт от билката, използван три пъти дневно, подобрява болката при мигрена, но не намалява честотата ѝ.

Вид тревожност, белязан от повтарящи се мисли и повтарящо се поведение. Нужни са още изследвания, но се смята, че билката може да бъде полезна и при такива състояния.

Жълт Кантарион при хормонално разстройство

Хормонално разстройство, което причинява увеличени яйчници с кисти (синдром на поликистозните яйчници или СПКЯ).

Някои изследвания показват, че продукт, съдържащ растението и други билки, увеличава честотата на менструалните периоди и качеството на живот при жените. 

Жълт Кантарион за предменструален синдром (ПМС)

Специалисти по женско здраве предполагат, че билката може да помогне за намаляване на симптомите на ПМС, включително проблеми със съня, объркване, плач, главоболие, умора, глад за храна и подуване, с до 50% при някои жени.

Жълт Кантарион за люспеста, сърбяща кожа (псориазис)

Редица изследвания показват, че прилагането на течност или мехлем от билката върху кожата намалява тежестта и размера на петна от псориазис.

Жълт Кантарион за отказ от пушене 

Смята се, че приемането на екстракт от билката веднъж или два пъти дневно, в период за 3 месеца след отказването от тютюнопушенето, може да помогне в спирането на вредния навик.

Жълт Кантарион може да помогне и при:

  • Херпес (херпес лабиалис);
  • Генитален херпес;
  • Синини;
  • Рак;
  • Синдром на хронична умора;
  • Възбудимост;
  • Силна умора (синдром на хронична умора);
  • Втвърдяване на кожата и съединителната тъкан (склеродермия);
  • Мускулна болка;
  • Нервна болка;
  • Болка в долната част на гърба или бедрото, която излъчва към крака (ишиас);
  • Кожни проблеми;
  • Разстройство;
  • И много други.

Потенциални странични ефекти от Жълт Кантарион

Перорално: билката е безопасена, когато се приема през устата до 12 седмици. Някои доказателства дори показват, че може да се използва безопасно повече от една година.

Все пак са възможни някои странични ефекти като проблеми със съня, нервност, раздразнителност, стомашно разстройство, умора, сухота в устата, световъртеж, главоболие, кожен обрив, диария и изтръпване на кожата. 

Добре е да използваме растението сутрин или приемем по-ниска доза, ако ни се струва, че причинява проблеми със съня.

Също така, когато се приема през устата в големи дози, билката може да причини тежки кожни реакции при излагане на слънце. Жените могат да бъдат изложени на риск от тежки кожни реакции дори при обичайните дози. Добре е да си носим слънцезащитен крем навън, особено ако сме със светла кожа.

Иначе билката взаимодейства с много лекарства. Ето защо винаги трябва да уведомяваме лекаря и фармацевта си, ако планираме да приемате жълт кантарион.

Същевременно няма достатъчно надеждна информация, за да се знае дали растението е безопасно, когато се прилага върху кожата. Както казахме обаче, той може да причини тежки кожни реакции при излагане на слънце.

И още нещо – добре е билката да не се приема в период на бременност или кърмене. Смята се, че кърмените бебета на майки, които я приемат, могат да изпитват колики, прекомерна сънливост и безпокойство.

Разбира се, тази чудесна билка е в повечето пъти напълно безопасна и дори изключително полезна за хората. 

Нужно е обаче всеки човек да знае, че растенията си взаимодействат помежду си, с други лекарства или дори с други заболявания, така че всеки от нас трябва да бъде внимателен, когато иска да се погрижи за здравето си.

Жълт Кантарион с предписани антидепресанти  

Когато комбинираме на билката с прием на антидепресанти може да причини неблагоприятни ефекти, като животозастрашаващо повишаване на серотонина - мозъчния химикал, стимулиран от някои лекарства, използвани за депресия.

Симптомите - могат да включват възбуда, диария, високо кръвно налягане и халюцинации. Освен това приемът на билката може да повлияе и да намали ефикасността на лекарствата, отпускани с рецепта, използвани за лечение на депресия.

Под каква форма можем приемаме билката Звъника

Под формата на чай

Приемът, под формата на чай - една препълнена чаена лъжичка с билката, се попарва в 250 мл вода и се оставя малко да се изкисне. 

Под формата на капсули

Може да приемате “Hypericum perforatum L.” под формата и на капсули или билкови таблетки като ефективна хранителна добавка за лечение на различни заболявания, свързани с нервната система. Преодоляват тревожност, лека до умерена депресия, разстройства на настроението и стрес поради наличието на огромен брой биоактивни съединения.

Външно приложение

Под формата на масло за лечение на рани

Билката се прилага външно, като Жълт Кантарион, за лечение на рани или изгаряния. То действа , болкоуспокояващо, противовъзпалително и заздравяващо.

Прилагането директно върху кожата може да бъде и рисковано и да причини сериозна чувствителност към слънчева светлина, така че с него трябва да се внимава.

Бани на ходилата с Жълт Кантарион

Напълва се кофа с билката (стъбла, листа и цветове) и се слага да пренощува в студена вода. Преди банята, водата с билката в нея се кипват и след това се прибавят към водата за баня. Продължителността на банята е около20 минути.

Това лечение се препоръчва при нервно обусловени състояния от всякакъв род.

Жълт Кантарион перорално под формата на извлек

Под формата на билков извлек, билкова тинктура - екстрактът от Жълт Кантарион е най-концентриран и има най-голям ефект върху организма. Т

Билков извлек от Жълт Кантарион

Под формата на билкова тинктура от лечебната билка, може да усетите ефекта върху здравето си най-бързо.

Жълтият Кантарион е включен в състава на нашита билкови тинктури

  • ХИПЕРИКУМ 
  • РЕДОВЕН СТОМАХ 
  • и Пакет Концентрация, антистрес и спокоен сън

Билкова тинктура от Жълт Кантарион - ХИПЕРИКУМ 

Под формата на билков извлек от ЖЪЛТ КАНТАРИОН – се съдържа най-голямо количество от полезния хиперицин и оказва най-добър ефект ако имате нужда:

- да тонизирате тялото и нервната система 

- да подобрите оросяването на сърдечния мускул

- да понижите кръвното налягане 

- да облекчите храносмилателни смущения

Билкова тинктура ХИПЕРИКУМ - “ЩАСТИЕ в бутилка!” 

Билкова тинктура от Жълт Кантарион - РЕДОВЕН СТОМАХ

Билкова тинктура РЕДОВЕН СТОМАХ - комбиниран извлек от билки, чиято симбиоза е страхотно помощно средство при: лениви черва, запек, нередовен стомах, при задържане на течности. Спомага за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Подарете си здраве и облекчете стомашните неразположения с Билкова тинктура РЕДОВЕН СТОМАХ - комбиниран извлек от ЖЪЛТ КАНТАРИОН И ШИРОКОЛИСТ ЖИВОВЛЯК

Билков пакет “Концентрация, антистрес и спокоен сън” с Жълт Кантарион

Този билков пакет съдържа 8 бр. билкови тинктури - концентрирани екстракти, които повлияват положително натоварения начин на живот.

  • внасят баланс в ежедневието
  • повишават концентрацията
  • намаляват нивата на стрес
  • и подобряват качеството на съня

Как се приема Билкова Тинктура от Жълт Кантарион

Билкова тинктура от билката се приема перорално по 20/30 капки (5 ml) разтворени в чаша вода - 2/3 пъти на ден, според предписаната доза.

Препоръчително е да се приема 10-15 мин. преди хранене.

Продуктът е хранителна добавка, не е лекарствено средство и не замества пълноценното /балансирано/ хранене.

Продуктът да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза.

Да не се използва от бременни и кърмещи жени.

Продуктът не е предназначен за лица под 18 години.

Противопоказания: Жълтият кантарион не може да се използва дълго време при хипертония. Той е противопоказан при бременност. 

Условия за съхранение: Да се съхранява на сухо и защитено от пряка слънчева светлина място, при температура 5-25° С. Да се пази далеч от малки деца.

Истинско “щастие  в бутилка”

Жълтият Кантарион може да стори чудеса с редица здравословни неразположения - но най-вече с настроението ни, защото повишава нивото на серотонин (хормон на щастието), който се смята отговорен за настроението на човека. 

Най-общо казано билката има: противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирващо, противомикробно, леко разхлабително действие. Оказва положително влияние върху паметта, концентрацията, настроението и чревния баланс.

Радвайте се на природните дарове, защото нищо не лекува по-добре от природата!

Подарете си здраве с чисти билкови екстракти от bilkovitinkturi.bg