Клинавиче - цялостен билков комплекс за организма

Включете билки в ежедневието си

Грижата за имунитета трябва да бъде ежедневна и превантивна, а не само преди зимния сезон или при епидемия. Един от най-ефективните и природосъобразни начини е да включим билките в ежедневието си. Какво по-хубаво от това те да са цялостен комплекс за нашия организъм.

За щастие, страната ни е надарена с уникална природа, а по отношение на биологичното разнообразие е на едно от първите места в света. У нас могат да се намерят над 750 лечебни растения, ароматни билки и лековити треви.

Клинавиче  - билка адаптоген

Тази билка е адаптоген. Към групата на адаптогените спадат различни нетоксични растения, плодове, корени, гъби и цветя, чиито роля е да балансират тялото, като му помагат да се адаптира към биологични (физически, химически и екологични) стресори.

Един силен стимулатор на имунитета

Според изследвания на учени един от силните стимулатори на имунната система е - коренът на растението Клинавиче (Орловите нокти)

То е известно със силите си да бори настинки и инфекции на горните дихателни пътища като укрепи имунната ни система. Това е билка адаптоген.

👉 Разгледайте наши продукти от билката Клинавиче:

Билкова тинктура от Клинавиче - АСТРАГАЛУС

Билкова тинктура с Клинавиче - ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА 

Билков комплект "ЗА ЖЕНАТА"

История и произход на Клинавиче - Астрагалус 

Историята на растението се простира хиляди години назад. То се споменава за пръв път като средство за пречистване на далака и кръвта в древен китайски текст по медицина, което води на мисълта, че в Китай билката се използва повече от 2000 г.

Що се отнася до произхода му, смята се, че то идва от Европа, но е разпространено и в Мала Азия. 

Растението произлиза от семeйство “Fabaceae” (Leguminosae) — Бобови. 

Разпространение на билката Орлови нокти

Клинавиче се среща навсякъде из цяла България, расте из храсталаци, гори, скали, предпланините и планините, по горски поляни на надморска височина до 2000 метра.

Други имена на растението Клинавиче 

В различните източници се среща под много разнообразни имена - “Астрагалус” (“Astragalus glycyphyllos L”), “Врани нокти, “Орлови нокти”, ”Сграбиче”, “Сладколистен клин”.

В западни - под имена, които се пренасят и в различните езици: на английски — “Milk vetch”, на руски — “Астрагал солодколистный”, на френски — “Reglissae sauvage”, немски — “Baren”, “Wolffschote, A.” — Milk vetch.

Ботанически характеристики

Растението Клинавиче е многогодишно и се отличава със силно разклонено стъбло, което достига височина от 30 до 130 см. 

Има и вертикален дълбок корен

Листата му са последователно разположени, с къси дръжки, с 4-8 двойки елипсовидни до яйцевидни листчета. 

Цветовете са жълтозелени, събрани в гроздовидни съцветия. 

Плодът е с дължина 3-4 см, по форма е продълговат, има сърповидно извита шушулка, пълна с червенокафяви гладки семена (като боб). Цъфти през месеците юни-август.

Химичен състав на Астрагалус

Интересно е, че цъфтящите стръкове и плодовете на лечебното растение имат различен химичен състав. Затова и те се използват по определен начин за лечение на различни заболявания. 

В надземната част на растението има: флавоноиди, аскорбинова киселина, дъбилни вещества, сапонини, органични киселини, микроелементи. Растението съдържа още глициризин, аспарагин, горчиви вещества, манит, декстроза, 15—20% протеини, следи от алкалоиди.

От билката могат да се използват стръкове в цъфтеж и узрелите плодове. Последните се берат през юли и август месец. Тогава шушулките са узрели и имат тъмночервен до кафяв цвят. Клонките са с дължина до 30 см, режат се в края на цъфтежа на билката през месец май.

Лечебни свойства на Клинавичето:

Билката Клинавиче при възпаление на дихателните пътища

Растението Клинавиче има много полезни действия, но най-познато и широко употребявано е то за лечение на възпалението на дихателните пътища

Особено ефективно е то и при стомашна или дуоденална язва, при хроничен гастрит, недостатъчност на надбъбречната жлеза, за облекчаване на симптомите на артрит и ревматични болки, при лечение на катари на горните дихателни пътища.

Билката се използва и при заболявания на бъбреците и пикочните пътища; в случаите на радикулит, при ревматизъм и ставни заболявания. Препоръчва се и при коремни болки, възпаление и подуване на черва и стомаха.

Клинавичето е женска билка 

Включва в лечението и превенцията на редица гинекологични заболявания, както и за увеличаване на млякото при кърмачките. Освен това се препоръчва при болезнена и нередовна менструация, при безплодие, както и при маточни заболявания, с цел регулиране на менструалния цикъл.

Наред с това билката лекува и бяло течение, използва се и за ускоряване на родовата дейност. Тя е неизменен помощник и в случаите на простатит, както и за регулиране на високо кръвно налягане и сърдечно-съдова недостатъчност.

Други полезни свойства на билката

Подобно на повечето билки и Клинавичето може да се похвали с не едно или две свойства. Растението има болкоуспокояващо, имуностимулиращо и хепатопротективно действие. Освен това се смята за пикочогонно средство. То действа отхрачващо, смята се за диуретично, слабително и потогонно средство. 

Установено е, че действа противовъзпалително, лактогонно, анаболно и успокойтелно.

Според много изследвания билката може да бъде в помощ на пациенти след онкологично заболяване, защото има способността да възстановява функцията на увредените имунни клетки

Астрагалус има противовирусни свойства

Наред с това билката има и противовирусни свойства.

Американско изследване изтъква силните имуностимулиращи свойства на растението Клинавиче. 

Направено е инвитро изследване, което сравнява кръвните клетки на пациенти, болни от рак, с кръвни клетки на здрави хора. Резултатите показват, че клинавичето може да възстанови в голяма степен част от функциите на клетките на имунната система на онкологично болните хора.

Това се дължи на факта, че билката повишава производството на интерферон, естествен протеин, който стимулира производството на други протеини, помагащи в предотвратяването и борбата с вирусните инфекции. Именно това увеличава неговата ефикасност в борбата с болестите, но и намалява общата заболеваемост, както и периода за възстановяване на организма.

Клинавиче стимулира регенерацията на клетките в бронхите

Проведено е изследване, което показва, че хора, които са приемали билката под една или друга форма, страдат от някое заболяване по- малко – между 2 и 4 дена. Аналогично, тези, които не са приемали билката, имат оплаквания между 4 до 6 дена. Тя увеличава броя на жизненоважни клетки за човешкия организъм и хората, които са приемали билката са станали и по-устойчиви спрямо вируса на простудата, защото растението стимулира регенерацията на клетките в бронхите.

Клинавиче предпазва черния дроб

Друго проучване доказва, че то предпазва черния дроб от различни чернодробни токсини, включително въглероден тетрахлорметан. 

Доказателства за това идва и от страна на китайски учени. Техни експерименти доказват, че билката има способността да предпази черния дроб от абсорбцията на токсични химикали.

Според други техни резултати, Орловите нокти имат и хипогликемичен, антитоксичен, както и ефект на антидот при отравяния

Астрагалус има силни сърдечно-защитни ефекти

Наред с това, благодарение на антиоксидантния си ефект билката подобрява функцията на лявата камера на сърцето след прекаран инфаркт. Астралагус помага дори при хора с Коксаки B вирус, който може да предизвика вирусен миокардит; Staphylococcus aureus, Salmonella spp. и Proteus mirabilis. Именно това обяснява силните сърдечно-защитни ефекти на астрагалуса.

Клинавиче разширява кръвоносните съдове

Според учени от Русия, благодарение на способността да разширява кръвоносните съдове, билката помага при ниско кръвно налягане и предпазва сърцето от пораженията, които се получават от недостига на кислород при сърдечна атака.

Клинавиче при хронична умора

Билката може да бъде в помощ на хора, страдащи от хронична умора. Когато се комбинира с мед, тя подпомага виталитета и стимулира организма. Доказано е, че помага и за пречистване на кръвта, при кървави изпражнения или диария.

При профилактичен прием на Клинавиче

При сърдечни проблеми

Профилактичен прием на билката води до подобрение в състоянието на пациенти, страдащи от сърдечни проблеми. Електрокардиограмите на пациенти, които взимат от билката са по-добри спрямо резултатите на други, лекувани със стандартни лекарства за сърцето. 

Има антиоксидантен ефект

Според китайски учени заради своя антиоксидантен ефект, билката подобрява функцията на лявата камера на сърцето след прекаран инфаркт.

Има силен имуностимулиращ ефект

Още доказателства за силния имуностимулиращ ефект са резултатите след проучвания, които показват, че приемът на билката, увеличава броя на стволовите клетки в костния мозък и лимфните тъкани. Освен това тя подпомага развитието им в активни имунни клетки, които работят за тялото и от състояние на покой ги привежда в състояние на повишена активност, стимулира „ отговора” на имунната система към чужди микроорганизми, но без да я потиска.

Смята се дори, че те имат способността да намаляват вредните странични ефекти, които имат кортикостероидите върху имунната система. Затова в някои случаи, когато терапията с кортикостероиди е наложителна, Клинавичето се използва, за да намали ефекта от тяхната употреба.

Има способността да регенерира тъкани

Освен противовъзпалителни свойства, Клинавичето има способността да регенерира тъкани. Тази комбинация прави растението чудесно средство за лечение на устойчиви външни инфекции, за третиране на възпаления и трудно заздравяващи рани, или когато е необходимо да се извлича гной.

При хроничен хепатит

В Китай билката Клинавиче намира приложение за лечение на пациенти, страдащи от хроничен хепатит, защото предпазва черния дроб от отрицателния ефект на лекарствата, използвани при болни от рак, които най-често се използват при химиотерапия. 

Когато се използва като допълнително помощно средство при традиционните средства за лечение на ракови заболявания, то помага на организма да бъде по-издръжлив, стимулира функцията на надбъбречната жлеза и помага да се намалят отделените в стомашно-чревния тракт токсини при пациенти, подложени на такава терапия.

При експериментални и клинични данни на Клинавичето, е доказано, че полизахаридите стимулират производството на бели кръвни клетки и засилват активността на Т-клетките убийци, увеличават броя на клетките и агресивността на тяхната работа. Повишена активност на макрофагите е била измерена в продължение на седемдесет и два часа.

Използваема част на Клинавиче 

За билколечение се използват стръковете на растението, които се берат между юли и август.

За външно лечение се използва за промивка на бяло течение и чрез жабурене за зъбобол.

Най-силно и ефикасно действие, билката има под формата на хранителна добавка - билкова тинктура.

Тинктури от Клинавиче:

АСТРАГАЛУС

Билката Клинавиче е включена в състава на нашата билкова тинктура АСТРАГАЛУС.

Тя е благоприятна за женската полова система, сърце и кръвоносна система, имунна система, стомах и храносмилателен тракт.

Тинктура от Клинавиче - стрък 

  • за менструални смущения
  • сърдечно-съдово тонус
  • имунна стимулация
  • лаксативо-чернодробно и стомашно-чревно укрепване

ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА

Растението Астрагалус е включено в състава и на билкова тинктура ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА

Билкова тинктура с Клинавиче - ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА 

Тя е изключително благоприятна за стимулиране и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция, менструални болки и действа общо укрепващо на женската полова система.

Как се приема тинктура от Клинавиче

Билкова тинктура от Клинавиче 50 мл. се приема перорално по 20 / 30 капки (5 ml) разтворени в чаша вода - 2-3 пъти на ден.

Препоръчително е да се приема 10-15 мин. преди хранене.

Нашите продукти са хранителни добавки, не са лекарствени средства и не заместват пълноценното /балансирано/ хранене.

Евентуални странични ефекти

Както при лекарствата, тайа и при лечебните растения, е в сила принципът „дозата прави отровата", т.е. ползата или вредата от всяко лекарство, включително и от билките, се определя от много фактори и на първо място от количеството от дозата, в която се използват.

Винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист преди да използвате растението за медицински цели.

В нашата народна медицина екстрактът от младите връхни клонки се препоръчвал при възпалителни процеси в стомаха и червата, при коремни болки и за увеличаване на млякото у кърмачките, при болезнена и нередовна менструация, а също и срещу безплодие.

Клинавиче - от простуда до безплодие 

Отглеждано вкъщи или в градината, това лесно за отглеждане растение не само създава прекрасна атмосфера с нежните си красиви цветове и ухание, но и пречиства съзнанието от тежките грижи и проблеми и зарежда съзнанието с енергията на настоящия живот, а най-хубавото е, че може да го приемате под формата на чай или тинктура, за подобряване на здравословното ви състояние.

Отварата от цвета на орлов нокът ще успокои, разхлади и подобри настроението на меланхолика. Чаят или тинктурата от орлови нокти засилва имунната система.

Клинавичето е силен имуностимулант, притежава и антиоксидантни, антивирусни съдоразширяващи свойства. Това растение помага и за поддържане нивата на кръвната захар.

В нашата народна медицина екстрактът от младите връхни клонки се препоръчвал при възпалителни процеси в стомаха и червата, при коремни болки и за увеличаване на млякото у кърмачките, при болезнена и нередовна менструация, а също и срещу безплодие.

Външно се ползва като масло срещу обриви по кожата и изгаряния от слънчеви бани.

Силата на билките е необятна - подарете си здраве от природата с чисти билкови екстракти!