Розмаринът - подправка или билка?

Ароматната билка - розмарин

В отдалеченото селце Ачароли в югозападна Италия около един на всеки 10 души е на възраст над 100 години. Дали са открили ли са “фонтана на младостта” хората там? Едва ли. Вероятно не става дума за нещо във водата, което помага за дълголетие на жителите, а нещо друго.

Изследователи от Университета на Калифорния, Сан Диего и Римския университет Сапиенца са изследвали това невероятно здраво население на Ачароли и това което са установили, е че нещото, което те правят, е да готвят с много розмарин

готвене с розмарин

Местната версия на билката е с особено остър мириз и според повечето мнения мирише 10 пъти по-силно от тази, с която повечето хора са запознати.

Може ли тази ароматна билка да направи нещо повече от добавяне на вкус и аромат към различни кулинарни творения? Може.

 

Описание на вечнозеления храст

Официално розмаринът - “Rosmarinus officinalis” е многогодишен храст с произход от Средиземно море, който е широко разпространен в голяма част от света сега, особено при топъл, слънчев климат. 

розмаринът е ароматен вечнозелен храст

 

Ботанически характеристики на розмарина

Растението има дълги, остри игли, които са зелени отгоре и сребристи отдолу, както и малки сини цветя.

Всъщност става дума за ароматен вечнозелен храст с листа, подобни на иглите на бучиниш. Той е роден в Средиземно море и Азия, но е Той е сравнително издръжлив в хладен климат. Може да издържи на суша, преживявайки силна липса на вода за дълги периоди. В някои части на света се счита за потенциално инвазивен вид.

Ботанически характеристики на розмарина

Семената често са трудни за захващане към почвата, с нисък процент на покълване и относително бавен растеж, но растението може да живее до 30 години.

Розмаринът цъфти през пролетта и лятото при умерен климат, но може да цъфти и постоянно - в топъл климат. Цветовете са бели, розови, лилави или наситено сини.

цветове на розмарин

Освен че се предлага като прясна билка, розмаринът се продава и като суха билка, билков екстракт от нея, на капсули и като масло.

розмаринът като суха изсушена билка капсули и като масло

 

История на разпространение на билката

Първото споменаване на билката се среща върху клинописни каменни плочи още през 5000 г. пр. н. е. След това не се знае много, освен че египтяните са я използвали в своите погребални ритуали.

По-късно растението се насочва на изток към Китай и там е натурализирано още през 220 г. сл. н. е. по време на късната династия Хан. Розмаринът се появява в Англия с неизвестна дата, като се смята, че римляните са го донесли, когато са нахлули там през първи век.

Билката пристига в Америка с ранните европейски заселници в началото на 17 век. Скоро е разпространена в Южна Америка и в световен мащаб.

В днешни дни растението е разпространено в световен мащаб.

 

Култивиране на растението

Тъй като е привлекателен и устойчив на суша, розмаринът се използва като декоративна билка в градините, особено в райони със средиземноморски климат. Счита се за растение, което се характеризира с лесно отглеждане и устойчивост от вредители. 

градина с розмарина

Розмаринът може да нарасне до голяма височина и да запази своята привлекателност в продължение на много години. Освен това може да бъде подрязан във всякакви форми или да се отглежда като ниски живи плетове.

Лесно се отглежда в саксии. Почвените сортове се разпространяват широко, с плътна и трайна текстура.

Расте на глинеста почва с добър дренаж на открито, слънчево място, най-добре в неутрални до алкални условия (pH 7–7,8) със средна плодовитост. Няма да издържи на преовлажняване и някои сортове са податливи на замръзване. 

 

Кулинарна употреба

Розмаринът като подправка към ястия

Листата на розмарина се използват като подправка в храни като печено агнешко, свинско, пилешко и пуешко. Пресни или сушени листа се използват в традиционната средиземноморска кухня. Те имат горчив, стипчив вкус и характерен аромат, който допълва много готвени храни.

розмаринът като допълнение на ястия

Когато се пекат с месо или зеленчуци, листата придават аромат, подобен на горчица, с допълнителен аромат на овъглено дърво, който се съчетава добре с храни на барбекю.

В количества, които обикновено се използват за ароматизиране на храни, като една чаена лъжичка (1 грам), розмаринът не осигурява хранителна стойност. Доказано е, че екстрактът от розмарин подобрява срока на годност и топлинната стабилност на богатите на омега 3 масла, които са склонни към гранясване.

 

Розмаринът под формата на чай

От листата може да се приготви чудесен ухаен билков чай.

Според изследване, проведено в Университета на Мериленд, чаят от розмарин успокоява храносмилателния тракт. Облекчава жлъчния мехур. Лесно можете да си приготвите розмаринов чай от сушени розмаринови листа. В една чаша преварена вода се слага една чаена лъжичка сушени розмаринови листа. Сварява се за 5-10 минути.

чай от розмарин

 

Фитохимикали съдържащи се в розмарина

Розмаринът съдържа редица фитохимикали, включително розмаринова киселина, камфор, кафеена киселина, урсолова киселина, бетулинова киселина, карнозова киселина и карнозол. Етеричното масло от розмарин съдържа 10–20% камфор.

съдържание на розмарина

 

Фолклор и обичаи свързани с растението

Растението, или неговото масло или екстракт, са били използвани в народната медицина с убеждението, че може да има редица лекарствени ефекти. Розмаринът е смятан за свещен от древните египтяни, римляни и гърци.

Билката е използвано като символ за възпоменание по време на военни чествания и погребения в Европа и Австралия. Опечалените са го хвърляли в гробове като символ на паметта за мъртвите. В Австралия клончета розмарин се носят в Деня на възпоменание, тъй като билката расте диво на полуостров Галиполи, където много австралийци са загинали по време на Първата световна война.

 

ЕТО И ЗА КАКВО ПОМАГА РОЗМАРИНЪТ:

Памет и концентрация

Розмаринът отдавна е свързван в народната медицина с по-добра памет. Твърди се, че в древна Гърция учениците поставяли клончета розмарин в косата си, докато учат за тестове. Използва се в ароматерапията за подпомагане на концентрацията и свързания с възрастта когнитивен спад.

доматен сок с розмаринът помага за памет и концентрация

Според изследователите, ароматът на растението е свързан с подобрена дългосрочна памет. Данни от скорошно проучване показват, че приемането на само 750 мг прахообразни листа от розмарин в доматен сок може да увеличи скоростта на паметта при здрави възрастни хора.

*Приемът на по-високи дози обаче може да влоши паметта, така че винаги се стремете към баланс.

 

Стрес

Розмаринът се използва и в ароматерапията за облекчаване на стреса. Едно проучване предполага, че комбинацията от розмарин с други масла или екстракти може да намали нивата на кортизол и по този начин да намали тревожността.

Подобно проучване установява, че използването на чисти билкови екстракти или сашета с етерично масло, направени от розмарин и лавандула, помага за облекчаване на стреса (при изпитите на медицински сестри.)

Приеман под формата на билкова тинктура, розмаринът има изключително силно действие. Помага за дейността на централната нервна система.

тинктура от розмарин помага при стрес

 

Лошо храносмилане и други стомашни проблеми

Всеизвестно е, че листа от розмарин се използват при лошо храносмилане. Това е доказано и одобрен факт. Това е доказано и одобрено от германската комисия, която изследва безопасността и ефикасността на билките.

листа от розмарин против лошо храносмилане

 

Мускулни болки

Някои ранни проучвания показват, че приемането на комбинация от розмарин, хмел и олеанолова киселина може да помогне за облекчаване на болката, свързана с артрит.

Извлек от розмарин е одобрено като метод за лечение на мускулна и свързана с артрит болка и за подобряване на кръвообращението.

извлек от розмарин за лечение на мускулни болки

 

Косопад

От векове розмаринът е свързан с растежа на косата в много култури. В проучване от 2015 г. изследователите научават, че екстракт или масло от розмарин може да бъде толкова ефективно, колкото миноксидил за увеличаване на растежа на косата при лица с андрогенетична алопеция (плешивост при мъжете).

Предишни изследвания са демонстрирали, че прилагането на комбинация от масло от розмарин, лавандула, мащерка и кедрово масло към скалпа може да помогне за подобряване на растежа на косата.

розмарин против косопад

 

Рак

Редица проучвания показват, че екстрактът от розмарин може да предотврати репликацията на раковите клетки, като по този начин спира растежа на туморите. Едно проучване установява, че розмаринът (самостоятелно и с куркумин) помага за предотвратяване на рак на гърдата, а друго проучване намира подобни ефекти с розмарин върху репликация на клетките при рак на дебелото черво.

екстракт от розмарин спира растежа на тумори

 

Аромат от розмарин  за здрава психика

Прекрасният аромат на розмарина е неуспорим факт. И ако ви е скучно или чувствате апатия, може би полъх от острия мириз билка може да ви помогне. Проучване от 2013 г. разглежда въздействието на вдишването на аромат от розмарин върху нервната система и установява, че участниците, които вдишват от растението, имат повече енергия и се чувстват освежени.

вдишване на аромата на розмарин за здрава психика

 

Билкова тинктура от Розмарин

Билката Розмарин е включена в състава на нашите билкови тинктури - “РОЗМАРИН” и “ПЕРФЕКТНА ФИГУРА”.

 

Билкова тинктура от Розмарин - “РОЗМАРИН”

Розмаринът е известен с лечебните си приложения при:

  • нарушения на дейността на централната нервна система;
  • проблеми с концентрацията и паметта;
  • нарушения свързани с ретината;
  • помага за храносмилането;
  • има болкоуспокояващо действие.

 

Билкова тинктура розмарин 50 ml се приема перорално по 20 капки (5 ml) разтворени в чаша вода - 3 пъти на ден.

билкова тинктура от розмарин розмарин

 

Билкова тинктура от Розмарин - “ПЕРФЕКТНА ФИГУРА”

Съдържа джинджифил корен, резене семе, глухарче лист, обвивки от зелено орехче и листа розмарин.

Билките се приемат под форма тинктура, която:

  • подпомага детоксикацията на организма;
  • регулира забавеният метаболизъм;
  • поддържа добра перисталтика;
  • подпомага за трайното, без йо-йо ефект задържане на теглото в нормални граници;
  • помага за разграждане на мазнините;
  • действа като антиоксидант;
  • витализира организма;
  • помага за поддържането на нормални нива на кръвна захар.

Диуретичните свойства на розмарина са полезни за намаляване задържането на вода в организма.

билкова тинктура от розмарин перфектна фигра

 

Потенциални странични ефекти

Розмаринът се смята за безопасно растение, когато се приема умерено и в предписани дози, консултирани с лекар, здравен консултант, фитотерапевт или фармацевт. 

Разбира се, като всяка друга билка, не се препоръчва за редовен прием от бременни и кърмещи жени, както и от деца и хора с хронични заболявания.

Помнете, че колкото и да е здравословна една билка, под формата на лекарство тя трябва да се приема много внимателно. Причината е, че винаги са възможни реакции с приемани синтетични лекарства или с рискови здравословни състояния при пациента.

*Всеки прием и всяка доза трябва да бъдат консултирани със специалист!

 

Билка или подправка?

Древната билка Розмарин от Средиземно море, независимо дали е прясна или изсушена, е една от най-популярните за употреба в кухнята и може да се добавя към супи, сандвичи, сирене и сосове. Но с широкия спектър от хранителни ползи, които розмаринът предоставя, това, което тази билка прави за здравето на човека, е наистина забележително.

Списъкът с витамини и минерали в розмарина е дълъг, със съответните приложения в тялото за всеки. Уникалните съединения и масла включват розмаринова киселина и етерични масла, осигуряват противовъзпалителни, антимикотични, антибактериални и антисептични свойства. Изследвания предоставят достатъчно доказателства, че ароматната билка розмарин не само подобрява паметта, но и помага в борбата с рака. Независимо дали под формата на подправка или под формата на билков извлек, добавянето на розмарин към ежедневието ви със сигурност ще окаже положителен ефект.

 

РОЗМАРИНЪТ - ПОДПРАВКА ИЛИ БИЛКА? ➤ ВИДЕО

>