Маточина - спокойствието е ключът към здравето

Спокойствието - ключ към здравословния начин на живот

Освен познатите части на здравословния живота - храна, среда и взаимоотношения, най-важното е да елиминираме стреса, защото спокойствието е най-важно за благосъстоянието на тялото и ума ни.

Можем да постигнем баланс в ежедневието си, не само сами, но и с помощ от природата.

Маточината е билка на спокойствието, тя може да ви помогне да постигнете целта - здравословен начин на живот.

Сбогувайте се с нервите

Доказано е, че растението много бързо и лесно успокоява симптомите на стрес, помага да се отпуснете и повишава настроението ви.

Маточина - “Melissa officinalis”

Маточина (“Melissa officinalis”) - член на семейството на Ментата, се счита за успокояваща билка. Използвана е още през Средновековието за намаляване на стреса и тревожността, насърчаване на съня, подобряване на апетита и облекчаване на болката и дискомфорта от лошо храносмилане (включително газове и подуване на корема, както и колики).

Други имена на билката са : “Лимонче”, “Маторка”, “Пчелинък”

История на употреба на билката

Източниците говорят за лекарствената употреба на Маточината преди повече от 2000 години чрез гърците и римляните. Билката се споменава от Теофраст в Historia Plantarum, датиран около 300 г. пр. Н. Е., като „меден лист“ (μελισσόφυλλον).

Маточината е официално въведена в Испания през 7-ми век, откъдето нейното използване и опитомяване се разпространява в цяла Европа. Използването ѝ през Средновековието е отбелязано от билкари, писатели, философи и учени, а швейцарският лекар и алхимик Парацелз я смята за „еликсира на живота“.

Била е в билковата градина на Джон Джерард, 1596 г. Въведена в Северна Америка с пристигането на ранните колонисти и е записано, че е сред билките, отглеждани в градината на Томас Джеферсън.

Надземната част на маточината е използвана от древните гърци и римляните заради приятния ѝ освежителен мирис, напомнящ този на лимонова кора.

Билката е родена в Европа, Северна Африка и Западна Азия, но се отглежда по целия свят. Растението се култивира най-малко от 16-ти век.

Традиционно в България се използва за приготвяне на чай или тинктура, а отделно - за приготвяне на болета и ликьори. 

Листата на билката се използват в билкови хранителни добавки, а също и като ароматизатор. Растението се използва за привличане на пчели за производство на мед. Отглежда се като декоративно растение, както и заради неговото масло (за използване в парфюмерията).

Маточината традиционно се използва за подобряване на настроението и когнитивните функции, но потенциалните ползи не спират дотук. Прочетете, за да научите повече за възможните лечебни сили на това растение.

Ботанически характеристики на Маточината

Маточината “Melissa officinalis” е многогодишно тревисто растение от ментовото  семейство Устноцветни “Lamiaceae”.

Расте до максимална височина от 70–150 см. 

Има четириръбесто разклонено стъбло, покрито с редки власинки. 

Коренището е добре развито. 

Листата имат лек аромат на лимон, подобен на мента. Те са срещуположни, чйцевиди, тъпо назъбени, тъмнозелени голи отгоре, а отдолу светло зелени жлезисто окосмени.

Цветовете са групирани по 3 - 10 в едностранни лъжливи прешлени в пазвите на горните листаи са белезникави или розови, с тръбеста двуустна 5-зъба чашка, 5- листно двуустно венче и 4 тичинки. 

Плодът е сух, разпадащ се на 4 светлокафяви орехчета. Цялото растение при разтриване между пръстите излъчва приятна лимонена миризма. То е медоносно растение, защото през лятото се появяват малки бели цветя, пълни с нектар.

Отглеждане на Маточина

Melissa officinalis е родена в Европа, Централна Азия и Иран, но както вече казахме, е широко натурализирана по целия свят.

Семената от маточина изискват светлина и поне 20 ° C, за да покълнат. 

Билката се разпространява вегетативно, както и чрез семена. В меките умерени зони стъблата на растението отмират в началото на зимата, но се съживяват отново, когато настъпи пролетта. 

Добрата стара Маточина расте енергично. Не е препоръчително да се сади там, където може да се разпространи в други насаждения.

Ако искате да си купите билки и етерично масло, ще забележите, че основните продукти са с унгарски, египетски, италиански и ирландски произход. Именно тези страни са главните производителки.

Химични характеристики на Мелиса

Доказано е също, че билката притежава антивирусни, спазмолитични и антитуморни свойства. Тя успешно се бори и с микробите.

Съставът, фармакологията и потенциалните употреби на маточина са широко проучени, особено по отношение на традиционните му употреби. Рандомизираните, двойно слепи клинични проучвания при хора обаче са ограничени.

Билката Маточина съдържа евгенол, танини и терпени. А съдържащата се в нея розмариновата киселина е изглежда най-важният активен компонент, но взаимодействието на химикалите в лимоновия балсам и с химикалите в други билки, с които се използва често в традиционните лекарства, е слабо проучено. 

Листът от маточина съдържа приблизително 36,5 ± 0,8 мг розмаринова киселина на грам.

Ароматът се дължи на терпените цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол. Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места из цялата страна.

Употреба

Освен с лечебни цели, растението се използва за привличане на пчели за направата на мед. Отглежда се и се продава като декоративно растение. Етеричното масло се използва като парфюмна съставка, но растението има и други кулинарни и медицински цели. Маточина се използва в някои пасти за зъби.

В кулинарията

Маточината се използва като ароматна есенция в сладолед и билкови чайове, както горещи, така и студени, често в комбинация с други билки като мента. Тя е често допълнение към ментовия чай, най-вече заради допълващия го вкус.

Лечебното растение се съчетава и с плодови ястия или бонбони. Освен това може да се използва в рибни ястия и е основната съставка в пестото от маточина. 

Ароматът на билката идва от гераниол (3-40%), нерал (3-35%), здравец (4- 85%), (Е) -кариофилен (0-14%) и цитронелал (1-44%).

Това е и една от съставките на корнишоните Spreewald.

Похвати на народната медицина

В отколешната австрийска традиционна медицина листата на M. officinalis са предписвани за вътрешна употреба - като чай или тинктура - или за външно приложение - като етерично масло - за лечение на разстройства на стомашно-чревния тракт, нервната система, черния дроб и жлъчката. Маточината е основната съставка на кармелитната вода, която все още се продава в немските аптеки.

В алтернативната медицина се предлага и като помощник за сън и храносмилане.

А маслото (етерично) от билката е доста популярно в ароматерапията. То обикновено се дестилира съвместно с лимоново масло, масло от цитронела или други масла.

Фолклор и традиционни употреби

Никълъс Кълпепър смята, че маточината се управлява от Юпитер при Рак и предлага тя да се използва при слаби стомаси, да подпомага храносмилането и да изхвърля меланхоличните пари от сърцето и артерии.

Билкарят Джон Джерард смята растението за особено добро за хранене и привличане на пчели. Алхимикът Парацелз вярва, че маточината има силата да възстанови здравето и жизнеността. Традиционно алхимичната тинктура от маточина е първата тинктура, направена от начинаещ алхимик.

ЛЕЧЕБНАТА БИЛКА - ключ към спокойствието

Според сведенията, растението много бързо и лесно успокоява ума и тялото на човек.

Изследване от 2004 г. установи, че приемането на Маточина облекчава негативните ефекти на настроението от предизвикан психологически стрес. Приемът на билката, отчита повишено чувство на спокойствие и намалено чувство на бдителност.

Как да използвате: 

  • Под формата на капсули

Вземайте капсули от 300 мг два пъти дневно. Можете да вземете еднократна доза от 600 мг при остри пристъп на стрес.

  • Под формата на тинктура

Разтворете 20/30 капки в чаша вода и приемайте 2-3 пъти на ден.

За повишаване на когнитивната функция

Отново проучване от 2014 г. разглежда и ефектите на Маточината за подобряване на когнитивните функции.

Участниците са помолени да изпълняват когнитивни задачи, включващи памет, математика и концентрация. Резултатите от тези компютъризирани задачи показват, че тези, които са приели растението преди това, са се представили по-добре от тези, които не са.

При безсъние и разстройства на съня

Комбинирането на Мелиса с билката Валериана например пък може да помогне за облекчаване на безпокойството и нарушенията на съня или по-скоро неговата липса.

Изследователи през 2006 г. установяват, че децата, които са приемали комбинирана доза, са имали 70 до 80 процента успокоение на симптомите. Както изследователите, така и родителите смятат, че билката е добра или дори много добра терапия за тази цел. 

Начин на употреба: 

Пийте чаша чай, приготвен с Wалериана и маточина преди лягане, капсули или тинктура от билката.

При главобол

Тази невероятна билка е от голяма полза при главоболие, особено ако то се дължи на стрес.

Нейните релаксиращи свойства могат да ви помогнат да се отпуснете, да освободите напрежението и да отпуснете мускулите си. Освен това приемането на билката може да помогне за отваряне и отпускане на стегнатите кръвоносни съдове, което може да допринесе за главоболие.

Начин на използване: 

Ако изпитвате повтарящи се главоболия, може да ви е от полза да приемате 300 до 600 мг лечебното растение до три пъти на ден. Това ще позволи на билката да влезе в организма ви, много преди да се развие главоболие. Можете да вземете и по-висока доза, ако почувствате внезапна болка в главата.

Мелиса помага за при лошо храносмилане

Ако изпитвате чести коремни болки и дискомфорт, маточина може да има положителен ефект върху храносмилането ви.

Проучване установява и оценява ефектите на студен десерт (сорбе), съдържащ маточина, след хранене, върху функционалната диспепсия (заболяване, което в действителност е причинено от стрес или тревожност и може да засегне стомаха и да възпали стомашната лигавица).

Начин на употреба: Добавете 1 чаена лъжичка (ч.л.) маточина на прах или 20 капки тинктура от Маточина в купа сладолед или смути и се насладете.

Маточината помага при гадене

Като се има предвид потенциалното му въздействие върху храносмилателната ви система, билката може също да помогне за облекчаване на чувството на гадене.

Установяват се резултати от няколко проучвания върху Маточина,, че билката е полезна при лечение на стомашно-чревни симптоми като този. 

Много от проучванията разглеждат растението, използвано заедно и с други билки. 

Начин на употреба: 

Изпийте чаша чай или вода с тинктура от маточина при първите признаци на гадене. 

Можете да намерите тинктура от Мелиса или насипни листа или пакети в местния магазин за хранителни стоки или онлайн.

Може да помогне за минимизиране на менструалните спазми

Има изследвания, които предполагат, че Маточина може да се използва за облекчаване на менструални спазми и предменструален синдром (ПМС).

Проучване от 2015 г. доверен източник изследва ефекта на билката за намаляване на интензивността на спазмите при 100 момичета от гимназията. Момичетата приемали или есенция от маточина, или плацебо за три последователни менструални цикъла. Интензивността на симптомите на ПМС е анализирана преди и един, два и три месеца след изпитването. Групата, която я е приемала, съобщава за значително намаляване на симптомите.

Начин на употреба: 

Приемайте 1200 mg Маточина дневно за оптимални резултати - под формата на чай или тинктура. Това ще позволи на билката да влезе във вашата система много преди да е време да се появят симптомите на ПМС. Смята се, че продължителната употреба намалява симптомите Ви с течение на времето.

ЛОКАЛНО приложение на Маточината 

Мехлем от Мелиса помага за лечение на херпес

Можете да приложите маточина локално при първите признаци на херпес.

Прилагайте маточина, или крем/мехлем от Маточина върху засегнатата област четири пъти на ден в продължение на пет дни. Така ще намалите симптомите и ще се излекувате по-бързо.

Предполага се също, че използването на крем от билката може да помогне за удължаване на интервалите между огнищата на херпес. 

Начин на употреба: 

Нанасяйте крем или мехлем от маточина върху засегнатата област няколко пъти на ден. Не забравяйте да тествате крема от вътрешната страна на предмишницата си, преди да го приложите върху херпеса. Ако не изпитате никакво дразнене или възпаление в рамките на 24 часа, трябва да е безопасно за употреба.

Масло от маточина намалява болката от зъбобол

Облекчаващите болката свойства на билката може да я направи идеален избор за облекчаване на болката от зъбобол. Освен че черпи от релаксиращите си свойства, се смята, че този домашен лек е насочен към възпаление в тялото.

Начин на употреба: 

Използвайте памучен тампон, за да нанесете масло от маточина върху засегнатата област, ако е необходимо. Не забравяйте да изберете масло, което вече е разредено с басово масло, като жожоба. Ако купувате чисто масло от маточина, трябва да го разредите. Етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата, докато не се разредят в базово масло.

Билката Маточина при бременност 

Билковият чай е предпочитана опция за бременни жени, тъй като много чайове не съдържат кофеин и понякога имат естествени ползи за здравето. 

Чаят от маточина е популярен избор по време на бременност като начин за релаксация и хидратация, но безопасен ли е? 

Безопасен ли е чаят от маточина по време на бременност? 

Чаят от маточина обикновено се приема като безопасен за пиене от бременни жени. Не съдържа кофеин и може да има други ползи за здравето. Бременните жени трябва да се придържат към търговски смеси и кулинарни количества чай от маточина.

Кога чаят от маточина не е безопасен за бременни жени?

Важното, което трябва да запомните за билковия чай по време на бременност, е, че трябва да се консумира само в „кулинарни количества“. Това просто означава редовни количества от билката, обикновено произвеждани в търговската мрежа в пакетчета за чай или в премерени дози чай в насипно състояние.

Американската асоциация по бременност изброява маточина като „вероятно безопасен“ за бременни жени, когато се приема в тези обичайни кулинарни количества.

Проучване от 2005 г. също посочва, че липсват доказателства за това дали маточина е безопасен по време на бременност, но посочва, че FDA в САЩ го включва в техния списък с „вероятно безопасни“ билки, когато се приема само в хранителни количества ( източници: ResearchGate, FDA). Това е така и защото маточината се появява доста често в храните, като овкусител.

Единственото нещо, за което трябва да внимавате е, че трябва да избягвате некомерсиалните, прекомерни количества от билката – например да приемате екстракт или концентрат. Това е известно като „лечебно количество“ и трябва да се избягва по време на бременност.

Понякога поръчаните смеси от билкови чайове, като маточина, могат да съдържат по-голямо количество от билката или да бъдат смесени с други съставки като екстракти (обхванати по-късно в тази статия). Винаги проверявайте съставките, когато избирате чай от маточина, който да пиете по време на бременност.

Като цяло е препоръчително билковите чайове в този период да са ограничени до общо 4 чаши дневно или съответно 2 чаши дневно.

Чаят от маточина в най-чистата му форма 

Трябва да се прави само от листата на растението Маточина (Melissa officinalis), което е член на семейството на ментата.

Понякога чаят от маточина е комбинация от листа от маточина и мента, което също е добре по време на бременност, ако го пиете в обикновени кулинарни количества.

Ако купувате насипен листен чай, проверете препоръчаното количество, което трябва да се накисва. Не превишавайте посочената доза или се придържайте към вече приготвени пакетчета.

Ако имате недостатъчно активна щитовидна жлеза, избягвайте чая от маточина. Билката може да действа като потискащо щитовидната жлеза, но точното му взаимодействие все още не е известно.

Чай от маточина и кофеин по време на бременност

Винаги проверявайте списъка със съставките на чая от маточина, който сте избрали. Ако има други чаени листа, смесени с него, може да съдържа кофеин или да има други билки, които не са безопасни по време на бременност.

В този период е най-добре да се придържате към чисти, търговски приготвени чайове, които обикновено се правят с една изброена съставка.

Какви са ползите от пиенето на чай от Маточина по време на бременност?

Проучване установява, че приемането на билката помага за намаляване на стреса и тревожността и за по-голямо чувство на спокойствие.

Въпреки това, участниците са приемали медицинско количество маточина (който не се препоръчва по време на бременност).

При проведен по-задълбочен преглед има анекдотични доказателства за ползите от растението (като намаляване на тревожността, по-добър сън или намаляване на стреса).

Ако чаят от маточина ви помага, тогава все още можете да го пиете в малки и умерени количества, тъй като е много важно да се хидратирате често по време на бременност.

Безопасна ли е тинктурата (екстракт) от Маточина или масло при бременност?

Маточина трябва да се приема само в редовни количества храна по време на бременност. Това означава да я пиете умерено като чай, търговско пакетиран, премерено количество листа от билката.

Най-сигурният и надежден начин да направите това е да закупите качествени пакетчета чай, тъй като те вече са измерени като грамаж. 

Екстрактите и тинктурите са мощни, защото съдържат висока концентрация от дадена билка и могат да съдържат многократно препоръчаните количества Маточина и не се препоръчват за бременни жени.

Ако искате да използвате билката като добавка, екстракт, масло или тинктура, консултирайте се предварително с акушерка или лекар. В противен случай се придържайте към малки, кулинарни количества от билката като чай в умерени количества по време на бременност.

Потенциални рискове

В редки случаи, Маточината има потенциала да причини следните странични реакции:

  • главоболие;
  • болка при уриниране;
  • повишена телесна температура;
  • гадене;
  • повръщане;
  • стомашни болки;
  • виене на свят;
  • хрипове;
  • дразнене на кожата;
  • алергична реакция.

Може да успеете да сведете до минимум страничните ефекти, като стомашно разстройство, като приемате билката заедно с храната. Можете също така да намалите риска от нежелани реакции, като консумирате по-малко от 2 грама Маточина на ден.

Билката трябва да се използва само за кратък период от време. Общо правило е да правите една седмица почивка след всеки три седмици употреба. В никакъв случай не приемайте за повече от четири месеца наведнъж без почивка.

Трябва да говорите с вашия здравен специалист преди употреба, ако пиете:

  • лекарства за глаукома;
  • препарати за щитовидната жлеза;
  • барбитурати;
  • медикаменти, които повлияват серотонина.

Трябва също да говорите с вашия лекар преди употреба, ако:

  • сте бременна;
  • кърмите;
  • искате да давате маточина на бебе или дете под 12-годишна възраст;
  • имате планирана операция.

Маточината не може да замени одобрения от лекар план за лечение, който в момента следвате, но може да бъде ефективна допълваща терапия. Говорете с вашия здравен консултант за индивидуалния ви случай и свързаните с това потенциални ползи и рискове.

Маточината съдържа ли кофеин?

Освен ако не се комбинира с други билки, като листа от зелен чай, Мелиса в чиста форма не съдържа кофеин.

Тинктура от билката Маточина

Под формата на билков извлек - тинктура, лечебните растения са най-концентрирани и действат най-бързо и ефективно върху здравето ни.

От bilkovitinkturi.bg събрахме полезните свойства на това изключително растение в концентрирания билков извлек - МЕЛИСА, а в комбинация с Мента и Валериана  - в билкова тинктура БАЛАНС.

Билков извлек от Маточина - МЕЛИСА

Благодарение на богатия на биоактивни вещества състав Билкова тинктура МЕЛИСА  успешно бори стреса, безпокойството, психическото натоварване и в същото време ще балансира функциите на целия организъм.

Тя благоприятства  при:

  • нервни разстройства
  • депресия и тревожност
  • безсъние
  • нарушения на сърдечно-съдовата система
  • високо кръвно налягане
  • нарушения на женската полова система

Спокойствието ключът към здравословният начин на живот и билкова тинктура Мелиса ще Ви помогне да го постигнете.

Билков извлек с Маточина - БАЛАНС

Билкова тинктура БАЛАНС - многокомпонентен извлек от билките Валериана, Мента и Маточина.

Тя ще донесе баланс във функционирането на всички органи и системи вследствие на напрегнатото ежедневие.

Тинктурата ще ви помогне при:

  • състояния на стрес и тревожност
  • разстройства на нервната система
  • безсъние
  • главоболие
  • хранителни смущения
  • синдром на раздразнените черва

Билката на спокойствието

Ако отглеждате своя прясна билка у дома у дома или употребявате сушени листа за правене на чай, има малък риск от странични ефекти. Но ако приемате капсули, прах или концентриран билков извлек или други комерсиалн хранителни добавки или билки, изберете да ги закупувате от реномирана компания.

Ако започнете да прилагате Маточина към вашето ежедневие, ще ви е от голяма полза да си водите дневник за преживяванията си. Трябва да отбележите всички подобрения, които забелязвате, или странични ефекти. Също така може да е полезно да следите кога приемате маточина, взетото количество и начина, по който го приемате.

Чаят от Маточина, етеричното масло и екстрактът се използват в традиционната и алтернативната медицина, включително в ароматерапията - защото билката  е ключ към здравословния начин на живот.

Приемайте билката Melissa officinalis L., за да облекчите ефектите, свързани със стреса и се радвайте на един спокоен и щастлив живот.