Подходящи ли са билковите тинктури за деца?

Билковите препарати за децата

Възхитителните билкови препарати правят използването на билки приятно и забавно. Всеки родител знае, че може да е трудно да накараш децата да опитват нови неща, камо ли да консумират нещо, което може да е по-малко от приятно. Наистина имаме късмет, че съществуват чудесни  билкови препарати, които ще накарат децата ни да искат още и още, като същевременно вдъхват любов към билките

Може да опитаме билкови сиропи, билков мед, билкови тинктури, билкови напитки (чайове и запарки), инфузии с билкови масла и още други варианти за вкусен и забавен прием на малчоганите.

(Маточина, лайка, роза, бъз, канела и мента са сред любимите, които повечето деца харесват.)

Билковите препарати за деца

Децата и билките 

Ако сте родител е прекрасно да можете да се обърнете към билките за семейна грижа. Те могат да бъдат от голяма помощ за децата, които не се чувстват добре, или да бъдат прекрасно допълнение към здравословния начин на живот, който насърчава здравето. Когато използваме билки за децата си, от изключителна важност е да се вземе предвид безопасността както при избора на билка, така и при дозировката

Когато става въпрос за използване на билкови тинктури за здравни цели, един от най-честите въпроси, които хората задават е 

Мога ли да давам билкови тинктури на детето си? 

Ако искате да подобрите здравето и благосъстоянието на децата си с билки, но сте загрижени за тяхната безопасност, продължете да четете за подробна оценка на билковите тинктури за деца.

Безопасни ли са билковите тинктури за деца? 

Краткият отговор е “ДА”!

Когато се използват в правилни количества и по правилен начин, билковите тинктури са напълно безопасни за деца!

Подходящи ли са билковите тинктури за деца - да

Но не съдържат ли алкохол? Как алкохолът може да бъде безопасен за децата?

Използването на алкохол за извличане на лечебните свойства на билките е обичайна практика. Това, обаче е от огромно притеснение за повечето родители. Голяма част от тях избягват да дават билкови тинктури на децата си само защото не искат да ги излагат на прием на алкохол в ранна възраст.

Истината е, че видът алкохол, използван при приготвянето на билкови тинктури, е безопасен за консумация.

Алкохолът в тинктурите е в малко количество и безопасен за консумация

Освен това, тъй като на децата се дават много малки дози от природните извлеци и те се смесват с храна или напитки, количеството алкохол, което детето консумира, е много малко и е значително разредено.

Краткият отговор „ДА“, но има няколко НЕ маловажни подробности и информация, която трябва да знаем преди да започнем да лекуваме детето си с билкови продукти, особено, ако приемът е продължителен, така че продължете да четете.

Нека припомним какво представляват билковите тинктури

Те са концентрирани билкови екстракти, направени чрез накисване на пресни или сушени - кора, плодове, листа, цветя или корени от едно или повече растения в течна комбинация от етилов алкохол и вода. 

Полученият течен извлек се нарича разтворител. Алкохолът извлича или освобождава активните и терапевтични свойства на растенията, алкалоидите, витамините и минералите.

След процеса на екстракция, концентрираната течност се отделя от билките и се филтрира. Използваните растителни части се компостират. А концентрираната течност, която остава се нарича тинктура.

Нека припомним какво представляват билковите тинктури

При производството на концентрираните извлеци всъщност има няколко вида разтворители, които могат да извличат полезните вещества (лекарството) от растенията. Например, можем да извлечаме билки, като използвате разтворители като вода, етилов алкохол, глицерин, оцет, масло и мед. Всеки разтворител има своите предимства и недостатъци в производството на лековитите добавки. 

➡ Още по темата може да научите в статиите ни - “Какво са билковите тинктури?” 

Предпоставките за употреба при децата

Ще ви запознаем с няколко съпоставки, за да се разграничи ползата и предпоставките за употреба на билковите тинктури от деца.

Билковите продукти спрямо лекарствените

На първо място най-ярката граница между билковите продукти и лекарствените средства с химически състав. 

Сигурно ви прави впечатление как на почти всеки продукт, който купуваме (особено от аптека) е написано „да се държи далеч от деца“, „ да не се дава на деца на възраст под .... годишна възраст“ и др. Това изискване е въведено, заради състава на медикаментите в тях. Съставките са толкова силни за детските организми, че буквално приемът им може да подейства като отрова.

Билковите продукти спрямо лекарствените

Доза и индивидуален подход

На етикетите на билкови тинктури в България по закон е изписано „Да не се използва от деца под 18 г. възраст“, това не означава, че продуктът е НЕ подходящ за деца, а че дозата, която е изписана като препоръчителна на опаковката не е добре да се приема в такъв вид и количество от деца под 18 годишна възраст. 

Най-добрият вариант е консултация със специалист, който да определи подходящата дневна доза за вашето дете спрямо възраст, килограми, прием на други лекарства и т.н..

За прием на билкови тинктури при деца е нужна консултация със специалист

Билковите и хомеопатичните лекарства

Друга съпоставка може да се направи между билковите и хомеопатичните лекарства.

  • При хомеопатията

При нея има една специфика, че за дадено заболяване или здравословен проблем може да има около 100 продукта, което означава, че ако здравният-специалист, който е препоръчал приема или вие сами решите да го назначите, не е точният и правилен избор. Детето ви може да приема продукт, който изобщо да не му е от никаква полза. 

Хубавото поне е, че вероятността като процент на допустим хомеопатичен продукт да навреди е минимален, но все пак трябва да се внимава с какво се съчетава, защото хомеопатията си противоречи с доста както лекарствени, така и хранителни продукти.

Съпоставки при хомеопатията
  • При билковите хранителни добавки

При билковите продукти няма такава опасност

Вероятно всеки е чувал израза „ако не ти помогне поне няма да ти навреди”, което не е съвсем точно. 

При билките действието е универсално

Тоест, например, ако вземем  Жълтият кантарион, едно от действията на който е при стомашни проблеми, той ще действа в тази насока при всеки организъм, без значение от пол, възраст, телосложение и пр. Докато при един и същ хомеопатичен продукт, действа различно при различните организми.

Тук, има и друга специфика, специално при Жълтият кантарион, например, не е желателен ежедневен, продължителен прием, по-дълъг от 3 месеца. В тази връзка е желателно да се консултирате със специалист за приема и дозировката.

Съпоставки при билковите хранителни добавки

Трябва да бъдем отговорни в избора си на лечение на децата

За щастие наборът билки, които имат специфика като Жълтият кантарион е малък, но все пак като става въпрос за здраве и особено за това на децата ни, трябва да бъдем отговорни в избора си на лечение.

Има и всеизвестни билки, които са незаменими в действието си към детската имунна система, особено през зимните месеци, като пчелен прашец, прополисова (клеева) тинктура, бъзак и др. Тези продукти дори е препоръчително да се приемат от децата всяка година в месеците от Септември, Октомври до месеците Март, Април, за да не боледуват от грип.

Трябва да бъдем отговорни в избора си на лечение на децата

3 причини, затова, че алкохолът е чудесен разтворител за билки

1. Алкохолът извлича повече съединения от билките

Билките и храните съдържат както мастноразтворими, така и водоразтворими съединения, а алкохолът е уникален с това, че може да извлече и двете от тези съединения от билката, като по този начин ни дава много добър краен продукт.

2. Алкохолът е бързодействащ

Той също е един от най-бързите начини за доставяне на билкова храна в тялото. Тинктурите, направени от алкохол, се абсорбират директно в кръвния поток през лигавиците на устата, гърлото и стомашната лигавица. Дори поставянето му под езика ще го вкара бързо в кръвния поток, заобикаляйки напълно храносмилането.

3. Алкохолът удължава срока на годност

Алкохолът също така дава на тинктурите по-дълъг срок на годност в сравнение с други методи за съхранение и помага за запазване на ефикасността на активните съставки за по-дълъг период от време. Обичамв да правим билков чай ​​и го пием често, въпреки че трае само няколко дни. Сравнете това с тинктура на алкохолна основа, която ще продължи две години или повече!

Ежедневни храни, които съдържат алкохол

Знаете ли, че малки количества алкохол могат да се консумират чрез консумацията ни на ежедневни храни?

Сигурно може!

Ферментирали храни, узрели плодове и някои напитки са само няколко от примерите за храни, които съдържат малки количества алкохол. 

Количеството алкохол на доза тинктура е по-малко от това, което се намира в зрелия банан. Не знам за вас, но моето малко момче може да изяде много банани!

Какво казват опитните билкари?

„Използвани по подходящ начин, течните билкови екстракти – тинктури – са сред най-ценните и ефективни ботанически инструменти за лечение на проблеми със здравето на децата. Те са много концентрирани, така че се изискват само малки дози и лесно могат да бъдат разтворени във вода или малко количество сок без практически никакъв вкус за повечето билки, които бихте използвали за деца. Количеството алкохол в доза тинктура е изключително малко; но ако сте загрижени, много билки се предлагат в глицерит. АКО използвате алкохолни тинктури за децата си, разредете тинктурата в 2 супени лъжици вода - алкохолът не трябва да се поставя директно в устата поради рискове от увреждане с течение на времето на деликатната устна лигавица, което сенотнася и за възрастните.”

Какво казват опитните билкари за даване на алкохолни тинктури на деца?

Дозировки на билковите тинктури за деца

Как да разберем, че даваме на детето си правилната доза билкова тинктура или дали изобщо е безопасно приемането на билкови тинктури от децата

Когато се определя дозата на билки, се има предвид 

  • Детето, което ще ги приема 
  • Заболяването 
  • Стадия на заболяването 
  • Тежестта на заболяването 
  • И какви билки ще се препоръчат

По принцип се започва се с малко количество и се наблюдава как реагират, преди да им се даде още.

Консултацията винаги е препоръчителна, защото здравните специалисти имат опит, доказателства и знания за дозировката!

Дозировка на билковите тинктури за деца

Децата предпочитат глицерити и като общо правило вие давате на детето си, което е на шест месеца или по-голямо, една капка билкова тинктура на всеки 1 кг  телесно тегло, ако е необходимо. Не превишавайте повече от пет дози за 24 часа. 

Научете как да определите силата на тинктурите за детски дозировки

Когато се отнася до грижата за децата, важно е да се разбере силата на тинктурата за правилната дозировка.

Но колкото повече книги четете, толкова повече разбирате, че има много стилове на билкарство, а не само един начин. Насърчавам ви да вземете поне 3-4 добри билкови книги – един солиден справочник, един за деца, а другият, който да отговаря на вашата личност. Ще откриете прилики и разлики в начина, по който те подхождат към билкарството и как дозират. С опит ще намерите своята зона на комфорт и в крайна сметка ще развиете собствената си интуиция. Но, най-важното си остава - консултация със здравен специалист.

Билковите тинктури и още толкова много билкови лекарства, са в огромна помощ, за да поддържаме децата си възможно най-здрави по време на настинка и грип. Има различни билкови тинктури за деца, които можете да поръчаме за нашия домашен аптекар.

Как да тестваме билкови тинктури за деца с алергии?

Ако алергиите ни притесняват и искаме да тестваме дадена билка върху детето си, преди да му я дадем вътрешно, можем да втрием няколко капки от тинктурата върху вътрешната част на ръката му за около минута. Ако в рамките на 24 часа видим зачервяване, подпухнали очи, обриви или стягане в гърлото, не трябва да даваме тази билка вътрешно.

Как да тестваме билкови тинктури за деца с алергии

Ако не забележим никаква реакция, можем да дадем на детето си 1/2 от препоръчителната доза вътрешно и да изчакаме, за да видим дали ще се появи някаква алергична реакция. Ако няма, тогава можем да продължим с билковия си протокол.

3 начина за намаляване на количеството алкохол в тинктурите

В този момент вероятно се чувствате добре да давате на детето си тинктури на алкохолна основа, но ако все още се колебаете, няма проблем. Никой не ви принуждава да се справяте добре с това и добрата новина е, че не е нужно да пропускате използването на течни билкови екстракти, само защото искате да стоите далеч от алкохола. Има някои други страхотни възможности давате тези билкови препарати на вашите деца, без алкохол.

1. Изпарете го

Първо, можете да опитате да изпарите малко (около 15%) от алкохола от тинктурата, като поставите препоръчителната доза тинктура в гореща вода или чай и я дадете на детето си, след като се охлади. Горещият чай ще накара част от алкохола да се изпари с парата.

2. Променете приема

След това можете да пропуснете вътрешния прием и да използвате тинктурата външно. Тинктурите на алкохолна основа могат да се втриват върху кожата или в долната част на краката, вместо да се приемат вътрешно. Само не забравяйте, че ще трябва да увеличите количеството, което използвате, когато го прилагате локално, вместо вътрешно.

3. Променете вида на препаратите

И накрая, билковите тинктури могат да се приготвят в други форми с помощта на мед, глицерин или оцет. Те работят малко по-различно в тялото и не извличат хранителните вещества по същия начин, както алкохолът. Те са алтернативен вариант.

Билков мед – билки, потопени в мед.

Билкови глицерити – направени със смес от глицерин и вода.

Билкови оцети – извлечени с оцет, добри за извличане на минерали.

Можете да прочетете повече за тинктури, билкови оцети и глицерит в следващата статия - и ”Какво представляват различните билкови екстракти?

3 начина за намаляване на количеството алкохол в тинктурите
  • безалкохолните алтернативи - глицерити 

Ако все пак, все още не се чувстваме комфортно да даваме на детето си билкови тинктури на базата на алкохол (много родители не харесват дори идеята за това) и сме решили да ги пропуснем изцяло, въпреки факта, че количеството в тях е минимално, може да използваме глицеринови. Те са по-слаби като действие и срок на годност.

Как се правят билкови тинктури без алкохол?

Билковите тинктури без алкохол се приготвят с глицерин (често се наричат ​​​​билкови глицерити).

Глицерити - билковите тинктури без алкохол, а с глицерин

Винаги се консултирайте преди прием за децата

Всеки родител има свободата да вземе решение сам. Въпреки, че сме свободни да избираме, винаги трябва  да се консултираме със здравен специалист преди употреба.

Нашите продукти са без ГМО, органични, от естествените съставки, което ги прави още по-безопасни за децата.

Винаги се консултирайте преди прием за децата

Всеки сам взема решение за своите деца

“ДА”, билковите тинктури не само, че могат да се приемат от деца, но и са препоръчителни, разбира се в правилната доза и след консултация със специалист.

Все повече родители използват билкови лекарства, за да управляват здравословното състояние на децата си, но кои от тях са безопасни и как се използват? Педиатрите трябва да са наясно кои билки и добавки да дават родителите на децата си. 

Тинктурите на алкохолна основа са ефективен и изпитан във времето начин за доставяне на билкови лекарства на деца от всички възрасти.

Дозировката на тинктурата е същата или по-малка от алкохола, който се намира в обичайните храни, и малка част от това, което се счита за вреден максимум.

Много известни билкари и лекари нямат проблем да дават на малките си пациенти лечебните билкови извлеци.

В крайна сметка, решението зависи от вас за това да правите това, което смятате, че е най-добро за вашето семейство. „Правилният“ избор ще зависи от различни фактори и каквото и да решите, че е правилният избор за вашите деца, е добре. 

Всички искаме да направим най-доброто за нашето дете

Надяваме се, че информацията ви е била полезна и сме ви помогнали да вземете по-добро решение... или поне по-лесно. Всички искаме да спим добре през нощта, знаейки, че сме направили най-доброто за нашето дете, нали?

* Тази публикация е само за образователни цели. Не замества медицинска помощ. Винаги е препоръчителна консултация със здравен специалист (медицинско лице). 

Ако детето ви е много болно или не се подобрява, моля, потърсете медицинска помощ. Вие познавате детето си най-добре и интуицията на родителите често е най-добра, за да разбере кога нещо не е наред. Слушайте този глас и посетете лекар, когато е подходящо.