Какво представляват различните билкови екстракти?

Концентрираните билкови тинктури

Билковите тинктури са концентрирани билкови екстракти, получени чрез накисване на пресни или сушени - кора, плодове, листа, цветя или корени от едно или повече растения в течна комбинация от етилов алкохол и вода. 

Билковите тинктури са концентрирани екстракти

Полученият течен извлек се нарича разтворител. Етиловият алкохол извлича или освобождава активните и терапевтични свойства на растенията, алкалоидите, витамините и минералите.

След процеса на екстракция, концентрираната течност се отделя от билките и се филтрира. Използваните растителни части се компостират. А концентрираната течност, която остава се нарича тинктура.

Видове разтворители на билкови извлеци 

При производството на билкови извлеци - тинктури всъщност има няколко вида разтворители, които могат да извличат полезните вещества (лекарството) от растенията. 

Например, можете да извлечете билки, като използвате разтворители като вода и етилов алкохол, глицерин, оцет, масло или мед. 

Всеки разтворител има своите предимства и недостатъци в производството на дадена лекарствена хранителна добавка. 

Видове разтворители на билкови извлеци

Билкови екстракти на алкохолна основа 

Технически погледнато, тинктурите са течни билкови екстракти, направени с алкохол, докато терминът „тинктура“ понякога се прилага към други течни билкови екстракти, направени без алкохол. 

Алкохолни билкови екстракти - водно-етилови извлеци

Алкохолът, използван в извлеците, е същият етанол, получен чрез ферментация, който намирате в бирата и виното, например. 

Той действа като отличен разтворител за много фитохимикали, особено тези с ограничена разтворимост във вода. 

Освен това е отличен консервант, така че тинктурите могат да се съхраняват няколко години. 

Подобно на други екстракти, тинктурите избягват необходимостта от смилането на цели билки в червата ни и се усвояват лесно, което им дава предимство пред приема на хапчета или капсули.

Етанол - отличен разтворител и отличен консервант
  • Преди да продължим искаме да отбележим нещо много важно:

За тинктурите се използва етилов алкохол, който е високоустойчив и се предлага в търговската мрежа. Той е много безопасен за консумация. 

Количеството алкохол, като съдържание е толкова минимално, че количеството на консумирания алкохол е незначително.

Важен факт: количеството алкохол в тинктурите е незначително малко

Глицеринови билкови екстракти

Глицеринът е бистра, безцветна течност без мирис с невероятно сладък вкус, имаща консистенция на гъст сироп. Глицеринът също е отличен разтворител за извличане на съставки от растения. Но въпреки това, той не е толкова мощен екстрактор, колкото алкохолът. 

Глицеринови билкови екстракти

Глицеринът се използва най-добре за цветя, листа и ароматни билки, докато алкохолът е по-добър за извличане на свойства от твърдите части на растенията като корени, кора и сушени плодове и по-концентриран.

Глицеринът не е толкова мощен и траен екстрактор, колкото алкохолът

Глицериновите екстракти са известни като „глицерити“ и са отличен избор за прилагане на билкова подкрепа на хора, които са чувствителни към алкохол. Глицеринът има антиферментативни свойства, които са ефективни за консервиране, но има срок на годност 14-24 месеца, в сравнение с алкохолен екстракт със срок на годност 5+ години.

Много хора избират да не консумират алкохол по религиозни причини, алергии или заболявания като алкохолизъм, което прави глицерина най-добрият вариант за тях.

Билкови екстракти от оцет

Оцетът действа малко по-различно от алкохола или водата като екстракционен разтворител

Разликите са важни главно за много технически билкари, които обичат да сравняват различните екстракционни течности. Въпреки това, ако планирате да избягвате употребата на алкохол изцяло и искате да използвате оцет като единствен разтворител, разликите между двете трябва да се вземат предвид.

Оцетът е по-скоро храна или подхранващ тоник. Той по същество е оцетна киселина + вода и има уникални екстракционни свойства, които са различни от алкохола и глицерина. Оцетът е страхотен за извличане на витамините и минералите на растенията. Въпреки това, той не е толкова ефективен при извличане на другите части от химическия състав на растението. 

Билкови екстракти от оцет

Срокът на годност на екстракта от оцет също е много по-кратък. Това е около шест месеца. Оцетът е подходящ вариант, ако искате да направите подхранващ или храносмилателен тоник или искате добра алтернатива на алкохола, защото не е наличен или не е желан.

Тинктура на алкохолна основа срещу глицеринова основа

Всеки от билковите препарати има своите положителни и отрицателни страни. Алкохолният извлек има ясно предимство пред глицериновия в няколко области. 

Предимства на тинктурите на алкохолна основа

  • Алкохолът е по-стабилен екстрактор 

И е по-добър в извличането на лечебните свойства от твърдите части на растението. 

  • Ефективността на алкохолната тинктура е по-мощна и по-концентрирана

Това означава, че можем да използваме по-малко количество тинктура, за да получим същите резултати отколкото ако приемаме глицеринова. 

  • Алкохолната тинктура има по-добри консервиращи свойства

Срокът на годност на алкохолна спрямо глицеринова е почти пет пъти по-дълъг. 

  • Алкохолът е по-достъпен от глицерина 

Мога да се снабдим или да си купим галон етилов алкохол по всяко време и много достъпно, или да си го поръчаме онлайн. 

  • Алкохолните тинктури се абсорбират в  организма по-бързо

Давайки по-бързи и по-надеждни резултати.

Предимства на тинктурите на алкохолна основа

Предимства на глицериновите екстракти

  • Глицериновите екстракти са малко по-вкусни

Те могат да се похвалят по-добър вкус от алкохолните, което ги прави по-приятни за приемане от някой хора и даване на деца. Глицеринът се отличава с извличането на вкусове на ароматни части на билката, правейки ги приятни на вкус като цяло. 

  • Глицериновите екстракти са подходящи за хора, които не искат или не могат да приемат алкохол

Глицеринът е по-добър за хората, които избягват алкохола поради алкохолизъм, религиозни съображения или други зависимости. 

Предимства на глицериновите екстракти

Кой вид тинктура има най-дълъг срок на годност?

Когато сравняваме тинктурите с основа етилов алкохол с тази с глицеринова, виждаме, че алкохолът е много по-силен разтворител и може да поддържа много по-дълъг срок на годност от глицериновия екстракт. Глицеринът е по-сладък и е по-вероятно да стимулира растежа на мухъл и бактерии и да гранясва по-бързо.

Тинктурите на алкохолна основа имат най-дълъг срок на годност

Глицеритите трябва да се консумират в рамките до две години след производство за най-добри резултати. Докато алкохолните тинктури могат лесно да издържат пет години или повече, когато се съхраняват правилно.

Дозировка на билкова тинктура

Тинктурите са най-мощната и концентрирана форма за прием на билки, в сравнение с чайове, запарки и отвари!

Няма универсален отговор, когато става въпрос за количеството им прием. Това е изкуството на билкарството. 

Всичко е според индивидуалния случай на човек, както и конкретна билка, която ще бъде приемана.

Затова не забравяйте… винаги е препоръчителна консултация със здравен специалист, преди прием на билкови екстракти!

Няма общо правило за дозировка на билкова тинктура

По принцип обикновено се изписват нежни, безопасни, подхранващи и тонизиращи билки, по-рядко - по-силни, по-токсични лечебни билки, които изискват повишено внимание. 

Всички наши билкови тинктури са направени с безопасни, нежни и ефективни билки за хората.

Както доказва това, почти няма общо правило за дозиране на тинктура, което да се спазва. Няма нужда да приемаме твърде много билки или в огромно количество, всичко е индивидуално и зависи според различния организъм, за да се усетят ползите. 

Все пак като общо за повечето тинктури е да се приемат 20 - 30 капки - 2 или 3 пъти на ден, растворени в чаша вода.

За повечето тинктури - 20 - 30 капки - 2 - 3 пъти на ден в чаша вода

Друго важно нещо е произхода на тинктурата - ако вие сте я направили - да бъде както трябва, ако сте я купили - да е от сигурен и проверен производител.

Най-чистите и концентрирани билкови екстракти

Билковите тинктури се усвояват най-бързо.

Но какво да кажем за ефективността? Нашите тела усвояват около 98% от билковите екстракти и само около 50% от капсулите и таблетките. Тинктурите са много по-мощни поради голямата концентрация на билки в по-малка доза! Те са по-лесни за смилане и се усвояват по-бързо, тъй като тялото не трябва да разгражда целулозното растение, за да абсорбира лечебните свойства на билките, което също често води до много по-малко стомашно-чревни странични ефекти!

Тинктурите - голяма концентрация на билки в малка доза

Поради ясните предимства на билковите извлеци на алкохолна основа - от Билкови Тинктури БГ, произвеждаме специално подбрани билкови тинктури от една билка или селекция от билки за различни неразположения на огранизма. Още полезна информация, може да намерите в статията ни - Какво са билковите тинктури?

На страницата ни с продукти или страница с категории билкови тинктури може да намерите и поръчате тинктури, според конкретния ви случай. 

Възползвайте се от силата на природата, превърната в сила за тялото заедно с нас!