Често задавани въпроси за билковите тинктури

Най-често задаваните въпроси за билковите тинктури

Има много от вас, които не са запознати с лечебните свойства на билките, как действат на организма, колко време трябва да се приемат, за да имат ефект и още много други въпроси, които може би си задавате. 

От Билкови Тинктури БГ, се опитахме да съберем отговорите на повечето от тях в настоящата статия. 

Останете с нас, за да си отговорите на най-често задаваните си въпроси и да научете повече за света на билките и лечебното действие на билковите тинктури.

Като начало, ако изобщо не сте запознати какво са билковите екстракти, може да прочетете с следващите две статии:

КАКВО СА БИЛКОВИТЕ ТИНКТУРИ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ РАЗЛИЧНИТЕ БИЛКОВИ ЕКСТРАКТИ?

Най-често задаваните въпроси за билковите тинктури

Ето ще няколко въпроса, които вълнуват хората и често задават въпроси относно билковите извлеци:

Колко време трябва да се пият билковите тинктури, за да има резултат?

Ефектът на тинктурата е различен, според отговора на всеки организъм. Препоръчително е да се приемат поне месец. Но най-често може да усетите ефект на втората седмица. Това е така, защото активните вещества от билките действат след натрупване в организма.

Според желата цел или по предписание на здравен специалист, могат да се приемат за различен период от време и количество. 

Колко време трябва да се пие, за да има резултат?

Колко дълго издържат билковите тинктури?

Ето ще няколко въпроса, които вълнуват хората и често задават въпроси относно билковите извлеци:

  • Колко дълго се съхраняват билковите тинктури?
  • Развалят ли се билковите тинктури?
  • Билковите тинктури имат ли срок на годност?
  • Трябва ли билковите тинктури да се съхраняват в хладилник?

Краткият отговор е, че билковите тинктури имат срок на годност от няколко години, стига да са направени и съхранявани правилно! 

Не е необходимо да се охлаждат. 

Да, билковите тинктури могат да се развалят и имат нужда от срок на годност.

Колко дълго издържат билковите тинктури

Индустриалният стандарт е да се постави срок на годност на всяка билкова добавка, която се консумира. 

Индустриалният стандарт за алкохолна тинктура е две години. 

Тинктурите са ценени заради дългия си срок на годност. Неофициално могат да издържат и по-дълго, стига да са били правилно съхранявани.

Безопасно ли е съдържанието на алкохол в тинктурите?

Безопасно ли е съдържанието на алкохол в тинктурите?

Много често задавани други въпроси са като например Могат ли да се приемат билковите тинктури от деца и “Може ли човек да се напие с тинктура?”

Едно от предимствата на тинктурите на алкохолна основа е, че тялото може да абсорбира алкохола бързо и не е необходимо да влиза в червата ни, за да бъде усвоен, както правят хапчетата и капсулите. 

Тинктурите на алкохолна основа са невероятно бързодействащи, защото алкохолът може да навлезе в кръвта ни много бързо; това ги прави толкова ефективни билкови лекарства. 

Важното в случая обаче е, че ние приемаме толкова малко количество алкохол в тинктура, че няма как да се напием или да ни навреди! 

Безопасно ли е съдържанието на алкохол в тинктурите?

Съдържанието на алкохол в тинктурите

Количеството алкохол в билков извлек и толкова минимално, че се сравнява с това в екстракт от ванилия. Дори зрелият банан съдържа повече алкохол, отколкото билковата тинктура. Малкият процент алкохол също помага за запазване на екстракта и предотвратява разграждането и загубата на билкови свойства и растежа на бактерии. 

Съдържанието на алкохол в тинктурите

И ако нямате религиозни или други съображения, или алергии - приемът на тинктура на алкохолна основа е най-добрият вариант за прием - защото е най-концентриран и  ефективен за организма.

Безопасни ли са тинктурите при бременност и кърмене?

Жените често питат дали може да се приемат билкови тинктури по време на кърмене?

И “да” и “не”. 

Не е желателно като цяло, защото всичко, което се приема, се пренася в кърмата, а макар и да са билки, като комплекс не са насочени към бебета. Но разбира се ако сте се консултирали със здравен специалист, той може да ви насочи какви и в какво количество може да приемате билкови извлеци.

Безопасни ли са тинктурите при бременност и кърмене

По-значимото притеснение за бременни и кърмещи майки, не е съдържанието на алкохол, а билките. По-добрият въпрос е безопасна ли е дадена билка при бременност и кърмене?

  • Бременност

Много малко билки са доказано напълно безопасни за бебета в утробата. Знаем, че билките имат мощни действия и могат да преминат през плацентата до бебето, да повлияят на хормоналния баланс или да стимулират ранното раждане. Най-добре е да не приемате много билки по време на бременност, освен хранителни билки за поддържане на здравословна бременност, като коприва и малина, освен ако не са абсолютно необходими и употребата им помага да се избегне използването на по-агресивно лечение. Винаги е разумно да говорите с вашата акушерка, лекар или друг доставчик на здравни услуги, ако искате да използвате билки по време на бременност.

  • Кърменене

Всички билки, които кърмещата майка приема, могат да преминат през майчиното й мляко до бебето. Бебетата са много по-чувствителни към билките от възрастните. Избягвайте употребата на силно почистващи или антипаразитни билки по време на кърмене. Кърмачетата метаболизират билките по различен начин от възрастните, като билките често имат по-силно действие или различно действие върху бебета и малки деца, отколкото върху възрастните.

Как правилно да съхраняваме билковите тинктури?

Независимо от какво е направена или каква е билковата тинктура, просто трябва да я съхраняваме в тъмна бутилка

Дори  не е нужно да я съхранявате в хладилник. Просто запечатайте плътно капачката и я поставете в суха среда с контролирана температура (като вашия килер или кухненски шкаф например) - тинктурите губят ефикасност, когато са изложени на светлина, топлина, влага и драматични температурни колебания.

Не трябва да съхраняваме тинктури на пряка слънчева светлина до прозореца или в колата си през горещото лято или студената зима.

Правилното съхранение на тинктура е в тъмна бутилка

Времето влияе ли върху действието/силата) на билковите тинктури?

Времето влияе на всички билкови препарати по отношение на ефикасността и ефективността. Колкото повече време минава, толкова по-малко мощен става даден препарат. Веднага след като растението бъде събрано, неговите лечебни свойства започват да избледняват. 

Разтворителите (вода, етилов алкохол, глицерин и др.) могат да помогнат за извличане и запазване на свойствата на растението за известно време, но ефективността естествено намалява с времето.

Времето влияе върху действието -  силата на билковите тинктури

Нормално ли е да плуват билкови частици в шишенцето? 

Напълно нормално е билкови тинктури, които са били съхранявани дълго време или са били филтрирани точно преди да бъдат бутилирани, да имат билкови частици, които да плуват в течността.

Нормално ли е да плуват билкови частици в шишенцето?

Мощните растителни екстракти съдържат и смоли в тях, затова работят толкова добре. С течение на времето те се насъбират върху капкомера или шишето. Обичайно е да видите пръстен от смола около капкомера или гърлото на шишенцето. Ако забележите това, не се притеснявайте. Просто ги избършете и разклатете добре тинктурата си, преди да я приемете.

От къде може да си купим билковите тинктури?

Може да си ги закупите от много физически локации, наши партньори или дистрибутори, но най-сигурният и достоверен начин е да си ги поръчате онлайн от нашия сайт, за бърза и сигурна доставка. Може да разгледате и поръчате от нашата страница с продукти - билкови тинктури

 От къде може да си купим билковите тинктури?

Може ли да се приемат билковите тинктури с антидепресанти?

Нашите билкови тинктури не противодействат с нито един вид лекарствени средства. Могат да бъдат помощно средство към лечение, назначено от вашия лекар. Евентуални странични ефекти биха настъпили ако конкретният приемащ ги човек има алергия или непоносимост към активните вещества. 

Препоръчителна е консултация със специалист или здравен консултант, винаги преди прием, както и да не се превишават препоръчителния прием.

Може ли да се приемат билковите тинктури с антидепресанти?

Как можем да премахнем алкохола от билкова тинктура?

Ако се окажем в ситуация, в която имаме билкова тинктура със спирт (етилов алкохол) и искаме да се възползваме от лечебните свойства на билките, но искаме да премахнем съдържащия се алкохол, поради причини като алергия, алкохолна зависимост или религиозна, въпреки че количеството алкохол е толкова минимално, е възможно. Не трябва да се притесняваме. 

Можем да премахнем алкохола от билкова тинктура

Премахването на алкохола от тинктурата е лесно. Всичко, което трябва да направим, е да вземем чаша вряла вода или чай и да сипем подходящата доза върху повърхността й. Оставяме я непокрита, за да може топлината да изпари алкохола от водата. Ако покрием чая, алкохолът няма да се изпари. Изчакваме поне 5 минути, докато алкохолът се разсее. И сме готови.

Как е правилно да се прави и използва 

Разтворител като етиловия алкохол е отличен консервант. Правилно приготвената алкохолна тинктура няма да образува плесени или да развие бактерии като глицеринова тинктура или други билкови препарати като сиропи, оцет, инфузии, отвари и чайове. 

Правилно приготвената тинктура няма да се развали бързо

Полезните свойства се извлекат по формата на тинктура, както вече ви обяснихме. Най-лошото, което може да се случи като вариант с остарялата ви тинктура, е, че тя просто няма да бъде толкова мощна, колкото е била, както когато е била направена за първи път.

Начинът, по който използвате тинктурата, също може да повлияе на това колко добре се запазва тя. Например, пускането на капки тинктура директно в устата ви е по-малко санитарно, отколкото добавянето на капки от тинктура в малко количество вода.

Как да разберем дали тинктурата се е развалила?

Доверете се на сетивата, за да разберете кога тинктурата се е развалила.

Препоръките за срока на годност на тинктурите, зависи от това как са направени, съхранявани и използвани, както ако сте си ги направили сами или сте си ги купили от фирма производител.

Нека петте ви сетива ви помогнат да ви напътстват и да ви кажат дали тинктурата ви се е развалила или не. Помислете как е изглеждала, помиришете, вкусете вашата тинктура и сравнете с това, когато за първи път сте я опитали. 

Мирише ли извлекът на билката или само на алкохол? Има ли прекалено много плаващи частици в течността? Цветът  променил ли се е драстично? Изглежда ли мухлясала? Не забравяйте, доверете се на вътрешността си и не бъркайте билковите смоли с мухъл.

Доверете се на сетивата, за да разберете кога тинктурата се е развалила

Каква е дозировката на билкова тинктура

Най-важният факт: 

Тинктурите са по-мощни и по-концентрирани от чайове, запарки и отвари. 

Това означава, че дозата може да бъде много по-малка от тази на тях. Няма универсален отговор, когато става въпрос за билкова дозировка. Това е изкуството на билкарството. 

Но все пак като общ препоръчителен прием, когато обмисляте правилната дозировка на леки тонизиращи билки като глог, коприва и глухарче, можете да приемате по 20 - 30 капки, смесени в чаша вода 2-3 пъти на ден

Въпреки това, когато работите с по-силни билки като ехинацея или зим зелен, 10 капки три пъти на ден са достатъчни. Има и други билки, рядко препоръчвани, които пек са толкова силни, че една капка може да бъде е достатъчна.

Затова не забравяйте - винаги е препоръчителна консултация със здравен специалист, преди прием на билкови екстракти!

Няма общо правило за дозиране на билкова тинктура

По принцип обикновено се изписват нежни, безопасни, подхранващи и тонизиращи билки, по-рядко - по-силни, по-токсични лечебни билки, които изискват повишено внимание. 

Всички наши билкови тинктури са направени с безопасни, нежни и ефективни билки за хората.

Не забравяйте, че дозата може да бъде специфична за билките за всеки човек

Като цяло, за възрастен, който тежи около 70 килограма, те могат да приемат препоръчителна доза, която е 35-40 капки 2 - 5 пъти на ден в зависимост от конкретния случай. 

Най-общо казано, екстрактите от билки не се приемат повече от пет пъти на ден, освен ако не се лекуват активно остри заболявания като настинка или грип.

Ако тежите по-малко от 70 килограма и чувствате, че тялото ви е чувствително към прием на лекарства или хранителни добавки. намалете дозата до 1/2, приблизително 20 капки 2-5 пъти на ден.

За дозировката и безопасността на билкови тинктури при децата, може да научите в следващата статия “Подходящи ли са билковите тинктури за деца?”

Има ли странични ефекти от пиенето на билкови тинктури?

Странични ефекти като цяло няма, освен в конкретни индивидуални случаи. Преди да си направи и използва билкова тинктура, човек трябва да помисли за някои нещ.

· Дали има алергии към дадена билка или билки 

· Дали приема някакъв вид лекарствени препарати, които да имат възможни взаимодействия с даден извлек

Съществуват рискове, свързани с токсичност и реакции с други лекарства.

· безопасна ли е използваната билка в извлека, тъй като някои може да са токсични

Ето защо, преди да се опитате да си направи билкова тинктура у дома, непременно трябва да обърнете внимание на факта, че някои растения имат токсични части. Затова е препоръчително да си ги набавите от одобрен и проверен източник, преди да се опитате да си направите тинктури в домашни условия.

Някои части от растенията могат да бъдат наистина много вредни. Освен това някои растения могат да бъдат замърсени като пестициди и тежки метали.

Как да изберем доверен производител на билковите тинктури?

Винаги следете за доверен, сертифициран източник - производител на билкови хранителни добавки. И винаги продуктите трябва да бъдат етикирани с подробна информация относно - име; състав;срок на годност; вид използван разтворител; партиден номер; препоръчителен дневен прием; начин на съхранение; както и други специални инструкции.

Билкови тинктури БГ - сме сертифицитан български производител на билкови хранителни добавки - билкови тинктури.

Нашата мисия е да се грижим и поддържаме здравето във всеки един дом с помощта изцяло на натурални, билкови продукти, така както се е правило още от древни времена. 

Предлагаме билкови тинктури с изцяло натурален състав - не съдържат химични добавки като стабилизатори, ароматизатори и оцветители. Всяка тинктура представлява специално подбрана комбинация от билки, която влияе положително върху състоянието и функциите на органите и системите в човешкото тяло, за които е препоръчана.

Билките, приемани под формата на билков извлек - билкова тинктура са най-концентрирани и най-бързо ще усетите резултата от тях.

СНИМКА: 

Как да взема тинктура?

Билковите тинктури се приемат най-добре разредени в чаша вода, но може и в чай или сок. Просто добавете предписаното количество тинктура в малко количество чаша с течност. Не е препоръчително директен прием в устата, защото неразреденият екстракт има леко силен вкус и може да подразни чувствителните тъкани в устата.

Как да взема тинктура?

Силата на билките е необятна!

Билките са най-ефикасният и безвреден начин за лекуване от стотици години насам. Под формата на билкови екстракти (чисти билкови извлеци) те действат най-бързо на организма. Затова от Билкови тинктури бг сме събрали лечебните им сили в шишенца билкови тинктури, деликатно подбрани, тествани и стриктно приготвени. 

Силата на билките е необятна, възползвайте се от тяхната лечебна мощ и бъдете здрави.

Възползвайте се от силата на билките, защото тя е необятна!

Благодарим ви, че се обучавате и лекувате с нас! Имаме още много видеоклипове и публикации за билките и лечебните им свойства, които можете да разгледате в нашия блог - блог на Билкови Тинктури БГ.

Знаете ли, че можете да гледате нашите видеоклипове - и в профила нa билкови тинктури бг във фейсбук или канала на билкови тинктури бг в youtube?

Очакваме ви в следващите статии, в които заедно да се гмурнем в силата на природата чрез чистите билкови екстракти и да бъдем здрави и красиви.

Ако имате допълнителни въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас. Оставаме на разположение. :) 

 * Тази публикация е само за образователни цели. Не замества медицинска помощ. винаги е препоръчителна консултация със здравен специалист (медицинско лице)