Билкови лечения при разширени вени

Съдовото заболяване - разширени вени

Разширените вени се класифицират като съдово заболяване, което засяга около една трета от днешното население. Те са по-чести при жените, отколкото при мъжете. Някои хора нямат нищо против да имат такива вени, но най-вероятно им е неудобно да се показват пред другите, когато носят шорти, поли или рокли.

Има някои лечения, които работят, докато други не изглеждат толкова успешни. В тази статия разглеждаме съвременните билкови лечения при разширени вени.

Разширените вени са съдово заболяване

Какво представляват разширените вени?

Разширените вени се класифицират като вени, които са уголемени или изпъкнали. Най-често се появяват в областта на краката, стъпалата и долните части на тялото ни, но могат да се появят и на други места, включително ръцете, горната част на тялото и средната част.

Те могат да започнат като всеки тип повърхностна вена, така че практически всеки е изложен на риск от евентуално развитие на това състояние, ако не се вземат превантивни мерки. По-конкретно, кръвта трябва да циркулира в цялото ни тяло, а артериите и вените помагат в този процес. Артериите са отговорни за пренасянето на кръвта от сърцето ни към други жизненоважни области на тялото, а вените са отговорни за транспортирането на тази кръв обратно към сърцето ни.

Като се има предвид това, вените в краката и долната област на тялото ни трябва да функционират по-усилено, тъй като те трябва да работят срещу гравитацията, за да пренесат кръвта обратно до сърцето. За да направят това, нашите вени имат клапи, които могат да се отварят и след това да избутват кръвта нагоре. Но когато тези клапи отслабнат или се повредят, те не работят правилно и кръвта пада обратно надолу със силата на гравитацията.

В резултат на това вените ни се пълнят с излишна кръв, която се събира вътре, което ги прави да изглеждат по-голями и причинява образуването на така наречените варикозни вени. 

Разширените вени обикновено се появяват в краката и стъпала, тъй като стоенето и ходенето увеличават натиска върху тези вени. Те изглеждат като изпъкнали, синкави нишки под повърхността на кожата ни. 

Разширените вени са много подобни на паякообразните вени, тъй като те се образуват първоначално по този начин, но паякообразните са по-малки и по-близо до повърхността на кожата ни.  Има дори някои вени по вътрешната част на краката ни, които също могат да станат разширени, което причинява подуване и болка. Това са по-опасните разширени вени, защото могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци.

Много хора имат разширени вени, уголемени, изпъкнали вени, които не движат кръвта толкова ефективно, колкото би трябвало. За повечето хора това е козметичен проблем, но за други, това състояние може да причини болка. В някои случаи могат да възникнат сериозни усложнения, като флебит (възпаление на вените), кожни язви и кръвни съсиреци.

Може да се погрижим за разширените вени у дома, с натурални методи и алтернативни терапии или здравен специалист може да препоръча лечение.

Какво представляват разширените вени?

Симптоми на разширени вени

  • Тъмно лилави или сини вени

Забележими тъмносини кръвоносни съдове, особено в краката и стъпалата (не "паякообразни" изглеждащи вени, които са по-малки)

  • Обезцветяване на кожата
  • Сърбеж около вените
  • Нарушения на кожата
  • Уголемени или изпъкнали вени на повърхността на кожата 
  • Засилена болка и чувствителонст, след като сме стояли прави твърде дълго
  • Усещане за тежест в краката
  • Подуване около променените на цвят вени
  • Усещане за парене или мускулни крампи в долната част на краката
  • Кожни язви близо до глезена, които са сериозни и изискват незабавна медицинска помощ
Симптоми на разширени вени

Болезнени ли са разширените вени?

Повечето хора, които имат разширени вени, просто се притесняват от тях само поради външния си вид или други козметични причини. Но други се притесняват от тях поради физическата болка, която изпитват. 

Някои разширени вени могат да бъдат болезнени и да причинят много дискомфорт в зависимост от местоположението си и тежестта на състоянието.

Те не само могат да бъдат болезнени или да ни карат да се чувстваме некомфортно, но също могат и да се влошат до по-тежко състояние, ако не се направи нищо за тях. Въпреки че това е рядко, все пак може да се случи в бъдеще.

По-конкретно, разширените вени имат способността да се превръщат в язви. Появяват се най-вече близо до глезените ни или в кожата ни, която е близо до такава вена. Те също започват като обезцветени петна, така че трябва да внимаваме за това състояние, когато се появи. 

В допълнение, разширените вени също могат да създадат кръвни съсиреци в тялото. Всяка част от тялото ни, която има болезнено подуване или парене, може да е резултат от образуване на кръвен съсирек, тъй като тези фактори показват съсирване на кръвта.

И не на последно място, ако не се лекуват, разширените вени също могат да причинят кървене. Това се случва например, когато те са разположени изключително близо до повърхността на кожата ни и се спукат

Като цяло, всяко от тези състояния може да е резултат от разширени вени и всички те изискват медицинска помощ, ако бъдат забелязани.

Вредни ли са разширените вени?

Причини за разширени вени

Разширените вени се появяват в резултат на това, че вените ни изпитват твърде голям натиск и се появяват най-вече, когато самите те са или повредени или слаби и техните клапи, които спират обратния поток на кръвта, вече не работят. 

Може да сме изложени на риск от от такова състояние в зависимост от различни фактори, включително възрастта, пола и генетичната предразположеност в семейната ни история. Също така ако сме с наднормено тегло, бременна или стоим седнали или изправени за дълги периоди от време през целия ден.

Рискът от разширени вени се увеличава с възрастта, тъй като вените ни отслабват с напредване ѝ. Като цяло те се появяват в резултат на това, че са били подложени на твърде силен натиск за твърде дълго време.

  • Първичните разширени вени се появяват, когато стените на вените ни станат слаби. Много хора ги получават с възрастта, както и много бременни жени.
  • Вторичните разширени вени най-често се причиняват от проблеми с вени, които се намират дълбоко сред мускулите и пренасят около 90% от кръвта обратно към сърцето ни. Тези проблеми включват кръвни съсиреци и могат да бъдат сериозни.
Причини за разширени вени

Кой е най-застрашен от поява на разширени вени?

Изложени сме на риск, ако имаме следните състояния или характеристики:

  • Семейна история. Ако други членове на нашето семейство имат разширение вени, нашият риск е по-голям.
  • Женски пол. 3 пъти по-често се появяват при жените.
  • Възраст. Вените се влошават с напредване на възрастта.
  • Хормонални промени, свързани с бременност, предменструален период и менопауза
  • Стоене за дълги периоди
  • Да имаме наднормено тегло
  • Някои заболявания
  • Ненормален кръвен поток между артериите и вените
Кой е най-застрашен от поява на разширени вени?

Какво да очакваме в лекарския кабинет?

Ако имаме болка, парене или внезапно подуване, свързано с разширени вени, трябва незабавно да посетим здравен специалист. 

Той ще направи физически преглед на краката ни, докато стоим. Може също така да направи тестове, за да види колко добре функционират вените ни и да разграничи първичните и вторичните разширени вени. Здравният консултант може също да направи ултразвуков тест, за да провери за кръвни съсиреци.

Какво да очакваме в лекарския кабинет?

Превенция при разширени вени

В много случаи можем сами да се погрижим за леката, умерена болка. Трябва да избягваме дългите периоди на седене или стоене прави, да правим редовни упражнения, защото те помагат на вените да работят по-добре, да отслабнем ако е необходимо, защото това намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци и да повдигаме нависоко често краката си

Превенция при разширени вени

Текущи медицински лечения при разширени вени

Компресионно лечение

Някои компресионни лечения са в състояние ефективно да лекуват разширени вени, тъй като помагат за поддържане на движението на кръвта във вените ни. По-конкретно, носенето на компресионни / еластични чорапи може да помогне за лечение и да предотврати появата на негативни ефекти.

Компресионните чорапи помагат за движението на кръвта през вените, като я изтласкват нагоре към сърцето. Те осигуряват най-голяма компресия около глезените ни и след това прилагат по-малък натиск нагоре по крака ни. Можем да ги носим цял ден и също така се препоръчва да повдигаме краката си в допълнение към носенето на тези чорапи.

Лекарства без рецепта

Някои лекарства без рецепта са в състояние да лекуват подуването, както и болката, която е свързана с разширени вени. По-конкретно, противовъзпалителни лекарства като аспирин или ибупрофен могат да помогнат за облекчаване на болката или подуването, свързани с това състояние.

Хирургични и други процедури:

Лазерно лечение

Някои лазерни лечения се препоръчват, тъй като включват прилагане на светлинна енергия към конкретната вена, която е варикозна. Лазерът изпраща лъч светлината върху вената, който я кара в крайна сметка да изчезне.

Лазерната операция е в състояние да намали размера на вената, защото насърчава кръвта да продължи да циркулира през тялото ни, вместо да застоява в останалата част от тази конкретна вена. 

За да има резултат от това лечение, трябва да се подложим на няколко отделни лазерни процедури, за да видим някакво подобрение.

Склеротерапия 

Този тип лечебна терапия включва разтвор, който се инжектира във вената ни, за да се свият стените ѝ. Този химикал оставя белези (белязва вената) и я затваря, след което прилага компресионна превръзка. Когато това се случи, вената не е в състояние да транспортира напълно кръвта, така че не е в състояние да събира кръв и да стане отново разширена. Това може да стане в кабинета на здравен специалист.

Радиочестотна аблация 

Катетърът се въвежда в разширената вена, за да загрее стената на вената, което води до свиване и затварянето ѝ.

Оголване на вената

Отстраняване на вената чрез серия от малки разрези.

Операция на вените

Обикновено се използва само при тежки случаи, включващи язви на краката.
 

Текущи медицински лечения при разширени вени

Допълнителни и алтернативни терапии:

Цялостен план за лечение на разширени вени може да включва няколко допълнителни и алтернативни терапии. Обикновено тези методи се опитват да спрат развитието или влошаването на разширените вени, а не да изчезнат съществуващите такива

Хранене при разширени вени

Яжте храни, богати на диетични фибри, като пълнозърнести храни. 

Биофлавоноидите, открити в тъмните горски плодове, тъмните листни зеленчуци, чесъна и лука, помагат за поддържането на здрави вени.

Разширените вени могат да бъдат най-естествено лекувани чрез промяна на цялостната ни диета. По-конкретно, може да имаме най-голяма полза от увеличаването на количеството фибри, което приемаме в диетата си, както и от намаляването на количеството натрий, което консумираме в нея.

Можем да променим положително диетата си, като увеличим количеството плодове, тъмни листни зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена в диетата си. Не само това, но може да имаме полза и от увеличаването на количеството вода, което пием, тъй като тя отваря вените ни и позволява на кръвта да тече по-лесно през тях.

Също така се препоръчва да избягваме консумацията на храни, които съдържат хидрогенирани масла, тъй като те дехидратират вените и ги правят по-малки, което ограничава притока на кръв. Трябва също така да ограничим консумацията на захари, въглехидрати, кофеин и алкохол, тъй като те също могат да дехидратират тялото.

Хранене при разширени вени

Добавка за разширени вени

Екстрактът от конски кестен е широко приета добавка за вени на краката, която помага на пациенти с разширени вени на краката.

  • Добавки

Добавките, които могат да помогнат, включват витамин С, витамин Е и цинк.

  • Рутин

Рутинът е биофлавоноид, който може да укрепи стените на вените и да им помогне да работят по-добре. Редица проучвания показват, че флавоноидите, които идват от рутина, облекчават подуването и болката. 

  • Олигомерни проантоциандинови комплекси

Олигомерни проантоциандинови комплекси са биофлавоноиди, открити в гроздови семена и борова кора. Подобни флавоноиди се намират в червената боровинка, глог, черна боровинка и други растения. Няколко проучвания показват, че те могат да намалят варикозните вени и подуването на краката. 

Приемането на екстракт от гроздови семена, заедно с добавка на витамин С, може да повиши кръвното налягане, затова винаги е препоръчителна консултация със здравен консултант. Екстрактът от гроздови семки може да увеличи и риска от кървене, особено ако приемаме и разредители на кръвта като варфарин, клопидогрел или аспирин. Той също може да взаимодейства с редица други лекарства, така че трябва да се посъветваме със специалист преди прием.

Добавка за разширени вени

Билкови лечения за разширени вени 

Освен да променим храните в диетата си, които консумираме, можем също така естествено да лекуваме разширени вени с натурални билки. Приемането на природните лекове е полезно за разширени вени, защото те укрепват, тонизират и възстановяват стените на вените, клапите, както и капилярите, което намалява възможността от развитие на разширени вени.

Не трябва да забравяме да се посъветваме с нашия здравен консултант, за да сме сигурни кои билки и добавки може да са подходящи за нас.

Билкови лечения за разширени вени

Билковите добавки могат да облекчат симптомите. Билките обикновено се предлагат като изсушени екстракти (хапчета, капсули или таблетки), чайове или тинктури (екстракция с алкохол, освен ако не е отбелязано друго). 

Хората с анамнеза за алкохолизъм не трябва да приемат тинктури. Дозата за чайове е 1 препълнена ч.л. на чаша вода, накисната за 10 минути (корените се нуждаят от 20 минути). А билковите извлеци е препоръчително по 20-30 капки, разтворени в чаша вода, 2 или 3 пъти на ден, в повечето случаи.

Конски кестен - едно от най-добрите лечения за разширени вени

Конски кестен (Aesculus hippocastanum) или Див кестен подобрява циркулацията на кръвта.

Класифицира се като цъфтящо растение, което съдържа около 20% Aescin. Есцинът е основният активен елемент от дивия кестен и се твърди, че има клинична активност при хронична венозна недостатъчност, състояние, свързано с разширени вени, тъй като е в състояние да лекува съдовата пропускливост във вените, както и капилярите. Есцинът също е в състояние ефективно да намали степента на хиперпропускливост, която имат вените.

Конският (дивият) кестен е способен да намали количеството възпаление и оток (задържане на течности), които тялото ни изпитва. В допълнение, растението може не само да лекува разширени вени, но е и билка, която може да предотврати появата им в бъдеще, тъй като подобрява венозното налягане на тялото ни и кръвния ни поток.

Конският кестен също съдържа различни антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за тонизиране на вените. Можем да да се възползваме от тези ползи на билката орално или локално. По-конкретно, можете да я приемаме през устата, по 75 милиграма от нея на всеки 12 часа.

  • Πoдoбpявa ĸpъвocнaбдявaнeтo и зaздpaвявa вeнoзнитe cтeни в ĸpaйниците
  • Уĸpeпвa ĸpъвoнocнaтa cиcтeмa (Подпомага движението на кръвта от крайниците към сърцето)
  • Oблeĸчaвa бoлĸaтa пpи paзшиpeни вeни
  • Уĸpeпвa ĸaпиляpнитe cтeни
  • Haмaлявa oбpaзyвaнeтo нa oтoци и cинини
  • Пpeмaxвa чyвcтвoтo зa yмopa и тeжecт в ĸpaйницитe
  • Зaщитaвa ĸpъвoнocнитe cъдoвe oт cвoбoднитe paдиĸaли

Винаги трябва да сме уверени, че използваме надеждна марка хранителна добавка Конски кестен, защото домашните препарати могат да съдържат токсично съединение. Не трябва да приемаме растението, ако имаме чернодробно или бъбречно заболяване или приемаме лекарства за разреждане на кръвта, лекарства за диабет или литий. Както и не трябва да приемаме повече от препоръчителната доза.

Конски кестен - едно от най-добрите лечения за разширени вени

Черна боровинка предотвратява появата на разширени вени

Черната боровинка е антиоксидант за здраве. Тя е растение, което се класифицира като ниско растящ храст, а листата ѝ са отговорни за наличието на много различни антиоксиданти, способни да разширят кръвоносните ни съдове. По този начин повече кръв може да премине през кръвоносните ни съдове, предотвратявайки напълно появата на разширени вени. Специално антиоксидантите - антоцианозиди са в състояние да укрепят и защитят нашите кръвоносни съдове и капиляри.

В допълнение към това боровинката може да намали кръвното ни налягане и дори може да увеличи структурата на колагена, който се намира в стените на вените ни.

За да получим различните ползи от растението боровинка, се препоръчва да консумираме 160 милиграма екстракт от черна боровинка два пъти всеки ден. 

Черна боровинка предотвратява появата на разширени вени

Невен за лечение на разширени вени

Невенът - “оранжевият лекар” е полезна билка за лечение на разширени вени, тъй като може да облекчи много от симптомите, свързани със състоянието. По-конкретно, Невенът може да облекчи сърбящи, сухи и възпалени разширени вени и да намали подуването  и болката, която е свързана с тях.

Нещо повече, Невенът възстановява кожата ни отново в здравословното състояние, в което е била преди появата на разширени вени. Тази билка може да подобри кръвообращението на тялото ни, което може да предотврати развитието на разширени вени като начало.

За да получим всички тези ползи, трябва да прилагаме билковото масло от невен локално два пъти дневно, с движение нагоре, към сърцето или да приемаме билков извлек - билкова тинктура.

  • Облекчава сърбящи, сухи и възпалени разширени вени
  • Намалява подуването, както и болката
  • Възстановява здравословното състояние на кожата ни 
  • Подобрява кръвообращението на тялото ни
Невен за лечение на разширени вени

Билкова тинктура от Невен за лечение на разширени вени

Най-лесно за прием и най-бърз ефект върху тялото ни, лечебното оранжево растение, има под формата на билкова тинктура Календула.

Концентрираният извлек от цветето, което е наричано “оранжевият лекар” има мощно комплексно действие върху целия организъм.

Тинктурата благоприятства при:

  • Стомашно-чревни разстройства
  • Хроничен запек
  • Камъни в бъбреците и пикочните пътища
  • Заболявания на черния дроб
  • Нарушено храносмилане
  • Състояния водещи до отделяне на кръв в урината

Билкова тинктура от Невен и Черна боровинка при разширени вени

  • Билков извлек Рутин - от Невен цвят и Черна боровинка

Най-мощен ефект срещу симптомите свързани с венозна недостатъчност има билкова тинктура от Невен и Черна боровинка при разширени вени - Рутин. Тя е повлиява благоприятно проблеми с кръвоносната система.

Тя е изключително полезно помощно средство при: 

  • Разширени вени
  • Използва се за разреждане на кръвта
  • Повишава тонуса на вените
  • Облекчава проявите на отоци или умора в краката
  • Подобрява устойчивостта на малките кръвоносни съдове
  • Тромбоза
  • Хемороиди
  • Менструални спазми
  • Подпомага храносмилателните процеси
  • Повлиява благоприятно кръвоносната система
Билкова тинктура от Невен и Черна боровинка при разширени вени

Екстракт от гроздови семена при венозни дефицити

Екстрактът от гроздови семена е хранителна добавка, която най-често се използва от хора, които имат венозни дефицити. Екстрактът се извлича от семената на гроздето и е в състояние да насърчи процеса на зарастване на рани, когато се консумира. Не само това, но той  също е в състояние да намали възпалението в областите, където се намират разширени вени.

Екстрактът от гроздови семена съдържа антиоксидантно съединение, известно като олигомерен проантоцианидин, което е в състояние да намали подуването от оток. В допълнение към това, този билковият екстракт може също да намали систолното кръвно налягане, както и сърдечната честота, когато се консумира или прилага локално.

  • Насърчава процеса на зарастване на рани
  • Намалява възпалението и подуването в областите, където се намират разширени вени
  • Намалява систолното кръвно налягане и сърдечната честота
Екстракт от гроздови семена при венозни дефицити

Борова кора - естествен лек за разширени вени 

Боровата кора е в състояние да действа като естествен лек, тъй като съдържа голямо количество фенолни киселини, флавоноиди и дори проантоцианидини. Всички тези елементи допринасят за способността на растението да намалява количеството възпаление, което може да имаме от разширени вени. Някои компоненти в Боровата кора са в състояние да подобрят кръвообращението на тялото ни, което насърчава кръвта да тече лесно през вените.

Освен това боровата кора може да възстанови еластичността на вените ни и дори укрепва стените им. Това е полезно за хора, които имат разширени вени, защото може да намали крампите и болката, които може да изпитаме в резултат от тях. 

  • Намалява възпалението
  • Подобря кръвообращението
  • Възстановява еластичността на вените и укрепва стените им
  • Намалява крампите и болката
Борова кора - естествен лек за разширени вени

Готу кола - полезна билка при разширени вени

Готу Кола (Gotu Kola) е в състояние да лекува различни кожни заболявания. Проучвания доказват, че растението Centella asiatica, може да помогне за облекчаване на симптомите на хронична венозна недостатъчност.

По-конкретно, тази билка може да насърчи напълно здрави вени, тъй като съдържа активен компонент, известен като аслатикозид. Тази съставка е известна като антиоксидант, противоязвен и противовъзпалителен елемент.

Готу Кола също съдържа тритерпеноиди, които помагат за ускоряване на процеса на заздравяване на рани и има съдови ефекти. Освен това, билката е в състояние да увеличи колагена в стените на нашите вени, да намали хипертонията в тях и дори може да укрепи стените на кръвоносните ни съдове. Като се има предвид това, тази билка е в състояние да подобри напълно притока на кръв. 

За да получим всички тези ползи, трябва да консумираме поне 300 милиграма Gotu Kola три пъти всеки ден. Освен това имаме възможност да нанасяте мехлем, съдържащ билката два пъти дневно.

  • Ускорява процеса на заздравяване на рани 
  • Има съдови ефекти
  • Съдържа тритерпеноиди, които стимулират производството на колаген и еластин (особено полезни при разширени вени)
  • Укрепва стените на кръвоносните съдове
  • Може да подобри напълно притока на кръв

Не трябва да се приема Готу кола, ако имаме чернодробно заболяване. Растението може да взаимодейства с много лекарства, които се обработват от черния дроб и може да повиши риска от увреждането му. Растението може също да взаимодейства със седативни лекарства. За да сме в безопасност, винаги трябва да се посъветваме с нашия здравен консултант, преди да приемем Готу кола.

Готу кола - полезна билка при разширени вени

Бодлив залист срещу разширени вени и хемороиди 

Билката Butcher’s Broom или наричана още Миши трън; Бодлив залист; Месарска метла (Ruscus aculeatus). Родена е в Европа, Азия и Северна Африка. Коренът се използва за производство на лекарства. Името на растението Butcher's Broom произлиза от факта, че е било използвано като метла за почистване на европейските месарски магазини чак до 20 век. То се класифицира като вечнозелен храст, който има малки зелени листа. 

Те имат съдосвиващи ефекти. Химикалите в билката могат да причинят стесняване или свиване на кръвоносните съдове. Това може да подобри кръвообращението в краката.

Използвана за лошо кръвообращение, а също и за подуване на ръцете, разширени вени и други състояния. В допълнение към това, билката е известна със способността си да заздравява артериите. Предвид тези ползи, тази естествена билка се използва при хора с венозни недостатъчност

Не трябва да бъркаме “butcher's broom” със “scotch broom” или “spanish broom”. Това не са еднакви растения. 

За да получим всичкии тези ползи от Butcher’s Broom, се препоръчва да се консумират 50 милиграма под формата на капсули три пъти всеки ден.

  • Природен продукт срещу хемороиди, разширени вени и отоци
  • Допринася за нормалното състояние на вените и капилярите
  • Подобрява циркулацията на кръвта и облекчава болката 
Бодлив залист срещу разширени вени и хемороиди

Хамамелис за заздравяване, тонизиране или свиване на разширени вени

Наричат Хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название идва от факта, че растението цъфти по същото време, по което миналогодишните му плодове узряват.

Тази билка произлиза от Северна Америка и е известна със своите стягащи качества, които са полезни, ако се опитваме да заздравим, тонизираме или свием големи разширени вени. Не само това, но и Хамамелисът е в състояние да възстанови еластичността им по естествен път, което също може да помогне за лечение и предотвратяване на появата им в бъдеще.

Хамамелисът може да ни бъде полезен, ако имаме разширени вени, тъй като може да намали болката, която чувстваме и може също да намали сърбежа

За да получим тези ползи, трябва да прилагаме Хамамелис като тоник локално с памучна топка с движение нагоре поне два пъти всеки ден.

Хамамелис - помощна активна съставка при:

- заздравяване, тонизиране или свиване на големи разширени 

- възстановява еластичността на вените

- намалява болката и сърбежа

- хемороиди

- възпалено гърло и венци

- за свеж дъх

Хамамелис за заздравяване, тонизиране или свиване на разширени вени

Лют червен пипер може да предотврати появата на разширени вени

Семената на лютия червен пипер “Cayenne pepper”, са богати на витамин С и флавоноиди. Поради това той е в състояние да защити кръвоносните ни съдове от свободните радикали. В допълнение към това, Кайен насърчава образуването на колаген в стените на вените ни, подобрява здравето и еластичността им и дори увеличава съдържанието на противовъзпалителни свойства, на които тялото ни е изложено.

Лютият червен пипер има и аналгетични и разреждащи кръвта свойства. Като се има предвид това, той може да предотврати появата на разширени вени напълно

  • Защитава кръвоносните ни съдове
  • Насърчава образуването на колаген в стените на вените ни, подобрява здравето и еластичността им
  • Увеличава съдържанието на противовъзпалителни свойства на тялото ни
  • Може да предотврати появата на разширени вени напълно

За да се възползваме от полезните свойства на Cayenne, трябва да консумирате билката като капсула и според указанията на медицински специалист.

Лют червен пипер може да предотврати появата на разширени вени

Корен от Брош е от полза при разширени вени

Корените на Брош / Manjistha могат да бъдат от полза за разширените вени, тъй като се извличат от корените на растението Rubia cordifolia - Брош - червеното багрило в полза на здравето. По-конкретно, консумацията на изсушен прах от стъблото и корена на това растение може да действа като ефективен пречиствател на кръвта ни, тъй като съдържа детоксикиращи свойства, които са в състояние да пречистят и разредят кръвта. По този начин тя може да преминава по-лесно през останалата част от тялото ни.

Корените на Брош имат и антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат едновременно да лекуват симптомите, свързани с разширени вени, в допълнение към предотвратяването им да се появят напълно. 

  • Брош е ефективен пречиствател на кръвта
  • Лекува симптомите, свързани с разширени вени и предотвратява появата им напълно

Можете да консумираме билката като смесим изсушения прах или концентриран билков извлек - билкова тинктура от корените ѝ с вода или течност.

Корен от Брош е от полза при разширени вени

Какво допринася за здрави вени?

Леките упражнения, които подобряват притока на кръв, могат да помогнат за намаляване на влошаването на състоянието на разширените вени. Плуването, ходенето, колоезденето, йогата и стречингът са полезни, тъй като те помагат за кръвообръщението (циркулират кръвта) и раздвижват мускулите на прасеца без опасност от физическо нараняване.

Кой е най-бързият начин да се отървем от разширените вени?

Склеротерапията и аблацията на вените са бързо и лесно лечение на разширени вени.

Кой е най-бързият начин да се отървете от разширените вени?

Може ли тялото да се излекува от разширените вени?

Разширените вени няма да се излекуват сами и забавянето на лечението може да влоши състоянието, водещо до по-сериозни заболявания. За да се излекуват веднъж завинаги разширените вени, е необходимо медицинско лечение.

Може ли тялото да излекува разширените вени?

Билковите лечения успешно лекуват разширени вени

Като цяло разширените вени не могат да бъдат излекувани и могат просто да продължат да се появяват отново. Ето защо е важно да останем информирани за причините за разширените вени, както и за действията, които могат да предотвратят появата им в бъдеще. 

Например, можем да избегнем развитието на разширени вени, като спортуваме редовно, следим теглото и диетата си и като консумираме храна с високо съдържание на фибри и избягваме натрий. Можем също да повдигаме редовно краката си през деня и редовно да променяте позицията си на сядане. 

И тъй като има възможност разширените вени да се върнат, има и лечения, на които можем да се подложим - като хирургия, лекарства без рецепта, лечение с компресия и дори лазерно лечение. Можем да направим това в различни центрове с това предназначение.

Но ако търсим по-естествен начин за лечение на разширени вени, може да помислим за различни билкови лечения, за които е известно, че успешно лекуват засегнатите вени. Някои от тези билки включват черна боровинка, невен, месарска метла, конски кестен, готу кола и дори кайен.

Консумацията на натурални билки е полезна за разширени вени, защото укрепват, тонизират и възстановяват стените на вените, клапите, както и капилярите, което намалява възможността от развитие на разширени вени.

Билковите лечения успешно лекуват разширени вени