Брош - червеното багрило в полза на здравето

Брош (Rubia) 

Брош (Rubia) е род цъфтящи растения от семейство “Rubiaceae” (Брошови). Съдържа около 80 вида многогодишни катерещи се билки и храсти.

Сред най-известните представителите на рода са “Rubia tinctorum”, “Rubia peregrina” и “Rubia cordifolia”.

 

История на билката Брош

 

Използва се от древни времена като багрилно растение. Както корените, така и листата дават червен цвят, но предимно корените са били използвани за получаване на багрилото.

Растението съдържа два основни оцветителя:

  • пурпурин, който осигурява бистър и топъл червен цвят червен
  • и ализарин, който придава по-жълтеникаво червен цвят
     

Няколко вида, като “Rubia tinctorum” в Европа, “Rubia cordifolia” в Индия и “Rubia argyi” в Източна Азия, са били широко култивирани от древността до средата на XIX век за червено багрило. 

Плат, боядисан с него, е открит и върху египетските мумии.

“Rubia tinctorum” е широко култивиран в Южна Европа, Франция, където се нарича garance, и Холандия, и в малка степен в САЩ. Големи количества са внесени в Англия от Смирна, Триест, Ливорно и други. Отглеждането обаче намалява след изкуственото производство на ализарин.

Билката е била използвана медицински в древните цивилизации и през Средновековието. 

Джон Джерард, през 1597 г., пише за нея, че е култивирана в много градини по негово време, и описва многобройните ѝ предполагаеми ползи.

Установено е, че най-забележителният физиологичен ефект на растението е оцветяването в червено на костите на животни, хранени с него, както и на ноктите и клюновете на птиците. Това се дължи на химичния афинитет на калциевия фосфат към оцветителя. 

Това свойство се използва, за да даде възможност на физиолозите да установят начина, по който се развиват костите и функциите на различните видове клетки, намиращи се в растящата кост.

Лечебната билка споменава повече от няколко пъти в древната медицинска литература. Хипократ (около 460-377 г. пр. Н. Е.) използвал билката като отхрачващо средство и срещу различни гинекологични заболявания.

В допълнение, той е посочен като стягащо и диуретично средство като лек за анемия, приложение, което със сигурност произтича от червения цвят на растението.

Плиний (23-79 г. сл. Н. Е.) Използва “червеното растение” като лек срещу жълтеница, то се споменава в писанията от Schola Medica Salernitana, първото медицинско училище в света.

Но може би е най-известно с приложението си под формата на прах или екстракт за лечение на: 

  • бъбречни и пикочни неразположения,

а клинични проучвания доказват положителни резултати върху способността на билката да

  • разтваря камъни в бъбреците и пикочния мехур
  • има и спазмолитично действие върху уретерите

което кара остатъците от камъните да преминават с по-голяма лекота.

 

Къде се среща?

 

Съществуват около 60 вида, които са разпространени основно в Средиземноморието и Югоизточна Азия. в България се открива само един от видовете, наречен бояджийски брош.

Брошът се среща из храсталаците, край дворовете и оградите в Източна и Южна България.

Този вид брош е известен с лечебните си приложения при:

  • колит с диария;
  • нередовна менструация;
  • камъни в бъбреците;
  • възпаление на ставите;
  • възпаление на бъбречното легенче;
  • възпаление на пикочния мехур;

 

Ботанически характеристики

 

Растението е многогодишно, расте до 1,5 м височина. Процъфтява добре в глинеста почва и на слънце или полусянка.

Има дълъг, цилиндричен корен, който може да бъде с дължина повече от метър и с дебелината около 12 мм, разклонен, червеникаво кафяв. 

Стъблата са няколко на брой, тревисти, дифузни, чупливи, разклонени, тетрагонални и много грапави, с остри куки.

Листата са от 4 до 6, продълговато-копиевидни. 

Има цветове, които са малки и жълти. 

Плодовете двуцветни, кълбовидни, блестящи и сочни.

Цъфтежът настъпва от юни до август и скоро последван от кръгли, червено лилави плодове.

Корените се събират през есента, след като надземните части започнат да увяхват - на възраст поне три години, тъй като по-възрастните растения (3-4 годишни) съдържат най-много багрило.

 

Използвани растителни части.

 

Корените (коренищата) и понякога листата.
 

Изчистените и измити корени, които отвън са тъмно червени, а отвътре ясночервени, се сушат на слънце на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

 

Употреба в бита

 

Това растение дълги векове е било икономически важен източник на червен пигмент в много региони на Азия, Европа и Африка. Дори името на рода 

“Rubia” произлиза от латинското ruber, което означава "червен".

Корените на растението съдържат антраценово съединение, наречено ализарин, което придава червения цвят на текстилна боя, известна като Rose madder. Използвано е и като оцветител, особено за боя, която се нарича „езерото Мадер“. Синтезът на ализарин значително намалява търсенето на естественото съединение.

 

Съдържание на брош

 

Основните вещества, открити в корена, са антрахиноновите гликозиди (руберитринова киселина, която се разлага до ализарин, луцидин, псевдопурпурин, ксантопурпурин, пурпурин и рубиадин).

Също така в корена присъстват иридоид (асперулозид), органични киселини, танини, калций, пектин и захари. 

Лечебните свойства на растението се дължат главно на гликозидите.

 

Ползи за здравето от брош

Ето и някои от ползите за здравето, които човек може да получи, когато се възползва от лековитите свойства на тази чудновата билка:

Притежава противовъзпалителни свойства

Брошът е мощно противовъзпалително средство, което е ефективно при лечението на възпалителни състояния, свързани с артрит или други форми на ставни болки, подуване, зачервяване, както и болка като цяло. Всички знаем колко е важно възпалението да бъде спряно, защото обикновено това сигнализира за ранния стадий на повечето заболявания. И така, ако възпалението не бъде спряно рано, тогава шансът човек да се разболее наистина е много голям.

 

Помага при възпаление на пикочните пътища

“Всъщност билката като цяло е ефективна за лечение на заболявания на пикочния мехур.”

 

Помага при камъни в бъбреците

Растението помага на човек да се справи с уролитиазата, известна още като камъни в бъбреците

Брошът се състои от голямо количество руберитринова киселина, която помага за намаляване на магнезия и калция, както и за образуването на камъни в пикочния мехур в дългосрочен план. 

Освен това, той има невероятен спазмолитичен агент, който ускорява лесното преминаване на камъни в бъбреците през отделителната система.

 

Помага при нередовна, закъсняваща менструация

В хомеопатията тинктура, направена от пресни корени, се използва при забавени или пропуснати менструални периоди, разстройства на далака и различни други заболявания.

 

При проблеми с храносмилането

Спира диарията

Според изследвания, ако добавим брош към храната, обикновено се лекуваме по-бързо от диария.

 

Спира кървенето

Брошът е известен още с това, че спира кървенето, независимо дали е вътрешно или външно. В случай на вътрешно кървене като кървене от носа, коренът може да бъде от огромна помощ. Също така, по отношение на външно кървене, билката може да лекува тежки кожни рани, като ги кара бързо да зарастнат.

“В продължение на векове коренът се използва за спиране на вътрешно кървене и кървене от носа.”

 

Имуномодулатор

Имуномодулаторът е химичен агент, който променя и регулира отговора или активността на имунната система. Имуномодулаторите като Rubia са ефективни за предотвратяване на автоимунни заболявания и възпаления.

 

Лекува жълтеница

Коренът от растението има способността да лекува жълтеница. 

“Жълтеницата означава излишък на билирубин в кръвта” 

и води до обезцветяване на лигавиците, кожата, както и белите части на очните ябълки в жълто.

Симптомите, които изпитват хората с жълтеница, включват тъмна урина, светли изпражнения, леки обриви, жълто оцветяване на бялата част на очните ябълки, кожата и лигавиците. Жълтеница може да се появи най-вече поради свързани с черния дроб заболявания като цироза, хепатит, таласемия и малария.

 

Помага за спиране на кашлицата

Това невероятно растение помага за спиране на кашлицата, тъй като е естествено отхрачващо средство, който реагира много бързо след прием. Отхрачващото средство помага да се насърчи отделянето на храчки от въздушните канали.

 

Като локално средство за лечение 

  • За здрава кожа

Rubia се счита за много ефективен избор при лечение на акне, кожни обриви, циреи, ишиас, кожни раздразнения и други състояния на кожата. 

Може да се приложи локално върху засегнатата област, когато се направи паста от билката.

За да се направи пастата по-ефективна, трябва да се смесят около 100 грама прах билката с 50 грама сандалово дърво, куркума и портокалова кора. Нанася се пастата върху кожата и се оставя да изсъхне, преди да бъде измита.

 

Увеличава депозитите на бели кръвни клетки

Rubia увеличава количеството на бели кръвни клетки или левкоцити в кръвта. Тя също така помага за лечение на левкопения - недостиг на броя на белите кръвни клетки, присъстващи в кръвната система, което поставя хората в риск от много инфекции.

 

Дозировка

Подходящата доза брош зависи от определени фактори като здравето на потребителя, възрастта и няколко други състояния. 

Начинът на прием по принцип е вътрешно под формата на тинктури, прахове, капсули, пилули, 3 - 4 пъти дневно, или по 20 капки 3 пъти на ден, а може и повече от течния екстракт.

Все пак трябва да се внимава с всички растителните продукти и дозировките. Те могат да бъдат от съществено значение. 

*Винаги трябва да се консултираме със специалист, здравен консултант, фитотерапевт или фармацевт, преди употреба.

 

Предпазни мерки

Препоръчително е бременните жени, кърмещите майки и малките деца да избягват употребата на брош. Билката вероятно е опасна, когато се консумира през устата, тъй като съдържащите се в нея химикали могат да имат някои негативни ефекти.

Съществуват също опасения, че билката може да доведе до зачервяване на телесните течности, включително урина, слюнка, урина, сълзи, пот или дори кърма. Ето защо растението трябва да се използва само под наблюдението на специалист.

Оцветява урината в червен цвят! При рязко оцветяване дозата се намалява или се прекратява приемането.

Въпреки всичко, човек наистина трябва да подхожда много, много внимателно с всякакъв тип билки. Това е така, защото, дори сами по себе си те да са безвредни или дори много полезни за здравето, има риск по някакъв начин да реагират негативно с определени хронични заболявания и с приемани в настоящия момент лекарства.

 

Някои любопитни факти

· От корените на растението, както вече споменахме, се получава много качествена червена боя.

· Корените могат да се сушат за по-късна употреба.

· Багрилото може да се извлече и от листата.

· Това багрило се използва и за лечебни цели, освен в индустрията.

· Листата и стъблото са бодливи, венците на листата имат бодли по протежение на средната жилка от долната страна.

· Растението е известно като ефективно при аменорея, воднянка и жълтеница.

· Хората използват билката през устата за лечение на менструални разстройства, жълтеница, кръвни заболявания, рани, парализа, разстройства на далака, инфекции на пикочните пътища и ишиас, както и за предотвратяване и разтваряне на камъни в бъбреците.

· Хипократ е използвал билката като отхрачващо средство и срещу различни гинекологични заболявания.

· Растението е може би най-известно с приложението си под формата на прах или екстракт за лечение на заболявания на бъбреците и пикочния мехур.

· Билковият чай от листата и стъблата се използва за лечение на запек.

· Тинктура, приготвена от пресни корени, се използва при забавени или пропуснати менструални периоди, разстройства на далака и различни други заболявания.

· Билкарите варили билката във вино и добавяли захар или мед за вкус, след което го давали на пациентите си.

· За да лекува подуване на далака, билката се пие заедно с мед и оцет.

· Листата и корените на растението се смачкват и се нанасят върху лунички, както и кожни дефекти, за да се излекуват тези състояния.

· Тази функция им позволява да се използват за полиране на метални конструкции.

· Билката се използва като фураж за животните.

· Хората във Франция са използвали остатъка от растението, за да направят спирт.

· Някои доклади твърдят, че 2-годишните корени се използват през пролетта и есента, докато други казват, че се използват 3-годишни корени от растението.

Лечебните им свойства при:

  • колит с диария;
  • нередовна менструация;
  • камъни в бъбреците;
  • възпаление на ставите;
  • възпаление на бъбречното легенче;
  • възпаление на пикочния мехур;

 

Червената лечебна билка

Вълнуващо, тази билка очевидно е известна по цял свят. И нищо чудно, щом предлага толкова дълъг списък с чудодейни ползи за здравето на хора с най-различни проблеми!

Освен това брошът е много интересен и заради другите си свойства. Никак не е случайно, че е толкова харесван и разпространен – особено заради яркото си багрило. 

Та има ли някой, който да не е луд по червения цвят?

При проследяван от здравен консултант и разумен в дозите прием, брошът е една чудесна добавка към ежедневието на човек, особено в толкова трудни времена, когато почти всеки се оплаква от някакви болежки и хронични състояния. Здравето винаги е било, е и ще бъде приоритет. Кой би могъл да оспори това?

 

БРОШ - ЧЕРВЕНОТО БАГРИЛО В ПОЛЗА НА ЗДРАВЕТО ➤ ВИДЕО

 

>