Билки при менструални болки

Менструация - "цикъл"

Менструацията е периодичен приток на кръв от матката през шийката на матката и навън през вагината. Нарича се още "цикъл". Менструацията се появява през годините между пубертета и менопаузата. 

Ежемесечните менструални периоди са нормална част от живота на жената. Те са от съществено значение за обновяване на лигавицата на матката в подготовка за бременност. Менструалният цикъл осигурява важни за тялото химикали, т.нар хормони, за поддържане на здравето. Също така подготвя тялото за бременност всеки месец.

Един цикъл се брои от първия ден на 1 менструация до първия ден на следващата. Средната продължителност е 28 дни, като може да варира от 21 до 35 дни при възрастни и от 21 до 45 дни при млади тийнейджъри.

В следващите редове ще обсъдим този физиологичен процес и свързаните с него усложнения в детайли, включително традиционните начини за облекчаване на подобни неудобства, най-често използваните билки, билкови тинктури, подходящо хранене и домашни лекове.

Менструация - "цикъл"

Менструални нарушения

Има редица различни менструални смущения. Проблемите могат да варират от тежки, болезнени менструации до липса на такива. 

Има много вариации в менструалния цикъл, но като цяло жените трябва да се притесняват когато т.нар. периоди идват на по-малко от 21 дни, на повече от 3 месеца разлика или инмат продължителност повече от 10 дни. Такива случаи могат да са индикация за проблеми с овулацията или други медицински състояния.

Менструални нарушения

Дисменорея - болезнени спазми

Дисменореята са тежки, чести смущяния по време на менструация. Болката се появява в долната корема, но може да се разпространи в долната част на гърба и бедрата. 

Дисменореята обикновено е първична или вторична.

  • Първична дисменорея

е спазматична болка, причинена от менструация. Спазмите възникват от контракции в матката и обикновено са по-тежко по време на обилно кървене.

  • Вторична дисменорея

е менструална болка който придружава друго медицинско или физическо състояние, като ендометриоза или миома на матката.

Дисменорея - болезнени спазми

Менорагия - обилно кървене 

Менорагията е менструално течение, което продължава по-дълго и по-тежко от нормалното. Появява се кървене на редовни интервали (по време на менструация). Обикновено продължава повече от 7 дни и жените губят прекомерно (повече от 80 ml) количество кръв.

Менорагията често е придружена от дисменорея, тъй като отделянето на големи съсиреци може причиняват болезнени спазми.

Менорагия - обилно кървене

Аменорея - липса на менструация

Аменореята има две категории: първична аменорея и вторична. Тези термини се отнасят до времето, когато менструацията спира.

  • Първична аменорея 

настъпва, когато момиче до 16-годишна възраст все още няма цикъл.

Момичета, които не показват признаци на сексуално развитие (развитие на гърдите и пубисни косми) до 13-годишна възраст трябва да бъдат консултирани със здравен консултант. Всяко момиче, което няма цикъл до 15-годишна възраст трябва да бъде оценено за първична аменорея.

  • Вторична аменорея 

възниква, когато цикъл, които преди това е бил редовен, спира за поне 3 месеца.

Аменорея - липса на менструация

Олигоменорея - лека или рядка менструация

Олигоменорея е състояние, при което менструалните цикли са редки - над 35 дни. Много често се среща в ранна юношеска възраст и обикновено не показва медицински проблем.

Олигоменорея - лека или рядка менструация

Предменструален синдром (ПМС)  

Предменструалният синдром (ПМС) е набор от физически, емоционални и поведенчески симптоми които се случват през последната седмица на лутеална фаза (седмица преди менструация) в повечето цикли. 

Симптомите обикновено не започват, поне до 13-ия ден от цикъла и отзвучават в рамките на 4 дни след началото на кървенето. Жените могат да започнат да имате симптоми на предменструален синдром по всяко време през репродуктивните си години, но то обикновено се случва, когато са в края на 20-те си години и началото на 40-те години.

Предменструален синдром (ПМС)

Симптоми и знаци за менструални болки

Много жени изпитват болки по време на цикъла си, особено когато са в тийнейджърска възраст. 

Симптомите и степента на болка варират и могат да включват следното:

  • Коремни спазми или тъпа болка, която се премества в долната част на гърба и краката
  • Обилно менструално течение
  • Главоболие
  • Гадене
  • Запек или диария
  • Често уриниране
  • Повръщане (не често)
  • Болки в кръста
  • Диария
Симптоми и знаци за менструални болки

Причини за болезнени менструални спазми 

Може да има някои фактори, които да доведат до менструални смущения. По-долу са посочени някои от здравословните състояния, за които е известно, че причиняват силна менструална болка и спазми:

Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс е един от най-чести причини за менструални спазми.

Простагландините, които са хормоноподобни вещества, предизвикват контракции в мускулите на матката, което също води до болка. Колкото по-високо е нивото на простагландин, толкова по-голяма е вероятността менструалните спазми да са по-тежки.

Тазова възпалителна болест 

Тазова възпалителна болест е болест или по-скоро инфекция,

засягащи женските репродуктивни органи. Тя е една от най-сериозните усложнения на предавани по полов път заболявания при жените. Може да доведе до необратимо увреждане на матката, яйчници, фалопиеви тръби или други части на женската репродуктивна система и е причината за спазми, а също и първична предотвратима причина за безплодие при жените.

Миома - маточни фиброиди 

Маточните фиброиди са много често срещани неракови (доброкачествени) образувания, които се развиват в мускулната стена на матката. Те може да варират по размер от много малък до по-големи от пъпеш. Понякога те могат да причинят уголемяване на матката до размер на петмесечна бременност.

Цервикална стеноза

Цервикална стеноза, е когато отварянето на шийката на матката е доста малко, поради което възпрепятства притока на кръв. Това причинява налягането в матката да се увеличи, заедно с болката.

Аденомиоза 

Аденомиозата е състояние, при което вътрешната обвивка на матката (ендометриум) пробива мускулната стена на матката. Аденомиоза може да причини менструални болки, по-ниски коремно налягане и подуване на корема преди менструални периоди и може да доведе до тежки цикли.

Ендометриоза

Ендометриозата е много болезнено здравословно състояние, при което тъканите, които трябва да покриват стените на матката се установяват извън нея, имплантират се в други части на тялото (обикновено в други органи в областта на таза) - главно фалопиевите тръби, тазовите тъкани и яйчниците. 

Това може да доведе до проблеми като: болки в тазовата област, включително в долната част на гърба преди или по време на менструация. Причинява менструални смущения.

Причини за болезнени менструални спазми

Усложнения, свързани с менструалния цикъл 

Анемия  - намаляване на червените кръвни клетки

Менорагията е най-честата причина за анемия при жени в пременопауза. Загуба на кръв повече от 80 ml (около три супени лъжици) по време на цикъл в крайна сметка може да доведе до анемия. 

Повечето случаи по принцип са леки, но независимо от това, дори леката анемия може да намали преноса на кислород в кръвта, причинявайки умора и намален физически капацитет. 

Умерената до тежка анемия може да причини задух, ускорен пулс, замайване, главоболие, шум в ушите (тинитус), раздразнителност, бледа кожа, синдром на неспокойните крака и умствено объркване.

Менорагията е най-честата причина за анемия при жените

Остеопения - загуба на костна плътност

Аменорея, причинена от намалени нива на естроген, се свързва с остеопения. 

Условия, които са свързани с ниски нива на естроген включват - хранителни разстройства, тумори на хипофизата и преждевременна яйчникова недостатъчност.

Остеопороза - по-тежка форма на костна загуба

Остеопорозата е състояние, характеризиращо се с прогресивна загуба на костна плътност, изтъняване на костна тъкан и повишена уязвимост към счупвания. Остеопорозата може да е резултат от

заболяване, хранителен или хормонален дефицит.

Остеопороза - по-тежка форма на костна загуба

Безплодие

Някои състояния, свързани с обилно кървене - като аномалии на овулация, фиброидите или ендометриозата, са важни допринасящи за безплодието. 

Много условия които причиняват аменорея - като аномалии в овулацията и синдром на поликистозни яйчници, също може да причинят безплодие.

Усложнения, свързани с менструалния цикъл

Кога да се свържем с медицински специалист?

Трябва да се обади веднага на здравния си консултант, ако имаме:

  • Увеличено или неприятно миришещо вагинално течение.
  • Треска и болка в таза.
  • Внезапна или силна болка, особено ако цикълът ни закъснява повече от 1 седмица и сме били сексуално активни.

Също и ако:

  • Лечението не облекчава болката след 3 месеца.
  • Имаме болка и ни е поставена спирала преди повече от 3 месеца.
  • Отделяме кръвни съсиреци или имаме други симптоми с болката.
  • Болката ни се появява по време, различно от менструация, започва повече от 5 дни преди нея или продължава след края ѝ.
Кога да се свържем с медицински специалист

Какво да очакваме при посещението си в кабинет

Нашият здравен консултант ще ни прегледа и ще ни зададе въпроси относно медицинска ни история и симптомите.

Тестовете и процедурите, които могат да ни бъдат направени, включват:

  • Пълна кръвна картина (ПКК)
  • Случаи за изключване на полово предавани инфекции
  • Лапароскопия
  • Ултразвук

Лечението зависи от това какво причинява болката.

Какво да очакваме при посещението си в кабинет

Опции за лечение при менструални болки:

Лекарствени терапии

Първоначалното лечение е насочено към облекчаване на болката.

Нестероидни противовъзпалителни средства помагат за смекчаването ѝ. Те обаче могат да причинят стомашно разстройство, така че приемането им с храна може да помогне. Дългосрочната им употреба също може да увеличи риска от стомашно кървене. Тези средства включват лекарства без рецепта като аспирин, ибупрофен и напроксен. Предлагат се и такива с рецепта.

Противозачатъчни хапчета и лепенки може да помогнат за облекчаване на болката и може да се предписват при проблеми като ендометриоза.

Вътрематочни устройства. Намаляват менструалното кървене и дисменореята.

В случаите на менструална болка, причинена от възпалително заболяване на таза, здравният консултант ще предпише антибиотици.

Опции за лечение - лекарствени терапии

Допълнителни и алтернативни терапии

Някои жени установяват, че промяната на диетата им прави спазмите по-леки. Техники ум-тяло като медитация и акупунктура и упражнения като йога и тай чи също могат да помогнат за облекчаване на болката. Прием на билки, под формата на чай, таблетки, билкови екстракти, ароматни етерични масла и масаж, също са в помощ в тези периоди.

Допълнителни и алтернативни терапии

Хранене против менструални болки

  • Яжте храни, които са богати на калций, включително боб, бадеми и тъмнозелени листни зеленчуци, като спанак и зеле.
  • Яжте храни с високо съдържание на антиоксиданти, включително плодове, като боровинки, череши и домати, и зеленчуци, като тиква и чушка.
  • Яжте повече постно месо, студеноводна риба, тофу (соево, ако нямате алергия) или боб за протеини.
  • Използвайте здравословни масла за готвене, като зехтин или растително масло.
  • Някои жени смятат, че добавянето на соево мляко към диетата им помага за облекчаване на менструалните болки.
  • Избягвайте рафинирани храни, като бял хляб, тестени изделия и захар.

 

  • Елиминирайте транс-мастните киселини, намиращи се в печени продукти, които се предлагат в търговската мрежа, като бисквити, крекери, сладкиши, пържени картофи, лучени кръгчета, понички, преработени храни и маргарин.
  • Избягвайте кофеина, алкохола и тютюна.
     
  • Пийте 6 до 8 чаши филтрирана вода дневно.
  • Упражнявайте се поне 30 минути всеки ден, 5 дни в седмицата.
  • Някои проучвания също предполагат, че спазването на диета без глутен е помогнало за намаляване на болезнените симптоми на ендометриоза.
Хранене против менструални болки

Добавки за облекчаване на менструалните смущения

Следните добавки също могат да помогнат за облекчаване на менструалната болка:

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини, като рибено масло - намалява възпалението. 

Проучвания са установили, че жените, които са приемали рибено масло, са имали по-малко менструални болки от тези, които са приемали плацебо. Омега-3 мастните киселини могат да повишат риска от кървене, особено за хора, които приемат разредители на кръвта като клопидогрел, варфарин или аспирин. Трябва да се посъветваме се с нашия здравен консултант преди да приемем омега-3 мастни киселини.

Калциев цитрат

Нашето тяло се нуждае от калций за здрави кости. Калцият също може да помогне за намаляване на менструалната болка, защото помага за поддържане на мускулния тонус. 

Калциевият цитрат е формата на калций, която тялото ни усвоява най-лесно. Не трябва да забравяме, че може да получаваме малко калций с храната, която ядем, така че трябва да се консултираме преди да приемаме калциеви добавки.

Витамин D

Витамин D помага на тялото ни да използва калций и може да намали възпалението. Витамин D може да взаимодейства с редица лекарства, така че също трябва да се консултираме преди да приемем повече от препоръчителната дневна доза.

Витамин Е

Витамин Е може да помогне за намаляване на менструалната болка. В едно проучване 100 млади жени са приемали 500 IU витамин Е или плацебо в продължение на 5 дни (2 дни преди и 3 дни след началото на менструацията). Тези, които са приемали витамин Е, съобщават за по-малко болка от тези, които са приемали плацебо. 

Витамин Е може да увеличи риска от кървене, особено ако вече приемате разредители на кръвта. Хората със сърдечни заболявания, диабет, пигментен ретинит или рак на главата, шията или простатата трябва да избягват високи дози витамин Е, без първо да попитат своя здравен консултант.

Магнезий

Предварителните проучвания показват, че магнезият може да помогне за намаляване на менструалните болки. Твърде много магнезий може да причини диария и понижаване на кръвното налягане. Ако имате проблеми с храносмилането или сърдечно заболяване, посъветвайте се със здравен консултант, преди да вземете тази добавка. Магнезият може да взаимодейства с много лекарства, включително антибиотици; лекарства за изграждане на кости; диуретици (отводняващи); и други лекарства.

Добавки за облекчаване на менструалните смущения

Фито Медицината

Фито Медицината се използва в традиционната медицина от векове. За тази цел се използват части като цвят, плод, семена, корен, коренище, листа и кора на растенията

В миналото бщности (като индианци и африканци) са използвали билки в своите ритуали за лечение. Древните китайци и египтяни също са използвали лечебни растения още през 3000 г. пр.н.е. Аюрведа е медицинска система, практикувана предимно в Индия, която е известна с използването на растителни продукти от близо 5000 години. Унани медицината е друга известна система от традиционната медицина, която е помагала на човечеството от векове чрез облекчаване на болести с помощта на билкови лекове - продукти, получени от растителен произход. 

В днешно време, когато билкарството става все по-масово, има непрекъснато надграждане в анализа и контрола на качеството заедно с напредъка в клиничните изследвания, които добавят стойност към растенията при лечението и предпазването от заболявания. 

Фито Медицината

Билки при менструални смущения 

Билките обикновено се предлагат като стандартизирани изсушени екстракти (хапчета, капсули или таблетки), чайове, тинктури или течни екстракти (екстракция с алкохол). Можем да смесим течни екстракти с любима напитка.

Има набор от растителни продукти, които се използват широко за много здравословни проблеми, с лечебен или поддържащ потенциал. 

Джинджифил за менструални спазми

Джинджифилът е често използвана билка в китайската медицина поради способността си да затопля и изхвърля студа от тялото. Може да помогне като се „пребори“ с обикновената настинка, да успокои стомаха, когато има гадене, както и е противовъзпалителен. Коренът е добър е и при отравяне с морски дарове, поради което обикновено се сервира със суши.

Джинджифил може да помогне и за намаляване на болката по време на цикъл, тъй като блокира излишното образуване на простагландини (провъзпалителни химикали). Те помагат на матката да се свие по време на менструация и да отдели лигавицата си. Излишните простагландини са свързани с менструални спазми и силна болка. Джинджифилът може да помогне за намаляване на това!

Джинджифилът е ефективен при менструални болки

Поради успокояващия си ефект върху храносмилането, той може също да бъде много полезен, ако сте склонни да получите подуване на корема, редки изпражнения и гадене около цикъла.

Доказано е, че през първите 3-4 дни от менструалния цикъл, прием на 750 mg – 2000 mg джинджифил на прах или 20-30 капки, 2 или 3 пъти на ден билкова тинктура от Джинджифил при менструални болки е изключително ефективна за облекчаване интензивността и продължителността на спазмите. Освен това джинджифилът облекчава и други симптоми на ПМС като гадене и главоболие.

Билкова тинктура от Джинджифил при менструални болки

Черен кохош помага за облекчаване на менструални спазми

Черен кохош “Cimicifuga racemosa” (Actea racemosa; Ranunculaceae), известен още с името и Цимицифуга, се използва широко за лечение на проблеми, свързани със здравето на жените, както и има много традиционни употреби. 

Билката се използва повече от 40 години в Европа за лечение на менструална болка.

  • При болезнена овулация с кървене
  • При спастична болка по време на менструация
  • При болки в гърба, тортиколис и тендинити

Обичайната доза е между 1 - 2 ml тинктура Черен кохош , два до три пъти дневно, приемана по време на менструация.

Много клинични и предклинични проучвания потвърждават, че водният или етанолов екстракт от черен кохош не съдържа естрогенно съединение, а по-скоро има активност, подобна на невротрансмитер, която повлиява положително постменопаузалния синдром.

Използва се изсушен корен от растението.

Билката може да взаимодейства с лекарства, обработвани от черния дроб, затова е препоръчително е консултация със здравен специалист преди прием.

Черен кохош помага за облекчаване на менструални спазми

Целомъдрено дърво при лечение на предменструален синдром

Целомъдрено дърво или Аврамово дърво - - “Vitex agnus castus” (Chasteberry) е известно още с имената Дървото на целомъдрието, Свещения храст, Дървото цар, Витекс, Монашески пипер. 

Основно се прилага като традиционно лечение при предменструален синдром (ПМС), нередовен менструален цикъл, по-тежка форма на ПМС (наричана предменструална дисфория), при симптоми на менопауза и други проблеми с репродуктивното здраве при жените.

Плодовете и семената на Vitex agnus-castus съдържат вещества, които изглежда влияят на много хормони, участващи в женския репродуктивен цикъл. Всъщност той се използва по този начин още в Древна Гърция. Плодът му исторически е бил използван за намаляване на сексуалното желание. В турската медицина Аврамовото дърво се прилага и като храносмилателно, противогъбично и средство против тревожност.

Свойства на растението:

  • Поддържа нормално ниски нива на пролактин.
  • Регулира хормоналното равновесие в организма.
  • Облекчава болезнеността на гърдите и регулира менструалния цикъл.
  • Потиска сексуалното желание.
  • Укрепва половата система.
  • Облекчава симптомите на настъпващ климактериум.
  • Действа антибактериално, противогъбично и противовъзпалително.
  • Понижава главоболието, предпазва от епилепсия, помага за заздравяването на костите.

Плодовете се смятат за тонизиращо репродуктивната система средство при двата пола. Листата, цветовете и плодовете могат да се консумират под формата на отвара, тинктура, сироп, еликсири или просто да се ядът направо от растението като алтернативна лечебна храна.

Целомъдреното дърво е известно още и като "билката на жената". Може да взаимодейства с редица лекарства и може да направи противозачатъчните хапчета по-малко ефективни, затова се консултирайте със здравен специалист преди прием.

Целомъдрено дърво при лечение на предменструален синдром

Женски женшен (Китайска ангелика) за менструални спазми

Китайска ангелика, Женски женшен (Angelica Sinensis, Dong Quai) 

е една от най-често използваните билки, използвани в билковата гинекология, поради невероятните си ефекти върху репродуктивното здраве.

В китайската медицина ангеликата се счита както за кръводвижител, така и за подхранване на кръвта. Това означава, че е страхотна билка за раздвижване и циркулация на кръвния поток преди началото на цикъла, за да се предотвратят спазми. И след като кървенето приключи, тя може да подхрани тялото, като помогне за възстановяването на загубената кръв.

Доказано е, че основните химически съставки на Dang Gui имат противовъзпалителни и имуностимулиращи ефекти.

Женски женшен (Китайска ангелика) за менструални спазми

Фармакологични ефекти на Женски женшен

Ангеликата има редица уникални фармакологични ефекти, свързани със спазмите:

  • Отпуска матката по време на спазми

Може да отпусне матката, когато е в свито състояние (когато се контрактира). Това означава, че може да помогне за успокояване на спазми и намаляване на болката.

  • Има антитромбоцитен ефект 

От гледна точка на китайската медицина това означава, че ангеликата насърчава движението на кръвта и я предпазва от застой, а застоят или липсата на кръвообращение е един от основните виновници за пронизващи спазми.

  • Аналгетична и противовъзпалителна билка

Счита се както за аналгетична, така и за противовъзпалителна билка. Доказано е, че екстрактът от ангелика има подобни ефекти на аспирина, като противовъзпалителният му ефект е 1,1 пъти по-силен от него, а аналгетичният 1,7.

Шафран при менструални болки

Това красиво цвете - Шафран (Safflower) се откроява с наситения си червен цвят и е изключително полезно при менструални спазми.

Според китайската хербология шафранът увеличава кръвообращението и изчиства всякакви кръвни блокажи в репродуктивните органи. Използва се особено при менструални болки и дори при по-осезаеми блокажи в таза като фиброиди.

Шафран при менструални болки

Бял равнец може да облекчи менструални спазми

Белият равнец (Achillea millefolium; Сложноцветни), наричана още билка - избавление от всички беди - е лечебна билка, използвана традиционно за насърчаване на здравословното кръвообращение и намаляване на тежкото менструално кървене, наричано още менорагия. Има спазмолитични и противовъзпалителни свойства, които са полезни за облекчаване на менструални спазми. Ако имате обилна и болезнена менструация, лечебното растение може да помогне за намаляване или спиране на силното кървене, облекчаване на менструалните болки и регулиране на менструалния цикъл

Билката Бял равнец може да се приема като чай, на капсули или като тинктура.

Бял равнец може да облекчи менструални спазми

Тинктура от Бял Равнец помага при менструална болка

Бял равнец - билка и за жени и за мъже. От една страна растението е наричано мъжка билка, защото в миналото е било използвано от войниците за спиране на кръвоизливи и като болкоуспокояващо, а от друга страна е наричано женска билка, заради изразено положителното му въздействие при маточни кръвотечения, менструална болка, менопауза и много др. 

Белият равнец може да отпусне гладката мускулатура на червата и матката, което може да облекчи стомашни и менструални спазми.

Също така тази билка се слави със силното си имуно стимулиращо и антибактериално действие!

Специалистите билкари са на мнение, че тинктура от Бял равнец помага при менструална болка и е най-подходяща за: 

  • Подобряване на циркулацията в матката
  • Менструалния цикъл
  • И намаляване на маточни кръвотечения
Тинктура от Бял Равнец помага при менструална болка

Копър за менструални болки

Копърът е древна билка, която се използва от векове поради изключително разнообразните си ефекти.

В китайската медицина копърът се използва като затоплящо растение, което може да помогне за облекчаване на болката, причинена от „студенина“ в долната част на корема.

Една от причините за менструалната болка от гледна точка на източната медицина е идеята, че студът нахлува в матката и причинява застой.

Помислете за водата: когато загреете водата, тя започва да се движи, а когато я замразите, всяко движение спира. Подобен ефект има и студът в матката. Това забавя нещата и причинява лошо кръвообращение, което причинява болка.

Такъв е случаят с много жени, които казват, че спазмите им се подобряват с подгряваща подложка или затоплящо одеяло на корема.

Установено е, че копърът е ефикасна билкова добавка за менструални болки и свързани с менструални симптоми.

Може да използвате Семена от Копър (Foeniculum vulgaris Mill; Apiaceae) като добавете 4 g от тях към чаша вряща вода, оставете сместа да къкри на слаб огън за пет минути, след което отстранете от котлона и прецедете чая, добавете мед и разбъркайте добре.

Пийте този билков чай два пъти дневно, като започнете три дни преди очакваната начална дата на менструация.

Копър за менструални болки

Резене помага при менструални спазми (дисменорея)

Приемането на масло или тинктура от Резене има ефект върху болката и така подобрява състоянието при хора с менструални спазми.

Болезнените менструации или дисменореята са често срещан проблем за много жени, които често използват медикаменти без рецепта за лечение на болката. Въпреки това, много от нежните половинки, които страдат от тежки спазми и дискомфорт по време на цикъла си, не намират облекчение чрез този подход. Вместо това се обръщат към алтернативни или допълнителни лечения. Едно от тях е именно Резенето - еликсир за стомаха и храносмилателния тракт.

Резене помага при менструални спазми - дисменорея

Тинктура от Резене семе при менструални болки

Независимо дали ще използвате семената, екстракта или етеричното масло от Резене, то може да ви помогне при менструални спазми (известни още като дисменорея).

Билката в миналото е била използвана за справяне с различни здравословни проблеми, включително точно менструални спазми.

Съвременните изследвания, също потвърждават факта, че Резенето наистина е полезно в това отношение, както и при други симптоми на ПМС и че дори то е също толкова ефективно, колкото някои лекарства за болка.

Учените смятат, че то прави това чрез понижаване на нивата на хормони, известни като простагландини. Когато тези хормони са повишени, могат да имат провъзпалителен ефект, допринасяйки за по-чести (и болезнени) контракции на матката.

Така че, ако търсите естествен начин за успокояване на болезнената менструация, тинктура от Резене е решението за вас.

  • Съвети за използване на екстракт от Резене семе при менструални болки

Най-удобният начин за използване на Резене по време на цикъл е под формата на тинктура.

Ако не сте запознати какво е тинктура, това е концентриран билков екстракт, приготвен чрез накисване на кората, плодовете, листата  (сушени или пресни) или корените от едно или повече растения в етилов алкохол, който съдържа лечебните свойства на билка.

Тинктурата се приготвя, като билката се накисва в алкохол за няколко седмици. Докато престоява билката, нейните лечебни съставки се освобождават.

Полученият екстракт е много концентриран и може да се използва терапевтично.

Може да си поръчате тинктура от Резене онлайн от нашия сайт Билкови Тинктури БГ. Ние сме специализирани в областта на билките и произвеждаме висококачествени билкови екстракти от десетилетия.

Лечебното растение може да помогне при гадене и слабост по време на менструация и може да намали тежестта на симптомите.

Тинктура от резене може да намали менструалните болки чрез понижаване на нивото на простагландините в кръвообращението.

Освен, че помага при менструални спазми, билкарите отдавна разчитат на растението като средство за подпомагане на храносмилането. То може да осигури облекчение от:

  • Запек
  • Газове
  • Подуване на корема
  • Спазми, причинени от стомашно-чревни състояния като синдром на раздразнените черва

Така че, ако сте склонни към стомашно-чревни проблеми, това е още една причина да обмислите използването на “Foeniculum vulgare” по време на менструалния си цикъл.

Тинктура от Резене при менструални болки

Листа от червена малина при менструални спазми и ПМС

Листата от Червена малина (Rubus Idaeus L; Розоцветни) са поредната „женска билка“ в списъка ни, която е благоприятна за жените в различни етапи от живота, заради невероятните си ползи за репродуктивното им здраве

Листата съдържат фрагарин, съединение, което тонизира областта на таза. Това тонизиращо действие изглежда е една от основните причини, поради които жените в миналото са използвали малинови листа за спазми и ПМС. Фрагарин е алкалоид, който помага за намаляване на менструалните болки чрез отпускане и стягане на мускулите на матката и таза.

Листата от Червена малина също са пълни с витамини от група В, витамин С и минерали, включително калий, магнезий, цинк, фосфор и желязо, основни хранителни вещества за здравословен менструален цикъл. В допълнение, това че са добър източник на желязо, може да помогне и за предотвратяване на анемия.

Пиенето на чай или тинктура от листа от червена малина е ефективен и нежен начин за облекчаване на менструалните спазми, особено ако започнете да го пиете 3 дни преди началото на менструацията. 

Листа от червена малина при менструални спазми и ПМС

Куркума намалява менструалната загуба на кръв

Включването на куркума в ежедневната ни диета по време на менструация може много добре да има благоприятен ефект за жените, които преминават през обилна менструация.

Тъй като куркумата има противовъзпалителни свойства, тя може да помогне ефективно при тежко течение. Поради своите свойства за разреждане на кръвта, може потенциално да доведе до увеличаване на кръвообращението, което в някои случаи е нещо хубаво. 

Куркумата - една от най-изследваните подправки на планетата е безопасна съставка за употреба и нещо, което може да се използва ежедневно, без да се притесняваме за странични ефекти.

Куркума намалява менструалната загуба на кръв

Тинктура от Куркума при обилна менструация

Противовъзпалителните свойства на куркумата (Curcuma longa) са показали, че намаляват менструалната загуба на кръв при жени с прекомерно кървене

Препоръчваме да приемате стандартизиран екстракт с Куркума при болка и обилна менструация.

Тинктура от Куркума при обилна менструация

Жълт кантарион облекчава болката при менструация

Жълтият кантарион (или още Hypericum perforatum L; Hypericaceae, St John’s wort) може да се използва при нервна болка (невралгия), безпокойство и напрежение, поради което го наричат билка - щастие в бутилка. Може също да помогне при слабост, стрес, раздразнителност и проблеми със съня (безсъние). Лечебното растение облекчава болката, дължаща се на някои състояния, като ишиас, ревматоиден артрит и менструация. Може също така да облекчи сърбежа и паренето при хемороиди и вагинит.

Когато го прилагаме локално, жълтият кантарион може да ускори заздравяването при определени състояния. Те включват натъртвания, рани, разширени вени, леки изгаряния и слънчеви изгаряния.

Жълт кантарион облекчава болката при менструация

Тинктура от Жълт кантарион при менструални спазми

Жълтият кантарион може да има следните предимства като билков екстракт:

  • Мускулен релаксант. Използва се за облекчаване на менструални спазми.
  • Лек транквилизатор. Може да приповдигне настроението.
  • Тоник за нервите. Може да има положителен ефект върху нервната система.
  • Противовъзпалително. Може да намали подуването.
  • Стягащ. Това действие свива тъканите или каналите на тялото.
  • Може да излекува рани и отоци.
  • Антинеопластичен. Това означава, че може да се бори с рака.
  • Антивируснен. Може да помогне в борбата с вирусни инфекции. Те могат да включват херпес и човешки имунодефицитен вирус (HIV).

Приеман под формата на билков екстракт - билкова тинктура от Жълт Кантарион при менструални спазми има облекчаващо действие.

Тинктурата от тази билка се приема перорално по 20 - 30 капки (5 ml) разтворени в чаша вода - 2 или 3 пъти на ден по време на менструация. Препоръчителна е консултация със здравен специалист преди прием, тъй като може да взаимодейства с лекарства, които може да приемате.

Тинктура от Жълт кантарион при менструални спазми

Лайката облекчава болезнени спазми

Лечението на дисменорея ефективно е възможно чрез силата на билките. Една от тях е лайката (Matricaria chamomilla; Сложноцветни), която се използва за лечение на този често срещан женски гинекологичен проблем.

Ароматна и полезна, тази билка е сладка и има малки цветя, които намаляват възпалението в тялото ни и имат антиконвулсивни свойства. Лайката се използва заради забележителните си характеристики, като главно за спазми, има противовъзпалителни ефекти, така че е по-ефективна при дисменорея и други гинекологични проблеми, като облекчава болката. Има способността да намалява тежестта по време на цикъл.

Резултатите показват, че лайката като хомеопатичен комплекс е ефективна за намаляване на силата на болката.

Лайката облекчава болезнени спазми

Калина червена - тоник за матката и мускулен релаксант

Червена Калина (или още Black haw; Viburnum opulus; Caprifoliaceae) съдържа съединение, което може да отпусне матката - скополетин. Научно доказано е, че този активен гликозид има спазмолитичен ефект върху мускулите на матката, което обяснява ефективността му при менструални спазми и следродилни болки. Хората я използват също и при астма, диария, родилна болка и много други състояния.

С векове на традиционна употреба за женското здраве, като тоник за матката и мускулен релаксант, е установено, че кората на Калина Червена се използва и за облекчаване на тежко кървене както по време на менструалния цикъл, така и при менопаузата.

Viburnum opulus облекчава болки предизвикани от кисти на яйчниците, миома и ендометриоза. 

Основни действия:

  • Успокояващо
  • Седативно
  • Мускулен релаксант
  • Спазмолитично
  • Седативно
  • Сърдечен тоник
  • Кръвоспиращо
  • Противовъзпалително

Тинктура от корен на Червена Калина може да се добавя към вода или плодов сок и да се приема при необходимост.

Традиционен прием: 2-3 ml 2-3 пъти на ден или според указанията на билкар.

  • Предпазни мерки Калина червена (Viburnum opulus)

Хората, които приемат диуретици (хапчета за отводняване) или литий, трябва да попитат здравните си консултанти, преди да приемат кора от Калина.

Поради съдържанието на салацин, Black Haw не трябва да се използва от хора, които са алергични или имат чувствителност към аспирин.

Билката също така трябва да се използва с повишено внимание при хора с камъни в бъбреците, тъй като съдържа оксалова киселина.

Моля, винаги се консултирайте се с вашия здравен консултант, ако сте бременна, кърмите или приемате лекарства с рецепта, преди да използвате билката.

Калина червена - тоник за матката и мускулен релаксант

Вечерна иглика при симптоми на предменструален синдром

Проучвания установяват, че маслото от Вечерна иглика (Oenothera biennis; EVENING PRIMROSE) е ефективно за облекчаване на симптомите на предменструален синдром (ПМС)

Вечерната иглика разтваря цветето си, когато всички заспиват. Тя е нощно растение, както подсказва името й. Нектарът й привлича молци, които я опрашват. Преди зазоряване опрашените цветове увяхват, а на следващата вечер поникват нови. Мнозина имат това декоративно растение в градините си, без да знаят силата му.

Билката “Oenothera biennis”, е богата на гама-линоленова киселина, есенциална мастна киселина, необходима за нормалното функциониране на тялото. 

Това природно средство: 

  • Предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
  • Предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
  • Понижава кръвното налягане.
  • Укрепва имунитета.
  • Подобрява мозъчната функция.
  • Регулира хормоните.
  • И е много важно за кожата.

Значението на гама-линоленовата киселина е усетено интуитивно от народите, чиито поколения са израснали с това растение. Американските индианци винаги са го използвали както като храна, така и за медицински цели: те варели корена на това растение и го ядели като картофи. Младите филизи се консумират варени или сурови, като салата. Те са правили запарка от растението за борба с мързела и затлъстяването. Коренът се пасирал и намазвал за язви и натъртвания или дъвчел за укрепване на мускулите и цялото тяло. 

Жените използвали билката за облекчаване на менструални болки.

Тя може да помогне за облекчаване на симптомите на ПМС, като например:

  • Подуване на гърдите
  • Раздразнителност
  • Подуване на корема
  • Акне

Изследователите смятат, че някои хора изпитват ПМС, защото са чувствителни към нивата на пролактин в тялото. 

Маслото от Вечерна иглика помага за регулиране на хормоните, което спомага за намаляване на симптомите на цикъла като спазми и помага за редовен цикъл и за по-леко течение.

Хората с анамнеза за гърчове не трябва да приемат Вечерна иглика. То може да увеличи риска от кървене, особено при хора, които вече приемат лекарства за разреждане на кръвта.

Вечерна иглика при симптоми на предменструален синдром

Сърповидна урока (Bupleurum) за менструални спазми

Сърповидна урока (Bupleurum falcatum; Chai Hu) или Островърха урока, Световна флора е друга често използвана гинекологична билка.

Bupleurum е мощно растение за облекчаване на болка, депресия и стрес, свързани с предменструален синдром (ПМС) и менопауза.

  • Как лекува?

В китайската медицина Bupleurum премахва топлината, повишава ян чи и облекчава напрежението. Той действа директно върху черния дроб, като насърчава здравословната му функция. Също така е чудесен за справяне с раздразнителността и емоционалната нестабилност.

Черният дроб е изключително важен орган, що се отнася до здравето на менструалния цикъл, поради основната му роля в метаболизма на естрогена. Когато естрогенният метаболизъм се наруши, това може да доведе до симптоми на „излишък“ на естроген в тялото, които често могат да се проявят като по-тежки периоди, тежки промени в настроението и болезнени спазми.

Сърповидната урока помага на черния дроб да не се задръства и да функционира гладко. Претовареният черен дроб може да доведе до чувствителност на гърдите, промени в настроението, раздразнителност и менструални спазми. 

В западната медицина Bupleurum има антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Доказано е, че намалява болката и треската и кашлицата.

Забавен факт: 

Може да не сте се заглеждали, но цветята Bupleurum често се използват в сватбени букети.

  • Фармакологичните ефекти на Сърповидна урока включват:

Билка аналгетик и антипиретик, което означава, че може да намали болката и треската.

Противовъзпалителна и успокояваща: намалява възпалението, както и успокоява нервната система.

Сърповидна урока (Bupleurum) за менструални спазми

Бял Божур успокоява мускулните спазми

Друга важна гинекологична билка е Белият Божур (Cynanchum otophyllum; Bai Shao). Той подхранва кръвта и омекотява черния дроб.

От гледна точка на китайската медицина това означава, че може да помогне за изграждането на кръв в тялото, както и да поддържа гладкото функциониране на черния дроб, което споменахме преди малко, че е наложително за метаболизма на естрогена и по-леки периоди.

Един от интересните ефекти на Белия божур е способността му да успокоява мускулните спазми. Често се използва за болки в мускулите и сухожилията, причинени от спазми. Матката също е мускул и по същия начин може да помогне за отпускането ѝ, когато има спазми по време на менструация.

Други фармакологични ефекти на Белия божур са:

  • Намалява възпалението, за да помогне за контрол на болката.
  • Има антиагрегантен ефект, което означава, че помага за предотвратяване на стагнацията на кръвта.
  • Той е подтискащ централната нервна система, който успокоява тялото и насърчава по-добър сън.

В проучване е доказано, че интрамускулните инжекции от комбинация от Бял божур и Женско биле имат значителни болкоуспокояващи ефекти без никакви странични ефекти.

Бял Божур успокоява мускулните спазми

Дървесни боровинки (Дървовиден Божур) за менструални спазми

Дървесни боровинки или още Дървовиден Божур - лат.име Paeonia Suffruticosa, Moutan Cortex (Mu Dan Pi), изкарва топлината от тялото и раздвижва кръвта.

Когато топлината засяга репродуктивните органи, това може да причини по-кратки менструални цикли, силно кървене, усещане за треска около менструацията. Лошото кръвообращение, съчетано с топлината, може да предизвика повишено възпаление и менструални спазми.

От фармакологична гледна точка Moutan е мощна противовъзпалителна билка, която може да инхибира производството на простагландини.

Тази билка често се комбинира с Гардения, за да помогне за премахване на топлината от тялото при менструалния цикъл.

Корен на Любистка растение за менструални болки

Коренището от Любистка или още съчуански ловец (Sichuan Lovage Rhizome, Ligusticum Wallichii, (Chuan Xiong))-  е една от най-мощните билки за раздвижване на кръвта в тялото.

Застоят на кръвния поток често е един от най-големите виновници за пронизваща, мъчителна болка в тялото. Един от ключовите принципи в тези ситуации е раздвижването на кръвта.

В проучване е установено, че активната съставка в коренището е в състояние да отпусне матката. Използва се за насърчаване на кръвообращението и облекчаване на болката. Растението е изключително полезно при лечение на менструални проблеми като нередовна менструация, аменорея (липса на цикъл), дисменорея (менструални спазми) и дори следродилна коремна болка, главоболие и ревматизъм.

Едно от другите основни приложения на тази билка е намаляването на главоболието!

От западна гледна точка се счита, че коренът от Любистка е противовъзпалително, антиспастично и аналгетично средство.

Други хранителни продукти при менструални смущения:

Бананово цвете – известно е, че намалява силното кървене по време на цикъл

Канела – намалява инсулиновата резистентност при жените

Семена от кориандър – балансира женския хормон

Студен компрес – ледът може да помогне за свиване на кръвоносните съдове, което може да доведе до тежко кървене. При свиване кръвният поток също намалява.

Лечебните билки за справяне с болезнена менструация

Менструацията сама по себе си е меко казано изключително дразнеща, но по-лошият сценарий е когато човек изпитва силна болезнени спазми в този период. 

Менструалните нарушения включват дисменорея, увеличена или намалена продължителност и обем на менструалното кървене, което се среща при повечето жени.

Дисменореята е често срещано гинекологично заболяване, засягащо около 50% от жените в репродуктивна възраст

Първичната дисменорея е менструална болка без тазови патологични причини, която обикновено се появява в рамките на 1-2 години след менархе по същото време, когато циклите на овулация се стабилизират и може да отнеме 48-72 часа на цикъл. Следователно дисменореята е един от основните фактори нарушаване на качеството на живот и социална активност.

Тежкото менструално кървене (менорагия) е друг често срещан гинекологичен проблем, засягащ около 30% от жените в репродуктивна възраст. Въпреки, че не увеличава смъртността при жените, има физически, психологически и социални последици, като желязодефицитна анемия, намалено качество на живот и увеличени разходи за медицински грижи. Според Световната здравна организация 18 милиона жени имат меноралгия по света.

Повишеното производство на простагландин в ендометриума е една от приетите хипотези за механизма на дисменореята, следователно простагландиновите инхибитори са първата линия на лечение. 

Страничните ефекти от медицинското лечение включват стомашно-чревно разстройство под формата на гадене и повръщане, бъбречни нарушения, стомашни язви, замаяност, шум в ушите, алергични реакции, странични ефекти на кръвта и черния дроб, кървене и симптоми на зацапване.

Добрата идея на първо място, ако страдате от неестествено обилно течение по време на цикъла си, е да посетите здравен специалист, за да изключите всякакви проблеми като хормонален дисбаланс или заболявания на матката. Ако всичко това е изключено и все още страдате от обилно течение, тогава естествените средства може просто да ви се отразят добре.

В наши дни жените по света се обръщат към лечебните билки за справяне с репродуктивни проблеми като менструация, безплодие, бременност и раждане. 

Билковите продукти са един от най-елементарните методи за борба с болестите, които имат значително предимство пред химическите лекарства поради по-голяма приемливост и по-малко странични ефекти.

Известно е, че изброените лечебни билки в статията са ефективни при дисменорея и менструални нарушения.

Понякога всичко, от което се нуждаете, за да се справите с определена ситуация, особено такава, която включва обилни периоди, може лесно да бъде намерено в уюта на самия ви дом. Просто продължавайте да търсите и проучвате кое е най-доброто за вас.

Лечебните билки за справяне с болезнена менструация