Съвети и лечебни билки за здрава простата

Простатата: малка жлеза с огромно значение!

Има няколко неща, които можете да направите, за да поддържате здрава простата и да намалите риска от рак на простатата, уголемяване на простатата или простатит.

Ракът на простатата е най-често срещаният некожен рак сред мъжете. В България е на второ място по честота от всички злокачествени заболявания. Установява се предимно при мъже на над 50-годишна възраст. Ракът на простатата годишно взима над 2000 жертви в България, а Американското онкологично дружество изчислява, че повече от 180 000 нови случая се диагностицират в Съединените щати всяка година. 

Освен заплахата от увеличената, инфектирана простата или рак на простатата може също да доведе до усложнения. 

Простатата: малка жлеза с огромно значение!

Предлагаме ви тези съвети, за да поддържате тази малка, но с огромно значение жлеза здрава.

Какво е простата и какво прави тя?

Простатната жлеза е част от мъжката репродуктивна система. 

Простатата е жлеза - с размерите на орех - разположена под пикочния мехур. Намира в долната част на корема (само при мъжете) и заобикаля горната част на уретрата, тънката тръба, която пренася урината от пикочния мехур до пениса. Основната ѝ функция е да произвежда течност, която пренася, подхранва и защитава спермата, за да получаи достъп до оплождане на яйцеклетката в жената.

Това е специализиран мускул, който работи автоматично.  

Какво е простата и какво прави тя?

Какви проблеми с простатата могат да възникнат?

Увеличената простата - ДПХ

Увеличената простата, наречена доброкачествена хипертрофия на простатата (ДПХ), може да притисне уретрата и да възпрепятства потока на урината.

Осем от 10 мъже са изложени на риск от това доброкачествено уголемяване на простатата, което идва с напредване на възрастта. 

То ще доведе до слаб поток или невъзможност за пълно освобождаване на пикочния мехур от урина. Може също така да увеличи честотата и неотложността на уринирането – което може да бъде особено неудобно през нощта, когато може да са необходими многократни ходения до тоалетната.

Проблем с простатата - Увеличена простата

Рак на простатата

Ракът на простатата е злокачествен тумор, който засяга простатната жлеза на мъжката полова система. 

Вероятността от развитие на рак на простатата се увеличава с възрастта. Приблизително 1 от 7 мъже развиват рак на простатата до 75-годишна възраст. Това скача до 1 от 5 при мъжете на 85 и повече години. 

В България предимно се установява при мъже над 50-годишна възраст. Заболяването рядко се развива преди 40-годишна възраст. 

Проблем с простатата - рак на простатата

Симптоми при рак на простатата:

  • Често уриниране
  • Слаба или прекъсната струя на урината или необходимост от усилия, за да се изпразни пикочният мехур
  • Кръв в урината
  • Кръв в семенната течност
  • Спешна нужда от често уриниране през нощта
  • Начало на еректилна дисфункция
  • Болка или парене по време на уриниране, което е по-рядко срещано
  • Дискомфорт при седене, причинен от уголемена простата

*Понякога при доброкачествената простатна хиперплазия или уголемена простата, могат да имат подобни симптоми. Затова е важно при наличие на някои от тях и оплаквания да се посети специалист. 

Симптоми при рак на простатата

Простатит - възпаление на простатата

Простатитът е друго често срещано състояние, свързано с простатата, при което жлезата се възпалява поради сериозна бактериална инфекция.

Простатит - възпаление на простатата

➤ Полезни СЪВЕТИ за поддържане на простатата здрава:

> Някои от тези рискови фактори не могат да бъдат предотвратени, но има промени, които могат да бъдат направени, за да се намали рискът от уголемяване на простатата и заболяване на простатата.

Ето няколко много полезни съвета, които ще ви помогнат да поддържате простатата си здрава.

Полезни съвети за поддържане на простатата здрава

Следете теглото си - и го направете рано

Тъй като простатата е мускул, най-добрият начин да поддържате простатата си здрава е с подходяща за мускулите диета и упражнения. И въпреки че много мъже не се тревожат за здравето на простатата до по-късните си години, специалистите препоръчват да се вземат здравословни решения по-рано.

Здравословната диета, редовните упражнения и контролът на теглото помагат за поддържане на притока на кръв към мускулите и позволяват на простатата да функционира най-добре“. 

Важно е да работите върху здравословен начин на живот, когато сте по-млади, за да запазите ползите с напредване на възрастта.

Поддържането на нездравословно тегло или воденето на заседнал начин на живот може да доведе до възпрепятстване на кръвния поток. Това може да доведе до хипоксия, недостиг на кислород и може да увеличи риска от еректилна дисфункция и рак на простатата.

Когато кръвта не може ефективно да пътува до и от простатата, съществува повишен риск от генетични мутации и рак на простатата. Ходенето е чудесна форма на упражнение за дълголетие и може да създаде нови кръвоносни съдове. Правилото е, че „щом е добре за сърцето, добре е и за простатата.“

Съвет за здрава простата - следете теглото си

Спрете да пушите 

Пушенето е основен рисков фактор за рак на простатата и трябва да се избягва напълно.

Употребата на тютюн остава най-голямата предотвратима причина за смърт и болести. Докато избягването на тютюна е важно за цялостното здраве, то е много важно за здравето на простатата по-специално.

Въглеродният окис в тютюна се прикрепя към червените кръвни клетки, докато клетката умре. Това намалява капацитета на червените кръвни клетки за пренасяне на кислород и прави по-трудно кислорода да пътува из тялото, и по-специално в простатата.

Пушенето също така увеличава риска от хипоксия и количеството свободни радикали в тялото. Свободните радикали са атоми с нечетен брой електрони, които са много реактивни и могат да причинят верижни реакции, включително генни мутации и развитие на ракови клетки в органи - включително простатата.

Съвет за здрава простата - спрете да пушите

Бъдете повече сексуално активни

 Честата употреба на простата чрез сексуална активност всъщност може да намали риска от рак на простатата.

Проучванията показват, че честотата на еякулация, заедно с упражненията, водят до по-добро здраве на простатата. Простатата се използва по време на еякулация и тази употреба може да помогне за поддържането на жлезата здрава. Всъщност проучване на Харвард установява, че мъжете с по-чести еякулации имат 33% по-нисък риск от рак на простатата в сравнение с мъжете, които съобщават за по-малко еякулации през целия си живот.

Съвет за здрава простата - бъдете повече сексуално активни

Излезте на слънце

Не се отказвайте от слънцезащитните продукти, но и не се крийте от слънцето. Твърде малкото излагане на слънце всъщност може да увеличи риска от получаване на рак на простатата. Ние получаваме много ценен витамин D от слънцето и това е чудесен начин да намалим риска от рак на простатата.

Витамин D ни помага да сме здрави и по други начини. Полезен е за здравето на сърцето, костите, чревния микробиом и поддържа бъбреците и панкреаса здрави.

Съвет за здрава простата - излизайте на слънце

Проучете семейната си история

Ако мъжете във вашето семейство имат анамнеза за рак на простатата, е много по-вероятно да го развиете. Проучете семейната си история и не забравяйте да предадете колкото можете повече информация на Вашия лекар. Ранното откриване е много важно!

Съвет за здрава простата - проучете семейната си история

➤ Добавете тези неща към ежедневието си:

Поддържайте балансирана диета за здрава простата

Докато подобряването на вашата диета ще помогне на цялостното ви здраве на простатата, има специфични хранителни вещества, които трябва да добавите, ако вземате допълнителни предпазни мерки. 

Какво мога да ям, за да намаля риска от развитие на рак на простатата?

Това е един от най-честите въпроси, които лекарите чуват от мъже, загрижени за здравето на простатата.

Ето някой от храните, които се свързват с намален риск от рак на простатата.

Съвет за здрава простата - поддържайте балансирана диета
  • Яжте много плодове и зеленчуци

Гарантирането, че вашата диета е добре балансирана е един от най-важните фактори за оптимално здраве на простатата. Увеличете максимално консумацията на плодове и зеленчуци – те са отличен източник на антиоксиданти, витамини, минерали и фибри, всички от които имат фантастични противовъзпалителни и противоракови свойства.

  • Ликопенът - в различни плодове и зеленчуци

Ликопенът е химикал, открит в различни плодове и зеленчуци. Той е мощен антиоксидант и може да подобри здравето на простатата.

Интересното е, че изследванията показват, че сулфорафанът, който се съдържа в кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле, може да потисне развитието на ракови клетки на простатата.

  • Зеленолистните зеленчуци 

Вероятно не най-любимата част от храненето ви, но зелените листни зеленчуци са добра първа стъпка към здрава простата. Те са пълни с важни витамини и антиоксиданти, които ви поддържат - и по-специално вашата простата - здрави.

Така че потърсете и си пригответе някои здравословни рецепти, които включват маруля, спанак, къдраво зеле и броколи, за да направите вашата здравословна за простатата вечеря вкусна.

  •  Храни, богати на селен, цинк, есенциални мастни киселини

Увеличете консумацията на богати на цинк, незаменими мастни киселини, селен, всички от които са от решаващо значение за мъжкото репродуктивно здраве. Морските дарове, семената и зеленчуците са отлични източници на тези хранителни вещества – направете проучване и започнете да ги интегрирате в диетата си.

Храните, богати на селен – като пшеничен зародиш, риба тон, миди, черен дроб и бъбреци – са полезни за вашата простата. 

  •  Соя

Проучванията също така показват, че соята може да подобри здравето на простатата и да намали риска от рак на простатата. Въпреки че има продължаващи изследвания за ползите или рисковете от соята, консумацията на една или две порции соя дневно се счита за здравословна.

  • Избягвайте замразени храни, храни за вкъщи и преработени храни

Тези храни често съдържат високи нива на натрий, транс-мазнини и наситени мазнини – всички те трябва да бъдат максимално ограничени като част от здравословната диета.

  • Избягвайте овъглените меса

Докато пълните чинията си с тези зеленолистни, избягвайте овъглените меса. Смята се, че има връзка между PhIP, химическо съединение, което се освобождава, когато месото се овъгли, и повишения риск от рак.

Останете активни, за да поддържате здравето на простатата

В допълнение към здравословното хранене трябва да сте активни. Редовните упражнения намаляват риска от развитие на някои смъртоносни проблеми, включително сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак. 

Проучванията са заключили, че в по-голямата си част упражненията са полезни. Например:

Въз основа на въпросници здравните специалисти откриват пряка връзка между физическата активност и симптомите на ДХП. Просто казано, мъжете, които са били по-физически активни, са по-малко склонни да страдат от ДХП. Дори физическата активност с ниска до умерена интензивност, като редовното ходене с умерено темпо, дава ползи.

Използвайки данни от проучването за проследяване на здравните специалисти, изследователите също изследват връзката между еректилната дисфункция (ЕД) и упражненията. Те откриват, че мъжете, които бягат час и половина или извършват три часа строга работа на открито на седмица, са с 20% по-малка вероятност да развият ЕД, отколкото тези, които изобщо не спортуват. 

Повече физическа активност носи по-голяма полза. Интересното е, че независимо от нивото на упражнения, мъжете с наднормено тегло или затлъстяване са имали по-голям риск от ЕД, отколкото мъжете с идеален индекс на телесна маса или ИТМ.

*Интересно:

В проучване, италиански изследователи разпределили на случаен принцип 231 мъже, със заседнал начин на живот, с хроничен простатит към една от двете тренировъчни програми за 18 седмици: аеробни упражнения, включващи бързо ходене, или неаеробни упражнения, включващи повдигане на краката, коремни преси и разтягане. Всяка група тренира три пъти седмично. В края на изпитването мъжете и в двете групи се чувстват по-добре, но тези в групата с аеробни упражнения изпитват значително по-малко дискомфорт, тревожност и депресия и подобряват качеството на живот.

Съвет за здрава простата - останете активни

Приемайте хранителни добавки на БИЛКОВА основа

Билковата медицина рязко нараства популярността си през последните години, но въпреки широката си привлекателност, тя понякога пренебрегва уникалните нужди на мъжете. 

Предлагаме ви билки с преглед на техните специфични ползи за мъжката система и разнообразие от предложени употреби и съвети за приготвяне. От Билкови Тинктури БГ сме известни с богатството си от билкови познания и изобретателни рецепти, персонализирани и ефективни формули за мъже.

Приемайте хранителни добавки на билкова основа за здрава простата

Коприва при подута и възпалена простата

Копривата се използва за подобряване на урогениталните симптоми и състояния. Доказано е, че инхибира производството на тестостерон, както и антиоксидантни и противовъзпалителни съединения. Известно е, че работи добре в комбинация със Saw Palmetto.

Коприва при подута и възпалена простата

Копривата идва от растението Urtica dioica, което има фини власинки, които отделят химикали, които дразнят кожата при допир. Това растение расте в Северна Америка, Африка, Азия и Европа и се използва като билково лекарство за различни здравословни проблеми поради своите антиоксидантни, противовъзпалителни, антиинфекциозни и антипролиферативни свойства.

Хранителен и фармакологичен преглед на копривата, обяснява, че листата на тази жилеща билка могат да се използват за лечение на състояния като артрит, ревматизъм и алергичен ринит. И все пак коренът на копривата може да се използва за лечение на проблеми с ДПХ.

Лечебна формула от Коприва е отлично средство за лечение на подута, възпалена простата

Може да се приема под формата на чай или тинктура.

Проучвания показват, че екстракт от Коприва помага при хора с ДПХ, за лечение на краткосрочни и дългосрочни проблеми с уринирането - без странични ефекти.

  • Като чай:

Приготвя се като запарка. Пийте 3 до 4 чаши дневно.

  • Като тинктура: 

Приема се по 20/30 капки, разтворени в чаша вода 2 - 3 пъти на ден.

Екстракт от Коприва за лечение на проблеми с уринирането

Мечо грозде - ефективен лек срещу простатит

Мечото грозде е още едно отлично средство, лечебна билка за възпаление или уголемяване на простатата.

Дълго време Мечото грозде - природен лек сред скалите е било предпочитано от билкарите при заболявания на пикочния мехур и бъбреците и е ефективен при премахване на прекомерното подуване на корема, дължащо се на задържане на вода. Изследванията на клетъчни култури показват, че Uva ursi притежава антибактериални и стягащи свойства и е особено ефективен срещу видовете бактерии, които причиняват простатит (възпалителна инфекция на простатата), както и инфекции на пикочните пътища.

Мечо грозде - ефективен лек срещу простатит
  • Може да го приемате под формата на чай: 

Приготвя се като отвара. Този чай няма особено добър вкус, но ще свърши работа!

  • Може да го приемате под формата на тинктура:

Добавете  20-30 капки тинктура от Мечо грозде в чаша вода и приемайте по 2-3 пъти на ден! 

Тинктура КАМЕНОЛОМНА е благоприятна за простата и намалена потентност, за бъбреци и пикочен мехур. Използва се при проблеми с простатната жлеза.

Тинктура Мечо грозде лек срещу простатит

Тиквени семки поддържат здравето на простатата

Те са богати на каротеноиди, включително лутеин, каротин и бета-каротин. 

Тиквените семки съдържат ензим, който спомага за подобряване на метаболизма на мастните киселини в простатната жлеза и е доказано, че подобрява функцията на пикочния мехур и пикочните пътища чрез подобряване на потока и намаляване на количеството урина, останала в пикочния мехур след уриниране, като по този начин облекчава някои доброкачествена хипертрофия на простатата (ДПХ) симптоми. 

Тиквените семки също инхибират превръщането на тестостерона в дихидротестостерон, който е отговорен за разширяването на простатната жлеза и се използва при лечението на възпален пикочен мехур и раздразнителен пикочен мехур.

Установено е, че билковите добавки, съдържащи тиквени семки, поддържат здравето на простатата по няколко различни начина. Подобно на екстракта от зелен чай, екстрактът от тиквени семки също инхибира растежа на раковите клетки на простатата.

В комбинация с масло от палмето, тази съставка може да помогне за лечение на ДПХ.

Тиквени семки поддържат здравето на простатата

Екстракт от цветен прашец

Доброкачествената хиперплазия на простатата (ДПХ) е състояние, характеризиращо се с увеличена простата. Това може да доведе до чести позиви за уриниране, но също и до затруднения с процеса на уриниране, като проблеми при започване, слаба струя и стичане на урина.

В проучване от 2022 г., на 25 пациенти от мъжки пол, изпитващи симптоми на долните пикочни пътища, дължащи се на ДПХ, са получили интервенция, съдържаща екстракт от цветен прашец. След три месеца хората са имали статистически значимо подобрение на симптомите.

Екстракт от цветен прашец подобрява здравето на простатата

Екстракт от от зелен чай за здраве на простатата

Зеленият чай се получава от листата на растението Camellia sinensis. Екстрактът му е концентрирана форма на тази съставка и е известно, че осигурява антиоксидантни свойства, главно от флавоноидите и полифенолите на растението.

Екстрактът от зелен чай е сред билките за здравето на простатата, които помагат, като инхибират растежа на човешки ракови клетки на простатата PC-3.

Екстракт от от зелен чай за здраве на простатата

Червена детелина за рак на простата

Червената детелина принадлежи към семейството на бобовите растения. Това многогодишно тревисто растение може да се намери в дивата природа в Европа и Азия, но се отглежда и в някои части на Северна Америка. Червената детелина съдържа изофлавони, които са съединения с антиоксидантни свойства.

Проучване от 2022 г. сравнява кълновете от червена детелина, бяла детелина, червена детелина и персийска детелина за техния хемо превантивен потенциал за рак на простатата. Установено е, че червената детелина има най-богато съдържание на изофлавон от четирите, като изследователите отбелязват, че нейното съдържание на изофлавон е сравнимо със соята и значително по-високо от кълновете от люцерна. Съобщава се също, че този тип детелина има висок профил на безопасност за нормалните клетки на простатата.

Червена детелина за рак на простата

➤ Билкови тинктури за ПРОСТАТА и НАМАЛЕНА ПОТЕНТНОСТ

Лечебни тинктури за простата и намалена потентност. 

Билкова тинктура при възпаление на простата и урогениталната система 

Билков извлек ЕПИЛОБИН - от Дребноцветна върбовка действа противовъзпалително и болкоуспокояващо. Растението е известно с лечебните си приложения при:

  • възпаление на простата и урогениталната система
  • възпаление на стомаха и червата
  • язви на стомаха

Приемайте билкова тинктура ЕПИЛОБИН при възпаление на простата и за урогениталната система, по 20-30 капки, разтворени в чаша вода, 2 или 3 пъти на ден, според препоръчания ви прием.

Билкова тинктура при възпаление на простата и урогенитална система

Билкова тинктура при проблеми с простатната жлеза

Билков извлек КАМЕНОЛОМНА - от листата на Мечо Грозде се използват за третиране на възпаление на пикочните пътища. Помага при борба с инфекцията чрез намаляване на възпалението.

Поради противовъзпалителните си свойства се използва тинктура КАМЕНОЛОМНА при проблеми с простатната жлеза.

СНИМКА: Билкова тинктура при проблеми с простатната жлеза

Билкова тинктура при възпаление на простатата

Билков извлек от лечебното растение - Котешка стъпка е известен с благоприятните си приложения:

  • При гинекологични проблеми.
  • При кожни проблеми. 
  • При възпаление на простатата. Простатит.
  • За подпомагане възстановителните сили на организма.

Билкова тинктура Котешка стъпка при възпаление на простатит.

Билкова тинктура при възпаление на простатата

Билкова тинктура за простата и намалена потентност

И разбира се билков извлек от Бабини зъби - ТРИБУЛУС. Благоприятен е: 

  • за повишаване на либидото
  • за подобряване обмяната на веществата
  • за повишаване нивата на тестостерона

Тинктура ТРИБУЛУС за простата и намалена потентност, за бъбреци и пикочен мехур.

Билкова тинктура за простата и намалена потентност

Комплект тинктури - грижа за силната половинка

От Билкови Тинктури БГ, селектирахме най-добрите лечебни билки в комплект от билкови извлеци “ЗА МЪЖА”.

Комплект 8 бр. билкови тинктури - създаден специално за мъжа и изцяло базиран на билкови продукти - ежедневна грижа за силната половинка.

Той благоприятства функциите на цялата мъжка полова система.

Проблемите, свързани с мъжкото самочувствие, са често срещан проблем напоследък, затова създадохме специален комплект от билкови екстракти, в подкрепа на типичните мъжки проблеми.

Всяка от тинктурите от този комплект, приемана ежедневно, ще подпомогне грижата за здравето на мъжа.

Комплект "ЗА МЪЖА" - съдържа 8 шишенца билкови тинктури, които ще подпомогнат естествените мъжки сили на силния пол.

Комплект билкови екстракти грижа за силната половинка

Бъдете образовани и се прегледайте 

В зависимост от вашата рискова група, редовното изследване за рак на простатата е много важно. Ако сте над 40 години, можете да си направите един кръвен тест за PSA, за да видите бъдещия си риск от рак на простатата. Ако имате фамилна анамнеза, трябва да правите годишно изследване от 40-годишна възраст. Без фамилна анамнеза можете да си правите годишен кръвен тест и преглед на простатата от 50-годишна възраст.

Бъдете образовани и се прегледайте

Кога трябва да се прегледате?

Мъжете с повишен риск - които или имат фамилна анамнеза за рак на гърдата или простатата, или са афро-американци - трябва да започнат скрининг за рак на простатата между възрастта 40 до 54.

Тези със среден риск трябва да започнат скрининг на 55 с тест за специфичен за простатата антиген (PSA), въпреки че няма категорична препоръка колко често трябва да се изследвате. 

За да се намали рискът от фалшиви положителни резултати и свръх диагностика, може да се изчака повече, две или повече години, между прегледите, когато нивото на PSA е достатъчно ниско, за да позволи увеличен интервал между проверките на PSA.

„Важно е да обсъдите с вашия здравен консултант възможностите си да вземете добре информирано решение кога да започнете PSA изпити и колко често да ги правите“.

Тестът за PSA може да открие рак на простатата пет до седем години преди да бъде палпиран или усетен в простатата. Заедно с кръвния тест за PSA, годишният дигитален ректален преглед може да открие състояния.

Тези тестове са чувствителни към заболявания на простатата. Ако можем да идентифицираме рака по-рано, тогава можем да го лекуваме най-ефективно.

Кога трябва да се прегледате?

Накратко:

Препоръките за скрининг за рак на простатата са различни в зависимост от това дали сте във високорискова или средно рискова група. Ако сте във високорискова група, трябва да помислите за скрининг за рак на простатата, като започнете от 40-годишна възраст. Мъжете, които са с нормален риск, се насърчават да обмислят скрининг, започвайки от 55-годишна възраст.

Прожекциите могат да включват дигитален ректален преглед и кръвен тест за простатен специфичен антиген (PSA). Ако вашият тест за PSA показва резултат над нормалния и сте имали нормален дигитален ректален преглед, може да сте кандидат за теста за индекса на здравето на простатата. Този кръвен тест е подобен на PSA теста, но дава резултати с по-висока специфичност. 

Има предимства и недостатъци на някои прегледи за рак на простатата и решението за започване на прегледи трябва да бъде взето с вашия лекар.

Здравето на простатата винаги трябва да бъде грижа

Без значение на колко години сте, здравето на простатата винаги трябва да бъде грижа. Докато тези състояния обикновено засягат по-възрастни мъже, можете да започнете да предприемате мерки, за да ги предотвратите на много по-млада възраст.

Здравословна диета, редовни упражнения, за да останете във форма и активни, приемът на естествени хранителни добавки е важно, за да поддържате добро здраве. Всичко това ще ви помогне за намаляване на риска от различни видове заболявания – включително на простатата.

Здравето на простатата винаги трябва да бъде грижа

Ако имате допълнителни въпроси относно как да се грижите за здравето на простатата, моля, не се колебайте да се свържете с нас от Билкови Тинктури БГ. Силата на билките е необятна, а ние знаем как да я използваме.