Мечо грозде - природният лек сред скалите

Мечо грозде “Arctostaphylos uva-ursi”

Мечото грозде - “Arctostaphylos uva-ursi” е растителен вид от рода “Arctostaphylos”, широко разпространен в циркумбореалните райони на субарктичното Северно полукълбо. У нас билката е позната като Мечо грозде.

Преди откриването на антибиотиците, uva ursi се използва като естествено средство за лечение на инфекции на пикочните пътища.

Тази статия ще ви запознаем с потенциалните ползи за здравето и евентуални страничните ефекти от приема на “uva ursi”. Ще научите също препоръчителните дози и какво да търсите, когато купувате тази хранителна добавка.

👉 Разгледайте нашата тинктура от билката:

Хранителна добавка от Мечо Грозде - КАМЕНОЛОМНА

История и описание

Името на рода на “Arctostaphylos uva-ursi” идва от гръцките думи arctos (άρκτος) - което означава „мечка“ и staphyle (σταφύλι) - което означава „грозде“ по отношение на плодовете, които образуват гроздове. В дивата природа те обикновено се консумират от мечките.

Специфичният епитет “uva-ursi”, идва от латинските думи uva (което означава грозде) и ursus (мечка), отразени в псевдонима на мечото грозде.

Общото име, kinnikinnick, пък е алгонкинска дума, означаваща „смес за пушене“

Индианците са пушили изсушените листа от ува-урси и кората самостоятелно или смесено с други билки, тютюн или суха кора от дрян в лули. 

Съществуват множество често срещани имена, в зависимост от региона, като “пясъчна боровинка”, “безплодна мирта”, “дива боровинка” и други.

Разпространението на Arctostaphylos uva-ursi е околополярно и е широко разпространено в северните ширини, но е ограничено до голяма надморска височина по-на юг.

Ботанически характеристики

Иначе растението представлява малък изпъкнал дървесен храст с подземен корен с височина от 5 до 30 см. 

Листата са вечнозелени, като остават зелени за 1 до 3 години, преди да паднат. 

Плодът е червено зрънце.

Листата са лъскави, малки и са дебели и твърди. Те са подредени последователно по стъблата. Долната страна на листата е по-светло зелена, отколкото върховете. Новите стъбла могат да бъдат червени, ако растението е на слънце, но са зелени на по-сенчести места. По-старите стъбла са кафяви. През пролетта те имат бели или розови цветя.

Дивите насаждения на Arctostaphylos uva-ursi могат да бъдат гъсти, с до средна височина.

Терминални групи от малки цветя цъфтят от май до юни. 

Цветовете са бели до розови и имат кръгли, месести и яркочервени до розови плодове. 

Гладките, лъскави плодове варират от 6 до 13 мм в диаметър.

Плодът се задържа на растението до началото на зимата. Вкусът му е горчиво-сладък, когато е суров, но по-сладък при варене и сушене.

Иначе плодовете са годни за консумация от хората, но обикновено се считат за неприятни. Мечките и другите животни ядат плодовете, както става ясно от името на растението.

Химичен състав на Мечото грозде

Билковите добавки, направени от листата на “uva ursi”, са били използвани като естествена терапия за лечение на цистит (инфекции на пикочния мехур) и инфекции на пикочните пътища. Растенията съдържат естествени химикали със свойства за борба с инфекциите, наречени гликозиди и арбутин.

Гликозидите могат да помогнат за намаляване на бактериите в урината. Вашето тяло трансформира гликозидите в хидрохинон, съединение с антибактериални свойства.

Билката съдържа разнообразни фитохимикали, включително урсолова киселина, танинова киселина, галова киселина, някои етерични масла и смола, хидрохинони (главно арбутин, до 17%), танини (до 15%), фенолни гликозиди и флавоноиди. 

Листата на Arctostaphylos uva-ursi съдържат арбутин, който се метаболизира, образувайки хидрохинон, потенциален чернодробен токсин.

Хидрохиноните в Мечото грозде са най-силната съставка, която се бори с различни бактерии в тялото ни и помага за спиране на възпалителни процеси. Затова тази билка се препоръчва и за подсилване на имунитета. Използва се още при проблеми с простатната жлеза, бяло течение и при подагра.

“Uva ursi” също се използва локално (на повърхността на кожата), тъй като химически произвежда хидрохинон, което е вещество, което се използва в кремове за изсветляване на кожата. Хидрохинонът се предписва за лечение на тъмни кожни петна, които се развиват поради увреждане на кожата.

Употреба на растението Мечо Грозде

Храна

В исторически план плодовете и листата от Мечо грозде са били използвани от общността Блекфейт като храна. От плодовете може да се направи желе, а също така са използвани като подправка и варени с месо.

Боя

Местните американци са използвали растението за производство на жълта боя.

Пушене

Изсушените листа от Мечо грозде са основният компонент в много традиционни смеси за пушене на местните жители на Северна Америка, известни заедно като "kinnikinnick" (или "смес за пушене").

Народна медицина

Чайовете и екстрактите от листата на билката се използват в традиционната медицина в продължение на векове като антисептици на пикочните пътища, диуретици и лаксативи

Медицински употреби на Мечото грозде

Има няколко често срещани медицински употреби на билката. 

Най-важно лечебно приложение, билката е благоприятна за бъбреци и пикочен мехур, простата и намалена потентност

Различните симптоми и състояния, за които се смята, че могат да бъдат подпомогнати от “uva ursi”, включват:

· Насърчаване на оздравяването;

· Успокояване при стомашно разстройство;

· Засилване на имунната система;

· Намаляване на възпалението;

· Детоксикация на тялото;

· Помощ при подуване на пикочния мехур и уретрата;

· Помощ при подуване на пикочните пътища;

· Борба със запека;

· Лечение на бъбречни инфекции;

· Лечение на бронхит.

Култивиране

Има няколко сорта, които се размножават за използване като декоративни растения. Това е привлекателна целогодишно вечнозелена декорация за градини и е полезна за контролиране на ерозията по поради дълбоките си корени.

Растението е толерантно към слънце и сухи почви и поради това е често срещан почвопокривен материал в градските райони, в натурализираните райони и в местните растителни локации или алпинеуми.

Лечебни ползи на билката

Съставката - хидрохиноните, които се борят с различни бактерии в тялото ни и помага за спиране на възпалителни процеси. Затова тази билка се препоръчва и за подсилване на имунитета. Използва се още при проблеми с простатната жлеза, бяло течение и при подагра.

Екстрактът от билкови листа има дълга история на употреба в традиционната индианска медицина като диуретик и лечение на инфекции на пикочните пътища, болезнено уриниране и камъни в бъбреците.

Мечо Грозде при инфекции на пикочните пътища 

Билката има и ефект, който може да помогне за борба с инфекцията чрез намаляване на възпалението.

При билколечението листата на растението се използват за третиране на възпаление на пикочните пътища.

Според проучванията инфекциите на пикочните пътища или UTI се случват на почти половината от всички жени в даден момент от живота й .

Те често изискват антибиотично лечение. Но ако ги получавате често, може да се чудите дали има по-естествен начин за тяхното лечение или предотвратяване.

“Дивата боровинка” е популярна хранителна добавка за UTIs. 

“Uva ursi” работи за намаляване на бактериите в урината, тъй като има химикали, наречени гликозиди. В организма гликозидите се трансформират в хидрохинон, който притежава антибактериални свойства.

Освен това се смята, че растенито намалява възпалението със стягащия си ефект върху лигавиците, но доказателствата от клиничните изследвания не подкрепят напълно това твърдение.

Свойствата му да се бори с инфекциите идват от няколко естествени химикали на растението, включително арбутин и хидрохинон. То също така има танини - свойство, което позволява на uva ursi да има стягащ ефект.

Арбутинът е естественият химикал в Uva ursi, който е отговорен главно за ползите за пикочните пътища. След като се метаболизира в тялото ви, арбутинът се превръща в хидрохинон, който преминава през бъбреците ви в пикочните пътища.

Хидрохинонът може да облекчи болката и възпалението в пикочния мехур или пикочните пътища. Той също така може да предотврати растежа на вредните бактерии, поддържайки здравословния бактериален баланс.

Мечо Грозде при проблеми с простата 

Поради на противовъзпалителните си свойства билката се използва още при проблеми с простатната жлеза.

Мечо Грозде при полово предавани болести

Също така билката се смята за стягащо средство и лек за полово предавани болести.

Мечо Грозде при бяло течение

Понякога този нормален симптом може да се превърне в дисхармония за женската полова система, което е причинено от бактериални инфекции или друго състояние (лекарства, ароматизирани сапуни). А антисептичното и противовъзпалителното действие на Мечо Грозде е поредното природно решение, могъщ лек при поява на бяло течение. Като терапията може да се извърши в домашни условия, стига преди това да сте се консултирали с лекар специалист и следвате неговите предписания.

Мечо Грозде при подагра

Биоактивните елементи, които се намират в листата на Мечото грозде неутрализират натрупалите кристали на пикочна киселина (уратни кристали) в ставите, околоставните тъкани и бъбреците, което прави билакта благоприятна при подагра.

Локално приложение на Мечото Грозде

“Uva ursi” също така е често срещана съставка в някои продукти за грижа за кожата.

Като локален (прилаган върху кожата) агент, е установено, че “uva ursi” е ефективен като средство за изсветляване на кожата в пилотно проучване сред здрави хора. 

Хиперпигментацията е инхибирана при четири от шест участници в изследването, които са били изложени на ултравиолетова светлина след използване на локално приложение на производно на uva ursi (наречено арбутин).

Начин на прием на билката 

“Uva ursi” се предлага на пазара като изсушени листа и прахообразни препарати, чайове, тинктури и капсули, които трябва да се приемат перорално (през устата). 

Производните на растението се използват и за локални кожни препарати. 

В билковите лекарствени препарати се използват само листата, а не плодовете.

Като изсушена билка

Под тази форма, приемът - 2 до 4 грама на ден с общо 400 до 800 мг арбутин е стандартна доза. 

Под формата на чай 

За да направите чай, накиснете 3 грама сушени листа във вода за 12 часа - след това прецедете чая и го пийте три до четири пъти на ден.

Имайте предвид, че е важно да избягвате приема на твърде много от растението. Според някои източници, дори 15 грама изсушени листа от ura ursi могат да бъдат токсични при някои хора.

Под формата на тинктура - билков извлек

Тази форма на прием е най-концентрирана и най-бързо може да усетите полезното действие на билката.

Препоръчителният дневен прием е по 20 - 30 капки билков извлек, разтворени в чаша вода, 2 - 3 пъти на ден.

Противопоказания: 

Хората, имащи проблеми с черния дроб, бременни жени и кърмачки трябва да избягват употребата на тази билка

Билкова Тинктура от Мечо грозде

Билкова тинктура КАМЕНОЛОМНА е концентриран билков извлек, който съдържа едно от най-старите познати лечебни растения - Мечото грозде.

Влияе благоприятно на пикочния мехур и бъбреците.

Тя ще осигури на организма Ви максимално количество биоактивни вещества.

Тинктурата е помощно средство при:

• Нарушена функция на пикочо-половата с-ма

• Язви на пикочния мехур

• Бактериални инфекции

• Болезнено уриниране

• Симптоми, като кръв в урината

• Камъни в бъбреците

• Нарушена функция на черния дроб

Подарете си здраве с тинктура КАМЕНОЛОМНА и се отървете от проблемите в бъбреците и пикочните пътища.

Какви други билки обикновено се приемат с Uva ursi?

Има няколко билкови комбинации за инфекции на пикочния мехур. Някои предварителни проучвания показват, че приемането на uva ursi с чай от глухарче може да помогне за предотвратяване на UTI.

Мерки за безопасност

Използването на билки е уважаван от векове подход за укрепване на организма и лечение на болести. Билките обаче могат да предизвикат странични ефекти и да взаимодействат с други билки, хранителни добавки или лекарства. Поради тези причини трябва да приемате билки внимателно, под наблюдението на медицински специалист.

Един от химикалите в uva ursi, хидрохинонът, може да увреди черния дроб. Трябва да приемате uva ursi само за кратки периоди, не по-дълги от 5 дни, под наблюдението на лекар или фармацевт. Не трябва да приемате поредица от дози uva ursi повече от 5 пъти за 1 година. Не приемайте повече от препоръчаните дози!

Съобщените нежелани реакции обикновено са леки и включват гадене и повръщане, раздразнителност и безсъние.

Жени, които са бременни или кърмят, и хора с високо кръвно налягане, не трябва да приемат екстракти от мечо грозде. Хората, които имат болест на Крон, храносмилателни проблеми, бъбречно или чернодробно заболяване или язва, също не бива да я използват.

Ако се лекувате с някое от следните лекарства и вещества, не трябва да използвате uva ursi, без първо да говорите със специалист:

Литий. Възможно е приемането на мечо грозде да доведе до натрупване на литий до опасни нива в кръвта.

Лекарства и добавки, които правят урината по-кисела. Те включват витамин С, сок от червена боровинка, портокалов сок и други цитрусови плодове и сокове.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) и кортикостероиди. Проучванията върху животни, направени в Япония, показват, че uva ursi може да увеличи противовъзпалителните ефекти на тези лекарства, въпреки че не е известно дали билката би имала този ефект при хората.

Желязо. Ако приемате добавки с желязо, вземете ги поне 2 часа преди или 2 часа след uva ursi.

Евентуални странични ефекти

Поради възможността за токсичност, трябва да се консултирате със здравен консултант преди да вземете каквато и да било доза Мечо грозде. Експертите препоръчват да се избягва приема на билката за повече от две седмици (консервативните източници препоръчват да се ограничи продължителността до не повече от 5 дни) и не повече от 5 пъти годишно.

Никога не приемайте повече от препоръчаната доза или не приемайте “uva ursi” за повече от предписаната продължителност.

Преборете се с бактериите в тялото си

Мечото Грозде се използва за лечение на пикочните пътища и за изсветляване на кожата. Освен това може да има противовъзпалително и стягащо действие.

Хидрохиноните в мечото грозде са най-силната съставка, която се бори с различни бактерии в тялото ни и помага за спиране на възпалителни процеси. Затова тази билка се препоръчва и за подсилване на имунитета. Използва се още при проблеми с простатната жлеза, бяло течение и при подагра.

Когато избирате “uva ursi или каквато и да е билкова добавка, потърсете тези, направени с органични съставки от компании, които следват настоящите добри производствени практики, определени от Администрацията по храните и лекарствата.

Ако искате да го възползвате от лечебните свойства на билката, вземете чист растителен екстракт от Мечо Грозде, който осигурява достатъчната дневна доза арбутин - каквата съдържа нашата билкова тинктура КАМЕНОЛОМНА.

Защото здравето е най-важно и трябва да се грижим по-най-добрия начин за него.