Натурално лечение на захарен диабет

Какво е захарният диабет?

Захарният диабет е най-често срещаното хронично и метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишаване на нивата на глюкозата поради абсолютен или относителен инсулинов дефицит. 

Захарният диабет е синдром, който се характеризира с хипергликемия, промяна в метаболизма на липиди, въглехидрати и протеини. 

Заболяването е свързано с очни, бъбречни, сърдечно-съдови и неврологични усложнения в дългосрочен план. Това заболяване също се свързва със симптоми като полиурия, умора, загуба на тегло, забавено зарастване на рани, замъглено зрение, повишаване на нивата на глюкоза в урината и др. 

Какво е захарният диабет?

Инсулинозависимият диабет е едно от нарушенията в регулацията на имунната система. Няколко екологични и генетични фактора засягат имунната система, което води до атака на лимфоцити, особено панкреатит. Тази възпалителна реакция може да причини инсулт и диабет. 

В момента има повече от 422 милиона души със захарен диабет по целия свят. Както броят на случаите, така и разпространението на заболяването непрекъснато се увеличават през последните няколко десетилетия.

При липса на подходящо лечение, сърдечни, съдови, неврологични и бъбречни увреждания и може да възникне невропатия

Лечението включва диета, упражнения и лекарства. Понастоящем основното и ефективно лечение на диабета е използването на инсулин и хипогликемични лекарства, но тези съединения също имат много неблагоприятни странични ефекти. Тук идва на помощ природата.

Билките имат лечебни антидиабетни ефекти

Лечебните растения - билките, имат дълга история на употреба в днешни дни. Те се използват широко за различни заболявания. Има няколко причини за увеличаване на употребата на билките. Много тях, от различни части на света са изследвани заради своите антидиабетни ефекти

Билките имат лечебни антидиабетни ефекти

В тази обзорна статия ще ви запознаем с някои от най-важните лечебни растения с хипогликемични свойства според надеждни клинични и лабораторни доказателства и също така ще засегнем тези от тях, които се предписват в традиционна медицина за лечение на диабет.

Кои са основните типове диабет? 

Диабетът е състояние, което причинява твърде високо ниво на кръвната захар на човек.

Два основни типа захарен диабет - тип 1 и тип 2

Има 2 основни типа диабет:

Диабет тип 1 

- имунната система на тялото атакува и унищожава клетките, които произвеждат инсулин.

  • Какво е диабет тип 1?

Диабет тип 1 води до твърде високо ниво на глюкоза (захар) в кръвта.

Това се случва, когато тялото ни не може да произвежда достатъчно хормон, наречен инсулин, който контролира кръвната глюкоза.

Диабет тип 1 води до твърде високо ниво на захар в кръвта

Трябва да приемаме инсулин всеки ден, за да поддържаме нивата на кръвната си захар под контрол.

Управлението на диабет тип 1 може да отнеме време, за да свикнем, но все пак можем да правим всички неща, които ни харесват. В настоящата статия ще ви помогнем за това.

*Този тип не е свързан с възрастта или наднорменото тегло – тези неща са свързани с диабет тип 2.

Диабет тип 1 при деца

Ако детето ни е диагностицирано с диабет тип 1, то ще бъде обгрижвано от детски (педиатричен) диабетен екип, докато навърши около 17 или 18 години.

Той ще ни помогне с нещата, необходими за управление на диабет тип 1 на детето, като инжектиране на инсулин, изследване на нивата на кръвната захар и диета.

Те могат да дадат съвети за училище или детска градина и да говорят с учителите и полагащите грижи за детето.

Диабет тип 1 при деца

Диабет тип 2 

При диабет тип 2 - тялото не произвежда достатъчно инсулин или клетките на тялото не реагират на инсулин.

Причинява се от проблеми с химикал в тялото (хормон), наречен инсулин. Често се свързва с наднормено тегло или неактивност, или с фамилна анамнеза.

Този тип е много по-често срещан от тип 1. В Обединеното кралство например около 90% от всички възрастни с диабет имат тип 2. А в България - около 425 000 души имат това заболяване.

  • Какво е диабет тип 2 ?

Това е често срещано състояние, което води до твърде високо ниво на захар (глюкоза) в кръвта.

Диабет тип 2 e нарушение в начина, по който тялото регулира глюкозата

Може да причини симптоми като прекомерна жажда, необходимост от много често уриниране и умора. Освен това може да увеличи риска от получаване на сериозни проблеми с очите, сърцето и нервите.

Това е състояние през целия живот, което може да повлияе на ежедневието ни. Може да се наложи да променим диетата си, да приемаме лекарства и да ходим на редовни прегледи.

Когато диетата и упражненията не са достатъчни за контролиране на кръвната захар, някои хора се обръщат към лекарства, като метформин. Все повече изследвания обаче показват, че алтернативната медицина също може да помогне за контролиране на кръвната захар. Продължете да четете, за да научите повече. 

  • Други видове диабет:

Гестационен диабет

По време на бременност някои жени имат толкова високи нива на глюкоза в кръвта, че тялото им не е в състояние да произведе достатъчно инсулин, за да усвои целия. Това е известно като гестационен диабет.

Гестационен диабет

От какво се получава гестационен диабет?

Гестационният диабет е висока кръвна захар (глюкоза), която се развива по време на бременност и обикновено изчезва след раждането.

Може да се случи на всеки етап от бременността, но е по-често през втория или третия триместър.

Това се случва, когато тялото ви не може да произведе достатъчно инсулин – хормон, който помага за контролиране на нивата на кръвната захар – за да отговори на допълнителните ви нужди по време на бременност.

От какво се получава гестационен диабет?

Този вид диабет може да причини проблеми на майката и нейното бебе по време на бременност и след раждането. Но рисковете могат да бъдат намалени, ако състоянието се открие навреме и се управлява добре.

Наистина е важно да ходите на всичките си прегледи за здравето на вас и вашето бебе.

Ако получите симптоми на COVID-19 или не се чувствате добре поради нещо различно от COVID-19, говорете с вашата акушерка или екип по майчинство. Те ще ви посъветват какво да правите.

Кой е изложен на риск от гестационен диабет?

Всяка жена може да развие гестационен диабет по време на бременност, но сте изложени на повишен риск, ако:

  • Вашият индекс на телесна маса (ИТМ) е над 30 
  • Преди сте имали бебе, което е тежало 4,5 кг или повече при раждането
  • Сте имали гестационен диабет при предишна бременност
  • 1 от вашите родители или братя и сестри има диабет
  • Сте от южноазиатски, черен, афро-карибски или близкоизточен произход (или дори ако сте родени в Обединеното кралство)
Кой е изложен на риск от гестационен диабет?

Ако някое от тези се отнася за вас, трябва да Ви бъде предложен скрининг за гестационен диабет по време на бременността.

Преддиабет

Много повече хора имат нива на кръвната захар над нормалните граници, но не достатъчно високи, за да бъдат диагностицирани като диабет.

Това понякога е известно като преддиабет. Ако нивото на кръвната ви захар е над нормалните граници, рискът от развитие на същински диабет се увеличава.

Какво е преддиабет? 

Много е важно да бъде диагностициран възможно най-рано, защото е твърде възможно да се влоши прогресивно, ако не се лекува.

Основни симптоми при диабет 

  • Кога да посетим лекар?

Трябва да посетим нашия здравен консултант възможно най-скоро, ако получим основните симптоми на диабет, които включват:

  • Чувство на силна жажда.
  • Уриниране по-често от обикновено, особено през нощта.
  • Чувстваме се много уморени.
  • Имаме загуба на тегло и загуба на мускулна маса.
  • Получаваме сърбеж около срамните зони (пениса или вагината) или имаме често течение.
  • Имаме порязвания или рани, които зарастват бавно.
  • Зрението ни е замъглено.
Основни симптоми при диабет

Диабет тип 1 може да се развие бързо в продължение на седмици или дори дни.

Много хора имат диабет тип 2 в продължение на години, без да осъзнават, тъй като ранните симптоми обикновено са общи.

Симптомите на диабет тип 1 могат да се появят бързо, особено при деца.

Много хора имат диабет тип 2, без да осъзнават. 

Това е така, защото симптомите не ни карат непременно да се чувстваме зле.

Какви са основните рискови фактори за диабет тип 2

Хора имат по-голям риск от развитие на диабет тип 2, ако:

  • Са над 40 годишна възраст.
  • Имат близък роднина с диабет (като родител, брат или сестра).
  • Имат наднормено тегло или затлъстяване.
  • Ако са от азиатски, афро-карибски или африкански произход.

Симптоми при гестационен диабет

Гестационният диабет обикновено не причинява никакви симптоми.

Повечето случаи се откриват само когато нивата на кръвната ви захар се изследват по време на скрининг за гестационен диабет.

Някои жени могат да развият симптоми, ако нивата на кръвната им захар станат твърде високи (хипергликемия), като например:

  • повишена жажда
  • необходимост от уриниране по-често от обикновено
  • сухота в устата
  • умора

Но някои от тези симптоми са често срещани по време на бременност и не са непременно признак на гестационен диабет. Говорете с вашата акушерка или лекар, ако се притеснявате за някакви симптоми, които изпитвате.

От какво се получава диабет?

Какви са причините за диабет? 

Количеството захар в кръвта се контролира от хормон, наречен инсулин, който се произвежда от панкреаса (жлеза зад стомаха).

Когато храната се усвои и навлезе в кръвта ни, инсулинът извежда глюкозата от кръвта в клетките, където се разгражда, за да произведе енергия.

Въпреки това, ако имаме диабет, тялото ни не е в състояние да разгради глюкозата в енергия. Това е така, защото или няма достатъчно инсулин, за да премести глюкозата, или произведеният инсулин не работи правилно.

От какво се получава диабет?

Причините като цяло за двата основни типа диабет са различни. 

Причини за диабет тип 1

Диабет тип 1 е преди всичко наследствен, но се активира допълнително от индивидуална податливост към някои инфекции, която се дължи на определени генотипи на човешкия левкоцитен антиген (HLA).

Диабет тип 1 е преди всичко наследствен

Причини за диабет тип 2

Диабет тип 2 се дължи главно на начина на живот, който водим както и на известна генетична предразположеност. 

Диабет тип 2 се дължи главно на начина на живот

Живот с диабет

Няма промени в начина на живот, които можете да направите, за да намалите риска от диабет тип 1, но можете да помогнете за справянето с диабет тип 2: 

  • Чрез здравословно хранене
  • Редовни упражнения 
  • И постигане на здравословно телесно тегло

Ако сме диагностицирани с диабет, трябва да се храним здравословно, да правим редовни упражнения и редовни кръвни изследвания, за да сме сигурни, че нивата на кръвната ни захар остават балансирани.

Препоръчително е и да проверяваме и да следим за здравословно телесно тегло.

Хората, диагностицирани с диабет тип 1, също се нуждаят от редовни инсулинови инжекции до края на живота си.

Тъй като диабет тип 2 е прогресивно състояние, в крайна сметка може да се наложи лекарство, обикновено под формата на таблетки.

Живот с диабет

 

Как се открива диабет? 

Диагностициране на диабет 

Диабет се диагностицира чрез проверка на урината и кръвен тест, за да се проверят нивата на кръвната захар.

Диабет се диагностицира чрез проверка на урината и кръвен тест

Захарният диабет се характеризира с периодична или постоянна хипергликемия.

Можем да открием дали имаме диабет, чрез установяване на някой от следните признаци:

  • Ниво на кръвната захар на гладно (Ако е  ≥ 7 mmol/L (126 mg/dL)).
  • Тест за глюкозна толерантност (Нива на кръвната захар ≥ 11,1 mmol/L (200 mg/dL) два часа след прием на 75 g глюкоза орално.
  • Симптоми на хипергликемия и временни нива на кръвната захар ≥ 11,1 mmol/L (200 mg/dL).
  • Ниво на гликирания хемоглобин (Hb A1C) ≥ 6,5%.

Препоръчително е измерването на нивото на кръвна захар на гладно, заради по-лесното измерване, а и значителната продължителност на теста за глюкозна толерантност, който е стандартно е продължаващ два часа.

Диагноза на захарен диабет се смята, когато две измервания на кръвна захар на гладно са над 126 mg/dL (7 mmol/L). 

Ако нивата са от 100 до 125 mg/dL (5,6 до 6,9 mmol/L) не се смята, че имат нарушена гликемия

Хората с нива на кръвната захар са между 140 mg/dL (7,8 mmol/L) и 200 mg/dL (11,1 mmol/L) при стандартен тест за глюкозна толерантност имат нарушена глюкозна толерантност

Положителният резултат за диабет трябва да бъде потвърден чрез повтаряне на някои от описаните тестове в друг ден. 

Преддиабетните състояния представляват рисков фактор за развитие на същински захарен диабет, както и на сърдечно-съдови заболявания.

Очен скрининг при диабет?

Всеки с диабет на възраст над 12 години трябва да бъде посъветван да посещава преглед на очите си веднъж годишно.

Ако имаме диабет, очите ни са изложени на риск от диабетна ретинопатия, състояние, което може да доведе до загуба на зрението, ако не се лекува.

Скринингът, включва 30-минутна проверка за изследване на задната част на очите. Той е начин за ранно откриване на състоянието, за да може да се лекува по-ефективно.

Очен скрининг при диабет

Какви са алтернативните лечения за диабет?

Поддържането на нивата на кръвната захар е част от управлението на диабета. Лекарите често предписват традиционно лечение, като инсулинови инжекции, за да поддържат тези нива нормални. 

Преди откриването на инсулина и хипогликемичните лекарства, хората с диабет са били лекувани с лечебни растения - билки и традиционни лечения. Досега са установени положителните ефекти на над 1200 билкови лекарства за намаляване на нивата на кръвната захар или усложненията, дължащи се на хипергликемия. 

Всяко растение може да има свой собствен ефективен компонент за намаляване на хипергликемията. 

Доказано е, че билките притежават антиоксидантна активност

Оксидативният стрес участва в развитието на диабет и много други заболявания. Следователно тези растения, поне отчасти, налагат своите антидиабетни дейности чрез този механизъм. Тъй като оксидативният стрес е причина за голямо разнообразие от други заболявания и тези растения имат антиоксидантна активност, следователно, те могат да имат благоприятен ефект и върху други заболявания. 

Трябва да се отбележи, че лечебните растения поради своите антиоксидантни активности и други механизми са способни за намаляване на токсичните ефекти на токсични агенти или други лекарства. 

Следователно, лечението с билки може също да има антидиабетни действия и/или могат да намали усложненията на диабета.

Някои хора използват допълнителни и алтернативни терапии. Тези терапии имат за цел да лекуват тялото и ума.

Алтернативните лечения за диабет включват:

  • Билки 
  • Добавки
  • Диета
  • Упражнение
  • Техники за релаксация
Какви са алтернативните лечения за диабет?

Добавките могат да се считат за „изцяло естествени“. Но това не означава, че те няма да се намесват в традиционните лекарства. Всъщност няма правна дефиниция за „изцяло естествено“.

Алтернативно лечения на диабет чрез диета и упражнения

Понякога е възможно успешно лечение чрез подходящ двигателен режим, съчетан със строга диета

  • Хранителен режим

Тя изключва приемането на бързоусвоими захари и се намаляват до минимум животинските мазнини. В нея се набляга на бавноусвоими въглехидрати (такива има в пълнозърнестите храни (около 60% от дневния калориен баланс), в растителните мазнини (10 – 30% от калориите за деня), плодовете, зеленчуците, ограничени количества млечни продукти (например 100 g сирене дневно).

Трябва винаги да присъства чувството за глад!

Такава диета трябва да се провежда продължително време. Тя може да доведе до пълно излекуване. Винаги е препоръчително лекарски контрол. Използват се и медикаменти за контролиране на състоянието, напр. инсулини, бигваниди и др. 

Повечето от нас не смятат диетата и упражненията за „алтернативна медицина“. Но те попадат в тази категория. Те са изключително важни при лечението на диабет. Това, което ядете и колко сте активни, оказва влияние върху нивото на кръвната ви захар и здравето. Здравословната диета и поддържането на активност имат положително въздействие върху диабета.

Диета и упражнения при лечение на диабет

Яденето на храни, богати на мастни киселини, може да бъде полезно при лечението на сърдечно-съдови заболявания, често срещано съпътстващо заболяване с диабета.

Според статистики два пъти повече невегетарианци са диагностицирани с диабет в сравнение с вегетарианците и веганите.

Докато хората с диабет не трябва да избягват месото, те биха могли да направят диетата си по-фокусирана върху храни като:

  • варива
  • зеленчуци
  • цели зърна
  • плодове

Това може да помогне за понижаване на холестерола, поддържане на нивата на кръвната захар и насърчаване на здравословно тегло. 

  • Подходящ двигателен режим

Наличието на режим на упражнения е стандартна препоръка за хората с диабет. 

Препоръчва да се правят тренировки два пъти седмично за хора без ограничения на активността. Примери могат да бъдат вдигане на свободни тежести или използване на съпротивителни ленти. Хората с диабет тип 2 също трябва да се стремят към поне 150 минути умерена до интензивна аеробна активност всяка седмица.

Проучвания установяват, че физическата активност е едно от най-добрите лечения за контрол на диабет тип 2. Упражнението може да намали кръвното налягане, да подобри глюкозния толеранс и да намали твърде високите нива на кръвната захар.

Същите препоръки се отнасят и за тези с диабет тип 1. Но хората с диабет тип 1 трябва да бъдат внимателни. Те са изложени на по-голям риск от хипогликемични епизоди по време на тренировка. Те трябва внимателно да следят нивата на кръвната си захар.

Алтернативно лечения на диабет чрез техники за релаксация

  • Подходи на ума и тяло

Има повишен риск от депресия и тревожност при хора с диабет или други хронични заболявания. Според проучвания повишеният стрес може да повлияе на способността на хората с диабет да управляват нивата на кръвната захар и лекарствата. Подходите ум-тяло могат да помогнат на хората с диабет да се справят с тези проблеми.

  • Други техники за релаксация

Въпреки че медитацията може да не изгори калории, тя може да помогне за облекчаване на стреса. Медитацията може да бъде базирана на мантра, като повтаряне на вдъхновяваща мисъл или твърдение. Медитацията може да включва и дихателни техники. 

Билки и хранителни добавки при диабет 

Билките и добавките са популярни алтернативни терапии за хора с диабет. Тези терапии не се считат за „лекарства“. 

Винаги е препоръчителна консултация с вашия здравен специалист, преди да започнете да приемате нови добавки. Някои от тях могат да взаимодействат с лекарствата, които приемате.

Ще споделим с вас някои от най-популярните добавки, използвани при диабет.

Натуралното лечение на диабет 

Много билки и подправки имат свойства за понижаване на кръвната захар, което ги прави полезни за хора с диабет или с висок риск от диабет тип 2.

През последните години са проведени редица клинични проучвания, които показват потенциални връзки между билковите терапии за натурално лечение и подобрения контрол на кръвната захар, което довежда до увеличаване на хората с диабет, които използват тези по-„естествени“ съставки, за да помогнат за справяне със състоянието си.

Натуралното лечение на диабет - билковите терапии

Най-добрите билкови добавки за диабет 

Терапиите на билкова основа, за които проучванията показват, че имат антидиабетни свойства (които намаляват инсулиновата резистентност и увеличават на инсулиновата чувствителност), включват:

  • Куркума
  • Канела
  • Екстракт от черни боровинки
  • Карамфил
  • Джинджифил
  • Сминдух
  • Риган
  • Череши
  • Бял Трън
  • Чесън
  • Женшен
  • Магнезий
  • Омега-3 мастни киселини
  • Псилиум
  • Алое вера
  • Алфа-липоева киселина
  • Розмарин
  • Босилек 
  • Коприва
  • Хром

От изключителна важност е да се приемат:

  •  Антиоксиданти

за намаляване на оксидативния стрес на клетките – витамини А, С, Е, коензим Q10, ликопен, алфа липоева киселина и др.,

  • Минералите - цинк и селен 

тъй като свободните радикали влияят върху клетката и причиняват инсулинова резистентност, рак и по-бързо стареене на клетките.

  • Силимарин

Пряка връзка с инсулиновата резистентност има и омазняване на черния дроб (чернодробната стеатоза). Положителен ефект за това състояние се получава от фосфатидилхолин, силимарин (който се съдържа в Белия трън), антиоксиданти, N-ацетилцистеин, бетаин, S-аденозилметионин, омега-3 мастни киселини и др.

Най-добрите билкови добавки за диабет

Билковите терапии обикновено се използват в аюрведичната и източната медицина за лечение на сериозни състояния като диабет.

Билките и растителните производни, изброени по-долу, са използвани традиционно от хората за лечение на заболяването.

Мнозина страдат от недостатъчна база от знания, затова бъдете информирани за решенията, които вземате за своето здраве.

Билкови добавки са обещаващи при лечението на диабет, включително:

Куркумата има антидиабетни свойства

Доказано е, че съединението Куркумин, което се намира в подправката Куркума - най-изследваната подправка на планетата (линк), повишава контрола на кръвната захар и помага за предотвратяване на заболяването. 

В деветмесечно проучване на 240 възрастни с преддиабет, тези, които са приемали капсули куркумин (които се предлагат без рецепта) или билков извлек - билкова тинктура от Куркума напълно са избегнали развитието на диабет, докато една шеста от пациентите в плацебо групата са го направили.

Изследванията показват, че екстрактът от куркума може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да направи диабета по-управляем.

Куркумата помага при диабет, защото поддържа здравето на черния дроб.

Куркума - Куркумин има антидиабетни свойства

Опитайте куркума, черен пипер и джинджифил, за да подпомогнете кръвообращението си и да стабилизирате кръвната си захар.

Канелата намалява инсулиновата резистентност

Изследователите са установили, че тя намалява холестерола с около 18% и нивата на кръвната захар с 24%.

Консумирането на около половин чаена лъжичка на ден на гладно може да доведе до значително подобрение на нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите при хора с диабет тип 2.

Канелата е може би най-приятната билка, която понижава кръвната захар.

Канелата действа като намалява инсулиновата резистентност

Можете да използвате я използвате като подправка, билков извлек / тинктура или етерично масло.

Канелата е ароматна подправка, която идва от кората на дърво. Той е популярна съставка в сладкиши и печива, както и в някои солени ястия.

Тази подправка може да придаде сладост на ястието, ограничавайки нуждата от захар. Той е популярен сред хората с диабет тип 2 само поради тази причина, но може да има и други предимства.

Проведени изследвания откриват доказателства от проучвания при хора, че канелата може да подобри нивата на:

  • глюкоза
  • инсулин и инсулинова чувствителност
  • липиди или мазнини в кръвта
  • антиоксиданти
  • кръвно налягане
  • чиста телесна маса
  • храносмилане

В друго изследване е заключено, че приемането на добавка с канела може да доведе до:

  • по-ниски нива на кръвната захар на гладно
  • по-малко общ холестерол и „лош“ липопротеинов холестерол с ниска плътност
  • по-високи нива на „добър“ липопротеинов холестерол с висока плътност
  • намаляване на триглицеридите или мазнините в кръвта
  • повишена инсулинова чувствителност

И в двете разследвания изследователите отбелязват, че резултатите може да зависят от:

  • вида канела, тъй като различните видове съдържат различно количество от активната съставка
  • дозировката на добавката
  • индивидуални отговори на всеки човек
  • всякакви други приемани настоящи лекарства

Доказано е, че канелата може да помогне за намаляване на кръвната захар на гладно и инсулиновата резистентност при хора с преддиабет и диабет тип 2.

Канелата в диетата на пациенти би намалила рисковите фактори, свързани с диабет и сърдечно-съдови заболявания. Тя понижава хемоглобина. Тези понижаващи ефекти действат чрез насърчаване на секрецията на инсулин, повишена инсулинова чувствителност и повишено елиминиране на глюкоза

Можем да използваме канела:

  • в печива
  • в чайове
  • като хранителна добавка

Етеричното масло от терапевтичен клас има добър ефект и може да расте върху вкусовите рецептори, което го прави много приятно за употреба няколко пъти на ден.

Може да сложите 2 или 3 капки върху торбичка чай или върху чаени листа, след което да си направите чай както обикновено и така маслото ще се емулгира в чая.

Когато изградите толерантност към него, можете да капнете 1 или 2 капки под езика.

Може да приемате Канелата и под формата на билков извлек, като добавите 20 капки от него в чаша вода, чай или сок и да пиете 3 пъти на ден.

Черни боровинки за понижаване нивото на кръвната захар

Боровинките са едни от най-здравословните плодове - те са антиоксидант за здраве, които можете да консумираме и се препоръчват от специалисти по хранене за справяне с различни здравословни проблеми.

Тъмният цвят в тях означава, че осигуряват антиоксиданти и различни други съединения, които са полезни за подобряване на благосъстоянието ни. Те са добре известни и за подобряване на инсулиновата чувствителност.

Билката Черна боровинка има адстрингентно, противовъзпалително, хипогликемично (понижава нивото на кръвната захар), спира повръщането.

Проучване показва, че тинктура от листа от боровинка е с толкова високо съдържание на антиоксиданти, че може да предотврати и евентуално да излекува диабет тип 2. 

А клиничните проучвания показват, че може и да понижи кръвната захар с до 27%.

Черни боровинки за понижаване нивото на кръвната захар

Карамфил – помага за пречистване на кръвта

Билката Карамфил е полезна за диабетици. Изследване показва, че съединенията, открити в него, могат да помогнат за поддържане на кръвната захар под контрол. Само една чаена лъжичка от суперзвездната подправка е достатъчна, за да извлечете ползи.

Карамфилът помага на кръвната захар, като е билка, която помага за пречистване на кръвта.

Известно е, че карамфилът значително понижава нивата на холестерола и балансира нивата на кръвната захар.

Карамфил – помага за пречистване на кръвта

Карамфилът не само съдържа 30 процента нива на антиоксиданта - фенол в сухо тегло, но има и антиоксидантите антоцианини и кверцетин. Ползите от консумацията им са показали широки и разнообразни, от това да служат като антисептик и бактерицидно средство до противовъзпалително, аналгетично и храносмилателно средство.

Проучване, установява, че хора, които са приемали известно количество добавки от карамфил всеки ден в продължение на 30 дни, показват намаляване на рисковите фактори за диабет, както и сърдечни заболявания. 

Приготвянето на масажно масло с карамфил в него може да бъде полезно като масажно масло чрез подобряване на кръвообращението и подпомагане на изтръпващите ефекти на оксидативния стрес върху стъпалата и краката на диабетика.

Джинджифил – за регулиране на инсулиновия отговор

Джинджифилът е друга билка, която хората използват от хиляди години в традиционната медицина. Хората често използват лечебния корен за лечение на храносмилателни и възпалителни проблеми.

Добре известен с това, че успокоява стомаха и подпомага храносмилането, е доказано и че Джинджифилът също е чудесен вариант за изравняване на нивата на кръвната захар и помага за регулиране на инсулиновия отговор.

Джинджифилът регулира инсулиновия отговор

Популярната кухненска съставка може да бъде ефективно лечение за превенция на диабет. Тя може да увеличи усвояването на глюкоза в мускулните клетки без използване на инсулин и следователно може да помогне при управлението на високите нива на кръвната захар.

В резултат на това се предполага, че джинджифилът може да намали инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2.

Билката на 2020 често се използва в комбинация с Канела за тази цел.

А билкова смес от Джинджифил и Куркума повишава виталността на организма, поддържайки имунната система, стомашно-чревния тракт и тонуса.

Могат да приемаме Джинджифил:

  • Като го добавим на прах или пресен и нарязан на тънки резени към сурови или варени ястия.
  • Като го сварим на чай.
  • Като добавка под формата на капсули или билкова тинктура.
  • Като го пием в джинджифилова бира.
Билкова смес от Джинджифил и Куркума за тонус на организма

Сминдух - семена при метаболитни нарушения

Семената от Сминдух Trigonella foenum graecum и билката, от семейство Fabaceae, се използват за лечение на кожни и храносмилателни проблеми. Тази билка се бори и с метаболитни нарушения. Сминдухът помага за понижаване на нивата на кръвната захар и се бори с диабета. Съдържа фибри и химикали, които помагат за забавяне на храносмилането на въглехидрати и захар.

Тази билка се използва като лекарство и като подправка от хиляди години в Близкия изток. 

Резултатите от 3-годишно проучване, публикувано през 2015 г., отбелязват, че хората с преддиабет са по-малко склонни да получат диагноза диабет тип 2, докато приемат семена от сминдух на прах ( около 15 грама).

В проучването са участвали 66 души с диабет, които са приемали по 5 грама от семената два пъти на ден преди хранене и 74 здрави участници, които не са го приемали.

Изследователите заключават, че приемането на добавка от семената води до намаляване на кръвната захар в резултат на повишени нива на инсулин. Те също така установяват, че също води до намаляване на нивата на холестерола. Доказва се, че семето може да помогне за забавяне или предотвратяване на появата на диабет тип 2. 

Човек може да използва Сминдух като:

  • Подправка в готвенето.
  • Да го добави към топла вода и да го пие.
  • Да смели семената на прах и да ги консумира.
  • Може да я приема като добавка под формата на капсули или билкова тинктура.
Сминдух - семена при метаболитни нарушения

Терапевтичният ефект на семената от сминдух при диабет се дължи на преките стимули на аминокиселина, наречена хидроксизолекуин-4, върху секрецията на инсулин от бета клетките. След увреждане на клетките, активността на Ca ATPase и Na / K ATPase помпи намалява консумацията на семена от сминдух чрез намаляване на свободните радикали, елиминирайки тези нарушения.

Риган – предотвратява повишаването на хемоглобина

Известно е, че риганът повишава инсулиновата чувствителност, като по този начин помага за понижаване на кръвната захар чрез подпомагане на рецепторните места.

Нашата любима подправка за пица, понякога наричан майорана, е билка, която си проправя път в много испански и средиземноморски рецепти и като естествен начин за справяне с диабета.

Майораната има диуретичен ефект - като „отводняващо хапче“ с вторичен ефект за понижаване на кръвната захар.

От медицинска гледна точка се смята, че риганът лекува бактериални и паразитни инфекции. Проучване,открива, че съединенията в билката имитират лекарства, отпускани с рецепта, използвани за борба с диабета.

Риган – предотвратява повишаването на хемоглобина

Черешите подобрят кръвната захар на гладно

Един от най-обичаните бонбони на природата, черешите могат да подобрят кръвната захар на гладно.

Черешите са приятно и подхранващо допълнение към летните сезони между техния вкус и антоцианини – универсални растителни оцветители, които са отговорни за червените, лилавите и сините нюанси в много храни.

ерешите подобрят кръвната захар на гладно

Проучване установява, че жените, които правят диети с високо съдържание на антоцианини от череши, водят до по-малко системно възпаление и подобрена инсулинова резистентност.

Бял трън има положителен ефект за инсулиновата резистентност

Хората отдавна използват билката Бял трън за лечение на различни заболявания и особено като тоник за черния дроб. Тази цъфтяща билка се среща около Средиземно море. Използва се заради лечебните си свойства от хиляди години.

Силимаринът - активната съставка в екстракт от бял трън, който получи най-голямо внимание от учените, е съединение с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това е, което може да направи Белия трън полезна билка за хора с диабет.

Авторите на изследвания откриват доказателства, че растението може да помогне за понижаване на нивата на глюкоза при хора с диабет. 

Тя може да намали инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2, които също имат чернодробно заболяване.

Както при всяка добавка, най-добре е да говорите с лекар, преди да я опитате.

Бял трън има положителен ефект за инсулиновата резистентност

Чесън за понижаване на нивата на холестерола

Чесънът (Allium sativum) е популярна добавка

Той си проправя път в толкова много ястия; пълен с много вкус и остър аромат, лесно е да разберете кога някой прави нещо съдържащо този добър за вас зеленчук. Но може ли чесънът също да бъде част от вашия протокол за контрол на кръвната захар?

Някои клинични проучвания показват, че чесънът понижава нивата на общия холестерол и кръвното налягане. 

Чесънът понижава нивата на общия холестерол и кръвното налягане

Богат на серни съединения, по-специално сероводород, който разширява кръвоносните съдове, чесънът се използва от години за понижаване на нивата на холестерола. 

Проучванията са установили, че суровият чесън може да намали нивата на кръвната захар, като помага за регулирането ѝ, както и намаляване на риска от атеросклероза.

Като цяло е доказано, че той подобрява здравето на сърцето и намалява нивата на холестерола. Също така е полезно за намаляване на липидите в кръвта и кръвното налягане.

Женшен за понижаване на кръвната захар при хора с диабет

Женшенът - “Panax Ginseng” е мощна билкова добавка, благодарение на активните съставки - женшенозиди “Ginsenosides”.  Той се използва като традиционна медицина повече от 2000 години. 

Проучванията показват, че както азиатският, така и американският Женшен могат да помогнат за понижаване на кръвната захар при хора с диабет. Едно проучване установява, че екстрактът от плодовете на женшен е в състояние да нормализира кръвната захар и да подобри инсулиновата чувствителност при мишки, които са били развъждани, за да развият диабет.

Той взаимодейства с няколко лекарства, особено с варфарин. Това е лекарство, което лекарите предписват като разредител на кръвта

Женшен за понижаване на кръвната захар при хора с диабет

Магнезий като превенция за диабет

Този минерал присъства в много храни, включително:

  • цели зърна
  • ядки
  • зелени, листни зеленчуци

Мета-анализ от 2011 г. на изследване на диабета, свързано с магнезия, установи, че хората с ниски нива на магнезий са по-склонни да развият диабет. Храненето на диета, богата на магнезий, осигурява здравословни храни и е безрискова.

Магнезий като превенция за диабет

 Омега-3 мастни киселини 

Омега-3 мастните киселини се считат за „добри мазнини“. Те се намират в храни като:

  • сьомга
  • орехи
  • соя

Добавките могат да помогнат за намаляване на сърдечните заболявания и нивата на триглицеридите. Тези добавки могат да взаимодействат с лекарства, използвани за разреждане на кръвта, така че бъдете внимателни.

Псилиум

Това растително влакно се намира в обикновените насипни лаксативи и добавки с фибри. Псилиумът също е бил използван исторически за лечение на диабет. Проучванията показват, че хората с диабет тип 2, които приемат 10 грама псилиум всеки ден, могат да подобрят кръвната си захар и да намалят холестерола в кръвта.

Алое вера намалява възпалението в тялото и лекува лошо храносмилане

Това растение, се използва от хиляди години заради лечебните си свойства. Листата на месестото растение представляват съществена част от алтернативната медицина в Индия, Мексико, Австралия и Южна Америка. Намалява възпалението в тялото и лекува лошо храносмилане. Възпалението в тялото е отговорно за много хронични заболявания, свързани с начина на живот, като диабет.

Проучвания показват, че сок и екстракт от Алое вера традиционно се използва за понижаване на кръвната захар при хора с диабет тип 2. 

В две клинични проучвания изследователите установяват, че участниците, които са приемали алое вера в продължение на шест седмици, са понижили кръвната захар на гладно. Опитите включват продължителна употреба на алое вера. Трябва да имате предвид въздействието на Алое вера, приеман перорално слабителния му ефект.

Растението от семейство Asphodelaceae. Може да помогне за промени в нивата на инсулин.

Алое вера намалява възпалението в тялото и лекува лошо храносмилане

Алфа-липоева киселина при диабетна невропатия

Алфа-липоевата киселина (ALA) е антиоксидант, открит в храни като:

  • спанак
  • броколи
  • картофи

ALA може да намали увреждането на нервите, свързано с диабета (диабетна невропатия). Някои проучвания подкрепят употребата на тази добавка при невропатия.

Има някои доказателства, че ALA има ползи, когато се приема интравенозно. Няколко проучвания показват, че не е ефективен, когато се приема през устата.

Има малко подкрепа, че предпазва от диабетен оток на макулата или подобрява реакцията на тялото към инсулин, според Националния център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH).

Алфа-липоева киселина при диабетна невропатия

Хромът може да повлияе на инсулиновата резистентност

Хората с диабет губят повече хром в урината си, отколкото общата популация. Това може да повлияе на инсулиновата резистентност. 

Едно проучване установява, че хората, приемащи един вид орално лекарство за диабет, са имали подобрен контрол върху нивата на кръвната захар, когато са приемали и добавки с хром.

Хромът може да повлияе на инсулиновата резистентност

Розмаринът понижава на кръвните липиди

Тази билка и подправка работи за подпомагане на липидния профил при диабетици.

Розмаринът помага за понижаване на кръвната захар, като следва директно понижаването на кръвните липиди. Много интересно…

Диуретичните свойства на маслото от розмарин са полезни за намаляване задържането на вода в организма.

Розмаринът понижава кръвните липиди

Босилекът може да увеличи секрецията на инсулин

Тази билка обикновено се използва в Индия като традиционно лекарство за диабет. 

Проучвания показват, че тази билка може да увеличи секрецията на инсулин. Контролирано проучване при хора с диабет тип 2 показва положителен ефект върху кръвната захар на гладно и върху кръвната захар след хранене.

Босилекът може да увеличи секрецията на инсулин

Копривата стимулира инсулиновата секреция 

Екстракт от листа на URTICA DIOICA (U. dioica) от семейство “Urticaceae” подобрява нивата на гликемия при организми с диабет тип 2, което се медиира от централния ефект върху функционално състояние на бета-клетките на панкреаса.

Водният екстракт от листа от жилещата лековита Коприва  играе важна роля, като подобрява морфологията и/или функцията на бета клетките. Предотвратяването на увреждане на бета-клетъчните клетки, възстановяването на увредените бета-клетки, възстановяването на нови клетки и стимулирането на инсулиновата секреция във функционалните клетки е един от механизмите на действие на екстракта от това растение.

Копривата стимулира инсулиновата секреция

Билкови тинктури за естествен начин да намалим кръвната си захар

Билкова тинктура за намаляване на кръвната захар - МИРТИЛИЙ

Черната боровинка се използва за медицински цели още от Средновековието. Плодовете и листата са частите на растението, които се използват. 

Билкова тинктура МИРТИЛИЙ за намаляване на кръвната захар е концентриран извлек от горски плод, който е сред най-витаминозните и чийто антиоксидантни свойства са истинско вълшебство за организма, защото:

  • Укрепва имунната система
  • Регулира храносмилането
  • Регулира кръвната захар и кръвното налягане
  • Облекчава възпаленията

Тинктурата е помощно средство при:

Повишена кръвна захар

• Камъни в бъбреците и жлъчката

• Инфекции на пикочните пътища

• Хипертония

• Хиперкоагулация

Билкова тинктура за намаляване на кръвната захар - МИРТИЛИЙ

Билкова тинктура, която помага при диабет - ТОНУС

Един от основните ефекти на Куркумата е контрол на кръвната захар.

Действа благоприятно при хора с артритни болки, скованост, оток, увеличава антиоксидантния капацитет, подобрява мозъчната функция.

Тя е част от билковия състав на нашия билков извлек с Куркума в помощ срещу диабета - ТОНУС.

Тази смес от две мощни екзотични билки ➡ джинджифил и куркума, имат изключително силен ефект и е помощно средство за ТОНИЗИРАНЕ и ЕНЕРГИЗИРАНЕ на тялото!

Тинктурата е естествен, природен антибиотик, който:

  • Дава енергия.
  • Подобрява тонуса и настроението.
  • Добра концентрация и памет.
  • Физическа устойчивост.
  • Подпомага оросяването на крайниците и мозъка.
  • Укрепва имунната система.
  • Нормализира функцията на стомашно-чревния тракт.
  • За общо укрепване на организма.
Билкова тинктура, която помага при диабет - ТОНУС

Билкова тинктура в помощ срещу диабета - УРТИКАТРИН

Копривата  има  общоукрепващо, кръвоспиращо, диуретично, против артрит и ревматизъм, антиалергично действие. 

Билков извлек от Коприва намалява нивата на кръвната захар, листата на растението стимулират появата на кърма, корените възпрепятстват уголемяването на простатата. Сухите листа съдържат до 200 мг% витамин С, витамин К, каротин, 2—5% хлорофил, пантотенова киселина; корените са богати на танини.

Тинктурата благоприятства при:

• Отслабена имунна система

• Проблеми на пикочо-половата с-ма

• Уголемена простата

• Хормонален дисбаланс

• Възпаления на бъбреците

• Сърдечни смущения

• Подагра

• Диабет

Билкова тинктура в помощ срещу диабета - УРТИКАТРИН

Бъдете внимателни преди употреба

Тъй като някои билки, витамини и добавки могат да взаимодействат с лекарствата за диабет (включително инсулин) и да увеличат техните хипогликемични ефекти, трябва да се внимава с използването на естествени терапии. Те може да намалят кръвната захар до опасно ниски нива и да повиши риска от други усложнения на диабета.

Каквито и да са причините, които планирате, за да използвате тези специфични билки, винаги трябва първо да обсъдите плановете си с вашия лекар и диабетния здравен екип, за да сте сигурни, че са безопасни за вашето състояние и да определите подходящата доза.

Бъдете внимателни преди употреба на билки и лекарства за диабет

Предупреждения относно използването на добавки

Безопасността и ефикасността на хранителните добавки и витамини обикновено не са известни, ако не са от сертифициран производител. 

Изключително важно е да се набавят билкови добавки от висококачествени източници, защото те може да не съдържат това, което пише на етикета и може да имат неизвестни странични ефекти.

Те могат да повлияят негативно на лекарствата на дадено лице, защото всичко е индивидуално според отделния организъм. Човек винаги трябва да внимава и да говори със здравен консултант преди да започне да прием.

Естествените средства за балансиране нивата на кръвна захар

Диабетът е състояние, което се характеризира с високи нива на кръвната захар. Милиони възрастни хора са диагностицирани с болестта всяка година, като броят им продължава да расте, което прави уместно да участвате в превенцията. Изследванията по темата не спират да продължават. 

Когато човек развие диабет, инсулиновият дефицит или неспособността на тялото да го консумира кара захарта да остава в кръвта, вместо да достигне клетките и да произведе енергия. Това излишно количество захар в кръвта кара нивото на кръвната захар да надхвърли нормалното ниво.

Естествените средства за балансиране на кръвната захар трябва да бъдат фокус в диетата на почти всеки!

Естествените средства за балансиране нивата на кръвна захар

Живеем в епоха, в която е обичайно да разчитаме на лекарства с рецепта като бързо решение за различни заболявания, включително понижаване на кръвната захар.

Но с нарастващата загриженост за това как тези синтетични опции може да не са правилният първи избор и въпроса колко скъпо е да ги постигнете, важно е да пробваме алтернативните опции, които могат да ни помогнат да поддържаме здравето си под контрол.

В тази публикация ви запознахме с естествени средства за намаляване на кръвната захар под формата на храна и билки. Вкусно, нали!

Има много естествени начини, по които можем да увеличим шансовете си да се предпазим (или излекуваме) от диабет, като контролираме нивата на кръвната захар и инсулина, включително билки, подправки и различни други обичайни храни. Балансирайте нивата на кръвна си захар по натурален начин и бъдете здрави.