Кръвен здравец – извор на здраве

Лечебната билка Кръвен Здравец - “Geranium sanguineum L.” 

Народът е казал: “Здравец за здраве”

Лечебните растения и треви - билките - се характеризират с многобройните си полезни съединения и етерични масла, които са били използвани за насърчаване на човешкото здраве от векове.

Едно такова растение е Кръвният Здравец или Geranium sanguineum - истински извор на здраве

Доказано е, че както листата, така и корените му имат множество лечебни ползи за организма ни. 

Надземната част на цветето е добър източник на етерични масла, които могат успешно да се използват за намаляване на белези по кожата и заздравяване на рани

Корените имат активни съединения, под формата течни екстракти и инфузии те са ефективни за облекчаване на вътрешни кръвоизливи, диария, нарушения на ретината и хемороиди, действат кръвоспиращо. 

Също така, корените могат да поддържат инхибирането на вредните микроорганизми.

Друго важно нещо е, че билката има и много мощни лечебни последици върху целия стомашно-чревен тракт

Също така е установено, че Кръвният Здравец е много активен срещу бактериите, причиняващи туберкулоза.

Като цяло, лечебното растение може да се използва в много посоки, така че да поддържаме здрави телата си.

Хората отглеждаме това красиво растение в градините си, без дори да осъзнаваме потенциалните лечебни сили, които притежава, когато се използва като билка.

👉 Разгледайте наши билкови тинктури от билката:

Хранителна добавка от Кръвен Здравец - ГЕРАНИУМ

Хранителна добавка от Кръвен Здравец - ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА

Пакет хранителни добавки с Кръвен Здравец - КОМПЛЕКТ "ЗА ЖЕНАТА"

Името на растението

Името на рода произлиза от гръцкото γέρανος („géranos“), което означава “жерав”. Идва покрай външния вид на плодовата капсула. Специфичното латинско наименование “sanguineum” се отнася до червения цвят, който краси листата през есента.

На английски билката се нарича “Cranesbill”. В България може да го срещнете и под имената: “Жива трева”, “Щъркулянче”

Името Здравец е доста общо и се отнася до над 200 вида растения от семейство Гераниови. Това вечнозелено многогодишно растение е роден в южния регион на Африка, но се изнася по целия свят като популярно градинско растение и лечебна билка.

“Geranium sanguineum” или Кръвен Здравец е вид издръжливо цъфтящо, тревисто, многогодишно растение от семейство “Geraniaceae”.

Ботанически характеристики на Гераниум

Биологичната форма на “Geranium sanguineum” е хемикриптофит, тъй като зимуващите пъпки на растението са разположени точно под повърхността на почвата и флоралната ос е повече или по-малко изправена с няколко листа. 

Има дебело развито коренище

Стъблата са полегнали нагоре, добре развити, много разклонени, гъсти и окосмени. 

Това растение достига средно 30-50 сантиметра височина.

Листата на дръжките имат пет дяла или сегменти, като всеки сегмент е тристранен.  Те са срещуположни, длановидни, многократно разсечени с приятна миризма.

Цветята са с диаметър от 2,5 до 4 см.  

Периодът на цъфтеж се простира от май до октомври месец.

Цветовете са хермафродити и се опрашват от насекоми (чрез ентомофилия). Най-често срещаните посетители на цвета са “Syrphidae” и “Hymenoptera”, но също така и пеперудите и Coleoptera.

Цветовете са единични, лилави, с 5-листна чашка, 5-листно венче и 10 тичинки.

Плодът се разпада на 5 едносеменни слабо окосмени дялове. 

История на употреба

В исторически план, като лечебна билка, Кръвният Здравец е документирано използван от индианците в Северна Америка, с цел да се спре кървенето

Танините могат също да действат като естествено стягащо средство за намаляване на възпалението и зачервяването, свързани с кожни заболявания.

По-рядко употребата на билката е за лечение на очни заболявания, като конюнктивит и умерено раздразнение на ретината. Пациентите с диабет могат да се обърнат към здравец като възможно естествено лечение за проблеми със зрението.

Корените са използвани заради техните мощни стягащи свойства, както и за лечение на диария.

Разпространение на растението Кръвен Здравец

Растението е родено в Европа и умерена Азия. То е широко разпространено в по-голямата част от Европа до Кавказ.

Типичното местообитание на този вид са пасища, пясъчни дюни и открити гори на варовити почви, включително скалисти склонове. Той предпочита варовити почви с неутрално рН, с ниска хранителна стойност, на надморска височина 0–1,200 метра над морското равнище.

За първи път Здравецът е пренесен в Европа през 17 век и с времето славата им се разпространява по целия свят. За разлика от много други билкови лекарства, Здравецът няма голямо кулинарно приложение, използва се почти изключително за декорация, но най-вече за неговите лечебни медицински ползи. 

Събиране и прибиране на реколтата

Коренището се извлича през периода септември – октомври. То трябва да бъде измито, нарязано на по-малки парчета и изсушено за бъдеща употреба.

Химичен състав на “Geranium sanguineum”

Билката съдържа етерично масло (със съдържание на герамицин около 65%), 15% танини (главно катехини), флавоноиди, куркумен, бормеол, алкохоли, кетони, рутин (мощен антиоксидант). Листата съдържат витамин С и провитамин А.

Билката, наричана още Гераниум, съдържа галова киселина, която действа като стягащо средство и е добра при лечение на хемороиди, както и като антиоксидант

По-рано активната съставка е била известна като герамицин и се е смятало, че тя се състои от танинова киселина, която при изсушаване се превръща в галова киселина, придавайки на препаратите описаните по-горе лечебни качества. Това е възможно, тъй като таниновата киселина е полимер, съставен от галова киселина и глюкоза.

Заедно с използването като лечение на диария, стягащо средство и заради тонизиращите си свойства, таниновата киселина има антибактериални и антимутагенни свойства.

* Забавен факт: 

Танини като танинова киселина са били използвани през цялата история като метод за боядисване на кожа. Екстракциите от цветето също могат да се използват и като кафяво багрило.

Фармакология на “Geranium sanguineum”

Физиологично активните вещества от корените на Кръвен Здравец стимулират производството на кръвните клетки. Една част от белите кръвни телца (лимфоцитите) изграждат имунната система. Тя защитава организма от чуждите “агенти” – вируси, бактерии, гъбички, ракови клетки.

Коренища на билката имат изразено антиканцерогенно действие от някои синтетични химиотерапевтици. Поради мощната стимулация на кръвотворенето не се наблюдава спадане на левкоцитите под критичен минимум, както и анемични състояния, организмът се “очиства” бързо от натрупващите се от лъчетерапията токсини в него. Лъчетерапевтичния курс се понасят по-леко.

Πoдпoмaгa paбoтaтa нa ĸpъвoтвopнaтa cиcтeмa ĸaтo cтимyлиpa пpoизвoдcтвoтo нa чepвeни ĸpъвни тeлa. Πoдoбpявa пpeнoca нa ĸиcлopoд нa ĸлeтъчнo нивo.

Здравословни ползи на билката Кръвен Здравец

За заздравяване на рани

Танините, съдържащи се в растението могат също да действат като естествено стягащо средство за намаляване на възпалението и зачервяването, свързани с кожни заболявания, като рани.

За облекчаване на вътрешни кръвоизливи и диария

Като цяло се използва в народната медицина за спиране на необичайно кървене. 

За лечение на обилно менструално кървене

Гераниум проявява кръвоспиращо действие, включително това, свързано с менструация и проблеми с матката.

Кръвен Здравец има запичащо и абортивно действие

Билката има и запичащо и абортивно действие. Прилага се при диария (особено при малките деца) и малокръвие.

При болки в стомаха и червата 

Билката има мощни лечебни последици върху целия стомашно-чревен тракт.

Подпомага храносмилането

Тази удивителна билка може да се използва в борбата със стомашните проблеми. Ако усещате спазми, подуване на корема или ако като цяло имате разстроен стомах, това може да е една от най-полезните билки, които можете да приемате, за да подкрепите организма си.

Полезните органични съединения могат бързо да успокоят възпалението и да елиминират бактериите, които може да причиняват дискомфорт и да върнат стомашно-чревната ви система към нормалното състояние!

Много активна билка срещу бактериите

Тъй като Гераниум има естествени антисептични, антибактериални и противогъбични свойства, той може да се използва като голямо облекчение при настинка и грип, ако не се чувствате добре. 

За облекчаване на стреса: 

Има дълга история в употребата на билката за поддържане на нервната система. Растението съдържа букет от органични съединения и химикали, които имат положителен ефект върху ендокринната система и помагат за балансиране на хормоните при стрес и тревожност.

Противовъзпалителни свойства

Друго често използвано приложение за здравето е като облекчаване на възпалението на тялото. Ако имате чувство на болки в ставите или мускулни болки, употребата на Здравец може бързо да облекчи този дискомфорт и да намали напрежението в чувствителните зони на тялото ви.

Чай или тинктура от Здравец или локална употреба на етерично масло от Кръвен здравец заедно, може да осигури облекчение от дискомфорта, като същевременно намали натоварването на тялото ви в чувствителни зони. 

За облекчаване на болката

Кръвният Здравец се превърна в популярно традиционно лекарство за главоболие и други наранявания. Изследванията показват, че билката може да бъде много полезна в случаи на хронична болка или мигрена, тъй като може да освободи ендорфини и да облекчи болката доста бързо.

За здрави бъбреци

Въпреки, че пълният начин на действие все още е неясен, изследванията показват, че билката съдържа някои вещества, които могат да подобрят здравето на бъбреците и да подпомагат уринирането. Това от своя страна спомага за детоксикацията на тялото и елиминирането на нездравословните соли, мазнини и вода. По този начин може да се намали напрежението в бъбреците и да се предотврати разпространението на токсините в други части на тялото.

В помощ на имунната система

Гераниумът може да ви помогне да нахраните тялото си с антибактериални съединения, които ще засилят имунната ви система и ще помогнат за ускоряване на възстановяването от различни заболявания.

Може да лекува респираторни заболявания 

Известно е, че Здравецът облекчава симптомите на бронхит, синузит и инфекции на носа, тъй като е мощно антивирусно средство. Това се потвърждава от доклад, който добавя, че е полезен и срещу обикновена настинка.

Може да помогне при диабет

Растението е известно от векове като опция за управление на диабета в културата на тунизийската народна медицина.

Помага за намаляване на диабетните усложнения, възникващи от оксидативен стрес.

Мехлем за нокти от Кръвен Здравец 

Това е най-доброто, 100% естествено ежедневно лечение, с което да поддържате ноктите си във върхова форма.

Етерично масло от Кръвен Здравец може да помогне в грижата за кожата

Ако търсите натурален почистващ и тоник за кожата, изберете етерично масло от Гераниум. Може да се използва директно върху кожата в малки количества или да се добави към водата за баня. Той помага за стягане и тонизиране на кожата и я поддържа без петна.

Етерично масло от Кръвен Здравец може да помогне в грижата за косата

Растението насърчава растежа на косата, тъй като може да регулира секрецията на себум върху скалпа. Етеричното масло може да се добави или към основни масла или към шампоан. Това помага да се придаде на косата гладък блясък и прекрасен, мек аромат на роза.

Локална употреба на Гераниум при хемороиди

 Гераниумът може да се прилага локално за лечение на хемороиди.

Как действа в организма

Високото съдържание на танин може да е отговорно за антидиарейните действия на билката. Досега обаче са предприети много малко научни изследвания, за да се установят елементите, съществуващи в билката и техните действия в тялото.

Начин на прием и дозиране на билката Кръвен Здравец

Подобно на много билки, лечебната сила на Здравецът се извлича от корените

Листата и коренището се продават на пазара и онлайн - изсушени, като отвара, тинктура или чай.

Отвара от Кръвен Здравец

За да приготвите отвара с кръвен здравец, добавете една до две чаени лъжички от изсушеното коренище на растението в чаша студена вода и сварете сместа. Оставете сместа да къкри и напоява за около 10 до 15 минути. Когато се изстуди, филтрирайте сместа и я приемайте по три пъти всеки ден.

Кръвен здравец под формата на чай

Прием като чай, запарва се с гореща вода (5-10 грама от билката се сварят в 2 чаши вода). Може да се приема през целия ден.

Листата са основните лечебни елементи в традиционната медицина и се използват предимно за приготвяне на приятен на вкус чай, който носи лек нотка на роза. 

Чаша чай, когато сте стресирани, може бързо да облекчи неприятното настроение и претрупания ум. 

Според проучване, освен това дори ароматът на Здравец може да има анксиолитичен ефект върху жените по време на раждане.

Етерично масло от Кръвен Здравец

Етеричното масло от цветята също е много търсено заради своите ползи за здравето и заради цветния си аромат на роза, който има успокояващ и медитативен ефект върху тялото и ума.

Друго проучване заключава също, че маслото може да се окаже ефективно за временно облекчаване на болката от постхерпетична невралгия.

Може да намали тежестта на кървенето от носа

Може да се каже, че една от най-уникалните и сравнително много по-малко известни ползи за здравето на етеричното масло от билката може би е възможната му ефикасност срещу кръвоизлив в областта на носа или кървене от носа.

Кръвен здравец под формата на капсули

Капсулите са най-често срещаните форми на билката днес и е най-добре да се приемат веднъж или два пъти дневно с чаша вода. 

Кръвен Здравец под формата на концентриран екстракт

Опитните потребители на билки избират вариант за прием - под формата на билков извлек - тинктура.

Билкова тинктура, се приема два или три пъти на ден, по 20/30 капки, разтворени в чаша вода.

Тинктура от Здравец - е версия на билката, която е по-мощна от чая и капсулите. Затова е важно е да се внимава допълнително и да се консултирате със здравен специалист преди прием.

От въздушните корени на лечебното растение “Geranium sanguineum L.” е изолиран богат на полифеноли етанолов екстракт със силна противогрипна активност. Има капиляроукрепващо и кръвоспиращо действие.

Ако искате да научите повече за това какво са билковите тинктури - може да научите в блога за билки на нашия сайт.

Билкова тинктура от Кръвен Здравец

Лечебната билка Кръвен Здравец е включена в състава на нашите билкови тинктури ГЕРАНИУМ и ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА.

Билкова тинктура от Кръвен Здравец ГЕРАНИУМ 

Този лечебен извлек от Кръвен Здравец  – екстракт от корените на билката се използва в народната медицина от дълго време като изключително ефикасно средство за лечение:

✅ при високо кръвно налягане

✅ слаби капиляри

✅ малокръвие

✅ отслабена имунна система

Билкова тинктура от Кръвен Здравец ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА

Комбиниран билков извлек с Кръвен Здравец - ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА е специфично подбрана смесица от билки, целенасочени в лечението на различни видове възпалителни процеси и заболявания, свързани с женската полова система.

Съдържа: клинавиче цвят и стрък, невен цвят, кръвен здравец корен, бял равнец цвят и стрък и петопръстник стрък. 

Тинктурата е благоприятна за: 

✅ стимулиране и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция

✅ менструални болки

✅ действа общо укрепващо на женската полова система

Как се приема билкова тинктура от Кръвен Здравец

Билкова тинктура от Гераниум се приема перорално по 20 капки (5 ml) разтворени в чаша вода - 3 пъти на ден.

Препоръчително е да се приема 10-15 мин. преди хранене.

Продуктът е хранителна добавка, не е лекарствено средство и не замества пълноценното /балансирано/ хранене.

Продуктът да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза.

Да не се използва от бременни и кърмещи жени.

Най-ранна възрастова граница е от 2 години, по усмотрение на родителите.

Условия за съхранение: Да се съхранява на сухо и защитено от пряка слънчева светлина място, при температура 5-25° С. Да се пази далеч от малки деца.

Евентуални странични ефекти и предпазни мерки

Въпреки че това е едно много ефективно билково лекарство, употребата му може да доведе до някои странични ефекти. Например, някои хора могат да страдат от лошо храносмилане, след като използват растението вътрешно. Следователно е препоръчително да не приемате това билково лекарство повече от три седмици, освен ако квалифициран специалист по билколечение не ви е препоръчал друго.

Не забравяйте, че винаги е препоръчителна консултация с вашия медицински специалист, преди да го добавите към вашия режим на билкови добавки.

Комбиниране на Кръвен Здравец с други билки

Кръвният здравец може да се използва заедно с други билки като оман, агримония, невен, жълт кантарион и други за лечение на пептични язви, както и при левкорея (бяло течение).

Народът е казал “Здравец за здраве”

Лечебният Гераниум е билка - извор на живот и дълги години се използва от народната и алтернативната медицина за повлияване благоприятно на различни състояния. 

Най-интересните ползи за здравето от здравец включват препоръчването му  при високо кръвно налягане , проблеми на стомашно-чревния тракт, при анемия, за укрепване на капилярите, при чернодробни заболявания, вируси и грип, диария, подобрява здравето на бъбреците, кожата и косата. Има потенциално антисептични, антибактериални и противогъбични свойства, които спомагат за по-бързото заздравяване на раните.

Активната съставка в билката - Кръвен Здравец - танинът - е отговорен за успокояването на храносмилателния тракт и е полезен за предотвратяване и лечение на чести диарии

Гераниумът се използва от векове като начин за лечение на подобни проблеми. Суровото растение се е използвало в миналото, но днес се предлага в лесни за употреба добавки - най-ефикасното и концентрирано от тях е тинктура от Кръвен Здравец.

Нашата билкова тинктура ГЕРАНИУМ е хранителна добавка, базирана на екстракт от “Geranium sanguineum”. Нашият дългогодишен опит и изследвания в областта на билковите екстракти доведоха до разработването на този уникален продукт. Ние инвестираме всичките си ресурси в производството на най-чистите и мощни екстракти за нашите клиенти, така че ако искате да се възползвате напълно от тази невероятна билка, не се колебайте и я изпробвайте!

Кой е готов за една ароматна глътка с най-полезните за тялото съставки?

Подарете си здраве от природата с чисти билкови екстракти