Колит - билки и алтернативни методи за лечение

Колит - хронично храносмилателно заболяване

Колитът е хронично храносмилателно заболяване, характеризиращо се с подуване или възпаление на вътрешната обвивка на дебелото черво, където смляната храна се превръща в изпражнения.

В дебело черво е последният етап от пътуването на нашата храна през храносмилателната ни система. Възпалението му може да повлияе на начина на изхождания, причинявайки болка, диария и понякога кръв в изпражненията. Възпалението е реакцията на тялото ни към инфекция или нараняване. Причинява подуване и чувствителност в тъканите.

Колитът се появява вследствие на други заболявания на храносмилателната система – гастрит, язви или в резултат на продължително антибиотично лечение.

Той може да бъде остър - хроничен (дългосрочен) и временен (от инфекция).

“Колитите” са група заболявания, които поразяват лигавицата на стомашно-чревния тракт, по-специално дебелото черво и тънките черва. 

“Колитите” спадат към категорията на заболяванията на дразнимите черва, но не трябва да се бъркат със синдрома на дразнимото дебело черво.

Колитът е хронично храносмилателно заболяване

Как човек получава колит?

Защо се появява колита? Като цяло възпалението се получава вследствие на други заболявания на храносмилателната система – гастрит, язви или в резултат на продължително антибиотично лечение. Това е така, защото антибиотиците унищожават нормалната чревна флора, което пречи за пълно разграждане и усвояване на хранителните вещества, а от там се появява дразнене и възпаление.

Основните причини за възпалено дебело черво включват: 

Инфекции, причинени от вирус или паразит. Загуба на кръвоснабдяване в дебелото черво, възпалително заболяване на червата (IBD) и инвазия на стената на дебелото черво с колаген или лимфоцитни бели кръвни клетки. Хранително отравяне поради бактерии. Болест на Crohn.

Защо се появява колитът

Възпалителни заболявания на червата

Възпалителните заболявания на червата (IBD) са група състояния, които причиняват хронично възпаление в дебелото черво. 

Те включват улцерозен колит, микроскопски колит и болест на Crohn.

Тези състояния нямат пряка причина. Лекарите смятат, че те са вид автоимунно заболяване, което означава, че карат имунната ви система да не функционира правилно и да атакува собствените си тъкани. Автоимунните заболявания изглежда са частично генетични и предизвикани от фактори на околната среда.

Болестта на Crohn и улцерозният колит са хронични идиопатични възпалителни заболявания на червата (IBD), включващи дебелото черво или тънкото и дебелото черво, при които пациентите се нуждаят както от индукционно, така и от поддържащо лечение.

Възпалителни заболявания на червата - IBD

Видове и възможни причини за колит

Различните видове колит имат различни причини:

Под „колит“ често се има предвид язвения колит - улцерозен колит.

Улцерозен колит 

Улцерозен (или още язвен колит) е вид колит, възпалително заболяване на храносмилателната система, което се характеризира с възпаление и кървящи, гнойни язви на лигавицата на дебелото черво.  Често е придружено от кървава диария. 

Може да се проявява като остър или като хроничен.

Възпалението не преминава през цялата стена на червата и следователно не води до фистули. Въпреки това, обширното възпаление може в крайна сметка да изисква операция за отстраняване на засегнатата област. 

Улцерозен колит

Болест на Крон 

Болестта на Crohn е хронично възпалително заболяване с неизвестна причина, което може да засегне всяка част от храносмилателния тракт. Възпалението може да се разпространи изцяло през чревната стена, което често води до диария, стриктури (стесняване), фистули (анормално отваряне), малабсорбция и необходимост от хирургични резекции на части от храносмилателния тракт.

Болест на Крон

Инфекциозен колит

Инфекциозният колит се причинява от вирусна, паразитна или бактериална инфекция. Чести причинители са Salmonella и E. coli. 

Повечето хора го получават от ядене или пиене на заразена храна или вода. Обикновено е временно, но някои хора може да се нуждаят от антибиотици за лечение на определени инфекции.

Инфекциозен колит

Микроскопски колит

Микроскопски колит е медицинско състояние, което лекарят може да идентифицира само чрез изследване на тъканна проба от дебелото черво под микроскоп. Лекарят ще търси признаци на възпаление, като например лимфоцити, които са вид бели кръвни клетки.

Лекарите понякога класифицират микроскопичния колит в две категории: лимфоцитен и колагенен колит.

Лимфоцитният колит е, когато лекарят идентифицира значителен брой лимфоцити. Тъканите и лигавицата на дебелото черво обаче не са необичайно удебелени.

Колагенният колит възниква, когато лигавицата на дебелото черво стане по-дебела от обикновено поради натрупване на колаген под най-външния слой тъкан.

Лекарите не знаят какво точно причинява микроскопичния колит. Те обаче знаят, че някои хора са изложени на по-голям риск от заболяването. Хората с по-висок риск включват:

  • Настоящи пушачи
  • Женския пол 
  • Хора с автоимунно заболяване
  • Хора на възраст над 50 години
  • Хора, приемащи определени лекарства (например: нестероидни противовъзпалителни лекарства като аспирин и др.)

Най-честите симптоми на микроскопичен колит са:

  • Хронична водниста диария
  • Подуване на корема
  • Болка в корема
Микроскопски колит

Псевдомембранозен колит

Този тип колит се причинява от свръхрастеж на специфична бактерия, известна като C. diff (Clostridium difficile). 

Този вид бактерии обикновено живеят в червата, но не създават проблеми, защото се балансират от наличието на „добри“ бактерии.

По ирония на съдбата хората често получават псевдомембранозен колит след прием на антибиотици. Бактерията C. diff обикновено вече живее в червата ни, но някои антибиотици убиват здравите бактерии, които помагат да ги поддържаме под контрол, причинявайки свръхрастеж на C. diff. Така се получава възпалението.

Псевдомембранозен колит

Алергичен колит

Алергичен колит засяга кърмещите бебета. Причинява се от хранителна непоносимост, често към млечни продукти (лактозна непоносимост) или соево мляко (соева алергия). Протеините, които приемат кърмачките, достигат до бебетата чрез кърмата. 

Този вид състояние, обикновено може да се появи през първите месеци след раждането при кърмачета. Може да причини симптоми, като: 

  • Рефлукс
  • Прекомерно плюнчене
  • Суетене
  • Възможни петна кръв в изпражненията на бебето

Здравните специалисти не могат да кажат с точност какво причинява алергичния колит, но една от най-популярните теории е, че кърмачетата с такъв имат алергична или свръхчувствителна реакция към определени компоненти в кърмата. Проучвания от 2020 г. показват, че може да допринесе алергията към протеини, чрез майчиното мляко, кравето или адаптирано мляко,.

Здравните специалисти препоръчват често елиминираща диета за майката, която включва бавно отстраняване на определени храни, за които е известно, че допринасят за алергичен колит. Като например краве мляко, яйца и пшеница. Ако бебето спре да има симптоми на алергичен колит, вероятно тези храни са причинилите на проблема.

Алергичен колит

Исхемичен колит

Исхемичен колит е страничен ефект от чревния исхемичен синдром, който е, когато червата ни не получават достатъчно кръвоснабдяване (когато притокът на кръв към дебелото черво внезапно се прекъсне или ограничи). Исхемията обикновено се причинява от запушване на кръвоносните съдове, като кръвен съсирек, аневризма или атеросклероза (натрупване на плака).

Атеросклерозата или натрупването на мастни отлагания в кръвоносните съдове, които захранват дебелото черво, обикновено е причината за връщане на исхемичния колит.

Този тип колит често е в следствие от основни заболявания. 

  • Васкулит, възпалително заболяване на кръвоносните съдове
  • Диабет
  • Рак на дебелото черво
  • Дехидратация
  • Загуба на кръв
  • Сърдечна недостатъчност
  • Запушване на кръвоносните съдове
  • Травма или нараняване
Исхемичен колит

Други причини за колит

Допълнителни причини включват инфекция от паразити, вируси и хранително отравяне от бактерии. Можете също да развием това състояние, ако дебелото ни черво е било лекувано с лъчетерапия.

Радиационен колит 

Радиационният колит е страничен ефект от лъчетерапията, която се използва за лечение на някои видове рак. Обикновено е временен, но някои хора развиват дългосрочни симптоми.

Радиационен колит

Отклоняващ колит

Отклоняващият колит е страничен ефект, който може да възникне при хора, които са имали колостомия. Това се случва в частта от дебелото черво, която вече не се използва. Лекарите смятат, че отклоняването на изпражненията ви от тази част на червата може да ги лиши от определени хранителни вещества, от които тъканите се нуждаят, за да останат здрави. Причинява симптоми само при малък брой хора.

Отклоняващ колит

Много ли е сериозен колитът?

Има различни видове колит с различни причини. Някои са краткотрайни и лесни за лечение, като например когато имате бактериална инфекция от хранително отравяне. 

Други видове - наречени възпалителни заболявания на червата - са по-хронични и трудни за лечение. Колитът е по-сериозен, когато не изчезва. Тежките случаи може да причинят сериозни щети на дебелото черво с течение на времето. Това също се отразява на качеството ни на живот.

Пример: Въпреки че улцерозният колит обикновено не е фатален, той е сериозно заболяване. В някои случаи улцерозният колит може да причини животозастрашаващи усложнения.

Много ли е сериозен колитът?

Какви са възможните усложнения на колита?

Усложненията обикновено са резултат от тежък, продължителен, хроничен колит. Те могат да включват:

Перфорация

Хроничното възпаление отслабва стените на дебелото черво, което ги прави по-вероятно да се разкъсат. Язвата на дебелото черво може да има дупка през целия път. Това може да накара бактериите от дебелото черво да заразят коремната ви кухина (перитонит) и вероятно кръвообращението ви (септицемия), което би било особено опасно. Септицемията може да доведе до сепсис.

Токсичен мегаколон

Тежкото възпаление може да доведе до разширяване на стените на дебелото черво и да попречи на естествените мускулни контракции (перисталтика). Това може да задържи храна и газове в дебелото черво (запушване на дебелото черво). Запушването води до болезнено раздуване на корема и повишен риск от разкъсване.

Повишен риск от рак на дебелото черво

Дългосрочното възпаление е свързано с клетъчни промени в стената на дебелото черво, които понякога могат да прогресират до ракови промени. Рискът нараства бързо след първото десетилетие на хроничен колит.

Повишен риск от други възпалителни заболявания

Хората с възпалителни заболявания на червата са по-склонни да имат други възпалителни заболявания в други части на тялото си. Някои примери включват остеоартрит (възпаление на ставите) и първичен склерозиращ холангит (възпаление на черния дроб и жлъчните пътища). Изглежда, че неконтролираното възпаление в една област може да предизвика подобен процес някъде другаде.

Какви са възможните усложнения при колит

Кога да потърсим здравен консултант за колит?

Въпреки че всеки човек може да има неразположения като диария и коремни спазми от време на време, трябва да говорим със здравен консултант, ако имаме диария, която не изглежда да е свързана с инфекция, треска или други известни замърсени храни.

Други симптоми, които показват, че е време да посетим здравен консултант, включват:

  • Болка в ставите
  • Обриви, които нямат известна причина
  • Малко количество кръв в изпражненията (с леки червени петна)
  • Стомашна болка, която се подновява
  • Необяснима загуба на тегло

Трябва да потърсим незабавно медицинска помощ, ако видим значително количество кръв в изпражненията си

Кога да потърсим здравен консултант за колит

Диагностика на колит?

Здравният ни консултант ще ни попита за симптомите ни, кога са започнали, какво сме яли и пили по това време. Също какви са настоящите ни лекарства и всички здравословни състояния, за които наскоро сме били лекувани. Ще ни прегледа физически, след което ще премине към медицински тестове. Те вероятно ще включват кръвни тестове, тестове за изпражнения и образни тестове за изследване на дебелото черво.

Кръвните тестове включват изтегляне на малко количество кръв през игла и изпращането й в лаборатория за анализ. Тестовете на изпражненията включват вземане на проба от нашите изпражнения и изпращането й в лабораторията. Протеините в кръвта и изпражненията могат да покажат признаци на възпаление и понякога показват определен тип инфекция. Образните тестове могат да потвърдят възпалението и да дадат по-подробна информация за нашето състояние.

Кръвни тестове за откриване на колит

По-специално, ендоскопските тестове, които визуализират вътрешността на дебелото черво с осветен обхват, могат да бъдат полезни при диагностицирането на типа колит, който имаме. 

Ендоскопските изследвания, включително колоноскопия и гъвкава сигмоидоскопия, позволяват на здравните консултанти да вземат тъканни проби от вътрешността на дебелото черво (биопсия). Здравните консултанти могат да научат важна информация, като изследват тъканни проби в лабораторията.

Ендоскопски тестове за откриване на колит

Как се открива колит?

Най-честите тестове за колит са чрез рентгенови лъчи на дебелото черво, изследване на изпражненията за кръв и гной - сигмоидоскопия и колоноскопия. 

Колоноскопията включва вкарване на камера в гъвкава тръба през ануса, за да се види ректума и дебелото черво.

Сигмоидоскопията е подобна, но показва само ректума и долната част на дебелото черво.

Допълнителните тестове са: 

Проби от изпражнения.

Кръвни, включително биохимични на кръвта. 

Високата скорост на утаяване на еритрокрита (ESR) - мярка за това колко време е необходимо на червените кръвни клетки да се утаят в кръвна проба - е типична за острия колит.

Абдоминално изображение като MRI или CT сканиране

Ултразвук, който може да бъде полезен в зависимост от областта, която се сканира

Бариева клизма, рентгенова снимка на дебелото черво след инжектиране на барий, което помага да се направят изображенията по-видими.

Как се открива колит?

Кой е изложен на риск от колит?

Различните рискови фактори са свързани с различен тип колит.

Изложени сме на по-голям риск от УК, ако:

  • Сме на възраст (най-често) между 15 и 30 години или 60 и 80 години
  • Имаме член на семейството с УК

При ПК сме изложени на по-голям риск, ако:

  • Приемаме дългосрочно антибиотици
  • Сме хоспитализирани
  • Сме на химиотерапия
  • Приемаме имуносупресори
  • Сме по-възрастни
  • Сме имали ПК преди

Изложени сме на по-голям риск от ИК, ако:

  • Сме над 50 години
  • Имаме или сме изложени на риск от сърдечно заболяване
  • Имаме сърдечна недостатъчност
  • Имаме ниско кръвно налягане
  • Сме претърпели коремна операция
Кой е изложен на риск от колит?

Какви са предупредителните признаци на колит?

Предупредителен знак: Болка в корема

Болка в корема и диария с кръв или гной може да са предупредителни признаци на улцерозен колит. Някои хора имат леки симптоми от време на време, но други по-тежки и по-често.

Какви са предупредителните признаци на колит?

Симптоми на колит

В зависимост от състоянието може да имаме един или повече от следните симптоми при колит:

  • Силна болка в корема или спазми
  • Подут стомах
  • Депресия
  • Бърза загуба на тегло
  • Болки в ставите
  • Загуба на апетит
  • Отслабване

Промени в навиците на червата (повишена честота)

Подуване на тъканта на дебелото черво

Еритема (зачервяване) на повърхността на дебелото черво

Язви на дебелото черво (при улцерозен колит), които могат да кървят

Слуз и/или кръв в изпражненията и ректално кървене

Диария, която може да се появи (въпреки че някои форми на колит включват запек, така че изпражненията и движенията на червата могат да изглеждат нормални.)

Острите случаи могат да причинят:

  • Гадене и повръщане
  • Треска

Хроничните случаи могат да причинят:

  • Умора
  • Анемия
  • Дехидратация
  • Малабсорбция и недохранване

Като цяло симптоми могат да включват газове, подуване на корема, лошо храносмилане, киселини, гастро-езофагеална рефлуксна болест, спазми, неотложно изхождане и много други неприятни болки в стомашно-чревната система.

Най-честите признаци на колит

Изчезва ли колитът?

Улцерозният колит е състояние през целия живот, което може да има леки до тежки симптоми. За повечето хора симптомите идват и си отиват. Някои хора имат само един път и се възстановяват. Други развиват нон-стоп форма, която бързо напредва.

Лечението обикновено включва или медикаментозна терапия или операция. Видът на медикаментите, който приемаме, ще зависи от тежестта на нашето състояние. Лекарствата, които работят добре за някои хора, може да не работят за други.

Острият колит, причинен от временна инфекция, хранителна непоносимост или излагане на радиация, обикновено изчезва от само себе си. Инфекциите отнемат около седмица, докато радиационният колит отнема няколко месеца. Някои видове инфекции може да се нуждаят от лечение с антибиотици, за да изчезнат, особено паразитни инфекции. Алергичният колит изчезва, когато веществото, към което сме били алергични, се изчисти от тялото ни.

Колитът, който е остра реакция към хронично заболяване, се нуждае от лечение, за да изчезне. 

Исхемичният колит в резултат на чревния исхемичен синдром няма да изчезне, докато не се възстанови притока на кръв към дебелото черво. Диверсионният колит при хора с колостомия няма да изчезне, докато колостомията не бъде обърната и пълното използване на дебелото черво не бъде възстановено (хирургия на анастомоза). При някои хора тези решения не са възможни.

Хроничният колит, причинен от възпалително заболяване на червата, е състояние през целия живот. Няма да изчезне завинаги, но може да изчезне за известно време. Това се нарича ремисия

Лечението на IBD е насочено към подобряване на симптомите ни и осигуряване на продължителност на ремисията възможно най-дълго. Това е вярно и ако нашият колит е причинен от друго заболяване, което не може да бъде излекувано. В някои случаи операцията може да го накара да изчезне.

Изчезва ли колитът?

Лечение на колит според причината

Начинът на лечение зависи от това какво причинява колит. Много случаи изискват малко повече от симптоматична грижа, включително бистри течности за почивка на червата и лекарства или хранителни добавки за контролиране на болката. Пациентите, които са се разболели по-сериозно, често се нуждаят от интравенозни течности и друга интервенция.

Инфекция:

Инфекциите, които причиняват диария и колит, може потенциално да изискват антибиотици, в зависимост от причината. Вирусните инфекции изискват течности и време. Някои бактериални инфекции, като Salmonella, не се нуждаят от антибиотична терапия, организмът е в състояние сам да се отърве от инфекцията. Други бактериални инфекции, като Clostridium difficile, изискват антибиотично лечение.

Възпалително заболяване на червата (IBD): 

Медикаментите често се използват за контрол на IBD. Първоначално могат да се използват противовъзпалителни лекарства и ако е необходимо, могат да се добавят и такива, които потискат имунната система. Хирургията може да бъде опция в тежки случаи, включително отстраняване на дебелото черво и тънките черва.

Исхемичен колит: 

Лечението на исхемичния колит започва с интравенозни течности за почивка на червата и предотвратяване на дехидратация. Ако не се възстанови достатъчно кръвоснабдяване, може да се наложи операция за отстраняване на части от червата, които са го загубили.

Диария и коремна болка: 

Диарията и коремната болка са основните симптоми на колит. Първоначалното лечение у дома може да включва чиста течна диета за 24 часа, почивка и обезболяващо. Ако симптомите изчезнат бързо, не са необходими допълнителни грижи.

Лечение на колит според причината

Превенция от колит

Единственият окончателен начин за предотвратяване на обостряне на колит е операцията. 

Но ако искаме да я предотвратим, има начини да намалим вероятността от нея чрез следните съвети:

  • Да си водим хранителен дневник, за да проследяваме кои храни могат да причинят увеличаване на симптомите.
  • Да попитаме здравния си консултант дали трябва да променим приема на фибри и колко да ядем.
  • Да се посъветваме с него дали по-честото хранене на малки порции ще ни помогне.
  • Да увеличм нивата на активност, ако можем.
  • Да научим и прилагаме начини за справяне със стреса като медитация, йога и упражнения за внимание.
  • Да приемаме лекарствата, както са предписани и да уведомяваме лекаря, ако не сме.
  • Да запознаем здравния ни консултант с всичките ни други лекарства и добавки, включително витамини.
  • Винаги да се консултираме с него, преди да променим диетата си или да добавим нови добавки.
  • Да си помогнем чрез натуралните блага от природата - билките
 Съвети за превенция от колит

Какви храни предизвикват колит?

Една или повече от следните храни, могат да предизвикат симптоми, включително: 

  • Алкохол
  • Кофеин
  • Газирани напитки
  • Млечни продукти (при непоносимост към лактоза)
  • Мазни храни
  • Пикантни храни
  • Храни с високо съдържание на захар

Както и:

  • Сушен боб, грах, бобови растения, сушени плодове или горски плодове
  • Плодове с пулп или семена
  • Храни, съдържащи сяра или сулфат
  • Храни с високо съдържание на фибри (включително пълнозърнести продукти)
  • Горещи сосове 
  • Меса
  • Ядки и ядкови масла
  • Пуканки
  • Продукти, съдържащи сорбитол (дъвки без захар и бонбони)
  • Сурови зеленчуци
  • Рафинирана захар
  • Семена
Какви храни предизвикват колит?

Какъв вид диета е полезна за живот с колит?

  • Съвети за хранене при възпалителни заболявания на червата

Възпалително заболяване на червата (IBD) е термин, използван за две специфични и отделни заболявания: болест на Crohn и улцерозен колит. Хранителните препоръки са различни за всяко заболяване и за всеки отделен пациент. Важно е да обсъдим леченията, които са подходящи за нас, с регистриран диетолог и с нашия здравен специалист.

Здравният ни консултант може да предложи една или няколко от тези диети в зависимост от вида колит, който имаме и състоянието, в което се намираме:

Диета с ниско съдържание на остатъци

Диетата с ниско съдържание на остатъци е лесна за храносмилането, когато симптомите ни са остри или тежки. Ограничава фибрите и мазнините и набляга на меките, добре сготвени храни. Ако имаме временна инфекция или радиационен колит, нашият здравен консултант може да препоръча диета с ниски остатъчни вещества./малки остатъци от храносмилането/

Противовъзпалителна диета

За да запазите ниско ниво на хроничното възпаление, нашият здравен консултант може да ви препоръча да избягваме силно възпалителни храни, особено бързи и преработени храни с високо съдържание на захар и мазнини. Те могат да предложат повече здравословни, ненаситени мазнини за успокояване на възпалението като зехтин, авокадо, ядки и мазна риба. (Средиземноморската диета е естествено противовъзпалителна.)

Елиминационна диета

Ако имаме възпалително заболяване на червата, нашият здравен консултант вероятно ще препоръча елиминационна диета, за да изолираме храните, които причиняват обостряне на вашите симптоми. Елиминиращата диета елиминира определени видове храни и след това ги добавя обратно систематизирано, така че да можем да наблюдаваме как червата ни реагират на тях. След диетата за временно елиминиране можете да използваме наученото, за да създадем персонализирана, дългосрочна поддържаща диета.

Какъв вид диета е полезна за живот с колит?

Как се лекува колит?

Лечението на колит зависи от вида и причината. То има за цел да намали симптомите и може да варира в зависимост от фактори като:

  • Вид колит
  • Възраст
  • Цялостно физическо състояние

Лечението може да включва:

Почивка на червата

Ограничаването на това, което консумираме през устата, може да бъде полезно, особено ако имате ИК. През това време може да се наложи прием на течности и друго хранене интравенозно.

Лекарства 

Здравният ни консултант може да предпише различни лекарства, за справяне със симптомите на колит - антибиотици за лечение на инфекции, кортикостероиди за лечение на възпаление, имунни модификатори за потискане на нашия автоимунен отговор и аминосалицилати за лечение на IBD.

Тези лекарства могат да включват:

  • Противовъзпалителни лекарства като 5-аминосалицилати или кортикостероиди за лечение на подуване и болка
  • Супресори на имунната система 
  • Биологични продукти 
  • Антибиотици за лечение на инфекция
  • Лекарства за болка
  • Лекарства против диария
  • Спазмолитични лекарства
  • Добавки за хранителни дефицити

Диета

Ако имаме временен, остър колит, може да се възползваме от диета с ниско съдържание на фибри, лесна за смилане. 

Ако имаме хроничен колит, може да се нуждаем от персонализиран хранителен план. Може да се наложи да избягваме храни, които предизвикват пристъпи на колит и да включим други храни или добавки, за да сме сигурни, че се храненим адекватно.

Въпреки че причините остават неизвестни, хроничният колит става все по-разпространен в днешно време. Диета с високо съдържание на вредни преработени храни и наситени мазнини, допринася за хронично нискостепенно възпаление в червата. Можем да защитим червата си, като наблегнем на противовъзпалителни цели храни и ненаситени мазнини в диетата си.

Хирургия

Хората с определени видове колит, включително некротизиращ ентероколит, исхемичен колит и IBD, може да се нуждаят от операция за лечение на усложнения. Хирургията не винаги лекува тези състояния, но може да е необходимо да се спре кървенето, да се поправи перфорация или да се премахне запушването.

Хирургията при колит може да включва отстраняване на част или цялото ви дебело черво или ректум. Това може да е необходимо, ако други лечения не проработят. 

Натурално лечение при колит

Използването на билкова терапия при възпалителни заболявания на червата (IBD) нараства в световен мащаб. 

Съществуват редица проучвания за ефикасността на билковата терапия при пациенти с IBD, за отговорът от лечението и степента на ремисия. Съответните клинични проучвания показват, че ефикасността на билковите терапии при IBD е обещаваща. 

Как се лекува колит?

Билкова терапия при пациенти с възпалителни заболявания на червата

Естествени продукти (получени от растения и билки), се използват все повече от пациенти с IBD (Възпалително заболяване на червата).

Те са алтернативен метод на лечение за индукционно или поддържащо лечение на колит.

Билковите терапии упражняват своята терапевтична полза чрез различни механизми, включително имунна регулация, антиоксидантна активност, инхибиране на левкотриен В4 и ядрен фактор-капа В и антитромбоцитна активност.

Най-важните клинични изпитвания за благосъстоянието на чревния тракт, проведени досега, се отнасят до употребата на природни вещества като: резене, риган, джинджифил, мастика, куркума, кимион, канела, билка пелин, алое вера, ангелика, цикория, паритария, листа от глухарче, розмарин, хвойна, оман, женско биле, лайка, алхимила, хмел.

Опитайте подбрани полезни растения, за да противодействате на образуването на чревни газове, да успокоите коремната болка и да насърчите правилната функция на дебелото черво.

Билкова терапия при пациенти с възпалителни заболявания на червата

Билки, които трябва да добавим веднага към нашата диета при колит

Ето списък с билки, които помагат за здравословна балансирана диета, без да излагат на риск храносмилателния тракт.

Когато имаме възпалително заболяване на червата (IBD), като болестта на Crohn, често се препоръчват промени в диетата като част от плана за лечение. Специалист диетолог може да ни помогне да определим какви храни да избягваме и като трябва да водим дневник за храните, за да записваме всичко, което може да раздразни храносмилателния ни тракт. Но не трябва да се чувстваме сякаш трябва да жертваме вкуса, докато определяме най-добрата диета за нас. Има редица различни билки или подправки, които можем да приемаме или да поръсим върху ястията си, за да подобрим храната си.

Билките придават вкус и аромат на ястията, без да добавят нежелани мазнини, калории или натрий, и подобно на други растителни храни, те са противовъзпалителни, твърдят специалистите диетолози. Нашите черва също ще ни благодарят за добавянето на тези конкретни билки. 

Естествените билки и подправки поддържат чревните бактерии - основни работници за храносмилането на нашата храна и насърчаване на противовъзпалително състояние в тялото - здрави и щастливи. Но е важно да изберем правилните. Някои например, като счукан червен пипер, могат да разстроят стомашно-чревния ни тракт. 

Затова ето някои, които могат да помогнат за успокояване на симптомите, като същевременно добавят вкус към храната ни или като глътка свежест в чаша вода.

Билки, които трябва да добавим веднага към нашата диета при колит

Семе от Резене благоприятства при Колит

Семената на Резенето, под формата на билков извлек - перорално приемани облекчават газовете и стомашните болки, имат диуретичен и противовъзпалителен ефект. 

Билката резене е отлично лечебно средство, което облекчава колита и образуването на газове, като в същото време стимулира храносмилането и апетита. 

Подобно на синапа, лековитият “див копър” има облекчаващо действие върху бронхитите и кашлицата. Резенето увеличава млякото при кърмещи майки. Семе от резене е еликсир за храносмилателния тракт.

Плодовете съдържат до 6% етерично масло, 20% белтъчини; кумарини: 5-метоксипсорален, бергаптен, 7-оксикумарин-умбелиферон. Главната съставна част на етеричното масло е анетол (до 50%), съпроводен от бицикличния кетон фенхон (10 —12%), пинен, камфен, дипентен, феландрен. Присъстват и други ароматни съединения освен анетол: метилхавикол и анисов алдехид.

Семе от Резене благоприятства при Колит

Билкова тинктура при колит от Резене - ФЕНАЛ

Билковата тинктура ФЕНАЛ съдържа семената на едно от най-старите познати лечебни растения - Резмене. Билката, известна още като “див копър” е известна с лечебните си приложения:

  • При проблеми с храносмилателната система
  • Облекчава състояния при колит
  • Предотвратява образуването на газове

Вземете билков извлек от Резене при колит за облекчаване на симптомите.

Билкова тинктура при колит от Резене - ФЕНАЛ

Риганът е добър за стомашно-чревното здраве

Според проучванията, екстрактът от риган и маслото от риган могат да помогнат за намаляване на възпалителните маркери, които предизвикват възпаление в стомашно-чревния тракт. 

„Добавките с масло от риган се използват за подпомагане на борбата с бактериалния свръхрастеж в тънките черва, състояние, което често се среща при хора с болест на Crohn и възпалително заболяване на червата.“ 

Като подправката пасва също добре на ястия с пилешко, агнешко и яйца, сушена или прясна.

Риганът е добър за стомашно-чревното здраве

Джинджифил при стомашно-чревни симптоми

Джинджифилът може да помогне за облекчаване на много стомашно-чревни симптоми, включително гадене, повръщане и газове – всички те са често срещани при хора, живеещи с болестта на Crohn или улцерозен колит. 

Много хора твърдят, че джинджифилът им помага за справяне с техните симптоми. Може да си приготвим малко чай от джинджифил, като добавим няколко резена пресен корен към вряща вода и след това го оставим да къкри за 10 минути. Може да настържем парливия корен върху ориза, да го използваме в печива, да го добавим към сотирани или печени зеленчуци (особено вкусен е върху печени моркови). За най-бърз и ефикасен прием може да добавим 20-30 капки билкова тинктура от джинджифил в чашата си с вода.

Джинджифил при стомашно-чревни симптоми

Билкова тинктура от джинджифил при колит

Коренът има противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни и редица други здравословни свойства.

Джинджифилът е известен още от миналото, когато се е използвал като лек против морска болест.

Лечебните му свойства обаче се изразяват в още много аспекти като облекчаване на гаденето; унищожава паразитите, което го прави ефективно лечебно средство против глисти; помага за да бързо възстановяване от настинка или грип; намалява мускулната болка; предизвикана от упражнения или тренировки; намалява дисменореята - болка точно преди или по време на менструация; има силни противовъзпалителни свойства; Джинджифилът е отличен източник на антиоксиданти; използва се против махмурлук, включително гадене, повръщане и диария; понижава холестерола и други.

Но най-важно е всички е , че е изключително помощно средство за подобряване на храносмилането. Помага за преминаването на храната през храносмилателния тракт и действа благоприятно върху ензимите трипсин и панкреатичната липаза, които са важни за храносмилането.

Приемайте билкова тинктура от джинджифил при колит и като цяло при храносмилателни проблеми. Той благоприятства при:

  • нарушена храносмилателна и имунна система
  • възпаление на червата, стомаха и бъбреците
  • кашлица
  • настинка
  • гадене
Билкова тинктура от джинджифил при колит

Куркума предпазва от хронично възпаление в червата

Куркумата е често срещана съставка в кърито и други азиатски храни.  Наричана още - най-изследваната подправка на планетата и нейният основен компонент, куркумин - намаляват възпалението, когато е в контакт със стената на червата. Според изследване от 2019 г., куркуминът има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които предпазват от хронично възпаление в червата. 

Колко куркума ни е необходима, за да извлечем ползите от нея? 

Дори малко количество куркума може да ни помогне, така че хората с болестта на Крон могат да се възползват от нея, без да правят ястието твърде пикантно. За това следващия път, когато се чудите как да овкусите тенджера с ориз, помислете за добавяне на ¼ чаена лъжичка куркума или може също да поръсите куркума върху зеленчуци, месо, риба и боб.

За щастие, може и да приемете концентриран билков извлек от Куркума - билкова тинктура, като добавите около 20-30 капки разтворени в чаша вода, за най-бързо усвояване и ефект.

Куркума предпазва от хронично възпаление в червата

Тинктура с Куркума намалява възпалението на червата

За най-бързо и ефикасно действие, приемайте билкова тинктура от Куркума.

Вземете билковата смес, извлек от джинджифил и куркума при колит, защото нормализира функцията на стомашно-чревния тракт.

Билкова тинктура ТОНУС.

  • Дава енергия.
  • Подобрява тонуса и настроението.
  • Действа благоприятно за добра концентрация и памет.
  • Помага за физическа устойчивост.
  • Подпомага оросяването на крайниците и мозъка.
  • Укрепва имунната система.
  • Като цяло действа общоукрепващо.
Тинктура с Куркума намалява възпалението на червата

Кимионът има противовъзпалителни ефекти при колит

Кимионът е подправка, създадена от семената на растение от семейството на магданоза. Според изследванията, кимионът има антиоксидантни свойства, които помагат за защитата на нашите клетки от увреждане. Доказано е също, че етеричното масло от кимион има противовъзпалителни ефекти. Готвене със смлян кимион помага за по-добро усвояване на неговите витамини и минерали, включително витамин В1, желязо, калций и магнезий. Опитайте да добавите кимион като допълнителен земен аромат в подправка за тако или гуакамоле.

Кимионът има противовъзпалителни ефекти при колит

Канела при стомашно-чревни проблеми

Канелата е подправка с антимикробни и противовъзпалителни свойства и е чудесен източник на антиоксиданти. 

Отдавна е включена в източната медицина, за да помогне за лечението на настинки, лошо храносмилане и стомашно-чревни проблеми. Въпреки че има много разновидности на тази подправка, канелата касия е тази, която най-вероятно ще намерим на рафтовете на магазините за хранителни стоки.

Добавяйте тази подправка в ежедневието си. На закуска помислете за овесена каша или кисело мляко с канела вместо захар. На обяд, поръсете върху печена тиква или сладки картофи, които обикновено се понасят добре дори по време на обостряне на болестта на Crohn. За вечеря пък, може да добавете пръчици канела към сосове и яхнии. 

Канела при стомашно-чревни проблеми

Слушането на тялото ни е важно, за да сме здрави

Във всички случаи ранното откриване е от решаващо значение за възстановяването. Ранното откриване  на колита може да помогне за предотвратяване на други сериозни усложнения.

Ако смятаме, че нещо не е наред със стомаха ни, най-добре е да се консултираме със здравния ни консултант. Слушането на тялото ни е важно, за да сме здрави.

Няма лечение при колит UC, но е възможна ремисия при правилно лечение и управление.

Първата стъпка към това е намирането на правилния режим на лечение. Много хора се обръщат към алтернативни терапии и естествени лекарства, за да помогнат за справяне с колит заедно с конвенционалните лечения.

Тези естествени средства, стратегии за управление и възможности за лечение могат да помогнат на всеки.

Слушането на тялото ни е важно, за да сме здрави