Натурални лечения при камъни в жлъчката

Докато лекарствата и хирургията често разрешават оплакванията от камъни в жлъчката, много хора ги допълват с естествени средства за справяне със симптомите. Промените в диетата, билколечение, акупунктура и йога могат да помогнат.

Камъните в жлъчката са много често срещано оплакване, засягащо от 10 до 15 процента от възрастните.

Жлъчен мехур и черен дроб - два тясно свързани органа 

Двата ни органа - жлъчният мехур и черният дроб образуват сложна система, която има всякакви задачи в тялото ни.

Грижата за тези два органа може да включва прием на билки за подкрепа на жлъчния мехур и черния дроб, точно това ще обсъдим в тази статия.

Като начало ще направим бърз преглед на двата тясно свързани органа, за да разберем по-добре тяхната функция в тялото. След това ще обсъдим билки за здравето на жлъчния мехур и черния дроб и няколко добавки, които можете да добавим към нашия уелнес режим, за да поддържаме тези важни органи.

  • Жлъчният мехур и черният дроб

Над 500 жизненоважни функции са идентифицирани с черния дроб.

Затова не трябва да забравяме, че нашият черен дроб и жлъчният мехур имат важна работа и работят усилено всеки ден.

  • Как точно са свързани двата органа?

Черният дроб, с размерите около футболна топка, се намира от дясната ни страна под гръдния кош. Междувременно жлъчният мехур е по-малък (около размера на круша) и се намира под черния дроб.

Една от задачите на черния дроб е да произвежда жлъчка (храносмилателна течност), която след това се премества в жлъчния мехур, където се задържа, преди да бъде освободена в тънките ни черва.

За да обобщим, можем да кажем, че двата органа помагат на тялото ни да смила храната, да регулира химическите нива в кръвта ни и да се отърве от токсините.

Въпреки, че работят заедно, тялото може да функционира без жлъчния мехур, така че понякога той се изважда.

Имайки предвид тези неща, ще обсъдим билки и натурални лечения, които поддържат здравето на жлъчния мехур и черния дроб, тъй като те са толкова тясно свързани.

Жлъчен мехур и черен дроб - два тясно свързани органа

Какво представляват камъните в жлъчката?

Жлъчните камъни са твърди отлагания (частици), които се образуват в жлъчния ни мехур. Те варират по форма и големина, като някои растат до размера на топка за голф.  

Има два вида:

  • Холестеролни камъни в жлъчката: 

Те са най-честата форма и се състоят от излишък от холестерол (предимно от неразтворен).

  • Пигментни жлъчни камъни: 

Съставени са от излишък от билирубин (пигмент, който се образува по време на разграждането на червените кръвни клетки). Тези камъни са кафяви или черни.

Хирургията е обичайното лечение за камъни в жлъчката, но може да успеем да ги лекуваме с естествени средства

Прочетете следващите редове, за да научите натурални и домашни начини за справяне с камъните в жлъчката, както и съвети за предотвратяването им. 

Какво представляват камъните в жлъчката?

Причини за появата на камъни в жлъчката

Има няколко причини, поради които могат да се образуват:

  • Черният ни дроб може да отделя повече жлъчка, отколкото може да разтвори.
  • Тялото ни може да има излишък от пигмент, наречен билирубин, който не може да бъде разтворен.
  • Жлъчният мехур може да не се изпразва напълно или толкова често, колкото е необходимо. 
Причини за появата на камъни в жлъчката

Симптоми при камъни в жлъчката 

Не всички камъни в жлъчката причиняват симптоми. Когато симптомите са налице, те включват:

  • Болка в горната дясна част на корема
  • Болка в дясното рамо или между лопатките
  • Гадене
  • Сиво изпражнение
  • Диария
  • Повръщане

Сериозни симптоми, изискващи незабавна лекарска намеса са:

  • Пожълтяване на очите
  • Треска или втрисане
  • Силна коремна болка
Симптоми при камъни в жлъчката

Как да се отървем от камъните в жлъчката по естествен път?

  • Как можем да избегнем операция?

Жлъчните камъни могат да причинят остра, силна болка в горната дясна част на корема. Тази болка може да се разпространява към гърба и до лопатката. Може да имаме други симптоми, като гадене, повръщане, светло оцветени или сиви изпражнения и диария.

Съществуват натурални лечения, които са популярни естествени алтернативи на медицинските интервенции. Можем да опитаме с прочистване на жлъчния ни мехур с билки, с  управление на теглото и дори с йога или акупунктура, преди да пристъпим към операция.

Винаги обаче е препоръчително да се консултираме със здравен специалист, преди да се опитаме да лекуваме камъни в жлъчката сами. Той ще ни помогне да получим правилната диагноза и ще ни посъветва за всички възможности за лечение.

Ако имаме пожълтяване на очите, треска или втрисане и силна коремна болка, незабавно трябва да потърсим медицинска помощ.

Как да се отървем от камъните в жлъчката по естествен път?

Прочистване на жлъчния мехур

Един от най-често срещаните методи за лечение е пречистване или промиване на жлъчния мехур. 

Той може да помогне за разбиването и разграждането на жлъчните камъни и изпразването на жлъчния мехур, като ги изхвърля от тялото. Тялото е в състояние да се прочиства и промива.

Можем да промием жлъчния си мехур чрез консумация на ябълков сок, билки и зехтин. Смесваме ги и ги приемаме в продължение на 2 до 5 дни. Рецептите варират и няма стандартна пропорция или рецепта. През това време те не трябва да консумираме нищо друго освен маслената смес, но други рецепти позволяват.

Тази диета може да не е безопасна за хора с диабет или проблеми с кръвната захар. Тъй като през тези дни на прочистването не се консумира твърда храна.

Винаги трябва да се посъветваме със здравен специалист, преди да започнем каквото и да е прочистване. Може да не е безопасно за всички хора.
 

Прочистване на жлъчния мехур за премахване на камъни

Ябълков оцет омекотява камъните в жлъчката

Ябълковият оцет е популярна здравна хранителна добавка, която често се включва в пречистващите добавки. Ябълковият сок има положителен ефект върху кръвната захар. Някои хора вярват, че омекотява камъните в жлъчката, което им позволява лесно да се отделят от тялото. 

Хората с диабет, стомашни язви и хипогликемия трябва да внимават с консумацията на големи количества плодов сок.

Ябълков оцет омекотява камъните в жлъчката

БИЛКИ при камъни в жлъчката: 

Горчивите билки стимулират жлъчния мехур и са известни като жлъчегонни билки или жлъчегонни средства. Те включват бял трън, корен от глухарче, джинджифил, артишок, жълта млечка (змийско мляко, жълтениче), къдрав лапад, куркума, тинтява, корен Хидрастис, пълзящо ленивче или (златна трева) и агримония

Някои често срещани горчиви храни включват червена цикория, цикория, рукола, лимон, грейпфрут, лайм и червени боровинки

Когато горчивият вкус стимулира рецепторите на езика ни, той изпраща съобщения чрез блуждаещия нерв до мозъка и стомашно-чревния тракт, които подготвят жлъчния мехур и панкреаса да отделят жлъчка и инсулин за правилно справяне с храната.

Глухарче за лечение на проблеми с жлъчния мехур

“Taraxacum officinale”, известен като цветето Глухарче или билката позната от детството, е много повече от обикновен плевел. Неговите корени и листа са не само годни за консумация, но също така са богати на хранителни вещества и са служили като източник на храна в различни култури.

Глухарчето е източник на:

  • Желязо
  • Калий
  • Цинк
  • А, В комплекс и С
  • И още

Освен това има история на употреба като традиционна билка. Местните американци са я използвали за поддържане на кожата, стомаха и здравословното отделяне на урина. В допълнение, традиционно се е използвала като билка за поддържане на жлъчния мехур, черния дроб и жлъчните пътища.

Колежът по натуропатична медицина отбелязва: „Коренът от глухарче помага за насърчаване на секрецията на жлъчката (за да се даде възможност за правилното разграждане и метаболизъм на мазнините), стимулира храносмилането и подпомага детоксикацията на черния дроб.“

Хората обикновено пият чай от глухарче или кафе, за да премахнат камъните в жлъчката. 

Голямо разнообразие от чайове, добавки и билкови тинктури от глухарче могат да бъдат закупени в магазини за здравословни продукти и онлайн.

Глухарче за лечение на проблеми с жлъчния мехур

Тинктура от Глухарче - Данделион при проблеми с жлъчката

Билков извлек от Глухарче е благоприятен за жлъчката, черния дроб и панкреаса.

Тинктура Данделион е помощно средство при чернодробни проблеми, проблеми с жлъчката и подобрява обмяната на веществата.

Тинктура от Глухарче - Данделион при проблеми с жлъчката

Бял трън поддържа жлъчния мехур

Белият трън, научно известен като “Silybum marianum”, е роден в Средиземноморието, но расте в Европа, Северна и Южна Америка и Южна Австралия. 

Растение с бодливи цветя, но годно за консумация, Белият трън е една от най-известните билки, когато става въпрос за поддържане на черния дроб. Използва се като лек за детоксикация на този орган от векове. 

Има история на традиционна употреба и оценяващи ефекти, че може да помогне за лечение на заболявания както на черния дроб така и на жлъчния мехур. Смята се, че стимулира и двата органа.

Известно е, че силимарините, група от активни съставки в Белия трън, поддържат естествения процес на детоксикация, който се случва, както и нормалната регенерация на клетките. Силимарините са били обект на многобройни научни изследвания, много от които предполагат, че билката поддържа здравословната функция на черния дроб.

Може да приемаме Бял трън като тоник или под формата на капсули, таблетки или под формата на билкови извлеци като добавка за най-бърз ефект. 

Хората с диабет, алергии към амброзия или анамнеза за хормонално-чувствителни ракови заболявания трябва да обсъдят употребата на Бял трън със своя здравен консултант. Билката може да понижи нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Също така е възможно да сме алергични към Бял трън.

Бял трън поддържа жлъчния мехур

Тинктура от Бял трън благоприятства жлъчката

Билката Бял трън усилва и образуването на жлъчка и ускорява отделянето й, като по този начин нормализира процесите на храносмилане и обменът на веществата.

Може да купим тинктура от Бял трън онлайн или в магазини за здравословни продукти и хранителни добавки. 

Тинктура от Бял трън благоприятства жлъчката

Тинктура от Бял трън и Глухарче при проблеми с жлъчката

Мощно помощно средство е съчетанието на лечебните билки Бял трън и Глухарче в билкова тинктура “Антитоксин” при проблеми с жлъчката.

Също така е прекрасна хранителна добавка при проблеми с:

  • Черния дроб
  • Далака
  • Панкреаса
  • Натрупване на токсини
  • Химическо замърсяване
  • Продължителна употреба на алкохол
  • Продължителна употреба на силни химически субстанции
Тинктура от Бял трън и Глухарче при проблеми с жлъчката

Куркума за поддържане на здравословно храносмилане

Куркумата или Curcuma longa е родом от Югоизточна и Източна Азия и е добре известна със своя жълт цвят.

Това е забележителна билка като цяло, но в допълнение към употребата на Куркума за поддържане на здравословна възпалителна функция при здрави индивиди, както и на имунната система, тя се използва и за поддържане на здравословно храносмилане и функция на черния дроб. Смята се, че има и антиоксидантни свойства.

Използването ѝ датира от 600 г. пр. н. е., когато се съобщава в билкови разкази, но все още се използва често днес.

Благодарение на антиоксидантните свойства, които споменахме по-рано, се смята, че тази билка предпазва черния дроб от увреждане.

Куркума за поддържане на здравословно храносмилане

Пълзящо ленивче е популярен китайски лек за камъни в жлъчката

Lysimachia nummularia L. (Gold coin grass) — Пълзящо ленивче или златна трева е популярен лек в традиционната китайска медицина за лечение на камъни в жлъчката, най- вече холестеролни. Изследванията предполагат, че полезна е цъфтящата надземна част на растението - Herba Lysimachiae.

Някои хора препоръчват билката да се приема, преди да се започне прочистване на камъни в жлъчката, за да се помогнете за омекотяването им.

Добавката се предлага под формата на прах или в течна форма.

Пълзящо ленивче е популярен китайски лек за камъни в жлъчката

Екстрактът от Артишок е полезен за функцията на жлъчния мехур

Екстрактът от Артишок може да подпомогне функцията на органа.

Доказано е, че стимулира производството на жлъчка, подпомага функцията на жлъчния мехур и е полезен и за черния дроб.

Въпреки това, няма изследвания, които да се фокусират конкретно върху ефектите на Артишока върху камъните в жлъчката.

Кълбовиден артишок или френски артишок (отглеждан заради годните за консумация цветни пъпки) може да се готви и приготвя по различни начини - на пара, маринован или на скара. Но изследването се основава на добавки с екстракт от Артишок, които са по-мощни от самите зеленчуци.

Важно е да говорим с квалифициран здравен специалист, преди да вземем зеленчукът под формата на екстракт, на хапчета или като добавка, тъй като например, увеличаването на жлъчния поток може да бъде вредно, когато жлъчните пътища вече са запушени.

Екстрактът от Артишок е полезен за функцията на жлъчния мехур

Живовляк предпазва от образуването на холестеролни жлъчни камъни

Псилиумът е разтворимо влакно, получено от семената на растението Plantago ovata - вид Живовляк. Изследванията показват, че Псилиум хуск има полза за сърцето, панкреаса и други части на тялото.

Установено е, че люспите от псилиумът предпазват от образуването на холестеролни жлъчни камъни.

Диета за предотвратяване на камъни в жлъчката

Добре балансираната диета, която включва разнообразие от плодове и зеленчуци, може да помогне за поддържането на здрав жлъчен мехур и да намали риска от камъни в жлъчката. Може също да помогне при управление на теглото. 

Проучванията твърдят, че жените, които ядат повече пресни плодове и зеленчуци и храни, богати на фибри имат по-малък риск от операция за отстраняване на жлъчния мехур. Тези храни могат да бъдат изключително полезни за органа. Такива са например люспите от псилиум, които споменахме по-рано.

Храни, които могат да причинят проблеми с жлъчния мехур

Храните, които може да доведат до камъни в жлъчката са:

  • Яйца
  • Захар
  • Храни с високо съдържание на мазнини
Диета за предотвратяване на камъни в жлъчката

Управление на теглото за намаляване на риска от камъни в жлъчката

Затлъстяването увеличава риска от развитие на камъни в жлъчката. Отслабването може да бъде важна част от предотвратяването им, но начинът, по който отслабваме е от значение. Следването на много нискокалорична диета за отслабване (около 500 на ден) всъщност може да не е полезно при даденото състояние.

В проучване от 2013 г., участници са следвали едногодишна програма за отслабване. По време на нея една група участници спазва много нискокалорична диета (500 kcal/ден) в продължение на 6-10 седмици. Другата група е следвала нискокалорична диета (1200-1500 kcal/ден) в продължение на три месеца. Първата групата е имала три пъти по-голяма вероятност от другата група да развие камъни в жлъчката, като са изисквали хоспитализация или операция.

Винаги трябва да се консултираме със здравен специалист или диетолог за здравословна програма, ако се опитваме да отслабваме. Те могат да ни помогнат да изготвят здравословен план за тази цел.

Управление на теглото за намаляване на риска от камъни в жлъчката

Традиционни практики при камъни в жлъчката

Компрес с рициново масло при камъни в жлъчката

Компресите с рициново масло са популярно средство сред натуропатите и любителите на естествения живот за голямо разнообразие от оплаквания.

За да си направим такъв компрес, трябва да напоим топла кърпа или парче плат в топло рициново масло и да го поставим върху корема и да покрием с кърпа. Някои хора поставят и някакъв източник на топлина, като например бутилка с гореща вода или нагревателна подложка отгоре. Компресът трябва да остане върху корема до час. Той ще облекчи болката и ще помогне за подобряване на потока на жлъчката и предотвратяване на камъни в нея.

Компрес с рициново масло при камъни в жлъчката

D-лимоненът за подпомагане на разтварянето на камъни в жлъчката

Други билкови добавки също се използват за подпомагане на разтварянето на камъни в жлъчката, като d-лимонен, хортензия и ментово масло.

По-специално, d-лимоненът, открит в етеричното масло от лимон, е доказано, че намалява и дори напълно разтваря камъните в жлъчката ефективно. Като цяло може да помогне за подобряване на нивата на холестерола и инсулиновата чувствителност и да намали натрупването на мазнини в черния дроб, което може да помогне за балансиране на цялостното възпаление и излекуване на червата.

 d-лимонен за подпомагане на разтварянето на камъни в жлъчката

Акупунктура може да облекчи симптомите на камъни в жлъчката

Акупунктурата също се използва за облекчаване на болки в гърба и гадене, като същевременно регулира обема на жлъчния мехур.

Акупунктурата може да помогне за облекчаване на част от болката чрез намаляване на спазмите, облекчаване на жлъчния поток и възстановяване на правилната функция.

В проучване на хора с холецистит (възпаление на жлъчния мехур) е установено, че акупунктурата облекчава болките в гърба, стомашните болки и гаденето.

Трябва да се отбележи, че това изследване разглежда само облекчаването на симптомите, а не конкретно помагането на хората да отделят камъните. Като цяло са необходими повече изследвания в тази посока.

Акупунктурата е относително безопасна. Когато избираме акупунктурист обаче, трябва да потърсим лицензиран специалист и да се уверим, че той използва нови игли за еднократна употреба. 

Акупунктура може да облекчи симптомите на камъни в жлъчката

Йога може да помогне за отделяне на камъни от жлъчката

Има твърдения, че йогата може да помогне да отделим камъни в жлъчката по естествен начин. В едно проучване е установено, че тя подобрява липидния профил при хора с диабет. В друго проучване са изследвани хора с холестеролни камъни в жлъчката и е открито, че те са по-склонни да имат необичаен липиден профил.  

Йога може да помогне за облекчаване на някои от симптомите, но научните доказателства не успяват да намерят каква точно е връзката между тези анормални нива и наличието на камъни в жлъчката.

Йога може да помогне за отделяне на камъни от жлъчката

Йога практики при камъни в жлъчката

Някои изследвания твърдят, че следните йога пози са полезни за хора с камъни в жлъчката. Това са:

  • Бхуджангасана (поза Кобра)
  • Дханурасана (поза с лък)
  • Пачимотасана (навеждане напред в седнало положение)
  • Сарвангасана (стойка на раменете)
  • Шалабхасана (поза на скакалец)

Медицински лечения 

Ако естествените лечения не лекуват ефективно камъни в жлъчката, тогава човек може да помисли за лекарства или операция.

Лекарства при жлъчни камъни

По-малките жлъчни камъни могат да бъдат лекувани с жлъчни киселини като урсодезоксихолева киселина и хенодезоксихолева киселина.

Потенциалните недостатъци на тези лекарства включват:

  • Времето, необходимо да дадат ефект (до 2 години)
  • Възможността камъните в жлъчката да се върнат след спиране на употребата на лекарства

Хирургия за отстраняване на жлъчния мехур

Камъните в жлъчката често се лекуват чрез отстраняване на жлъчния мехур. Това гарантира, че камъните в жлъчката не могат да се образуват отново.

Холецистектомията (хирургия за отстраняване на жлъчния мехур) е една от най-честите операции, извършвани при възрастни. При нея има минимални странични ефекти при отстраняване на органа.

Холецистектомията - хирургия за отстраняване на жлъчния мехур

Превенция от камъни в жлъчката

Рисковите фактори, които влияят за образуване на камъни в жлъчката могат да бъдат:

  • Затлъстяване
  • Бърза загуба на тегло
  • Диета с високо съдържание на мазнини
  • Заседнал начин на живот

Някои рискови фактори, обаче не могат да бъдат променени. Това са например:

  • Женски пол 
  • Нарастваща възраст (над 40)
  • Етническа принадлежност
  • Семейна история

Комбинация от генетика, диета и фактори на начина на живот вероятно са причината за образуването на камъни в жлъчката.

Следователно превантивните техники трябва да бъдат фокусирани върху факторите, които могат да бъдат повлияни. 

Кога да посетим лекар?

Ако обмисляме да опитаме естествено лечение, винаги трябва първо да се консултираме със здравен специалист.

Симптомите на проблем с органа включват:

  • Болка в корема, която продължава 5 часа или повече
  • Треска
  • Втрисане
  • Пожълтяване на кожата или очите
  • Урина с цвят на чай
  • Бледи изпражнения
  • Гадене
  • Повръщане

Ако подозираме, че имаме или сме имали пристъп на криза, трябва незабавно да се свържем с лекар, за да намалим риска от бъдещи усложнения.

Камъни в жлъчката - следствие от дисбаланс на жлъчката 

Жлъчният мехур е част от жлъчния тракт, който произвежда, съхранява и отделя жлъчка, за да помогне за смилането и усвояването на мазнините. Камъните в жлъчката се появяват, когато съставът на жлъчката вътре в жлъчния мехур стане дисбалансиран поради проблеми с черния дроб, дисбаланс на холестерола, възпаление, свръхрастеж на чревния микробиом или други проблеми.

Камъните в органа са чести и могат да причинят периодична коликообразна коремна болка, излъчваща се към рамото, гадене, повръщане и пожълтяване на кожата. Рисковите фактори включват жени, над 40 години, наднормено тегло, диета с високо съдържание на преработени храни и възпалителни мазнини и наличие на основни проблеми като чернодробно заболяване, метаболитен дисбаланс или пропускливи черва.

Подходът на функционалната и народната медицина към камъните в жлъчката разглежда тези основни фактори и работи за коригиране на дисбалансите във възпалението, здравето на червата и метилирането, за да възстанови баланса. Противовъзпалителна диета и добавки, които могат да подобрят потока на жлъчката и да раздробят камъни в жлъчката, като глухарче, бял трън и лимоново масло, могат да помогнат за намаляване на възпалението и предотвратяване на образуването на камъни в жлъчката.

Винаги опитваме първо с билки

Ако нашият лекар е препоръчал операция, трябва да поговорим открито с него за други опции, които първо може да опитаме.

Има малко изследвания за ефикасността на натуралните лечения при камъни в жлъчката, но тези които са доказали, че работят могат да ни помогнат много при това състояние.

Не всички билки или добавки, продавани на пазара, се наблюдават за качество или чистота. Затова  трябва да проучим внимателно всички продукти, които мислим да приемаме, като се посъветваме с нашия здравен специалист и изберем от реномирана компания.

Българската компания Билкови Тинктури БГ предлага билкови извлеци с изцяло натурален състав. Разгледайте нашите билкови тинктури за жлъчка и се доверете на силата на природата.

Прегледайте информацията в сайта, за да научите повече за популярни природни лечения, заедно с много здравни съвети.

Винаги опитваме първо с билки