Еньовче - лечебни свойства и приложение на билката

Още от древни времена, още по тъмни зори баби, жени, моми, билкари и лечители тръгвали да берат в нощта срещу 24-ти юни билки. Според народните поверия набрани, преди изгрев  билки са най-силни и лековити. Символ на празника Еньовден - е Еньовчето. Дали той носи името на тази лековита билка или обратно ще си остане загадка.
Това, което знаем е, че магическите ѝ сили могат да се усетят не само на този ден.

Еньовче - “Galium verum L”

Еньовче - “Galium verum L” или наричано още -  “Драгайка” или “Жълт еньовец”, “Еньово цвете , “Сламениче”, “Същинско еньовче”, “Лепка”, “Гергевка”, “Свитак”, “Торица” е многогодишно тревисто растение от от семейство Брошови - “Rubiaceae”. 

Тази забележителна билка - Galium verum L. е известна с разнообразните си лечебни свойства. 

В тази публикация в блога ще разгледаме ботаническите характеристики на Galium verum L., ще проучим широката гама от здравословни състояния, при които може да помогне и ще разкрием предимствата и ползите от използването на билкова тинктура от Galium verum L. Допълнително ще се спрем на конкретни неразположения, при които се препоръчва тази билка. И накрая, ще обсъдим предимствата на билковите тинктури пред конвенционалните лекарства, подчертавайки защо те са отличен избор за тези, които търсят естествени средства за общото благосъстояние на организма. 

Прочетете до края, за да се потопите в това просветляващо пътешествие, в което изследваме потенциала на билката Еньовче за насърчаване на здравето и благополучието.

Ботанически характеристики

Еньовчето, по-известно като “lady's bedstraw” или “yellow bedstraw”, е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство  “Rubiaceae” - Брошови. Характеризира се със своите живи жълти цветя и венци от тесни листа. То е ниско (120 см не е ниско) растение с разклонена растителна структура. 

Местообитание: Galium verum L. е роден в Европа, Азия и части от Северна Африка. Вирее в сухи, тревисти райони, ливади и открити гори.

Стъблата са прави и достигат височина 60–120 сантиметра и често  лесно се вкореняват там, където докосват земята. Ръбчетата им са покрити с власинки.

Листата имат ланцетовидна форма с дължина 1–3 см и широчина 2 мм, лъскави тъмнозелени, космати отдолу, носени в камъчета от 8–12. Върхът им е много тесен и остър, а по средата на листото има петънце с власинки.

Цветовете са ярко жълти, с диаметър 2–3 мм и в гъсти гроздове, събрани в съцветия сенник, които са разположени по върховете на клончетата или в пазвите на листа и стъбла. Цъфтежът обикновено се извършва между юли и август. Има и видове с бели цветове (Galium mollugo - бялото Еньовче). Цъфти през месеците от май до септември.

Плодът на билката е гладко малко орехче, дълго около 1,5 мм. Плодовете узряват през август-септември. Всеки плод съдържа по едно кафяво семе. При узряване, се разпада на две половинки.

Прибиране на реколтата: 

Надземните части на растението, включително цветовете, листата и стъблата, се берат по време на периода на цъфтеж за медицинска употреба.

Установени са около 300 вида представители на род Еньовче (Gallium). Този вид понякога се бърка с Galium odoratum, вид с традиционна кулинарна употреба. 

Ботанически характеристики на Еньовчето Galium verum L.

Разпространение на Еньовчето

“Galium verum” расте из храсталаците, край пътищата и оградите, в градините и посевите. Билката е разпространена из цялата страна до към 1000 м надморска височина. В България се срещат около 20 вида Еньовче. 

Широко разпространено в по-голямата част от Европа, Северна Африка и умерена Азия от Палестина, Ливан и Турция до Япония и Камчатка. Натурализирано е в Тасмания, Нова Зеландия, Канада и северната половина на САЩ. На някои места се счита за вреден плевел.

Разпространение на Еньовчето

Използваема част на Еньовчето

Употребява се надземната цъфтяща част на растението - стръкове заедно с листа.

Химичен състав на Galium verum L.

Билката Еньовче съдържа:

- рубиадин, сапонини, танини, асперулазид, етерични масла, витамин С, камфел, флавоноиди, восъци, смола, мастни и кафеени киселини, горчиви вещества и соли.

Както и:

  • ензими, които съсирват млякото
  • багрилни вещества (червено-жълти)

Основните действия на билката се свързват с богатото съдържание на: триоксиантрахиноновия глюкозид галиозин, както и на глюкозидите рубиадин и асперулозид. Диуретичното действие на Еньовчето се свързва с наличието на силициева киселина, както и с присъствието на някои багрила, което обяснява и слабото му противомикробно действие.

Химичен състав на Galium verum L.

Основни действия на Еньовчето:

Не случайно Еньовчето е записано в бабините тефтери като цветето на здравето и дълголетието. 

Растението притежава силно изразени детоксикиращи свойства. То подпомага процеса на прочистване на черния дроб, далака и панкреса от попадналите в тях токсини. Известно е с положителното си въздействие и върху половата система на жените и мъжете.

Въпреки безспорните си качества, билката е един от природните лекове, които тънат в забрава. Тя е едно от съкровищата в природната аптека, на което трябва да обърнем по-голямо внимание във времето на рака.

Драгайката е билка, която е била и в някои случаи все още е широко използвана не само по лекарствен начин, но и като част от ежедневието. Използва се като невероятен аромат на червено багрило, сирене и мляко и последван от различни вярвания и народни истории. Използва се от хиляди години. 

Лечебно се използва за кожата, гърлото и всички системи от течности в тялото. 

Билката е известно средство, понижаващо температура и лек при ревматизъм, цистит, язва, болни бъбреци, дори и при епилептични пристъпи. 

Многобройни са ползите на тази билка и при различни кожни проблеми, локало – при розацея, псориазис, циреи, обриви и пърхот.

Билката притежава:

  • Антимикробно
  • Диуретично
  • Болкоуспокояващо
  • Слабително
  • Адстрингентно
  • Локално кръвоспиращо
  • Инхибиращо действие

Еньовчето се използва при противораковата терапия, защото помага за оттичането на лимфната система и не позволява на раковите клетки да се разпространят по тялото чрез лимфните жлези.

Какви са ползите за здравето от билката Еньовче

Galium verum L. има широк спектър от потенциални ползи за здравето и може да помогне при различни състояния, включително, но не само:

За поддръжка на пикочната система

Диуретични свойства: диуретичната природа на Еньовчето спомага за увеличаване на производството на урина, насърчавайки елиминирането на токсините и излишните течности. Полезно е при състояния като отоци, инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците.

При възпалителни състояния

Противовъзпалително действие: Galium verum L. съдържа съединения с противовъзпалителни свойства, което го прави ценен при управлението на възпалителни състояния като артрит, кожни възпаления и стомашно-чревни разстройства.

За менструално и репродуктивно здраве

Облекчаване на менструални спазми: Galium verum L. помага за облекчаване на менструалните спазми и дискомфорта, свързани с менструацията, което го прави ценна билка за женското здраве.

Хормонален баланс: Тази билка допринася за хормоналния баланс, подпомагайки управлението на нередовни менструални цикли, предменструален синдром (ПМС) и симптоми на менопауза.

За успокояване и релаксация

Успокояващи ефекти: Galium verum L. притежава леки седативни свойства, успокоява нервната система, намалява стреса и насърчава релаксацията. Полезно е за хора, които изпитват тревожност, безпокойство или нарушения на съня.

Какви са ползите за здравето от билката Еньовче

Здравословни състояния, подпомагани от “Galium verum L”

Билката Еньовче е естествен диуретик

Чаят или концентриран билков екстракт приготвен от тази билка, помага за детоксикация на черния дроб, бъбреците, далака и панкреаса. Препоръчително е хората, страдащи от нарушение на лимфната система, да пият този билков чай или билкова тинктура от Еньовче всеки ден. Използва се като лечебно средство при камъни, цистит или нарушения на уринирането. Неговите диуретични свойства помагат за изхвърлянето на токсините от тялото, а заедно с тях и пикочната киселина, която е основната причина за болка при подагра и артрит. Билката се използва широко в народната медицина за лечение на подути глезени.

Билката Еньовче е естествен диуретик

За отслабване

Планинското чудо подобрява лимфния отток и стимулира метаболитните процеси в организма, което води до отслабване. То не позволява задържането на течности в лимфата и дренира натрупаните такива.

В резултат от това организмът се очиства от шлаки и се подобрява дейността на само на лимфната система, но и на останалите системи, изпълняващи жизнено важни дейности.

Еньовче за отслабване

При температура

Лековитото Еньовче действа температуропонижаващо. Този ефект се дължи на салициловата киселина, която е част от състава на билката. 

Вана с добавена силна отвара от растението е чудесен лек при висока температура.

Еньовче при висока температура

Еньовче при менструални нарушения

Galium verum L. може да помогне за регулиране на менструалния цикъл, намаляване на менструални болки и облекчаване на симптомите, свързани с ПМС.

Еньовче при менструални нарушения

Локално приложение на Еньовчето при кожни проблеми

Билката е свързана с лечението на много състояния, свързани с кожата. 

Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на растениято го правят полезно за справяне с различни кожни заболявания, като екзема, дерматит, акне и за разрешаване на оплаквания от бавно зарастващи рани

Когато се прилага локално като лапа при: 

  • Порязвания
  • Кожни инфекции 
  • Трихофития
  • Екзема
  • Язви
  • Краста 
  • Циреи
  • Обриви
  • Псориазис
  • Алергии
  • И бавно заздравяващи рани

успокоява кожата и намалява възпалението, като помага на кожата да се лекува. 

Тя също така помага за намаляване на кървенето

Освен това чаят от Еньовче е и прекрасен за измиване на лицето и помага за укрепване на кожата му, както и има благоприятно действие при акне и черни точки.

Локално приложение на Еньовчето при кожни проблеми

При болки в гърлото

Еньовчето е полезно при различни проблеми по отношение на гърлото и органите в близост до него. Можете да го използвате като чай или като гаргара. Помага при различни видове рак: кожа, език и ларинкс. Възпаленията на щитовидната жлеза, гушата и гласните струни също се възползват от тази билка.

Ако имате болезненото усещане при преглъщане, не се бавете, а си пригответе едно топло чайче от Жълт Еньовец. То не само ще облекчи болката в гърлото, но и ще убие микробите и ще възпрепятства преминаването на инфекцията към бронхите. Също може да опитате и инхалации или гаргара с билката. 

*Чай от планинското чудо при болки в гърлото 

Вътрешният прием на драгайка действа изключително добре върху целия организъм, особено когато той трябва да се пребори с някаква инфекция или атакуващ го вирус. 

Общоукрепващият ефект билката дължи на високите стойности на вит. С, който се съдържа в нея.

Гаргара и компрес за щитовидната жлеза при хашимото (при гуша) 

Лечителите го препоръчват при все по-често срещаното сред жените Хашимото. Благодарение на билката за няколко месеца постепенно ще намалее и изчезне ако си правите гаргара с билковата отвара или приемате на концентриран извлек от билката - билкова тинктура. Добре биха подействали и компреси на гушата с настойка от лековитото растение.

Заболяванията на този деликатен орган често изискват и допълнително лечение, но билката със сигурност може да ви помогне да се излекувате.

Гаргара и компрес от Еньовчето за щитовидната жлеза при хашимото

Билкова тинктура от Еньовче при камъни в бъбреците

Едно от основните приложения на тази билка включва подобряване, както и поддържане на здравето на бъбреците. Билкова тинктура от Еньовче помага за разтварянето на камъни в бъбреците и следователно в същото време има тенденция да бъде ефективен при почистването му от всякакви токсини. 

Билков извлек (тинктура) от билката може да си приготвите и сами. Залейте шепа свежи цветове със 200 милилитра алкохол ( етанол). Течността трябва да се съхранява на слънчево място в продължение на две седмици, след което се прецежда. Готовият чист извлек може да приемате по 2капки, разтворени в чаша вода, 2-3 пъти на ден.

Еньовче при глисти

Жълтото лековито цвете е мощен убиец на паразитите, които живеят в човешкия организъм - глистите. Най-силно действие срещу паразити в стомаха има тинктурата от Еньовче. Приемана се два-три пъти на ден, по двадесет капки, разтворени в чаша вода.

“Galium verum L” при цироза и асцит

Асцит - е състояние при което в коремната кухина се събира вода. Чернодробната цироза често е придружена от асцит. Билката може да въздейства положително в този случай, благодарение на дрениращите си и диуретичните качества.

Еньовче при проблеми с пикочните пътища

Растението е било известно като ефективно при лечение на заболявания, свързани с пикочните пътища. Известно е, че екстрактът от него убива бактериите в червата и в същото време може да премахне проблеми като чревни язви.

Може да помогне за облекчаване на симптомите и да подпомогне процеса на оздравяване при инфекции на пикочните пътища, благодарение на своите диуретични и противовъзпалителни свойства.

Еньовче при инфекции на пикочните пътища

Еньовче при артрит

Противовъзпалителните ефекти на билката могат да осигурят облекчаване на симптомите на артрит, намаляване на болката, подуването и сковаността на ставите.

При ревматизъм

Свеж сок от Драгайка или извлек от нея може да ви помогне да се избавите от коварния ревматизъм.

При епилепсия

Народните лечители препоръчват растението и при епилепсия. То намалява не само честотата на пристъпите, но и техния интензитет. 

Против пърхот

Концентрирана настойка от билката, може да помогне за справяне с пърхот. Белите люспи по скалпа, както и неприятният сърбеж ще изчезнат, ако редовно косата се облива с отвара от  “Galium verum L”.

Настойка от Еньовче против пърхот

За изплакване на косата

Изплакване на косата с настойка се използва за лечение на пърхот или проблеми с лющене на скалпа.

Младите издънки отдавна са популярни като тоник за изчистване през пролетта, тъй като тя израства много рано (средство, отдавна използвано в Централна Европа и Балканите).

Кулинарна употреба

Често се използва и като зеленчук, когато е леко обработено в тиган, както спанака, и може да се бере непрекъснато до есента.

Кулинарна употреба на Еньовче

Българската народна медицина за Еньовчето

В България има разпространени около 20 различни вида Еньовчета. Желателно е събирането само на посочените два вида, тъй като останалите видове не са проучени.

Еньовчето има дълга история на употреба в билколечението, въпреки че е малко използван в съвременната медицина.

  • Основното му приложение е като диуретик и като средство за лечение на кожни оплаквания.
  • Листата, стъблата и цъфтящите издънки са спазмолитични, стягащи, диуретични, грижи за краката.
  • Растението се използва като лечебно средство при камъни в бъбреците или пикочни заболявания и се смята, че е лек за епилепсия.
  • Прахът от прясно растение се използва за успокояване на зачервената кожа и намаляване на възпалението, докато растението се използва и като лапа при порязвания, кожни инфекции, бавно зарастващи рани и др.
  • Прилага се външно като лапа. Използва се при лениви тумори, силни отоци и тумори на гърдата.
  • Вътрешно се използва в отвара, подсладена с мед, при оплаквания от пикочни камъни, скорбут, воднянка, истерия, епилепсия и подагра.
  • Използва се също при кървене от проблеми с носа и стомаха и се казва, че е особено полезен при скорбутични, скрофулни и дропикални оплаквания.
  • Нарязаните и изсушени надземни части са използвани за екзогенно лечение на псориазис или забавено зарастване на рани или като чай за лечение на пиелит или цистит.
  • Растението се използва и в традиционната медицина като противораково лекарство, прилагано в повечето случаи като отвара.
  • Известно е, че чаят, приготвен от листата, е ефективен при лечение на пикочни проблеми.
  • Еньовчето се използва за лечение на рак, епилепсия, истерия, спазми и тумори, загуба на апетит и заболявания на гърдите и белите дробове.
  • Използва се също за увеличаване на отделянето на урина за облекчаване на задържането на вода, особено подути глезени.
  • Препоръчително е хората, страдащи от нарушение на лимфната система, да пият този билков чай ​​всеки ден.
  • Жълтият помощник може да се използва за лечение на състояния като истерия, нервни разстройства.
  • Хората, страдащи от гуша, могат да намерят тази билка за полезна, ако гаргарят чая през целия ден.
  • Можете да направите възглавници от легло за борба с безсънието.
  • Чаят, приготвен с билката, е ефективен за прочистване на бъбреците, черния дроб, панкреаса, както и на далака от токсични материали.
  • Също се използва и локално за лечение на кожни оплаквания, циреи, рани, както и черни точки.
  • Този чай също е чудесно измиване на лицето и помага за укрепване на кожата на лицето.
  • Билката е изключително ценена като лекарство за женски проблеми, особено при лечение на маточни разстройства.
Българската народна медицина за Еньовчето

Едва ли знаете, че билката е била използвана вместо мая към млякото, при приготвяне на сирене, от предците ни. Те добавяли сок от природния лек.

В някои северни страни сокът от Жълтото цвете се използва за подсирване на прясното мляко. Ето защо едно от наименованията му  е жълта подкваса.

Жълтото багрило, получено от цъфтящи стъбла, се използва като оцветител за храна за сирене или масло. Червеното багрило може да се направи от корените. Печеното семе се използва като заместител на кафето. Известно е, че растителният материал е бил използван в креватчето на Исус Христос.

Багрило получено от Еньовче като оцветител за храна за сирене или масло

Начин на прием на  “Galium verum L”

Чай от Еньовче 

- прочиства чения дроб, бъбреците и панкреаса от токсини

1 чаена лъжичка от билката се попарва с 250 мл вода и се оставя няколко минути да кисне и след това се филтрира през цедка. Полученото количество трябва да се раздели на четири равни части и се изпива за един ден. 

*Рецепти: 

2 чаени лъжички от билката, ситно смлени, се заливат с 400 мл вряща вода и се оставят да киснат. След изстиване на разтвора получената запарка се прецежда и полученото количество от билката се изпива в продължение на 1 ден; 

или 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряща вода и се киснат в продължение на 1 час. От така приготвения извлек се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. 

Чай от Еньовче

Като настойка

Настойки се приемат за камъни в бъбреците, за проблеми с пикочните пътища и като охлаждаща напитка при треска.

Стрита на прах

Стрита на прах билка се посипва върху рани и осигурява профилактично действие спрямо вторичното им инфектиране.

Под формата на мехлем

Използвайте домашно приготвен крем от пресен сок от Еньовче при псориазис и розацея. Смесете го с масло (добре е предварително да постои поне час на стайна температура).

Приготвената смес се използва за локално трениране на засегнатите участъци от псориазис и розацея. Трябва да се съхранява в стъклено бурканче в хладилник. С лековития балсам може да се лекуват и ракоподобни язви.

Нанасянето на тънък пласт от негов върху засегнатата кожа повлиява много добре кожните оплаквания.

Мехлем от Еньовче при псориазис и розацея

Под формата на компрес

Компресите, направени от настойки могат да се прилагат върху изгаряния, ожулвания, язви или други кожни възпаления. А, топлите компреси с билката е прекрасно средство с което ще стегнете отпуснатата си кожа и ще съхраните младостта и свежестта си.

Сок от Еньовче

Сокът се приема от прясно растение и е полезен при заболявания, като рак и като силен диуретик, който изчиства тялото от токсини. Използва се за камъни в бъбреците, проблеми с пикочните пътища, проблеми с простатата и е ефективен лимфен очистител за редица състояния.

Лимонада от Еньовче

Уникана, разхлаждаща напитка за която са ви необходими няколко стръка жълтото цвете, половин лимон 200 мл вода и мед. Сложете в блендер кората от половин лимон, билката, залейте с вода и пасирайте. Получената смес я филтрирайте през цедка, добавете 2-3 лъжици мед, след което разбъркайте енергично.

Тази напитка има детоксикиращо действие, подвига тонуса, облекчава главоболие и нормализира кръвната захар.

Лимонада от Еньовче

Гаргара и компрес

Лечителката Мария Требен препоръчва употребата на Еньовчето на жени с проблеми с щитовидната жлеза и при гуша, включващ гаргара с билката и прием на билкова тинктура (студен извлек).

Билков извлек (билкова тинктура) от Еньовче

Тинктурите се използват за същите състояния, както запарките, но винаги имайте предвид, че са по-концентрирани. Могат да се комбинират с други лимфно-детоксикиращи билки (като сушения Лаконос).

Тинктура (1/2-1 чаена лъжичка или 3-5 мл) може да се приема 3 пъти на ден.

Еньовче противопоказания

Лековитото растение има диуретично действие и трябва да се прилага внимателно при хора с диабет. Противопоказано е при деца и бременни жени. Винаги следвайте предписаната доза. При нужда винаги се консултирайте със здравен консултант.

Съчетание на Бньовче с други билки

При чернодробната цироза се съчетава с друго полезно растение - Бял трън.

Обичаи свързани с Еньовчето

Както всички знаем Еньовден е празникът на лечебните билки.  От набраните билки на този ден, първа и основна сред тях е еньовчето, жените правят китки, които връзват с червен конец. В някои райони има обичай да се правят китки с толкова билки колкото са членовете на семействто. След като са направени, те се наричат и се оставят през нощта навън. На сутринта по китките се гадае за здравето на човека, за когото е наречена през годината. Жените поставят китките на различни места в домовете си и лекуват с тях болните през годината или с водата, в която са седяли.

Еньовчето - българската билка за здраве

Митология за билката Еньовче

Фриг е била богинята на омъжените жени, в скандинавската митология. Тя е помагала на жените да раждат деца и тъй като скандинавците са използвали спалнята на билката “Galium verum” като успокоително, те са я наричали трева на Frigg. 

Митология за билката Еньовче

Други имена на Еньовчето

В България го наричат още “Драгайка”, “Същинско еньовче”, “Истинско еньовче”

Латинско наименование - “Galium verum L.”

На Aнглийски — “Lady's bedstraw”, “yellow Bedstraw”, “Cleavers”, “Goosegrass”.

На Руски — “Подмаренник цепкий”, “Лепчица”. 

На Френски — “Gratteron”.

На Немски — “Kletten-Labkraut”, “Klebkraut”

На гръцки - “Gala”, “γάλα”

Други имена на Еньовчето

Забележителната билка Еньовче

В заключение, Galium verum L., със своите ботанически характеристики, широкообхватни ползи за здравето и предимствата на неговата билкова тинктура, притежава огромен потенциал за насърчаване на благосъстоянието. От поддържане на здравето на пикочната система до управление на възпалителни състояния, менструални нарушения и насърчаване на релаксацията, тази билка предлага естествена алтернатива на конвенционалните лекарства. 

Концентрираната форма на Galium verum L. в билкова тинктура осигурява повишена бионаличност, удобство и персонализирани дози, позволявайки на хората да впрегнат пълния потенциал на тази забележителна билка. Избирайки билкови тинктури пред конвенционалните лекарства, хората могат да възприемат естествен и холистичен подход към лечението, като изпитат предимствата на целенасоченото облекчение и цялостното благосъстояние. Отключете силата на Galium verum L. и прегърнете трансформиращия потенциал на билковите тинктури за по-здравословен и балансиран живот.

Наричано “цветето на дълголетието” от нашите баби

Въпреки безспорните си качества и лечебни приложения, билката е един от природните лекове, които тънат в забрава. Многобройни са ползите и свойствата на тази билка, особено в днешни дни на борбата с рака. 

Тя е едно от безценните съкровищата в природната аптека, на което трябва да обърнем изключително голямо внимание.

Наричано “цветето на дълголетието” от нашите баби