Дребноцветна върбовка - „мъжко биле”

„За всяка болка има билка"

Една стара приказка гласи - „За всяка болка има билка". И няма нищо чудно в това. Макар и казана преди много години, тази максима все още е актуална. Факт е, че в продължение на хиляди години хората от цял свят се обръщат към лечебните треви, корени, цветя и плодове, за да намеря изцеление за различни проблеми. 

И ако допреди години лековитите растения бяха подценявани за сметка на медикаментите, днес като че все по – често хората поглеждат и се връщат към природните методи на лечение.

Стара приказка гласи - „За всяка болка има билка"

Билките могат да бъдат както допълващо средство за лечение на редица заболявания, така и алтернатива на много лекарства, без да отричаме силата на традиционната медицина, разбира се.

Дребноцветната върбовка - описание и разпространение 

Едно много ценно и тачено, макар и не твърде популярно растение е Дребноцветната върбовка. Тя произхожда от семейство Върболикови или Върбовки “Onagraceae” - покритосеменни растения от разред “Myrtales”. То включва около 650 вида треви, дървета и храсти, разпространени по целия свят с най-голяма концентрация в Мексико и югозападните райони на Съединените щати. 

Сред тях, “E. angustifolium L.”, “E. parviflorum Schreb.”, и “E. hirsutum L.” са най-известни и се използват широко в традиционната медицина за лечение на различни инфекции, разстройства и заболявания. 

Това растение се среща и в по-голямата част от Европа - от Швеция до Северна Африка и Западна Азия до Кашмир, в САЩ и Канада.

Растението го има и в България и може да се намери на влажни места, расте край реките, по поляни и в планините Рила, Пирин и Витоша.

Растенията от рода на Дребноцветната върбовка предпочитат блата, влажни планински ливади и склонове, на средна надморска височина от 1 400 метра до максимум 2 500 метра.

Дребноцветната върбовка - описание и разпространение

Дребноцветната върбовка “Epilobium parviflorum” 

Семейството “Onagraceae” включва редица популярни градински растения, включително вечерна иглика (Oenothera) и фуксия (Fuchsia).

Името на рода “Epilobium parviflorum” произлиза от гръцките думи "epi", което означава "върху" и "lobos", което означава "лоб", по отношение на положението на венчелистчетата над яйчника. Специфичното латинско наименование на "parviflorum" означава "малки цветя".

Дребноцветната върбовка “Epilobium parviflorum”

Дребноцветната върбовка е и т.нар. „руски чай”. Позната е и под имената „Иван чай“ и „Копорски чай“, тъй като е много разпространена в село Копоре край Санкт Петербург.

В Тирол Върбовката е известна странно под името "женска коса".

Ботанически характеристики на Дребноцветната върбовка

“Epilobium parviflorum” достига средно 30–80 сантиметра на височина. 

Листата са срещуположни, последователни, целокрайни. 

Стъблото е изправено и покрито с малки власинки (като мъх или иглички) и държи листата в противоположни двойки. 

Долните листа са с къса дръжка, горните-приседнали и необхващащи стъблото.

Цветовете са дребни, до 1 см дълги, бледо розови. 

Венчелистчетата са по- дълги от чашката. 

Плодът е разпуклив.

Дребните цветчета са розови или лилави и се появяват за два месеца през лятото. Растението се опрашва от пчелите.

Ботанически характеристики на Дребноцветната върбовка

Състав на билката

Съдържащият се в билката витамин С е шест пъти повече, отколкото в лимона. 

В състава на билката има елаготанини, оенотеин Б, мирицетрин, много дъбилни вещества, флавоноиди и пектини, витамини от групата В, желязо и други ценни микроелементи.

Други специфични съединения са кафеената и хлорогеновата киселина, елагова киселина, кварцетин и кемферол.

Дребноцветната върбовка има шест пъти повече витамин С от лимона

Частта над земята на билката се използвт за лечебни цели и съдържа фитостеролни естери и гликозиди, както и фенолни, витамин С, захар и слуз.

Употреба на билката 

Използваема част на Дребноцветната върбовка е надземната, брана по време на цъфтежа й. За кулинарни и лечебни цели се събират малки цветове, млади стъбла и листа. Стъблата трябва да се режат близо до земята или да се пречупят в средата и да се изсушат в сухо, проветриво помещение, окачени с цветовете надолу.

Използваема е надземната част на растението

Младите листа и стъбла са се използвали като храна, а власинките по семената са намирали приложение в текстилната индустрия за направата на конци и платове.

За лечебни цели се използват цветовете на Дребноцветната върбовка.

Силно лековитите видове на Дребноцветната върбовка

От силно лековитите видове могат да се посочат розово-червената върбовка (Epilobium roseum), дребноцветната върбовка - речна върбовка (Epilobium parviflorum), планинската върбовка (Epilobium montanum), тъмнозелената върбовка (Epilobium obscurum), ланцетовидната върбовка (Epilobium lanzeolatum), хълмистата върбовка (Epilobium collinum), блатната върбовка (Epilobium palustre), чакълестата върбовка (Epilobium fleischer) и алпийската върбовка (Epilobium anagallidifolium).

Употребяема част за лечение от Дребноцветната върбовка са цветовете

Всички тези видове целебни върбовки могат да се познаят по малките им цветчета в червеникав, бледорозов или почти бял цвят. Те са като заковани върху продълговатите, тесни семенни шушулки, от които след разпукването изскача покритото с бели, памуковидни коси семе. 

От тези целебни видове се събира цялото растение, т.е. стъблото, заедно с листата и цветовете, като трябва да се внимава растението да се къса в средата, за да може то след това да пусне отстрани нови леторасти. Събраните растения се нарязват още докато са пресни.

„Мъжко биле” за добра функция на простатата

Дребноцветната върбовка е известна още като „Мъжко биле”, поради безкомпромисното й действие при всякакви оплаквания от простатната жлеза и пикочните пътища. Простата е “второто сърце” на мъжа.

„Мъжко биле” за добра функция на простатата

С лечебно приложение се използва билкова тинктура / извлек от цветовете на Върбовка заради благоприятния ѝ ефект върху простатата, препоръчва се на хора с доброкачествено уголемяване и рак на простатата. Оказва влияние също при болезнено уриниране.

Лечебно приложение на Дребноцветната върбовка

Експериментални проучвания показват, че екстрактите от Epilobium притежават широк спектър от фармакологични и терапевтични ефекти, включително антиоксидантни, антипролиферативни, противовъзпалителни, антибактериални и анти-стареещи свойства.

Флавоноидите и елаготанините, като енотеин В, са сред съединенията, считани за основни биологично активни компоненти в екстрактите от Epilobium. 

Оенотеин В - е съединение, което проявява инхибираща активност спрямо деленето на някои клетки и спрямо действието на ензими като 5-α-редуктаза, който причинява уголемяване на простата.

Растението е богато на полифеноли. Смята се, че именно те биха могли да обяснят, поне отчасти, много от терапевтичните и полезни свойства на това растение.

Терапевтичните свойства на екстрактите от Epilobium са описани в различни фармакологични проучвания

Дребноцветната върбовка оказва противовъзпалително, болкоуспокояващо и противоспазмено действие

Трябва да се пие обаче продължително време, за да има по-добър ефект.

Лечебни приложения на  Дребноцветната върбовка

Екстрактите от лечебното растение са използвани от традиционната медицина:

  • при разстройства на простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците, като имат антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

В българската народна медицина билката се използва при всички видове: 

  • възпаления на бъбреците 
  • простатната жлеза и мехура 
  • както и при рак

Използва се и като силен имуномодулатор.

Вътрешна употреба на Дребноцветната върбовка

Именно този разнороден състав на върбовката обяснява и нейните антибактериални и антиоксидантни свойства. Характерно за растението е нейното противовъзпалително действие. 

Традиционната употреба на запарка, чай или билков екстракт, се смята за средство за лечение на редица неразположения:

  • При проблеми с простатата или пикочните пътища, като възпаление на уретрата, нарушения на микцията, аденом на простатата и доброкачествена простатна хиперплазия
  • Стомашна язва; язва на дванадесетопръстника; гастрит; колит 
  • Различни стомашно-чревни разстройства, като дизентерия и диария 
  • Мигренозно главоболие
  • Безсъние
  • Анемия 
  • Инфекции и настинки
Вътрешна употреба на Дребноцветната върбовка

Външна употреба на Дребноцветната върбовка

Растението също се използва локално като:

  • Почистващо
  • Успокояващо
  • Антисептично 
  • Лечебно средство за лечение на леки изгаряния, кожни обриви, язви и инфекции 
  • И за лечение на възпаление на ухото, носа и гърлото
Външна употреба на Дребноцветната върбовка

Дребноцветната върбовка при възпаление на простата и урогениталната система

Epilobium Parviflorum - „мъжко биле” е важен билков лек за проблеми с простатата. Помага при доброкачествена хиперплазия на простатата. Приемайте билката за увеличена простата, това ще помогне за намаляване на болката и дискомфорта по време на уриниране. 

Бори се и срещу инфекции на простатата. 

Намалява риска от инфекции на пикочните пътища.

Дребноцветната върбовка при заболявания на простата

Epilobium Parviflorum има противовъзпалителни свойства. Лекува хроничното възпаление на простатата. Това помага за намаляване на жлезата до нормалния й размер.

Екстрактите от вида Epilobium най-често се използват за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ), възпаление на уретрата и нарушения на уринирането. 

ДПХ е най-значимото урологично заболяване, което засяга застаряващото мъжко население, тъй като причинява прекомерна клетъчна пролиферация в тъканите на простатат. Въпреки че етиологията му не е напълно известна, ДПХ се счита за ендокринно заболяване, причинено от свързан с възрастта хормонален дисбаланс

Предишни проучвания показват инхибиторната активност на Epilobium spp. екстракти срещу ензими 5α-редуктаза (която превръща тестостерона в дихидротестостерон) и ароматаза (която превръща тестостерона в естроген), които участват в етиологията на ДПХ. 

Оенотеин В, основният танинов компонент на E. parviflorum, е доказано, че инхибира ензимите 5α-редуктаза. Въпреки че ДПХ може да бъде излекувана чрез медицински операции, приемът на билков извлек или запарка от билка Epilobium остава атрактивна алтернатива за лечение на ДПХ.

Тази билка „мъжко биле” прави чудеса за простатата, познати от традиционното знание, което се предава от поколение на поколение, но това, че е има и силна научна подкрепа. 

Известно е, че това растение има антибактериално действие, което има положителен ефект върху нарушения на отделителната система: често и болезнено уриниране, проблеми с пикочния мехур, инфекции на пикочните пътища и инконтиненция.

Дребноцветната върбовка, подобно на Бабините зъби е е билка за мъжа.

Билката подобрява сексуалната функция

Дребноцветната върбовка е полезна и при простатит и подобрява сексуалната функция.

Билката „мъжко биле” е добър тоник за мъжката репродуктивна система.

Дребноцветната върбовка подобрява сексуалната функция

По ирония на съдбата, въпреки че е малка цветна върба се използва за подкрепа на сексуалното здраве е известно, че бета-ситостеролът е свързан със сексуална дисфункция и загуба на либидо.

Дребноцветната върбовка при  рак на простатата и пикочния мехур

Тъй като доброкачествената хиперплазия на простатата е ендокринно заболяване, причинено от хормонален дисбаланс, свързан със стареенето и повишено окислително увреждане, силният антиоксидантен и антиандрогенният ефект на това растение са мощни оръжия както за превенция, така и за саниране на хиперплазия. Той е толкова мощен, че е доказано, че дори инхибира пролиферацията на ракови клетки на простатата, т.е. причинява апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на тези вредни клетки.

Един от таниновите компоненти на билката Върбовка, енотеин В, е отговорен за инхибирането на ензимите, които са основната причина за рак на простатата. Ето защо мъжете на средна възраст трябва да консумират ежедневно запарка или тинктура от билката. 

Epilobium Parviflorum се използва за лечение на рак. Той инхибира пролиферацията на раковите клетки. Билката действа срещу анормален клетъчен растеж на простатата. Екстрактът от Епилобиум помага при лечението на рак на простатата и пикочния мехур.

Дребноцветната върбовка при  рак на простатата и пикочния мехур

В допълнение към антиандрогенните ефекти на Epilobium, противораковите ефекти на екстрактите от рода са демонстрирани върху различни клетъчни линии, включително андроген-независими ракови клетки на простатата, андроген-чувствителни човешки аденокарциномни клетки на простатата, човешки епителни клетки на млечната жлеза, клетъчна линия на човешки астроцитом и човешки епителни клетки на простатата.

Дори е предложено като лечение за “намокряне на леглото”. Въпреки че Epilobium едва наскоро е „открит“ от съвременната медицина, той има стотици години в народната медицина. 

Чаена запарка може да се направи, като се събира билката, когато цъфти или да се приема под формата на билков извлек - билкова тинктура - от цвета.

Дребноцветната върбовка при заболявания на храносмилателната система 

  • при възпаление на стомаха и червата
  • гастрит, колит, ентероколит, язва на дванадесетопръстника

Антисептичните й свойства нямат аналог. Полезна е при язвена болест, гастрити и колити, заздравяване на рани

Дребноцветната върбовка при заболявания на храносмилателната система

Дребноцветната върбовка за успокояване на нервната система

  • При епилепсия и главоболие

Билката е универсално средство за премахване на главоболието. 

  • Дребноцветната върбовка при анемии и безсъние

Предпазва и от инфаркти и инсулти, помага при анемия, херпеси, респираторни заболявания.

Билката Епилобин при кожни заболявания

Помага при кожни заболявания като екзема, псориазис, себорея и гъбични инфекции. Нейните противовъзпалителни свойства намаляват кожните възпаления, намаляват зачервяването на кожата. Epilobium Parviflorum лекува проблеми с акнето. Облекчава болезнените рани.

Дребноцветната върбовка при кожни заболявания

Билката лекуват инфекции на кожата и лигавицата.

Дребноцветната върбовка при менструални нарушения

Epilobium Parviflorum помага при лечението на менструални нарушения. Нормализира менструалния цикъл, облекчава болката и помага при забавено менархе (първата менструация на една жена). 

Използва се и за лечение на инфекции на пикочните пътища и защита на органи, съставляващи урогениталната система като бъбреци, уретрата и пикочния мехур.

Дребноцветната върбовка при менструални нарушения

Форми на употреба на Дребноцветната върбовка

Под формата на чай от билката

Чаят действа изключително благотворно, тонизира и оздравява целия организъм, повишава тонуса и придава жизнени сили.

Дребноцветната върбовка под формата на чай

Под формата на настойка

За приготвяне на лекарствена настойка и отвара се използва наземната част на билката. Берат се върховете и младите стръкове. 

Приготвя се по древна рецепта, подобрена със съвременни решения и технологии, които позволяват да се запазят повечето от полезните качества на растението.

Дребноцветната върбовка под формата на настойка

Лекарствената инфузия се приготвя по малко по-различен начин: 

3 супени лъжици сухи цветя и листа се заливат с 200 мл вряща вода, вари се 10-15 минути на водна баня, охлажда се и се прецежда. Приемайте 2-3 супени лъжици дневно преди или с хранене.

Като добавка в кулинарията

Листата от Epilobium могат да се добавят към салатите и имат приятен вкус. Консумира се и в суров вид, като зеленолистна добавка към салати, смутита, омлети и супи.

Дребноцветната върбовка в кулинарията

Под формата на билков извлек от Epilobium

Днес Дребноцъфтяща върбовка най-вече може да се приема и под формата на екстракт (капки), което я прави лесна за консумация. Това също повишава нейната ефикасност, тъй като съставките са по-концентрирани. Независимо дали се консумира под формата на запарка, екстракт или капсули - каквато и форма да изберем - няма да понесем никаква вреда, а само ще подобрим състоянието на тялото си и ще подобрим здравето, ще намалим болката, ще намалим възпалението и ще предотвратим заболявания, особено пикочните.

Екстракти - билкови извлеци от Epilobium, традиционно се използват при лечението на заболявания, свързани с простатата. 

Нашите проучвания показват, че екстрактите от билките “Epilobium angustifolium”, “Epilobium parviflorum” и “Epilobium hirsutum” са мощни инхибитори на пролиферацията на ракови клетки на простатата. 

Тестваните екстракти намаляват секрецията на простатен специфичен антиген и инхибират активността на аргиназа протеин. 

Дребноцветната върбовка под формата на билков извлек

Билкова тинктура от Дребноцветна Върбовка - ЕПИЛОБИН

Нашата билкова тинктура от Дребноцветна Върбовка има силно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Дребноцветна върбовка е известна с лечебните си приложения при:

  • възпаление на простата и урогениталната система
  • възпаление на стомаха и червата
Билкова тинктура от Дребноцветната върбовка - ЕПИЛОБИН

Как да си направим сами настойка от Epilobium 

Набраната билка се разстила на тънък слой около 5 см, след което от нея се правят фитили, които се стриват между дланите, за да се отдели сокът. Те се оставят за 8-10 часа в помещение с температура на въздуха 20–25 градуса.

Процесът на ферментация може да протече и в дървени сандъчета, покрити с влажно платнище. Ако лечебната трева се суши във фурна, това трябва да става на не повече от 50°C.

В зависимост от лунната фаза, ферментацията протичала различно – от 5-6 часа до едно денонощие. Колкото по-близо било пълнолунието, толкова по-бързо се извършвала тя. Че е изсъхнала добре съдили по цвета и аромата на суровината – тя трябвало да ухае на трева и да има тъмнозелен цвят.

Добре изсъхналият чай се съхранява в херметична кутийка. При поставянето в кана за запарване всяко масурче леко се начупва с ръка на по-ситни парченца.

За приготвяне на чай се взимат 2-3 супени лъжици от билката и се пускат в 1 литър гореща вода. Оставят да престоят 30-40 минути. Може да се запари повторно. През лятото може да се държи в хладилника и да се консумира като студена напитка. Но трябва да се има предвид, че запазва целебните си качества до 3 дни.

За да се направи чай, 2 супени лъжици сушени цветя трябва да се изсипят в 500 мл вряща вода и да се оставят за няколко минути. Пийте напитката преди хранене, не повече от 2 чаши на ден.

Как да си направим сами настойка от Epilobium
  • Билкова инфузия инфузия от Дребноцветна Върбовка

Лекарствената инфузия се приготвя по малко по-различен начин: 3 супени лъжици сухи цветя и листа се заливат с 200 мл вряща вода, вари се 10-15 минути на водна баня, охлажда се и се прецежда. Приемайте 2-3 супени лъжици дневно преди или с хранене.

Билкова инфузия от Дребноцветна Върбовка

Има ли странични ефекти от Епилобин?

Този народен лек може да се използва като профилактика или лечение в препоръчаните дози неограничено време без вредни ефекти и може безопасно да се комбинира с предписана терапия.

Тъй като няма известни странични ефекти, много лекари смятат, че това е ценно лечение, което да се използва, преди да се използва лекарство с рецепта.

Разбира се, винаги е препоръчителна консултация със здравен специалист, за персонален подход и дозиране.

Понякога, бета-ситостеролът, който се съдържа в билката може да причини:

  • Гадене
  • Лошо храносмилане
  • Газ
  • Диария
  • Запек

Жени, които са бременни или кърмят, или хора, които имат ситостеролемия, трябва да избягват малка цъфтяща билка върба.

Като цяло повечето изследвания, проведени до момента, показват, че билката е безопасна и има впечатляващ лечебен потенциал.

Дребноцветна върбовка - за простата и здравословен начин на живот

Екстрактите от Дребноцветна върбовка са били обект на множество изследвания върху ефекта на нейните химически компоненти. 

В Европа Epilobium се счита за едно от първите лечения за доброкачествено уголемяване на простатата и проблеми с пикочните пътища. Видовете Epilobium имат антибактериално, противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Дребноцветна върбовка - за простата и здравословен начин на живот

Екстрактите са използвани за лечение на заболявания на простатата, заболявания на пикочния мехур и бъбреци, проблеми с пикочните пътища при мъже и жени и за общо здраве на пикочните пътища

В допълнение към редовните медицински прегледи е необходима профилактика. Днес е известно, че излишните мазнини се отразяват негативно на хормоналния баланс, докато недостатъчната физическа активност е отключващ фактор за много нарушения, не само свързани с простатата, но и сърдечно-съдови и метаболитни нарушения. 

Контролирана диета, богата на витамини, фибри и здравословни мазнини, физическа активност и прием на достатъчно количество течности, особено вода, са най-добрите неща, които можете да направите за пикочните си пътища. А ако включим билката “мъжко биле” в профилактиката, сме си осигурили здрава простата и повече време да се радваме на живота.

Вземете сила от природата с чисти билкови екстракти от bilkovitinkturi.bg.

ДРЕБНОЦВЕТНА ВЪРБОВКА - „МЪЖКО БИЛЕ” ➤ ВИДЕО

https://youtu.be/E_UAUX9GPrk">