Иглика – лечебното име на пролетта

Любимото балконско цвете

Игликата - не просто красиво цвете, но и невероятна билка.

“Primulaceae” - широко известни като семейство игликови, са семейство тревисти и дървесни цъфтящи растения, включително някои любими градински растения и диви цветя. Повечето са многогодишни, въпреки че някои видове са едногодишни.

Част от това семейство е Игликата - цъфтящо многогодишно тревисто растение. 

Други имена на Игликата:

Латинското наименование на растението е - “Primula officinalis L или “Primula veris L”.  У нас можете да срещнете билката с имената: аглика, жълта иглика, същинска иглика, лечебна иглика, медицинска иглика, егличе, христово цвете, ключанка, кукувичо цвете, самодивско цвете, петопръстница.

История и разпространение

Игликата населява ливадите и редките храсти с три различни подвида върху голяма площ от Източна Азия и Централна Азия до Централна Европа. Няма я в далечния север. Среща се из България до 2500 м надморска височина.

Може да се намери в горски сечища, живи плетове, крайпътни линии, железопътни маршрути и открити пасища. Растението предпочита влажни, глинести почви.

Най-доброто време за събиране е през пролетта.

Ботаническото име на Игликата

То идва от латинското Primula "prima" (= първата) и "ver" (= пролетта, gen. Veris = Пролет) и означава "първите малки плодове на пролетта". По този начин се отразява факта, че игликата е първото растение, което цъфти през пролетта.

Ботанически характеристики

Игликата е многогодишно тревисто растение, високо 15-30 см, с късо неразклонено коренище. 

“Primulaceae” са предимно тревисти растения, без дървесни стъбла, с изключение на това, че някои образуват възглавници (разстилащи се постелки с височина няколко сантиметра) и стъблата им са сковани от лигнин. 

От средата на розетката излизат едно или повече стъбла, което завършва с наведено сенниковидно съцветие, което е обвито в основата с няколко зелени листчета.

Стъблата могат да растат изправени или да се разпръснат хоризонтално.

Листата са прости, като са прикрепени директно към стъблото от дръжка, но за разлика от листата на повечето цъфтящи растения, нямат прилистници. 

Дръжката е къса и листата постепенно се стесняват към основата. Разположението им обикновено е редуващо се, но някои са противоположни и обикновено има розетка в основата на стъблото.

Цветовете са малки (с широчина 9-15 мм) и ярко жълти. На едно стебло може да израстат 10-30 цветове.

Всяко цвете е двуполово, с тичинки и плодолисти. Те имат радиална симетрия. Венчелистчетата могат да бъдат отделни или частично или напълно слети заедно, за да образуват венче с форма на тръба, което се отваря, за да образува форма на камбана, или цвете с плоско лице.

Плодът е многосеменна кутийка, която започва като яйчник и вътре в него се намират бъдещите семена (яйцеклетки). Те са прикрепени към централна ос без никакви прегради помежду им.

Събиране и съхранение на на слънчевото цвете

Използват се корените на дву- или тригодишни растения, извадени през есента. 

Корените трябва да бъдат добре почистени в студена вода, с четка, позволявайки им да останат във вода възможно най-кратко време.

Всички по-малки влакна се отрязват. Големите корени могат да бъдат разделени по дължина, за да се улесни изсушаването, но като правило това няма да е необходимо при корените на тази билка.

Събиране

Корените и коренището се берат преди да настъпи цъфтеж и след като узреят семената, а събирането на листата се извършва по време на цъфтеж. 

Цветовете се берат без дръжките в началото на цъфтежа им - март-април, а листата, през април-май (края на цъвтежа). 

Коренищата се вадят рано напролет (февруари-март) или през есента, когато узреят семената и листата започнат да пожъляват. 

Всички части на билката се пазят сухи в проветливи и сенчести помещения. Могат да се опаковат в бали или торби, след като бъдат правилно сушени. Важно е да се отбележи, че ако правилно сушите цветовете, те стават оранжево жълти, в противен случай позеленяват.

Състав на лечебното растение

Коренът и цветята на Иглика съдържат ароматно масло и примулин

Цветовете на игликата са богати на сапонини, флавоноиди, етерично масло, витамин С.

Листата съдържат голямо количество витамин С (до 6%) и провитамин А.

Коренищата съдържат до 10% сапонини, етерични масла, витамини, примулова киселина.

Растението има спазмолитично, вермифужно, еметично и стягащо действие.

Корените - съдържат тритерпеноид и фенолен гликозид. Цветята на растението (primulas) също съдържат тритерпеноид.

Свойства и употреба на Игликата

В ранните дни на медицината

Преди игликата се е смятала за важно лекарство при мускулен ревматизъм, парализа и подагра. Още Плиний говори за това почти като панацея за всички тези оплаквания.

Цялото растение е успокоително и в съвременните дни тинктура от прясно цъфтящо растение се използва при изключителна чувствителност, безпокойство и безсъние. То има и донякъде отхрачващи качества.

В съвременната билкова медицина

В днешни дни - запарката или най-вече тинктура от корен иглика обикновено се приема като добро средство срещу главоболие от нервност

Чаена лъжичка от прахообразния сух корен служи като средство против повръщане.

Лекарствено използвани растителни части

Използваема част на игликата са цетовете, листата и коренищата, без дръжките. 

С лечебна цел се използват както изсушеното коренище, така и прикрепените дълги корени с дебелина 1 мм, заедно със сухите цветя и чашката.

Лечебно действие и приложение на игликата

Намалява инфекции на горните дихателни пътища

Когато билката се приема при първите признаци на настинка или вируси от грипен тип, може да намали тежестта и продължителността им. Това може да се дължи на съдържанието му на витамин С, който помага за намаляване на инфекции на горните дихателни пътища.

При главоболие и мигрена

Билката традиционно се използва като билково лекарство за главоболие, особено когато е придружено от висока температура поради настинка или вируси от грипен тип.

Отпуска мускулите и облекчава спазмите 

Игликата е източник на калий и магнезий, които помагат за отпускане на мускулите. Помага още за облекчаване на спазмите.

При запек и храносмилателни проблеми

Тази билка е полезна при справяне със запек поради високото съдържание на диетични фибри (пектин). Тази комбинация спомага за насърчаване на редовното изпразване на червата и успокояване на храносмилателни проблеми като коремна болка или дискомфорт заедно с диария.

При безсъние - успокоява нервите и мускулите

Игликата има успокояващ ефект върху нервите и мускулите, облекчавайки безсънието. Също така помага за предизвикване на сън, ако се приема преди лягане. Може да се използва също и при истерия.

Външно - като мехлем кожни проблеми

Мехлем, направен от корени на растението може ефективно да облекчи кожни проблеми като псориазис, екзема, дерматит или други хронични състояния на суха кожа, като заздравява раздразнените тъкани и възстановява еластичността на стареещите кожни клетки.

Регулира сърдечния ритъм

Билката съдържа калий, който помага за регулиране на сърдечния ритъм, като същевременно облекчава високото кръвно налягане, симптомите на ангина, гаденето, свързано със сърдечни смущения като сърцебиене.

Облекчава астмата

Игликата може да помогне за облекчаване на симптомите на астма, когато се приема като чай или тинктура, поради съдържанието си на биофлавоноиди и кверцетин, които инхибират възпалителния отговор, заедно с други растителни компоненти като сапонини флавони и кумарини, които притежават противовъзпалителни свойства.

За самочувствие

Твърди се, че билката има важна роля за предотвратяване на мания и депресия чрез укрепване на самочувствието, като същевременно подпомага умствената яснота – това може да се дължи на високото съдържание на витамин В12 от цианокобаламиновите гоитрогени, намиращи се в корените му.

Действа кръвоспиращо

Традиционно се използва при кръвоизливи или нарушения на кървенето, като обилно кървене по време на менструация или след раждане, кървене от носа и прекомерна загуба на кръв от рани.

Как и в какво количество може да се приема Игликата 

Под формата на чай

Пийте 1 чаша топъл чай от билката, която може да бъде подсладенс с мед. 

Приемайте на всеки 2 до 3 часа като отхрачващо средство. Препоръчителна дневна доза от корена: 0,5 до 1,5 грама от лекарството; дневна доза от цветето: 2 до 4 грама.

Приготвяне на чаена запарка

Корен от растението: 0,2 до 0,5 грама, фино нарязан се смесва със 150 милилитра студена вода, сместа се оставя да заври, сваля се от огъня и се прецежда след 10 минути.

Цветове от растението: Залейте 150 милилитра вряща вода върху 1,3 грам (1 чаена лъжичка) от билката и прецедете след 10 до 15 минути.

Под формата на капсули

Билката Иглика може да се приема и под формата на капсули. Винаги е желателно консултация със здравен специалист преди прием на билката.

Под формата на билков извлек от Иглика

Най-бързо и най-силно действие, билката има под формата на билкова тинктура - билков извлек от иглика, защото така се съдържа най-голяма концентрация на полезните вещества от билката.

Мехлем от листата на Иглика

От листата на игликата се прави и много фин мехлем за заздравяване на рани. Твърди се още, че листата се ядат от обикновената копринена буба. 

Твърди се, че нейните уникални почистващи свойства премахват замърсяванията и отварят порите на кожата, което позволява по-свеж и гладък вид.

Употреба в кулинарията

В древната кулинария Игликата е била основната съставка в няколко ястия.

Супервитаминозна салата: 

Нарязани листа от билката, киселец, лук, настъргани ябълки, сол, сметана или майонеза и зелени подправки.

Омлет: 

Млади листа от Primula, 4 яйца, малко мазнина, 60 г сметана. Първо се задушават листата, след което се заливат с разбитите със сметана яйца и се запичат.

Билкова тинктура от Иглика

Игликата- „първородната дъщеря” на пролетта с аромат на мед - е истински дар от природата, чиито лечебни свойства са открити от хората преди стотици години. 

От bilkovitinkturi.bg концентрирахме нейните ползи в нашата билкова тинктура от иглика - ПРИМУЛИНА 

Тя благоприятства при:

  • неврози
  • безсъние
  • подагра
  • мигрена
  • хиперактивност
  • акне и други кожни проблеми

Като цяло има и изключително благоприятни влияния върху цялото женско здраве.

Подарете си здраве от природата с чисти билкови екстракти

Съвети за безопасна употреба

Ако човек страда от астма, не трябва да се прилага корен и цветове на растението, както и при деца с обструктивен ларингит. Трябва да се внимава също така при пациенти с гастрит и пептична язва.

Понастоящем няма изследвания за безопасността на употребата на корен и цветя на иглика по време на бременност и кърмене. Добре е никакви билки, освен ако не са предписани от специалист, да не се приемат през този период. 

Употребата на билката срещу кашлица при деца под 4-годишна възраст не се препоръчва, тъй като този симптом трябва да се лекува от обучен медик.

Евентуални  странични ефекти

При хора с чувствителен стомах растението може да причини дискомфорт в стомаха и да причини алергични реакции.

Лечебни рецепти с билката Иглика

Настойка от цветове: 

3 супени лъжици (без връх) изсушени цветове се заливат с чаена чаша вряща вода, след 15 min се прецеждат и това е дневната доза, която се пие на малки глътки, за бодрост и здраве.

Отвара от корени: 

2 супени лъжици (без връх) смлени корени се варят 15-20 min в 2 чаени чаши вода, прецеждат се и се пие по ½ чаша, 3 пъти на ден, 20 min преди ядене, като отхрачващо и мочегонно средство.

При ревматизъм и артрит:

Една чаена лъжичка стрити сухи листа се заливат със 100 g кипяща вода, покриват се и киснат 25-30 min, след което запарката се прецежда. Дозата е за 1 ден и се изпива на няколко приема.

Сpeщy бeзcъниe: 

50 г. иглиĸa, 25 г. цвeтoвe oт лaвaндyлa, 10 г. жълт ĸaнтapиoн, 15 г. плoдни шишapĸи oт xмeл, 5 г. ĸopeни oт вaлepиaнa.

Еднa пpeпълнeнa чaшa oт тaзи cмec ce пoпapвa c 250 мл вoдa и ce ocтaвя дa ĸиcнe 3 минyти. Чaят ce пиe мнoгo топъл, нa глътĸи, нeпocpeдcтвeнo пpeди лягaнe. Moжe дa ce пoдcлaди и c мaлĸo мeд.

За oблeĸчaвa мигpeнa и глaвoбoлие:

А да се пие чaй oт иглиĸa e oтличнo yĸpeпвaщo cpeдcтвo зa нepвитe и cъpцeтo. Чaят cъщo oблeĸчaвa мигpeнaтa и глaвoбoлиeтo, дeйcтвa блaгoтвopнo пpи вoдянĸa и пpи пpeдpaзпoлoжeниe ĸъм инcyлт. 

Изxвъpлянe нa ĸaмъни

Oтвapaтa oт ĸopeнитe нa билĸaтa, cмeceни c мeд пoдпoмaгa изxвъpлянeтo нa ĸaмъни oт мexypa.

При дихателни инфекции:

Приготвя се сироп от иглика по следната рецепта – една шепа пресни корени се накълцват на ситно и се заливат с мед, разтворен с малко вода. Сместа се оставя да престои 2 или 3 седмици и се пие по една лъжица всеки ден.

ВАЖНО:

Най-ефикасно действие за организма, билката има под формата на билков извлек. 

Рецептата е лесна: добавят се 20/30 капки от тинктурата в чаша вода и се пие 2-3 пъти на ден. 

Всички трябва да знаем какво са билковите тинктури и да се възползваме от лечебната им сила.

Знаете ли, че...

19 април е „Ден на игликата“ във Великобритания. На тази дата е годишнината от смъртта на бившия британски премиер Бенджамин Дизраели. Причината е, че Игликата е била любимото му цвете.

Предполага се, че кралица Виктория му е изпращала редовно това цвете. И до ден днешен всяка година на статуята му се поставят тези цветя от Уестминстърското абатство.

Интересно е също така, че цветето на игликата ще бъде червено, ако го засадите с главата надолу според едно старо суеверие. Това обаче едва ли е ефективен метод да се отгледа което и да било растение.

Това е окръжното цвете символ на Девън, Великобритания.

А на езика на цветята игликата символизират ранната младост, страховете, чувството за изоставеност, непостоянството, невинността и съмненията на влюбените.

Друга любопитна информация е, че семейството Primrose е забележително с броя на хибридите, които произвежда.

Пролетният лечител за всичко

Игликата е издръжливо многогодишно цъфтящо растение, което се използва от векове за лечение на кожни заболявания като акне, екзема и псориазис. 

Има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при артрит, главоболие и други болки в ставите. 

Традиционната билкова медицина използва корените на Primula veris за лечение на кашлица, а цветовете й са лек за главоболие. 

Твърди се също, че растението с аромат на мед прави чудеса, когато става въпрос за сърдечни проблеми. 

Познанията за лечебните сили на слънчевата билка съществуват от много време. Още през Средновековието универсалният учен Хилдегард от Бинген препоръчва поставянето на топъл компрес, съдържащ слънчево-жълтите цветя върху сърцето, за да се предотврати меланхолията или дори заблудите. По-късно последователите на антропософските учения на Рудолф Щайнер комбинират затоплящата примула с памучен трън и хиосциамус, за да коригират анормален сърдечен ритъм.

Игликата – лечебното име на пролетта, първият й символ. Един истински билков лек за здравето, от който всеки трябва да възползва!