Мурсалски чай - богатството на България

Уникалната българска билка - Мурсалски Чай

Всеки българин е чувал за невероятния Мурсалски Чай и хилядите ползи за здравето, които той носи. И вероятно всеки го е опитвал! Но защо тази билка е толкова уникална?

Характеристики

МУРСАЛСКИ ЧАЙ е известен още като “пирински”, “триградски”, “алиботушки” и “шарпланински чай”

Латинското му име е Sideritis scardica. Интересно е, че видовият епитет scardica идва от древното име “Scardus” – а това е латинското име на Шар планина, където е намерен и описан от гьотингенския ботаник Аугуст Гризебах.

Мурсалски Чай - балкански ендемит

Мурсалският чай е балкански ЕНДЕМИТ. Счита се за едно от чудесата на Родопите, поради несравнимата си лековита сила. Билка, за която казват, че е магическа и лекува всичко.

Връх Мурсалица е разположен в Родопите. Легендата гласи, че Мурсалският чай расте на мястото, където са паднали сълзите на Орфей, когато той е търсил своята любима Евридика. На това място се появява една от най-лечебните билки в природата.

Ендемитите са биологични видове, разпространени в ограничен район (ареал) - географска област, планина, водоем, държава или друга административна единица.

Балкански ендемити – са растения или животни, срещащи се единствено на Балканския полуостров.

Разпространение на лечебната билка

Мурсалският чай е стриктно ендемичен за рамките на Балканския полуостров, като у нас е разпространен в Среден и Южен Пирин, Мурсалския дял на Родопите, Ржана планина и планината Славянка (Алиботуш). Среща се на надморска височина от 1400 до 2200 метра.

Растението може да бъде видяно също в някои планини в Гърция, Северна Македония и Албания. В южната ни съседка, а и в Македония, лечебната билка е известна само като планински чай. Любопитен факт е, че Македония е основен производител и износител на билката, като от години снабдява пазарите в Западна Европа и САЩ.

Важно е да се отбележи, че той е включен в Червената книга на България. С помощта на културните насаждения на билката през последните години обаче, тя все пак може да се намери в аптека, в онлайн билков магазин или друг магазин в страната, което е нещо наистина ценно. 

Ботанически характеристики на Шарпланинския чай

Говорим за многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, чиято дължина често достига до 50 см. 

Листата са срещуположни , приседнали или с къси дружки, линейно елиптични до линейно ланцетни. 

Цветовете са жълтеникави. Те са удобно разположени разположени прешленовидно в пазвите на лимоножълти ципести прицветници в класовидни съцветия, най-често с лимоненожълт цвят. 

Чашката е тръбесто звънеста, плитко 5-делна, венчето двуустно, тичинките 4.

Химични свойства на планинския чай

Невероятните лечебни свойства на Мурсалския чай се дължат на съдържащите се в него флавоноиди и 22 елемента от периодичната таблица, сред които са: желязо, мед, кобалт, селен, цинк, калий, калций, натрий, магнезий и други, също и етерични масла и танини.

Благодарение на голямото наличие на флавоноиди, то има доказано многократно през годините антибактериално и антиоксидантно действие.

Коя част от Мурсалския чай се използва за лечебни цели

За медицински цели се използва надземната част на билката, брана по време на цъфтежа, през месеците юни и юли.

Медицински свойства

Мурсалският Чай е много обичан от всички българи, тъй като действа:

  • откашлечно
  • противовъзпалително 
  • и омекотяващо в случаите на възпалени лигавици

Също така билката много помага при всички видове 

  • кашлица
  • бронхит
  • бронхиална астма 
  • и други.

В Института по ботаника на Българската академия на науките (БАН) преди години свойствата на растението са щателно изследвани. 

Открито е благотворно му влияние върху чернодробни и редица други заболявания

Ако отворите някоя стара книга за билки, ще забележите, че се препоръчва приема на Мурсалски Чай при емфизема, гръдна жаба, гърлобол и други проблеми на здравето.

Още по-изумително е, че билката забавя стареенето!

Даже и японските учени са били възхитени от това невероятно растение. И докато са изследвали дълголетието на хората, живеещи в Родопа планина, те дори предлагали на страната ни да финансират отглеждането на лечебното растение. Това обаче не се случва, тъй като малко по-късно българи култивират билката и сериозно се заемат със задачата да я отглеждат в плантации.

Прием и дозировка на лечебната билка

Прием под формата на чай

Обичайният начин на прием на балканското чудо е като сварите три супени лъжици от него в един литър вода за три минути. Получената отвара се пие така - по една винена чаша преди ядене, три пъти дневно вместо вода.

Прием на Мурсалски чай под формата на тинктура

Под формата на билков извлек - тинктура, билката има най-силно и благоприятно влияние върху нашето здраве.

Препоръчителната дневна доза е по 20 / 30 капки разтворени в чаша вода - 3 пъти на ден.

Билкова тинктура от Мурсалски чай

💧 Билковата тинктура “МУРСАЛСКИ ЧАЙ” е благоприятна за:

- бял дроб 

- дихателна система 

- бъбреци и пикочен мехур 

- черен дроб 

- и панкреас

- както и за имунната система

Дългогодишните изследвания за влиянието на Мурсалския чай върху човешкия организъм доказват, че билката има силно антиоксидантно действие, дължащо се на цинка в нея, т.е. изчиства отровните вещества от организма на човек и засилва имунната система.

Има ли странични ефекти

И още нещо, което не сте очаквали да чуете – предозиране с това чудо на планината е почти невъзможно да се случи, тъй като процентното съдържание на полезни вещества в него възлиза на едва 7%. Това е наистина добра новина, предвид факта, че колкото и да са полезни другите билки, които познаваме, те понякога могат да бъдат токсични при прием на лекарства или продължителна употреба.

Също така, странични ефекти от продължителната употреба на чая също не са известни. Това несъмнено означава, че можете да му се наслаждавате на спокойствие и да го пиете винаги, особено през студените зимни дни.

Заслужава си!

Природата - извор на живот

Когато сме сред природата сме щастливи, тя има свойството да дарява с мир и спокойствие и най-вече здраве.

За радост, България може да предложи по много и от двете! Ето това се нарича и природно, и национално богатство.

Богатството на България - Мурсалския чай.

Растението действа:

  • откашлячно
  • противовъзпалително
  • и омекчително за възпалени лигавици

Препоръчва се при всички видове кашлица, бронхит, бронхиална астма и други.

Най-хубавото е, че съвсем не е нужно човек да има какъвто и да било здравословен проблем, за да пие чай от тази невероятна билка. Той е подходящ по всяко време от годината и е с несравним вкус и аромат.

Ако не сте опитвали досега, не се бавете повече!