Месецът на любовта и романтичния празник

Февруари - месецът на любовта!

Свети Валентин, наричан още празникът на влюбените се празнува ежегодно на 14 февруари от много хора по целия свят. 

Свети Валентин - Празникът на влюбените

Обичаите за Свети Валентин

Обичаите за Свети Валентин - са изпращане на поздравителни картички (известни като „валентинки“), подаряване на сладкарски изделия или поднасяне на цветя - израз на любовта.

Обичаите за Свети Валентин

Историята за Купидон

Всички, свързваме празника с историята за КУПИДОН :)

В класическата митология Купидон (от латински Cupīdō, което означава „страстно желание“) е богът на желанието, еротичната любов, привличането и привързаността.

Той е известен и на латински като Amor („Любов“)

Купидон - древен римски бог на любовта във всичките й разновидности, двойник на гръцкия бог Ерос и еквивалент на Амор в латинската поезия. 

Той често се олицетворява като крилато бебе, носещо лък и колчан със стрели, чиито рани вдъхват любов или страст във всяка негова жертва. 

Купидон - древен римски бог на любовта, олицетворяван като  крилато бебе с лък и стрели

В съвременната популярна култура Купидон е показан как тегли лъка си, за да вдъхнови романтична любов, често като икона на Свети Валентин.

КУПИДОН е най-известният символ на Свети Валентин - палаво, крилато дете, въоръжено с лък и стрели, насочва стрелите си към хората, карайки ги да се влюбят дълбоко.

Купидон - символ на Свети Валентин

Празникът Свети Валентин

Празникът на любовта се превръща в повод за празнуване на много хора по света.

Денят на Свети Валентин не е официален празник в никоя страна, въпреки че е официален празник в Англиканската общност и Лутеранската църква. 

Празникът Свети Валентин

Развива се в ранна съвременна Англия и се разпространяват в англоезичния свят през 19 век. В края на 20-ти и началото на 21-ви век тези обичаи се разпространяват в други страни, като тези на Хелоуин, или от аспекти на Коледа (като Дядо Коледа).

Легендата за Купидон!

Според мита Купидон е син на Меркурий, крилатия пратеник на боговете и Венера, богинята на любовта.

Купидон - син на Венера богинята на любовта и Меркурий

Понякога е изобразяван с броня като тази на Марс, богът на войната, може би, за да предложи иронични паралели между войната и романтиката или да символизира непобедимостта на любовта.

Легендата за Купидон според римската митология

В римската митология майката на Купидон - Венера ревнувала от красотата на Психея и заповядала на Купидон да я накаже със смърт. Вместо това Купидон се влюбва дълбоко в нея. Но като смъртна й е забранено да го гледа.

Психея била щастлива, докато сестрите й не я убедили да погледне Купидон. Веднага щом тя погледнала Купидон, той я наказва, като си тръгва. Техният прекрасен замък и градини също изчезнали. Психея се озова сама в открито поле без следи от други или Купидон.

Докато се скитала, опитвайки се да намери любовта си, тя се натъква на храма на Венера. Желаейки да я унищожи, богинята на любовта дава на Психея редица задачи. Психея получила малка кутия и й било казано да я отнесе в подземния свят, за да улови част от красотата на Прозерпина, съпругата на Плутон.

По време на пътуването й са дадени съвети за избягване на опасностите в царството на мъртвите и е предупредена да не отваря кутията. Но изкушението преодолява Психея и тя отваря кутията. Вместо да намери красота, тя намерила смъртоносен сън. 

Купидон я намерил безжизнена на земята. Той събрал смъртоносния сън от тялото й и го прибрал обратно в кутията. Боговете, развълнувани от любовта на Психея към Купидон, я превърнали в богиня.

Днес Купидон и неговите стрели са се превърнали в най-популярните любовни знаци и любовта. 

Често се изобразява от две сърца, пронизани от стрела - стрелата на Купидон.

Купидон - изобразява се като две сърца, пронизани от стрела

Купидон - Amor - Любов 

Купидон е известен и на латински като Amor („Любов“). 

Неговият гръцки колега е Ерос. Въпреки, че той обикновено е изобразяван като слаб крилат младеж в класическото гръцко изкуство, през елинистичния период той все повече се изобразява като закръглено момче. 

Купидон - известен на латински като Amor „Любов“

През това време неговата иконография придобива лъка и стрелите, които представляват неговия източник на сила: човек или дори божество, който е прострелян от стрелата на Купидон, е изпълнен с неконтролируемо желание. 

В митовете Купидон е второстепенен герой, който служи най-вече за задвижване на сюжета. Той е главен герой само в приказката за Купидон и Психея, когато е ранен от собствените си оръжия и преживява любовното изпитание. Въпреки, че в други подробни истории не се разказват за него, традицията му е богата на поетични теми и визуални сценарии, като "Любовта побеждава всичко" и отмъщението или мъченията на Купидон. Неговите сили са подобни, макар и не идентични, с Камадева, индуисткият бог на човешката любов.

Купидон продължава да бъде популярна фигура през Средновековието, когато под християнско влияние често има двойна природа като небесна и земна любов.

 През Ренесанса подновения интерес към класическата философия го надарява със сложни алегорични значения. 

Легендата за първата картичка валентинка

Свети Валентин е бил "свещеник на Рим, който е бил затворен за подпомагане на преследвани християни."

Разказ за затвора на Свети Валентин от Рим:

Разказва, че Свети Валентин е бил преследван като християнин и лично разпитван от римския император Клавдий II. Той бил впечатлен от Валентин и провел дискусия с него, опитвайки се да го накара да се обърне към римското езичество, за да спаси живота си. Валентин отказал и вместо това се опитал да обърне Клавдий в християнството. Поради това той бил екзекутиран. 

Преди екзекуцията му се казва, че е направил чудо, като е излекувал Джулия, сляпата дъщеря на неговия тъмничар Астерий. Тя и нейното четиридесет и шестчленно домакинство (членове на семейството и слуги) повярвали в Исус и били кръстени.

Според тази ранна традиция Свети Валентин върнал зрението на сляпата дъщеря на своя тъмничар. 

Легендата се свързва с темата за любовта - твърди се, че той е написал на дъщерята на тъмничаря писмо, подписано с „Вашият Валентин“ като сбогом преди екзекуцията му. 

Легендата за първата картичка валентинка

Изразът "От твоя Валентин" по-късно е възприет от съвременните писма за Свети Валентин. 

Твърди се, че Свети Валентин е погребан в църквата Праксед в Рим, разположена близо до гробището на Свети Иполит. Тази заповед казва, че според легендата "самата Джулия е засадила розово цъфтящо бадемово дърво близо до гроба му. Днес бадемовото дърво остава символ на непрестанната любов и приятелство.

Друга легенда гласи, че …

Друго разкрасяване предполага, че Свети Валентин е извършвал тайни християнски сватби за войници, на които е било забранено да се женят. Римският император Клавдий II уж забранил това, за да увеличи армията си, вярвайки, че женените мъже не са добри войници. Въпреки това Джордж Монгер пише, че тази забрана за брак никога не е била издадена и че Клавдий II е казал на войниците си да вземат две или три жени за себе си след победата му над готите.

Според легендата, за да "напомни на тези мъже за техните обети и Божията любов, Свети Валентин е изрязал сърца от пергамент", давайки ги на тези войници и преследвани християни, възможен произход на широкото използване на сърца на Св. Свети Валентин.

Предполага се, че Свети Валентин е имал лилав пръстен с аметист, обичайно носен на ръцете на християнските епископи с гравирано изображение на Купидон, разпознаваем символ, свързан с любовта, която е била законна под Римската империя.

Римските войници разпознали пръстена. Вероятно поради асоциацията със Свети Валентин, 

аметистът се е превърнал в рожден камък на февруари, за който се смята, че привлича любовта

Аметистът - рожден камък на февруари - привлича любовта

Защо 14-ти Февруари

Празникът на Свети Валентин е създаден от папа Геласий I през 496 г. сл. Хр., за да се празнува на 14 февруари в чест на Свети Валентин от Рим, който умира на тази дата през 269 г. сл. Хр. 

Денят се свързва с романтичната любов през 14-ти и 15-ти век, когато представите за придворна любов процъфтяват, очевидно поради асоциацията с "любовниците" на ранната пролет. 

Денят 14-ти Февруари  се свързва с романтичната любов

В Англия през 18-ти век той прераства в повод, в който двойките изразяват любовта си един към друг, като подаряват цветя, предлагат сладкарски изделия и изпращат поздравителни картички (известни като „валентинки“).

Символите за Свети Валентин, които се използват днес, включват очертанията във формата на сърце, гълъбите и фигурата на крилатия Купидон. 

От 19-ти век ръкописните валентинки отстъпват място на масово произвежданите поздравителни картички. В Италия ключовете на Свети Валентин се дават на влюбените „като романтичен символ и покана за отключване на сърцето на дарителя“, както и на деца за предпазване от епилепсия (наречена болестта на Свети Валентин).

Какво е ЛЮБОВТА?

Любовта обхваща редица силни и положителни емоционални и психически състояния, от най-възвишената добродетел или добър навик, най-дълбоката междуличностна привързаност, до най-простото удоволствие.

Какво е ЛЮБОВТА

Когато обичаш някой, искаш той да е здрав и щастлив!

Пример за тази гама от значения е, че любовта на майката се различава от любовта на съпруга, която се различава от любовта към храната. Най-често любовта се отнася до чувство на силно привличане и емоционална привързаност.

Счита се, че любовта е както положителна, така и отрицателна, като нейната добродетел представлява човешката доброта, състрадание и обич, като „безкористна лоялна и доброжелателна загриженост за доброто на другия“, а нейният порок представлява човешки морален недостатък, близък до суета, егоизъм, като потенциално водят хората към вид мания, обсесивност или съзависимост. 

Може също да описва състрадателни и привързани действия към други хора, себе си или животни. В различните си форми любовта действа като основен фасилитатор на междуличностните отношения и поради централното си психологическо значение е една от най-често срещаните теми в творческото изкуство. Постулира се, че любовта е функция, която поддържа хората заедно срещу заплахите и улеснява продължаването на вида.

Любовта според древногръцките философи

Древногръцките философи идентифицират шест форми на любов: 

  • по същество семейна любов (на гръцки Сторге),
  • приятелска любов или платонична любов (Филия),
  • романтична любов (Ерос),
  • любов към себе си (Филавтия),
  • любов към гости (Ксения)
  • и божествена любов (Агапе)
Древногръцките философи идентифицират шест форми на любов

Любовта според съвременните автори 

Съвременните автори разграничават други разновидности на любовта: 

  • несподелена любов
  • празна любов
  • спътническа любов
  • съвършена любов
  • влюбена любов
  • себелюбие
  • и придворна любов

Научните изследвания върху емоциите са се увеличили значително през последните две десетилетия. 

Цветното колело на любовта

Теорията на цветното колело на любовта дефинира три основни, три вторични и девет третични любовни стила, описвайки ги от гледна точка на традиционното цветово колело. 

Триъгълната теория на любовта предполага, че „интимността, страстта и ангажираността“ са основни компоненти на любовта. 

Любовта има допълнително религиозно или духовно значение. Това разнообразие от употреби и значения, съчетани със сложността на чувствата, които участват, прави любовта необичайно трудна за последователно дефиниране в сравнение с други емоционални състояния.

Основни компоненти на любовта - интимност, страст и ангажираност

Любов… Любов… Любов… 

Какво повече ни трябва… освен да сме здрави.. да обичаме и да бъдем обичани…!

Затова обичайте, грижете се и радвайте любимата или любимия си всеки ден!

Какво повече ни трябва, освен любов

МЕСЕЦЪТ НА ЛЮБОВТА С ЛЮБИМАТА

Зарадвай ЛЮБИМАТА си с капка здраве ➡  Комплект “ЗА ЖЕНАТА” - ежедневна грижа за всяка дама.  

Подари здраве на ЛЮБИМАТА си жена!

Природен комплект “ЗА ЖЕНАТА” съдържа 8 бр. билкови тинктури, изцяло базиран на билкови продукти.

Той благоприятства функциите на цялата женска полова система.

Всяка от тинктурите от този комплект, приемана ежедневно, ще подпомогне ежедневната грижа за здравето на жената.

Месецът на любовта с любата - природен комплект “ЗА ЖЕНАТА”

Комплект "ЗА ЖЕНАТА" - съдържа 8 шишенца билкови тинктури, които ще подпомогнат естествените сили на нежните половинки.

Те са целенасочени в подкрепа на:

- за женска полова система

- гърдите

- при проблеми с цикъла

- храносмилателния тракт

- нервната система

- щитовидната жлеза

Комплект "ЗА ЖЕНАТА" - съдържа 8 шишенца билкови тинктури:

Билкова тинктура ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА - 2 бр.

Билкова тинктура ХОРМОНАЛЕН БАЛАНС

Билкова тинктура МЕЛИСА

Билкова тинктура АСТРАГАЛУС

Билкова тинктура КАЛЕНДУЛА

Билкова тинктура МЕНТА

Билкова тинктура БАЛАНС

Зарадвай ЛЮБИМАТА си с перфектния подарък за нея от bilkovitinkturi.bg

Обичай и бъди обичан! 

МЕСЕЦЪТ НА ЛЮБОВТА С ЛЮБИМИЯ

Перфектният подарък за него:

Какво по-хубаво от това да зарадваш половинката си с нещо здравословно.

Подари здраве на ЛЮБИМИЯ си с Комплект "ЗА МЪЖА"

Създадохме специално селектиран билков Комплект ЗА МЪЖА - ежедневна грижа за силния пол

Месецът на любовта с любимия - природен комплект “ЗА МЪЖА”

Този комплект съдържа 8 броя тинктури - благоприятстващи функциите на цялата мъжка полова система и подпомага естествените мъжки сили - изцяло базирана на билкови продукти. 

Включва:

Билкови тинктура ТРИБУЛУС - 2 бр.

Билкови тинктура ЕПИЛОБИН

Билкови тинктура МУРСАЛСКИ ЧАЙ

Билкови тинктура БЕТУЛА

Билкови тинктура ТОНУС

Билкови тинктура ТОКСИКЛИЙН

Билкови тинктура ГЕРАНИУМ

Благоприятства:

- за мъжка полова система

- за простата

- за отделителна система

- за физическа сила

- за тестостерон

- за изчистване на черния дроб

Обичай и бъди обичан. Поръчай онлайн от bilkovitinkturi.bg

14-ти Февруари

14-ти Февруари - денят в който честваме и показваме на половинките любовта си към тях.

На 14-ти Февруари - честваме и показваме на половинките любовта си към тях

ОБИЧАЙТЕ и БЪДЕТЕ ОБИЧАНИ с bilkovitinkturi.bg

Зарадвайте ЛЮБИМАТА или ЛЮБИМИЯ  си с капка здраве!


 МЕСЕЦЪТ НА ЛЮБОВТА И РОМАНТИЧНИЯ ПРАЗНИК ➤ ВИДЕО

>