1 юли - Ден на билкаря и народния лечител

Ден на билкаря и народния лечител

На първи юли българският народ и Православната църква честват - Ден на билкаря и народния лечител. 

1 юли е Ден на билкаря и народния лечител

Типично за повечето български празници, той също е двоен празник, повлиян както от народните поверия, така и от християнската религия. Затова и според църквата, той е известен още като празник Св.Св. Козма и Дамян Римски. Подчертаваме Римски, защото на 1 ноември се честват свети Козма и Дамян Асийски, които са починали от естествена смърт, а Козма и Дамян Римски са били убити.

 

Билкарите празнуват

На този ден празнуват всички билкари, баячки, народни лечители и врачки. За разлика от Еньовден, на който билките се берат, за да са най-лековити, на първи юли те се подреждат от жениите, свързани с билкарството

Освен това празникът е свързан и с редица други традиции, които са посветени на народните лечители, врачките и баячките. Не на последно място, той включва и много ритуали за здраве на цялото семейство.

Съществува поверие, че

 на празникa се извършва ритуално подреждане на билките събрани на Еньовден

Те се поставят на купчини за различните болести и се оставят за годината.

на 1 юли билките се поставят на купчини за различните болести

Древна легенда разказва, че Бог създал човека от кал, а дяволът го надупчил и така се появили болестите. След като като станало това, Бог не знаел какво да стори и решил да запуши дупките с различни треви и така за всяка болка е била създадена лековита билка. Според легендата останала само една незапушена дупка и се смятало,че през нея излизала душата при смъртта.

 

Обичаи и обреди свързани с Денят на билкаря

Хората се подготвят за празника още от предишния ден. Подготовката се състои в  ритуално почистане на домовете. При този процес се обособява индивидуалното, собствено пространство за техните обитатели. Смята се, че болестта е зловещо същество, което идва  от неусвоеното пространство. Освен това за нея се говори, че е лоша жена, която се разхожда в ноща и чука на вратите. Поверието е, че който и отвори се разболява.

 

Курбани, гости и никаква работа

На този празник е наложена пълна забрана за работа, за да се предпазят семействата и добитъкът от болести. В някои райони е разпространено месенето на обреден хляб и раздаването му за здраве.

на 1 юли се меси обреден хляб и се раздава за здраве

Правят се и курбани. Много известен ритуал е ходенето на гости у местните билкари и лечители. Извършва се ритуално даряване. На лечителите и билкарите се даряват различни храни като баница, питка, вино, кокошка и зелена паница. Зеленият цвят на паницата е символен. Той символизира обновлеието в природата и победата на доброто над злото.

Зеленият цвят на паницата символизира обновлеието в природата и победата на доброто над злото

 

Историята на братята – лечители

Празникът съответства и на важен ден от християнския календар. Той е посветен на двамата братя Козма и Дамян Римски, познати в историята като лечители. Те се наричат римски, защото са родени в Рим. 

Светите братя Козма и Дамян Римски лечители

Братята изучили как да лекуват и помагали на хората без да взимат пари и затова били наречени „безсребреници“. От хората, на които помагали, искали само вярата в Христа.

Освен, че лекували хората, братята им помагали с милостиня, защото имали голямо събрано имущество, част от което са наследили и получили от родителите си. С него те помагали на бедните като им раздавали, купували храна за гладните и дрехи, за да облекат голите. Почитането на братята е било изключително разпространено през 3 век из пределите на източната Римска Империя (Византия).

Историята на двамата братя гласи, че заради разпространение на християнски идеи те били издадени от езичници на местните управници. Те трябвало да бъдат осъдени в Рим, но щом селяните разбрали за това решили, че сега е редно те да им помогнат, защото Козма и Дамян много помагали на тях и ги скрили в една пещера. След като не били открити от местните управници, задържали няколко селяни и ги заплашили със смърт.

Тъй като братята не искали никой да пострада, заради тях, обаче се предали доброволно. Те били откарани в Рим където царят ги принудил да се откажат от Християнството, но се разболял изведнъж. След като Козма и Дамян го излекували, той ги освободил и приел християнската религия. 

 

Подреждане на билките

Денят на билкаря е тясно свързан и с друг много популярен народен празник, посветен на лечебните треви – Еньовден, за който вече ви разказахме. Тъй като двата празника са близко като време, те имат и тясна връзка помежду си. Така например на този ден врачките и баячките разпределят и подреждат билките, които са набрали на Еньовден. Напомняме, че според поверието, събирането на лечебни растения на този ден ги прави много по-лековити.

На 1 юли се разпределят и подреждат билките

Наличието на повече от един празник, свързан с билките и лековитите треви по българските земи, не е учудващо, тъй като българската природа е особено богата на билки и те заемат важно място в народната култура, поверия и легенди. А лятото е най-подходящия сезон за тяхното празнуване, защото това е времето, когато берачите на билки имат най-голям успех в своята работа. Освен това и двата празника са тясно свързани не само със самите лековити растения, а и с елементи от славянската митология – вилите и самодивите, които се възприемат като олицетворяване на природните сили.

Подреждането на билките от билкарките и врачките става рано сутринта на 1 юли, както повелява обичаят.

 

Други важни традиция на 1-ви юли

Свързана е с болните и недъгавите, както и всякакви хора с увреждания. Според поверието, те трябва да преспят в църква, свързана с двамата братя – светци. А на следващата сутрин те трябва да се измият с водата от аязмата, която на този ден се счита за лековита.

Прието е също на Денят на билкаря болните да правят курбан в името на братята – лечители и се смята, че това може да ги освободи от болежките им. На този ден се месят хлябове и други тестени изделия, които след това се раздават на околните за здраве.

На 1 юли се прави курбан в името на братята – лечители

Друго поверие е на този празник жените да не се занимават с никаква работа, за да останат членовете на семейството здрави през годината. Това предпазва от болести и техните домашни животни. Други хора, за които също е важно да не работят на празника, са народните лечители. Ако престъпят тази забрана, според легендата, те са застрашени да не могат да лекуват.

 

Имен ден на Денят на билкаря празнуват

На този светъл ден празнуват именниците: 

  • Кузо
  • Кузмен
  • Кузман
  • Кузмин
  • Кузма
  • Кузмо
  • Дамян
  • Дамянка
  • Козма
  • Даме
  • Дамо
  • Дамчо
  • Дамянка
  • Дама
  • Дамица
  • Дамяна

 

1 ЮЛИ - ДЕН НА БИЛКАРЯ И НАРОДНИЯ ЛЕЧИТЕЛ➤ ВИДЕО

>