Трицветна теменуга – любовен еликсир или билков лек?

Трицветна теменуга - “Viola tricolor”

“Viola tricolor” е цвете от род Теменуга, семейство “Violaceae”, без миризма. Цъфти през пролетта и лятото. Расте по сухите тревисти и каменливи места, по нивите, стърнищата, ливадите и из храсталаците навсякъде в България. 

Други имена са: “Heartsease”, “Wild Pansy”, “любика”

Дивата теменуга (или Трицветна теменуга) е често срещано европейско диво цвете, растящо като едногодишно или многогодишно растение. То е родоначалник на култивираната теменуга и поради това понякога се нарича дива такава.

Трицветна теменуга - “Viola tricolor”

Горската теменуга има антисептично, отхрачващо, противовъзпалително, повръщателно, потогонно, секретолитично, пикочогонно, слабо седативно действие. Успокоява централната нервна система. 

Древните гърци са смятали “любиката” за символ на плодородието и любовта и са я използвали в любовни отвари. 

Трицветната теменуга, с нежните си и красиви цветове, най-често е свързвана с любовта и олицетворявала богът на любовта Купидон. Наред с това, се вярвало, че теменугата отключвала любовните желания и често се използвала като любовен еликсир. Също така растението често е възпявано от Шекспир в произведения като „Хамлет“, „Сън в лятна нощ“ и „Укротяване на опърничавата“.

Вярвало се е, че Трицветната теменуга отключвала любовните желания

Много преди култивираните теменужки да бъдат пуснати в търговията през 1839 г., “V. tricolor” се свързва с мисълта на „езика на цветята“, често с алтернативното си име на теменуга (от френския pensée, „мисъл“).

И още, в миналото горската теменуга се е употребявала в народната медицина за лечение на редица неразположения. 

Ботанически характеристики

Това е цветно хибридно растение, обикновено култивирано заради пъстрите си цветя. 

То е малко растение, достигащо най-много 15 см височина, с цветове с диаметър около 1,5 сантиметра. Расте на пасища и във ферми, главно на кисели или неутрални почви. Обикновено се среща в полусянка.

Коренът е фин.

Стъблото е понякога разклонено. 

Растението няма листна розетка в основата, за разлика от някои други теменужки, като Viola hirta. 

Листата пък се редуват. Те са овални или продълговати, повече или по-малко назъбени.

Цветовете на растението са трицветни с виолетов, жълт и бял цвят.

Растенията са хермафродитни и самоплодни, опрашвани от пчели.

Любопитно е, че може да произведе до 50 семена наведнъж. 

Ботанически характеристики на “Viola tricolor”

Среда на живот

Често срещана е почти навсякъде на евразийския континент, близо до морето, на височини от 0 до 2700 метра. Среща се и по бреговете и в наносите, в страни като Европа и Западна Азия. 

Трицветната теменуга цъфти от април до септември в Северното полукълбо. 

Химичен състав на Виола

“V. tricolor” е един от многото виолови растителни видове, съдържащи циклотиди. Тези малки пептиди се оказват много полезни при разработването на лекарства поради техния размер и структура, които пораждат висока стабилност.

Много циклотиди, открити в растението са цитотоксични. Тази им функция означава, че те могат да се използват за лечение на рак. Освен това екстрактите от растението са антимикробни.

Растението, особено цветовете, съдържа антиоксиданти и е годно за консумация.

Билката съдържа още флавоноиди (като кверцетин, лутеолин и рутин), безцветни кристални съединения, доказани като полезни при профилактика и при лечение на сърдечно-съдови заболявания, усложнения при диабет, възпаления, имунни нарушения и чернодробни проблеми

Билката съдържа 10 процента слуз, състоящ се от глюкоза, галактоза, арабиноза и рамноза, както и танини, салицилова киселина и нейните производни.

Антоцианидини и кумарини, като умбелиферон, също могат да бъдат открити в растението. Дивата теменуга съдържа - противно на по-ранните теории - не сапонини, а хемолитично активни пептиди. Срещат се и агликони: апигенин, хризоериол, изорамнетин, кемпферол, лутеолин, кверцетин и рутин.

Химичен състав на Виола

Използване и предимства на Дивата теменуга

Екстрактът, получен от цялото растение и цветя, има предимно противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. 

Съединения като флавоноиди, каротеноиди, антоцианини могат да действат като антиоксиданти. 

Антиоксидантите основно предпазват кожата от увреждащото действие на свободните радикали в околната среда. Молекулата на антиоксиданта се обменя с протеин на кожата, когато е под заплаха от свободен радикал. Тъй като свободният радикал може да промени структурата и функцията на протеина на кожата, като колаген и еластин, в резултат на това кожата може да развие фини линии, бръчки и неравномерен тен на кожата

Така че, когато екстрактът от Теменуга се използва във всеки препарат, той помага на кожата да се възстанови от всякакви увреждания и може да осигури ефект против стареене. 

Салициловата киселина, една от съставките, принадлежи към категория, наречена средство за облекчаване на акне, тя обикновено изчиства запушените пори и помага за премахване на мъртвите кожни клетки или бактерии от запушените пори. Освен това ексфолира кожата и я прави да изглежда по-равномерна. 

Предимства и употреба на Дивата теменуга

Екстрактът има успокояващ ефект върху кожата. Използва се за лечение на различни кожни заболявания като екзема и акне. Освен това има омекотяващо свойство, което помага да се поддържа кожата хидратирана. Намалява загубата на влага от кожата и също така подобрява способността на кожата да задържа вода. Използва се във формулировки на кремове, лосиони, околоочни контури, слънцезащитни продукти и други продукти за грижа за кожата и косата.

Какво представлява екстрактът от виола / трицветна?

Екстрактът от теменуга се получава от растението “Viola tricolor”, наричано още “градинска теменуга”. За получаване на екстракта се използват цели растения и цветя. Извлекът съдържа ценни съединения като флавоноиди, каротеноиди, салицилова киселина, кумарин и антоцианини. 

Флавоноидите и особено рутинът действат противовъзпалително и укрепват капилярите и малките съдове.

Салицилатите са противовъзпалителни.

Сапонините и слузта действат успокояващо, особено в горните дихателни пътища.

Екстрактът, предлаган на пазара, а също може да намерите и онлайн, е лека до средно кехлибарена течност.

Екстрактът от Виола е лека до средно кехлибарена течност

Традиционни приложения на Трицветната теменуга

Както подсказват някои от имената на билката, “V. tricolor” има дълга история на употреба в билкарството и народната медицина, както при епилепсия, кожни заболявания и екзема, така и при дихателни проблеми като бронхит, астма и симптоми на настинка.

Трицветната теменуга е и диуретик и е редовно прилагана при ревматизъм и цистит.

Цветята също така се използват за направата на жълти, зелени и синьо-зелени багрила, докато листата могат да се използват за индикация на киселинност.

Терапевтична употреба:

Растението има и терапевтични приложения, различни от декоративната му употреба. 

- дерматоза (акне, импетиго, псориазис, сърбеж, язви, млечна кора)

- ревматични заболявания

- патология на пикочната система

- алергии

Експертите съобщават за следните терапевтични показания: кожни възпаления, дерматологични заболявания със себореен характер (скалп), екзема; умерено акне; като пречиствател.

Каква е терапевтичната употреба на Трицветната теменуга

Трицвета теменуга при лечение на кожни заболявания

Отново заради присъствието на флавоноиди, диуретичните, пречистващи, омекотяващи и противосърбящи свойства, известни отдавна, правят растението особено ефективно при лечение на кожни заболявания като екзема, акне, псориазис и други.

Инфузиите от тази красива билка са ефективни за лечение на екзема - остро и хронично възпаление на кожата, което се характеризира със сърбеж, зачервяване и подуване.

Трицвета теменуга при лечение на кожни заболявания

Дива теменуга за пречистване на кожата и кръвта

Цветовете, богати на флавоноиди и антоцианини, се характеризират със свойството да помагат за подобряване на микроциркулацията в тъканите. 

Добре известно е, че за борба с биологичните и метаболитни нарушения, придружаващи определени кожни заболявания, е изключително важно да се насърчава елиминирането на токсините от тялото. Благодарение на ефикасността върху организма, Viola tricolor е особено добра, тъй като е в състояние да подсили чернодробната активност, жлъчната секреция и диурезата, както и да противодейства на прекомерната секреция на мастните жлези.

Тези характеристики правят Трицветната теменуга особено подходящо растение за дренаж: неслучайно популярната медицина възприема растението като „пречистващо средство за кръвта“, способно да стимулира метаболизма до неузнаваемост.

Дива теменуга за пречистване на кожата и кръвта

Противовъзпалително действие

Това действие се дължи предимно на съдържащата се в растението салицилова киселина и галтерин. То е и ценно допълнително средство при лечението на ревматични заболявания и артериосклерози, които вървят ръка за ръка с дерматозата.

Трицветната теменуга има противовъзпалително действие

Виолата допринася за повишен бронхиален тонус

Има отхрачващи действия при дихателните проблеми

Растението е полезно за лечение на болки в гърлото; облекчаване на проблема и намаляване на симптомите на коклюш. 

Отхрачващият ефект улеснява елиминирането на секрецията през дихателните пътища. Използва се също така за лечение на астма и бронхит.

Отхрачващите свойства са полезни при лечение на дихателни заболявания като бронхит и коклюш. Растението елиминира храчките от тялото по време на настинка и кашлица.

Виола има отхрачващи действия при дихателните проблеми

Дивата теменуга е богата с диуретични свойства

Растението е полезно за справяне със запек

Виола при задържане на течности 

Благодарение на диуретичните си свойства, както вече споменахме,т я елиминира излишната вода, тъй като стимулира отделянето на урина. Същевременно се бори с подуването, което възниква при задържане на течности.

Виола при задържане на течности

Трицветна теменуга за пикочо–половата система

При цистит

Диуретичните свойства, които красивата билка притежава, са ефективен начин за лечение на цистит - възпаление на пикочния мехур, причиняващо симптоми като постоянно желание за уриниране, парене при уриниране, кръв в урината, дискомфорт в тазовата област, натиск в долната част на корема и ниска температура.

Трицветна теменуга благоприятна за пикочо–половата система

Кулинарни приложения на Виола

Цветните пъпки или младите листа се консумират сурови или варени. Можете да добавите билката към супи, за да ги сгъстите.

Направете си и чай от листата – получава се наистина много вкусен! Или пък добавете малки атрактивни цветя към салатите или ги използвайте като гарнитура.

Много е важно да се отбележи, че ядливите цветя вече са значима част от менюто на много водещи ресторанти по света. Причината е, че те не само внасят оригиналност към ястието, но и полезни за човека хранителни вещества.

Кулинарни приложения на билката Виола

Направете си и чай от листата – получава се наистина много вкусен! 

Не само красиво, но и питателно, това растение е цялото ядливо. Единствено трябва да се с внимава с количеството корени, което ще изядете, защото ако прекалите, води до гадене и повръщане. 

Трицветната теменуга притежава мек всус за разлика от глухарчето (горчиво) или сеиселец (кисело). Листата и цветята можете да ги консумирате сурови или след термична обработка. Можете да я добавите в салатата, като украса към ястие или в супа.

Видове приложение

Виола - под формата на запарка 

2 чаени лъжички от растението се залива с 300 милилитра вряла вода. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица, три пъти дневно.

Виола - като отвара от билката

2 супени лъжици от трицветната теменуга се прибавят към 500 милилитра гореща вода. Варят се в продължение на пет минути. След това получената отвара се приема в доза по 1 кафена чаша, 4 пъти на ден преди храненията.

Отвара от билката Виола

Виола - под формата на билков екстракт

Тинктура от билката се използва при проблеми с уринирането, при алергии, при храносмилателни разстройства, слаби капиляри и други подобни проблеми, с цел стимулиране на имунната система и кръвообращението.

Добавете 20/30 капки билков извлек от билката в чаша вода и приемайте 2 - 3 пъти на ден според препоръчаният ви прием.

Виола - под формата на билков екстракт

И една безумно вкусна рецепта за сироп

Необходимите съставки за един невероятно вкусен сироп от дива теменуга

  • чаша и половина вода 
  • чаша и половина захар 
  • една чаша цветчета от красивото растение
  • както и една супена лъжица прясно изцеден сок от лимон

При следващата стъпка цветчетата се слагат в стъклен буркан и се заливат с вряла вода. Тогава се затварят и престояват така в продължение на 24 часа. После водата се прецежда, а красивите лилави цветове се изстискват максимално много, доколкото позволяват.

Вкусна рецепта за сироп от Трицветна теменуга

Със сигурност ще забележите, че водата вода се е оцветила в неустоим виолетов цвят. Към нея се добавя захарта и се затопля на умерена температура, докато се сгъсти до желаната от вас консистенция. Имайте предвид, че когато се охлади, сиропът ще се сгъсти още повече и ще заприлича на истинско сладко, каквото сте свикнали баба ви да прави – или каквото продават по магазини и аптеки, само че много, много по-хубави!

Добавя се и лимоновият сок, а готовият вече сироп може да се държи в хладилник до 6 месеца.

Виола е най-концентрирана, когато е под формата на тинктура

Билкова тинктура от Трицветна теменуга - ВИОЛА

Тази тинктура притежава много полезни приложения:

Допринасяне за повишен бронхиален тонус.

  • Подпомага устойчивостта на организма към алергени.
  • Препоръчва се при симптоми на подагра, болки и дискомфорт в ставния апарат и пикочо –половата система.
  • Благоприятства кожни страдания.
  • Помага при задръжка на течности.

Не пропускайте да се възползвате от лечебното действие на билков извлек от Трицветна теменуга - БИОЛА

Билкова тинктура от Трицветна теменуга - ВИОЛА

Дозировка и потенциални странични ефекти

  • Когато се приема през устата (перорално): 

Трицветната теменуга е напълно безопасна за повечето хора, когато се приема подходящо през устата. Когато се прилага върху кожата – също.

  • Бременност и кърмене: 

Няма достатъчно надеждна информация, за да се знае дали билката е изцяло безопасна за използване при бременност или кърмене. Ето защо най-добре избягвайте употребата.

Дозировка на прием Виола

  • Тинктура - приемайте 2-4ml три пъти дневно. 
  • Изсушена билка: 2-4g, три пъти дневно. 
  • Запарка: 1 супена лъжица/чаша, запарете

Подходящата доза зависи от няколко фактора като възрастта на потребителя, здравословното състояние и няколко други аспекта. Понастоящем няма достатъчно научна информация, за да се определи абсолютно точно подходящ диапазон от дози за този вид теменужка, затова винаги се консултирайте със специалист преди прием.

Имайте предвид, че естествените продукти не винаги са непременно безопасни и дозировките могат да бъдат изключително важни. Не забравяйте да следвате съответните указания на етикетите на продуктите, бъдете сигурни, че са от сертифициран производител на хранителни добавки и се консултирайте с вашия фармацевт или лекар или друг медицински специалист, преди да използвате такава добавка.

Внимавайте с дозата и следете за сертифициран производител

Събиране и съхранение

Берете дивата теменуга в слънчева и суха сутрин, на сантиметър над земята. 

За да я изсушите, поставете я на равна повърхност в тъмно и добре проветриво помещение или използвайте дехидрататор за билки.

Трицветна теменуга - красива, здравословна и питателна

“Heartsease” има дълга история на употреба на билки и някога е била с висока репутация като лечение на епилепсия, астма, кожни заболявания и широк спектър от други оплаквания. 

В съвременното билкарство се разглежда като пречистваща билка и се приема вътрешно при лечението на кожни оплаквания като екзема. 

Билката е обезболяваща, противоастматична, противовъзпалителна, сърдечна, успокояваща, обезболяваща, потогонна, диуретична, омекотяваща, отхрачваща, слабително и уязвима. 

Поради отхрачващите й способности, тя се използва за лечение на различни гръдни оплаквания като бронхит и магарешка кашлица, докато диуретичното й действие я прави полезна за лечение на ревматизъм, цистит и затруднено уриниране. 

Използва се и като мехлем за лечение на екзема и други кожни оплаквания, а също така е полезен при ревматизъм, напикаване на легло и др.. 

Трицветна теменуга - красива, здравословна и питателна

От цялото растение се правят хомеопатични хранителни добавки. Под формата на тинктура е най-лесна и удобна за прием и ще повлияе най-бързо на това, от което се нуждаете.