Обвивката на орех - лек, предаван от поколение на поколение

Билките - познато лечебно средство

Билките са добре познато средство за лечение на различни заболявания още от дълбока древност, но има някои от тях, които се отличават като особено тачени от нашите прародители. Техните свойства са толкова характерни и полезни, че бързо биват припознати като инструмент в тогавашната медицина, като традицията им се предава от поколение на поколение, и така чак до наши дни. 

Традицията на билките се предава от поколение на поколение

Едно от тези чудотворни и вълшебни растения е именно обелката на ореха. Да, същата онази зелена, постепенно почерняваща с времето обвивка, която оставя цветни петна по ръцете ни благодарение на съдържащите се в нея феноли, ако не внимаваме и влезем в директен досег с нея. Всеки от нас я помни, било то от свидните детски спомени на село, или от някое междублоково пространство, запазило се в относително див и природен вариант. 

Макар и да не можем да дефинираме обелката от орех като билка в класическия смисъл на думата, то полезните ѝ качества и широкото ѝ приложение я правят незаменим здравен помощник на много от нас в най-разнообразни ежедневни ситуации.

Обелката от орех има широко приложение на полезни качества

Орех - “Juglans regia”

Думата „орех“ произлиза от староанглийски"wealhhnutu", буквално “чужд орех”, като wealh означава “чужд”. Орехът е наречен така, защото е въведен от Галия и Италия. Предишното латинско име на ореха е било “nux Gallica” - “галски орех”.

Орехът “Juglans regia” е ценно дърво, което принадлежи към семейство “Juglandaceae”. 

Плодът включва четири основни части: ядрото, кората, черупката и зелената обвивка

Той е широко култивиран поради ядливото си ядро. В центровете за отглеждане на орехи се произвеждат и изхвърлят големи количества обелки като отпадъчен продукт от агро-горите. Доказано е обаче, че ореховата зелена обвивка може да бъде оценена като източник на различни естествени биоактивни съединения с отлични антиоксидантни и антимикробни свойства

По отношение на това, в този принос, са направени редица изследвания в подкрепа на това - научни познания за антиоксидантната и антирадикалната активност, различни идентифицирани и изолирани отделни химични съставки, както и функционалните приложения на ореховата обвивка.

 Орех - Juglans - ядро, кора, черупка и зелена обвивка

Ботанически характеристики на Juglans regia

Ореховото дърво (Juglans regia L.) е бързорастящо, широколистно дърво с височина до около 30-40 метра, с прав ствол, тъмносива кора и заоблена, гъста корона

Дърветата, развиват широки сенници, достигащи 18 м ширина и 30 м височина. Това е взискателен към светлина вид, който изисква пълно слънце, за да расте добре.

Пъпките се събуждат от зимен покой в ​​средата на април - края на май (в зависимост от сорта) и падането на листата настъпва в началото на ноември. 

Големите сложни листа излъчват аромат на лимон/лайм, особено когато са смачкани. Те са едри и с дълги дръжки. 

Цветовете се отварят преди или приблизително по същото време като листата и можете да намерите както мъжки, така и женски цветя на растението (еднодомни) - еднополови. Мъжките цветове са по-големи, а женските цветя са по-малки, често се срещат по върховете на клоните. 

Мъжките цветове са в увиснали котки с дължина 5–10 см (2 до 4 инча), а женските са крайни, събрани в гроздове от две до пет, узряват през есента в плод със зелена, полумесеста обвивка и кафява, гофрирана ядка.

Опрашването се извършва от вятъра.

Растението Juglans има мъжки и женски цветя

Орехът е плод на дървета от рода Juglans, често наричан Juglans regia. Ядливата част е семето и е увита в дървесна част, наречена ендокарп (черупката). От своя страна черупката е защитена от неядлив месести слой, обвивка (наречена мезокарп), покрита с кора (екзокарп).

За ореха е известно, че незрелият зелен плод е слабителен тоник (M. Tierra, Planetary Herbology), докато листата са стягащи и имат антидиабетно, хипогликемично, лимфодренажно, антисептично действие (Francesco Perugini Billi, Fitotherapy Manual).

Ботанически характеристики на Juglans regia

“Juglans regia” е известен с няколко общи имена, включително персийски орех, обикновен орех, английски орех, карпатски орех и орех Мадейра

Ядките - орехи

Орехите са закръглени, едносеменни костилкови плодове на ореховото дърво, които обикновено се използват за храна след пълно узряване между септември и ноември, при което отстраняването на обвивката на този етап разкрива потъмняваща набръчкана орехова черупка, която обикновено се намира в търговската мрежа. По време на процеса на зреене, обвивката остава крехка, а черупката твърда. Черупката обхваща ядрото или месото, което обикновено се състои от две половини, разделени от мембранна преграда.

Ядките - орехи се използват за храна след пълно узряване

Зърната на семената – обикновено се предлагат като обелени орехи – са затворени в кафява семенна обвивка, която съдържа антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват богатите на масло семена от атмосферния кислород, като по този начин предотвратяват гранясването.

Кафявата черупка на ореха съдържа антиоксиданти

При ореховите дървета листата късно порастват, като обикновено не разлистват до повече от половината през пролетта. Те излъчват химикали в почвата, за да предотвратят растежа на конкурираща се растителност. Поради това чувствителните растения не трябва да се засаждат близо до тях.

Ореховото дърво 

Семейство “Juglandaceae” включва между 7 и 10 рода и около 60 вида, разпространени главно в Северното полукълбо на Стария и Новия свят. Juglans е род растения от семейство Juglandaceae, чиито семена са известни като орехи. Този род включва 21 вида от Югоизточна Европа до Япония. 

Въпреки че кулинарно се счита за „орех“ и се използва като такъв, той не е истински ботанически орех. След пълно узряване, черупката се изхвърля и ядрото се изяжда. Ядките от източния черен орех (Juglans nigra) и орехите (Juglans cinerea) се консумират по-рядко.

Ареал на отглеждане на Juglans regia L.

Произхожда от Азия, но отдавна се култивира в средиземноморските региони от морето до планината. Естественият ареал на това растение е от Карпатите през Близкия изток и до Хималаите.

Ареал на отглеждане на Juglans regia L.

Орехите от Близкия изток и персийските сортове са издръжливи до зона 5 (-23 °C), докато карпатските такива могат да издържат на температури до -32 °C. Не можете да отглеждате тези растения в райони с по-ниска ширина без поне 500–1500 часа годишно при температури под 7 °C. При климат на висока географска ширина младите филизи и цветя са податливи на увреждане от измръзване през пролетта, а ранните слани през есента могат да причинят увреждане на новите издънки.

Зелени орехи: елегантно горчива реколта

Повечето от нас са запознати с вкуса на сушените орехи. Разтваряме ги на ръка и ги хапваме за лека закуска, препичаме ги, за да ги добавим в салатата си или се радваме на чудесния им вкус в изпечени браунита. 

Пресните зелени орехчета, от друга страна пък, предлагат вкус, който малцина харесват, поради основната причина, че те са невероятно горчиви

За щастие можем да използваме прости техники, за да премахнем танините от тези остри зелени скъпоценни камъни и да ги превърнем в нещо тъмно, изключително вкусно ароматизирано и изискано.

Зелени орехи: елегантно горчива реколта

Калифорния има местно дърво Черен орех (Juglans californica), но видът орех, който най-вероятно ще отглеждаме на местно ниво, е английският орех - Juglans regia, за който се смята, че произхожда от Персия. Повечето исторически документирани употреби на английския зелен орех са от Европа, където готвачите са ги използвали през вековете, за да правят чътни, кисели краставички, ликьори и инфузии. И двете рецепти отнемат време, но завършвате с богат и пищен италиански ликьор и остра на вкус туршия в английски стил, които си заслужават усилията.

Видове орех - “Juglans”

Родът Juglans, от семейство “Juglandaceae” е род растения, чиито семена са известни като орехи. Този род включва 21 вида от Югоизточна Европа до Япония. 

Juglans mandshurica Maxim. (J. mandshurica Maxim.) 

е широколистно дърво, което е широко разпространено в Североизточна Азия. Освен годните за консумация плодове, зелената обвивка на J. mandshurica Maxim е използвана и в народната медицина, тъй като има антиоксидантни, противотуморни и антибактериални свойства. 

Известно е, че J. mandshurica Maxim е богат на нафтохинони, диарилхептаноиди и флавоноиди, както и на тяхната гликозидна форма.

Черен орех или Juglans nigra (J. nigra) 

Той е широколистно дърво, известно като - източен черен орех. То е местно за източната част на Северна Америка, където се отглежда на места като Южна Дакота в Съединените щати. Отделянето на плодовете му става около октомври, състоящо се от обвивка, твърда черупка и ядро. По принцип люспата се изхвърля по време на обработката, въпреки че съдържа фенолни съединения с антиоксидантни и антимикробни свойства.

Персийски, английски орех — или Juglans regia L. (J. regia L.)

Той е известен член на рода, който се култивира широко поради търговската висока добавена стойност на ядките

J. regia L. е относително питателна храна, която е богата на биоактивни природни продукти. Това е изключително важен дървесен орех и е неразделна част от средиземноморското хранене. Освен употребата му в кулинарията, J. regia L. се използва и за медицински цели. 

Това широко разпространено широколистно дърво, което расте в Европа, Азия и източните и южните части на Съединените щати за две основни цели: качествен дървен материал и ядки, съдържащи ядлива месеста част.

J. regia L. качествен дървен материал и има ядливи ядки

Двата най-разпространени основни вида орехи се отглеждат за техните ядки – персийски или английски орех и черен орех. Английският орех (J. regia) произхожда от Иран (Персия), а черният орех (J. nigra) произхожда от Източна Северна Америка. Черният орех е със силен вкус, но поради твърдата си черупка и неприятните характеристики на лющене не се култивира с търговска цел в овощни градини.

В търговската мрежа са разработени множество сортове орех, които са почти всички хибриди на английския вид.

Състав на обвивката на орехчето

Зелената обвивка на ореха - съдържат изключително мощни антиоксиданти, както и други полезни вещества като хининова киселина, галова киселина, р-хидроксибензоена киселина, ванилова киселина, сирингова киселина, аскорбинова киселина, дъбилни вещества, захари, минерални соли, епикатехин галат, рутин, нарингин и ферулова киселина.

Състав на обвивката на орехчето

Юглонът е активната съставка в ореха, която може да инхибира ключовите ензими, необходими за метаболизма

Juglone е известен като важно фенолно съединение, което присъства в различни части на ореха. Той показва отлична биологична активност, включително антимикробни ефекти и също така се съобщава, че намалява честотата на тумори в тънките черва. 

Напоследък юглонът предизвиква интерес и като мощен противораков агент

Пирогалолът е известен като друго фенолно съединение, описано в персийския орех. Като мощни противоракови агенти, свойствата на взаимодействие на тези естествени химикали със серумните албумини са изчерпателно изследвани.

Юглонът е активната съставка в ореха

Орехите са отличен източник на противовъзпалителни омега-3 есенциални мастни киселини. Също така са богати на антиоксиданти, включително това са много добър източник на манган и мед, на молибден, витамин Е, витамини от В-комплекс, елагитанини, катехин и мелатонин. Много други минерали се доставят от орехите в ценни количества. Тези минерали включват калций, хром, желязо, магнезий, фосфор, калий, селен, ванадий и цинк.

Орехите са сред най-хранителните от всички ядки. Има 654 калории в 100 грама (3,5 унции) орехи.

654 калории в 100 грама орехи

Специфики на обвивката от орех

Зелената обелка на плода на дървесното растение орех е защитно и хранително приспособление, което се появява в ранните етапи от развитието му. Основната му функция в животинския и растителен свят е да предпазва ядките на ореха от това да бъдат изядени преждевременно от птици или други представители на фауната. 

Постепенно кората потъмнява и пада напълно, за да индикира, че ореховите ядки, респективно черупки, са достигнали зрялост и могат да бъдат консумирани. Именно разпукването на зелената обвивка е показателят, че орехите трябва да бъдат обрани, макар и да са годни за консумация и преди това. Месецът от годината, в който се случва това, зависи от климата, но обикновено е септември или октомври

Обелките, съвсем естествено, трябва да се придобият малко преди това (юли-август). 

Специфики на обвивката от орех

Обелките от орех в исторически план

Както вече споменахме, лечебните свойства на обелките са познати от векове, като не една или две древни цивилизации са се възползвали от уникалните им качества. Античните гърци дори ги считали за свещени, като по време на сватба вместо добре познатия ни днес ориз хвърляли орехи, за да дарят боговете младото семейство с плодовитост. 

В източната медицина с кори от орех се лекували подагра, глисти, бъбречни заболявания, язви, но хората били пределно наясно, че растението трябва да се прилага с мярка, защото в противен случай може да е опасно и да има противоположен ефект върху здравето. 

Казано накратко, кората била използвана от много народи и племена главно като средство за третиране на кожни проблеми и редуциране на болката от различни рани.

 Обелките от орех в исторически план

През византийската епоха орехът е известен и с името "царски орех". Статия за отглеждането на орехови дървета в Испания е включена в Книгата за земеделие на Ибн ал-Аввам от 12-ти век. Орехът първоначално е бил известен като уелски орех, т.е. е дошъл през Франция и/или Италия до германоговорящите (немски Walnuss, холандски okkernoot или walnoot, датски valnød, шведски valnöt). На полски orzechy włoskie се превежда като "италиански ядки" (włoskie е прилагателната форма на włochy ("орех")).

Съхранение на орехите

Орехите, както и другите ядки, трябва да се обработват и съхраняват правилно. Лошото съхранение ги прави податливи на насекоми и гъбични плесени; последният произвежда афлатоксин – мощен канцероген. Партида, която съдържа заразени с мухъл орехи, трябва да се изхвърли изцяло.

Идеалната температура за продължително съхранение на орехи е -3 до 0 °C (27 до 32 °F) с ниска влажност за промишлено и домашно съхранение. Такива хладилни технологии обаче не са налични в развиващите се страни, където орехите се произвеждат в големи количества. Там орехите се съхраняват най-добре при температура под 25 °C (77 °F) с ниска влажност. Температури над 30 °C (86 °F) и влажност над 70 процента могат да доведат до бързи и големи загуби от разваляне. Над 75 процента праг на влажност могат да се образуват гъбични плесени, които отделят опасен афлатоксин.

Съхранение на орехите

Обелките от орех

  • Орехови люспи

Външният зелен дебел слой на плода на ореха се нарича неговата обвивка, която е изобилна селскостопанска отпадъчна култура, получена при беритбата на плодовете и тяхната преработка. Но той се счита за ценен източник на естествен фенолен антиоксидант или други полезни съединения. Напоследък ореховата обвивка придобива все по-голям интерес в съвременната фармакология поради отличните си антиоксидантни действия, тъй като е отпадъчен продукт, който се използва широко в традиционната медицина за лечение на кожни заболявания и облекчаване на болката

Обелките от орех при кожни заболявания и облекчаване на болката

* Основните странични продукти, получени от плодовете на ореха, са ореховата зелена обвивка и твърдата черупка. 

Употреби на орехите

Освен питателните вкусни ядки, другите части на растението орех могат да се използват за различни цели.

Дървесина от дървото орех

Дървесината на това дърво е много стабилна, почти не се изкривява и след подходящо подправяне набъбва много малко. Дървото е с право зърно, доста издръжливо, леко грубо (копринено) в текстура, лесно се задържа здраво, със средна плътност и може да издържи на значителни удари. То е лесно за работа и държи метални части с малко износване или риск от разцепване. Сърцевината е изпъстрена със смесени кафяви, шоколадови, черни и светло лилави цветове. Някои от най-атрактивните дървесини идват от областта на кореновата корона, от която могат да се получат фини орехови фурнири.

Употреба на орехите - за дървесина

Ядките на орех са годни за консумация

Ядките могат да се консумират сурови, осолени или мариновани. Те трябва да имат съдържание на масло най-малко 50%, за да се съхраняват успешно, тези с 30-50% съдържание на масло имат по-високо ниво на влага и са склонни да се свиват при съхранение, така че трябва да се консумират веднага или да се консервират.

Ядки на орех са годни за консумация

Масло от орех

Ореховото масло се предлага в търговската мрежа и се използва главно като хранителна съставка, особено в салатни дресинги.

Масло може да се пресова от узрелите ядки (понякога над 50% от теглото на ядките). Олиото може да се използва сурово, за готвене или като заместител на маслото. Също се използва за направата на лакове, полиране на дърво, в сапуни и като масло за лампа.

Масло от орех

Вино от листа на орех

Листата могат да се използват за приготвяне на вино. Любителите на тази напитка знаят много добре.

Вино листа на орех

Сокът от дървото орех 

Сокът на дървото също е годен за консумация, по същия начин като този на захарния клен.

Обвивката от орех като средство за боядисване

  • Juglone - кафяв пигмент

Ореховата обвивка може да се използва като естествен източник на боядисване, като юглон. 

Juglone е кафяв пигмент с химическа формула на 5-хидрокси-1,4-нафтохинон, който се среща естествено в различни части на ореховите дървета като листа, корен, обвивка и кора в семейство Juglandaceae, особено в персийския орех. В днешно време зелената обвивка, като страничен земеделски продукт има оскъдно използване. Следователно, използването на люспите като източник на фитохимикали или естествени съединения с антиоксидантни и антимикробни свойства ще повиши стойността на отглеждането на орех, както и определя нови употреби на отпадъчен продукт от агрогорски гори, който се генерира в големи количества.

Едно от класическите приложения на обвивката от зеления орех е свързано с боядисване, тъй като растението е много силен природен оцветител. Това го прави ключова съставка в бои за коса с по-природен състав, както и в различните видове къна. В допълнение, ореховата обелка има силата да оцветява и тъкани, килими, прежда и много други. Цветовият нюанс, който се постига, е в светлата и топла гама на кафявото.

Juglone е много силен природен оцветител

Интересно е да се отбележи, че от кората на орех могат да се добиват и мастило за писане и багрила за рисуване

Зелените люспи могат да бъдат сварени, за да се получи тъмно жълто багрило; листата съдържат кафява боя, използвана върху вълна и за оцветяване на кожата.

Естествена боя за коса

Зелената орехова обвивка може да се използва като рентабилен, ценен, екологичен и безопасен източник на козметични багрила и антимикробни агенти. За тази цел е оценено ефективното използване на екстракта от орехова зелена обвивка като естествен цвят на косата.

Боядисаната коса показва достатъчна сила на цвета с отлична морфология за повърхност на косъма, покрита с цветни молекули.

Листата имат свойства, отблъскващи насекомите 

Листата имат отблъскващи насекоми свойства. В предишни времена конете са почивали под ореховите дървета, за да ги облекчат от дразнене от насекоми.

Обвивката на орех в кулинарията

Макар и по-ограничено, ореховите обелки присъстват и в областта на храната и производството на напитки. От тях например се прави прекрасен ликьор, който дължи вкусовите си качества именно на богатата на танини кора. Класическата рецепта произхожда от Италия, като и до днес по онези географски ширини ночиното, както го наричат, е любима напитка на местни и туристи. 

Обвивката от орех в кулинарията като ликьор
  • Ликьор от орехови обелки

В продължение на много години, точно преди втвърдяването на ендокарпа, зеленият неузрял плод на орех се берат и след нарязването им се оставя да се накисва в етанолов алкохол, подходящ за храни, за да се направи вкусна напитка, наречена орехов ликьор. 

В Италия „Nocino“ е името на подобна алкохолна напитка, която се приготвя от зелени млади орехови плодове . В традиционната народна медицина пресните зелени орехи се използват широко за приготвянето на орехов ликьор. Тази алкохолна напитка е богата на фенолни съединения и витамини, направени от орехови плодове със зелени люспи. 

Конфитюр и ликьор от незрелите плодове от зелен орех са сред най-често използваните рецепти за приготвяне на храна. Традиционният орехов ликьор като напитка е широко използван в народната медицина, който се приготвя от пресни зелени орехи. 

Ореховият ликьор е тъмнокафява, горчива и вкусна напитка, която често се използва като аперитив или понякога се използва за лечение на болки в стомаха. *Съдържанието на фенолни съединения влияе върху стипчивостта и горчивината на храните и напитките.

Напоследък ореховият ликьор предизвиква все по-голям интерес в някои научни изследвания. Например, едно проучване показа, че традиционният орехов ликьор може да се разглежда като коктейл от феноли. Изследователите също така наблюдават силното влияние на селекцията на сортове и времето на бране върху фенолното съдържание на ореховия ликьор. 

Поради традиционния начин, по който се произвежда ликьорът, концентрациите на отделни феноли в него може да са сравнително ниски в сравнение със зелената обвивка. Установено е, че с увеличаването на концентрацията на етанол в ореховия ликьор се повишава съдържанието на общи феноли и някои отделни фенолни съединения (протокатехична, синапинова и р-кумарова киселини и 1,4-нафтохинон). Идентифицирани са 14 различни фенолни съединения в него (хлорогенна киселина, кафеена киселина, ферулова киселина, синапинова киселина, галова киселина, елагова киселина, протокатехуинова киселина, сирингова киселина, ванилова киселина, катехин, епикатехин, мирицетин, 1,4-нафтохино и юглон). 

Смята се, че антиоксидантният потенциал на ореховия ликьор и антиоксидантната активност са пряко свързани с TPC и тази характеристика не се променя дори в продължение на много години по време на съхранение. Авторите установяват, че съдържанието на фенол е повлияно от зрелостта на плодовете. Въпреки това, ефектите от температурата и продължителността на накисване върху фенолния състав на ликьора на плодовете в етанол не са значими.

Обвивката от орех като лечебно средство 

Докладвани са различни приложения на ореховата обвивка в промишлеността, храните и медицината.

За медицински и хранителни цели е необходимо приготвянето на екстракти от орехови люспи и характеризирането на биоактивните съединения. За приготвените екстракти и изолираните химични съставки са описани отлични антиоксидантни, антимикробни, противогъбични, противоракови и антитромбоцитни действия. По-долу сме разгледали по-подробно различните употреби на орехова зелена обвивка.

Тази своеобразна природна аптечка, каквато е сама по себе си зелената обвивка на ореха, притежава редица качества, които ѝ отреждат едно от челните места по популярност и значимост. 

В резюме, полезното действие, предавано от поколение на поколение на ореховата обвивка може да се конкретизира в следните направления: 

  • Противоинфекциозно и антисептично действие.
  • Положително влияние върху автоимунни заболявания и проблеми с щитовидната жлеза.
  • Облекчаване на ефектите от екзема, псориазис, херпеси, акне и други кожни проблеми.
  • Възстановяване на живота на косата и елиминиране на пърхота.
  • Помага при възпалени лимфни възли, венци и други ситуации, свързани с раздразнения на различни части от организма.
  • Оказва благоприятно въздействие върху имунитета и пречиства организма от всякакви токсини.

Ядките са описани като водещ източник на фенолни съединения с висока антиоксидантна активност. Ядката на ореха е от съществено значение в храненето на човека, тъй като съдържа ценното ядро, което показва висок хранителен капацитет поради високи нива на ненаситени мастни киселини, смилаеми протеини, фенолни съединения и диетични фибри. Според проведени изследвания сред всички изследвани ядки и семена, орехът показва най-високо съдържание на антиоксидантни съединения. По същия начин, в изследване, те демонстрират, че ядрото на J. regia L. съдържа най-високо съдържание на общи фенолни съединения и антиоксидантна активност сред 25 вида често консумирани храни. 

J. regia L. съдържа високо съдържание на общи фенолни съединения и антиоксидантни

Различни части от ореховото дърво и неговите плодове, включително зелената обвивка, твърдата обвивка на ядката (ендокарп), разделителни мембрани на ядрото (пеликула), цвят, корен, ствол (кора и дървесина), клон, и листа се разглеждат изчерпателно, за да се използват за различни цели

Листата на различните видове орехи традиционно се използват в няколко европейски страни за облекчаване на леки възпалителни кожни заболявания. Ореховата обвивка е агропромишлен остатък, който е наличен след отглеждане и преработка на орехи. Зрелият плод на ореха е прясно консумиран в сладкарски приложения, докато младата форма на плода се сервира главно за производство на ликьор. 

Тази конкретна напитка е направена от плод на зелен орех в ранен стадий на развитие на плода. Доказано е, че юглонът е активната съставка в ореха, която може да инхибира ключовите ензими, необходими за метаболизма. Juglone е известен като важно фенолно съединение, което присъства в различни части на ореха. Той показва отлична биологична активност, включително антимикробни ефекти, и също така се съобщава, че намалява честотата на тумори в тънките черва. Напоследък юглонът предизвиква интерес като мощен противораков агент. Пирогалолът е известен като друго фенолно съединение, описано в персийския орех. Като мощни противоракови агенти, свойствата на взаимодействие на тези естествени химикали със серумните албумини са изчерпателно изследвани.

ПОЛЗИТЕ за ЗДРАВЕТО от ореховата обвивка:

Няколко части от дървото имат медицински приложения. 

Листата и кората имат алтеративни, слабителни, стягащи и детергентни свойства и се използват за лечение на кожни заболявания. 

Освен това кората е слабително средство. 

Листата трябва да се берат през юни или юли при хубаво време и да се сушат бързо на сенчесто, топло, добре проветриво място.

Сокът от зелените люспи, сварен с мед, е добра гаргара при възпалено гърло.

Маслото от ядки може да се използва при колики и кожни заболявания.

Обелките, черупките и кората са отдушни, особено когато са зелени.

И разбира се зелените обвивки, пълни с цял арсенал от полезни свойства.

Ореховата обвивка подобрява чревната микробиота

Приемът на орехи (43 g/ден) в продължение на 8 седмици е ефективен за подобряване на здравите бактерии, които живеят в червата. Тези бактерии насърчават здравето на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от различни заболявания.

Ореховата обвивка подобрява чревната микробиота

Орех - “храна за мозъка”

Орехите винаги са били считани за „храна за мозъка“, може би защото повърхностната структура на ореха има нагънат вид като тази на мозъка. Поради тази причина те са били считани за символ на интелигентност, което води до вярата, че всъщност увеличават интелекта. 

Въпреки, че това не е съвсем вярно, последните проучвания доказват, че консумацията на тези ядки помага за насърчаване на мозъчната функция.

Увеличете мозъчната активност по естествен начин!

Ежедневната консумация на орехи е ефективна за повишаване на нивата на серотонин в мозъка на нормални и бременни жени. Този серотонин е химикал, който помага за предаването на сигнали от една област на мозъка към друга. По този начин ореховите мастни киселини и витамин Е помагат за подобряване на ученето и паметта на човека и неговите деца.

Орех - “храна за мозъка”

Ореховата обвивка се бори с инфекции и паразити

Едно от първите лечебни приложения, които ще споменем, е способността на ореховата обвивка да се бори с инфекции и паразити. Това ѝ качество я прави неизменна съставка в множество лекарства, подчинени на тази цел. Танинът, който вече споменахме, допринася за това със своето антибактериално и стягащо действие

Доказано е, че той има способността да убива някои от най-разпространените видове бактерии като E. Coli и Staphylococcus aureus. Оказва положително влияние и при туберкулоза.

Антимикробни свойства

Приемът на орехи помага в борбата срещу различни мултирезистентни бактерии като Staphylococcus aureus и Escherichia coli.

Антиоксидантни свойства на растението

Орехът съдържа мазнини, протеини, витамини и минерали, заедно с фенолни съединения (елагитанин), които помагат за премахване на вредните радикали от тялото и се борят срещу различни заболявания.

Ореховата обвивка се бори с инфекции и паразити

Зловредни микроорганизми като паразитите също не са в безопасност, когато бъдат застигнати от ефектите на зелената орехова обелка. Фактът се дължи на наличието на веществото юглон, който е силно токсичен за всякакви подобни същества, които в противен случай могат да имат пагубно влияние върху човешкия организъм. Важно е обаче да се отбележи, че в несъобразена доза, юглонът би бил отровен и за човешкият организъм, така че преди неговия прием се консултирайте с медицинско лице или професионален билкар. 

Ореховата обвивка за щитовидната жлеза 

На следващо място, в зелената обвивка се съдържа богата концентрация на йод, което я прави особено подходяща за третиране на състояния на щитовидната жлеза или прочистване на рани. Други минерали, които влизат в състава ѝ са калий, натрий и магнезий.

Ореховата обвивка за щитовидната жлеза

Ореховата обвивка ускорява значително метаболизма

Конкретна напитка направена от обвивката на зелен орех в ранен стадий на развитие на плода. Доказано е, че юглонът е активната съставка в ореха, която може да инхибира ключовите ензими, необходими за метаболизма. Juglone е известен като важно фенолно съединение, което присъства в различни части на ореха. Той показва отлична биологична активност, включително антимикробни ефекти и също така се съобщава, че намалява честотата на тумори в тънките черва. 

Намалете затлъстяването!

Орехът съдържа богато количество протеини и диетични фибри, които увеличават пълнотата и намаляват усвояването на мазнини. Така редовната консумация (приблизително една шепа дневно или 28–56 g ядки за дълго време помага за предотвратяване на затлъстяването).

Ореховата обвивка ускорява значително метаболизма

Орехът помага при диабет

Приемът на ядката помага за намаляване на нивото на кръвната захар. Така по-високата консумация на орехи е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2 при жените.

Ореховата обвивка поддържа сърцето здраво

Ежедневният прием на орехи намалява холестерола с липопротеини с ниска плътност (LDL), кръвното налягане, оксидативния стрес и възпалението . По този начин предотвратявате хипертонията и намалявате риска от сърдечно-съдови заболявания като инсулт.

Докладвано е, че редовната и адекватна консумация на орехови ядки е свързана с намаляване на риска от някои заболявания като рак, сърдечно-съдови симптоми и дегенеративно разстройство.

Ореховата обвивка при сърдечната недостатъчност

Ореховата обвивка като противораков агент

Напоследък юглонът предизвиква интерес като мощен противораков агент. Пирогалолът е известен като друго фенолно съединение, описано в ореха. Като мощни противоракови агенти, свойствата на взаимодействие на тези естествени химикали със серумните албумини са изчерпателно изследвани.

Противоракови свойства.

Орехите съдържат полифеноли, хинони, протеини, юглон и есенциални мастни киселини, които инхибират растежа на раковите клетки, индуцират апоптоза и инхибират метастазите.

По този начин орехите показват противоракова активност срещу клетките от рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб, простатата и кожата.

Съществуват теории, че юглонът като съставка може да ограничи разпространението на ракови клетки, но за момента няма решаващи доказателства в полза на твърдението.

Ореховата обвивка като противораков агент

Орехът е добър за възрастни хора

Ежедневната консумация на орехи (43 g/ден или 281 kcal) увеличава енергията, протеините, растителните протеини, омега мастните киселини, полифенолите и токоферолите. Той също така инхибира натрупването на увреден протеин, възпалението в мозъка и подобрява интерневронната сигнализация на възрастния човек.

Така диетата с орехи не само дава важни хранителни вещества, но също така намалява риска от болестта на Алцхаймер и хипертонията.

Ореховата обвивка е добра за възрастни хора

Орехите помагат да лекувате умората

Поглъщането на орех (олигопептиди) помага за подобряване на енергийния метаболизъм, намаляване на оксидативния стрес, увреждане на клетките и мускулни наранявания. Така поддържате активността и лекувате умората.

Орех помага да лекувате умората

Орехът помага за намаляване на депресията и подобряване на настроението

Орехът е отличен източник на омега 3 полиненаситени мастни киселини (PUFA), витамин Е, полифенол и мелатонин. Тези съединения помагат за подобряване на настроението, намаляване на чувството на гняв, тревожност, страх, депресия и объркване.

Орехът помага за намаляване на депресията и подобряване на настроението

Кората от орех е добра за устна хигиена

Кората на ореха инхибира растежа на Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa и дрожди Candida albicans.

Също така помага за повишаване на pH на слюнката, намаляване на честотата на гингивални и пародонтални инфекции. По този начин миенето на зъбите с тази кора може да подобри устната хигиена, да предотврати образуването на плака и кариес.

Кората от орех е добра за устна хигиена

Ореховата обвивка за прочистване на рани

Зелените перикарпи се използват в китайската традиционна медицина заради техните противоракови и антиоксидантни свойства, както и за лечение на болка, възпаление и кожни заболявания.

Ореховата обвивка за прочистване на рани

Специфики при употреба на ореховата обелка

Макар и доста полезна, зелената (респективно черната) обвивка следва да се ползва за кратко време и в съобразени дози, само при наличието на конкретен проблем. Най-удачно е това да се случва под формата на отвара или тинктура. Полезни рецепти и начин на приготвяне на подобни субстанции можете да откриете в книги и енциклопедии, посветени на тематиката или в блога ни с нашите статии за вашето здраве.

Приготвяне на екстракт от орехова кора

Изборът на подходящ разтворител е критична точка по време на процеса на екстракция и при получаването на екстракти с висока антиоксидантна активност, които могат да бъдат полезни за развитието и приложението на зелената обвивка на ореха. Например, ефектите на различни разтворители (хексан, етилацетат, ацетон, етанол, метанол и вода) върху фитохимичното съдържание, включително общото фенолно съдържание (TPC), общото съдържание на флавоноиди (TFC), общото съдържание на кондензиран танин (TCTC ), и е изследвана антиоксидантната активност на зелената обвивка на ореха. 

Авторите показват, че екстракционните разтворители, които са били тествани, оказват значително влияние върху съдържанието на фитохимични вещества и антиоксиданти в зелената обвивка на ореха. Установено е, че екстрактите от етанол и метанол имат по-високо съдържание на фитохимикали и проявяват по-силна антиоксидантна активност, следвани от етилацетат и водни екстракти и най-ниско за екстракт от хексан. 

Приготвяне на екстракт от орехова кора

*Билковите екстракти предлагат най-високо съдържание на полезните вещества от дадена билка или билки.

Ако нямате време или възможност да си ги приготвите сами, винаги може да ги намерите в търговската мрежа, както и онлайн билкови тинктури.

Билкова тинктура от обвивки на орех - ЮГЛАНДИ

Билковата тинктура ЮГЛАНДИ - от обвивки на орех благоприятства  с лечебните си приложения:

  • За намаляван риска от сърдечна недостатъчност.
  • Има свойството да понижава високите нива на холестерола.
  • Намаля риска от сърдечната недостатъчност и инфаркт.
  • Помага при запек.
  • Понижава стреса.
  • Засилва имунитета.
  • Ускорява значително метаболизма.

Считани за най-здравословните ядки, орехите са богат източник на омега-3 мастни киселини. Те са с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини, фибри, естествени стероли, антиоксиданти, витамини и минерали. Това са повече от достатъчно хранителни вещества, за да ги обявим за едни от най-здравите и вкусни варианти за трапезата!

Билкова тинктура от обвивки на орех - ЮГЛАНДИ

Орехът - незаменим здравен помощник

  • Народна медицина

Орехите са изброени като едно от веществата, използвани за приготвяне на билкови лековити добавки, популяризирани в практиките на народната медицина заради предполагаемите му ефекти върху здравето.

Значителни количества продукти, богати на фенол или други полезни съединения, се произвеждат по време на процеса на прибиране на реколтата, който придобива нарастващ интерес поради отличната им антиоксидантна активност. Орехите са признати като значими ядки в човешката диета, а младите зелени орехи също са широко оценени в традиционната народна медицина като здравословна алкохолна напитка за приготвяне на орехов ликьор или тинктура.

Орехите могат да се консумират като лека закуска или като част от различни десерти и солени ястия или като лек за тялото ни.

Орехът - незаменим здравен помощник

Някои от ползите за здравето на орехите включват намаляване на лошия холестерол в тялото, подобряване на метаболизма и контрол на диабета. Те също така имат противовъзпалителни свойства, помагат за управление на теглото и помагат като средство за повишаване на настроението. Смята се също, че те забавят разпространението на рак. Те са един наистина незаменим здравен помощник.