Какво е анемия?
Анемията е състояние, при което тялото няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, които осигуряват кислород на телесните тъкани.
Анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки или концентрацията на хемоглобин в тях е по-ниска от нормалното. Хемоглобинът е необходим за пренасяне на кислород и ако имаме твърде малко или необичайни червени кръвни клетки, или недостатъчен хемоглобин, ще има намален капацитет на кръвта да пренася кислород до тъканите на тялото. Това води до симптоми като умора, слабост, замаяност и недостиг на въздух, наред с други.
Оптималната концентрация на хемоглобин, необходима за задоволяване на физиологичните нужди, варира в зависимост от възрастта, пола, надморска височина на местоживеене, навици като пушене и състояние на бременност.
В нормалните стойности на кръвните показатели има полови различия. При мъжете броят на червените кръвни телца – хемоглобина и хематокрита е по-висок от броя при жените поради две основни причини – влиянието на половите хормони и месечния цикъл при жените.
Други здравословни състояния, които пречат на производството на здрави червени кръвни клетки или увеличават скоростта на разграждане или загуба на тези клетки, могат да причинят анемия.
Анемията може да се разглежда както като самостоятелно заболяване (отделна нозологична единица), така и като симптом на други заболявания.
Най-честите причини за анемия включват хранителни дефицити, особено дефицит на желязо, въпреки че дефицитите на фолат, витамини B12 и A също са важни причини; хемоглобинопатии; и инфекциозни заболявания, като малария, туберкулоза, ХИВ и паразитни инфекции.
Основните видове анемия включват:
- Анемия, дължаща се на дефицит на витамин B12.
- Анемия, дължаща се на дефицит на фолат (фолиева киселина).
Анемията може да доведе до симптоми, включително умора, задух и замаяност.
Анемията е сериозен глобален проблем за общественото здраве, който засяга особено малките деца и бременните жени. Световната здравна организация (СЗО) оценява, че 42% от децата на възраст под 5 години и 40% от бременните жени по света са анемични.
В настоящата статия обясняваме видовете, симптомите и причините за появата на това заболяване, както и наличните лечения и най-вече натуралните методи за справяне с него.
Типове анемия
Има много форми на това състояние и всеки тип има издайнически симптоми. Някои често срещани видове анемия включват:
Желязодефицитна анемия
Най-честата форма на анемия, желязодефицитната анемия включва производството на твърде малко червени кръвни клетки поради липса на желязо в организма.
Тя може да се развие в резултат на:
- Диета с ниско съдържание на желязо
- Обилна менструация
- Често кръводаряване
- Тренировки за издръжливост
- Някои храносмилателни състояния, като болестта на Crohn
- Лекарства, които дразнят лигавицата на червата, като ибупрофен
Може да причини симптоми, включително:
- Умора
- Замаяност
- Студени крайници
Анемия с дефицит на витамин В12
Витамин B12 е от съществено значение за производството на червени кръвни телца. Ако човек не консумира или не абсорбира достатъчно B12, броят на червените кръвни клетки може да е нисък.
Някои симптоми включват:
- Затруднено ходене
- Объркване и забравяне
- Проблеми със зрението
- Диария
- Глосит, който е гладък, червен език
Апластична анемия
Това рядко състояние на кръвта се случва, когато костният мозък не може да произведе достатъчно нови червени кръвни клетки. Най-често е резултат от автоимунно заболяване, което уврежда стволовите клетки. Това се случва въпреки нормалните нива на желязо.
Може да причини симптоми като:
- Умора
- Чести инфекции
- Кожни обриви
- Лесно образуване на синини
Хемолитична анемия
Този тип възниква, когато червените кръвни телца се унищожават по-бързо, отколкото тялото може да произведе нови. Различни състояния могат да причинят това, като автоимунни заболявания, инфекции, проблеми с костния мозък и наследствени състояния като сърповидно-клетъчна анемия и таласемия.
Хемолитичната анемия може да причини симптоми, включително:
- Световъртеж
- Слабост
- Жълтеница
- Тъмна урина
- Треска
- Болка в корема
Таласемия
Таласемия е наследствена форма на анемия.
Получава се, когато червените кръвни клетки не растат и не узряват както обикновено.
Причини за анемия
Тялото се нуждае от червени кръвни клетки, за да оцелее. Те транспортират хемоглобин, сложен протеин, който се свързва с молекулите на желязото. Тези молекули пренасят кислород от белите дробове до останалата част от тялото.
Различни здравословни състояния могат да доведат до ниски нива на червените кръвни клетки и да причинят анемия.
Има много видове анемия и няма една единствена причина!
При някои хора може да е трудно да се определи какво причинява нисък брой червени кръвни клетки.
Трите основни причини за анемия са:
Загуба на кръв
Желязодефицитната анемия е най-честата форма на заболяването и често причината е загубата на кръв. Тя може да доведе до ниски нива на желязо в кръвта, причинявайки анемия.
Когато тялото губи кръв, то изтегля вода от тъканите извън кръвния поток, за да поддържа кръвоносните съдове пълни. Тази допълнителна вода разрежда кръвта, намалявайки броя на червените кръвни клетки.
Загубата на кръв може да бъде остра (краткотрайна) или хронична (продължителна).
Някои причини за остра загуба на кръв включват операция, раждане или травма. Въпреки това, хроничната загуба на кръв е по-често отговорна за анемията. Тя може да е резултат от състояния като стомашна язва, ендометриоза, рак или друг вид тумор.
Други причини за анемия поради загуба на кръв включват:
- Стомашно-чревни състояния, като хемороиди, рак или гастрит
- Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства, като аспирин и ибупрофен
- Обилно менструално кървене
Намалени или увредени червени кръвни клетки
Костният мозък е меката, пореста тъкан в центъра на костите и играе съществена роля в създаването на червените кръвни телца. Костният мозък произвежда стволови клетки, които се развиват в червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити.
Редица заболявания могат да засегнат костния мозък. Едно от тях е левкемия, вид рак, който предизвиква производството на прекомерно и абнормни бели кръвни клетки. Това нарушава производството на червени кръвни клетки.
Проблемите с костния мозък също могат да причинят анемия. Апластичната, например, възниква, когато в костния мозък има малко или никакви стволови клетки.
В някои случаи анемията се случва, когато червените кръвни клетки не растат и не узряват както обикновено. Това се случва при хора с таласемия, наследствена форма на анемия.
Унищожаване на червените кръвни телца
Червените кръвни клетки обикновено имат живот от 120 дни. Тялото обаче може да ги унищожи или отстрани, преди да завършат естествения си жизнен цикъл в кръвта.
Автоимунната хемолитична анемия се причинява от разрушаването на червените кръвни телца. Това се случва, когато имунната система греши червените кръвни клетки за чуждо вещество и ги атакува.
Рискови фактори за развитие на анемия
Анемията може да се появи при хора от всякаква възраст, пол и етнос. Следните фактори обаче увеличават риска от развитие на форма на заболяването:
- Преждевременно раждане
- 6–24 месечна възраст
- Менструация
- Бременност и раждане
- Диета с ниско съдържание на витамини, минерали и желязо
- Приемане на лекарства, които възпаляват стомашната лигавица
- Фамилна анамнеза за наследствена анемия
- Наличие на чревно разстройство, което засяга усвояването на хранителните вещества
- Загуба на кръв
- Хронично заболяване като СПИН, диабет, бъбречно заболяване, рак, ревматоиден артрит, сърдечна недостатъчност или чернодробно заболяване
Диагноза на анемия
Има различни начини за диагностициране на анемия, но най-често срещаният метод включва кръвен тест, наречен пълна кръвна картина. Този тест измерва редица компоненти, включително:
- Нива на хематокрит, което включва сравняване на обема на червените кръвни клетки с общия обем на кръвта
- Нивата на хемоглобина
- Брой червени кръвни клетки
Пълната кръвна картина може да даде индикация за цялостното здраве на дадено лице. Също така може да помогне на здравният консултант да реши дали да провери за основни заболявания като левкемия или бъбречно заболяване.
Ако нивата на червените кръвни клетки, хемоглобин и хематокрит паднат под типичните граници, човек вероятно има някаква форма на анемия.
Въпреки това е възможно нивата на здрав човек да паднат извън този диапазон. Пълната кръвна картина не е окончателна, но е полезна отправна точка за здравния консултант да постави точна диагноза.
Много ли е сериозна анемията?
Прогнозата за човек с това заболяване зависи от причината за нея.
Понякога хората могат да предотвратят или да се справят с анемията само с промени в диетата. Други видове на заболяването изискват по-сериозни начини за лечение, а някои могат да бъдат животозастрашаващи без лечение.
Ако човек се чувства постоянно слаб и уморен, трябва да се свърже със здравен консултант за изследвания.
Какви са симптомите на анемия?
Анемията може да причини редица симптоми като умора, слабост, замайване и сънливост.
Най-честият симптом е умората. Други често срещани симптоми включват:
- Блед тен на кожата
- Бърз или неправилен сърдечен ритъм
- Задух
- Болка в гърдите
- Главоболие
- Замаяност
Симптомите обаче варират от човек на човек. Някои хора с лека анемия може да изпитат малко или никакви симптоми.
Децата и бременните жени са особено уязвими, с повишен риск от майчина и детска смъртност. Разпространението на заболяването остава високо в световен мащаб, особено в среди с ниски доходи, където може да се приеме, че значителна част от малките деца и жените в детеродна възраст са анемични.
Доказано е също, че желязодефицитната анемия засяга когнитивното и физическото развитие при децата и намалява продуктивността при възрастните.
Анемията е индикатор както за неправилно хранене, така и за лошо здраве!
Това е проблематично само по себе си, но може да повлияе и на други глобални проблеми с храненето, като спиране на растежа или загуба на растеж, ниско тегло при раждане, наднормено тегло в детска възраст или затлъстяване поради липса на енергия за упражнения. Училищните резултати при децата и намалената производителност на труда при възрастните поради анемия могат да имат допълнителни социални и икономически въздействия за индивида и семейството.
Как да се справим с анемията?
Докато най-честата форма - желязодефицитната анемия е относително лесна за лечение чрез диетични промени, други форми изискват здравни интервенции, които може да са по-трудни за изпълнение.
Точното характеризиране на анемията е от решаващо значение за разбиране на тежестта и епидемиологията на този проблем, за планиране на интервенции в общественото здраве и за клинични грижи за хората през целия им живот.
Световната Здравна Организация (СЗО) наблюдава няколко програми във всички си региони, за да помогне за намаляване на разпространението на анемия чрез лечение и превенция. Насоките й, политиките и интервенциите имат за цел да увеличат разнообразието в диетата, да подобрят практиките за хранене на бебета и да подобрят бионаличността и приема на микронутриенти чрез обогатяване или добавки с желязо, фолиева киселина и други витамини и минерали.
Социалните комуникационни стратегии се използват за промяна на поведението, свързано с храненето. Интервенциите за справяне с основните причини за анемията разглеждат въпроси като контрол на болестите, вода, канализация и хигиена, репродуктивно здраве и първопричини като бедност, липса на образование и норми, свързани с пола.
Лечение при анемия
Има набор от лечения за заболяването. Всеки има за цел да увеличи броя на червените кръвни клетки на човек, което увеличава количеството кислород в кръвта. Необходимото лечение зависи от вида на анемията, която човек има.
Леченията за общи форми на заболяването включват следното:
Лечение при желязодефицитна анемия:
Добавките с желязо и диетичните промени могат да помогнат и здравният консултант ще идентифицира и адресира причината за всяко прекомерно кървене, ако има такова.
Витаминодефицитна анемия:
Лечението може да включва хранителни добавки и инжекции с витамин B12.
Таласемия:
Леченията включват добавки с фолиева киселина, хелатиране на желязо и, за някои хора, кръвопреливане и трансплантация на костен мозък.
Анемия, дължаща се на хронично заболяване:
Здравният консултант ще се съсредоточи върху управлението на основното заболяване.
Апластична анемия:
Лечението при тази форма включва кръвопреливане или трансплантация на костен мозък.
Сърповидноклетъчна анемия:
Здравните консултанти лекуват това с кислородна терапия, лекарства за облекчаване на болката и интравенозни течности. Те могат също така да предписват антибиотици, добавки с фолиева киселина, кръвопреливане и лекарство за рак, наречено хидроксиурея.
Хемолитична анемия:
Планът за лечение може да включва имуносупресори, лечение на инфекции и плазмафереза, която филтрира кръвта.
Билки и натурално справяне с анемията:
Коприва при анемия
Копривата (Urtica dioica, Urtica urens) има дълга медицинска история. В средновековна Европа е била използвана като диуретик (за освобождаване на тялото от излишната вода) и за лечение на болки в ставите.
Копривата има фини власинки по листата и стъблата, които съдържат дразнещи химикали, които се отделят, когато растението влезе в контакт с кожата. Косъмчетата или бодличките на копривата обикновено са много болезнени на допир. Когато влязат в контакт с болезнена област на тялото обаче, те всъщност могат да намалят първоначалната болка. Учените смятат, че копривата прави това, като намалява нивата на възпалителни химикали в тялото и като се намесва в начина, по който тялото предава сигнали за болка.
Описание на растението:
Коприва е името, дадено на обикновената коприва, градинската коприва и хибридите на това растение. Първоначално от по-студените райони на Северна Европа и Азия, този тревист храст расте днес по целия свят. Копривата расте добре в богата на азот почва, цъфти между юни и септември и обикновено достига 60 до 120 сантиметра височина.
Стъблата са изправени и твърди. Листата са сърцевидни, фино назъбени и заострени в краищата, а цветята са жълти или розови. Цялото растение е покрито с малки твърди власинки, най-вече от долната страна на листата и стъблото, които отделят дразнещи химикали при допир.
Билка, която помага за усвояване на желязото?
Листата на копривата са богати на множество витамини и минерали. Т я е не само е добър източник на лесно усвоимо желязо, но също така съдържа витамин А, витамин С, магнезий, калций и калий, както и антиоксиданти. Жилищата билка помага за повишаване нивото на хемоглобина.
Пийте всекидневно чай приготвен от коприва или билкова тинктура от нея, но не забравяйте, че тя е чудесна и за приготвянето на разнообразни супи и ястия, което я прави още по-достъпна за прием в ежедневието.
Лековита употреба на Копривата
Копривата се използва от стотици години за лечение на болезнени мускули и стави, екзема, артрит, подагра и анемия. Днес много хора я използват за лечение на уринарни проблеми по време на ранните етапи на уголемена простата (наречена доброкачествена хиперплазия на простатата или ДПХ). Използва се и при инфекции на пикочните пътища, сенна хрема (алергичен ринит) или в компреси или кремове за лечение на болки в ставите, навяхвания и разтежения, тендинит и ухапвания от насекоми.
Коприва при анемия
Коприва оказва забележително благоприятно въздействие при анемия, която се повлиява благоприятно от желязото. Растението помага за естествено увеличаване на броя на червените кръвни клетки.
Желязото е от съществено значение за образуването на хемоглобин в кръвта. Основна причина за анемия е дефицитът на желязо. Ето защо е важно хората, които страдат от нея да консумират достатъчно от минерала.
Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ)
Коренът от коприва се използва широко в Европа като една от билките за здрава простата. Проучвания при хора показват, че копривата в комбинация с други билки (особено палмето) може да бъде ефективна за облекчаване на симптоми като намален поток на урина, непълно изпразване на пикочния мехур, сълзене след уриниране и постоянно желание за уриниране.
Тези симптоми се причиняват от увеличената простатна жлеза, която притиска уретрата (тръбата, която изпразва урината от пикочния мехур). Някои проучвания показват, че копривата е сравнима с финастерид (лекарство, което обикновено се предписва за ДПХ) при забавяне на растежа на определени клетки на простатата. За разлика от финастерида обаче, билката не намалява размера на простатата. Учените не са сигурни защо коренът от коприва намалява симптомите. Може да се дължи на това, че съдържа химикали, които влияят на хормоните (включително тестостерон и естроген), или защото действа директно върху клетките на простатата. Важно е да се консултирате със здравен консултант за лечение на ДПХ и да сте сигурни, че имате правилна диагноза, за да изключите рак на простатата.
Остеоартрит
Листата и стъблата на копривата са били използвани в миналото за лечение на артрит и облекчаване на болки в мускулите. Много хора намират облекчение от болки в ставите, като прилагат листа от коприва локално върху болезнената област. Други проучвания показват, че приемането на орален екстракт от коприва, заедно с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), помага на хората да намалят дозата на тези медикаменти.
Сенна хрема
Едно предварително проучване при хора предполага, че чисти билкови екстракти или капсули от коприва помагат за намаляване на кихането и сърбежа при хора със сенна хрема. В друго проучване 57% от пациентите оценяват копривата като ефективна за облекчаване на алергии, а 48% казват, че тя е по-ефективна от лекарствата за алергия, които са използвали преди. Изследователите смятат, че това може да се дължи на способността на копривата да намалява количеството хистамин, което тялото произвежда в отговор на алерген. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят антихистаминовите свойства на копривата. Някои лекари препоръчват да се приема лиофилизиран препарат от коприва много преди началото на сезона на сенната хрема.
Други
Предварителните проучвания върху животни показват, че копривата може да понижи кръвната захар и кръвното налягане. Необходими са обаче повече изследвания, за да се определи дали това е вярно и при хората.
Продуктите от коприва обикновено се правят от листата и стъблата, а понякога и от корените. Препаратите от корените се използват за облекчаване на симптомите на ДХП.
Билкова тинктура от Коприва Уртикатрин при анемия
Копривата се предлага като сушени листа, лиофилизирани листа, екстракт, капсули, таблетки и като тинктура от корен - билков извлек на билката коприва, сок или чай. Предлага се и под формата на мехлем или крем, които могат да се нанасят върху кожата.
Коренът има различни фармакологични ефекти от листата.
Най-бърз и положителен ефект лековитата билка има под формата на билков извлек - тинктура!
Билкова тинктура Уртикатрин е извлек от листа Коприва. Лечебно се прилага при:
- Артритни
- Кожни
- Чернодробни заболявания
- Проблеми с костната система
- Анемия
Копривата има общоукрепващо, кръвоспиращо, диуретично, против артрит и ревматизъм, антиалергично действие. Тя намалява нивата на кръвната захар, листата на копривата стимулират появата на кърма, корените възпрепятстват уголемяването на простатата.
Сухите листа на растението съдържат витамин С, витамин К, каротин, хлорофил, пантотенова киселина, а корените са богати на танини.
Билков извлек от Коприва при анемия, в повечето случаи се приема по 20-30 капки, разтворени в чаша вода, 2 или 3 пъти на ден.
Глухарче при анемия
Листата на глухарчето не само съдържат високи нива на желязо, но също така подобряват способността на тялото да абсорбира този важен минерал. Съдържа витамин С и биофлавоноиди.
Тази билка може да се комбинира с други, за да увеличи ползите си - като например глухарче и коприва против анемия.
Богато на изключително ценното желязо, корен от глухарче (Taraxacum officinale) е лек, използван от векове за овладяване на анемия.
Тази прекрасна позната билка от детството заслужава особено внимание с комплексния си ефект и широк спектър на действие. Тайната е в състава. Толкова е достъпно и просто, а изключително ефикасно средство срещу много проблеми в тялото ни.
Билкова тинктура от глухарче при анемия
Тинктура - течният екстракт от тази красива и обичана от децата билка - глухарчето, е част от състава на Билкова Тинктура Данделион при анемия. Това е най-чистият и концентриран вариант за прием. Билковият извлек от се явява натурално мощно помощно средство, борещо се с проблеми с черния дроб, жлъчката, далака, панкреаса, натрупване на токсини, химическо замърсяване, продължителна употреба на алкохол, продължителна употреба на силни химически субстанции. Стимулира имунната система.
Изключителното глухарче:
- Подпомага детоксикацията
- Стимулира имунната система
- Подпомага отслабването
- Има цял арсенал от жизненоважни микроелементи
- Действа противовъзпалително
- Задейства процесите за чернодробна функция
- Допринася за здрава и блестяща кожа
Всяка част от цветето е лечебна.
Независимо дали варите чай, правите салата или го приемате под някаква друга форма, изобилието от ползи за здравето произтича от растението!
Билкова тинктура от Глухарче Данделион се приема по 20-30 капки, разредени в чаша вода, 2 или 3 пъти на ден.
Желязо при анемия
Желязото е основен минерал, необходим за човешкия живот. Желязото се намира в червените кръвни клетки на тялото, които пренасят богата на кислород кръв до всяка клетка в него. Желязото също участва в производството на аденозин трифосфат (АТФ), енергийният източник на тялото. Допълнително желязо се съхранява в черния дроб, костния мозък, далака и мускулите.
Липсата на достатъчно желязо може да доведе до анемия!
Най-честите симптоми за нея са слабост и умора. Една от причините хората с недостиг на желязо да се уморяват лесно е, че клетките им не получават достатъчно кислород. Бременните жени, младите жени в репродуктивната си възраст и децата обикновено са изложени на най-висок риск от дефицит на желязо.
Желязодефицитната анемия при децата е свързана с лошо неврологично развитие. Тя може да бъде лека, умерена или тежка. Може да бъде причинена от загуба на кръв, като тази от кървяща язва, менструация, тежка травма, операция или злокачествен тумор. Може също да бъде причинена от бедна на желязо диета, неусвояване на достатъчно желязо от храната, бременност и бърз растеж, който се случва по време на ранна детска възраст и юношество.
От друга страна, твърде много желязо в тялото може да доведе до състояние, известно като хемохроматоза, което може да причини диабет, увреждане на черния дроб и обезцветяване на кожата. За разлика от други хранителни вещества, излишното желязо не може да се отдели от човешкото тяло. Поради тази причина не трябва да приемате добавки с желязо, без да попитаме нашия здравен консултант дали имаме нужда от това.
Според Световната здравна организация (СЗО) дефицитът на желязо е хранително разстройство номер едно в света. До 80% от населението на света може да има дефицит на желязо, а 30% може да имат желязодефицитна анемия.
Добавките с желязо - най-вече при анемия:
Най-важната употреба на добавки с желязо е за лечение на желязодефицитна анемия, състояние, характеризиращо се с ниски нива на желязо в кръвта. То е важно, защото е ключов компонент на хемоглобина, който пренася кислород до цялото тяло. Други състояния също могат да причинят умора и приемането на добавки с желязо, ако не се нуждаете от тях, може да бъде опасно.
Хранителни източници на желязо
Има 2 вида желязо, които можете да получим от храната: хем и нехем. Хемовото желязо се усвоява по-лесно от организма.
Най-добрите хранителни източници на хемово желязо са:
- Червено месо
- Домашни птици
- Риба; черупчести (особено стриди)
- Черен дроб
- и други видове месо
Източници на нехемово желязо включват:
- Боб и грах, бобови растения
- Ядки и семена
- Пълнозърнести храни
- Тъмна меласа
- Зелени листни зеленчуци
Някои хранителни вещества помагат на тялото да абсорбира по-добре този вид желязо. Например витамин С помага за усвояването на нехемово желязо, докато калцият (включително всички млечни продукти), триците, чаят и непреработените пълнозърнести продукти блокират усвояването му.
В САЩ зърнените продукти като хляб и зърнени храни са обогатени с желязо, за да помогнат за увеличаване на количествата в нашата диета. Проучванията показват, че готвенето на храна в железни съдове може значително да повиши статуса на желязо сред уязвимите групи от населението, включително бременни жени и деца.
Налични форми за набавяне на желязо:
Железният сулфат е най-разпространеният вид добавка. Други налични форми включват железен фумарат, железен сукцинат, железен глюконат, железен лактат, железен глутамат, железен амониев цитрат и железен глицин.
Разбира се най-добрият начин да си набавим желязо е по естествен път. Натурални билкови добавки, като билкови тинктури, билкови капсули или чай са най-ефекасният и безопасен метод за набавяне на този важен елемент за тялото ни.
Всички знаем, че кралицата и кралят сред билките по съдържание на желязо е КОПРИВАТА и ГЛУХАРЧЕТО!
При тежки случаи на анемия от ниски нива на желязо или ако има бърза загуба на кръв, водеща до дефицит на желязо, желязото и кръвта се прилагат интравенозно в болници.
Билката Клинавиче при анемия
Астрагалът (Astragalus) - Клинавиче се използва в традиционната китайска медицина от хиляди години. Често се комбинира с други билки за укрепване на тялото срещу болести.
Клинавичето се нарича още билка адаптоген, което означава, че помага за защитата на тялото срещу различни стресове, включително физически, умствен или емоционален стрес. Растение, което е цялостен билков комплекс за организма.
Астрагалът може да помогне за защита на тялото от болести като рак и диабет. Съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Има антивирусни свойства и за това растението се използва за защита и подкрепа на имунната система, предотвратяване на настинки и инфекции на горните дихателни пътища, понижаване на кръвното налягане, лечение на диабет и защита на черния дроб.
Астрагалът има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Хората понякога го използват върху кожата като грижа за рани.
В Съединените щати изследователи разглеждат астрагал като възможно лечение на хора, чиято имунна система е отслабена от химиотерапия или радиация. В тези проучвания добавките с астрагал изглежда помагат на хората да се възстановят по-бързо и да живеят по-дълго.
Скорошни изследвания в Китай показват, че тъй като Клинавичето е антиоксидант, той може да помогне на хора с тежки форми на сърдечни заболявания, като облекчава симптомите, понижава нивата на холестерола и подобрява сърдечната функция. При ниски до умерени дози астрагалът има малко странични ефекти. Въпреки това, той взаимодейства с редица други билки и лекарства, отпускани с рецепта.
Астрагалът може да бъде и лек диуретик, което означава, че помага да се освободи тялото от излишната течност.
Използвани части от Клинавичето:
Изсушеният корен се използва за лечение.
Коренът от астрагал може да се предлага в различни форми:
- Тинктура (течен спиртен екстракт)
- Капсули и таблетки стандартизирани и нестандартизирани
- Инжекционни форми за употреба в болнични или клинични условия в азиатските страни
- Локално за кожата
Билковата тинктура от Клинавиче при анемия
Билковата тинктура от Клинавиче за имунна стимулация може да повлияе бързо и ефективно на организма ни. Расте из горите и горските поляни, из храсталаци и скалисти места, в предпланините и планините.
Клинавичето е известно с лечебните си приложения за:
- менструални смущения
- сърдечно-съдово тонус
- имунна стимулация
- лаксативо-чернодробно и стомашно-чревно укрепване
Медицински употреби и показания на Астрагалът
Билката Клинавиче може да помогне, като се използва при следните състояния:
Билка даптоген.
Предпазва организма от стрес и болести.
Анемия.
Проучванията показват, че астрагалът може да подобри кръвната картина при хора с апластична анемия.
Настинка и грип.
Лековитото растение се използва като част от билкова комбинация за предотвратяване или лечение на настинки.
Диабет.
Астрагалът изглежда намалява кръвната захар.
Умора или липса на апетит от химиотерапия.
Някои проучвания показват, че растението може да помогне за намаляване на страничните ефекти от химиотерапията.
Сърдечно заболяване.
Няколко проучвания показват, че астрагалът може да действа като антиоксидант и да помага при лечението на сърдечни заболявания. Други проучвания показват, че може да помогне и за понижаване на нивата на холестерола.
Хепатит.
Няколко изследвания са използвали комбинация от билки, съдържащи астрагал за лечение на хепатит. Резултатите са смесени.
Заболяване на бъбреците.
Предварителните изследвания показват, че астрагалът може да помогне за защита на бъбреците и за лечение на бъбречно заболяване.
Сезонни алергии.
Едно проучване установява, че билката може да помогне за намаляване на симптомите при хора, които имат алергичен ринит или сенна хрема.
Рак.
Предварителните проучвания показват, че астрагалът може да има противотуморни ефекти, по-специално срещу меланом и левкемия.
Магданоз при анемия
Присъствието му в множество рецепти не е случайно. Магданозът подобрява функцията на имунната система и има благоприятно действие при анемия. Използвайте го като добавка към ястия и салати, но без термична обработка. Консумирането му в сурово състояние, често и в по-големи количества предпазва от редица заболявания.
Магданозът е чудесна ароматна билка, която може да консумираме, ако страдаме от анемия или нисък хемоглобин и желязо. Той има висока концентрация на минерала.
Добавяйте от него към салатите и ястията или си пригответе чай от магданоз, който да пиете всеки ден.
Бял равнец при анемия
С бял равнец също може да запълните железния дефицит в клетките си.
Билката Бял равнец или “хайдушко биле” се слави със силното си имунностимулиращо и антибактериално действие.
Активните вещества са танини, холин, флавоноиди, алкалоиди, салицилова киселина, витамини от групи C и K.
Приемайте тази “хайдушка” билка под формата на билков извлек за най-бърз и благоприятен ефект.
Билкова тинктура от Бял равнец при анемия
Много специалисти по природна медицина са на безспорното мнение, че Белият Равнец е изключително полезна билка. Лечебните свойства на растението ни накараха да създадем продукт, чийто ефект е безспорен.
Имунностимулираща тинктура “Хормонален баланс” благоприятства:
- При вирусни и грипни състояния
- При гинекологични проблеми
- При анемия
- За стимулиране регенеративните процеси при язва
- За ускоряване на заздравителния процес при рани
- При възпалени венци
В общите случай се приема по 20-30 капки, разтворени в чаша вода, 2 или 3 пъти на ден.
Витамин B12 при анемия
(Н3) Витамин B12 - един от 8-те витамина B
Витамин B12, наричан още кобаламин, е един от 8-те витамина B.
Всички витамини от група В помагат на тялото да преобразува храната (въглехидрати) в гориво (глюкоза), което се използва за производство на енергия. Тези витамини от група В, често наричани витамини от В комплекс, също помагат на тялото да използва мазнините и протеините. Витамините от В комплекс са необходими за здрава кожа, коса, очи и черен дроб. Те също така помагат на нервната система да функционира правилно.
Всички витамини от група В са водоразтворими, което означава, че тялото не ги съхранява.
Витамин B12 е особено важен за поддържане на здрави нервни клетки и помага за производството на ДНК и РНК, генетичния материал на тялото. Витамин B12 работи в тясно сътрудничество с витамин B9, наричан още фолат или фолиева киселина, за да помогне за производството на червени кръвни клетки и за по-доброто функциониране на желязото в тялото. Фолиевата киселина и B12 работят заедно, за да произвеждат S-аденозилметионин (SAMe), съединение, което участва в имунната функция и настроението.
Витамините B12, B6 и B9 работят заедно, за да контролират кръвните нива на аминокиселината хомоцистеин. Високите нива на хомоцистеин са свързани със сърдечни заболявания. Изследователите обаче не са сигурни дали хомоцистеинът е причина за сърдечно заболяване или просто маркер, който показва, че някой може да има сърдечно заболяване.
Рядко се случва младите хора да имат дефицит на витамин B12, но не е необичайно и по-възрастните да имат лек дефицит. Това може да се дължи на факта, че диетата им не е толкова здравословна или защото имат по-малко стомашна киселина, от която тялото се нуждае, за да усвои B12.
Ниските нива на B12 могат да причинят редица симптоми, включително:
- Умора
- Недостиг на въздух
- Диария
- Нервност
- Изтръпване
- Усещане за изтръпване в пръстите на ръцете и краката
Тежкият дефицит на B12 причинява увреждане на нервите.
Други изложени на риск от дефицит на B12 включват:
- Вегани и вегетарианци, които не ядат млечни продукти или яйца, тъй като витамин B12 се намира само в животински продукти
- Хора с проблеми с усвояването на хранителни вещества поради болест на Крон, заболяване на панкреаса, операция за отслабване или лекарства
- Хора, които са заразени с Helicobacter pylori, микроорганизъм в червата, който може да причини язва. H. pylori уврежда стомашните клетки, които произвеждат вътрешен фактор, вещество, от което тялото се нуждае, за да абсорбира B12
- Хора с хранително разстройство
- Хора с ХИВ
- Хора с диабет
- Възрастните хора
Фолиевата киселина (витамин B9), особено когато се приема във високи дози, може да маскира симптомите на дефицит на витамин B12. Опасността е, че без симптоми, някой с дефицит на витамин В12 може да не го знае и може да бъде изложен на риск от развитие на увреждане на нервите. Трябва първо да говорите с вашия здравен консултант, ако планирате да приемате повече от 800 mcg фолиева киселина, за да сте сигурни, че нямате дефицит на B12.
Витамин B12 при злокачествена анемия
Пернициозната анемия е вид на заболяването, който се случва, когато стомашните клетки не са в състояние да произвеждат присъщ фактор. Без вътрешен фактор тялото ни не може да абсорбира витамин B12.
Симптомите включват:
- Слабост
- Бледа кожа
- Диария
- Отслабване
- Треска
- Изтръпване на ръцете и краката
- Загуба на равновесие
- Объркване, загуба на памет и настроение
Витамин B12 добавки във високи дози, прилагани като инжекции или перорално, се предписват за лечение на пернициозна анемия. Тя може да бъде опасно състояние и винаги трябва да се лекува от лекар.
Хранителни източници на Витамин B12
Витамин B12 се намира само в животински храни. Добрите хранителни източници включват:
- Риба
- Миди
- Млечни продукти
- Меса от органи (особено черен дроб и бъбреци)
- Яйца
- Говеждо месо
- Свинско
(Н2) Витамин В2 при анемия
(Н3) Витамин B2 - рибофлавин, един от 8-те витамина B
Витамин B2, наричан още рибофлавин, е един от 8-те витамина B. Всички витамини от група В помагат на тялото да преобразува храната (въглехидрати) в гориво (глюкоза), което се използва за производството на енергия.
Тези витамини от група В, често наричани витамини от В-комплекс, също помагат на тялото да метаболизира мазнините и протеините. Витамините от В комплекс са необходими за здрав черен дроб, кожа, коса и очи. Те също така помагат на нервната система да функционира правилно.
Всички витамини от група В са водоразтворими, което означава, че тялото не ги съхранява.
Освен че произвежда енергия за тялото, рибофлавинът действа като антиоксидант, борейки се с увреждащите частици в тялото, известни като свободни радикали. Те могат да увредят клетките и ДНК и могат да допринесат за процеса на стареене, както и за развитието на редица здравословни състояния, като сърдечни заболявания и рак. Антиоксидантите, като рибофлавин, могат да се борят със свободните радикали и да намалят или помогнат за предотвратяване на някои от щетите, които причиняват.
Рибофлавинът също е необходим, за да помогне на тялото да промени витамин В6 и фолат във форми, които може да използва. Също така е важен за растежа и производството на червени кръвни клетки.
Повечето здрави хора, които се хранят добре балансирано, получават достатъчно рибофлавин. Възрастните хора и алкохолиците обаче могат да бъдат изложени на риск от дефицит на рибофлавин поради лоша диета.
Симптомите на дефицит на Витамин B2 - рибофлавин включват:
- Умора
- Забавен растеж
- Храносмилателни проблеми
- Пукнатини и рани около ъглите на устата
- Подут език с пурпурен цвят
- Умора на очите
- Подуване и болезненост на гърлото
- Чувствителност към светлина
Хранителни източници на Витамин B2:
Най-добрите източници на рибофлавин включват:
- Бирена мая
- Бадеми
- Органни меса
- Цели зърна
- Пшеничен зародиш
- Див ориз
- Гъби
- Соя
- Мляко
- Кисело мляко
- Яйца
- Броколи
- Брюкселско зеле
- Спанак
Брашната и зърнените култури често са обогатени с рибофлавин.
Рибофлавинът се разрушава от светлина. Така че храната трябва да се съхранява далеч от светлина, за да се защити съдържанието на рибофлавин. Въпреки че рибофлавинът не се разрушава от топлина, той може да се загуби във водата, когато храните се варят или накисват. Печенето и задушаването на храни запазва повече витамин В2, отколкото пърженето или попарването на храните ни.
Витамин Е при анемия
Витамин Е е мастноразтворим витамин, намиращ се в много храни, мазнини и масла. Освен това е антиоксидант, вещество, което може да помогне за предотвратяване на увреждане на клетките на тялото. Антиоксидантите могат да осигурят защита срещу сериозни заболявания, включително сърдечни заболявания и рак.
Витамин Е също е важен за подпомагане на тялото ни да произвежда червени кръвни клетки и също му помага да усвоява витамин К, следователно е изключително полезен при анемия.
Хората, които не могат да абсорбират правилно мазнините, могат да развият дефицит на витамин Е.
Симптомите на сериозен дефицит на витамин Е:
- Мускулна слабост
- Загуба на мускулна маса
- Ненормални движения на очите
- Проблеми със зрението
- Нестабилно ходене
Дългосрочният дефицит може също да причини проблеми с черния дроб и бъбреците. Въпреки че повечето хора нямат сериозен дефицит на витамин Е, много имат леко ниски нива.
Употреби на витамин Е:
Добавянето на този витамин може да е необходимо при хора, които имат храносмилателни разстройства, включително хронични заболявания на червата, или такива, които са претърпели стомашно-чревни операции, тъй като техните системи в тялото са по-малко способни да абсорбират мастноразтворимите витамини.
Хранителни източници на витамин Е:
Най-богатият източник на витамин Е е пшеничният зародиш.
Други храни, които съдържат значително количество витамин Е, включват:
- Черен дроб
- Яйца
- Ядки - бадеми, лешници и орехи
- Слънчогледови семки
- Маргарин от царевично масло
- Майонеза
- Студено пресовани растителни масла, включително маслини, царевица, шафран, соя, памучно семе и рапица
- Тъмнозелени листни зеленчуци като спанак и зеле
- Житни зърна
- Зелените - цвекло, червена ряпа, горчица, ряпа
- Сладки картофи
- Авокадо
- Аспержи
Налични форми на витамин Е:
Има естествени и синтетични форми на витамина. Доставчиците на здравни услуги обикновено препоръчват естествен витамин Е (d-алфа-токоферол) или естествени смесени токофероли. Някои предпочитат смесени токофероли, защото те най-точно представляват цели храни. Синтетичната форма се нарича dl-алфа-токоферол. Дозировките обикновено са посочени в международни единици (IU).
Повечето добавки с витамин Е са мастноразтворими. Въпреки това, хора, които имат проблеми с усвояването на мазнини, като тези с проблеми с панкреаса или кистозна фиброза, могат да приемат водоразтворим Е.
Витамин Е се предлага под формата на меки капсули, таблетки, капсули и масла за локално приложение.
Минералът мед при анемия
Медта е минерал, който се намира в цялото тяло. Той помага на тялото ни да произвежда червени кръвни клетки и поддържа нервните клетки и имунната ни система здрави. Той също така помага за образуването на колаген, ключова част от костите и съединителната тъкан. Медта може също да действа като антиоксидант, намалявайки свободните радикали, които могат да увредят клетките и ДНК. Помага също на тялото да абсорбира желязото. Нашето тяло също се нуждае от мед, за да произвежда енергия.
Много хора не получават достатъчно мед чрез диетата си, но е рядкост да имате истински дефицит от него. Тяло не се нуждае от много. Признаците за възможен дефицит на мед включват анемия, ниска телесна температура, фрактури на костите и остеопороза, нисък брой бели кръвни клетки, неправилен сърдечен ритъм, загуба на пигмент от кожата и проблеми с щитовидната жлеза.
Хората, които приемат големи количества цинк, желязо или витамин С, може да се нуждаят от повече мед, но трябва да се направи консултация със здравен специалист преди да се приемат добавки с мед. Твърде много количество от него може да бъде опасно.
Храни, които съдържат минерала мед
- Стриди
- Черен дроб
- Пълнозърнест хляб и зърнени храни
- Миди
- Тъмнозелени листни зеленчуци
- Сушени бобови растения
- Ядки
- и шоколад
Употреби на минерала мед
Анемия.
Приемането на медни добавки може да помогне на хора, които имат анемия поради дефицит на мед. Медта работи заедно с желязото за образуване на червени кръвни клетки.
Остеоартрит.
Проучванията показват, че приемането на мед през устата може да помогне за предотвратяване и забавяне на артрита. Медните гривни често се продават на хора с остеоартрит и ревматоиден артрит като начин за облекчаване на симптомите.
Остеопороза.
Има някои леки доказателства, че приемането на мед заедно с цинк, манган и калций може да помогне за забавяне на скоростта на загуба на костна маса при жени след менопауза.
Хранителни източници на минерал мед
Медта се намира в следните храни:
- Морски дарове, като стриди, калмари, омари, миди, раци и миди
- Органични меса, като говежди черен дроб, бъбреци и сърце
- Ядки и ядкови масла, като кашу, лещи, макадамия, пекани, бадеми и шамфъстък
- Бобови растения, като соя, леща, боб и фъстъци
- Шоколад, като неподсладен или полусладък шоколад и какао
- Обогатени зърнени храни, като люспи от трици, настъргана пшеница и стафидени трици
- Плодове и зеленчуци, като сушени плодове, гъби, домати, картофи, сладки картофи, банани, грозде и авокадо
- Пречистен карамел
- Черен пипер
Налични форми на минерала мед:
Мултивитамините, които включват минерали, обикновено съдържат мед. Медта се предлага и като отделна орална добавка и може да се намери като локален гел и в локални разтвори.
Как да го приемаме?
Най-добрият начин да получим достатъчно мед е чрез нашата диета. За да може тялото ни да го използва, трябва да имаме баланс между цинк и манган.
Медни съдове:
Силно се препоръчва питейната вода, да се съхранява в меден съд. Той не само повишава нивата на желязо, но и възстановява естествените минерали в тялото. Също така е добре известно за лечение на косопад. Всичко, което трябва да направим, е да съхраняваме водата си в медни съдове и да я изпием!
Спирулина при анемия
Спирулина при недостиг на желязо се използва добре при много пациенти с анемия. Само с 6-10 грама спирулина на ден можете да получите пет пъти повече витамин B-12, четири пъти повече витамин А и 80% от необходимото желязо.
Спирулината е нишковидно и многоклетъчно зелено водорасло, способно да намалява възпалението и да проявява антиоксидантни ефекти. Тя може да подобри състоянието при анемията и имуносеценцията при възрастни хора с анамнеза за това заболяване.
Това цианобактериално синьо-зелено водорасло, което обикновено се използва като хранителна добавка, е сред най-„хранително опакованите“ налични хранителни добавки.
По отношение на имунитета, тя модулира производството на цитокини от мононуклеарните клетки на периферната кръв на човека, което не е изненадващо, като се има предвид богатото съдържание на флаваноиди и сулфалипиди.
Продуктите със спирулина съдържат биоактивни протеини със способността да стимулират чревната имунна система, за да подобрят отзивчивостта към ваксини и подобряват алергичния ринит.
Проведен е експеримент от 40 доброволци от двата пола на възраст над 50 години, които не са имали история на сериозни хронични заболявания. Участниците са приемали добавка със спирулина в продължение на 12 седмици и са им били дадени подробни диетични въпросници, за да се определи техният хранителен режим по време на проучването.
В началото и на 6-та и 12-та седмица от приема на добавката са определени пълният клетъчен брой и ензимната активност на индоламин, 3-диоксигеназа (IDO) като признак за имунна функция. Тридесет от участниците в проучването са завършили цялото проучване и получените данни са били анализирани.
През 12-седмичния период на изследването е имало стабилно повишаване на средните стойности на хемоглобин при субекти и от двата пола. Тези стойности също се увеличават и при мъжете участници, ни по-възрастните жени изглежда се повлияват по-бързо от добавките със спирулина.
По същия начин, по-голямата част от хората проявяват повишена активност на 3-диоксигеназа и броя на белите кръвни клетки на 6 и 12 седмици от приема на спирулина.
Въз основа на наличните данни, хранителните добавки със спирулина могат да подобрят анемията. Ефектите ѝ предполагат подобряване на имунната функция, особено при възрастни хора.
Живовляк при дефицит на желязо
Билката Живовляк може да ни помогне да запълним бързо дефицита на желязо в клетките си.
Билката “петложилка” - широколист живовляк може да приемаме под формата на лековита смес - запарка или билкова тинктура Plantago при дефицит на желязо.
Целебната течност се приготвя като поставите лъжица от дрогата в съд с шестотин милилитра вода и разтворен в нея мед в двойно по-малко количество (300 мл). Съдът се поставя на водна баня или котлонът се включва на най-бавната степен и престоява върху него, докато водата намали обема си наполовина. Дозата от този лек се приема преди храна по три лъжици дневно.
Под формата на билкова тинктура се приема по 20-30 капки, разтворени в чаша вода 2 или 3 пъти на ден.
Диета при анемия
Анемия и имунологична дисфункция (т.е. имуносеценция) често се среща при по-възрастни индивиди и се търсят хранителни подходи за противодействието ѝ.
Ако хранителният дефицит е отговорен за анемията, консумацията на повече храни, богати на желязо, може да помогне.
Някои храни с високо съдържание на желязо включват:
- Зърнени храни и хляб, обогатени с желязо
- Листни зелени зеленчуци, като зеле, спанак и кресон
- Варива и боб
- Кафяв ориз
- Бели или червени меса
- Ядки и семена
- Риба
- Тофу
- Яйца
- Сушени плодове, включително кайсии, стафиди и сини сливи
- Цвекло
Цвеклото е заредено с богато количество желязо, мед, магнезий, фосфор и витамини B1, B2, B6, B12 и C. Богатството от хранителни вещества в този зеленчук го прави чудесен за стимулиране на производството на червени кръвни клетки в тялото и подобряване на нивата на хемоглобина в кръвта ни.
Съвет за това как да приемате цвеклото:
Добавете около една чаша нарязано цвекло в блендер и прецедете сока. Смесете го с една чаена лъжичка лимонов сок и пийте тази напитка редовно. Лимоновият сок ще увеличи съдържанието на витамин С, като по този начин ще подобри усвояването на желязото.
- Семена черен сусам
Вярвате или не, сусамовите семена са пълни с желязо, цинк, мед, селен и витамин B6, B7 и E. Доказано е, че редовното добавяне на черно сусамово семе към диета ни подобрява нивата на хемоглобина и насърчава усвояването на желязото.
Съвет как да си приемате сусамово семе
1. Вземете една супена лъжица сух печен черен сусам
2. Смесете със супена лъжица мед
3. Разточете го на топка и го пийте редовно, за да увеличите нивата на желязо
- Фурми и стафиди
Фурмите и стафидите създават невероятна комбинация от сухи плодове! Те са богати на желязо, мед, магнезий и витамини А и С. Добавете тези сушени плодове към плановете си за хранене, за да подсилите имунната си система и да насърчите усвояването на желязото.
Анемия и стареене на имунната система
Стареенето е физиологично свързано с променлив спад в няколко промени в хемопоетичната система, включително анемия и имуносесенценция. Последното е измислено като стареене на имунната система и се характеризира с намалена активност срещу инфекции. Както вродени, така и придобити части на имунната система, включително имунни специфични клетки, клетъчно сигнализиране, производство на цитокини и експресия на маркер на клетъчната повърхност са засегнати, клинично значими с огромни разходи за здравеопазване.
Стратегиите за стимулиране на имунната система и подобряване на ефективността на ваксините при възрастни хора са от първостепенно значение, тъй като по-стабилният имунен отговор може да доведе до по-ниски нива на инфекция и заболеваемост, свързана с инфекциозни заболявания и смъртността в тази податлива и уязвима популация.
Променливи степени на намаляване на нивата на хемоглобина (т.е. анемия) също често се срещат при по-възрастните хора, което значително засяга качеството на живот на пациентите.
Адекватният хранителен прием е физиологично необходими за нормалното производство на червени кръвни клетки и дори при липса на клинично значима анемия, дефектите на червените кръвни клетки могат да отразяват приемник с хранителен риск, свързан с лоши хранителни решения.
Изследването на влиянието на храненето върху анемията и имунната система представлява област от нарастващ интерес за диетолози, учени по храните, хематолози и имунолози, тъй като клетките на имунната система в храносмилателния тракт са достъпна и идеална цел за стимулиране на имунитета и евентуално подобряват производството и функцията на червени кръвни клетки. Това също се основава на значителното и динамично взаимодействие между луминалните хранителни вещества и цялостната имунна функция.
Анемията и страхотните природни средства за справянето с нея
Анемията възниква, когато в тялото циркулират малък брой червени кръвни клетки. Това намалява нивата на кислород на човека и може да доведе до симптоми като умора, бледа кожа, болка в гърдите и задух.
Анемията може да бъде причинена от много състояния, включително загуба на кръв по време на тежка менструация, бременност, кръводаряване, кървящи язви, хронична сърдечна недостатъчност и операция (преди и след).
Съществува и друг вид, наречена анемия на хронично заболяване, която може да възникне при хора с хронична бъбречна недостатъчност и такива, подложени на химиотерапия.
Лечението на анемията трябва да бъде насочено от вашия здравен консултант. Ако се чувствате уморени и подозирате, че може да имате анемия, важно е да го посетите, за да ви постави диагноза.
Той може да използва кръвен тест (пълна кръвна картина) за откриване ѝ. Лечението варира в зависимост от вида, но може да включва диетични промени, билкови добавки, лекарства, кръвопреливане и трансплантация на костен мозък.
Чувството за умора през цялото време не е забавно. Анемията е състояние, което не трябва да се пренебрегва. За щастие, можем да я лекуваме с много от нещата, които вече имаме в кухнята си! Ако сте анемични, препоръчваме да опитате тези страхотни природни средства за повишаване на нивата на желязо и за достигане оптималното ниво на здраве!
Нито една храна не може да излекува анемията. Но яденето на цялостна здравословна диета, богата на тъмни, листни зеленчуци, ядки и семена, морски дарове, месо, боб и богати на витамин С плодове и зеленчуци, може да ни помогне да получим желязото, от което се нуждаем, за да управляваме заболяването.
След като разберем причината за нашата анемия, можем да предприемем стъпки за справяне с основно заболяване, ако имаме такова, и да направим положителни промени към по-добро здраве, като приемане на билки и ядене на храни, богати на желязо.
Независимо дали имаме хранителен дефицит на желязо или състояние, причиняващо анемия, се препоръчва да ядем повече храни, богати на желязо и да си приемаме най-ефективните билкови еликсири - дар от природата.