Котешка стъпка - една малка неразгадана вселена

Всяка билка е една малка неразгадана вселена

Всяка билка е една малка неразгадана вселена, удивяваща страничния наблюдател със своите чудотворни лечебни свойства. Днес сме избрали да ви разкажем за действието на стръка Котешка стъпка, който не е толкова популярен сред масата хора и едва ли е първото растение, което ви идва наум, когато се чудите от какво да си направите чай, но пълен с лечебни свойства. 

Въпреки това можем да се обзаложим, че всички сте го виждали, докато се разхождате сред природата и покорявате различни екопътеки със семейство, приятели или туристическа група.

Всяка билка е една малка неразгадана вселена

Повече за ползите от неговата употреба и характеристиките му като растение, можете да разберете от настоящия текст.

Традиционните методи за лечение

Приблизително 80% от световното население разчита на традиционни лечебни методи и билки за първично здравеопазване и уелнес. Около 25% от всички лекарства, отпускани с рецепта, са получени от растителни източници и повечето от тях са открити поради предишната им употреба от традиционни лечители. 

Ето защо растенията от народната медицина са обещаващи източници за разработване на нови ефективни лекарства. Сред такива растения може да се отбележи Котешката стъпка - “Clinopodium vulgare(Lamiaceae), широко прилагана и днес в българската традиционна медицина. 

Растенията от народната медицина са ефективни лекарства

Има обещаващи проучвания за Clinopodium vulgare, че е билка с потенциал за лечение на заболявания от мазоли и екзема до рак.

Котешката стъпка “Clinopodium vulgare”

Латинското име на растението Котешка стъпка е “Clinopodium vulgare” , наричано по народному още “Черновръх”, “Див босилек”, или “Хайдушка билка”, принадлежи към ароматното семейство на Ментата.

Наричат я “билката на Левски”, защото когато той е бил свещеник, е лекувал с нея хората от различни заболявания.

Котешката стъпка “Clinopodium vulgare”

Разпространение на Котешка стъпка 

Видът вирее добре на сухи тревисти места по брегове и жив плет и открити гори, широко разпространени в Европа, Западна Азия и Северна Африка. Среща се и в Канада и е въведена в Съединените щати. Растението се среща в светли гори, храсти, сенчести ливади, варовити терени; във всички карпатски територии.

Разпространението на Котешката стъпка е повсеместно, особено в големите български планини като Стара планина и Родопите. 

Традиционни нейни места за растеж са ливадите, горите, сухите тревисти места и около определени храсти. Обикновено цъфтежът ѝ е от юли до август, в зависимост от климатичните условия и конкретния географски регион, в който се намира. 

Разпространение на Котешката стъпка

Ботанически характеристики на Clinopodium vulgare L. 

Котешката стъпка е тревисто диво цвете от семейство “Lamiaceae” (Мента).

Подобно на близките си роднини е многогодишно растение с маслено зелено стъбло, високо от 15 до 40 cm. 

Лесно се разпознава заради отличителното си квадратно мъхесто стъбло

Листата са овални, леко назъбени, приличат на чемширените, само че са по-големи. Те са срещуположни и с къси дръжки, яйцевидни до елипсовидни, с цели ръбове или плитки и тъпи зъби, от двете страни са окосмени.

Цветът представлява наредени в кръг килийки, които приличат на отпечатък от Котешка стъпка, откъдето идва и името на билката. 

Цветовете варират в нюанс от наситено лилаво до ярко виолетово до фино розово. Всяко от тях има пет венчелистчета, които образуват хлабава форма на камбана и пет изящни тичинки, които добавят към уникалния и забележителен външен вид на билката.

Венчето е неправилно, дълго от 10 до 20 мм (0,4 до 0,8”), слято, дълги тръби, а горната част е окосмена. Горната устна е плоска, с назъбени връхчета; долна устна 3-делна, централният дял малко по-голям от страничните дялове, с назъбени върхове – 2-делен. 

Цветята имат четири тичинки, от които 2 дълги и 2 къси. 

Обикновено цъфти от края на юни до края на август в зависимост от географското местоположение. 

Цветовете наподобяват отпечатък от котешки лапички

Химичен състав на хайдушката билка

Определя се цитотоксична активност на метанолов екстракт от суров Clinopodium vulgare.

Два от основните компонента на фракцията от етерично масло от билката, оксигениран монотерпен тимол и монотерпенов въглеводород γ-терпинен, проявяват значителна антиоксидантна активност.

Съединенията, присъстващи във водния екстракт, имат провъзпалителни цитокини.

Изследване доказа широкоспектърната антибактериална активност на Clinopodium vulgare етанол, етилацетат и ацетонов екстракт срещу тествани патогенни бактерии. 

Значителното количество феноли и флавоноиди допринасят за общата биологична активност на това растение.

Химичен състав на хайдушката билка

Химичният състав на хайдушката билка включва около 40 съединения, сред които етерично масло (главно гермакрен-D, β-кариофилен и β-кариофилен оксид), тимол, s-терпинен и р-цимен.

Изследване, публикувано през 1999 г., наблюдава антибактериалната активност на растението въз основа на неговите фитохимични характеристики. Екстрактите от етанол и пропилей гликол от Clinopodium vulgare L. показват, че растението показва силно инхибиращо действие върху бактериите. Ефектите му се проявяват както върху грам-положителните, така и върху грам-отрицателните микроорганизми. Тези резултати са продукт на българска научна работна група и са ключови за по-нататъшно изследване на възможностите за използване на антибактериалните свойства на билката във фармацията.

Видовете от рода Clinopodium съдържат редица тритерпени и тритерпеноидни сапонини. Няколко сайкосапонинови хомолози, наречени клинопосапонини, са изолирани от C. vulgare. Известно е, че саикосапонините имат анти хепатотоксичена активност. Видовете от рода се оказаха полезни като източник на сайко сапонини.

Полезни вещества, които съдържа Котешката стъпка

Растението е богато на витамин С, дикарбоксилни киселини и феноли, тритерпени, флавоноиди, флуор и други много вещества, които към момента не са дефинирани. 

Известно е обаче, че съдържа съставка, която е изключително ефективен емолиент, което стимулира регенеративните свойства на човешкия организм, подобрява устойчивойчивостта му на външни влияния и повлиява благоприятно на кръвоносната система.

Котешката стъпка съдържа съставка, стимулираща регенеративните свойства

Изключително разнообразният и богат химичен състав на билката е предпоставка за редица нейни полезни действия, част от които са:

  • Успокояващ ефект
  • Изключителни регенериращи качества
  • Стимулиране оптималната работа на сърдечно-съдовата система.
  • Цялостно укрепване и подобряване на имунитета.

Как да съхраняваме стрък от Котешка стъпка

Веднъж събран, стръкът от Котешка стъпка следва да се съхранява по точно определен начин, който да позволи максимално консервиране на полезните му вещества, свойства и ефекти.

Стъблата се обработват, като се нарежат на части, дълги около 20-25 сантиметра, връзват се на снопове от между 20 и 50 броя и се оставят да изсъхнат на слънчево, сухо и добре проветриво място. След като станат достатъчно сухи, стръковете трябва да се приберат в някой тъмен шкаф, който не е изложен на пряка слънчева светлина и се характеризира с нормална температура. Преди реалната си употреба, трябва да се нарежат на малки парченца или да се смелят в канче (алтернативно в кафемашина).

Как да съхраняваме стрък от Котешка стъпка

Приложение на билката Котешка стъпка

  • В билколечението 

Както много видове мента, така и “Clinopodium vulgare” има много лечебни качества. Растението е ароматно, стягащо, кардиотонично, газогонно, потогонно и отхрачващо. 

  • В кулинарията

Освен в билколечението, което ще разгледаме подробно, стръкът от котешка стъпка намира приложение и в кулинарията, предимно като подправка или украса. 

Освен самият стрък, за консумация са годни и листата, като честа тяхна употреба е като овкусител на готвени храни или пресни като овкусител в салати.

  • Като багрило

В допълнение, от растението може да се извлича и багрило с жълт или кафяв цвят. 

То се приготвя от листата, понеже растението има лилавия оттенък на цветята, но багрилата, които произвежда, обикновено са кафяви или жълти.

  • Класически билков чай

Или класическата употреба - под формата на ароматен билков чай от от пресните листа.

Приложение на билката Котешка стъпка

Билката - като лечебно растение

3 предимства на малката неразгадана вселена - Котешката стъпка, които трябва да имаме предвид:

  • 1. Има антибактериални свойства
  • 2. Има антиоксидантно действие 
  • 3. Има антитуморни свойства 

Лекарствена употреба на растението се свързва с поддържането на следните системи на тялото:

  • Храносмилателна
  • Покривна система

Лекарствените етикети я включват като стягащо и карминативно средство. 

Обичайната употреба включва билката под формата на мехлем за кожно дразнене, вероятно отчасти поради противовъзпалителното ѝ действие.

Повечето от информацията от традиционната ѝ употреба е именно от България. Необичайно е да видите използването на растения толкова локализирано.

Котешката стъпка като лечебно растение

Здравословни ползи от Котешката стъпка 

Лечебното растение е известна с благоприятните си приложения:

  • При гинекологични проблеми.
  • При кожни проблеми 
  • При възпаление на простатата.
  • За подпомагане възстановителните сили на организма.

“Каталогът” от болести и състояния, които подлежат на лечение и положително повлияване от Котешката стъпка, е доста голям и обхватен. Освен изброените горе , някои от областите, които включва още са:

  • Високо кръвно налягане и запушване на артериалната плака
  • Камъни в бъбреците и цистит
  • Гастрит и стомашни разстройства
  • Диабет

Китайската медицина придава още по-голямо значение на билката, определяйки я като полезна и при възпаления на гърлото вследствие от кашлица, зачервени очи, болки в ставите, подувания, дори ухапване от змия

Здравословни ползи от Котешката стъпка

Котешка стъпка при гинекологични проблеми

Растението може да се използва при женски заболявания, като миома на матката, мастопатия на млечната жлеза и други гинекологични заболявания. 

Котешка стъпка при кожни проблеми

Растението благоприятства при кожни заболявания и по-леки козметични несъвършенства като бенки, екземи, брадавици, пърхот и други.

В България Clinopodium vulgare L. е добре познато лечебно растение, използвано основно за заздравяване на рани и лечение на брадавици, причинени от вирусна инфекция

Въз основа на етно фармакологичната употреба, гел, съдържащ 20% етанол екстракт от растението е разработен от фармацевтичната компания за лечение на кожни състояния, свързани с възпаление и предотвратяване на стареенето на кожата. 

Котешка стъпка при възпаление на простатата

Билката намира широко приложение в българската традиционна медицина за лечение на кожни раздразнения и подуване и облекчаване на симптомите, свързани с мастит и простатит.

При възпаление на простатата: 

Може да използвате отвара или тинктура от билката (за по-бърз и голям ефект). 

За отвара: 

Вземете не повече от 10 цвята от Котешка стъпка и ги сварете в половин литър вода около 5-10 минути. След това отварата се прецежда и се пие през деня вместо вода. Вечерта позивите за уриниране няма да ви събуждат от сън. За да не ставате през нощта, не яжте преди да си легнете кисело мляко.

За тинктура: Разтворете 20-30 капки билков извлек от Котешка стъпка в чаша вода и приемайте 2 или 3 пъти на ден. Продължителността и количеството на приема зависи от препоръките на лекуващия ви специалист.

След профилактичния прием на билката, ще почувствате невероятно облекчение. 

Котешката стъпка е изключително полезна за простата и намалена потентност.

”Clinopodium vulgare” за подпомагане възстановителните сили на организма

Билката има много добро успокояващо действие, освен това тя стимулира съпротивителните сили и регенеративните процеси в организма. 

Помага при понижен имунитет и цялостно отслабване на организма.

Котешка стъпка има кръвоспиращо действие

И все пак, основното и най-популярно приложение на Котешката стъпка си остава кръвоспирането, с което е известна още от дълбока древност.

Съставките в билката повлияват много добре на кръвоносната система

Други потенциални ползи от Котешката стъпка 

Билката е полезна и при камъни в бъбреците, при гастрит, брадавици и високо кръвно налягане, защото почиства артериалните плаки. 

Може да повлияе положително и при стомашни язви, диабет и рак.

Да, правилно прочетохте. Една от по-нетрадиционните и неочаквани болести, които се предполага, че стръкът от Котешка стъпка ще бъде в състояние да лекува, е рака

Оказва се, че водният екстракт от Clinopodium vulgare L. е активен in vitro при човешки метастатичен меланом, епидермоиден карцином в човешки ларинкс и при миши лимфом. Проучване от 2002 г. твърди, че след 6 часа започва необратимо лизиране на раковите клетки. 

Според български научен екип, в бъдеще това иначе толкова трудно и специфично за третиране заболяване ще бъде напълно лечимо, като решаващ фактор за това ще се окажат специални съставки, съдържащи се в растението, които унищожават раковите клетки, без да повлияват на здравите. 

Водният екстракт от Clinopodium vulgare L. показва силна антитуморна активност при тестване in vitro върху клетъчни линии. 

Доказано е, че наситеният въглеводород гентриаконтан, екстрахиран с хлороформ, има противотуморни свойства.

Евентуални странични ефекти на Котешката стъпка

Случаите, в които билката не се препоръчва като средство за лечение, са при хора с множество алергии заради широкия спектър от етерични масла, които се съдържат в нея, както и при бременни или кърмещи жени. Противопоказна е и за деца под 8 години.

При съмнение за начина и честотата на консумация на стръка Котешка стъпка, задължително се консултирайте с лекар или специалист билкар, който да ви даде необходимите препоръки за безопасен и здравословен прием. 

Евентуални странични ефекти на Котешката стъпка

Класически начини за приготвяне и консумация на Котешка стъпка

Чай от Котешка стъпка

Проучването предоставя доказателства за традиционното използване на растителните настойки или чай като противовъзпалително лекарство.

За запарка или чай - 1 супена лъжица от билката се залива с 400 ml гореща вода и се оставя да престои 30 минути под похлупак. Пие се три пъти на ден преди хранене, като дозата не бива да се превишава.

Чай от Котешка стъпка

Отвара от Котешка стъпка

За приготвяне на отвара е необходима 1 супена лъжица стрък от котешка стъпка, която се слага в 500 мл вода и се оставя да престои 2 часа. 

Препоръчва се консумация 3 пъти дневно, 15 минути преди хранене, по 150 ml.

Тинктура от Котешка стъпка

20 - 30 капки от билков извлек - тинктура от стръковете на билката се разтварят в чаша вода.

Дозировката е 2-3 пъти на ден, според препоръчаният прием. Тинктурите са най-концентрираната форма на прием на билките и действат най-бързо на организма.

Класически начини за приготвяне и консумация на Котешка стъпка

Билкова тинктура от Котешка стъпка 

От Билкови Тинктури Бг събрахме лечебното действие на перспективното удивяващо растение в едно шишенце - Билкова тинктура КОТЕШКА СТЪПКА.

Тя е благоприятна 

  • При възпаление на простатата. 
  • Гинекологични и кожни проблеми.
  • Подпомага възстановителните сили на организма.

Билката има много добро успокояващо действие, освен това тя стимулира съпротивителните сили и регенеративните процеси в организма. Съставките в Котешката стъпка повлияват много добре на кръвоносната система. Растението може да се използва при женски заболявания, като миома на матката, мастопатия на млечната жлеза и други гинекологични заболявания. Clinopodium vulgare е полезна при камъни в бъбреците, при гастрит, брадавици и високо кръвно налягане, защото почиства артериалните плаки, при диабет и при кожни заболявания.

Възползвайте се от лечебното действие на тинктура от стръкове Котешка стъпка от Билкови Тинктури Бг.

Тинктура от стръкове Котешка стъпка от Билкови Тинктури Бг

Clinopodium vulgare - перспективно лечебно растение

Като се има предвид достатъчната ресурсна база за растението и представените данни за мощни цитотоксични, противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, може да се заключи, че Clinopodium vulgare заслужава значително внимание за разработването на нови перспективни фито фармацевтици, включващи ценното лечебно растение

Clinopodium vulgare - перспективно лечебно растение

Котешката стъпка - тази малка неразгадана вселена от полезни свойства, съдържа вещество с успокояващо действие, стимулира силно регенеративните процеси на човешкия и животинския организъм, отразява се благоприятно на кръвоносната система и засилва съпротивителните сили на организма. 

Защото природата вече го е измислила.. ние само трябва да знаем как да го използваме..!