Бабини зъби - билка за мъжа

 

“Tribulus Terrestris” е плододаващо средиземноморско растение, покрито с бодли. В България е известно още и като “бабини зъби” и има важно значение в традиционната медицина. 

“Хората използват плодовете, листата и корените на растението като лекарство.”

Билката бабини зъби

 

Aко искате да знаете повече за тази чудесна билка, то значи сте на правилното място.

 

История и произход 

 

Става дума за едногодишно растение от семейство Caltrop (Zygophyllaceae), широко разпространено по целия свят. То е адаптирано да расте по места със сух климат, в които малко други растения могат да оцелеят.

По принцип е родено в топлите умерени и тропически райони в Южна Евразия и Африка. Неволно е пренесено в Северна Америка и Австралия. Това определено е агресивен и издръжлив инвазивен вид, широко известен дори като вреден плевел поради малките си дървесни плодове - с дълги, остри и твърди бодли, които лесно пробождат боси крака или тънки подметки на обувки.

 

Бабини зъби има бодливи плодове

 

Именно оттам идва и интересното име на билката в България. Тя може да попадне също във велосипедните гуми и устата и кожата на тревопасни животни.

 

Ареал и местообитание

 

Родом от средиземноморския регион, Tribulus terrestris е широко разпространен по целия свят, както вече споменахме. Разпространен е в топлите умерени и тропически райони на Южна Европа, Южна Азия, цяла Африка, Нова Зеландия и Австралия. Присъства в Съединените щати и в Централна и Южна Америка.

През 20-ти век билката се появява в Калифорния и се разпространява на север, като в крайна сметка започва да расте в долината Оканаган в южната централна част на Британска Колумбия, Канада, където е класифицирана като вреден плевел.

 

Поляна с бабини зъби

 

Мрежа от фини коренища произлизат от основния корен, за да се възползват от почвената влага, чрез която растението може да оцелее при сухи условия. Расте в почти всяка почва, но процъфтява в сухи, рохкави, песъчливи почви и дори в пясък или в пустини.

 

Корени на растението бабини зъби

 

Защо хората приемат бабини зъби? 

    

През годините хората използват растението: 

  • за да подобрят спортните си постижения
  • кондицията на тялото
  • и при широк спектър от здравословни проблеми (сред които сърдечни и сексуални оплаквания)

Редица проучвания показват, че растението може да бъде полезно за: 

  • намаляване на симптомите на ангина

Има и изследвания, които сочат полза за хората с определени 

  • сексуални проблеми и за страдащите от безплодие
 Бабини зъби при сексуални проблеми

 

Полезни ефекти на бабините зъби

 

В допълнение към посочените вече потенциални ефекти върху здравето, бодливото растение  може да има и няколко други позитивни ефекти върху тялото:

 

Балансиране на течностите в организма

  • Да, това интересно растение доказано може да действа като диуретик, като увеличава производството на урина.

Имунна система

  • Установено е, че активността на имунната система се увеличава, когато се използва тази добавка.

Мозък

  • Като част от добавка с много съставки, Tribulus terrestris може да има значими антидепресивни ефекти при хората.

Възпаление

  • Изследванията показват и възможни противовъзпалителни ефекти.

Облекчаване на болката

  • Високите дози от хранителна добавка с бабини зъби могат да осигурят облекчаване на болката, където и да се намира тя по тялото.

Рак

  • Има също така данни за възможен противораков ефект на Tribulus terrestris.

Екзема (атопичен дерматит)

  • Приемът на трибулус през устата в комбинация с 9 други билки може да намали зачервяванията и кожните огнища при възрастни и деца с определен вид екзема.

Увеличена простата (доброкачествена хиперплазия на простатата или ДПХ)

  • Отдавнашни експерименти сочат, че приемането на добавка, съдържаща трибулус и листа от къри (Murraya koenigii) в продължение на 12 седмици, подобрява симптомите, подобни на предписаното лекарство тамсулозин при мъже с увеличена простата. Специалистите споделят още, че приемането на добавка, съдържаща трибулус, кафяви водорасли, хитозан и палмето в продължение на 2 месеца, определено подобрява симптомите и качеството на живот при мъже със симптоми на долните пикочни пътища, със или без ДПХ.
Бабини зъби при увеличена простата

 

Еректилна дисфункция (ЕД)

  • Ефектът на трибулуса при еректилна дисфункция е напълно позитивен.

Според сведенията, приемането на трибулус в продължение на 3 месеца подобрява ерекцията и сексуалното удовлетворение при мъжете със и без състояние, наречено частичен андрогенен дефицит. Мъжете с това състояние често имат ЕД. 

Други ранни изследвания показват, че приемът на добавка, съдържаща бабини зъби, кафяви водорасли и хитозан в продължение на 3 месеца, подобрява сексуалното удовлетворение, желанието, способността за еякулация и сексуалното качество на живот при мъже с ЕД. 

Мускулни увреждания, причинени от упражнения

  • Много изследвания показват, че приемането на хранителната добавка в продължение на 2 седмици преди интензивни упражнения може да намали някои мускулни увреждания, причинени от тренировките.

Хормонално разстройство

което причинява увеличени яйчници с кисти (синдром на поликистозните яйчници или СПКЯ). 

  • Приемането на бабини зъби и други съставки в продължение на 3 месеца може да подобри редовността на менструалния цикъл, да подобри качеството на живот и да намали телесното тегло при жени с този проблем.

Ранен оргазъм при мъжете (преждевременна еякулация)

  • Смята се, че приемането на добавка, съдържаща трибулус и други съставки всеки ден в продължение на 3 месеца, увеличава времето до еякулация с 30 секунди.
Бабини зъби при преждевременна еякулация

 

Още ползи, що се отнася до либидото… 

  

Добра новина - “Tribulus Terrestris” определено може да подобри либидото! Освен, че може да повиши тестостерона, има възможността да помогне при по-важния аспект от темата.

Доказано е, че когато господата с осезаемо намалено полово влечение консумират около 500-750 mg Tribulus terrestris дневно в продължение на два месеца, сексуалното им желание се увеличава със 79%. 

И още нещо много интересно - цели 67% от жените с много ниско либидо изпитват повишено сексуално желание, след като са приемали добавки от 500–1500 mg в продължение на 90 дни.

Като цяло се смята, че добавките, съдържащи билката бабини зъби, засилват сексуалното желание, възбуда и удовлетворение при жени с ниско либидо. Естествено, всичко се свежда и до индивидуалния организъм.

 

Бабини зъби за повишаване на либидото

 

Както вече казахме, проучванията при мъже с еректилна дисфункция дават смесени резултати и това трябва да се има предвид. Някои изследвания показват, че приемането на 800 mg от тази добавка на ден може да не е толкова ефективно за лечение на еректилна дисфункция. Други доклади обаче показват значителни подобрения в ерекцията и сексуално удовлетворение с доза от 1500 mg на ден.

 

 И за здравето на сърцето

 

Въпреки че хората често приемат “Tribulus Terrestris заради нарушенията на сексуалната функция, тя има и редица други важни ефекти, на които трябва да се обърне много сериозно внимание.

Едно проучване например изследва ефектите от приема на 1000 mg на ден при 98 жени с диабет тип 2. Само след 3 месеца дами, кои са приемали добавката, са имали по-ниски нива на кръвна захар и холестерол в сравнение с тези, които са приемали плацебо лечение.

 

Бабини зъби при кръвна захар и холестерол

 

Проучванията върху животни пък сочат, че това бодливо растение може успешно да намали нивата на кръвната захар, да помогне за предпазване от увреждане на кръвоносните съдове и да помогне за предотвратяване на повишаване на холестерола в кръвта.

 

Потенциални рискове

 

Приемането на бабини зъби като хранителна добавка за кратко време се счита за безопасно. 

Иначе нежеланите реакции могат да включват проблеми със съня, разстроен стомах и нередовна менструация.

При бременни жени, учените предупреждават, че са възможни проблеми с развитието на плода. Растението не се препоръчва и при жени, които все още кърмят.

Също така, мъжете трябва да са наясно, че има някои опасения относно възможните връзки между билката и проблемите с простатата.

За “Tribulus Terrestris” е известно, че взаимодейства по негативен начин с някои лекарства – нещо, което се отнася за всяка една билка в природата. Не я приемайте, ако пиете лекарства за сърдечни проблеми и високо кръвно налягане като бета-блокери, дигоксин, блокери на калциевите канали, диуретици и АСЕ инхибитори.

Също така, ако пациент приема лекарства срещу диабет, растението може да намали кръвната захар до опасно ниски нива. То може да увеличи ефекта, който стероидите имат върху тялото, по не особено добър начин.

Всеки един човек трябва да се консултира със своя здравен консултант, лекар или билкар за всички хранителни добавки, които смята да консумира, дори и ако те са от природата и са напълно чисти. Всяко растение може да реагира неблагоприятно с различни хронични заболявания или лекарства и затова е нужно повишено внимание.

 

Консултация преди прием на бабини зъби

 

Токсичност

Известно е, че токсичните съединения в растението причиняват увреждане на черния дроб при поглъщане при твърде високи дози. При поглъщане, в кръвта се натрупва филоеритрин като страничен продукт от разграждането на хлорофила. При овцете консумацията на T. terrestris причинява трибулоза например. 

Не забравяйте - правилните количества са най-важни!

 

Дозировка

 

Подходящата доза от хранителна добавка с бабини зъби зависи от няколко фактора като възрастта на потребителя, здравословното му състояние и няколко други аспекти. Затова зависи, за да се определи подходящ диапазон от дози на прием.

Нека всеки потребител има предвид, че естествените продукти не винаги са непременно безопасни и количествата могат да бъдат много важни.

 Не бива да забравяме да следваме съответните указания на етикетите на продуктите и да се консултираме с фармацевт или билкар преди използване.

 

Начин на прием 

 

Може да приемате лечебното растение под формата на:

  • Чай от Бабини зъби 

Варете 5 супени лъжици от билката в 1 литър вода, поставете 5 супени лъжици от билката. Продава се ситно нарязана и това количество е напълно достатъчно. Сместа трябва да ври 1 час, след което долейте с вода до 1 литър, и оставете да престои 24 часа. Прецедете добре, за да не попаднат иглички от билката. 

Добре е да се пие по 3 супени лъжици 3 пъти след ядене (който има болен стомах – преди ядене). Втория ден се пие пак 3 пъти, но по 4 супени лъжици. На третия ден се вземат по пет супени лъжици отново 3 пъти и с тази доза се изкарва до края. 

Направете 10 дни почивка, след което може да повторите приема.

 

Чай от бабини зъби
  • Капсули или таблетки Бабини зъби 

Препоръчителен прием - 3 пъти на ден по 1 таблетка.

  • Билкова тинктура - бабини зъби течен екстракт

 Препоръчителен прием - 20 капки, разтворени в чаша вода, три пъти на ден (3 мл.)

 

Билкова тинктура от бабини зъби

 

Бабини зъби - дар от природата

 

Сведенията до момента сочат, че билката бабини зъби е още един дар от природата, който може да помогне при редица усложнения на човешкото здраве. Ето защо това е добра добавка към дневния хранителен режим, стига, разбира се, тя да е консултирана с фармацевт или здравен специалист.

С толкова природни лечения, човек винаги може да намери естествено, натурално средство за подобряване на здравето си, от каквито и проблеми да се оплаква. Само трябва да потърси!

Точно затова всички полезни свойства на билката Бабини зъби са заключени в състава на Билкова тинктура Трибулус

 

Билкова тинктура трибулус от бабини зъби

 

Ефектът на тинктурата е безспорен! Приложенията на билката под формата на течен екстракт варират от подобряване на обмяната на веществата до повишаването на либидото и тестостерона. Всичко това допринася за здравословното и пълноценно ежедневие на всеки мъж приемащ течният билков извлек от Билкови тинктури Терис.
 

Можете да се възползвате от ползите на Трибулус още сега! Поръчайте Билковата тинктура лесно от нашия онлайн магазин. Ако не сте сигурни дали тя е специално за вас, винаги можете да се обърнете към нас за съдействие. 


 БАБИНИ ЗЪБИ - БИЛКА ЗА МЪЖЕ ➤ ВИДЕО

 

>