Анасонът – звезда и на визия, и на практика

Едно от най-красивите растения

Една от най-красивите билки, отличаваща се със звездната си форма, без съмнение е анасонът. Още повече, че е и изключително полезен. 

Нека ви разкажем имнтересна информация за него.

Анасонът (Pimpinella anisum)

Анасон Pimpinella Anisum Anise

 

Растението, известно още и като Pimpinella Anisum, произхожда от същото семейство като морковите, целината и магданоза. То може да порасне до 1 метър и да даде цветя и малки бели плодове, известни като анасоново семе.

Цвят на анасон

Има отчетлив вкус на сладък корен и често се използва за добавяне на екзотичен вкус към най-различни десерти и напитки. Известно е и със своите мощни свойства за укрепване на здравето

Освен това действа като естествено средство за лечение на голямо разнообразие от заболявания.

История и особености

Анасонът е култивиран за първи път в Египет и Близкия изток и е донесен в Европа заради неговата лечебна стойност. Култивира се в Египет преди около 4000 години.

Анасоновите растения растат най-добре в лека, плодородна, добре дренирана почва. Семената трябва да бъдат засадени веднага, щом земята се затопли през пролетта. Тъй като растенията имат корени, те не се трансплантират добре след установяването им, така че преместване може да се случва само, докато разсадът е все още малък.

Западните кухни отдавна използват анасона за ароматизиране на ястия и напитки.

Разнообразие от приложения на ароматното растение

Може да се използва по най-различни начини както в производството, така и у дома:

Кулинарна

Анасонът е сладък и много ароматен, отличава се с характерен вкус. Семената, цели или смлени, се използват за приготвяне на чайове и други напитки, както и в голямо разнообразие от регионални и етнически сладкарски изделия.

Растението е ключова съставка в мексиканските атоле и шампурадо.

Мексиканска напитка с aнасон Champurrado

 

Древните римляни пък често са сервирали подправени с анасон сладкиши за по-добро храносмилане в края на вечерята.

Всеки от нас може да срещне билката в мнозина напитки. Сред тях са: гръцко узо, италианска самбука, българска мастика, френски абсент, анисет, пастис, турската напитка ракъ, ливански, египетски, сирийски, йордански и израелски арак и други. 

Също така в комбинация с други билки и подправки се използва в някои бири.

Народна медицина

Основното използване на анасона в традиционната европейска билкова медицина е заради неговия карминативен ефект. Това означава, че растението изключително много помага при всякакви смущения на стомашно-храносмилателния тракт. 

То е ефективно при:

  • болки в корема
  • диария
  • левкорея при жените
  • всякакви смущения на стомашно-храносмилателния тракт
  • и много други дискомфортни състояния
Анасон при смущения на стомашно-храносмилателния тракт

 

Според древноримския учен и историк Плиний Стари, анасонът е бил използван като:

  • лек срещу безсъние
  • средство за свеж дъх
  • и в помощ при ухапвания

В турската народна медицина семената му са използвани като:

  • стимулант на апетита
  • транквилизатор
  • или диуретик

Приеман под формата на чай, билкови капсули, масло или билкова тинктура, анасонът със сигурност ще подейства благоприятно на нашето здраве.

Интересни други приложения

Любопитен факт е, че строителите на парни локомотиви във Великобритания използвали капсули от анасоново масло, така че характерната миризма на растението да ги предупреждава в случай на прегряване. 

Капсули анасоново масло

 

Използва се и при риболовни примамки за привличане на улова.

 

Ползи на Анасона

 

При лошо храносмилане (диспепсия) 

Някои изследвания показват, че приемането на анасон на прах или тинктура ежедневно в продължение на 4 седмици намалява дискомфорта в стомаха, подуването и болката след хранене при хора, които страдат от лошо храносмилане.

 

Дългосрочно разстройство на дебелите черва

-което причинява стомашна болка (синдром на раздразнените черва). 

Смята се, че приемането на една капсула, съдържаща анасоново масло ежедневно, намалява болката и подуването при хора с такъв проблем.

 

При инфекции на дихателните пътища

Отдавнашни изследвания показват, че пиенето на една чаша чай, съдържащ анасон и множество други съставки, намалява кашлицата и дискомфорта при съня при хора с алергична астма.

Чай от анасон при инфекции на дихателните пътища

 

При заболявания на стомашно-чревния тракт - гастрити, колити и метеоризъм (газове), запек

Редица проучвания сочат, че пиенето на билков чай, съдържащ анасон, копър, бъз и сена ежедневно в продължение на 5 дни помага за борба със запека при някои хора.

При депресия

Предполага се, че приемането на една капсула, съдържаща анасоново масло всеки ден в продължение на 4 седмици, подтиска чувството на депресия при хора със синдром на раздразнените черва. Смята се, че 

“Билката цялостното подобрява настроението”

 

При диабет

Използването на прах от семена от звездното растението ежедневно в продължение на 2 месеца понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет.

 

Въшки

Употребата на спрей, съдържащ анасоново масло, кокосово масло и масло от иланг-иланг върху скалпа, доказано помага на човек да се отърве от въшките. Ефектът от един такъв комбиниран спрей изглежда сравним със спрей, съдържащ химикали. Разбира се, природното лечение е за предпочитане.

 

Симптоми на менопауза

Според изследванията, приемането на екстракт от семена от анасон всеки ден в продължение на 4 седмици намалява симптомите на менопауза като горещи вълни.

 

Семена на анасон

 

При мигрена

Специалистите съветват, мазането с крем, съдържащ анасоново масло върху областта на челото при поява на мигрена, може да премахне главоболието бързо и ефективно.

Крем съдържащ анасоново масло

 

И още проблеми, при които красивото и ароматно растение може да помогне:

  • Дискомфорт по време на менструация;
  • Увеличаване на кърмата;
  • Възпалителни заболявания на пикочните пътища и бъбреците
  • Увеличаване на сексуалното желание;
  • Краста;
  • Псориазис;
  • Кашлица;
  • Спазми;
  • И много други.

 

Евентуални странични ефекти

 

Анасонът е генерално безопасен, когато се консумира в количества, които се намират в храните и напитки. Дори напротив, обикновено той е много полезен за повечето хора.

Въпреки това бременните и кърмещите жени трябва да избягват употребата на медицински анасон.

Анасонът може да има свързани с естрогена ефекти, така че не се препоръчва и за хора с хормонални разстройства. Този вид ефекти могат да бъдат рискови при състояния като рак на гърдата, рак на матката, рак на яйчниците, ендометриоза и миома на матката.

Растението може също така да си взаимодейства с някои лекарства, включително противозачатъчни хапчета, добавки с естроген и тамоксифен. Ето защо е нужна консултация със специалист преди да се консумира анасон, с прием на някое от тези лекарства.

Друго важно нещо е, че някои хора могат да проявят алергична реакция към анасона, ако имат алергия към свързани растения като аспержи, ким, целина, кориандър, кимион и копър.

Смята се също така, че анасонът може да понижи нивата на кръвната захар. Има известна загриженост сред медицинските специалисти, че това може да попречи на контрола на кръвната захар по време и след операция. Ето защо пациентите трябва да спрат да използват анасон поне 2 седмици преди планирана операция.

 

Избор, подготовка и съхранение

 

Къде може да намерим “Звездната билка”?

  • Като подправка/билка/растение

Всеки един от нас като обикновен потребител може я да намери в почти всеки хранителен магазин, като обикновено се намира в сектора за подправки. Анасоновите семена се продават цели или смлени и имат отличителен вкус.

  • Като екстракт или масло

Могат да се закупят екстракт от анасон или анасоново масло за медицинска употреба в много магазини за естествени храни и магазини, специализирани в хранителни добавки, както и онлайн. Важно е обаче внимателно да се чете етикета.

Маслото от звезден анасон също се продава в доста обекти. То се съхранява според етикета на опаковката.

  • Като билкова тинктура

В този  вид можем да я намерим също в специализирани магазини или онлайн за хранителни добавки или билкови био продукти. Много е важно те да са сертифицирани производители на билкови продукти или хранителни добавки и отново внимателно да се чете етикета.

 

Как да  съхраняваме “Звездната билка”?

Нужно е билката да се съхранява, така както се съхраняват и другите билки и подправки - в херметически затворен съд и далеч от топлина и светлина

  • Целите семена обикновено издържат три до четири години.
  • Смляното семе от анасон обикновено трае две до три години.
  • Срокът на билковите тинктури след отваряне обикновено е 2 месеца, освен ако не се съхранява в херметически затворен съд.

 

Лечебното растение е в помощ

 

И на домашните любимци

Това чудесно растение може да помогне не само на хората, но и на техните домашни любимци. Така например, Microsporum canis е гъбична инфекция, която заразява котките. Италиански изследователи преди две използваха смес, която включва етерични масла от звездния анасон - заедно с други растения. Именно те се оказали изключително успешни при лечението на 4 от 7 заразени котки.

И на хората

Междувременно при хората - особено при жените - една от най-разпространените и проблемни гъбични инфекции е свръхрастежът на т.нар. кандида. Списъкът с нежелани реакции е дълъг, включително храносмилателни проблеми като коремни спазми, газове и подуване, кожни проблеми, главоболие и много други. Вагиналните инфекции също са голям проблем в тези случаи.

Изследователи от Корейския университет в Сеул искали да видят дали някоя от лечебните билки, използвани в тяхната култура, проявява противогъбични свойства. Те стигнали до заключението, че екстрактите от подправката могат да бъдат кандидат за ново противогъбично средство при кандидоза и други гъбични заболявания.

 Билкова Тинктура  от Анасон  -  “Билкова тинктура АНИСУМ”  освен всички изброени свойства, помага и:

  • при инфекции на дихателните пътища - упорита кашлица, бронхити, бронхиална астма
  • заболявания на стомашно-чревния тракт - гастрити, колити и метеоризъм (газове)
  • възпалителни заболявания на пикочните пътища и бъбреците

 

 

Мощното растение

 

Анасонът е отдавна известен със своите лечебни свойства и поради това е изключително предпочитано средство в алтернативната медицина и билколечението. Анасоновото семе е мощно растение, което е богато на много хранителни вещества и може да се похвали с широк спектър от ползи за здравето.

 

То има противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства и може да се бори с язва на стомаха, да поддържа нивата на кръвната захар под контрол и да намалява симптомите на депресия и тежка менопауза. В комбинация с добра диета и здравословен начин на живот, анасоновото семе може да подобри редица аспекти на човешкото здраве.

Разбира се, всяка и тази друга билка трябва да се използва изключително внимателно, защото всяко едно растение би могло да окаже негативен ефект върху някои хора – особено ако тези хора страдат от хронични заболявания или пък приемат рискови за ситуацията лекарства.

Важното е, че анасонът, освен една прекрасна подправка за редица ястия и напитки, носи много ползи за човешкото здраве. Ето защо човек, който го включва в дневното си меню, със сигурност не греши и със сигурност получава цял списък от огромните предимства на растението.

Особено в навечерието на зимата и идните празници, една прекрасна идея за подобряване на настроението с анасон е включването му под формата на звездички в домашно греяно вино. Заедно с други подправки и плодове, тази божествена напитка определено кара всеки един човек да се чувства много по-добре, особено на фона на студените зимни дни.

А най-добрата новина е, че анасон може да се намери в почти всеки магазин или аптека, под всякаква форма, така че достъпът до полезната билка е лесен като детска игра. И е време всеки от нас да си я набави още днес!

 

Анасонът – звезда и на визия, и на практика ➤ ВИДЕО


 

 

 

>