Благоприятно за имунната система, храносмилателната система, мозъчната дейност, ставите и сърцето
Куркумата (Curcuma longa L) е многогодишно, тревисто растение от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). Той обича топлият и влажен климат при температури над 29°C. Използваеми части на растението са корените. Те са богати на куркумин, деметоксикуркумин и бисдеметоксикуркумин (основните активни съставки), горчиви и летливи вещества, витамини А, В-групите, С, D, Е, фосфор, желязо, йод, фиби, аминокиселини, стероли и др. Благодарение на тези активи вещества билката има противовъзпалително, антиоксидантно действие. Благоприятства функцията на черния дроб, насърчава елиминирането на токсините от тялото, поддържа функцията на имунната система и може да помогне за укрепването на естествените защитни сили на тялото. Може да помогне за облекчаване на кашлицата, изчистване на задръстванията и успокояване на раздразнените дихателни пътища.
Коренът на куркумата намира своето приложение при:
- слаб имунитет
- вирусни инфекции
- проблеми с храносмилателния-тракт
- увреждане от свободните радикали
- сърдечно-съдови заболявания
- Алцхаймер
- катаракта, глаукома
- висок холестерол
- артрит
- екзема, псориазис
- ПМС
Куркуминът, активното съединение в куркумата, се усвоява слабо от тялото. Комбинирането на куркума с черен пипер или консумацията й с мазнини може да подобри нейното усвояване.