Петопръстник - “малка, но мощна” лечебна билка

Ценната билка - позната на майсторите лечители

Освен красив представител на флората, Петопръстникът е изключително ценна билка, позната на майсторите лечители

Жълтото ценно растение има изключително благоприятстващи влияния върху женското здраве. Тинктура от тази билка е ефикасно средство за детокс на целия организъм - дар от природната аптека. 

За полезните му свойства можете да научите много, ако просто попитате вашите баба или дядо, или отворите първия попаднал ви учебник по билкология, но все пак, за да сте подготвени и запознати, ще си позволим да изтъкнем най-важните му приложения в настоящия текст. 

Красива и ценна билка - позната на майсторите лечители

Специално ударение поставяме на неговите удивителни способности да се справя успешно с всякакви възпаления и раздразнения, с които се все по-често ни се налага да имаме прекалено близък контакт, вследствие от токсичната и силно замърсена градска среда, в която се налага да живеем. 

Използван правилно, може да благоприятства различни смущения настъпили в организма. Интересното и широкоспектърно лековито растение, се радва на все по-голям интерес сред учените днес.

В последните години, Петопръстникът привлича особено внимание, заради нашумелите твърдения, че помага за овладяването на пристрастяване към никотин и кокаин.

👉 Разгледайте нашата билкова тинктура от тази малка, но мощна билка:

Билков извлек от Петопръстник - стрък - Потентила 

Симпатичната билка - Петопръстник

Петопръстникът е симпатично растение с жълти цветове, което можем да видим навсякъде по поляните в нашата прекрасна и богата на билки страна. 

Макар и само с височина на стъблото от порядъка на скромните 10-15 сантиметра, то се откроява със слънчевото си излъчване и усещането за светлина, което навява на наблюдаващия го. Независимо дали отивате на разходка в гората, спрели сте да си починете по време на дълъг път с кола, или просто седите и си размишлявате на някоя не много висока скала, огледайте се за слънчевата му усмивка, която може да стопли деня ви и да зарадва любим ваш близък човек. 

Симпатичната билка - петопръстник

Ботанически характеристикина “Potentilla reptans L.”

Богатите почвени условия в България, дават възможност на тази билка да вирее навсякъде у нас. Може да бъде открито по сухи и слънчеви места, в ливади, по пасища и покрай отпадъчни води, по крайбрежни и песъчливи зони, места по морския бряг засипани с водорасли.

Билката е издръжливо, пълзящо, ниско, многогодишно растение, което цъфти с малки жълти цветчета и достига до 20 см височина

Коренището е обикновено късо и дебело, тъмнокафяво отвън и червено отвътре, като при разрез се вижда характерно тъмнолъчисто образувание.

От неговата черна подложка излизат тънки, вкоренени клони (донякъде като ягоди) и също произвежда розетка от основни, перести листа, които са тъмнозелени отгоре и покрити със сребристи косми отдолу. 

Листата са приседнали (стъбловите) или с къси дръжки (при основните), триделни и едро назъбени, с големи прилистници. Те са разделени на пет отделения, наподобяващи петте човешки пръста. От тук идва и нейното име. 

Принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae) и е медоносна билка. Петопръстникът е от рода Очиболец.

Цветната чаша се състои от 5 къси от венчелистчетата със сърцевидна форма.

Цветовете са разположени по единично в пазвите на листaтa, с дълги дръжки, жълто обагрени и с многобройни тичинки. Те са частично затворени при мрачно време и се затварят напълно през нощта.

Цъфти от юни до септември. Видът е хермафродит (има мъжки и женски органи) и се опрашва от пчели, мухи. Растението е самоплодно.

Плодът е набръчкано сухо орехче с многобройни семена.

Коренът има горчив, кръвоспиращ вкус.

Подходящо е за: леки (песъчливи), средни (глинести) и тежки (глинести) почви и предпочита добре дренирана почва. Подходящо pH: леко кисели, неутрални и основни (леко алкални) почви. Не може да расте на сянка. Предпочита суха или влажна почва.

Ботанически характеристики на Петопръстникът

Къде и кога можем да си намерим Петопръстник? 

Растението, както вече споменахме, е изключително разпространено на територията на България

“Любими” негови локации са поляните с ниска трева и скалистите местности. Имайте предвид, че е изключително инвазивен и проявява доста настъпателен “характер” - веднъж изникнал, той се разпространява изключително бързо и трудно отстъпва територия. 

Петопръстникът е разпространен из влажните ливади, замочурените места и торфищата, но също по каменисти места в предпланинския и планинския пояс на всички наши планини.

Може да бъде намерен от края на пролетта до края на лятото, като неизменно присъства във всеки себеуважаващ се средностатистически букет, набран от планинари и туристи. 

Къде и кога можем да си намерим Петопръстник?

Билката Петопръстник - “Potentilla reptans L.”

Латинското наименование на растението е “Potentilla reptans L.”, буквално означава “малко, но мощно”. Едва ли можем да намерим фраза, която по-точно да описва качествата на слънчевата билка. 

В древни времена се вярвало, че дори може да защитава от свръхестествени явления като вещици и самодиви. Това му качество пък има отношение към наименованието му на български, защото освен, че листото му има такава форма, се е вярвало, че Петопръстникът “подава ръка” и закриля нуждаещите се. 

Народните вярвания стигат дотам да твърдят, че поставянето на билката в джоба привлича изобилие и късмет. В Древен Китай пък е била използвана специално като магия за любов.

Други имена, с които е познато растението са “Cinquefoil”, “Creeping cinquefoilе” и унас като “гърличева трева”, “пълзяща тинтява”.

Билката Петопръстник - “Potentilla reptans” , “гърличева трева”

Кои части от растението се използват за лечебни цели

Частите от билката, които се използват за лечение, традиционно са цветовете, листата и корените, като в настоящето изложение ще се концентрираме повече върху най-разпространената: стръкът

За лечебни цели се използва най-вече стрък Петопръстник

Състав на “Potentilla reptans L.”

Полезните вещества, съдържащи се в него, са най-разнообразни, като на първо място бихме отличили танинът

Допълнителен бонус е и наличието на съставки като аминокиселини, елагова киселина, хининова киселина, торментoл, тормитилин, смоли, силициев диоксид, натрий, червен пигмент, восъци, скорбяла, гликозиди, глицин, холин, калций, желязо, сулфат, магнезий, калий, витамин С.

Биоактивни вещества, които съдържа като цяло билката са: гликозидите торментилин и торментол, хининова и елагова киселина, до 35% танини (главно катехини и катехинови флобафени), смолисто вещество, етерично масло, восък, скорбяла и др.

Състав на “Potentilla reptans”

Приложение на Петопръстникът 

Освен за медицински цели под формата на чай, отвари, тинктури и разнообразни мехлеми, Гърличевата трева има и приложение в кулинарията, най-вече като съставка на някои видове салати. 

С медицинска цел се употребява стрък от билката, заедно с корените и листата. Сушат се и се смилат. По късно на есен или през пролетта се вадят само коренищата на Петопръстника, като те също самостоятелно се обработват и превръщат в годни за лечебна употреба. По време на сушене билката не трябва да докосва метални предмети. Суха, тя няма аромат, има тъмно кафяво до червеникаво оцветяване и леко стипчив вкус.

Отварата, чаят и тинктурата се използват - при диария, ентерит и възпаление на лигавицата на устата и кървене на венците, афти, дизентерия. 

Тинктурата е добра за запушване на кръвоизливи, при левкорея и при треска. 

Разредена е добра вода за уста и гаргара при възпалено гърло. Коренът се използва при хроничен и инфекциозен катарален ентерит, ангина, епилепсия, зъбобол, дизентерия и жълтеница. 

Стрък от билката особено помага при чревни проблеми, при които се редуват диария и запек. 

Външно се използва за подпомагане на заздравяването на рани, рани, язви, натъртвания и облекчава болката.

В нашата народна медицина се препоръчват още няколко билки от рода Очиболец:

Бял очиболец (Potentilla аlbа L.) - при болести на сърцето и за регулиране на недостатъчна менструация.

Пачи очиболец (Potentilla anserina L.) - против болки в стомаха и червата.

Сребролистен очиболец (Р. argentea L.) - против диария, дизентерия, стомашни и чревни болки, хемороиди, ухапано от отровни змии, за компреси при възпаление на очите и др..

Усойна трева (Р. cinerea Chaix) и Почудиче (Р. recta L.) - против болестта гърлица у свинете (откъдето носи името си), също против малария, диария, дизентерия, хемороиди, за жабурене за заздравяване на венците.

Загърличе (Р. rupestris L.) - против заушка при децата, като се пие и се налага болното място.

Петопръстникът се използва за лечебни цели и в кулинарията

Лечебни свойства на стрък от Петопръстник

Всички полезни елементи, които влизат в състава му, предполагат широк набор от приложения и полезно въздействие върху различни неприятни здравословни състояния. 

Регулиране на стомашно-чревни проблеми

Билката кара по естествен начин кръвоносните съдове и мускулите да се свиват, което помага при специфични стомашни проблеми, като диария например. Въпреки, че не е особено ефективно решение в дългосрочен план, стръкът от Петолистник със сигурност може да облекчи моментните симптоми и да стабилизира общото състояние на организма. 

Петопръстникът регулира стомашно-чревни проблеми

Противовъзпалително и успокояващо действие

Няма как да не споменем едно от най-популярните приложения на “Potentilla reptans” като противовъзпалително вещество, защото това именно е и най-широката сфера на приложение на Петопръстника още от древни времена. 

Може да използвате изсушения и нарязан стрък, за да си направите отвара и да го приемате като тинктура или запарка, която да облекчи раздразнения във вътрешните органи на тялото ви, като по този начин повишава функцията им.

Аналогично, при малко по-различно приготвяне, можете да си направите домашен локален разтвор за третиране на рани, стави или сухожилия, чийто бърз и безкомпромисен ефект ще ви изненада повече от приятно - локално решение за възпаление на тялото и ставите.

Петопръстникът като противовъзпалително вещество

 Аналгетични свойства на “Potentilla reptans L.”

Ако имате зъбобол или дискомфорт в устната кухина, можете да пробвате да си направите гаргара с отвара от стрък от Петопръстник. Обезболяващото действие на билката мигновено ще облекчи болката и ще ви накара да се почувствате по-добре. В допълнение, това е ефективен начин за предотвратяване на бактериални инфекции в устата или гингивит, заради антибактериалния ефект на билката. 

Аналгетични свойства на “Potentilla reptans L.”

Редуциране на кожни несъвършенства

И като заговорихме за антибактериални характеристики, те, заедно с танина, имат сериозна заслуга за подобряването на състоянието на кожата при редовна употреба на кремове, мехлеми или лосиони, съдържащи стрък от Петопръстник. 

Именно танините насърчават антиоксидантната активност и притока на кръв, които лекуват рани, предпазват от инфекции и повлияват на несъвършенства като циреи, рани, акне и други. И това не е всичко - благодарение на стягащото действие на билката, приемана вътрешно под формата на чай или тинктура, кожата изглежда по-млада и свежа. 

“Potentilla reptans L.” за здраве на кожата.

Петопръстник за здраве на кожата

Петопръстник за укрепване на имунитета

Стръкът от Потентилата е верен съюзник в подобряването на цялостния тонус на тялото и стимулиране на естествените защитни способности на организма. Отличава се със забележителна успеваемост в борбата с бактерии и вируси, което е особено актуална на фона на глобалната пандемична обстановка. 

Билката е много ефективно средство за лечение на треска и така тялото е по-способно да се самолекува, тъй като имунната система може да започне да елиминира бактериите или вирусите. Това е древна употреба на Potentilla reptans, на която се разчита и днес.

Петопръстникът за укрепване на имунитета

Болка и дискомфорт в периферната нервна система

Ако имате неприятни мускулни болки или проблем с артрит, задължително пробвайте с отвара или тинктура от Петопръстник, която гарантирано ще има благотворно въздействие и ще облекчи неприятните усещания. Много възрастни хора разчитат именно на тази билка, за да се борят с подобни хронични състояния. 

Петопръстник при дискомфорт в периферната нервна система

Петопръстник за овладяване на пристрастяване към зависимости

Интересното и широкоспектърно лековито растение - ПЕТОПРЪСТНИК, се радва на все по-голям интерес сред учени.

В последните години, билката привлича особено внимание, заради нашумелите твърдения, че помага за овладяването на пристрастяване към никотин и кокаин.

Петопръстникът може да помогне за овладяване на пристрастяване

Други полезни ефекти на стръка от Петопръстник

По-общ поглед ни показва, че лечебните средства, включващи в състава си това растение, могат да имат добро влияние върху:

  • Менструални крампи и предменструален синдром (ПМС).
  • Болки в гърлото и работата на дихателните пътища.
  • Кръвотечение от носа и матката.
  • Заболявания на простатата.
  • Хемороиди.
  • Чернодробни заболявания.
  • Язва.
  • Ракови образувания.

Противопоказания на стръкът от Петопръстник

Растението се явява една от силните билки - малка и мощна, така че никога не го приемайте за по-продължително време, както и винаги спазвайте препоръчаните дози. Оптималният период на неговото полезно действие е някъде около 2 или 3 седмици, но за по-сигурно се консултирайте с медицинско лице или опитен билкар. 

Не забравяйте, че за всяка ситуация си има препоръчителна доза и характерен начин на приготвяне, така че се съобразявайте внимателно с предписанията и указанията за употреба. 

Винаги се съобразявайте с указанията за употреба на Петоптъстник

Малкото, но мощно растение - Петопръстник

Колкото и полезна да е дадена билка, за да се възползваме от мощните ѝ лечебни свойства е най-добре да я приемаме под формата на билков извлек - билкова тинктура, така би повлияла най-бързо и ефективно на здравето ни. 

Билков извлек от Петопръстник

Билков извлек от Петопръстник - ПОТЕНТИЛА

Тинктура от стрък Петопръстник е благоприятна за стомах и храносмилателен тракт, черен дроб и панкреас, женска полова система.

Тя е известна с лечебните си приложения:

  • За успокояване на стомашно-чревната система.
  • За детоксикация на организма.
  • При кожни раздразнения.
  • За намаляване възпалителни процеси.
  • За стимулиране възстановяването при дадено заболяване.
  • За подобряване здравето на дихателните пътища.
  • При чернодробни заболявания.
  • При бактериални и вирусни инфекции (за имунната система).
  • За дезинфекциране и заздравяване на рани.
  • При пародонтоза.
  • За овладяване на пристрастяване към зависимости (като никотин).
Билков извлек от стрък Петопръстник - ПОТЕНТИЛА

Билков извлек от Петопръстник - ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА

Познатите билки - като оранжевият лечител - цвят от невен, изворът на здраве - корен от кръвен здравец, цвят от билката и за жени и за мъже - бял равнец  , билковият комплекс за здраве - клинавиче и разбира се стрък от Петопръстник ще осигурят подхранващи чайове и тинктури от тези основни билки за здравето на жените

Това е глобална колекция от билкова мъдрост, която чака да бъде използвана, точно пред нашата врата.

Билкова тинктура от стрък Петопръстник - ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА, благоприятства за стимулиране и регулиране функциите на жлезите с вътрешна секреция, менструални болки, действа общо укрепващо на женската полова система. 

Билките се приемат под форма тинктура. Използва се при:

  • Стимулиране и регулиране на жлезите с вътрешна секреция.
  • При бяло течение.
  • Заболявания на матката.
  • Мастит, мастопатия, кисти и болки в гърдите при менструация.
  • Хормонален дисбаланс.
  • Кисти в яйчниците.
  • Гъбични инфекции (включително храносмилателни и генитални микози).
  • Менопауза, маточни кръвотечения, миоми, менструални болки, дисменорея и хиперменорея.
  • Укрепва маточните стени.
  • Успокоява чревната мускулатура.

Билките селектирани в Билкова тинктура от стрък Петопръстник - ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА могат да осигурят подхранване за всички цикли на здравето на жените.

Билков извлек от стрък Петопръстник - ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА

Билков комплект с Петопръстник "ЗА ЖЕНАТА"

За ваше здраве от https://bilkovitinkturi.bg/ създадохме специален Комплект "ЗА ЖЕНАТА" - грижа за здравето на жената от 8 тинктури.

Билкови извлеци в подкрепа на грижата за женското здраве и типичните женски проблеми, изцяло базиран на билки.

Билков комплект с Петопръстник "ЗА ЖЕНАТА"

Как се приема билкова тинктура от Петопръстник?

Препоръчителният дневен прием на извлек Потентила е перорално - по 20 капки (5 ml) разтворени в чаша вода - 3 пъти на ден, за около 2 - 3 седмици. Растението се явява една от силните билки - малка и мощна, така че е винаги е препоръчителна консултация със здравен специалист преди употреба, поради индивидуалната нужда на съответния организъм.

Как се приема билкова тинктура от Петопръстник?

Петопръстник - интересното и широкоспектърно лековито растение

ПОТЕНТИЛА - е тинктура от билка, която е изключително ефикасна билка за детокс на целия организъм - дар от природната аптека. 

Използвана правилно, може да предотврати нуждата от употреба на лекарствени препарати, които носят редица нежелани странични ефекти.

Петопръстник - интересното и широкоспектърно лековито растение

Най-разпространено е стъблото на Петопръстника, от което се добива лечебния елексир от мощната билка, която се използва като противовъзпалително средство.

Жълтоцъфтящото лековито растение е подходящо при стомашни проблеми, сред които диария, гастрит и язва, срещу менструални спазми, при чернодробни възпаления, при кожни възпаления и отоци, невралгии, неврити и ставни възпалния, както и при възпаления на очите, синузит и катаракта.

Най-разпространена легенда, за билката е, че тя е служела за магия за любов, но най-важно е благоприятно й действие вурху здравето.

Нашата тинктура ПОТЕНТИЛА, може да благоприятства различни смущения настъпили в организма. Интересното и широкоспектърно лековито растение - ПЕТОПРЪСТНИК, се радва на все по-голям интерес сред учени, особено заради нашумелите твърдения, че помага за овладяването на пристрастяване към никотин и кокаин. 

Вземете още сега здраве от природата с тази “малка, но мощна” лечебна билка.