Волски език - лечебната папрат

Растението “Asplenium scolopendrium”, известно още и като волски език у нас, е вечно зелена папрат от рода Asplenium има изключителни ползи за здравето.

залената папрат волски език

Волският език е вечнозелено растение. Ще го срещнем на сенчести места в широколистните гори и ще е много добре ако сме запознати с неговите лечебни свойства. 

“Волски език”, “Еленски език” или “Биволски език” са само част от имената с които народът ни е закичвал тази чудодейна билка. Изглежда обаче, че през годините сме забравили нейните свойства, изместени от химичните субстанции, но това е причината да ви запознаем с нея. 

 

Ботанически характеристики

Волският език изглежда като традиционната папрат с прости, неразделени листа. Те са 10-60 см дълги и 3-6 см широки.

Характерно за тях е също така, че те са голи, целокрайни, линейно-ланцетни, по края леко вълновидни. В основата си сърцевидни, с дълги дръжки, излизащи направо от коренището. Формата им силно наподобява волски език, откъдето идва и названието им.

 

Народни наименования на билката в други страни

Aнглийски - Hart's-tongue fern, Руски - Олений язык, Немски - Hurschzungenfarn, Френски - langue de cerf.

 

Разпространение

“Asplenium scolopendrium” е често срещан диплоиден вид в Европа. В Северна Америка се среща в редки, широко разпръснати популации.

Билката никне върху неутрални и богати на вар субстрати, включително влажна почва и влажни цепнатини в стари стени, най-често в сенчести участъци. Растенията, изложени на повече слънчева светлина, обикновено са закърнели и с жълтеникав цвят, докато тези в пълна сянка са тъмнозелени и пищни.

В САЩ растението е обявено за застрашено през 1989 г. Причината, поради която европейският сорт е относително широко разпространен, а американският - рядкост, до момента не е установена. Трети сорт, A. scolopendrium var. lindenii, се среща в Южно Мексико и Испаньола.

 

Култивиране

Волският език често се отглежда като декоративно растение, с няколко сорта, подбрани с различна форма на листата. Видът “Asplenium scolopendrium” е спечелил наградата на Кралското градинарско общество за градински заслуги във Великобритания, както и сортът „Angustatum“.

Смята се, че американският сорт е труден за отглеждане и дори в Северна Америка повечето, ако не и всички култивирани растения, са получени от европейските форми.

Листата 

се събират през лятото и могат да бъдат изсушени за по-късна употреба.

Начин на бране

Отрязват се целите, напълно развилите се листни петури. Не се берат пожълтели, потъмнели или наядени от насекоми листа.

Начин на сушене

След прочистване, събраните листа се сушат на сянка или в сушилня до 45 градуса. Допустима влажност 12%.

изсушена билка волски език

Съхранение на волския език

В сухи и добре проветряеми помещения.

 

Начин на размножаване на растението

Спори - най-добре се засяват веднага щом узреят на повърхността на богата на хумус стерилизирана почва. Трябва да се поддържа компоста влажен, за предпочитане като се постави найлонова торбичка върху саксията.

Начин на размножаване на волски език

Спорите обикновено покълват през пролетта. Пролетно засетите спори покълват за 1-3 месеца при 15 градуса по Целзий. След като растенията са високи 15 см или повече, е добре да се засадят на постоянна позиция през пролетта.

Времето за бране на волски език е в периода от юли до септември.

 

Употребяема част от волски език

Употребяемата част от билката за лечебни цели са листата без дръжките (Folia Scolopendri).

Употребяемите части от волски език са листата

 

Състав на растението

Установени са дъбилни и слузни вещества, свободни аминокиселини — аспарагинова, глутаминова и други.

 

Употреба на волски език в билколечение 

Тази папрат е била използвана през 1800 г. като лечебно растение в народната медицина като 

  • тоник за проблеми с далака 
  • кашлица
  • бронхити
  • трахеити
  • чернодробни, жлъчни и бъбречни възпалителни заболявания
  • цистопиелити
  • холецистопатии
  • пиелонефрити

 

Листата на волския език имат отхрачващо действие

Волският език може да помогне за: 

  • увеличаване на производството на урина 
  • омекотяване на изпражненията 
  • и стимулиране на червата да се свиват и изпразват
  • листата на волския език имат отхрачващо действие 
  •  

Лекарствена употреба: 

Листата имат стягащ ефект, действат диуретично и отхрачващо. 

Външно растението се използва като мехлем за лечение на изгаряния. 

външно приложение на волски език като мехлем за изгаряния

Инфузия пък се приема вътрешно за лечение на диария, дизентерия, отлагания на пикочния мехур и за отстраняване на запушвания на черния дроб и далака.

 

Билков извлек от волския език

Листата на волския език имат отхрачващо действие

Извлек от билката оказва силно успокояващо лигавицата на бронхите и трахеята действие, втечнява храчките, облекчава дишането, успокоява кашлицата. 

Вследствие на 

  • противовъзпалителното и дезинфекционно действие

възпалителните процеси в дихателните пътища отзвучават бързо.

Волски език притежава:

  • кашлица
  • бронхити
  • трахеити
  • чернодробни, жлъчни и бъбречни възпалителни заболявания
  • цистопиелити
  • болести на далака
  • холецистопатии
  • пиелонефрити
  • диуретично действие
  • успокоява спазмите на вътрешните органи (черва и пикочни пътища) 
  • има известно кръвоспиращо и противовъзпалително действие подпомага заздравяването на рани
Билкова тинктура от волски език

 

Билкова тинктура от волски език “БРОНХО”

Билката волски език е включена в състава на нашата билкова тинктура “Бронхо”

Листата на волския език имат отхрачващо действие. Извлек от билката оказва силно успокояващо лигавицата на бронхите и трахеята действие, втечнява храчките, облекчава дишането, успокоява кашлицата. Вследствие на противовъзпалителното и дезинфекционно действие, възпалителните процеси в дихателните пътища отзвучават бързо. Билката притежава диуретично действие. Успокоява спазмите на вътрешните органи (черва и пикочни пътища). Има известно кръвоспиращо и противовъзпалително действие. 

Билкова тинктура от волски език бронхо

 

Има ли притеснения относно безопасността?

Няма достатъчно налична информация, за да се знае дали растението е напълно безопасно или какви са възможните нежелани реакции. По принцип това е една много полезна и ефективна при редица проблеми билка. 

Но, като всяко растение, е възможно понякога то да реагира негативно с някои лекарствени препарати или пък с някои хронични заболявания, за това е препоръчително да сме внимателни и да се консултираме със здравен консултант или специалист.

Не е препоръчително тази билка да не се употребява в период на бременност и кърмене.

 

Дозировка

Подходящата доза от волския език зависи от няколко фактора, като например възрастта на потребителя, здравословното състояние и няколко други аспекта. 

Билкова тинктура от Волски език се приема по 20/30 капки, 3 пъти на ден разтворени в чаша вода.

Начин на прием на тинктура от волски език

Трябва да се има предвид обаче, че естествените продукти не винаги са непременно безопасни и дозировките могат да бъдат важни. Не бива да забравяме да следваме съответните указания на етикетите на продуктите и да се консултираме с фармацевт или лекар или друг медицински специалист преди използване.

 

Рецепти за приготвяне в домашни условия

Ако искате да се лекувате с тази интересна билка, дерзайте! Можете да я използвате при проблеми с бъбреците или жлъчни възпаления.

Можете да получите от волския език и пикочогонно действие. Растението доказано успокоява спазмите на червата и пикочните пътища.

 

Запарка от билката

Ако искате да си направите запарка от билката, трябва да сложите 300 мл вода да заврат на котлона. След това прибавете към водата супена лъжица от билката и оставете да се кисне един час.

Рецепта за запарка от волски език

След това можете да прецедите запарката и да пиете три пъти на ден по около 100 мл. Тази запарка е много подходяща за лечение на воден плеврит, възпаление на бъбреците, проблеми с далака.

Ако пък искате да се отървете от упорита кашлица, залейте с един литър вряща вода с 10 г от билката. Трябва да варите четвърт час на котлона, след което да прецедите течността. Отварата трябва да пиете топла преди храна по 1 чаена чаша.

Но не забравяйте, че приемана под формата на тинктура, билката е най-концентрирана и най-вързо ще усетите резултата от нея.

Освен самостоятелно, волският език може да се прилага в комбинация и с други билки.

Особено полезни са някои комбинации при остър бронхит.

 

Обичаната българска билка

Ето това са основните и най-важни данни за така обичаната от българите билка на име волски език. Растението е много, много полезно, особено на фона на зимата, когато белите ни дробове често страдат от появата на вируси и инфекции.

Както всички добре знаем, здравето е най-важното нещо, за да живеем добре и да се чувстваме щастливи. Най-хубавото е, че природата ни е осигурила множество богатства и лекове, които осигуряват чудотворно действие и помагат на човек да се чувства щастлив.

Природата - букет от лековити дарове

Ако обаче човек търси природно средство за подпомагане на здравето, именно волският език е един чудесен избор. Освен това лесно се събира, съхранява и приготвя!

Природата ни е дала цял букет от лековити дарове и ние трябва да ѝ бъдем много благодарни. Благодарни, защото на фона на всички тези химични и синтетични средства на пазара, има естествени продукти, с които можем да се лекуваме. Именно с тях ние се чувстваме по-добре.

 

ВОЛСКИ ЕЗИК - ЛЕЧЕБНАТА ПАПРАТ ➤ ВИДЕО

 

 

 

>