Валериана - капка спокойствие от природата

Билка, която се смята, че има мощно успокояващо действие за мозъка и нервната система.

Това е Валериана - често срещано традиционно средство, използвано за лечение на безсъние

Валериана е билка, която е родом е от Европа и части от Азия, но расте и в Северна Америка. Помощното средство за лечение се прави от корена на растението.

Билката валериана

Използва се най-често при - нарушения на съня, както и при тревожност и психологически стрес.

При производството, екстрактите и маслото от валериана се използват като ароматизатор в храни и напитки. 

 

Ботанически характеристики

Валериана или още “Valeriana officinalis”, “Caprifoliaceae” е многогодишно цъфтящо растение, произхождащо от Европа и Азия, както споменахме по-горе.

То е многогодишно цъфтящо растение с розови-бели цветя, многобройни корени и характерна миризма.

Ботанически характеристики на растението валериана

През лятото, когато зрялото растение може да достигне до височина от 1,5 метра, то носи сладко ухаещи розови или бели цветя, които привличат много видове мухи, особено мухи от рода Eristalis. 

Стъблото е с противоположно разположени перести листа,  цветовете са светло розови до бели, в сложни съцветия през лятото, след което образуват малки семена с бели косъмчета. Цъфти от май до август.

Има многобройни корени  и характерна миризма.

Консумира се като храна от ларвите на някои видове Lepidoptera (пеперуди и молци). 

Суровият екстракт от корен от валериана може да има седативен и анксиолитичен ефект и обикновено се продава в капсули с хранителна добавка за насърчаване на съня или билкова тинктура от растението.

 

История и произход на “Valeriana officinalis”

Валерианата се използва като лечебна билка поне от времето на Древна Гърция и Рим. Хипократ описва свойствата й, а по-късно Гален го предписва като лек за безсъние. В средновековна Швеция понякога се е слагала част от растението в сватбените дрехи на младоженеца, за да го предпази от „завистта“ на елфите.

През 16 век анабаптисткият реформатор Пилграм Марпек за първи път предписва чай с валериан на болна жена.

Ученият Джон Джерард през 1597 г. заявява, че според неговите съвременници билката е

 „отлична за обременените и за такива, които са обезпокоени по какъвто и да било начин“. 

Той казва, че сухият корен от валериана е бил оценен като хранителна добавка за лечение от бедните в северната част на Англия и южната част на Шотландия.

Астрологът ботаник от 17 век Николас Кълпепър смята, че растението е под влиянието на Меркурий и следователно има способност за затопляне. Той препоръчва както билка, така и корена ѝ и посочва, че коренът, сварен със сладник, стафиди и анасон е добър за страдащите от кашлица.

 

Етимология и общи имена

Името на билката произлиза от личното име Валерия и латинския глагол valere (да бъде силна, здрава).

Валериана е позната още и като - Дилянка, Коча билка, Милянка, Котешка билка, Мача трева.

Другите наименования, използвани за това растение, включват: градинска валериана (за да се разграничи от другите видове Valeriana) и градински хелиотроп (макар и да не е свързан с хелиотропиум). 

Червената валериана, която често е отглеждана в градини, също понякога се нарича "валериана", но е различен вид (Centranthus ruber), макар и от едно и също семейство.

 

Активни съставки в растението

Основната съставка на валериана е жълто-зелено до кафеникаво-жълто масло, присъстващо в изсушения корен, вариращо по съдържание от 0,5 до 2,0%. Това изменение в количеството може да се определи според местоположението; суха, камениста почва дава корен, по-богат на масло от влажна, плодородна почва.

Oсновната съставка на валериана е в корена

 

Летливите масла, които образуват активната съставка, са остри, напомнящи донякъде на добре узрялото сирене. Въпреки че някои хора остават привързани към земния аромат, други го намират за неприятен, сравнявайки миризмата с такава на немити крака, например.

 

Употребяеми части от билката

Употребява се подземната част на растението е коренището, което е характерно със силна, специфична миризма. 

В  неговият състав се съдържа актинидин, който действа странно и интересно върху котките, вероятно, заради миризмата, която наподобява котешка урина.

Употребява се подземната част на валериана коренището

Народна медицина

Както е добре известно, валерианата е често срещано традиционно средство, използвано за лечение на безсъние.

Билката може да се приема под формата на:

Капсули от валериана

Капсулите за прием през устата се предлагат както в стандартизирани, така и в нестандартни форми. Стандартизираните продукти могат да бъдат за предпочитане, като се има предвид голямото разнообразие на химикали в сухия корен.

Kапсули от валериана

 

Билков извлек от валериана

Приема се перорално - 20-30 капки до 3 пъти дневно в 200 мл вода.

Билков извлек билкова тинктура от валериана

Етерично масло от валериана (V. officinalis)

Използва се в ароматерапията, за инхалации с дифузер и като добавка в козметиката. Разрежда се с базово масло преди употреба!

Етерично масло от валериана

Чай от валериана

  • Как може да си го приготвите?:

 Запарете 2 чаени лъжички нарязани корени и коренища от валериана в 200 ml кипяща вода 60 минути при стайна температура. Прецедете през марля.

Трайността на запарката е 12 часа, при условие че се съхранява в хладилник при температура 20-80С без да замръзва.

Чай от валериана

 

Употреба на лечебното растение

 

Безсъние

Въпреки че съществуват противоречиви изследвания, повечето изследвания показват, че приемането на валериана намалява времето, необходимо за заспиване, с около 15 до 20 минути.

 Билката определено подобрява качеството на съня.

Валериана подобрява качеството на съня

Дози от 400-900 mg екстракт от валериана, взети до 2 часа преди лягане, действат най-добре. Може да се наложи непрекъсната употреба в продължение на няколко дни, дори до четири седмици, преди да се забележи ефект.

Някои изследвания показват, че валерианата може да помогне за подобряване на съня, когато се комбинира с други билки, включително хмел и маточина.

Приемът на валериана може също да подобри качеството на съня на хората, които се отказват от употребата на хапчета за сън. Някои изследвания обаче показват, че валерианата не облекчава безсънието толкова бързо, колкото т. нар. хапчета за сън.

 

Симптоми на менопаузата

Изследванията показват, че приемането на 675-1060 mg корен от валериана дневно в продължение на 8 седмици може да намали тежестта и честотата на горещите вълни при жени в менопауза.

Валериана намалява симптомите при менопауза

 

Безпокойство

Има доста доказателства за ефективността на валериана при тревожност. Много отдавнашни изследвания показват, че приемането на валериана може да намали тревожността.

 Валериана при тревожност

Депресия

Смята се, че приемането на валериана плюс жълт кантарион значително подобрява симптомите на депресия. Приемът на по-високи дози валериана (1000 mg) с жълт кантарион подобрява симптомите на депресия по-бързо от по-ниските дози (500 mg), което е напълно разбираемо.

Валериана плюс жълт кантарион при депресия

 

Менструални спазми (дисменорея). 

Някои проучвания сочат, че приемането на 255 mg валериана три пъти дневно в продължение на два менструални цикъла намалява болката и нуждата от други болкоуспокояващи по време на менструация.

Валериана намалява менструалните спазми

Предменструален синдром (ПМС). 

Приемът на екстракт от корен от валериана намалява емоционалните, поведенческите и физическите симптоми, свързани с ПМС, когато е започнал на 21-ия ден от менструалния цикъл и е продължил 7 дни.

Екстракт от корен от валериана облекчава пмс

 

Тревожност преди операция

Изглежда, че приемането на валериана работи, както и приемането на лекарството мидазолам за намаляване на тревожността при възрастни, които си вадят мъдреците например.

 

Стрес

Доказано е, че употребата на 600 mg валериана в продължение на 7 дни преди тест за психически стрес намалява кръвното налягане, сърдечната честота и чувството за натиск, когато сте под стрес. Други изследвания установяват, че приемането на 100 mg валериана преди говорене пред публика намалява чувството на безпокойство.

Друго проучване установява, че единична доза от комбиниран продукт, съдържащ 360 mg валериана и 240 mg маточина, през нощта намалява тревожността, причинена от стрес. Но комбинацията изглежда увеличава безпокойството, когато се приема в по-големи дози от 1080 mg валериан и 720 mg маточина.

Валериана и маточина намаляват тревожността причинена от стрес

 

Главоболие

Екстракт от корени на валериана може да направи главоболието от напрежение по-малко тежко и да намали тежкия ефект от тези главоболия.

 

Други неприятни здравословни проблеми, при които билката помага са:

  • Разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието;
  • Синдром на хронична умора;
  • Конвулсии;
  • Епилепсия;
  • Болки в мускулите и ставите;
  • Разстройство;
  • И още много.

 

Билкова тинктура от валериана

Билковите тинктури съдържат най-голяма концентрация от дадено растение, така може да усетим ефектът от дадена билка много по-бързо, отколкото ако приемът е под друга форма.

Валериана е включена в състава на нашите билкови тинктури - “Релакс”, “Баланс” и “Дилянка

Билкова тинктура от валериана са релакс баланс и дилянка

Действат благоприятно за успокоение на централната и периферната нервна система, при физическо и умствено натоварване, стрес, безпричинни страхове, напрежение, хиперактивност, безсъние и главоболие.

Валериана е известна с лечебните си приложения при:

  • нарушена функция на централната нервна система;
  • невроза;
  • полова слабост;
  • заекване;
  • мигрена;

Билковите Тинктури са специфично подбрана смесица от билки и са известни със седативното си действие, без да предизвикват зависимост. 

 

Евентуални неблагоприятни ефекти

Тъй като съединенията във валериана имат антидепресивен ефект пряко върху централната нервна система, те не трябва да се използват с други антидепресанти, като етанол (алкохол за пиене), бензодиазепини, барбитурати, опиати, кава-кава или антихистаминови лекарства.

Въпреки че при употребата на валериана обикновено не се срещат проблеми с черния дроб, има случаи, в които се наблюдава хепатотоксичност при видимо свръхчувствителни индивиди след краткосрочна употреба.

Когато се приема през устата, валериана е напълно безопасна за повечето възрастни, особено когато се използва в лечебни количества краткосрочно. Билката е била използвана с висока и очевидна безопасност при проучвания с продължителност до един месец. Безопасността при продължителна употреба все още е неизвестна.

Иначе, в редки случаи, валериана може да причини главоболие, стомашно разстройство, възбудимост, безпокойство, сърдечни смущения и дори безсъние при някои хора. Няколко души се чувстват мудни сутрин след прием на валериана, особено при по-високи дози.

Други пък изпитват сухота в устата или имат по-реалистични сънища. Най-добре е човек да не шофира или да работи с опасни машини след приемане на растението под каквато и да било форма.

За да се избегнат възможни нежелани реакции при спиране на валериана след продължителна употреба, най-добре е да се намали дозата бавно в продължение на седмица или две, преди да бъде спряна напълно. А най-добре е да се приема след консултация и предписание от специалист.

 

Специални предпазни мерки и предупреждения

  • Бременност или кърмене:

Няма достатъчно надеждна информация, за да се знае дали валерианата е безопасна за употреба при бременност или кърмене. Най-добре е тя да не бъде ползвана в такива периоди.

  • Деца:

Валериана е най-вероятно възможна за деца, когато се приема през устата подходящо в продължение на 4-8 седмици.

  • Хирургия:

Валериана забавя централната нервна система. Анестезията и други лекарства, използвани по време на операция, също засягат централната нервна система. Комбинираните ефекти могат да бъдат вредни. Ето защо трябва да се спре приема на валериана поне две седмици преди планирана операция.

 

Ефект върху котките

Коренът от валериана е котешки атрактант по начин, подобен на котешката трева.

Това се дължи на летливото азотно съединение актинидин, съдържащо се в коренищата на валериана. Смята се, че това вещество привлича котките, защото имитира половите им феромони.

 

Билката за сън

Валерианата е билка, която притежава седативен ефект и има доказано силно терапевтично действие. 

Помага при безсъние, стрес и напрегнати ситуации, спазмолитично и при по-тежък предменструален синдром. 

Приемана под формата на капсули, билкова тинктура или чай със сигурност ще Ви помогне при някой от тях.

 

ВАЛЕРИАНА - КАПКА СПОКОЙСТВИЕ ОТ ПРИРОДАТА ➤ ВИДЕО

>