Глухарче - познатата билка от детството

 

Род цъфтящи растения

 

“Taraxacum” е голям род цъфтящи растения от семейство “Asteraceae”, който се състои от видове, известни като глухарчета

Родът произхожда от Евразия и Северна Америка, но двата често срещани вида по света, “T. officinale” и “T. erythrospermum”, са били внесени от Европа и сега се размножават като диви цветя. И двата вида са годни за консумация изцяло.

Отчасти поради изобилието си, наред с това, че са универсален вид, глухарчетата са един от най-важните ранни пролетни източници на нектар за широк кръг опрашители. Много видове Taraxacum произвеждат семена безполово чрез апомиксис, където семената се произвеждат без опрашване. Това води до потомство, което е генетично идентично с родителското растение.

Глухарче-пролетен източник на нектар

 

Ботаническо описание

 

Видовете “Taraxacum” са вкоренени, многогодишни тревисти растения, произхождащи от умерените райони на Северното полукълбо. Родът съдържа много видове, които обикновено (или в случай на триплоиди, задължително) се размножават чрез апомиксис, което води до много местни популации и ендемизъм.

Само на Британските острови 234 микровида са разпознати в девет свободно дефинирани секции, от които 40 са „вероятно ендемични“.

Ботанически части на глухарчето

 

По принцип листата са с дължина 5-25 см или по-дълги, прости и образуват базална розетка над централния корен. 

Цветните глави са с жълт до оранжев цвят и са отворени през деня, но затворени през нощта.

Семената могат да изминат големи разстояния, когато се разпръснат от вятъра.

 

Текущо разпространение

 

Глухарчетата са установени в Америка, Австралия и Нова Зеландия сред много други умерени региони като Австрия, Италия, Полша и Турция и в САЩ. Както всички знаем, растението е много често срещано и у нас, в България. А Индия го е култивирала до голяма степен, за да го използва като лек за чернодробни проблеми.

Глухарчетата могат да растат почти навсякъде, а именно ниви, тревни площи, гори, градини или дори пустини. Те са склонни да растат повече в райони, силно заредени със слънчева светлина, а не под дървета или сенчести места.

Широко разпространение на глухарчето

През цялата история глухарчетата са пренасяни съвсем умишлено през океаните и континентите от хора. Европейските заселници занесли тези растения в Америка.

Има много различни причини, поради които глухарчето е толкова разпространено навсякъде. 

“Най-ясните цели на глухарчето са били за лекарства, храна и вино.” 

През 17 век, когато растенията са донесени в Новия свят, те са били използвани главно от пуританите като източник на медикаменти.

“Глухарчето не е било оценено тогава като хранителна стока, а вместо това като богат източник на различни ползи за здравето.”

 

Разнообразие от ползи

 

Малките птици се хранят със семената на глухарчето. 

Прасета, кози и зайци също ядат растението. 

Цветът пък дава прекрасен нектар за медоносните пчели.

 

Безброй ползи от глухарчето за здравето

 

Глухарчето има безброй ползи за здравето и вкусни приложения. Европейците използват от векове растението за лечение на:

  • треска
  • циреи
  • проблеми с очите
  • диария
  • задържане на течности
  • натоварване на черния дроб
  • киселини
  • и кожни заболявания

Глухарчето се използва в Китай, Индия и Русия за лечение на:

  • проблеми с гърдите
  • чернодробни заболявания
  • апендицит и
  • храносмилателни проблеми

То се възприема като подпомагащо храносмилането поради своите горчиви характеристики, за които се смята, че стимулират слюнчените и стомашните сокове.

 

Корен от глухарче

 

Коренът може да помогне при отток на жлъчката, което би помогнало за облекчаване на замърсяванията на черния дроб, възпалението на жлъчните пътища, хепатит, камъни в жлъчката и жълтеница.

Корен на глухарче при отток на жлъчката

 

Листа на глухарчето

 

Листата на глухарчето показват диуретична активност, което може да помогне за значителна загуба на тегло. Проучванията показват, че растението може да произвежда антитела срещу рак и също така може да буферира нивата на кръвната захар при диабетици.

 

Листа на глухарче

 

Всички части на растението могат да се консумират и често се намират в салати, печени, пържени, добавени в палачинки или направени на вино, чай или подобна на кафе напитка. Глухарчетата имат вкус, подобен на цикория или ендивия с горчив оттенък.

 

Хранителна стойност

 

Суровите части от глухарче съдържат големи количества витамини А, С и К и са добри източници на калций, калий, желязо и манган. Освен това неговите компоненти са 86% вода, 9% въглехидрати, 3% протеини и 1% мазнини. Референтното количество от 100 грама доставя 45 калории. С други думи, това е една изключително полезна и диетична храна.

 

Хранителна стойност на глухарчето

 

Минуси

 

Глухарчето има слабо екологично въздействие и не оказва никакви реални щети върху екосистемата. Основният отрицателен аспект на глухарчето е трудността при унищожаването му в дворове или места, където хората не искат растението да пониква. Глухарчетата често се считат за досаден плевел и се срещат най-често в силно нарушени екосистеми като тревни площи.

Начините за контрол на растежа му са главно обработка на почвата, управление на фуража и опции за хербициди. Най-успешният подход е да се комбинира програма с използване на хербициди, за да се предотврати растежа.

 

Ползи за градинарите

 

С широко приложение, глухарчето се отглежда в малки градини до масивни ферми. Отглежда се като придружаващо растение, а коренът му дава хранителни вещества за растения с плитки корени

 

Глухарчета в градината

 

Известно е също така, че то привлича насекоми-опрашители и отделя газ етилен, който помага на плодовете да узреят.

 

„Фалшиви“ глухарчета

 

“Любопитен факт е, че някои цветни глави и узрели семена понякога се бъркат с глухарчета. “

Много подобни растения от семейство Asteraceae с жълти цветя са известни като „фалшиви“ глухарчета.

Глухарчевите цветя са много подобни на тези на котешките уши (Hypochaeris). 

А ранно цъфтящите глухарчета могат да бъдат объркани с подбела (Tussilago farfara).

 

Има ли рискове за безопасността?

 

Глухарчето е напълно безопасно за повечето хора, когато се приема през устата в количествата, които обикновено се срещат в храната. Също се смята за безопасно, когато се приема през устата в лечебни количества (по-големи количества от тези, открити в храната).

Приемането на билката през устата обаче може да причини алергични реакции, стомашен дискомфорт, диария или киселини при някои хора.

 

Диария от прием на глухарче през устата

 

Добре е, както и повечето билки, да не се приема от жени, които са бременни или кърмят.

Друго съмнение е, че глухарчето може да забави съсирването на кръвта. На теория приемането на растението може да увеличи риска от натъртване и кървене при хора с нарушения на кървенето.

 

Алергична реакция от глухарче

 

Глухарчето може да предизвика алергични реакции, когато се приема през устата или се прилага върху кожата на чувствителни хора. Хората, които са алергични към амброзия и сродни растения (маргаритки, хризантеми, невен), вероятно са алергични и към глухарче. Ако имате алергии, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар или фармацевт преди каквато и да било употреба.

Още едно съображение за безопасността е, че растението може да намали количеството оксалат, което се отделя през урината. Според някои, това може да увеличи риска от усложнения при хора с бъбречни проблеми.

 

Любопитно: източник на естествен каучук

 

Глухарчетата отделят латекс, когато тъканите му са нарязани или счупени, но при дивия тип съдържанието на латекс е ниско и варира значително. Използвайки съвременни методи за отглеждане и техники за оптимизация, учени от Института за молекулярна биология и приложна екология на Фраунхофер (IME) в Германия разработиха сорт, подходящ за търговско производство на естествен каучук.

Произведеният латекс показва същото качество като естествения каучук от каучукови дървета. В сътрудничество с Continental AG, IME разработи по пилотен проект в тази ниша за създаване на гуми за обществените пътища още през 2014 година.

През декември 2017 г. Linglong Group Co. Ltd., китайска компания, инвестира 450 милиона долара в направата на търговски жизнеспособна гума от глухарчета.

 

Дозировка

 

Подходящата доза глухарче зависи от няколко фактора като:

  • възрастта на потребителя,
  • здравословното състояние
  • и няколко други аспекта.

Понастоящем няма достатъчно научна информация за определяне на подходящ диапазон от дози за глухарче.

Имайте предвид, че естествените продукти не винаги са непременно безопасни и дозировките могат да бъдат важни. Не забравяйте да следвате съответните указания на етикетите на продуктите и се консултирайте с вашия фармацевт или лекар или друг медицински специалист, преди да използвате дадена хранителна добавка. 

 

Консултация със здравен специалист за глухарче

 

Видове прием

 

  • Храна - в салати, печени или пържени ястия
  • Чай - чай или подобна на кафе напитка е един от най-популярните начини за консумиране на лековитото растение. един от най-популярните начини за консумиране на лековитото растение. Една от основните му функции е детоксикиращият му ефект. Когато хората говорят за чай от глухарче, те в голяма степен визират една от 2 различни напитки: чай от листата на растението или чай от печени корени от глухарче. И двата се считат за безопасни,  но се използват за различни цели.
  • Капсули - в тази си форма глухарчето е често използвано като хранителна добавка подпомагаща черния дроб както и функцията на стомашно-чревния тракт.
  • Тинктура - течният екстракт от растението е част от състава на Билкова Тинктура Антитоксин. Това е най-чистият и концентриран вариант за прием, като по този начин тинктурата се явява мощно средство борещо се с проблеми с черния дроб, жлъчката, далака, панкреаса, натрупване на токсини, химическо замърсяване, продължителна употреба на алкохол, продължителна употреба на силни химически субстанции.
билкова тинктура антитоксин глухарче

 

Културно значение от детството

 

Пет цветя на глухарче са емблемата на Белите серни извори в Западна Вирджиния, САЩ. Гражданите пък празнуват пролетта с ежегоден фестивал на глухарчетата.

Глухарчето е официалното цвете на университета в Рочестър в щата Ню Йорк, а "глухарчено жълто" е един от официалните цветове на училището. "The Dandelion Yellow" е официална песен на университета в Рочестър.

 

Традицията духане на глухарче

 

Западна традиция е някой да издухва семе от глухарче и да си намисли желание, което иска да се сбъдне. Нещо, което помним всички от деца.

Но дори да не се е сбъднало желанието, което сме си намислили, едно е сигурно - полза за здравето от глухарчето има.

И ако някои от полезните свойства на растението са ви необходими за ваш здравословен проблем, то не се колебайте да се свържете с нас. 

Ние с удоволствие ще ви помогнем да направите правилния избор за вашето здраве.

 

Глухарче - познатата билка от детството ➤ ВИДЕО

 

 

>