Джинджифил - билката на 2020

 

Лечебните растения - билките

България е сред страните в света с най-голям процент на видове лечебни растения спрямо общия брой растителни видове. В това отношение страната ни се нарежда до страни като Индия и Китай, които имат в пъти по-голяма територия.

От огромното разнообразие растения се събират около 270 вида билки, а тяхното приложение намира място във фармацевтичната, парфюмерийната, козметичната и хранително-вкусовата индустрии.

Всяко растение има свой уникален химичен профил, помага за лечение на различни заболявания или като превенция. 

И ако при някои видове могат да се използват всички части, то при други лековитите и лечебни свойства се съдържат в листата, при трети в стеблата, цветовете и кората, а при четвърти в корена.

 

Джинджифилът - “Zingiber officinale”

Именно корен от джинджифил - “Zingiber officinale” е едно от най-харесваните в последните години у нас растение, макар и да не вирее на територията на страната, то е с многобройни лечебни свойства. Също много известен със славата си на афродизиак.

Джинджифил Zingiber Officinale
Джинджифил Zingiber Officinale - bilkovitinkturi.bg

 

Ботанически характеристики

Всъщност в природата това е многогодишна тревна култура с едро коренище, което е силно разклонено. Нейните стебла могат да достигнат еднометрова височина; има кожести ланцетовидни листа и цъфти с красиви червеникави цветове.

Ботанически характеристики на джинджифила
Ботанически характеристики на джинджифила - bilkovitinkturi.bg

 

Това е и сред най-здравословните (и най-вкусните) подправки на планетата. 

 

Използвани части от растението

Коренището (подземната част на стъблото) е частта, която обикновено се използва като лечебна добавка или подправка. Често се нарича джинджифилов корен или просто джинджифил.

Джинджифил корен
Джинджифил корен - bilkovitinkturi.bg

 

История и разпространение

Джинджифилът се нарича още “Исиот” или “Имбир” и е познат със своите качества още в древен Китай и Индия. Родината му е в Източна Азия, от Индия до Китай или Югоизточна Азия. Най-ранните документи за него са китайски. Конфуций (557 – 479 г. пр.н.е.) го споменава в своите „Аналекти“ и е известен с това, че не е сядал на масата без него. 

Според по-късни документи растението е внесено в Китай от Югоизточна Азия. Чрез арабите то достига Древна Гърция и Римската империя. Също те го пренасят и в Източна Африка около 13 век, а през 16 век португалците - в Западна Африка. 

По същото време испанците пренасят джинджифила в Америка и през 1547 г. Ямайка вече изнася 1100 тона от лечебния корен за Испания. Понастоящем най-много от лечебният корен произвежда Индия, следвана от Китай, Западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия. В Европа идва през 13 век, благодарение на Марко Поло.

Най-добрите условия за развитие на джинджифиловите растения са тропичните райони на Южна Азия, защото той се нуждае от топлина, хранителна почва и влага, както и разсеяна светлина в продължение на 12-15 часа дневно.

Това е растение на топлия и влажен климат, с надморска височина до 1500 метра.

В нашите географски ширини отглеждането на корена е много трудно, тъй като джинджифилът не може да вирее при температура под нула градуса.

 

Форми на използване

Джинджифилът може да се използва пресен, сушен, на прах, под формата на билков извлек - билкова тинктура, като етерично масло или сок.

 

Пресен сушен прах етерично масло или сок от джинджифил
Пресен сушен прах етерично масло или сок от джинджифил - bilkovitinkturi.bg

 

Суров – нарязан или настърган джинджифил може да се добавя към смути или зеленчукови или плодови фрешове като количеството да не е повече от размера на палеца ви.

Чай – като топла напитка облекчава храносмилателни смущения, гадене и дискомфорт. Отпуска тялото и е с противовъзпалителни свойства. Напитката може да се приема и студена.

На прах – използването на стрит джинджифил е добър начин за усвояване на полезните вкусови и лечебни свойства. Може да се добавя към супи, готвени ястия, сосове, смути.

Билков извлек от джинджифил – съдържа най-голямо количество от полезния джинджерол. 

Под тази форма може да се използва като лекарство и е с най-добър ефект. Приема се вътрешно за лечение на различни заболявания. Препоръчителната доза е от 1 до 3 пъти дневно по 20-30 капки разтворени в чаша вода. 

 

Химичен състав на корена

Като химичен състав в 100 г корен джинджифил се съдържат: 

  • 80 кал,
  • 1,7 г захар,
  • въглехидратите са 17,77 г.
  • а диетичните фибри - 2 гр.

От витамините съставът е: витиамин В1 – 0,025 mg, рибофлавин В2 – 0,034 mg, ниацин В3 – 0,75 mg, пантотенова киселина В5 – 0,203 mg, пиридоксин В6 – 0,16 mg, фолиева киселина В9 – 11 μg, аскорбинова киселина (витамин С) – 5 mg.

От минералите съдържа: калций 16 mg, магнезий - 43 mg, желязо - 0,6 mg, манган - 0,229 mg, фосфор - 34 mg, калий - 415 mg, натрий - 13 mg, цинк - 0.34 mg.

Химичен състав на 100 грама джинджифил
Химичен състав на 100 грама джинджифил - bilkovitinkturi.bg

 

Първоначално се използвал предимно в традиционната медицината, но днес намира изключително широко приложение – като подправка в кухнята, като чай, като добавка в супи и сосове, в сладкарството под формата на сладка и бонбони, в състава на бира, дори като афродизиак.

 

Лечебни свойства на джинджифила:

Против морска болест в миналото

Лечебните свойства на джинджифила са били познати отдавна и в началото се е използвал против морска болест – моряците забелязали, че консумацията на целебния корен ги спасява от неразположения и гадене.

Коренът има противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни и редица други здравословни свойства.

 

Подобрява храносмилането

Консумацията на джинджифил може да помогне за подобряване на храносмилането. Той има благоприятен ефект върху ензимите трипсин и панкреатичната липаза, които са важни за него. 

Освен това помага за преминаването на храната през храносмилателния тракт, което предполага, че облекчава и може да предотврати запек .

Консумацията на джинджифил подобрява храносмилането
Консумацията на джинджифил подобрява храносмилането - bilkovitinkturi.bg

 

Облекчава гаденето

Може би най–известното свойство на корена е, че помага за облекчаване на гаденето, защото неутрализира киселините в стомаха и подпомага храносмилането.

Като най-често и ефикасно средство се препоръчва чаят от джинджифил, но благотворно действие има и в сурово състояние. 

  • между 2 и 4 г пресен корен от джинджифил дневно
  • 0,25 до 1 г корен на прах
  • или 1,5 до 3 г течен екстракт
Чай от джинджифил
Чай от джинджифил - bilkovitinkturi.bg

 

Джинджифилът  унищожава паразитите

Коренът има мощни противоглистни свойства и унищожава паразитите. Това действие се дължи на ензимите, които в съчетание със стимулиращите му функции го правят ефективно лечебно средство против глисти.

 

Срещу настинка или грип

Много хора използват джинджифил, за да се възстановят от настинка или грип. 

Според различни изследвания пресният джинджифил може да подпомогне дихателната система, защото стимулира отделянето на слуз от бронхите, облекчава болката в гърлото, има силно отхрачващо действие. 

Експерти препоръчват да се накиснат по 0,5 ч. л. джинджифил на прах, смлян лют червен пипер и куркума в 200 мл прясно мляко, което се вари 2 минути. Към охладената течност се добавят 1 ч. л. мед и половин ч. л. краве масло. Напитката се пие затоплена по 200 мл три пъти дневно.

Напитка от джинджифил против настинка или грип
Напитка от джинджифил против настинка или грип - bilkovitinkturi.bg

 

Джинджифилът намалява мускулната болка

Проучвания установяват, че дневната доза от 2 грама суров или нагрят джинджифил намалява мускулната болка, предизвикана от упражнения, с около 25%. 

 

Намалява на дисменореята

Джинджифилът може да помогне за намаляване на дисменореята - болка точно преди или по време на менструация.

 

Има противовъзпалителни свойства

Коренът има противовъзпалителни свойства и бори ефикасно хроничната болка в главата. Облекчаващото му действие се дължи на това, че блокира простагландините, които причиняват възпаленията.

Приемането на лечебното растение може да помогне за облекчаване на възпаление, причинено от остеоартрит.

 

Източник на антиоксиданти

Джинджифилът не осигурява протеини или други хранителни вещества, но е отличен източник на антиоксиданти

Проучванията показват, че поради тази причина той може да намали различни видове оксидативен стрес, който се случва, когато в тялото се натрупват твърде много свободни радикали - токсични вещества, произведени от метаболизма и други фактори, които тялото трябва да елиминира, за да предотврати причиняването на клетъчни щети, които могат да доведат до редица заболявания, включително рак.

Като естествен антиоксидант, джинджифилът предотвратява развитието на предраковите тумори.

Той помага и на хората, които страдат от захарна болест, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия, която намалява тяхната функция.

 

Против махмурлук:

Ранните изследвания показват, че приемането на комбинация от джинджифил, цитрусова мандарина и кафява захар преди пиене намалява симптомите на махмурлук, включително гадене, повръщане и диария.

 

Понижава холестерола

Джинджифилът е препоръчителен и при хора с високи нива на холестерол или други мазнини (липиди) в кръвта (хиперлипидемия). 

*Изследванията показват, че приемането на 1 грам джинджифил три пъти дневно в продължение на 45 дни понижава нивата на триглицеридите и холестерола при хора с висок холестерол.

 

Понижава кръвното налягане

Пиенето на черен чай с джинджифил може да понижи кръвното налягане с малко количество при хора с диабет и високо кръвно налягане.

 

Може да предотврати увреждане на черния дроб

Някои лекарства, използвани за лечение на туберкулоза, могат да причинят увреждане на черния дроб. Приемът на джинджифил заедно с тези лекарства може да помогне за предотвратяване на увреждане на черния дроб при някои хора.

 

Екстрактът от джинджифил

Има доказателства, че екстрактът от джинджифил може да помогне при сърдечно-съдови заболявания.

 Джинджифилът сваля високото кръвно налягане и повишава ниското.

Балансирайки добре този проблем, коренището предотвратява слепването на тромбоцитите и образуване на опасни кръвни съсиреци, които водят до запушване на артериите, инфаркти и тромбофлебити.

Коренът на джинджифила:

  • действа детоксикиращо
  • засилва обмяната
  • има затоплящо действие
  • поддържа нормалната функция на бъбреците и дори има свойството да разбива камъните в тях
  • помага за изхвърлянето на отлаганията
  • подобрява функцията на черния дроб
  • и засилва кръвообращението

 

Билкова тинктура от джинджифил “Джинджър”. 

Билковата тинктура от Джинджифил  “ДЖИНДЖЪР” :

  • успешно се бори с храносмилателните проблеми
  • помага при повръщане, причинено от движение или сутрешно гадене, а също и при диария. 
  • има антивъзпалително действие
  • помага при артрит, мускулни спазми, ревматизъм
  • пречиства организма (най-вече червата и бъбреците) от натрупаните токсини
  • стимулира циркулацията на кръвта
  • подхранва кожата

Използва се при лечение на астма, бронхити и други проблеми на дихателната система, тъй като спомага за изхвърлянето на слузта от дробовете.

Джинджифил тинктура Джинджър
Джинджифил тинктура Джинджър - bilkovitinkturi.bg


 

Как да изберете и съхраните

Винаги когато е възможно, изберете пресен джинджифил пред изсушената форма на подправката, тъй като не само има по-добър вкус, но съдържа по-високи нива на гингерол, както и активната протеаза на джинджифила (това е противовъзпалително съединение). 

*Когато купувате пресен корен от джинджифил, избирайте твърд, гладък и без мухъл.

Джинджифил може да се срещне и на прах, захаросан и маринован.

Захаросан джинджифил
Захаросан джинджифил - bilkovitinkturi.bg

 

*Пресният джинджифил може да се съхранява в хладилник до три седмици, ако не се бели. Съхранен небелен във фризера, той ще се съхранява до шест месеца.

За премахване на кожата от пресен корен от джинджифил, се бели с нож или се остъргва с лъжица. След това джинджифилът може да бъде нарязан или смлян. Добавен в началото, той ще придаде по-фин вкус, докато се добави към края, ще достави по-остър вкус.

 

Как да консумирате

Освен на чай, накълцан корен от джинджифил и объркан с мед, може да добавите към малко бадемово мляко с куркума и да си направите златно мляко.

За стимулиране на метаболизма, се смесват прясно настърган корен от джинджифил, лимонов сок, мед и вода.

Джинджифил за стимулиране на метаболизма
Джинджифил за стимулиране на метаболизма - bilkovitinkturi.bg

 

Комбинация на корен от джинджифил, соев сос , зехтин и чесън е прекрасен дресинг за салата.

Настърган корен от джинджифил е здравословна добавка в плънка за печени ябълки.

За подправяне на здравословни сотирани зеленчуци, се добавя прясно смлян корен джинджифил.

 

Не просто корен, а едно от най-полезните растения

Дори и на пръв поглед джинджифилът да е просто обикновен и ненагледен корен, тази билка определено е кандидат за "една от най-полезните билки", що се отнася до вкусовите и лечебните си качества. 

 

ДЖИНДЖИФИЛ- БИЛКАТА НА 2020? ➤ ВИДЕО

 

 

>