Невен - “оранжевият лекар”

Невен - Календула “Оранжевият лекар” ➤ ВИДЕО

https://youtu.be/0N8MUW1ptO4">

Хиляди ползи в едно

Билката Невен - едно особено красиво цвете, отдавна известно със своите разнообразни градинарски, кулинарни и медицински ползи – ДА, правилно прочетохте – всичко това в едно

Растението буквално може да ви свърши работа за всичко, а ярко оцветените му оранжеви листенца го правят едно наистина привлекателно допълнение към градината. 

Народът го нарича още “магдаленско цвете”, “дъждовно цвете” и “мъртвешко цвете”. 

Едно от тези имена се дължи на поверието, че ако след 7 часа сутринтацветчетата са затворени, то значи, че още същия ден ще вали. Поради това в миналото Невенът се е считал за дъждопоказател. 

Невенът е известен предимно като лечебно средство поради своите успокояващи способности. Макар и нежна билка, лечебните ефекти, получени от венчелистчетата на Календулата са много мощни, което я прави задължителна част от аптечката в един дом.

Билката се начислява и към онези растения, които помагат при рак и ракоподобни язви.

А сега вероятно искате да знаете също, че лечебните му свойства го превръщат в същински кабинет за първа помощ.

Ето повече информация за “оранжевият лекар”.

Невен - хиляди ползи в едно

Описание и характеристики на билката Невен

Невенът, като всяка билка, има свое оригинално название на латински и то е “Calendula officinalis”. Всъщност говорим за растение от семейство “Asteraceae” - Сложноцветни

Невен Calendula officinalis

Това прекрасно същество произхожда от Средиземноморския регион на Европа. Това обаче няма голямо значение, защото сега вече билката може да се срещне по целия свят.

В народната медицина растението се събираи пилага с цветовете , стъблата и листата. Те трябва обаче да се берат при силно слънце, тъй като тогава лечебната им сила е най-голяма. Човек може да си ги бере и до късна есен пресни от градината, стига обаче да не ги е хванала маната. Невенът е медоносно растение.

Ботанически характеристики на “Calendula officinalis”

Растението Невен се откроява с ярки венчелистчета, обикновено жълти или оранжеви. Те са тесни и имат подобна на слънцето форма. 

Билката е род едногодишни или многогодишни цветни култури, който наброява повече от 50 представители, от семейство Астрови (Asteraceae). Родината на това красиво и благотворно за организма ни растение е Южна Америка, по-точно Мексико. През 16 век бива пренесено в Европа и заради свойте необичайно ярки и красиви цветове бързо намира място в сърцата на хората. А, днес може да бъде видяно почти навсякъде, от градината пред къщата до предблоковото пространство.

Невенът есветлозелено тревисто растение с просто или разклонено стъбло, окосмено, високо до 50 см. и с вретеновиден корен.

Съцветията са жълти до оранжеви, състоящи се от дебел капитул или цветна глава с диаметър 4–7 см. Цъфти от юни до октомври.

Листата са продълговато-ланцетни, дълги 5–17 см окосмени от двете страни и с цели или от време на време вълнообразни или слабо назъбени ръбове. Съцветията са жълти, състоящи се от дебел капитул или цветна глава с диаметър 4–7 см.

Ботанически характеристики на Невена

Химичен състав на Calendula

Цветовете на билката съдържат каротиноидите, каротин, лакопин, виолаксантин, ръбиксантин, неоликопин, цитроксантин, флавохром, флавоксантин, хризантемаксантин, етерично масло, смоли, слуз, плодови киселини, малко количество алкалоиди, фитонциди и др.

Стръковете съдържат горчивото вещество календен, тритерпените арнидиол, и фарадиол, дъбилни вещества и др. 

В корените е намерен инулин, а в семената - мазнини и алкалоиди.

Химичен състав на Calendula

Използваема част на Невена за лечебни цели

Цветните кошнички и надземната част, брани през време на цъфтежа - юли-август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 °C. Изсушената билка е с жълто-оранжеви кошнички и зелена надземна част. Има слаба характерна миризма и нагарчащ вкус. Допустима влажност 13%. Опакова се в бали. Запазва се в сухо и проветриво помешение.

За лечебни цели се използват цветовете на Невена

Ползи за здравето от билката Невен

Освен, че е кулинарно средство, Невенът е особено известен със своете медицински цели.

Цветето се използва широко като лечебно растение, чиито антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства го правят мощна съставка за лечение на различни здравословни проблеми. 

В допълнение към използването на цели листенца, цветята на билката могат да се правят билкови извлеци - тинктури, или да се смелят на прах  и да се правят масла, кремове и мехлеми.

Ползи за здравето от билката Невен

Невенът подпомага: 

  • зарастването на раните и растежа на нови тъкани
  • действа противовъзпалително, нервоуспокоително и противомикробно
  • понижава кръвното налягане 
  • и засилва работата на сърцето
  • прилага се при различни видове наранявания и рани (травматични) 

При стомашни язви, язви в следствие на разширени вени и склероза на съдовете, при сърдени заболявания, пиорея, възпаление на венците и др. 

В българската народна медицина билката се употребява още при:

  • главоболие, болестни състояния в критичната възраст на жената, жълтеница, болести на далака, недостатъчна и болезнена менструация, за задържане при блеменност, при кожна туберколоза, възпаление на лимфните възли, рак на матката и гърдите, кожен рак и др. 

Настойка от цветните кошнички и зехтин (1:10) се прилага за мазане на труднозарастващи рани.

Невен - същински кабинет за първа помощ

Невен - същински кабинет за първа помощ
  • При проблеми на стомашно-чревния тракт (колити и гастрити )
  • Язви
  • Нарушено храносмилане
  • Хроничен запек
  • За зарастване на рани и растеж на нови тъкани
  • Рак на гърдата и женските полови органи
  • Лечение на злокачествени образувания
  • Състояния довели до кръв в урината 
  • Заболявания на панкреаса
  • Нередовен менструален цикъл
  • Недостатъчна и болезнена менструация
  • Менопауза (болестни състояния в критичната възраст на жената)
  • Понижава кръвното налягане 
  • Засилва работата на сърцето
  • Жълтеница 
  • Главоболие
  • Болести на далака
  • За задържане при блеменност
  • При кожна туберколоза 
  • Възпаление на лимфните възли, кожен рак

Невенът лекува рани

Растението е полезно за заздравяване на рани след ухапвания от насекоми, натъртвания, мехури, порязвания и херпес. 

Локалното приложение на Календулата се прилага, за да се поддържат раните чисти и да се помага на новата тъкан да расте. Често се използва за подпомагане на трудно зарастващи рани.

Локалното приложение на Невен за заздравяване на рани

Невен при слънчеви изгаряния и слънцезащита

Лечебната билка е ефективна и при лечение на леки изгаряния, включително слънчеви такива. Тя подсилва защитата от слънцето и следователно може да бъде включена в слънцезащитните продукти за кожа. 

Крем, мехлем или лечебен балсам от Невен за слънцезащита

Невен за намаляване на белезите

Едно от забележителните предимства на Невена е способността му да намалява белезите, когато се използва за лечение на рани. Свойствата, които благоприятстват зарастването на рани, се отнасят и за процеса на премахването на белези. 

Невенът увеличава притока на кръв към нараняването, насърчава бърз и здравословен лечебен процес, без инфекция и подпомага също така растежа на здрава нова тъкан. В случаите на кожни проблеми като варицела и акне, билката омекотява и успокоява кожата, предотвратявайки възпалението, засилвайки имунния отговор, който позволява на раните да заздравяват бързо и максимално чисто.

Невен за намаляване на белезите

Невенът помага при проблеми на стомашно-чревния тракт 

Точно както външно Невенът може да отстрани външни рани и изгаряния, той също така успокоява вътрешни рани като язви, киселини или синдром на раздразнените черва

Невенът помага при нарушено храносмилане

Оранжевата билка има защитен ефект за стомаха, като подобрява храносмилането, възстановява стената на червата и същевременно облекчава дискомфорта.

Невенът помага при нарушено храносмилане

Невенът помага на имунната система

Доказано е, че билката засилва способността на имунната система да се бори с инфекцията. Това вероятно се дължи на факта, че растението е антимикробно, което означава, че забавя или убива инфекцията, за да предотврати нейното разпространение. 

Неговите антибактериални свойства му дават силата да се бори с продължителна кашлица или храчки, от които не можете да се отървете.

Билката Невен се бори с инфекцията

Невенът е полезен за мозъчната дейност

Някои изследвания установяват връзка между здравето на червата и психичното здраве, включително и случаи на депресия. Със способността на Невена да възстановява и подобрява функцията на червата, нищо чудно, че той влияе положително и на мозъчната дейност.

Невенът е полезен за мозъчната дейност

Невен при жълтеница

Като кръвопрочистващо растение, той е най-добрият ни помощник при инфекциозна жълтеница

Невенът десйтва прочистващо, стимулиращо циркулацията и заздравяващо раните.

Невенът е полезен за женска полова система

Лечебната билката може да се използва за лечение на менструация.

Ако имате болезнена такава - приемът на Невен под формата на тинктура или чай е прекрасно решение

Невенът е полезен за женска полова система

Невен - при бактериална вагиноза и вагинални гъбични инфекции

Изследователи доказват, че чрез употребата на мехлем от Невен за една седмица на интервенция на групи жени са били излекувани от бактериалната си вагиноза и нито една не е претърпяла странични ефекти. 

Те стигат до заключението, че за тези жени, които са искали да избегнат приема на лекарства за лечение на бактериална вагиноза, мехлемът от билката може да бъде подходящ вариант. 

Що се отнася до ефективността му при лечение на гъбични инфекции, друго проучване установява, че кремът от Невен е ефективен при лечение на вагинални гъбични инфекции, но има забавен ефект в сравнение със стандартно лекарствено средство. 

Невен при бактериална вагиноза и вагинални гъбични инфекции

Локално приложение на Невен

Крем, мехлем или лечебен балсам от Невен могат да се прилагат върху раните, за да се намали подуването и техните антимикробни компоненти, по-специално техните противогъбични агенти. Това предотвратява вторична инфекция, което води до по-бърз процес на зарастване.

Локално - Невенът хидратира и подхранва сухата кожа

Растението може да се използва за облекчаване на много видове кожни заболявания, които могат да причинят сухи, сърбящи или раздразнени участъци. Успокоява кожата при симптоми на екзема, дерматит и пърхот

Като насърчава производството на колаген, основен протеин за блестяща кожа, Невенът помага за поддържането на успокоена, хидратирана кожа. Макар и силна по ефект, нежността на билката често я превръща в част от грижата за кожата.

Локално - Невенът хидратира и подхранва сухата кожа

Както знаем, никой няма по-чувствителна и нежна кожа от бебетата. Родителите са склонни да бъдат внимателни, когато прилагат продукти при обриви или раздразнения, но Невенът е толкова безопасен и ефективен, че се появява в много продукти за новородени и малки деца. Като естествено средство за лечение, често се предпочита за профилактика и третиране на обриви и раздразнения, които бебетата изпитват.

Мехлем от Невен за рак на гърдата

Мехлем и остатъците, останали от приготвянето му се използват при гръдни язви, даже когато те имат злокачествен характер (рак на гърдата).

Мехлем от Невен при рак на гърдата

Може да нанасяте мехлема и след операция на рак на гърдата, върху огромната рана, невероятното напрежение в нея, бързо ще изчезне. Както за вбъдеще може да мажете засегната зона, за да заличите белезите от операцията.

НЕВЕН ЗА КРАСОТА:

Локално приложен - Невенът забавя развитието на бръчки

Всички мощни лечебни аспекти на Невен също могат да бъдат тайно оръжие в красотата и здравословен режим против стареене!

Маслото от невен (свойствата на билката с базово масло по избор) е прекрасен избор за кожата. То притежава възможността за ускорено възстановяване на клетките, добавени антиоксиданти за борба със свободните радикали и борба с фините линии и бръчки, заедно с изцеление на сухата кожа!

Доказано е, че Calendula-та помага да се забави развитието на бръчките. Смята се, че антиоксидантите и противовъзпалителните съединения в билката значително предпазват от оксидативен стрес в човешките кожни клетки

Оксидативният стрес представлява дисбаланс на увреждащите атоми и антиоксиданти. Той играе голяма роля в процеса на стареене, както и в развитието на редица заболявания. Невенът позволява се да поддържа кожата хидратирана и здрава, което прави билката чудесен компонент за ежедневни лосиони или балсам за устни.

Локално - Невенът забавя развитието на бръчки

Масло от Невен за по-гъста и здрава коса

Ако искате по-гъста и по-здрава коса, не търсете повече, а използвайте масло от билката и за това! Невенът може да хидратира скалпа, да намали пърхота, да подобри космените фоликули, като същевременно ги подсили срещу увреждането на свободните радикали.

Локално - мехлем от Невен за разширени вени

Наберете цветове от билката и пригответе мехлем. Остатъците може да наложите веднага върху прасците (могат и да се използват от 4 до 5 пъти). След това всеки ден намазвайте ленена кърпа с мехлема и  (дебел слой колкото тъпата страна на нож) и с нея увивайте прасците си. До няколко седмици разширените ви вени ще изчезнат. Ще имате отново гладка и хубава кожа.

Мехлем от Невен за разширени вени

Мехлем от Невен при гъбички 

Кремът с билката е чудесен помощник и при гъбички по краката. При това заболяване може да помогне и отвара от пресен невен.

Ако някакво гъбично заболяване е обхванало и влагалищната област, тогава трябва да се правят промивки и бани  на половината тяло.

ехлем от Невен при гъбички на краката и влагалищната област

Невенът в кулинарията

Венчелистчета на това прекрасно цвете може да бъде добавено в бурканче качествен студено пресован зехтин и така да се насладите на вкусовете от този зехтинов фюжън. 

Готовата смес може да се използва като дресинг за салати или да намажете топлия хляб.

Невенът - чудесна добавка в кулинарията

Употреба и отглеждане на Невена

Ако се интересувате от използването на “оранжевия лекар” в ежедневието си, винаги можете да си купите сухи цветя. Ето по този начин ще можете спокойно да се възползвате от всички предимства, които растението може да предложи. Ако пък случайно изпитвате страст към градинарство, знайте, че Невенът е чудесно допълнение за вашия двор. Той е изключително подходящ и за млади градинари!

Невенът е растение, което процъфтява дори при минимални грижи и изисква доста ниска поддръжка. Не е придирчив към вида на почвата си и се нуждае от ограничено поливане - разбира се, предвид сезона. Устойчив е на суша и издържа дори при замръзване.

Растението наистина не изисква никакви специални грижи. Може да расте на слънце или на сянка, във външна градина или в саксия на закрито. Толкова много възможности!

Билката Невен е много лесна за отглеждане

След като Невенът започне да цъфти, можете да берете цветовете на всеки 2-4 дни. Помнете, че колкото повече берете цветята, толкова повече ще цъфтят те

При мек климат билката може да бъде многогодишно растение (да живее повече от две години). Въпреки че може да издържа на слаба слана, където има по-тежки зими, Невенът все пак обикновено се счита за едногодишен. Когато е многогодишен обаче, той е в състояние да се самозасее за следващата година.

Колкото повече берете цветята на Невена, толкова повече ще цъфтят те

Начини на прием на билката Невен

Невен - под формата на чай 

Един от най-разпространените начини за получаване на много от ползите, които Невенът може да предложи, е да го приготвите като чай. Това изисква употребата на прах или изсушен невен, който след това се накисва във вряща вода за 10-20 минути. Този чай може да се използва за пиене или като гаргара за уста за лечение на възпалено гърло или рани в устата.

Невен - под формата на чай

Невен като компрес

Също така чаят от Невен може да се използва и като лечебен топъл компрес при очни инфекции.

Билката Невен като компрес

Масло от Невен за локално приложение

Маслото от Невен е често срещан метод за локално приложение при редица оплаквания, които човек може да има. 
То е суперефективно средство за лечение на различни кожни състояния и е отлична основа за направата на мехлем, който често се среща в бебешките продукти, не е дразнещ и има охлаждащ ефект върху кожата. След душ, крем от невен нанесен върху чувствителната кожа ще я успокои.

Ако ще си правите само масло от Невен се уверете, че цветята са сухи, преди да ги добавите към маслото, понеже твърде много влага във венчелистчетата може да доведе до гранясване на маслото.

Масло от Невен за локално приложение

Невен под формата на билков екстракт

Екстрактът от цветето на Невена може да се използва и като успокояваща съставка във формулите за много продукти, използвани обичайно като дезодорант и лосион за тяло. Тези продукти спомагат за внасянето на лечебните свойства на билката във вашата ежедневна рутина.

Тинктура от лечебното оранжаво растение, разредена с вода е чудесно решение за много проблеми в талото ви.

Тинктура от Невен разтворена във вода благоприятна за здравето

Какво са билкови екстракти? Концентрираните билкови извлеци съдържат най-голяма концентрация от дадена билка или билки. Под тази форма, може да усетите ефекта от тях най-бързо.

Билкови тинктури от Невен

Билков извлек от Невен - Календула

Билкова тинктура КАЛЕНДУЛА е концентриран извлек от цветето, което е наричано “оранжевият лекар” и има мощно комплексно действие върху организма.

Тинктурата благоприятства при:

  • Стомашно-чревни разстройства
  • Хроничен запек
  • Камъни в бъбреците и пикочните пътища
  • Заболявания на черния дроб
  • Нарушено храносмилане
  • Състояния водещи до отделяне на кръв в урината
Билков извлек от Невен - Календула

Невен - част от билките в Пакет “Диуретици”

Билкова тинктура КАЛЕНДУЛА от Невен - цвят е включена в нашата  група билкови тинктури - ЕСТЕСТВЕНИ диуретици - билкови продукти, насочени към хора, страдащи от различни проблеми на сърдечно-съдовата и пикочо-половата система.

  • Те стимулират производството на урина, екскрецията на електролити и вода
  • Използват се при задържане на течности, което може да бъде симптом на различни неразположения на организма
  • Билките, които сме подбрали в тази група, са поредното природно решение на множество проблеми

Всяка от тинктурите от този пакет, приемана ежедневно, ще ви помогне при задържане на течности и други неразположения на организма.

Билков пакет съдържащ билката Невен - Диуретици

Какво да търсим?

Изборът на продукти от реномиран източник е важен, защото предотвратява фалшифицирането или добавянето на всякакви тежки вещества или химикали. Потърсете органични продукти, когато е възможно, или продукти, които имат сертификат от трета страна.

Можете също да изберете да отглеждате свой собствен Невен у дома. Ако решите да направите това, можете да закупите свои семена и да използвате цветовете на Невен за приготвяне на чай, тинктура или маслени запарки.

Потенциални рискове за здравето

Някои хора с чувствителност или алергии към цветен прашец, като Амброзия или Невен, може да изпитат алергични реакции към билката като страничен ефект от основната им алергия. Това е нещо, за което трябва да внимавате!

Също така, течните препарати от тази билка могат да съдържат захар и / или алкохол. Това трябва да се има предвид, ако страдате от диабет, алкохолна зависимост или чернодробно заболяване.

Посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт за безопасната употреба на всеки един билков продукт, който искате да включите в ежедневието си!

Цветния прашец на Невена може да се предизвика алергия

Как се прави масло / мехлем от Невен?

Прави се чрез добавянето на цветя от Невен в затоплено масло в продължение на няколко седмици, като се разбърква ежедневно. Някои масла, които трябва да се имат предвид за употреба са: базово масло, зехтин или масло от жожоба.

ак се прави масло/ мехлем от Невен

След като сте си направили маслото, може да ви е интересно да си приготвите и крем или мехлем от Невен за лесно локално приложение. Това може да се направи чрез комбиниране на маслото с допълнителни съставки като пчелен восък и някои допълнителни етерични масла.

Невен - градинарски, кулинарни и медицински ползи в едно

Календулата заема значително място сред родните билки.

Притежава противомикробно, противовъзпалително и регенеративно действие.

Лечебните свойства на Невена са признати и използвани от векове. В медицината и козметиката се използват всички надземни части на лечебното растение, като най-популярни за масова употреба са цветовете. Някои ги използват пресни, други - сушени.

Противовъзпалителните и антисептични съединения в маслото са просто фантастични за заздравяване на рани и помощ при кожните състояния, които споменахме. 

Освен това полученото масло може да се използва във формули за слънцезащитни продукти, за да се получат естествените защитни и лечебни ползи от растението.

Невенът се използва за лечение на различни заболявания, засягащи кожата, както и инфекции и гъбички. Изследванията показват, че билката може да бъде ефективна при лечение на обрив от пелени, рани, вагинални гъбични инфекции и други кожни заболявания. Невенът също се използва като средство за намаляване на болката и възпаление. Използва се и като помощно средство при лечение на рак - специално за странични ефекти, свързани с лечението (като радиация).

Невен - градинарски, кулинарни и медицински ползи в едно

Красивото цвете може да отглеждаме в саксия или в градината си. Като вкусна подправка, може да го използваме в кулинарните ни изкушения. Мехлем от лечебното растение е в помощ на много кожни проблеми. 

Но екстрактите от Невен са най-доброто, което може да изберете за своето здраве.

Вземете сила от природата - чрез леченото действие на билките и бъдете здрави.